Skočiť na obsah

Vychod vs Zapad SK


Jovzin

Odporúčané príspevky

Je mozne , ze sme tak rozdielny , ze sa proste ludia zo Zapadneho SK, nevedia obcas dohodnut a dohovorit a musia sa pretvarat voci Slovakom zo Vychodu ? 

Je mozne ze vychod je viac uprimnejsi a viac sa sanzi vychadzat s ludmi co ma ako susedov a chce bys s nimi za dobre ?  A je mozne ze prave zo Zapadu to ma uprdele a mysli iba na seba a na svoje dobro a kasle aj na toho druheho slovaka z vychodu ?  

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

to píšeš ako východniar žijúci v Bratislave a jej okolí a na západnom Slovensku?

lebo tam to vidia spravidla opačne.



takže dobre by bolo napísať, o čo vlastne ide, milý Jovzin... :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Jovzin ak si pamatam z Kosic a zije na Morave ci v juhoceskom kraji? Na juh od Prahy.

 

Ludia su rovnaky. Len ti na zapade nevideli cigana, nevedia co bola nezamestnanost, oni nevedia co je nieco inde a ako tam ludia ziju. Ale ani ja som dalej ako za Stropkovom a kosicami nebol. A tam zije milion ludi,ci aspon polmiliona - ale ti mozno ziju ajs ukrajincami.

 

U mna bol kamarat na svatbe, a okrem toho asi 5 krat. Kamarat z Petrzalky. Na Sumiaci,sme sli na Kralovu holu,ze on tu auto nenecha tu sami cigan. Ja co ti ######e?

 

Dobre nejaky bezmozga ti rozbije spatne zrkadlo,ale auto ti neukradnu.Kvoli znacke - nic sa mu nestalo.

----------------

Inak vacsia mafiancina a prdlacina ako Treciansky kraj na sSlovensku nemoze byt.  A taky tam ludia ziju.

 

Ved sa len pozrite co z toho kraja tu davaju v cechach ake fotky.

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/koronavirus-mesic-pandemie-who-svet-nakaza.A200410_094518_zahranicni_kha

Mafian za mafianom- zkrz sudy ci ine statne urady a toto je horenosom. Ja byt z Trencianskeho kraja idem na tri mesiace na male divi.

 

-----------------

Inak ten petrzalcan mi zas povedal. Vychodniari ti drzia spolu, teda sa spravaju ako hovada, vy######u bratislavcana a dosadia si tam kamarata z vychodu. Co sa iste deje, co petrzalcan nemusi chapat,alebo chape a sa mu to nepaci. Teda do uradov si tam natahaju neschopnych trulov z vychodu. Neschopny je aj ten co to dostal ako trafiku aj ti co si tam dotiahne.

 

Jovzin o co ti ide? Podla mna ludia su rovnaki a myslim si na zapade tolerantnejsi. Su v pohode ludia aj na vychode. Okrem toho co som vyssie napisal. Za uradom, za oom. tam bude ako pirana vychodniar.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Je mozne , ze sme tak rozdielny , ze sa proste ludia zo Zapadneho SK, nevedia obcas dohodnut a dohovorit a musia sa pretvarat voci Slovakom zo Vychodu ? 

Je mozne ze vychod je viac uprimnejsi a viac sa sanzi vychadzat s ludmi co ma ako susedov a chce bys s nimi za dobre ?  A je mozne ze prave zo Zapadu to ma uprdele a mysli iba na seba a na svoje dobro a kasle aj na toho druheho slovaka z vychodu ?  

neviem či sa to dá takto zovšebecniť. zaužívaná, a do istej miery pravdivá, je paušalizácia šaľený vyhodňare a studené čumáky zo západu SK. ale ono sa to delí ešte aj na severojužnej osi, povedzme Kysučania majú asi inú mentalitu ako my tuto na rovine, a Záhoráci sú kapitola sama o sebe.

ale v armáde bolo poznať rozdiely - východniari sa kamošili medzi sebou, prípadne so stredoslovákmi, a nám zo západu SK viac pasovali moraváci. češi držali tiež spolu, teda okrem pražákov, tí si rozumeli akurát tak s blavákmi...

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Podla mna je to v akej krajine ludia ziju. Co piju, co jedia. Ake maju zvyky. Nabozenstvo. Moravaci ja neviem su pobozni,piju vino preto si rozumeli z ludmi od nitri,Trnavavia pod. Tam kde su hory vino nieje - piju ine. Palenku. Ale ziju vpodstate rovnakym zivotom, odnas az na Kysuce. Ale my sme odhraniceny kopcami. Kysuce a orava aspon podla volebnych vysledkov a to za 20 rokov uplne nieco ine. Lebo to asi nieje to iste - orava vnutri nieje nejaky kopcovity kraj . Priklad v okrese Revuca ma tri chrbty kopcov, tri doliny,u nas co dedina to nieco ine,iny ludia. Su rozdeleny kopcami. A mozno aj nie aj ked medzi sebou tie kopce maju.

 

Teda vychodniare asi vedia vypit palenku, teda preto mame k nim blizsie. Ale to su uplne iny ludia - zijuci inde.Ale v podstate rovnaky ak sa prisposobia. Priklad s madarom u nas neda sa prezit? Iste da ved sa to robilo 500 rokov. To len ######line z Kysuc, ci Ziliny ze nie a to.., ######nut mu po tlame a nech da pokoj.

 

Este ma napadol zazitok, v Namestove sa chcem ubytovat a bola tam recepcna ktorej som nerozumel. Zrejme polka. Nerozumel,tak som to nechal na zenu. Nebliakal som tam na Slovensku poslovensky. Uz bolo po 9hodine a sme sa potrebovali ubytovat. Teda nepoznam vela ludi z oravi,ale ty mi pridu ako blizsii.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja zijem 30 minut od Prahy na juh.

Anyway sused co byva vedla je tiez Slovak z Banoviec pri Trencine. 

Ale je to jedno velikanske egoisticke debilne hovado.  

O tom ako proste vidi iba seba dokonca este aj pred svojou zenou a detmi to nebudem pisat.  

O tom ako vyslovene setri na kazdej veci a pritom zaraba ako pan kedze robi v nemecku to je zase neico ine.

 

Ale o tom ako si mysli, ze tu vlastni polovicu dediny a ako sa povysuje nad niektorych ludi ( vyzera ze i vcetne nas ) to ma uz fakt vytaca.

 

Ale aby som vysvetlil.  

Chceli sme si nasadit tuje okolo spolocneho plotu so susedmi zo SK.   4-krat sme im hovorili a pytali sa ich ako keby sme boli nesvojpravni ci im to nebude vadit.  Vsetko v pohode mozme.

Ked prisli tuje a sli sme ich sadit vydr.any debil nabehol ze 2 ale 3 metre od plotu nech to sadime.  Pritom sme mu hovorili ze ich chcem mat max do 150cm a menej.  Proste ne 2 -3 metre. Tak nastastie sa nam ich podarilo predat ale planovali sme mu dat to preplatit lebo nas dosral. 4 krat sa ich pytame a nemaju s tym problem. 

 

Vcera zase podobna situacia. 

Uz vyse roka im oznamujeme tentokrat , ze ideme davat sietku na ten spolocny plot. Sme dostali od znameho nejaku 60% co ma neprehliadnost. Tak jeho manzelka bola s tym v pohode a ano akceptovala to lebo vedela o tom uz vyse roka.  

A ten vyj.ebany egoisticky hovad zase ma problem. LEbo ze mu to bude robit tien a bude mu vlhnut dom, dlazba a neviem co este.  A ze bude to hadzat 3 metre tien..   Ty vole som myslel ze ma uz fakt prepne a jednu mu vrazim.   Ako zase jeho zena je s tym v pohode a vedeli o tom uz vyse roka ze na jar 2020 to budem davat a ten debil zase otocil ze ne iba do polky plota max to mame dat tu sietku. 

 

 

Ako tam je toho viac no,,,  O tom ze ja som mu dal cislo na elektrikara , instalateram stavbara ked potreboval ale ked ja som potreboval cislo na architekta si potvrdit ci potrebujem na plot projekt alebo nie tak ma poslal do rite ze nech si vygooglim...     

 

Proste so Stevkou sa od prveho dna  k nim snazime spravat ludsky a chceme mat s nimi dobre susedske vztahy. Sme necakali ze sa nam podari mat susedov Slovakov v Cesku.   Ale ocividne oni to zo zacaitku iba vyuzili ako sa dalom a iba to hrali, ze jo budeme super susedia. A nakoniec to skonci, ze my stale by sme cheli byt s nimi zadobre aj preto sme nakoneic ustupili s tymi tujami ale proste oni teda on hlavne sa stale srpava ako ten najvecsi cavo v dedine. Ako keby mu fakt polka dediny patrila a ja som iba v prenajme a musim si pytat povolenie od milost pana ci si mozem aspon pokosit na zahrade...  

 

Ako vidim to ze ak bude mat najblizsie nejake zase kecy ak tam budeme sadit bambusy tak uz mu fakt pojdem vrazit jednu...   Ako fakt nemame chut pozerat na neho ako sa promenaduje v svojich cervencyh gatiach po dvore.  Mam 4 rocnu dceru a nemusi pozerat an magora co chodi iba v gacoch po zahrade a vyvaluje si gule na lehatku...  

 

 

 

 

Včera dávali v TV Planétu Košíc, tá bola o východniaroch.

 

 

Njn ak dobre viem Axel je tiez od Trencina... Vyzera ze tam mate taku tu naturu sa robit najvacsimi cavami...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nie, čakal som na reakciu, všimol som si už viac krát, že keď niečo len tak tresnem, tak akosi sa tu začnú viac koncentrovať všelijaké indivíduá, ktoré zo mňa robia extrémistu.

 

Verím, že keď tu raz napíšem, že som zabil muchu, určite sa tu objaví smrad, ktorý ma obviní z toho, že chcem vykynožiť celý ekosystém planéty.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

JJ presne, preto som zbadal ze je lepsie na teba nereagovat. Uz to neni ten stary Roman z pred xx rokmi s ktorym som volal a bol super v pohode.   Zmenil si sa celkom slusne.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Za prve, som z Popradu, narodeny v Banskej Bystrici, tak neviem, kde sa mam pridruzit :)

 

Takmer 30 rokov pracujem (a zijem) s ludmi z celeho Slovenska -Vychod, Liptov, Zilina, Kysuce, Orava, Nove Zamky.. tak mozno do tych rozdielov trochu vidim. Ak by som mal generalizovat a v kratkosti porovnat mentalitu regionov, tak napisem, ze vychodniari su temperamentni, emotivnejsi a otvorenejsi ako zvysok, ludia zo severu su skor uzavreti, juzanov a ludi zo zapadu takto charakterizovat neviem. 

 

Partie na velkych stavbach sa tvoria aj na zaklade regionalneho povodu, celkom prirodzene tam funguje rivalita a neustale si jedni vsimaju a komentuju spravanie druhych. S vychodniarmi som robil na jednom stredisku niekolko rokov. Vtedy som sa napriklad naucil, ze ak jedna partia nieco pokazi (stava sa), musi sa to snazit zhodit na druhu. Taka jednoducha skolkarska metoda, bonzovane sefovi "ta to oni su na vine, veduci!" a hlavne prehnane emotivne reakcie. U ostatnych som sa s takym spravanim nestretol, prave naopak, ti chlapi si to dokazali vysvetlit medzi sebou a opravili to casto bez toho, aby sa to dozvedel sef. Bizarna bola prihoda s kolegom Jozkom, ktoru som tu uz mozno niekde napisal a ktora jednu teoriu vyvracia druhu potvrdzuje. Jozko bol z dediny na dalekom vychode, vo firme robil aj jeho vzdialeny bratranec Stegy zo susedneho valala. Ked sme raz Jozka stretli, bol to prvy den v praci niekedy koncom roka, vravel nam, ze mu zomrel snach, ale ze nemohol ist na pohreb (ktory bol dnes), lebo uz nemal dovolenku. Pochopili sme. Druhy den sa nam do toho stretnutia zamotal aj Stegy a vtedy to zacalo

-Jozku, neska si prisol? (pytal sa, ci bol na pohrebe)

Jozko jedol na izbe prazenicu, chvilu rozmyslal a napriek tomu, ze sme tam boli traja, co sme poznali pravdu a okolnosti, povedal:

-hej, neska som prisol..

-a tota Janka z Blavy bula na pohrebe?

-no a jak by nebula, na vlastne oci som ju vidzel!

-a Fero z Prahy bul?

-ne, Fero nebul, sak by nesol telo kilometre..

Nakoniec mu dopodrobna vysvetlil, kto bul a kto nebul, kto ako plakal a tiez, ake menu bolo na kare.

Nechapali sme. Stegy sa dozvedel pravdu na druhy den, ked mu ju povedal kolega Jaro. 

Jozkova motivacia bola zjavna, bezprostredne upokojenie situacie, vobec sa nezamyslal nad tym, co bude zajtra. Taka charakteristika mi pasuje na viacerych vychodniarov, ale Jozko to dal, napriek tomu, ze je z vychodu s kludom Holandana

 

Pisal som, ze ludia zo severu su viac uzavreti, nepustia len tak hocikoho medzi seba, voci inym su podozrievavi a pristupuju k nim s despektom. Je to asi tym, ze ludia z hornatych regionov mali a maju k sebe dalej, ako ludia z nizin. Pre obyvatela hornych Kysuc bola Zilina zemepisne a mentalne vzdialena tak, ako bola pre obyvatela Bratislavy Vieden. Vychodniar si neuvedomuje, ze je vychodniarom v tom zmysle, ze by sa chcel odlisit od ostatnych, Kysucan naopak hej. aj ked to asi nie je zalezitost Kysuc ako celku, skor jednotlivych dolin. Treba povedat, ze vo vacsich mestach to uz dnes neplati, medzi ludmi z Kosic, Presova, Ziliny a Nitry tie rozdiely nie su viditelne, je to skor miznuca zalezitost odlahleho vidieka. Kysuce boli v minulosti naviazane skor na severnu Moravu ako na Slovensko, chlapi chodili zarabat do bani v Ostrave, zeny byvali same doma, Orava so Zamagurim zasa na Polsko a vychod, napriek tomu aky je rozmanity, bol prilis vzdialeny. Spis a Gemer su samostatnou kategoriou, v obci kde zijem este pred 2. svetovou vojnou prevazovalo nemecke obyvatelstvo v pomere 74 ku 25. Liptov, Turiec a Zilina su na slovenske pomery kozmopolitne regiony, cez ktore cestovali vsetci ostatni, tam by sme urcujuce charakteristiky hladali tazko. To platilo zhruba do 90. rokov, vtedy sa cesty za pracou prekreslili, mnohe fabriky na severe skrachovali, Kysucania uz nechodia dolovat uhlie do Ostravy, ale zateplovat panelaky do Bratislavy, alebo montovat drevodomy po krkahajoch vsade naokolo. Dnes si baca z Oravskej Polhory otvori notebook a na facebooku si precita, co mal nejaky vychodniar, toho casu na robote v Bratislave na obed. Cesty sa skracuju.

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Zmenil si sa celkom slusne.

 

Ja viem, že som slušný :)

 

Ale myslel som si, že takéto jalové vojny Východ - Západ boli záležitosťou 90. rokov. Možno si sa po rokoch vrátil z basy a si zostal zaseknutý niekde v minulosti :D Take it ízy

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Kludne to nejake individua tak aj dosial beru(a podla mna sa to v istej miere aj zachovalo). Jovzin zije v Cechach a zrejme mu niekto zo zapadu Slovenska(nejaky hlupak) urobil nejaku krivdu(zrejme v robote). A kedze predtym po Slovensku dlhodobo zo zapadniarmi nebol(ci celkovo nebol na vojne,nebol na vyske v Bratislave),tak to nepozna(z osobnej skusenosti),  ten nazor,ci ludia z roznych regionov mozu byt rozdielni. Mozu a su,ale isto v mensej miere ako v minulosti.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

to, čo Jovzin napísal, nie je téma do charakteristík regiónov, to je čisto o povahe človeka.

idioti a namyslené veledôležité hovadá sa nájdu vždy a všade, to vonkoncom nezáleží od konca republiky.

isté regionálne rozdiely, tak, ako ich opísal dead, to je niečo úplne iné, áno, to je v každej krajine, že nejaké paušalizovanie je do istej miery možné, ale tým to aj končí.

 

ten Jovzinov sused nieje debil preto, lebo je z Bánoviec, je debil preto, lebo je to povahou, výchovou, peniazmi, hocičím, čo považuje za vec, zväčšujúcu jeho ego, idiot.
 

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja som sa iba snazil naznacit, ze na to, ako sa ludia spravaju ma vplyv prostredie v ktorom ziju. V takom pripade kludne mozeme generalizovat a porovnavat vychod so zapadom. Potom prirodzene najdeme rozdiely.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Mal si dobry prispevok(dal som ti bod), tak to je. Ja som pochopil o co v jovzinovi ide,az ked napisala podo mnou game o susedovi, ze odkial to vie o susedovi pisal jej SS? A vyssie to popisal,co som necital,lebo ak ja vidim nejake mena co  napisali naposledy,tiez to necitam.

 

Prostredie v akom ziju. Vedel by si 10 chlapov rozdelit podla toho ci je z Klenovca, Zdychavy, Liptovskej Teplicky,Zuberca? Vsetci ziju v rovnakom prostredi. 

 

V jovzinovom pripade je hlupak(ako napisala game) a je jedno odkial je. Ja mam Hrozno. nedozreje,ja to nejem,ale ma to velke listy. Spolocny plot - to co je za hlupost, kazdy ma mat vlastny plot. O ten sa stara ci nestara. Mozu byt tieto problemy na malych plochach,ze mu bude tienit. Je nejake nariadenie,kde na svojom pozemku mozes zasadit tuje? Ak nie tak sa ho pztat ani nebudem.  Ak je tvoj plot slahni tam brectan.

 

Sused kuri drevom a minuly rok,drevo mal len naukladane,prikryte plachtou, ze ci moze si postavit pristresok kde strecha bude o 2 cm zasahovat do mojho pozemku(aby mal drevo zakryte trosku viac). 

Uvidime, ak bude spravis tam rynu. Ako mierny sklon ja tam mam maliny a paradajky. Neprsalo ani neprsi a mato maly sklon,teda tam ani vela netecie. Kasli na rynu. Je to zo severo zapadu,netieni, a voda ak je lejak sa rozprskne. Kratka strecha 1,5 metra. Zena ze nie,nedovol mu to, ja som nevidel nic mna poskodzujuce.

 

Mozno nejaky psycholog by ti poradil,snaz sa si knemu najst cestu. Ja toto odskusane nemam. Ani skusat by som nechcel.

 

Ale mam prihodu kamarat bol manager - mal pod sebou 30-40 upratovacov,teda majstev Anglicku,ze slovaci fuj nechcem mat snimi nic spolocne. Lepsi estonec,portugalcan,pakistanec fuj. O dva tri roky uz chcel robit len so slovakmi(max poliakmi,stredoeuropanmi),teda casom si mozno porozumiete. rec mate spolocnu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Už chápem, Jovzin má zrejme nejaké komplexy z Bánovčana, preto založil túto tému. Aj Tomáš mal kamarátov z Bánoviec a tiež neboli kompletní. To je tam taká lokalita, ktorá sa ťahá od Bánoviec až do Prievidze, to je tak trochu iná dimenzia. Niektorí tvrdia, že zasahuje až do Dubnice.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

toto s tými Bánovcami mi napadlo samozrejme, len som to nechcela napísať... a vyťahovať zasa aj tu nášho trpiteľa.
isteže hodne záleží od miesta hodne, ale dnes sú aj dediny už tak premiešané, že v prípade takýchto povahových vlastností, aké popisuje Jovzin, je to výslovne na tom človeku, aj Bánovčan s bánoveckými návykmi môže byť človekom, ale tomuto chlapíkovi na tom zjavne nezáleží.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov