Skočiť na obsah

Slovenské zdravotníctvo


Cactales

Odporúčané príspevky

  • Pred 1 rokom...

.pod lampou: Čo sa to deje v zdravotníctve?

Tento rozhovar s onkologom Štefanom  Korcom mi vyrazil dych.

Slovensko je krajina s najvyssou umrtnostou na rakovinu v EU.

Stat plati za svojich poistencov niekolnasobne menej nez Cesko.

Tento odbornik za totality  odisiel do USA, lebo tu by znicili karieru, kedze odmietal vstupit do strany.  Po revolucii  vratil na Slovensko a zalozil Narodny onkologicku ustav. Kedze ale nebol "poslusny",  politici ho zase odvolali. Vratil sa do USA. Toto bolo za Meciara. Este dvakrat sa tento scenar zopakoval: prichod z USA na Slovensko a snaha nieco zmenit, odvolanie za neposlusnost, navrat do USA: raz za Meciara, ale potom aj za Dzurindu.

Pred par rokmi sa zase vratil a vytvoril projekt, ktory by bez nutnosti zvysenia financii vyrazne skratil dobu diagnostiky a nasledneho cakania na zakrok, zo 6 mesiacov na 2 mesiace, co v pripade rakoviny znamena zachranene ludske zivoty (ale aj financii na drahu liecbu neskorych stadii rakoviny). Projekt bol sice schvaleny aj peniazmi od EU pred stvtrokom, , ale este stale caka kym Narodne centrum zdravotnickych informacii (to su ti, co dohnojili statistiky o kovide) na vypisanie vyberoveho konania na vyrobenie softveru pre tento projekt. Je podozrenie, ze to trva tak dlho, ze sa spekuluje s podmienkami vyberovho konania tak, aby ho vyhrali dopredu urcene firmy.

A kvapka, ktorou pretiekol pohar trpezlivosti bola, ked sa Korec dozvedel od uradnika, ze im volal premier z Finska, ze si nezela, aby sa tento problem medializoval.

Vyzera to, ze na slovensku sa korupcia netyka niektorych tendrov, ale prakticky kazdeho. A ze su tu ludia, ktori nemaju zabrany kradnut si krvave peniaze, kvoli ktorym umieraju onkologicky pacienti.

 

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Uz sa s tym dostal aj do SME:  https://www.sme.sk/minuta/23078054/onkolog-korec-v-unii-sme-najhorsi-v-umrtiach-na-rakovinu-rozhovory-zkh

Opravil sa, ten premier z Finska volal naopak, ze mu na tomto projekte zalezi, a nie  ze si to nezela medializovat.

Teraz sa mi to javi skor tak, ze Narodne centrum zdravotnickych informacii (NCZI) je taky stat v state, kotry sa ostatne statne institucie marne snazia prinutit, aby po pol roku konecne vypisal vyberove konanie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 mesiacmi...

Som dneska pozrel co Dovera za mna, deti aj zenu zaplatila asi od 2003. za mna 2500 euro, deti a zenu cca 5000 euro. teda spolu 18 500. Najvacsie polozky ja som bol dvakrat v nemocnici 300 a 700 eur. Zena porody dvakrat 700 eur a syn ten "strojcek na zuby" asi 700 eur. So zenou sme mohli na poisteni zaplatit cca 25 000 -30000euro(zena zacala pracovat 2012).Posledny rok to bolo cca 3000 euro, v roku 2003 asi 167(12*420 SK) euro. Tosom zaplatil ja nejake podobne sumy boli aj u poistencov statu, deti sa mi narodiliaz 2007 a 2009 koncom roka a za tych platil stat.

Raz som bol na PCR teste za 48 euro(zena a deti to neviem). Lieky su zanedpatelne, to ostatne slo na pausal, vseobecnym lekarom, stomatologom a gynekologovi. Doplatky na lieky si dovolim odhadnut nebolo 1000 euro.

Som skontroloval lieky, antibiotika a ocne pomocky. U dcery 873, u syna 450 ,u mna 82 euro.

------------------------

Vlastne co som chcel povedat. ci vlastne zistit. ty co potrebuju zdravotnu starostlivost ju snad dostanu. Ci ani nie? kolko dostanu gynekologovia, a ambulatny lekari? Stomatologovia, od syna 1425, od dcery 362 a odo mna1386,ale to je za 20 rokov. Teda 6 euro mesacne. Ja som  ich nevidel 3-4 roky.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Poistujeme sa, aby sme boli chraneni pred tymi najhorsimi (malo pravdepodobnymi) udalostami - nie pred tymi beznymi. Aj na poisteni auta si najskor od roku 2003 zaplatil viacej, nez ti vyplatila poistovna - ak si nebural. Tam tiez nema zmysel bilancovat, co si zaplatil ty, a co ti preplatili naspat.

To je ale len vseobecny princip. Neznamena to, ze Slovenske zdravotnictvo je dobrom stave.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ved to je samozrejme. Ved nam nic nebolo, ja som dostal za 20 rokov preplatene lieky za 82 eur asi co mi bolo. Dcera na zrak asi, chalan na zuby a zene preplatili porod. Na auto som zaplatil asi 1200 a nic som nedostal. Len otazka, ci zdravotnictvo budes potrebovat a dostanes figu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov