Skočiť na obsah

Na politické (a iné prehnané) korektnosti raz zakapeme


game

Odporúčané príspevky

Názov témy som si požičala z jedného komentu jednej našej milej fórumáčky, ktorý tu napísala pred mnohými rokmi, odvtedy ho rada používam,
pretože prejavy tohto sveta a jeho politickej korektnosti hraničia s debilitou.
popísali sme tu hromadu kdečoho o prepiatej politickej korektnosti, ale po témach, vždy niečo v nejakej téme, kam to práve patrí... to je v poriadku.

ale potrebu vo mne vyvolalo, že na margo premenovania takmer stročnej superznámej superpopulárnej detektívky Agathy Christie z Desať malých černoškov sa stáva názov akýkoľvek, len tam nie sú černoškovia... a k tomu link   http://viditelny-macek.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=140524&menu=0  od clovek2:
 

Citát

 

PONDĚLNÍ GLOSY 7.09.2020

Miroslava Macka

Přesně jak jsem předpověděl:
Tvrdá slova kancléřky Angely Merkelové a ministra zahraničí Maase, podle nichž nese odpovědnost za otravu Alexeje Navalného bojovou látkou typu novičok ruský stát, mají v Německu pokračování. Podle tamních médií se ve Spolkové republice množí požadavky na tvrdou reakci, včetně ukončení strategického a lukrativního projektu plynovodu Nord Stream 2.
Inu, a kdopak má nesmírný zájem na ukončení tohoto projektu?

V Londýně a Birminghamu bylo pobodáno nožem několik lidí. To je pro Angličany typické: snaží se tak zastrašit mírumilovné muslimy, aby se vrátili tam, odkud přišli. A že tak přijdou o kulturní obohacení, si neuvědomují. Neměli bychom se semknout, zapálit svíčky a nosit na protest nějaké placky, ať toho ti Angláni nechají?

Seriál Star Trek: Discovery vedle homosexuálních postav postoupil na další laťku. Oznámil, že nasazuje do dalších dílů trans a genderově nebinární postavy.
Tolik zpráva, ze které zřejmě v první větě vypadla závěrečná slova „na žebříku stupidity“.

Nejprodávanější detektivní román Agathy Christie mění ve Francii svůj název, žádá si to prý nová doba. Už to nebude Deset malých černoušků. Nový titul někdejšího celosvětového bestselleru zní: Bylo jich 10. Nešlo ale jen o změnu titulu, v návaznosti na něj bylo nutné provést řadu textových úprav.
Tolik polovičatá a nepřesná zpráva. Změnu názvu si totiž nevyžádala „nová doba“, ale noví blbci.
Naštěstí se mi z toho dělá před očima rudo a nikoliv černo, takže zatím nebudu mít problém…

Kandidát na amerického prezidenta John Biden:
„Proč, proboha, neučíme historii na hodinách historie? Černoch vynalezl žárovku. Žádný běloch jménem Edison.“
To my se zase učili, že elektrickou svíčku vynalezl Jabločkov, o Latimerovi nepadlo ani slovo. Ostatně, stejně všechny dávno předběhl Jára Cimrman.

 


je to celé na hlavu preto, lebo meníme dejiny. jasné, dejiny vždy píšu víťazi, ale my máme k víťazstvu ako takému hodne ďaleko.
my sme ešte zažili, že sme vedeli, prečo sa černoškovia volali černoškovia, kde to začínalo a prečo a ako sme dospeli k tomu, že nie.
dnešné decká si myslia, že žijú v ohromnej slobode, ale vlastne to nie je pravda... a nemá to nič spoločné so spoločenským zriadením - v Usa ešte v 60 rokoch kvitol rasizmus ako vyšitý, a v mnohých južných štátoch je tam dodnes.

ale  nekontrolovali kamery na každom krku, vtedy v školách nestáli ozbrojení strážcovia a nemuseli decká prechádzať cez dvere kontrolujúce zbrane.
niekde sa niečo pokazilo. slovníky máme dokonale politicky správne,  ale niekde zaostalo to podstatné.
niekde je v prehnanej korektnosti obrovská chyba.


 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tak si dáme ďalšiu várku absurdít, z Lidových Novin /podľa E.B. to bude asi tiež hownomet/

Citát

Korektní Oscaři. Akademie začne nekompromisními kvótami vynucovat rasovou a sexuální rozmanitost

Pro Oscary, jež se dlouhodobě potýkají s rapidně klesajícím zájmem u diváků, by toto vynucování mohlo být počátkem katastrofy.

Cílem Akademie je v nových filmech podpořit rozmanitost a rovné příležitosti jak na place, tak i mimo něj. Nová pravidla se dotknou žen, sexuální orientace, rasového zastoupení, znevýhodněných sociálních skupin nebo tělesných a mentálních postižení. Je nutno dodat, že tato pravidla se alespoň zatím budou týkat jen filmů soutěžících v hlavní kategorii o nejlepší snímek roku. 

Pro tyto příležitosti Akademie ustanovila čtyři kategorie - rozmanitost v samotném filmu, ve štábu, ve studiu nebo produkční společnosti a při distribuci a marketingu snímku. Aby film mohl být zařazen do oscarového klání o nejlepší film roku, musí splnit standard rozmanitosti alespoň ve dvou z těchto čtyř kategorií. 

Tou nejvíc diskutovanou kategorií je samozřejmě rozmanitost v samotném filmu, protože ta bude divákovi přímo na očích. Aby byl film v tomto ohledu uznán jako rozmanitý, musí splňovat alespoň jednu z následujících podmínek: alespoň jedna hlavní nebo výrazná vedlejší postava musí pocházet ze znevýhodněné skupiny, alespoň 30 % zbylého obsazení musí být ze znevýhodněné skupiny, alespoň jedna z příběhových linek či témat se musí zaměřovat na znevýhodněnou skupinu.

Znevýhodněnou skupinou se ve výkladu Akademie rozumí ženy, lidé jiné barvy pleti, sociálně slabí, tělesně či mentálně postižení či LGBTQ+ osoby, tedy osoby jiné sexuální orientace či genderu. 

„Náš zájem se musí rozšířit, aby odrážel globální celosvětovou populaci. Musí se týkat jak těch, kteří filmy tvoří, tak těch, kteří je konzumují,“ prohlásil předseda Akademie David Rubin v tiskovém prohlášení. „Věříme, že zavedení těchto standardů povede k trvalé a nezbytné změně filmového průmyslu,“ dodal.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/kultura/posledni-hrebicek-do-rakve-oscari-si-u-filmu-zacnou-kvotami-vynucovat-rasovou-a-sexualni-rozmanitost.A200909_100651_ln_kultura_jto

tak teda neviem, mám dobrú pamäť, ale nejak sa mi nevybavuje, či aj v minulom socializme boli nejaké kvóty vo filmoch - koľko v nich musí byť straníkov, zväzákov, stachanovcov, príslušníkov bratských národov, atd

  • No neviem, neviem 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

 

pred 48 minútami, clovek2 napísal:

tak teda neviem, mám dobrú pamäť, ale nejak sa mi nevybavuje, či aj v minulom socializme boli nejaké kvóty vo filmoch - koľko v nich musí byť straníkov, zväzákov, stachanovcov, príslušníkov bratských národov, atd

 Možno aj preto sa za socializmu producenti tak radi venovali rozprávkam. Ale ani to by im už dnes nepomohlo. Aj v rozprávke "Ako išlo vajce na vandrovku" by sa dnes dali nájsť sexuálne prvky, s preferovaním mužského elementu.  

  • No neviem, neviem 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

svet musí na veci dozrieť. je úplne super... včera som videla jeden dokument o prerazení kódu Enigmy.
vždy, vždy mi pri tom napadne samozrejme Alan Thuring a vďaka Británie - ktorému Británia poďakovala tým, že ho dohnala k samovražde.
štyridsať rokov po tom, čo mu dali na výber smrť alebo väzenie, sa mu krajina ospravedlnila.
je úplne super, že toto skončilo, ale v hlavách ľudí to neskončilo.... nie tak dávno sme tu mali jedného fórumáka, ktorý spáchal fs samovraždu preto, lebo v téme o sexualitách sa rozoberali možné príčiny homosexuality a odmietalo sa jeho skalopevné presvedčenie o chorobe.
po čase sa vrátil, a znovu len zakotvil v tej istej téme, a história sa zopakovala, je to choroba, nesúhlasili sme, potom zahlásil, že už mu došlo, prečo z tohto fóra odišiel, a odišiel znovu.
je to tu, možno do toho nazrieť.

resumé:
je v podstate jedno, že sme zmenili rétoriku, keď sa nezmenia veci v hlavách. ale je úplne kontraproduktívne, keď sa do popredia teraz tlačia kvóty ....
nikomu nemienim meniť jeho presvedčenie, ale aspoň berme na vedomie, že aj títo ľudia pracujú, platia dane, sú dospelí a nevyberajú si, rovnako ako sa nevyberá heterosexualita, a z registra chorob je vyňatá už hodne dávno.
na otázku: čo by si spravil, keby si sa ty narodil s inou orientáciou, odpoveď spravidla neprichádza.

to o Oscarovi nie je až taká novinka, už pár rokov dozadu sa jeden z černošských hercov /tuším Will Smith a jeh manželka/ ozval, že je nespravodlivé, že ten rok dostal Oscara len jeden či dvaja čierni herci...nuž preto, lebo ten rok nebolo toľko dobrých filmov s čiernymi hercami. toto je to, čo je choré na politickej korektnosti.
môžem vôbec použiť slovo čierna pleť alebo černošský?
ale ešte inde je problém - svet zanedlho nebude tušiť, čo bol Apartheid, kde a prečo boli búrske vojny, prečo je Afrika viac než pol storočia po odchode kolonizátorov stále niekde tam, kde je, boli nie tak dávno doby, keď boli na vrchole knihy a filmy o otroctve, o začiatkoch, o otrasnom osude predkov... dnešné decká z tohto etnika už netušia, zanedlho nebudú poznať vlastnú históriu a o pôvode už vôbec nič.
keď človek nepozná vlastnú minulosť, je stratený pre budúcnosť. nič na tom nezmení žiadna prepiata politická korektnosť.

tie knihy a filmy stratia na cene, stratia na cene filmy, ktoré spracúvajú dokonale tieto témy...
ale politicky korektné tlačenie to nespraví. neprepadnime na druhú stranu. Desať malých černoškov spomína tých černoškov aj v samotnej knihe, je to rekvizita, ktorá ku knihe patrí... keď tie drobnosti v knihe teraz prepíšu, chudera Agatha sa musí točiť v hrobe. písala tú knihu v istej dobe, je to nedávna minulosť ľudstva, tak to bolo. to sa nezmení prepísaním knihy.

to isté ako s tlačením žien na politické funkcie... keď to ženy chcú robiť, dnes im nič neprekáža, aby to robili, jedine tma v hlavách podaktorých mužov. ovšem zdá sa, že politiku ženy nie všade chcú robiť, majú iné priority. ovšem nasilu to nepôjde. veci musia dozrieť... rétorika a nariaďovania nestačia... svet sa mohol poučiť, mal odkiaľ, ale nepoučil sa.


 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tu pritomna avantgarda pobadala konecne, ze liberalna "demokracia", je pokracovatelkou ludovej "demokracie"?.....ked sa spatne pozriem, tak ta ludova "demokracia" bola o nieco demokratickejsia, ako ta teraz razena, liberalna "demokracia".....pokrok nezapries a sofistikovanejsie budovatelske usilie terajsich liberfasistov, sa poklada za slobodnu spolocnost.... :(

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

informator, netáraj, o prepiatej, prehnanej politickej korektnosti tu zato píšeme už roky... v rôznych témach sme ju spomínali, aj ten názov je z témy minimálne niekoľkoročnej.
všetkého veľa škodí.
je skvelé, že svet rieši boľačky, ktoré napáchal veľký biely človek, ale prehnané prejavy "naopak" to nevyliečia.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

netaram.....doteraz som tu nevidel ziadny prispevok o liberalnej "demokracii" ako pokracovatelke ludovej "demokracie".....za toto som ja urcite aj zo synom nechodil po uprsanych a zasnezenych novembrovych namestiach....tato ideologia je mi tak vzacna, ako vtedajsia....z blata do kaluze....zabavam sa, ked niekto argumentuje s tym, ze ak by nebola slobodnejsia spolocnost oproti tomu, co tu bolo pred par desatrociama, tak by som nemohol pisat verejne kriticke pripomienky k tejto terajsej ideologii svetlych zajtrajskov.....a  historiu zleho bieleho cloveka tu neriesim, pretoze ani historia maleho "cierneho", "hnedeho", "cerveneho" a neviem este akeho, cloveka je tak isto zla....teda z dnesneho pohladu, lebo kazda doba prinasa dobove riesenia, ktore sa po par storociach zdaju ako zle....

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 2 hodinami, game napísal:

svet musí na veci dozrieť. je úplne super...
 

 

Niekedy to trvá dlho aj v civilizovanom svete.

Pred 100 rokmi mali ženy volebné právo iba v jedinej krajine sveta https://encyklopedia.sme.sk/c/2622178/volebne-pravo-pre-zeny.html .

Podľa tohoto odkazu "V najstaršej republike sveta, San Marine, sa ženy tohto práva dočkali až v roku 1960, vo Švajčiarsku v roku 1971 a v Lichtenštajnsku (v poslednej európskej krajine) dokonca až v roku 1984. To je nie je hoax, ale realita.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred hodinou, Tono napísal:

 

Niekedy to trvá dlho aj v civilizovanom svete.

Pred 100 rokmi mali ženy volebné právo iba v jedinej krajine sveta https://encyklopedia.sme.sk/c/2622178/volebne-pravo-pre-zeny.html .

Podľa tohoto odkazu "V najstaršej republike sveta, San Marine, sa ženy tohto práva dočkali až v roku 1960, vo Švajčiarsku v roku 1971 a v Lichtenštajnsku (v poslednej európskej krajine) dokonca až v roku 1984. To je nie je hoax, ale realita.

 

myslis, ze volebne pravo zien, je mozne porovnat s kvotami na zastupenie v roznych pracovnych kolektivoch resp poziciach bud farbou pleti alebo pohlavym dotycnych osob?....kde sa to potom zastavi?....rozdielov medzi ludmi je predsa nespocetne mnozstvo.....to sa bude potom musiet vyhoviet kazdemu, petoze politicka korektnost......ci nie....

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 39 minútami, informator napísal:

myslis, ze volebne pravo zien, je mozne porovnat s kvotami na zastupenie v roznych pracovnych kolektivoch resp poziciach bud farbou pleti alebo pohlavym dotycnych osob?.

Nie, je to iba príklad, ako dlho trvalo v civilizovanej spoločnosti, aby sa odbúrali predsudky v pohlaví na politickej scéne. A čo potom v rodine, alebo zamestnaní? Tam ešte stále predsudky pretrvávajú. Ale, ako napísal Tiso, " nevylievajme z vanickou aj dieta" Lenže na rozumných snahách parazitujú aj tie scestné.A niekto si na tom dokáže vytvoriť politický program.

Nechcem paušalizovať, ale škaredá stará dievka bude mať vždy sklony kritizovať tie mladé a pekné. Nikto ju nebude brať vážne, pokiaľ si z toho svojho postoja neurobí politický manifest, za ktorým skryje vlastnú frustráciu. V skutočnosti je frustrácia takýchto jedincov zneužitá na iné, omnoho  pragmatickejšie politické ciele. Každý totalitný dogmatik sa najprv oháňal spravodlivosťou a rovnosťou, aby sa dostal k moci. A keď ju dosiahol, poprel tým de facto svoje dogmy. 

  • Díky! 1
  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 21 minútami, Tono napísal:

Nie, je to iba príklad, ako dlho trvalo v civilizovanej spoločnosti, aby sa odbúrali predsudky v pohlaví na politickej scéne. A čo potom v rodine, alebo zamestnaní? Tam ešte stále predsudky pretrvávajú. Ale, ako napísal Tiso, " nevylievajme z vanickou aj dieta" Lenže na rozumných snahách parazitujú aj tie scestné.A niekto si na tom dokáže vytvoriť politický program.

Nechcem paušalizovať, ale škaredá stará dievka bude mať vždy sklony kritizovať tie mladé a pekné. Nikto ju nebude brať vážne, pokiaľ si z toho svojho postoja neurobí politický manifest, za ktorým skryje vlastnú frustráciu. V skutočnosti je frustrácia takýchto jedincov zneužitá na iné, omnoho  pragmatickejšie politické ciele. Každý totalitný dogmatik sa najprv oháňal spravodlivosťou a rovnosťou, aby sa dostal k moci. A keď ju dosiahol, poprel tým de facto svoje dogmy. 

tie, ako pises predsudky, ale neboli predsudky, pretoze to nevzniklo v 19 storoci, ale malo to svoj pociatok, a ja myslim ze racionalny, pred x tisic rokmi....predsukom to nazvali osoby, ktore si na tom postavili svoju spolocensku a mozno aj politicku karieru....takze ten "predsudok" nebol ziadnou skrivodlivostou, ale bol tak iba nazvany a pouzity v nejakom diani....tak isto ako terajsie tzv. horuce temy, ktore sa objavuju ked to nejaky "budovatel" sveta poklada za potrebne pre svoje presadenie sa....aj Hitler mal svoje horuce temy....aj Lenin.....aj Dzingischan.....aj Napoleon.....aj Nero....a takto by sa dalo pokracovat donekonecna....a co mas na mysli tymto?.... """A čo potom v rodine, alebo zamestnaní? Tam ešte stále predsudky pretrvávajú.""".....

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 9 hodinami, informator napísal:

....a co mas na mysli tymto?.... """A čo potom v rodine, alebo zamestnaní? Tam ešte stále predsudky pretrvávajú.""".....

Korene siahajú do minulosti, keď úlohy v rodine boli jasne dané, lebo muž bol jediným živiteľom rodiny. Dnes sú obyčajne obaja, ale platy žien sú v priemere stále nižšie. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tono

 

este raz a pomaly....uloha...muza...v minulosti....bola...dana....dobovou...realitou...

takze bez tohoto "predsudku" o dolezitejsom postaveni muza v spolocnosti, by pravdepodobne zeny ovela viac stradali a v danej dobe boli aj viac ochranovane, ako teraz po dobe osvietenstva....mas na to svoje vysvetlenie?...

a co sa tyka toho terajsieho ideologickeho "oblbovaku" o platovej  diskriminacii zien, tak tato mantra je na urovni  agitatorskych hesiel z 50-tych rokov 20 storocia, ktore komunisti pouzivali na predvadzanie svojich rovnostarskych ekonomickych reforiem.....ja som doteraz napr. nezazil, aby taka riaditelka nejakej pobocky banky mala mensi plat, ako nejaky riaditel pobocky banky v tej istej spolocnosti....ak mas take vedomosti, tak to sem daj...samozrejme mam na mysli zakladny plat a nie rozne bonusy, ktore sa odvijaju od uspesnosti...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tak napriklad
https://www.platy.sk/analyzy/zeny-na-rovnakej-pozicii-zarabaju-na-slovensku-o-9-percent-menej-ako-muzi/50P&264

Citát

Platové rozdiely medzi mužmi a ženami pretrvávajú a sú pálčivou témou takmer na celom svete. Podľa analýzy medzinárodného portálu Paylab, ženy zarábajú na rovnakých pozíciách v jednotlivých krajinách CEE v priemere o 2 až 11 percent menej ako muži. Na Slovensku je to 9 percentný rozdiel. V praxi by sa dali tieto rozdiely prekonať väčšou asertivitou žien v iniciovaní rozhovoru o plate v existujúcom zamestnaní a vyjednávaní výšky platu podľa aktuálnej trhovej hodnoty pozície zakaždým, keď si ženy hľadajú nové zamestnanie.

Keď spriemerujeme všetky mesačné príjmy žien a mužov v jednotlivých krajinách strednej a východnej Európy (CEE), tak zistíme, že rozdiely sú oveľa markantnejšie ako rozdiely na pozíciách. Na Slovensku ženy vo všeobecnosti zarábajú o 23 percent menej ako muži. Do veľkej miery je to spôsobené tým, že ženy majú väčší podiel pracovných úväzkov v odvetviach a na pozíciách, kde sa celkovo zarába menej. Častejšie sa ich tiež týka kariérna pauza a v porovnaní s mužmi majú tiež menšie zastúpenie vo vyšších riadiacich funkciách.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

na slovensku je to zrejme stale problem ze muzom dvihaju plat, kedze  je to "zivitel" ale to to sa postupne meni.   Vacsi problem je podla mna  domace nasilie a nasi katolibanci, ktori zeny presviedcaju ze to treba znasat pre rodinu. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 1 hodinou, dead napísal:

ja som sa pytal konkretne na post riaditela.....tvoje spriemerovanie nema v danej teme ziadnu hodnotu....takze skus napisat konkretne, v ktorych poziciach....ak pises taketo argumenty, tak si iba konzumentom statistyckych udajov a s rozhladom agitatora, co ani nevie, co obhajuje, iba si plni svoju pracu.....asi tak nejako ako tyso..... :blahblah:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Aha, takze platy muzov a zien budeme porovnavat na priklade riaditela a riaditelky pobocky nejakej banky a ked budu mat rovnako, bude vsetko ok, ziadna diskriminacia neexistuje, je to len agitatorske heslo a ked bude mat zena viac, no to si ani neviem predstavit.. a preto radsej budeme sledovat statistiky, ako tvoje dristy, lebo davas argumenty na urovni pomocnej skoly.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

príklad z praxe, keď sa teda platové rozdiely preberajú.

pred pár rokmi sme mali v partii aj niekoľko žien, a pokiaľ viem, tak okrem jedného, všetci chlapi v tíme sme mali vyššie platy ako kolegyne. ale, naše baby sa naučili testovať jeden, maximálne dva typy výrobkov, kým mužská časť partie bola +/- univerzálna, vedeli sme otestovať všetko čo sa vyrábalo. naše kolegyne ani nejavili príliš záujem učiť sa niečo nové, tých najvýkonnejších typov jednotiek sa doslova báli, a navyše, bolo by otázne, či by vôbec fyzicky zvládli len samotné pripojenie mašiny k testovacím zariadeniam. ono totiž pripojiť niečo 16 či 24 káblami prierezu 240mm2 nie je nejaký selankoidný strečing, ale riadne makando grando ... a to sa občas vyskytli zariadenia, ktoré sa pripájali ešte aj viac káblami.

takže otázka do pléna: bolo zo strany zamestnávateľa diskriminačné, že kolegyne mali nižšie platy?

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

A nie je to proste vec trhu? Ponuka - dopyt? 

Ak niekto súhlasí, že bude robiť za nejaký plat, je to jeho vec.

Človek príde do firmy a niečo si zapýta, alebo mu ponúknu - a ostatné je vec vyjednávania a dohody.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Je to aj o vyjednávaní. Rozhoduje aj vzdelanie, aj prax, aj skúsenosti.

Neverím, že ak oproti sebe sedia muž a žena, ktorí majú rovnaké vzdelanie, prax a skúsenosti, tak tá žena zarába o 20% menej ako ten muž len preto, že je len žena.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

@clovek2, @irb, @Sniper toto všetko dokopy.
ovšem skutočne ešte nie tak dávno boli platy na rovnakých pozíciách medzi ženami a mužmi rozdielne.
bol to pozostatok starých tradícií - muž má zarábať a živiť rodinu.
bez ohľadu na to, že už v hurástachanovských 50. rokoch lanárili ženy na traktory a bagre a žeriavy a do výroby, veľmi dlho boli výplaty rozdielne.
môj otec bol v jednom zo závodov v Dusle ekonómom, robil výplaty. často si nosil prácu domov, ako decko som mu rada pomáhala s drobnými vecami, on sám to pri práci rozprával.
to, čomu sa dnes hovorí operátor výroby, robili aj ženy aj muži, a muži mali vždy o niečo vyššiu výplatu, bez ohľadu na to, že to bol ináč ožran a polovičku výplaty spláchol v krčme do hajzla, ale on bol "živiteľ" rodiny tak zarábal viac. bez debaty.
a po revolúcii to ešte hodne dlhú dobu pretrvávalo.
teraz sa to už vyrovnáva, je to jeden z dobrých výsledkov politickej korektnosti... v tomto prípade nie prehnanej. ale ani nie politickej korektnosti, ako tlaku na spoločnosť ako takú.

ovšem tiež z vlastnej skúsenosti: aj dnes sú ešte prípady, keď muž nedokáže prekúsnuť, že žena zarába viac ako pán tvorstva, tie zakorenené stáročné myslenia nejde len tak šmahom ruky odstrániť.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dňa 10. 9. 2020 at 21:32, dead napísal:

Aha, takze platy muzov a zien budeme porovnavat na priklade riaditela a riaditelky pobocky nejakej banky a ked budu mat rovnako, bude vsetko ok, ziadna diskriminacia neexistuje, je to len agitatorske heslo a ked bude mat zena viac, no to si ani neviem predstavit.. a preto radsej budeme sledovat statistiky, ako tvoje dristy, lebo davas argumenty na urovni pomocnej skoly.

no tak takychto ekonomickych rovnostarov v platoch obdivujem...samozrejme pre ich "progresivnu" naivitu...ze si mi nedal sem ziaden platovy rozdiel platoch zien a muzov na jednakej pracovnej pozicii ta vobec netrapi, ale statistcky pamflet ti imponuje, ako jedinecny dokaz o platovej nerovnosti muzov a zien , co su zamestnany na jednakej pracovnej poziciii.....ked teda podla statistickej propagandy su v globale platy muzov a zien v neprospech zien, tak tym padom je zenska cast populacie diskriminovana?.....uff.........a ty mne tu ides vycitat, ze moje argumenty su na urovni pomocnej skoly?......potom tie tvoje poucky prebrate zo statistik, su na mentalnej urovni klauna z TT a trtka Boriska....o babe Nicholsonovej a expertke Remisovej radsej ani nepisem....

Dňa 10. 9. 2020 at 22:17, clovek2 napísal:

príklad z praxe, keď sa teda platové rozdiely preberajú.

pred pár rokmi sme mali v partii aj niekoľko žien, a pokiaľ viem, tak okrem jedného, všetci chlapi v tíme sme mali vyššie platy ako kolegyne. ale, naše baby sa naučili testovať jeden, maximálne dva typy výrobkov, kým mužská časť partie bola +/- univerzálna, vedeli sme otestovať všetko čo sa vyrábalo. naše kolegyne ani nejavili príliš záujem učiť sa niečo nové, tých najvýkonnejších typov jednotiek sa doslova báli, a navyše, bolo by otázne, či by vôbec fyzicky zvládli len samotné pripojenie mašiny k testovacím zariadeniam. ono totiž pripojiť niečo 16 či 24 káblami prierezu 240mm2 nie je nejaký selankoidný strečing, ale riadne makando grando ... a to sa občas vyskytli zariadenia, ktoré sa pripájali ešte aj viac káblami.

takže otázka do pléna: bolo zo strany zamestnávateľa diskriminačné, že kolegyne mali nižšie platy?

a toto taky expert na mzdovu politiku, ako je dead a mozno aj tyso, nepochopia, lebo statistiky v globale vravia nieco ine....  :happyroll:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov