Skočiť na obsah

Na politické (a iné prehnané) korektnosti raz zakapeme


game

Odporúčané príspevky

... zašli sme teraz ešte hlbšie, ale keď už sme to načali, premaľovanie by nestačilo.
trochu sa toho chytím, pretože to ilustruje aj problém prepisovania kníh a vytváraním nových naordinovaných predstáv, mám túto myšlienku vlastne rada už celé desaťročia:

- buď budeme musieť meniť naše bežné ustálené predstavy podoby Ježiša, ktorý má dlhé svetlé hnedé, svetlohnedé prípadne blond vlasy, žiarivé modré oči a bielu pleť, čo kazateľ v levante pred dvetisíc rokmi celkom iste nemal, ako ich nemali ani ďalší kazatelia, ktorými sa tu v tých časoch hemžilo... to sú fakty. s pomocou vedcov už sme poskladali podobu, ako mohol skutočne vyzerať.
- alebo prijmeme skutočnosť, že nebudeme meniť žiadne predstavy, a v prípade, že Ježiš ako spasiteľ je skutočne všeplatný pre celý vesmír, na obývanej planéte xy bude mať svoju podobu so štyrmi očami a šiestimi rukami a zelenou pleťou po vzore tamojších obyvateľov.
no ok, končím, ale skutočne mi naskočil obraz, ktorý kedysi mal starý otec v dielni... a má ich stále kdekto v miliónoch.
toto nie je nová myšlienka, je hodne stará.... len ilustruje ten problém s prepisovaním.

neprepisujme, nepremaľovávajme, nemeňme predstavy a históriu... poučme sa z nej. decká sú schopné pochopiť kdečo, pochopia aj korektnosť aj históriu.
 súhlasím s korektnosťou, je namieste. ale nerobme to tak, že medzitým vypálime celú cestu, po ktorej sme sa sem, kde sme dnes, dostali.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

clovek, rovny meter je na prd.   Ides podla pyramidy potrieb,   ak nie su ani zarucene prava na holy zivot,  tak neriesis ci sa niekto predbieha v obchode.   To ze riesime problem LGBT, tak to znamena ze sme pekne postupili v takejto pyramide.

A len tak  opakujem "nemam na to jasny nazor",    ale ak sa bavime o prepisovani, tak  zasadne nie, ani premalovat ani zamalovat :)   Ale to okrem fakt extremistov nikto nechce, aj priaznivci  hovoria o komentaroch,  pripadne vyradeni z povinneho citania.   A na to nemam jasny nazor.  A ak niekto ma pocit ze posledna vecera je rasovo nevyvazena,  tak mu nic nebrani ju namalovat znova v akejkolvek politickej kulturnosti, nebude prvy ani posledny :), je to zrejme najcitovanejsi obraz.   A ak to dokaze lepsie ako ten buzerant  Vinci, tak sa preslavi.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

@clovek2 ved dočítaj ten článok do konca :biggrin: ked uz je reč o rómskej menšine namiesto termínu cigán povieš  róm. a atp. 

 

sponzorovat prajd mozeš len tam kdeje to legálne . ked prekvitalo otroctvo, bolo ilegálne pomáhat otrokovi na úteku. za pomoc hrozili vysoké tresty. čize museli im pomáhat tajne. 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dňa 10. 11. 2020 at 16:48, tyso napísal:

buzerant  Vinci

ale nielen preto si ho vážime ...

btw, talianskych kolegov dosť iritoval výrok: "z toho vyplýva, že da Vinci nemohol byť Talian", ktorý sme im trepali o hlavy vždy keď nejaký taliansky výtvor haproval. bolo to od nás politicky korektné?

pred 19 hodinami, electric blue napísal:

ved dočítaj ten článok do konca

ty máš nejaké problémy s chápaním písaného textu? čítal som, a už som ti predsa odpovedal, že článok je nekorektný, lebo sa nijako legálne nedá dokázať rómska národnosť páchateľov. ak neveríš mne, tyso ti to vysvetlí... keďže je z tvojej ideoskupiny, hádam mu uveríš skôr ako mne.

pred 19 hodinami, electric blue napísal:

ked uz je reč o rómskej menšine namiesto termínu cigán povieš  róm. a atp. 

super, že si sa vrátila k tomu, čo som sa ťa pýtal už dvakrát. našich cigánov by som hlboko urazil keby ich nazvem Rómami! a nielen našich - čím si vysvetľuješ, že odmietajú byť Rómovia a sú radšej Cigánmi?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

@clovek2 ved tí páchatelia boli na polícii . jaj keby niekto čítal s porozumením. článok bol písany s tyzdennym odstupom. ale o to vobec nejde . to nie je gro. taháš sem mimo misu . ak si nie si isty etnikom, tak ho nezmienuj a je . posúvaš diskusiu úplne na nezmyselnú kolaj. pointa je, ak sa chceš bavit o rómskej menšine,namiesto pojmu "cigán" sa dá kludne a bezbolestne pouzit termín róm. nakoniec, ludí ktorí zijú na vidieku ( na dedine) tiez nenazyvaš "sedlák" a atp. ide o úmysel. a to je tá PK. 

 

https://romovia.sme.sk/c/6822516/rom-ci-cigan-je-gadzo-nadavka.html

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 4 minútami, electric blue napísal:

posúvaš diskusiu úplne na nezmyselnú kolaj.

vážne, a na akú? skús upresniť

pred 4 minútami, electric blue napísal:

ved tí páchatelia boli na polícii . jaj keby niekto čítal s porozumením.

no evidentne s tým máš problém ty :smile3: ani polícia nedokáže určiť národnosť páchateľa - v občianskom preukaze sa totiž neuvádza

cca 12 rokov dozadu sa viedla spoločenská diskusia o tom, prečo sa nerobí štatistika kriminálnych činov podľa národnosti/etnicity, a jedným z argumentov proti bolo práve to, že sa nedá nijako určiť napríklad Róm... takže sú dve možnosti

1. ešte raz si prečítaj článok čo si sem linkovala

2.daj ako príklad iný článok

pred 6 minútami, electric blue napísal:

namiesto pojmu "cigán" sa dá kludne a bezbolestne pouzit termín róm

opakovane ti píšem, že u nás by označenie "Róm" bola urážka pre našich cigánov ... a opakovane sa ťa pýtam, že čím si to konkrétne ty vysvetľuješ, lebo to nie je len naša miestna záležitosť ...  a môžeš si byť istá, že sa budem pýtať dokým sa od teba nedočkám odpovede

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

@clovek2 

Citát

super, že si sa vrátila k tomu, čo som sa ťa pýtal už dvakrát. našich cigánov by som hlboko urazil keby ich nazvem Rómami! a nielen našich - čím si vysvetľuješ, že odmietajú byť Rómovia a sú radšej Cigánmi?

a ty ako vieš ze si sa rozprával , ze sa jedná o "cigánov" rómov ?!? ako si určil ich národnost ?? 

 

 

pochop, ze toto je na inú polemiku. my teraz riešime, ze vyjadrovat sa PK nie je ziadna veda. ktokolvek má problém s politickou korektnostou , hladá problémy , tam kde nie su. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dňa 12. 11. 2020 at 23:14, electric blue napísal:

ty ako vieš ze si sa rozprával , ze sa jedná o "cigánov" rómov ?!? ako si určil ich národnost ?? 

no veľmi jednoducho - sami sa hlásia k tomu že sú Cigáni ... to je ale prekvapenie, že?

a videl som prudké reakcie viacerých z nich, keď ich niekto označil ako Rómov ... skúsim voľne zacitovať bývalého spolužiaka zo ZDŠ, ktorého Rómom tituloval jeho kolega. dám to v originále, ak by si nerozumela nárečiu, môžem to prípadne preložiť do spisovnej slovenčiny :smile3:

Citát

"Já som neni Róm, já  som Cigán! Rómovié sú tí, čo ích ukazujú v televízore. Takí čo nidze nerobá, len krannú a furt vykrikujú jako sa o ních nikdo nestará. Já robím celý život a nekrannem! O mna sa nemosí nikdo starat, já sa viém postarat aj sám, aj o dzeci a o ženu!"

a podobné vysvetlenie by dala väčšina z nich - možno nevynikajú intelektom, a už vôbec nie vzdelaním, ale odmietajú sa identifikovať s kadejakými nefachčenkami, zlodejíčkami a profesionálnymi poberačmi dávok, ktorí nevedia nič iné len natŕčať ruky, a ktorých médiá politicky korektne označujú termínom "Rómovia", namiesto toho aby ich možno nekorektne, ale pravdivo, titulovali ako nefachčenkov a poberačov dávok...

Milán má dva metre a odhadom tak 120 kíl - väčšinu vo svaloch, lebo celý život robí na družstve ... strašne rád by som videl nejaké mimovládkarske tintítko presviedčať ho o tom ako sa mýli, a ešte radšej by som videl Milána ako by mu ručne vysvetlil kto sa vlastne mýli :hufi:

si na rade, ja som svoju "politicky nekorektnú" odpoveď dal.

 

inak nie je bez zaujímavosti, že ich decká na ulici skôr pozdravia ako decká z majority ... ale to len tak na okraj

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

@clovek2 národnost neurčuje, ze niekto niečo povie bez dokazu :biggrin: ale inak vrelo gratulujem , podobne to mohlo byt aj v príp. autora toho článku . všakze . stále posúvaš myšlienku úpne inym smerom. ale pre zaujímavost 

 

Citát

Podľa historičky Anny Jurovej zo Slovenskej akadémie vied sa časť etnika stotožnila s pojmom Cigáni a termín Rómovia považujú za prekladovú formu tohto označenia. Alebo za snahu asimilovaných Rómov, prevažne hudobníckych rodín na juhu Slovenska, odlíšiť sa aj takto, premenovaním, od masy zaostalých súkmeňovcov v osadách.

Zahraniční Rómovia sa však už dávnejšie ohradzovali proti označeniu Cigán, ktoré najmä v slovanských jazykoch získalo pejoratívny nádych (cigáň, klamár, luhár). V roku 1971 vznikla Medzinárodná rómska únia (IRU), ktorá sa dohodla na spoločnom pomenovaní – Rómovia.

Mimochodom, spoluzakladateľom tejto organizácie zastúpenej v OSN bol aj MUDr. Ján Cibuľa, prvý rómsky lekár na Slovensku, 

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/167885-premenovanim-ciganov-na-romov-sa-maloco-zmenilo/

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dňa 14. 11. 2020 at 19:29, electric blue napísal:

stále posúvaš myšlienku úpne inym smerom.

no chcel som ešte o našich cigánoch, lebo oni boli samí prví, ktorí protestovali proti starostovým plánom, keď sem chcel presťahovať nejakých rómov zo susednej obce, že či to od nich bolo politicky korektné ... ale keďže to považuješ za posúvanie témy niekam inam, tak to nechám plávať...

tak skúsim na inú tému, keď už si sem dala ten obrázok. ty a tyso ste tu na fóre predvojom krajších progresívnych zajtrajškov, a ak som pochopil správne, deň keď neodhalíte a neusvedčíte minimálne jedného homofóba, je pre vás ako deň bez slnka, tak by som mal jednu otázku, ktorá možno pomôže odhaliť celú skupinu homofóbov... /alebo pokrytcov?/

v dotazníku darcu krvi je takáto otázka:

Citát

Pre mužov:  Mali ste posledných 12 mesiacov sexuálny kontakt s iným mužom ?

http://docolo.sk/dotaznik-darcu.pdf

tá otázka asi má svoj význam, inak by ju tam nedávali ... ale je už z podstaty homofóbna a diskriminačná, lebo kladná odpoveď automaticky znamená vyradenie z odberu. na to že si ju doteraz nikto nevšimol sú dve možné vysvetlenia:

1. progresívci sú natoľko zamestnaní bojom proti homofóbom, a budovaním krajších progresívnych zajtrajškov, že nemajú čas chodiť darovať krv /to nechávajú asi len netolerantným buranom/, a tým pádom tú otázku v dotazníku nikdy nevideli, a teda nemali vlastne príležitosť sa proti nej ohradiť.

2. progresívci o tej otázke vedia, ale sú vlastne obyčajní pokrytci, lebo si uvedomujú že niekedy by mohli krv potrebovať aj oni, a krv darcu - homosexuálneho muža, je rizikovejšia ako od iných darcov, a tak sú radšej ticho, ako keby mali riskovať transfúziu krvného preparátu aj s nejakým bonusm...

takže, električka aj tyso, otázka za 100 bodov: mala by byť, podľa vás, táto otázka z dotazníka vyškrtnutá, ako politicky nekorektná?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dňa 17. 11. 2020 at 9:31, tyso napísal:

zjavne mas pocit naplnenia ked odhalujes "progresivcov"

ani nie, len mi lezú na nervy tie tvoje vyjadrenia, ktoré sú vždy zásadne v duchu generálnej línie strany a vlády ... fakt mi tým pripomínaš toho uvedomelého týpka z vojny...

ale niečo na odľahčenie. nejaký americký generál /Patton?/ sa mal koncom vojny, pri oslobodzovaní Francúzska, vyjadriť, že lepšie je mať nemeckú divíziu pred sebou, ako francúzsku za sebou... neviem nakoľko je tento výrok autentický, ale z dnešného pohľadu je takmer určite politicky nekorektný. lenže, ako sa dá jednou vetou lepšie definovať francúzska bojová morálka aj organizačný talent?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

:) k tomu len podotknem ze existuje aj take cosi ako fair play. vyjadrovat sa “nekorektne” o francuzoch mi nevadi, kopat do malej mensiny ktora ma vlastnych problemov mi vadi.  Asi tak ako sa mi nezdaju vtipne “vtipy” o zidoch v koncentraku. Ale kazdy mame tu citlivost inde.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ja,  podla mojej subjektívnej, mienky, povazujem to za diskrimináciu na základe sex. orientácie. myslím ze by stačilo ak je splnená podmienka ak dotyčny nezije promiskuitne. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dňa 21. 11. 2020 at 19:00, electric blue napísal:

podla mojej subjektívnej, mienky, povazujem to za diskrimináciu na základe sex. orientácie

neviem ako by sa to dalo riešiť korektne, lebo poznám homosexuálov, ktorí chodia darovať krv, a jednoducho klamú aby im ju zobrali ... čo je myslím väčšie riziko ako keby sa mohli priznať, a ich krv by sa napríklad podrobila nejakým dôkladnejším testom ... takto je to čistá partizánčina...

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dňa 22. 11. 2020 at 22:12, clovek2 napísal:

neviem ako by sa to dalo riešiť korektne, lebo poznám homosexuálov, ktorí chodia darovať krv, a jednoducho klamú aby im ju zobrali ... čo je myslím väčšie riziko ako keby sa mohli priznať, a ich krv by sa napríklad podrobila nejakým dôkladnejším testom ... takto je to čistá partizánčina...

počkaj ;-) v teoret. rovine , prečo by sa mala ich krv podrobovat dokladnejším testom? 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

To su data,   homosexuali na slovensku patria medzi skupiny kde casto menia partnerov a pouzivaju rizikove sexualne praktiky.   A riziko nie je homosexualita ale tieto faktory,   ale uz na otazku o homosexualite je vysoka sanca nepravdivej odpovede, na tieto dalsie  sa neda spolahnut.   

http://www.ntssr.sk/subor/56810084302dccfee08f5e915bd52cd3/dotaznik-darcu-slov-verzia-25_05_20181_.pdf

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 27 minútami, tyso napísal:

To su data,   homosexuali na slovensku patria medzi skupiny kde casto menia partnerov a pouzivaju rizikove sexualne praktiky.   A riziko nie je homosexualita ale tieto faktory,   ale uz na otazku o homosexualite je vysoka sanca nepravdivej odpovede, na tieto dalsie  sa neda spolahnut.   

http://www.ntssr.sk/subor/56810084302dccfee08f5e915bd52cd3/dotaznik-darcu-slov-verzia-25_05_20181_.pdf

mohol si ho nechat odpovedat. sa do všetkého musíš miešat jak vegeta :zubiska:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 10 hodinami, electric blue napísal:

prečo by sa mala ich krv podrobovat dokladnejším testom?

dôvody popísal tyso - to je dosť výnimočná situácia keď sa na niečom zhodneme :hufi:

a nestal sa zo mňa cez noc zapálený bojovník za práva sexuálnych menšín - beriem to čisto z pohľadu zdravého rozumu. dnešná prax je taká, že chodia darovať krv, a idú do rizika aj oni, lebo dotazníky sa archivujú tuším 20 či 30 rokov, práve kvôli tomu keby sa vyskytol problém /čo si takmer nikto z darcov neuvedomuje/ a riziko je to aj pre tých, do ktorých tú krv nalejú. viem o jednom, ktorý daroval krv vyše 100x, tá konkrétna otázka je v dotazníkoch cca 25 rokov, čiže odvtedy pri každom odbere klame...

ty žiješ tuším v Šnicellande, tam to majú ako poriešené?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 1 hodinou, clovek2 napísal:

dôvody popísal tyso - to je dosť výnimočná situácia keď sa na niečom zhodneme :hufi:

a nestal sa zo mňa cez noc zapálený bojovník za práva sexuálnych menšín - beriem to čisto z pohľadu zdravého rozumu. dnešná prax je taká, že chodia darovať krv, a idú do rizika aj oni, lebo dotazníky sa archivujú tuším 20 či 30 rokov, práve kvôli tomu keby sa vyskytol problém /čo si takmer nikto z darcov neuvedomuje/ a riziko je to aj pre tých, do ktorých tú krv nalejú. viem o jednom, ktorý daroval krv vyše 100x, tá konkrétna otázka je v dotazníkoch cca 25 rokov, čiže odvtedy pri každom odbere klame...

ty žiješ tuším v Šnicellande, tam to majú ako poriešené?

tie dovody poznám, nemaj boja ;-) iba som bola zvedavá čím budeś argumentovat.  len v piatich krajinách eu neplatia tieto smernice , at medzi nimi nie je zatial. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov