Skočiť na obsah

SARS-CoV-2 - COVID-19 - koronavírus


slimak
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper,

V tejto téme sa venujte diskusii o pandémii. Táraniny o tom, ako máte kvôli Covidu sopel, píšte do témy Ta tak sme my - Corona moja.

Odporúčané príspevky

pred 11 hodinami, smiley napísal:

Klinicke testy na prenos znamenaju, ze umyselne vystavis virusu zaockovanu a nezaockovanu skupinu ludi, ktoru nasledne umyselne das do kontaktu z dalsou skupinou ludi a sledujes, u kolkych prepukne nemoc.

no,  ciastocne ale vlastne nie.  Tento problem je predsa uz pri stanoveni ucinnosti,  a nie pri testoch sa ich nesnazia nakazit.  Zaockuje sa skupina a sleduje sa priebeh v normalnom prostredi.  A v nom sa cast nakazi.  A vysledok sa porovna s kontrolnou skupinou.   V podstate z takychto dat sa zmerat aj prenos, len to chce ovela vacsiu vzorku a dlhsi cas.  
Ale nie je mi jasne co vlastne konspiratori chceli vediet ?   Priprava vakciny  nie je konstrukcia stroja kde dopredu stanovime parametre ak ich nedostaneme tak popravime konstruktera. 
Vakcina je  podstate stale jednoducha vec,  dostaneme do tela virus alebo cast a nechame telo aby si vybudovalo imunitu.  Dlhodobu.  Ak choroba je taka ze je infekcna skoro okamzite po nakazeni, tak ockovanie velmi nebude pomahat proti sireniu a dnes nemame napad co s tym.  Mozeme obvinit farmafirmy ale tie to nevedia napravit.  Ockovanie zaberie par dni po nakaze ked si telo zacne vytvarat protilatky,  a robi to rychlejsie ak vie ake.  Prve dni po nakaze bojuje nespecificka imunita a tu ockovanie nemeni.

 

Ale tu bol navyse iny problem, vakcina bola urobena na povodnu verziu a tam bola uzasne ucinna.  A pri tejto ucinnosti by nebol problem ani s prenosom.  Ale ako pribudali mutacie tak klesala ucinnost.   Otazka je ci by nebolo lepsie upravit vakciny podla aktualnej mutacie.  A tu mame prekazky na strane regulatora a aj neochotu pfizera upravovat vakcinu.  A keby poslanci chapali  o co ide, tak tu je velky priestor na zlepsenie pre buducnost. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dňa 19. 7. 2022 at 19:58, tyso napísal:

To je pravda, ale momentalne sme dost nizko,   vieme ze kolaps nastava na +- 3000, dnes je 380.  A ak zoberieme ine krajiny, tak by sme mali kulminovat na cca 1000,

A tak len dodam,  kulminovali sme na 925 pacientoch,  takze odhad postaveny na analogiach bol v poriadku.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Skôr to vyzerá tak, že Covid si urobil tri vlny celkom a doznieva. Vakcíny rozložili tento priebeh (natiahli ho). Zdá sa teda, že vírus už nemá priestor na výrazne upgrady a končí v podobe chrípky.

Problém do budúcnosti, ale ostáva. Takéto pandémie budú častejšie (populácia rastie, je koncentrovaná, dochádza čoraz častejšie k stretu ľudí a zvierat, veľké zvieracie farmy atď.). 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

6 hours ago, tyso said:

Tento problem je predsa uz pri stanoveni ucinnosti,  a nie pri testoch sa ich nesnazia nakazit.  Zaockuje sa skupina a sleduje sa priebeh v normalnom prostredi.  A v nom sa cast nakazi.  A vysledok sa porovna s kontrolnou skupinou.   V podstate z takychto dat sa zmerat aj prenos, len to chce ovela vacsiu vzorku a dlhsi cas.  

Nejak sa nechytam.  Pokial tomu rozumiem dobre, klinickym testovanim prenosu chces zistit, ci nakazeny ockovany neprenasa virus dalej. Potrebujes teda vediet, aky bude  prenos z kontrolnej skupiny von, nie kolko sa v nej nakazilo. Jedine ze by si mal velku izolovanu komunitu (jednu zaockovanu a druhu nie), v ktorej by si mohol dlhodobo merat reprodukcne cislo. Inac si to neviem predstavit, ako sa da zmerat, ci sa niekto nakazil od zaockovaneho alebo nezaockovaneho.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Hmm, to by asi mohlo ist. Predpokladat , ze prenos od zdroja mimo rodiny bude zanedbatelny.

Ale aj tak by ma zaujimalo, ci existuje vakcina, u ktorej sa nasadenie podmienilo klinickymi testami na prenos.

A obdobne, ci existuje vakcina, ktora je ucinna proti ochoreniu, ale neskor sa u nej zistilo, ze nie je ucinna proti prenosu.

Teda, ci ma poziadavka na klinicke testovanie prenosu aspon zblo racia, alebo je to uplny nezmysel.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pochybujem, za prve vakcina je schvalovana miestnym regulatorom a ten urcuje pravidla a teoreticky moze aj taketo ziadat. Ale ani europa ani amerika to neziada.  Ale hlavne  by to bolo v rozpore s hippokratom,   ak vakcina pomaha individualne a teda jej prinos prevysuje rizika ( co musi zohladnit aj riziko nakazy)   tak je spravne ju schvalit. 
Ale ak su viacere vakciny a jedna lepsie zabranuje prenosu ( len ja si neviem predstavit ako sa to da dosiahnut.  Ale povedzme ze to tak je )  tak je rozumne z verejneho zdravotnictva podporit tuto, kedze to prinasa spolocensky prinos.   Racio tam teda je.  Ale pochybujem o tom ze to ide spravit. 
napriklad pri covide  hralo vacsiu ulohu ako rychlo je ich mozne dodat,   ani rozdiely v ucinnosti nehrali ulohu.  A ti co cakali na vakcinu by sotva boli ochotni cakat o pol roka dlhsie len preto aby v pripade nakazy boli menej infekcni.  Primarne ide o vlastnu ochranu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

V nemocnici pocas novembra zjavne návstevníci prinásali najnovsiu verziu covidu... napríklad k starej pacientke s ťazkou chorobou, ktorá ani nevychádza z izby.

Dostali to aj dve sestry a opatrovateľky a zo desať pacientov na oddeleni, najprv bez príznakov, neskôr s vysokými teplotami... cize napriek tomu, ze sa personál testuje dvakrát týzdenne, prenásaju covid z izby do izby... návštevy sú stále prudko obmedzené aj na iných oddeleniach. Ale uz to poľavuje, zatiaľ. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Na poslednej mutacii je svinsto ze od nakazenia zacnes sirit virus  za menej ako dva dni.  A priznaky za tyzden.  Testovanie by muselo byt kazdy den a zrejme by ani to nepomohlo, kedze produkuje 1000x viac virusov ako povodna verzia a to je potom vsade. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Bohuzial,  ostalo len ockovanie vakcinou proti omikronu.  Testovanie a masky su uz len placebo.
A v nemocniciach sa este da zaviest zakaz navstev ale na to uz nie je politicka vola.  A kedze nemocnice tych 300 pacientov zvladnu tak sa to ani nezmeni.  Spolocnost sa zmierila s tym ze kazdy den umrie do 5 ludi na covid a nechce spravit nic.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Lockdowny v Číne už miestnych unavujú a obyvateľstvo sa začína búriť

https://www.teraz.sk/zahranicie/v-cine-vypukli-nove-zrazkyurady-v/677848-clanok.html

čo je ale pre čínsky ľudovodemokratický režim oveľa horšie, bežní Číňania chcú už aj viac politických slobôd.

Čínsky ľudovodemokratický režim teda nič nenechal na náhodu a masívne nasadil bezpečnostné sily na potlačenie demonštrácií. Napr. troch mužov zatýkala až stovka policajtov.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

V Číne uvoľnili opatrenia a COVID sa začal tak prudko šíriť, že čínske úrady nestíhajú počítať nových nakazených

https://www.teraz.sk/zahranicie/who-ziada-od-ciny-aktualne-udaje-o/684285-clanok.html

Otázka je, či nulová tolerancia, ktorú roky presadzovali, mala zmysel, čínska populácia nie je premorená, takže aj ľahšie varianty, ktoré by sa inak prejavili len ako nachladnutie, môžu v čínskej populácii spôsobiť rozsiahle čóro-móro.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred hodinou, Sniper napísal:

čínske úrady nestíhajú počítať nových nakazených

Pokiaľ iba nakazených, tak to nie je nič hrozné.

Horšie by bolo, keby sa to týkalo hospitalizovaných alebo mŕtvych.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

20 minutes ago, Sniper said:

Údajne majú 9000 mŕtvych denne. "Oficiálne".

Oficialne je mrtvych len malo. Tych 9000 su prave neoficialne odhady. Dolezity je pocet nakazenych, aby sa dala odhadnut smrtnost tohto typu covidu.

Quote

Oficiálne miesta priznávajú len relatívne nízke počty nakazených a úmrtí, ktoré však podľa odborníkov nie sú reálne. Podľa niektorých odhadov by mohlo v Číne momentálne zomierať na covid až 9000 ľudí denne.

https://www.teraz.sk/zahranicie/who-ziada-od-ciny-aktualne-udaje-o/684285-clanok.html

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

V čine nemajú rovnakú metodiku na počet mŕtvych, však to tam je vysvetlene v článku. Faktor je 250, ak by mala čína 9000 úmrtí za jeden deň, tak to je ako keby mala SR 9000/250=36 ľudí/deň.  Podľa mňa je ten údaj mierne prestrelený, ale keby aj SR mala aj 100 úmrtí za deň v špičke.

Mainstreem skoro vždy preháňa. O tieto "údaje" sa nedá nijak oprieť, je to varenie z vody...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Hmm, on ten text nie je jasny a da sa pochopit viacerymi sposobmi. Ja som to zobral tak, ze ked je nieco odhad, tak to asi nebude oficialny udaj, od ktoreho by som ocakaval, ze bude presny...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 5 mesiacmi...

Zdá sa, že sme sa tej hnusoby predsa len zbavili. V máji 2023 WHO odvolala globálny stav zdravotnej núdze.

 

covid-2023-06-28-cases.png

 

covid-2023-06-28-deaths.png

 

Tie grafy sú zaujímavé, v podstate variant Omicron pomohol pandémiu ukončiť, veľmi rýchlo a výrazne sa rozšíril, čím vytlačil ostatné varianty, ale smrtnosť naň bola výrazne nižšia. Nakoniec sa vytratil aj ten. Na ako dlho SARS zmizol a či zmizne úplne, sa ešte len ukáže. Ale myslím, že v priebehu 20 rokov sa opäť ukáže niečo podobné.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

On 6/28/2023 at 9:50 AM, Sniper said:

Tie grafy sú zaujímavé, v podstate variant Omicron pomohol pandémiu ukončiť, veľmi rýchlo a výrazne sa rozšíril, čím vytlačil ostatné varianty, ale smrtnosť naň bola výrazne nižšia. Nakoniec sa vytratil aj ten. Na ako dlho SARS zmizol a či zmizne úplne, sa ešte len ukáže.

No, mali sme dost velke stastie, mohlo sa to vyvinut podstatne horsie. V skutocnosti sa uplne nevytratil, ale ked ma symptomy na urovni rymicky, tak sa jednoducho prestal byt zaujimavy, a teda aj monitorovany.  Ludia dnes prekonaju Omicron a nevedia o tom.

On 6/28/2023 at 9:50 AM, Sniper said:

Ale myslím, že v priebehu 20 rokov sa opäť ukáže niečo podobné.

Aj ked pochopitelne vznikli konspiracne teorie o povode virusu v laboratoriu, vyzera to, ze sme skor mali velke stastie ze tak dlho ziadna takato pandemia nebola. Pravdepodobne v nasledujucich dekadach pride dalsia a moze mat vacsiu smrtnost. Bohuzial neda sa povedat, ze by sme sa na to pripravovali aspon tak ako na 100-rocnu vodu. Ked to pride, tak nas to zase prekvapi a bude sa improvizovat.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No ano, vírus proste zdegradoval do formy akejsi "chrípky" a už zrejme nie je nebezpečný.

pred 12 minútami, smiley napísal:

V skutocnosti sa uplne nevytratil, ale ked ma symptomy na urovni rymicky, tak sa jednoducho prestal byt zaujimavy, a teda aj monitorovany.

To by platilo pre nové prípady. Skutočnosť, že aj úmrtnosť výrazne klesla, nasvedčuje, že vírus má na ňu už len zanedbateľný vplyv. Dôvody smrti sa predsa obyčajne vždy zisťujú.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...
On 6/28/2023 at 9:50 AM, Sniper said:

Tie grafy sú zaujímavé, v podstate variant Omicron pomohol pandémiu ukončiť, veľmi rýchlo a výrazne sa rozšíril, čím vytlačil ostatné varianty, ale smrtnosť naň bola výrazne nižšia.

Pozeram sa na stranku , kde sa spracovava statistika europskych nadumrti, teda odchylku umrti v dannom momente od priemeru: https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps/

Zaujimave je, ze za zimu 2023 je tam vidiet podobny signal ako bol predtym pri covidovej epidemii, len o nieco slabsi. Neviem, ako sa to vysvetluje:

Graphs and maps from EUROMOMO.png

EuroMOMO (euromomo.eu) 2023 - https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps/#

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov