Skočiť na obsah

SARS-CoV-2 - COVID-19 - koronavírus


slimak
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper,

V tejto téme sa venujte diskusii o pandémii. Táraniny o tom, ako máte kvôli Covidu sopel, píšte do témy Ta tak sme my - Corona moja.

Odporúčané príspevky

  • Pred 1 mesiacom...

Nipah

Quote

India obmedzila verejné zhromaždenia a uzavrela niektoré školy v štáte Kérala na juhu krajiny po tom, čo tu zomreli dvaja ľudia nakazení vírusom nipah.

...

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) po nákaze vírusom nipah zomiera 40 až 75 percent pacientov.l

Čítajte viac: https://svet.sme.sk/c/23216079/india-nipah-virus-smrt-obmedzenia.html

Zabijak je to slusny, nastastie sa mizerne siri, odhad reproducneho cisla je iba 1/2 ,uz viackrat sa podarilo jeho sirenie zastavit - co sa velmi prvdepodobne stane aj tentokrat.

Quote

The current estimate of reproductive number (.48) is based on analysis of outbreaks in Bangladesh from 2001 to 2007.

Súčasný odhad reprodukčného cisla (0,48) je založený na analýze ohnísk v Bangladéši v rokoch 2001 až 2007.

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwin-u30maqBAxWwgP0HHddMArIQFnoECBUQAQ&url=https%3A%2F%2Fcenterforhealthsecurity.org%2Fsites%2Fdefault%2Ffiles%2F2022-12%2Fclade-x-nipah-virus-epi.pdf&usg=AOvVaw1PFbBz7Q1UngOiwjrruTpE&opi=89978449

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

V roku 1900 žilo na planéte asi 1,6 miliárd ľudí. Keď som sa narodil, žilo na planéte cca 3 miliárd ľudí. Dnes žije na planéte 8 miliárd ľudí. Ak je pravdepodobnosť mutácie nejakého vírusu konštantná, potom pravdepodobnosť, že vírus zmutuje, je priamo úmerná počtu infikovaných jedincov. Nárastom  populácie sa táto pravdepodobnosť zvyšuje, ak jedinci môžu navzájom fyzicky komunikovať.

V dnešnom prepojenom svete sú splnené obe podmienky, populácia aj vzájomné kontakty narastajú. Pre imunitný systém človeka sú nebezpečné vírusy, ktoré "preskočia" z iného druhu na človeka. A populačná explózia nášho druhu zvyšuje túto pravdepodobnosť. Typické je to dnes pre Indiu, Afriku a Čínu. To sú potenciálne ohniská, kde sa dá očakávať pandémia novej epidémie. Z evolučného hľadiska je prirodzené, že každý organizmus bude "hľadať" neobsadenú niku, pre svoje množenie. Vírus nie je výnimkou a rastúca populácia mu ponúka 8 miliard hostiteľov, ktorí navyše hromadne migrujú. Frekvencia pandémii by už dnes mala byť 5x vyššia, ako v roku 1900.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 mesiacmi...
pred 15 hodinami, Sniper pridal:

Covid nabral druhý dych.

"Za posledný týždeň sa mierne znížil výskyt covidu-19 a naopak sa šíri chrípka,"

Tak neviem, či zrovna Covid nabral druhý dych, ale veď je to jedno, hlavne nech je nejaká pandémia, ktorá by Ficovi vykrútila krk. :smile:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Covid sa šíri vo vlnách, takže ak sa výskyt zníži, neznamená to, že pandémia končí. Vzhľadom na jednotlivé klesajúce vlny však už mal byť v podstate eliminovaný resp. nezapĺňať nemocnice.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov