Skočiť na obsah

Na politické (a iné prehnané) korektnosti raz zakapeme


game

Odporúčané príspevky

game,  to ma svoju postupnost.  Ked ludia vedia ze  je "nekorektne" hovorit "buzerant, spinavy cigan atd ", tak sa minimalne kultivuje komunikacny priestor.   A funguje to, vidim to ked sa bavim s ludmi.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

to je úplne super. keď to k niečomu smeruje, v niektorých spoločnostiach to smerovať nikdy nebude, ale to musí vyhniť.
nedávno som sa pohádala s kamarátkou, spomínala nejakú príhodou, a čo pupuš, to pupuš, ani toho človeka nepozná, to si len myslela, lebo nakupoval v obchode s textilom...
akože vážne?
teba možno volá tvoj sused podobne roztomilo, načo je to dobré?
nech to tam len smeruje, to je na dobrej ceste, ale hovorím, že to je ešte nadlho.

ja hovorím o prehnaných veciach, v prvom rade. a sú, nieže nie. je ich tu popísaná kopa.

---
a ešte k tomuto mi napadla jedna vec, hne´d po citovaní, ale nechala som to tak, pre tú chvíľu :) - ono je ten článok ok.... samozrejme nie v tom je gro.

problém je - bol v tom, že ešte pred nejakým rokom či polrokom by na Korzári.sme nebol, neexistoval by článok, kde by bolo v nadpise, že Rómovia niekomu ublížili.
novinári sa krútili ako červíčky na háčiku, aby opísali, kto z osady komu ublížil.... a nie že nie.
len si na to spomeňte, toto bola od istého času bežná vec v médiách.

takže milá e.b. nie to je gro a hurá, že tam nepovedali "cigáni"... napísali, že rómovia,
nech sa hoci oni sami nazývajú gitanes, cigáni, rómovia, gypsy, alebo ich tak nazývajú vo svete, lebo nazývajú, je úplne jedno.
keby to boli Srbi, napíšu Srbi, keby Rusi, napíšu Rusi... keď rómovia, tak napíšu rómovia, a to je správna korektnosť.

keď rómovia, tak rómovia, ale to je plus, že to dokázali napísať do nadpisu článku a nezakrývali, kto komu ublížil.
keď ublíži biela babka metlou rómovi, tak nech to napíšu.
takže úplne naopak: ja tam v tomto článku nevidím neschopnosť nazývať veci pravým menom, ani som nikde nič také nenapísala ani pol slovom.

opačne, v tomto článku je namieste, že konečne novinári povolili z prepiato politicko korektného kŕča a napísali "rómovia".
 

pred 13 hodinami, electric blue napísal:

vybrala som jeden článok , a kde tam vidíš neschopnost nazyvat veci pravym menom? :smile1: alebo strach/neochotu ......

https://korzar.sme.sk/c/4659180/romovia-pocas-treningu-brutalne-napadli-presovskych-cyklistov-bitke-sa-nevyhli-ani-reprezentantky-ilavska-s-barillovou.html

naozaj nie je treba zbytočne vyuzívat pejoratíva, či pohrdlivé/hanlivé/ posmešné  vyrazy, stereotypy. aby ktokolvek vyjadril čo chce vyjadrit. navyše prejav je vizitka toho oného človeku, nie toho na koho to dotyčny vztahuje. 



 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nie, nie myslím.  nie myslím. rozdiel medzi prepiatou a normálnou korektnosťou. :)
píšem to tam jasne: presne takto fungovali novinári ešte nedávno, dokonca sme tu o tomto jave svojho času popísali aj s patričným citovaním hodne.




 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 3 hodinami, electric blue napísal:

@game čize ty myslíš PK v zmysle namiesto priamo označit etnikum ,v médiach napíšu "mladík, mlady muz, muz " tak? :smile1:

to tiež nie je dobrá cesta, lebo odkedy to takto robia, tak časť divákov / čitateľov si pri slove mladík automaticky domýšľa konkrétnu etnicitu, aj keď častokrát sa jedná o príslušníka majority ... čiže tudy cesta nevede

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 8 hodinami, electric blue napísal:

odpovedz na otázku. kde napr. v tom článku vidíš neschopnost nazyvat veci pravym menom?  alebo strach/neochotu (?)

lenže ako príklad si dala článok, ktorý je už v nadpise politicky nekorektný! v tomto štáte sa totiž nedá určiť /legálne/ príslušnosť ku konkrétnemu etniku, pokiaľ nevidíš jeho rodný list, prípadne sčítací hárok, kde je to uvedené ... a pochybujem že by sa autor článku zdržoval vyhľadávaním takejto informácie...

pred 9 hodinami, tyso napísal:

v starom ceskoslovensku bola homosexualita trestna do 1961 a potom bola dovodom na liecenie.   To ze sa o tom nepisalo, to neznamena ze to bolo vlastne fajn.

dobre že to spomínaš, pretože homosexuáli už nejaký ten rok majú rovnaké práva ako každý iný, ale napriek tomu tu rôzne ambasády sponzorujú kadejaké dúhové pochody na podporu ich práv, ktoré im údajne chýbajú. takže otázka za sto bodov: prečo tie ambasády radšej nesponzorujú dúhové pochody napríklad v Saudskej Arábii, kde nielenže nemajú nijaké práva, ale ešte je tam homosexualita trestná dodnes, navyše tuším za ňu hrozí trest smrti? bola by nejaká konkrétna a nevyhýbavá odpoveď?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Citát

https://www.lidovky.cz/svet/oxfordsky-slovnik-upravil-sexisticka-oznaceni-pro-slovo-zena-ne-vsechny-ale-autori-uspokojili.A201108_151800_ln_zahranici_lijk

‚Milenka jakéhokoliv jiného pohlaví‘. Oxfordský slovník upravil definici pro slovo ‚žena‘

Prestižní Oxfordský slovník upravil definici slova ‚žena‘ poté, co si mnoho lidí stěžovalo, že není dostatečně genderově vyvážená. Do slovníkové definice nyní patří například část, která uznává, že žena může být manželka, přítelkyně či milenka jakéhokoliv jiného pohlaví, nikoliv jen mužova. Nové heslo upravuje i další aspekty, někteří bojovníci za práva žen jsou ale stále nespokojení.

Čo na túto definíciu hovoria "zastaralé nemoderné" ženy, ktoré dostávajú každý mesiac menzes?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

clovek,    tu plati stare zname,  skor ako sa spytas preco, zisti ci naozaj.   Duhove pochody nie su primarne za ziskanie prav,  v amerike kde to zacalo je to aj podla nazvu pochod hrdosti  aj ma to formu karnevalu ako demonstracie axistencie.  eAmbasady v bratislave nesponzoruju ale vyjadruju podporu.   A na druhej strane  na Slovensku to stale dviha vasne a tak sa Chromik organizuje protiprotest "Za rodinu",  kotlebovci pochod proti "uchylakom a homosexualom".   Od " nie je trestna" az po " je akceptovana"  je dost dlha cesta.

A tam kde je to trestne sa ziadny pochod samozrejme nemoze konat a tak nie je co podporovat.  Ale ak naznacujes ze ide o nieco protislovenske, tak len dodam ze sa kona po celej amerike, vacsine krajin EU.  A  mozes sledovat kde a ako sa k tomu vyjadruju politici.

 

A alamo,  netusim presne co ti vadi,  oxfordsky slovnik nie je normotvorny ale naopak popisuje ako sa slova pouzivaju.   Ak sa slovo zena pouziva aj inak ako si myslis, tak to nie je chyba slovnika ale ludi co ho tak pouzivaju.   Ak v homsexualnom pare  maju "muza" a "zenu",  tak mozes nesuhlasit, mozes protestovat ale  stazovat sa na oxfordsky slovnik ze to uvedie ako jeden z vyznamov slova zena je sorry smiesne.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

@tyso

Newspeak..

Citát

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Newspeak

„Newspeak nebyl vytvořen pouze k vyjadřování světonázorových myšlenkových postupů vlastních oddaným stoupencům Angsocu, nýbrž proto, aby znemožnil všechny jiné způsoby myšlení. Záměr byl ten, že až si newspeak všichni jednou provždy osvojí a oldspeak bude zapomenut, stane se kacířské myšlení – to jest myšlení, které se odchyluje od zásad Angsocu – doslova nemyslitelné, aspoň v té míře, v níž je myšlení závislé na slovech.“

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

alamo,    az na ten drobny rozdiel  ktory ti pisem,  tu ten newspeak vytvaraju ludia nie strana.   A jazyk sa jednoducho vyvija aby umoznil ludom komunikovat.  A v tomto pripade sa  najprv zmenila realita az potom jazyk.   

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 17 hodinami, electric blue napísal:

v tom článku nazyva rómsku menšinu rómami, nie "cigánmi"

a tým chceš povedať čo? lebo nejak sa nechytám... autor článku predsa nemôže páchateľov označiť za Rómov, pretože nemá ako legálne zistiť či sú alebo nie ... btw, ja som sa ťa na niečo tiež pýtal, a stále nemám tvoju odpoveď

pred 7 hodinami, tyso napísal:

eAmbasady v bratislave nesponzoruju ale vyjadruju podporu.

Ok, tak prečo v štátoch strednej európy, a nie v iných častiach sveta?

prečo práva homosexuálov otĺkajú o hlavu Varšave či Moskve, a nie napríklad Pekingu, alebo aj Rijádu?

pred 8 hodinami, tyso napísal:

Duhove pochody nie su primarne za ziskanie prav,  v amerike kde to zacalo je to aj podla nazvu pochod hrdosti

a k čomu to má byť dobré? tuším nikto iný okrem homosexuálov svoju orientáciu nerieši - nehanbí sa za ňu ale ani nemá potrebu byť kvôli tomu hrdý,takže fakt nechápem zmysel...

pred 8 hodinami, tyso napísal:

Ale ak naznacujes ze ide o nieco protislovenske

čo sa mi zas snažíš podsúvať? zase vieš lepšie ako ja čo si myslím?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

10 minutes ago, clovek2 said:

Ok, tak prečo v štátoch strednej európy, a nie v iných častiach sveta?

Kedze to robia vsade, tak sa nediv ze ti nieco podsuvam :)  Fakt to tak vyzera.  Je Kanada stredna europa alebo francuzsko ci nemecko ?   Takze neviem co si myslis ale pises presne tak ako keby si to myslel. :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

legislativny dovod je samozrejme ten ze Peking a Rijad nie su clenmi europskeho sudu pre ludske prava,   ale realny dovod je ten ze tam su porusovane ovela zakladnejsie ludske prava a to im vycitaju.  A teraz neviem,  chces im zavidiet ?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 16 hodinami, tyso napísal:

realny dovod je ten ze tam su porusovane ovela zakladnejsie ludske prava a to im vycitaju.  A teraz neviem,  chces im zavidiet ?

nechcem im závidieť, ale nemeria sa tu rovným metrom, to je celé

Dňa 8. 11. 2020 at 14:48, tyso napísal:

Ale zamyslel som sa nad prepisovanim knih.   Aj mne sa to zdalo prehnane  a smiesne,   bral som to ako zakonity jav ked revolucia zacina pozierat samu seba a naznacuje to jej koniec.  Ale potom som si uvedomil ze to posudzujem prilis zdialky,  a tak teraz nemam na to jasny nazor.   Pouzijem  iny priklad,   Kipling.  O tom ze vedel pisat niet pochyb ale v jeho diele je jasne citit bielu nadradenost voci  inym rasam. 

a malo by sa prepisovanie podľa teba týkať len literatúry, či výhľadovo aj iných druhov umenia, napríklad výtvarného? lebo taký obraz "posledná večera" je jednoznačne rasovo aj gendrovo nevyvážený, a niekoho by mohol urážať! aký je tvoj názor - premaľovať do politicky korektnej podoby, či nie?

  • Páči sa mi to 1
  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov