Skočiť na obsah

Na politické (a iné prehnané) korektnosti raz zakapeme


game

Odporúčané príspevky

vedecky fakt :)

Dunningov-Krugerov efekt je typ poznávacej chyby, na základe ktorej menej kvalifikované osoby či osoby s nízkymi schopnosťami a kompetenciami v danej oblasti výrazne nadhodnocujú svoje schopnosti a výkon v porovnaní s ostatnými. Takíto jedinci majú väčšie ťažkosti rozpoznať svoje reálne schopnosti, čo je spôsobené hlavne nedostatkom ich metakognitívnych schopností. Naopak kvalifikovaní ľudia podhodnocujú svoje schopnosti a preceňujú silu ostatných. Tento jav objavili v roku 1999 David Dunning a Justin Kruger

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • game zmenil názov na Na politickú (a iné prehnané) korektnosti raz zakapeme
Dňa 17. 9. 2020 at 10:25, dead napísal:

informator, si ucebnicovy priklad cloveka, ktoreho sebavedomie rastie v priamej umere hlupostou (a je to strmo stupajuca krivka). Pravdou je, ze vas je vela, nielen statisticky.

toto si reagoval na moju "prosbu", aby si uverejnil rozdielnost v platoch muzov a zien, na jednakej pracovnej pozicii?....

pred 4 hodinami, game napísal:

... a napríklad takto o prehnanej politickej, genderovej a ktovieešteakej korektnosti non plus ultra:

Dansko: nahota-porad verejnopravni stanice - deti-telo-socialni-site
 

autor toho "naucneho" programu evidetne trpi diagnozou "Dunningov-Krugerov efekt"...ako ho tu podstrcil tyso....aj ked ta jeho "vedecka" ukazka rozhladenosti asi nepatrila tomu tvorcovi..... :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

game,  no co ja viem.  Tu nemam pocit "prehnanej politickej, genderovej a ktovieešteakej korektnosti",  mam pocit inej kultury ale nic viac.  Deti od malicka maju zaujem o telo a su zvedave aj na telo druheho pohlavia.  ( a nehovor ze nie :),  uz v skolke  si to pamatam :) )

Mame tu kulturu ktora z naheho tela robi tabu a  tu mas kulturu, ktora z toho tabu nerobi.  Je to podobne ako nudisticke plaze,   pre cast ludi je to semeniste hriechu a skazy a ti co tam boli vedia ze sa tam ziadne hriechy nepachaju.    To ze deti vidia nahe ludske telo im  zrejme neublizi, nie je to ani povzbudenie k sexu ani braniu drog :).   Mozno ale len mozno si to nenajdu hned na internete v podobe tvrdej pornografie.   (pretoze nahe telo je najlahsie najst prave tam )

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ano, pôvodne som tam chcela pripísať celý ten záujem detí... ale došlo mi, že aj tak to niekto napíše :)
problém vidím v tom, že verejnoprávna tv, mne osobne je jedno, že je to v Dánsku, kde je spoločnosť trochu iná... dokonca tak iná, že E.E.Kisch svojho času písal o Dánsku ako krajine bez záclon... každý každému už pred storočím videl do domu. ok.
viem, že dnes internet... a ten je problematické vypnúť.
ale aj tak si myslím, že je tu kdesi chyba, nie je to zlé tak, že deti sa dozvedajú isté veci postupne. od toho sú rodičia, aby vedeli a vychovávali, žiaľ to dnes robí pramálo rodičov.
podľa prieskumov s dnešnými škôlkármi a školákmi rodičia rozprávajú denne celých 7 minút.
to je zúfalé.
verejnorpávna tv nie je namiesto rodičov. ani v Dánsku. ako si decká vysvetlia obojaké pohlavie, kdejaký transgender, ponáhľajú sa do dospelosti už pomaly v plienkach... nie sú všetky tieto veci úplne v poriadku.
 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

otazka preco by sa deti mali dozvediet o tom ze su transgendrovi ludia az od isteho veku.  nechcem povedat ze postupne informacie pre deti su zle, ale moja predstava je taka ze to znamena najprv obecne koncepty o svete a postupne ideme do detailov a hlbky.  je dovod taketo veci schovavat? o tom ze sa dvaja ujovia drzia za ruky ci ze tento ujo je vlastne teta sa deti dozvedia rychlo. ak to teda nie je miestne tabu.  a ze verejnopravna tv?  to nech si riesia miestni, u nas by samozrejme okamzite upalili riaditela aj s dramaturgom a na rodicov zavolali socialku.  ale pochybujem ze by to malo iny vplyv na deti

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nemyslím to tak, že od istého veku... a týka sa to spústy vecí.
píšem tam slovo postupne... a to je to dôležité.
som presvedčená, že na všetko príde čas... iste, nech si to riešia miestni, lenže to nie je také jednoduché.
deti majú priveľa informácií, na ktoré ešte nedozreli... a vonkoncom nemyslím len konkrétne túto verejnoprospešnú dánsku záležitosť.
máš dieťa, tiež mám, okolo mňa vidím hromadu detí, učiteľky, ktoré učia už druhú generáciu... decká sú šikovné, ale šikovné decká boli vždy šikovné.
ovšem keď sa osemročná dievčina postaví cez prestávku na lavicu a za poplatok robí triede striptíz, to už nie je len zvedavosť a so susedovým malým chlapcom si navzájom ukazovať, čo tam má...
to nie je ojedinelý prípad. to sú neskutočné rady neskutočných nových skúseností s deťmi
hovoriť s deťmi a nedržať ich v temne postupne je ideálne riešenie... ideálny ovšem svet nebude nikdy, ale neuškodilo nám, keď sme v dvanástich rokoch ešte čosi nevedeli o sexualite a LGBTI a prílišná liberálna výchova sa tiež nenosila, a sme tu... a spústa z nás prijíma bez nejakých kecov kravín o chorobe homo a transsexualitu a veci podobné úplne normálne... až na ľudí, ktorí nie.
a takí sú mi vždy podozriví...

dnes namiesto rozhovoru zapnú internet, strčia do ruky mobil a pošlú kohokoľvek na vysokú školu... vieš, že sa to pomaly odzrkadľuje na deckách.
viem, uvedomujem si, že to je viac tém dohromady, ale je veľa vecí... napríklad verejne nasnímané videá, a zďaleka nie jedno, z celého sveta, keď desaťročné decko tlčie na ulici svoju vlastnú matku. iste, kedysi neboli videá, a nevideli sme svet online, ale niečo je s výchovou a ľuďmi tak celosvetovo špatne...
decká teda vedia už ako desaťročné o sexualite všetko, tlčú vlastné matky, v obchode sa trieskajú o zem, rodičia uprosujú deti, aby poslúchli, čo je úplne choré, v amerických školách musia stáť ozbrojení strážnici a decká prechádzajú cez detektor kovov... toto nie je normálne detstvo.
niečo je v tej prepiatej s deckami nekomunikujúcej výchove hodne zle.

nehorujem za to, aby boli deti držané v temne, ale pardon, postupné dozrievanie neuškodí ani jablku, nieto decku.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

dobre, ale ako to suvisi s tym linkom?  deti ucime ze na verejnosti sa nepatri obnazovat, ze maju odmietnut neprijemne dotyky a pod.  tym ze sa budes tvarit ze to neexistuje tomu nepomozes.  to je pristup ludi ako info a to je jasny priznak ze to je zle.   detom treba hovorit pravdu primeranu veku a jasne hovorit co je dobre, co zle a co sa patri a co nie. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 6 hodinami, Sniper napísal:

Máš na mysli toho...

Nie, toho ani nepoznám, ani nečítam. :)

Ale napríklad som nedávno čítal na internete toto:

Citát

"Vím, že hodně vzpomínáte na Japonsko, které jste procestoval úplně celé. Co vás tam tak zaujalo?
Karel Pádár: "Je to fascinující prostředí, ale žít bych tam nechtěl. Mají velmi zvláštně nastavenou hierarchii morálních hodnot. Jsou místa - zejména na Jihu - kde má žena daleko menší hodnotu než pes a to je strašné.

 

  • No neviem, neviem 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dňa 22. 9. 2020 at 9:32, irb napísal:

To je fakt. Súhlasím. Niektorí chlapi majú stále ženu za menejcennú.

 

to je ale obojstranna definicia hodnotenia toho druheho.....niektore zeny (a nie je ich urcite menej ako chlapov) maju stale doteraz chlapa za menejcenneho....takze ake vycitky proti sebe?....

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 týždňami...

myslím ze práve na zajtra pripadá equal pay day. :smile1: Deň rovnosti miezd je symbolický deň venovaný zvyšovaniu povedomia o rozdieloch v odmeňovaní žien a mužov. tento dátum symbolizuje, ako ďaleko do roku musia priemerné ženy pracovať, aby zarobili to, čo priemerný muž zarába v predchádzajúcom roku bez ohľadu na skúsenosti alebo typ zamestnania. 

Dňa 11. 9. 2020 at 16:29, Sniper napísal:

Je to aj o vyjednávaní. Rozhoduje aj vzdelanie, aj prax, aj skúsenosti.

Neverím, že ak oproti sebe sedia muž a žena, ktorí majú rovnaké vzdelanie, prax a skúsenosti, tak tá žena zarába o 20% menej ako ten muž len preto, že je len žena.

ale hej, dokonca to hnali k súdu. ten zamestnávatel sa obhajoval tym, ze však dotyčná nenaliehala aby jej zvyšil mzdu :zubiska:

inak je tá nerovnost samozrejme súhrn roznych faktorov. jeden z nich je ze zeny často pracujú v menej platenej branzi.. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

kdesi nedávno som tu písala, že to nie je o dnešných super vedúcich funkciách celkom, a o práci v bani tiež nie :)
viacmenej v celej únii pretrváva tento problém, bez ohľadu na to, že svojho času sufražetky si pretrpeli svoje  a  mnohých hlavách dodnes straší, že ženská práca nie je práca...
toto ešte celkom vážne nezmizlo.
téma sa otvára vždy nanovo, pretože existuje...

Citát

11.10.2020 07:00

Až v roku 2097 by mali Slovenky zarábať toľko, čo ich kolegovia. V celej únii sa platy žien a mužov vyrovnajú až v roku 2104. Ukázal to prieskum Európskej konfederácie odborových zväzov (ETUC). O nič vábnejšie nevyznievajú ani čísla slovenského Štatistického úradu, ktoré ukázali, že minulý rok zarábali ženy o vyše pätiny menej ako muži. Pričom rozdiel v prémiách bol dokonca 45-percentný, samozrejme, v neprospech žien.

na papieri je téma vyriešená už štyridsať rokov, realita pokrivkáva a priveľmi sa o nej nehovorí, preto si zvyčajne ľudia myslia, že tento problém odišiel zo sveta... keď sa o ňom mlčí, neexistuje :)
https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clanok/565313-platy-zien-muzske-dobehnu-o-77-rokov/

infograf-zeny-platy-nestandard1.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

o čom to píšeš? prečo by som mala navrhovať riešenie - je to informácia z na to určeného zdroja, ktorý sa touto otázkou zaoberá a viditeľne to nie je téma len baní a len Slovenska.
otrepaná téma? v super hyper moderných liberálnych eu krajinách s tým bojujú, nielen v Bulharsku a Rumunsku, a otrepaná téma?
byť na mieste ženskej, ktorá zarovno s chlapom robí ako mulica na píle a zarába o tretinu menej ak jej kolega, to je otrepaná téma?
to je zo života, nevyprávajte tu o otrepanej téme. iďte do kelu, páni tvorstva.

  • Páči sa mi to 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 3 hodinami, game napísal:

o čom to píšeš? prečo by som mala navrhovať riešenie - je to informácia z na to určeného zdroja, ktorý sa touto otázkou zaoberá a viditeľne to nie je téma len baní a len Slovenska.
otrepaná téma? v super hyper moderných liberálnych eu krajinách s tým bojujú, nielen v Bulharsku a Rumunsku, a otrepaná téma?
byť na mieste ženskej, ktorá zarovno s chlapom robí ako mulica na píle a zarába o tretinu menej ak jej kolega, to je otrepaná téma?
to je zo života, nevyprávajte tu o otrepanej téme. iďte do kelu, páni tvorstva.

niekto na tom ziskava politicke body a ked ich ziska nic nevyriesi.....preto pisem otrepana tema a neda sa vyriesit.....a to, ze za rovnaku pracu zamestnavatel zaplati viac "panovi tvorstva", ako "darkyni zivota", je uz tiez take klise, ako tysove poucky.....

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dňa 22. 10. 2020 at 19:13, game napísal:
pred 59 minútami, electric blue napísal:

čo sa nedá vyriešit? v rumunsku a taliansku to uz vyriešili. majú min. rozdiely vo mzdách.

V Taliansku roku 2074,
v Rumunsku žijú z almužny už od roku 19xx všetci : )
ešte aj Luxembursko sa na vyrovnanie chystá teoreticky roku 2027.


 

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

spacer.png

Pardón, teraz pozerám,  aj luxembursko patrí ku krajínám kde su v mzdovych podmienkach najmenšie rozdiely [ asi musím najskor pouzit googl nez sa vyjadrím - irony :biggrin:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov