Skočiť na obsah

Na politické (a iné prehnané) korektnosti raz zakapeme


game

Odporúčané príspevky

Dňa 26. 10. 2020 at 19:04, game napísal:

V Taliansku roku 2074,
v Rumunsku žijú z almužny už od roku 19xx všetci : )
ešte aj Luxembursko sa na vyrovnanie chystá teoreticky roku 2027.

mna zaujmaju pracovne pozicie a nie priemyselne odvetia.....

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

tak toto sem dievčatá a chlapci rozhodne patrí, nepovedzte, že nie  :)

mimochodom, veľmi mi to pripomína - už som to sem kedysi písala... niekedy v 70. rokoch bola taká fajn éra v písaní sci-fi, keď hlavne autori zo socistických krajín!!!! písali scifi, kde bol svet globálny dávno pred globálnym svetom a politickou korektnosťou.... svet bol jednotný, ľudstvo sfarbené komplet na farbu bielej kávy a za celý svet rozhodovala rada, kde sedeli samozrejme Američan, Rus, Keňan, Aľjaščan a Brazílec... ale na tú farbu bielej kávy neviem zabudnúť...
a dokonca, aby to bolo zaujímavejšie - kedysi roku 1978 či tak akosi som sa dozvedela o jednom fešákovi, ktorý chodil na rande a ohuroval slečny zásadne v dámskych čipkovaných červených nohavičkách...
čo už nám vtedy chýbalo? všetko tu už bolo :) aj bez kvót....

pred 2 hodinami, Sniper napísal:

Všimli ste si v reklamách, hlavne u nadnárodných koncernov, ako začali nenápadne napĺňať povinné kvóty? Už čakám kedy pribudne reklama na nejakú zmrzlinu a medzi Eskymákmi bude nejaký Sudánec alebo obyvateľ Konga. Pretože kvóty treba napĺňať.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

game :)  alebo sa jednoducho prisposobili tomu co zabera,  su frikulini a tak na nich mileniali nebudu utocit.  Revolucne to bolo ked s tym zacal benetton,  keby to nerobili teraz, tak si dobrovolne buduju image konzervativcov a zrejme to nechcu.  No zmier sa s tym ze my uz nie sme cielovka tychto reklam,   ale napriklad zubne protezy aj  u nadnarodnych koncernov propaguju bieli :)

https://www.mojevideo.sk/video/1571/zubna_proteza.html

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Hah... Benetton zacal v reklamach neskor, nielen ze si ich pamatam z megabilboardov....:-)

mame doma zopar kvalitnych bichli o reklamach, keby nahodou nastali pochybnosti, ale nenastanu, pamatovaka mam este dobreho :-) prvi boli scifi autori, stojedna pro :-)

 

Jo.. a vies preco zubne protezy propaguju ludia bielej pleti :-):-):-):-)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

@game ako pozerám, benetton fičal uz v 80s " ? :biggrin: https://innovativedesignhistory.wordpress.com/2014/04/08/the-united-colors-of-benetton-campaign-history/

v reklame sa točia obrovské prachy. aby spoločnosti investovali tazké prachy LEN kvoli "kvótam" [ aby z ludí vyrobili liberálov :zubiska:] na cielové skupiny ktoré si od nich aj tak ziadne produkty nekúpia, je pič*vina, nie? 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Citát

Austrálsky starosta mesta Perth Basil Zempilas sa dostal do obrovskej nemilosti LGBT aktivistov za svoje vyhlásenia, ktorými stotožňoval pohlavie s vonkajšími anatomickými znakmi. Usporiadali proti nemu protest, trhali jeho fotografiu, dokonca mali poškodiť jeho dom. Politik sa následne ospravedlnil a spolu s celým vedením mesta mieri na školenie o povedomí voči transrodovej komunite.

Zempilas sa po týchto vyhláseniach stal terčom mnohých vulgárnych správ, zrodila sa petícia s takmer 20-tisíc podpismi za jeho odvolanie, uskutočnil sa proti nemu protest a radikálni pro-LGBT aktivisti dokonca verejne trhali jeho fotografiu a podľa bulváru Daily Mail aj poškodili jeho dom.

Politik však medzičasom stihol cúvnuť. Ospravedlnil sa s tým, že tieto slová neodrážali jeho hodnoty a mrzí ho, že ranil niektorých ľudí. Avizoval, že on a celá mestská rada podstúpia „školenie o transrodovom povedomí“, a pridal obrázok radnice v Perthe vysvietený v dúhových farbách.

https://dennikstandard.sk/1853/starosta-povedal-ze-muzom-a-zenou-sa-rodite-po-hneve-aktivistov-ide-na-skolenie/

čo je toto za nezmysel, keď niekto verejne skonštatuje fakt z učiva biológie 2. stupňa ZDŠ, a potom sa za to musí ospravedlniť a ísť na nejaké vymývanie mozgu...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

no neviem teda, divné vysvetlenie ... už si videl politika, ktorého zaujíma názor voličov? lebo ja ešte nie

btw, tým voličom nemá kto vysvetliť, že by si mali zopakovať učivo z biológie 8. ročníka ZDŠ, kým začnú protestovať? lebo takto vyzerajú ako banda nedoštudovaných idiotov...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

clovek, ehm. politika vzdy zaujima ci bude zvoleny a k tomu potrebujes vediet co si myslia volici. 

a btw,  a transgender je predsa len zlozitejsia tema ako len otazka ci ma niekto pipika alebo pipinu. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 2 hodinami, tyso napísal:

a transgender je predsa len zlozitejsia tema ako len otazka ci ma niekto pipika alebo pipinu. 

práveže to je celkom jednoduché, existuje totiž tisíckami rokov overené pravidlo:

"Ak nevieš čo si, pozri sa do gatí!" :agree:

a ak má niekto problém s pochopením takejto triviálnej veci, potom by mal ísť na školenie namiesto toho austrálskeho starostu ....

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

vies,  takymto zjednoduseniam sa hovori "klamstvo pre deti",    na  zakladnej skole ta naucili zjednodusene pravidla, ktore platia vacsinou.   A ty si odvtedy v tejto oblasti nepokrocil.   Ale nechcem tu robit skolenie, ktore zjavne nechces.   ( ale pre zaujimavost,  sice vzacne ale stava ze by si tam nasiel jedno aj druhe,  co je to ? )

Tu slo skor o to ze starosta si to zjavne tiez nemyslel ale kedze chcel byt zvoleny  tak zmenil nazor,   keby kricali ze zem je plocha, zrejme by tiez suhlasil. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 1 hodinou, tyso napísal:

nechcem tu robit skolenie, ktore zjavne nechces.

bolo by to celkom zbytočné. politruci tvojho formátu mi robili PŠM na vojne, a budovateľa socializmu zo mňa nespravili. akurát, že tí politruci aspoň nestavali na hlavu základné biologické fakty.

pred 1 hodinou, tyso napísal:

A ty si odvtedy v tejto oblasti nepokrocil.

a keby len ja, ale medzery majú aj niektorí progresívci!!! napríklad taká Progresívna Beňová, nedávno ohlásila narodenie dcéry, pritom mala na výber ďalších 62 pohlaví! čo je to z jej strany? neznalosť, netolerancia, pokrytectvo?

pred 1 hodinou, tyso napísal:

sice vzacne ale stava ze by si tam nasiel jedno aj druhe,  co je to ?

ale iste, sem tam sa nejaký hermafrodit / mutant narodí, to nikto nespochybňuje, ale je ich tak zanedbateľne málo, že sa tým neoplatí zaoberať...

 

ešte jedna otázka - čím si vysvetľuješ, že takéto veci neriešia napríklad v islamskom svete?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 5 hodinami, clovek2 napísal:

no neviem teda, divné vysvetlenie ... už si videl politika, ktorého zaujíma názor voličov? lebo ja ešte nie

btw, tým voličom nemá kto vysvetliť, že by si mali zopakovať učivo z biológie 8. ročníka ZDŠ, kým začnú protestovať? lebo takto vyzerajú ako banda nedoštudovaných idiotov...

presnejšie si chcel udrzat dobre plateny flek :biggrin: kludne si mohol stát za svojimi "hodnotami " ako napr. Shapiro 

mimochodom toto sa ti bude páčit 

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

mám tu velmi dobry článoček k politickej korektnosti 

Citát

Komu vadí politická korektnost

 

 Politická korektnost je nejčastěji popisována jako ideologie, jež vnímá určité skupiny lidí jako oběti, které je třeba chránit s pomocí záměrného ovlivňování jazyka. Jejím cílem je především odstraňování některých tradičních označení nebo pojmů, které jsou svázány se stereotypy, jež mohou být určitými lidmi vnímány jako urážlivé a mohou posilovat utlačovatele. 

Podle kritiků sice politická korektnost vznikala jako možná pochopitelná reakce na některé formy diskriminace, ale v současných liberálních demokraciích prý omezuje jak otevřenou diskusi o závažných problémech, tak svobodu lidí. Stala se kontraproduktivní, což prý ukazuje i debata o multikulturalismu, kterou údajně uměle svazuje politická korektnost. Co ale nám, kdo s politickou korektností nemají problém, vlastně tolik touží politici a komentátoři, kteří se proti politické korektnosti tak vášnivě bouří, s pomocí jazyka zbaveného „okovů“ politické korektnosti sdělit? V čem spočívá ono údajné omezování svobody či zadušování otevřené diskuse?

Proč kritikům korektnosti tolik vadí, že se ve veřejném prostoru dnes „nenosí“ zjednodušující stereotypy, odsudky, urážky, apod.? Bylo by jim „demokratičtěji“, kdyby i v oficiální veřejné debatě, třeba v televizi, denících nebo parlamentu, zaznívaly rasistické invektivy či trapné etnické i náboženské zkratky, kterými přetékají některé internetové diskuse? 

Je reálné, že by se z temné sedliny „politické nekorektnosti“, agresivity a předsudků, kterých jsme dnes svědky právě v internetových diskuzích, nakonec vynořilo nějaké smysluplné řešení obohacující demokracii? 

Dozvěděli bychom se například o problémech romské komunity u nás více, a byla by debata o této komunitě „svobodnější“ a konstruktivnější, kdyby se místo o Romech mluvilo o cikánech? 
Byla by dnes Amerika dál, kdyby se o afrických Američanech důsledně mluvilo nadále jako o „barevných“ nebo o negrech? Bylo by lepší, kdyby kvůli historii neexistovala jistá tabu v diskusi o Židech a holocaustu? Bylo by nám „svobodněji“, kdybychom si nemuseli brát žádné servítky, když mluvíme třeba o národech, s nimiž sousedíme, o menšinách, o islámu?

Zajímavé například je, když si na politickou korektnost ztěžuje prezident Václav Klaus? Co tak politicky nekorektního by nám řekl, co nám tak jako tak mezi řádky už neřekl, nebo co bychom si jako produkt této dogmatické a demagogické mysli nedokázali představit?

 

 

 

A co nám kvůli politické korektnosti nemohou sdělit například někteří „konzervativní komentátoři“, kteří, jak by se dalo soudit z jejich stížností na politickou korektnost, jsou „jak lvové v kleci jatí“. Chtěli by vzhůru k myšlenkám, jež se dají zřejmě vyjádřit jen politicky nekorektně, ale jsou chudáci diktátem politické korektnosti „se zemí (s námi ostatními) spjatí“.

Můžeme je uklidnit. Všechno, co by nám chtěli politicky nekorektně říct, si umíme představit. Už to, že politickou korektnost považují za jakousi cenzuru, která je omezuje, o nich vypovídá víc, než si myslí.

pokračovanie http://blog.aktualne.cz/blogy/jiri-pehe.php?itemid=13867

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

riadna mimóza autor toho traktátu :biggrin: ale však čo čakať od zástupcu Havlovského ľavicovo-monarchistického prístupu k politike...

moja definícia politickej korektnosti znie:

Strach, neochota alebo neschopnosť nazývať veci pravým menom.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Citát

Strach, neochota alebo neschopnosť nazývať veci pravým menom.

vybrala som jeden článok , a kde tam vidíš neschopnost nazyvat veci pravym menom? :smile1: alebo strach/neochotu ......

https://korzar.sme.sk/c/4659180/romovia-pocas-treningu-brutalne-napadli-presovskych-cyklistov-bitke-sa-nevyhli-ani-reprezentantky-ilavska-s-barillovou.html

naozaj nie je treba zbytočne vyuzívat pejoratíva, či pohrdlivé/hanlivé/ posmešné  vyrazy, stereotypy. aby ktokolvek vyjadril čo chce vyjadrit. navyše prejav je vizitka toho oného človeku, nie toho na koho to dotyčny vztahuje. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 5 hodinami, electric blue napísal:

naozaj nie je treba zbytočne vyuzívat pejoratíva, či pohrdlivé/hanlivé/ posmešné  vyrazy, stereotypy. aby ktokolvek vyjadril čo chce vyjadrit.

slovo "Cigán" je podľa teba hanlivé?

skús dať vysvetlenie, prečo našich dedinských Cigánov uráža keď ich niekto označí za Rómov... ja mám vysvetlenie priamo od nich, tak som zvedavý či sa aspoň trochu priblížiš

  • Páči sa mi to 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 15 hodinami, electric blue napísal:

mám tu velmi dobry článoček k politickej korektnosti

čítala som to už včera večer, ale už sa mi nechcelo odpovedať, takže teraz :)

hodne nekorektný článoček pána, ktorý je presvedčený, že je jediný politicky korektný človek, ktorý to všetkým ostatným raz a navždy objasní :)
iste, sú aj takí ľudia, o akých píše, ale je to hodne ďaleko od témy, ktorú sme tu v skutočnosti načali.

tak ešte raz: nemôžeme poprieť svoju históriu, vývoj a dejiny. stačí trochu zaloviť, ešte v 50., 60., 70., 80 . rokoch boli úplne bežné americké diskriminačné reklamy... je toho plný net, dokonca aj tu v príslušnej téme ich zopár skopírovaných je.

nie to je problém, že cigána niekto nazve cigán. a nie že nie, tí bežní naši gitanes - oni sami si tak hovoria.

aby sme dospeli tam, že vlastne nikto nevie, ako nazvať občana usa, ktorý je na pohľad biely, rodičov má ázijsko afrického pôvodu a babku z Honolulu, ako správne nazvať stredoeur´pskeho človeka bielej pleti, aby sme sa nikoho náhodou nedotkli, ako nazývať ľudí inej sexuálnej orientácie - mne je úplne jedno, kto akej je - len ako ich nazývať, aby sme ani náhodou ani jedinú nevynechali, pretože to spôsobí posielanie na preškoľovanie....

ešte nedávno dohnali Adama Thuringa k samovražde, zo zákona, inštitucionálne. pred pár rokmi sa mu posmrtne ospravedlnili.
a viete, čo je zaujímavé?
ani v starom Československu nikto nijako exemplárne nenaháňal inú orientáciu do väzení a k smrti.... Briti to robili bežne.
v rasistických a antiženských reklamách viedli Američania, ešte nedávno.... a teraz vynašli španielsky vosk a zrazu poúčajú celý svet, ako má byť politicky korektný

ok, normálnym ľuďom neprekáža politická korektnosť, dokonca ju chápe, ... na počudovanie, že?

tieto veci sú, dejú sa, diali sa, a tie rasistické a diskriminačné a hnusné protiženské prevažne britské a americké reklamy pekné neboli. bol to hnus.
robme ovšem veci tak, ako by sme sa aspoň tvárili, že v hlavách nosíme mozog.
nemožno to očakávať od zarytého "odporcu" homosexuality, mali sme tu takého, v živote to nepochopí... a nepomohlo by mu ani školenie. to je ad 1.


ale - a teraz sme konečne pri téme: násilne, do minulosti?

je tu kdekade popísaných hodne podivností, vonkoncom sa mi ich nechce hľadať: keď žijúcemu autorovi pozmenili obsah rozprávok, pretože starý pán ich písal v časoch, keď černoch bol černoch a indián indián, prečo treba zmeniť názvy klasických kníh, pretože sú dnes pre niekoho politicky nekorektné.... a je toho spústa.
urobme tlstú čiaru teda, a zabudnime, že nejaká minulosť bola, deti sa nikdy nedopočujú, že tu boli aj iné časy, ktoré patrili k nám, k vývoju, áno, takto to bolo,

ten blog je hodne jednostranne zameraný a pisateľ by potreboval nejaké hodne dôsledné preškolenie, čo je vlastne nesprávne a nezdravé na " prepiatej, prehnanej  " politickej korektnosti. - lebo o tej je tu reč.
:klobuk:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 3 hodinami, clovek2 napísal:

slovo "Cigán" je podľa teba hanlivé?

skús dať vysvetlenie, prečo našich dedinských Cigánov uráža keď ich niekto označí za Rómov... ja mám vysvetlenie priamo od nich, tak som zvedavý či sa aspoň trochu priblížiš

@clovek2 odpovedz na otázku. kde napr. v tom článku vidíš neschopnost nazyvat veci pravym menom?  alebo strach/neochotu (?)

aj ked nejedná sa len o menšiny. politická korektnost je širokospektrálna . 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ano, to je pravda. V lieceni mali nacisticke metody rovnako ako v celom ostatnom demokratickom svete. 

Ale nebolo to tak striktne vymahane, dokonca aj ucitelov sme poznali, .. a nikto sa preto neisiel liberalodemokratcky krizovat. 

...

Iste, a sirokospektralna, len hodne stmelena a zuzena je aj reakcia.

Najradsej by som popisala cele strany.

To je sirsia tema, nez aby to vyriesil jeden premudrely blog.... nezazil tu pan bloger forumaka, ktory nas tu komplet dvakrat poslal do p.. s odstupom mnohych rokov len preto, lebo sme odmietli jeho zabetonovany pohlad na homosexualov ako na chorobu. Je to tu, k citaniu.

A nie je to ani o ciganoch, hovorime o prepiatej a prehnanej korektnosti... doslova prelozene do slovenciny: ked vylievame s vanickou aj dieta.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 1 hodinou, game napísal:

čítala som to už včera večer, ale už sa mi nechcelo odpovedať, takže teraz :)

hodne nekorektný článoček pána, ktorý je presvedčený, že je jediný politicky korektný človek, ktorý to všetkým ostatným raz a navždy objasní :)
iste, sú aj takí ľudia, o akých píše, ale je to hodne ďaleko od témy, ktorú sme tu v skutočnosti načali.

tak ešte raz: nemôžeme poprieť svoju históriu, vývoj a dejiny. stačí trochu zaloviť, ešte v 50., 60., 70., 80 . rokoch boli úplne bežné americké diskriminačné reklamy... je toho plný net, dokonca aj tu v príslušnej téme ich zopár skopírovaných je.

nie to je problém, že cigána niekto nazve cigán. a nie že nie, tí bežní naši gitanes - oni sami si tak hovoria.

aby sme dospeli tam, že vlastne nikto nevie, ako nazvať občana usa, ktorý je na pohľad biely, rodičov má ázijsko afrického pôvodu a babku z Honolulu, ako správne nazvať stredoeur´pskeho človeka bielej pleti, aby sme sa nikoho náhodou nedotkli, ako nazývať ľudí inej sexuálnej orientácie - mne je úplne jedno, kto akej je - len ako ich nazývať, aby sme ani náhodou ani jedinú nevynechali, pretože to spôsobí posielanie na preškoľovanie....

ešte nedávno dohnali Adama Thuringa k samovražde, zo zákona, inštitucionálne. pred pár rokmi sa mu posmrtne ospravedlnili.
a viete, čo je zaujímavé?
ani v starom Československu nikto nijako exemplárne nenaháňal inú orientáciu do väzení a k smrti.... Briti to robili bežne.
v rasistických a antiženských reklamách viedli Američania, ešte nedávno.... a teraz vynašli španielsky vosk a zrazu poúčajú celý svet, ako má byť politicky korektný

ok, normálnym ľuďom neprekáža politická korektnosť, dokonca ju chápe, ... na počudovanie, že?

tieto veci sú, dejú sa, diali sa, a tie rasistické a diskriminačné a hnusné protiženské prevažne britské a americké reklamy pekné neboli. bol to hnus.
robme ovšem veci tak, ako by sme sa aspoň tvárili, že v hlavách nosíme mozog.
nemožno to očakávať od zarytého "odporcu" homosexuality, mali sme tu takého, v živote to nepochopí... a nepomohlo by mu ani školenie. to je ad 1.


ale - a teraz sme konečne pri téme: násilne, do minulosti?

je tu kdekade popísaných hodne podivností, vonkoncom sa mi ich nechce hľadať: keď žijúcemu autorovi pozmenili obsah rozprávok, pretože starý pán ich písal v časoch, keď černoch bol černoch a indián indián, prečo treba zmeniť názvy klasických kníh, pretože sú dnes pre niekoho politicky nekorektné.... a je toho spústa.
urobme tlstú čiaru teda, a zabudnime, že nejaká minulosť bola, deti sa nikdy nedopočujú, že tu boli aj iné časy, ktoré patrili k nám, k vývoju, áno, takto to bolo,

ten blog je hodne jednostranne zameraný a pisateľ by potreboval nejaké hodne dôsledné preškolenie, čo je vlastne nesprávne a nezdravé na " prepiatej, prehnanej  " politickej korektnosti. - lebo o tej je tu reč.
:klobuk:

@game ved to, to :biggrin: ludom uz nepripadajú vtipné diskriminačné reklamy. ani tie stereotypné vtipy na margo uz tebou zmienenych homosexuálov . pretoze teraz vela ludí majú vo svojich kruhoch priatelov homosexuálov , a nepripadá im to zabávné, a hlavne vedia ze v skutočnosti nie su tieto stereotypy ani pravdivé.

nech sa tyka čohokolvek, sex orientácie, zdr. postihnutych , rasovych stereotypov , rodovych stereotypov etc. 

 

ak sa niekto chce nazyvat medzi sebou akokolvek je to jeho vec. na príklade .ak sa v rámci srandy chlapi - kamaráti nazvú "ty ko**t "je niečo iné ak tak nazveš cudzieho človeka. všakze :-) 

 

 

a čo je tá prepiata/prehnaná politická korektnost? je na to aj nejaká tá definícia, alebo je to len tvoj subjektívny dojem? 

 

 

 

pred 1 hodinou, tyso napísal:

v starom ceskoslovensku bola homosexualita trestna do 1961 a potom bola dovodom na liecenie.   To ze sa o tom nepisalo, to neznamena ze to bolo vlastne fajn.

v tom rezime, neexistovali ani narkomani ani bezdomovci ani nič negatívne. pravdepodobne raj na zemi :biggrin:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

game,  ked sa nieco prehana tak prosim.  Ale zamyslel som sa nad prepisovanim knih.   Aj mne sa to zdalo prehnane  a smiesne,   bral som to ako zakonity jav ked revolucia zacina pozierat samu seba a naznacuje to jej koniec.  Ale potom som si uvedomil ze to posudzujem prilis zdialky,  a tak teraz nemam na to jasny nazor.   Pouzijem  iny priklad,   Kipling.  O tom ze vedel pisat niet pochyb ale v jeho diele je jasne citit bielu nadradenost voci  inym rasam.    https://cs.wikisource.org/wiki/Písně_mužů/Břímě_bělochů

A este stale to nie je taka stara historia aby to nevyvolavalo emocie. 

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ano, aj Desať malých černoškov vzniklo preto, lebo to bola móda, v postviktoriánskej ére bola veľmi zábavná na stole rekvizita s malými černoškami, rovnako ako voskové kvety pod skleneným poklopom a stolčeky s ružičkami vyrábanými z papírmašé...

poďme na to ináč: čínske detektívky, zo starej číny, napísané dnes, kde sudca odvracia hlavu pri tortúrach... to isté v stredovekej Prahe, príbehy písané dnes, kde zásadne vyšetrovateľ odmieta tortúry a stane sa tým dokonca podozrivým.... pritom vieme, že to takto celkom nebolo.
doba, ktorá vytvorila Kiplinga, bola taká, aká bola.
a nie je jediný, v tej ére ani zďaleka nebol jediný.
ani voľakedy vychvaľovaná Chalúpka strýčka Toma nie je úplne bez chyby... ale je to vtedjašia realita.
v roztomilých detektívkach nedávnej britskej doby je cítiť ohromné rozdiely v spoločnosti.

vo vynikajúcej, v nedávnej dobe vzniknutej sérii, ktorá je stále masívne chránená autorským právom, Midsomerské vraždy - sú to vynikajúce diela,  v prvej sérii sa človek ocitá na dnešnom vidieku v šate ako za kráľovnej Viktórie...
prvý predstaviteľ Barnabyho zostarol do role, odchádza do dôchodku a mení sa na svojho bratranca - to nie je problém, z kvality a vysokej úrovne nič seriál nestrati.
ovšem tvorcovia dospeli k tomu, že bukolickú vidiecku atmosféru je potrebné zmodernizovať... ani fiktívne grófstvo dnes nevyzerá tak, ako je predstavované v tejto super sérii...
narazila kosa na kameň - časť tvorcov odmietla dnešnú realitu previesť do filmu .... a odišla, dobrovoľne mierne pod násilím.... a Midsomerské grófstvo zrazu dostalo obchodníkov z Indie, susedov z Pakistanu, zopár ľudí z Poľska, slečny k deťom z východnej Európy a obyvateľov všetkých farieb pokožky.

to je dnešný svet. vôbec nie prepiaty, jednoducho toto je realita dnešnej Británie. stará Británia je to, čo fascinuje, ovšem realita je dnes trochu inde.
to nie je prepiata korektnosť, to je fakt.

Sir Arhur Conan Doyle píše vo svojom Holmesovi často o cigánoch v Británii v predminulom storočí... svojím pohľadom, tak, ako sa k nim stavala vtedy spoločnosť... a čo je zaujímavé, oni k spoločnosti.... a dnešné Midsomerské vraždy mali diely, kde sa to zopakovalo, nič sa nezmenilo, povozy zostali, pribudli k nim zlaté mercedesy a karavany, to je celý rozdiel. spoločenský minimálny. v Británii.

hovorím stále o prepiatej politickej korektnosti. svet sa vyvíja, odsudzovať dnes Kiplinga za jeho rasizmus môžeme, môžeme nevydávať jeho závadné knihy, môžeme do nich pripísať predslov, môžeme o nich učiť v škole. minulosť a dobu nezmeníme, keď premenujeme a vymažeme z kníh závadné časti.
ono to príde, meníme sa ako spoločnosť, niekde veľmi pomaly... ale sú veci, ktoré nikdy netreba preháňať. svet sa nezmení tým, že američania prestali s blbými reklamami. zmení sa tým , že to spoločnosť rozumne prijme... juh usa je rasistický stále, miestami, nie že nie.

ani keď premenujeme Desať malých černoškov.... veď Agathu by sme mohli prepísať celú.... tam sa to hemží penzionovanými indickými dôstojníkmi a ich sluhami rozmaznanými manželkami a cestovateľmi s hromadou domorodých nosičov a sluhov a domorodých slúžok v čepčekoch.... doba.
vieš, rovnako ako dnes:
príde sem chlap v našom veku, a nedá sa s ním debatovať, lebo sme perverzní, lebo homosexualita je choroba a basta, a sme banda debilov, keď máme iný názor.
a po pár rokoch sa príde presvedčiť, či už sme znormálneli, a keď nie, tresne za sebou dverami, že už si spomenul, prečo odtiaľto odišiel... lebo mu nikto nepritakal.
keby on napísal dnes knihu, ohľadom homosexuálov by to mohol byť ďalší Kipling. bolo to tak, bola to doba, a v mnohých hlavách sa nezmenila.
nariadená politická korektnosť mu to v hlave nezmení.
aká doba priniesla obchod s otrokmi a aká doba a myslenie mohlo nastať v hlavách, keď takmer celému svetu vládla Británia... prečo si holandskí a nemeckí kolonisti robili z černochov hlinených holubov... ako im to myslelo?
prešli sme už hodne dlhú cestu, ale ešte to dlhá cesta bude.

celý čas píšeme o preháňaní.


 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov