Skočiť na obsah

SARS-CoV-2 - COVID-19 - koronavírus


slimak
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper,

V tejto téme sa venujte diskusii o pandémii. Táraniny o tom, ako máte kvôli Covidu sopel, píšte do témy Ta tak sme my - Corona moja.

Odporúčané príspevky

kde v Presove?  Ci na celom slovensku? vacsi kmen, iny zaklad. Uvidis ten kmen aj zaklad v Bratislave o mesiac.

Osobne dufam, ze nikdy Revuca nebude horsia ako Bratislava - stale to plati. V Revucej niesu dnes hospitalizovani covid pacienti - statisticky tam aj nema kto byt -mozno jeden, dvaja za mesiac. Revuca ma by ta porehabilitacna nemocnica, taka odkladacia - navozit tam tie infuzie a kludne 40-80 pacientov vedia obhospodarit. Mozno  1 200 tyzdenne. Infuziu im vedia dat. C ste sterilne prostredie - okres s najmensou infikovanostou. Nemocnica nevyuzita. Navozit tie infuzie a vrutulniky nech dovazaju pacientov,aj po dvoch.

Nejde to. Je to efektivnejsie v Bratislave.  

Preco si myslim,ze realne bude menej mrtvych v Revucej ako  Bratislave, lebo je starsich ludi u nas menej, - su roztruseny(zachranky by mali vediet povedat viac) ,ale pravda v Revucej namiesto "mojej byvalej cinskej restauracie" vznikla pohrebna sluzba ta tam asi prosperuje(aj ked dufam ze skrachuje tak isto ako ten moj zakaznik,len kvoli najmu musi mal 1200 bez DPH?). Samozrejme nemocnica preco nema dnes pacienta - asi videli mortalitu na jar.  A dufam,ze nasi ludia v okrese uz ten covid mali, a ze to zvladnu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Citát

 

Eva Kusikova

Zvládame to? Spýtajte sa pacientov. Nemocnice odkladajú operačné výkonu, obmedzuje sa postupne aj onkologická operatíva. A to sme ešte nedobehli ani to, čo sme odkladali v druhej vlne. Ľudia umierajú na CoVID, ale aj na komplikácie odložených výkonov. Napriek dostupnosti očkovania, teda poväčšinou zbytočne.

Pred pár dňami mi do COVID zóny volala do krajnosti vyčerpaná kolegyňa práve zo Svidníka, prosiac o pomoc pre pacienta, pre ktorého tam nemajú miesto.

Ako si predstavujete situáciu, ktorú nebudeme zvládať?

 

je to s facebooku mojej zeny. Asi z Presova,Bardejova ci Humenneho. Vcera sa 26 pacientov nahrmelo do Roznavskej nemocnici, to niesu pacienti odtial.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Máme nový rekord


Za stredu PCR testy odhalili 6 713 nových prípadov nákazy, z nich takmer 67 % nebolo zaočkovaných. Antigénové testy odhalili 1 489 pozitívnych, vyše 71 % z nich sa doteraz nezaočkovalo.

Včera bolo ukončených 21 705 RT-PCR vyšetrení a 26 900 antigénnych testov.
https://domov.sme.sk/c/22775537/koronavirus-na-slovensku-covid-delta-online-minuta-po-minute-4-november.html


[emoji122][emoji122][emoji122]
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ach zase tie porovnavanie dennych pozitivnych testov s nizkou vypovednou hodnotou. Vsak kedysi davno vedeli publikovat  aj take veci, ako tyzdenny median.

Ale stupame prudko, uvidime, kde sa to zastavi. Dolezite su hlavne  pocty hospitalizacii a umrti. Uvidime, ci to prekona 2. vlnu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

vypadá to tak, že táto vlna bude ešte horšia ako minulý rok, ani smrtnost nie je pozadu. No opatrenia su volnejšie o dost ako minuly rok.

Očkovanie teda take terno nebude, máme skoro 50% zaočkovaných, a nejaké to percento poskovidových.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

robopol,   na FB su take "detske nazory" kde si ludia kladu  podmienky za akych sa daju zaockovat.   Ale podme do dospeleho sveta,   ockovanie je najlepsia moznost, nie dokonala.   

Ale mechanicke porovnanie minuleho roku s dneskom nie je mozne.  Za prve delta je skutocne ovela infekcnejsia,   za druhe ma o nieco tazsi priebeh.

A k opatreniam, minuly rok boli zavrete skoly a to je velky rozdiel.  Ak chces porovnavat tak hned skrtnime skupinu do 25 rokov, ta dnes robi vela pripadov a minuly rok sedela doma.  To co mozeme robit je porovnavat krajiny kde uz delta zacala skor.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

to je porovnanie na deltu nie na pôvodný virus, nechápem prečo to stále spomínaš. isteže to môže byt skreslené, keby boli skutočne štatistiky nakazených zaočkovaných a nezaočkovaných, potom štatistiky hospitalizovaných a umrti, podľa kriteria očkovania. Následne by sa dal vytvoriť podložený názor.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

[emoji23][emoji23][emoji23][emoji23]

To mi pripomína niektorých našich zákazníkov, ktorí si dodrbú webové stránky a potom nám volajú, že máme chybu na serveri: "Stránku mi robil kamarátovho bratranca syn, ale ten je teraz v Anglicku a nedá sa mu dovolať, tak to nemôže opraviť"

[emoji23]

Typickí dezoláti, vypisujú hovadiny a potom zrazu nevedia kde je sever.IMG_20211104_172518.jpg

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tato vlna je s horsim variantom, ale uz sme trosicku zaockovani a snad aj premoreni, zacul som prognozy: "o nieco lepsie, ale dost podobne ako 2. vlna."

Delta sa siri rychlejsie, takze je mozne, ze sice denny pocet mrtvych na chvilu vyleti nad 2. vlnu, ale potom rychlo spadne, a celkovy pocet obeti 3. vlny bude mensi.

Je dobre, ze este stale mame nepouzite opatrenia, ktore  pri najhorsomeste mozme nasadit. Dolezity je pocet hospitalizacii (momentalne pod 2000) a horny limit, pri ktorom dojde k zahlteniu (z 2.vlny by som ho odhadol na 3500).

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dňa 20. 10. 2021 at 18:10, Tono napísal:

Z priebehov počtu infikovaných v mnohých krajinách, ako napríklad Austrália, Británia, Írsko, Nemecko, Holandsko sa zdá, ako by došlo k mutácii delta vírusu. Možno je to spôsobené iba väčším počtom testov, sezónnym vplyvom, alebo začiatkom školského roku. 

To vyplýva aj z grafov infikovaných. Ak sa súčasná vlna spojí s vlnou delta-plus , tak priebeh počtu infikovaných zrejme tak rýchlo neopadne. 

podľa https://www.aktuality.sk/clanok/gmz9x14/koronavirus-online-konzilium-zvazuje-prisnejsie-opatrenia-dovodom-je-aj-novy-variant-delta-plus/

15:54 - DELTA PLUS: Epidemiologička Zuzana Krištúfková prezradila pre noviny.sk, že na Slovensku sa už nachádza aj variant koronavírusu delta plus, ktorý je ešte nebezpečnejší než pôvodný variant delta. Podľa jej slov Slovensku môže hroziť aj štvrtá vlna pandémie, konzílium odborníkov navrhne vláde prísnejšie opatrenia. (noviny.sk)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 3 hodinami, smiley napísal:

Ach zase tie porovnavanie dennych pozitivnych testov s nizkou vypovednou hodnotou. Vsak kedysi davno vedeli publikovat  aj take veci, ako tyzdenny median.

Tu máš median. A čo teraz ďalej?

median-2021-11.png

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred hodinou, Sniper napísal:

Tu máš median. A čo teraz ďalej?

Nie, to je 7-dnovy priemer, nie median. Teraz dalej nic, ja som si len povzdychol nad prezentovanim nepresneho ukazovatela stavu epidemie. :zubiska:  To bolo viac o novinaroch, nez o covide...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

LOL, to je smiley, on doposiaľ nechápe, že tieto haraburdy ako je median sú k ničomu, nie že by si nebodaj chcel z toho niečo veštiť. Klasicky prípad je v klimatológii, kde ti spriemeruje skutočný nárast za menši a ide s tým veštiť budúcnosť, no nezasmej sa ..

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 3 hodinami, robopol napísal:

...haraburdy ako je median sú k ničomu...

Nuz matematika ma svoje metody ako odlisit signal od sumu. Ale tie su bohuzial dostupne iba tym, co ich chapu. A najdu sa aj taki hlupaci, ktori ich budu povazovat za haraburdy iba preto, ze ich nedokazu pochopit.

Denny pocet pozitivnych testov nebude asi smerodajny ukazovatel, nakolko kazdy pondelok je 2 az 3-krat mensi ako ostatne dni.

Robopol, chces snad tvrdit, ze sa jedna o skutocne znizenie a nasledny narast poctu nakazenych?

Mimochodom: klzavy priemer ti narast neznizi, ale to uz je zasa ta haraburdova matematika

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Kontex smiley, ty vytrhneš kontext a potom mudruješ ako vždy o schopnostiach a chápaniach, že to hovoríš práve ty je fascinujúce :)

Môžeš si filtrovať priebeh ako sa ti zachce, no na predpovedi to nič nezmení. Ty proste pre krivku použiješ priamku, lineárnu regresiu a tvrdíš, že sa predsa oteplilo ako je smernica tej priamky. Ty si vážne myslíš, že môžeš poučovať, keď si práve ten nechápavý:

A s covidom to je ešte horšie, tam je silný nárast, žiadne priamky, vývoj je cik-cak. Samozrejme, že vývoj môže byť taky, že teraz klesne, bude oscilovať, alebo vyrastie do nových maxím, tam ti tvoje mediány, priemery kĺzavé, regresie a podobne nič nepovedia o vývoji do budúcnosti.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ide nám karta


PCR testy odhalili 6 805 nových prípadov, covidu podľahlo 20 obetí.

Laboratóriá spravili 20 519 PCR testov. Počet potvrdených obetí na covid vzrástol o 20 osôb. Celkový počet úmrtí je 13 166.

Čítajte viac: https://domov.sme.sk/c/22776891/koronavirus-na-slovensku-covid-delta-online-minuta-po-minute-5-november.html


Pozitívny každý tretí, celkom dosť, nie?
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Citát

Matematik Kollár: Čoskoro narazíme na stenu! Prezradil, kedy nastane vrchol tretej vlny

"Počkajte na koniec novembra. Neviem samozrejme s určitosťou povedať, či presne vtedy príde vrchol, ale zatiaľ tomu všetko nasvedčuje. Je to len hrubý odhad, ale stále verím, že plus-mínus pár týždňov vyjde," uzavrel.

Takýchto matematikov naseriem za vlečku. Tak uvidíme.

  • Odobrať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Kollar sa rad predvádza, potom ti povie, že myslel tento vrchol a nie ten čo príde po ďalšom poklese :) Pretože aj v roku 2020 bolo niekoľko vrcholov lokálnych napr. po plošnom testovaní a potom to kleslo a zase stúpalo, to je jasne, že Kollar netuší, čo príde.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

13 okresov ma pozitivitu PCR testov nad 40% ,co tam chces trasovat(8 okresov ma pod 20%)?  Jediny okres co ma s PCR testoch incidenciu pod 150/100 000 ostala Revuca.  V nemocnici u nas nik. Na vychode lamu rekordy. Oni to uz lamat nebudu uz ostanu na tych svojich urovniach. Preco to je tak v Revucej neviem.

Neslo mi tu prispievat aj ked axelovi som vedel dat minusku a je zasluzena. Teraz vysvetlim. Kollar asi to vie pocitat velmi dobre a cisla budu a uz dnes su velmi zle. Cakaju nas minimalne dva mesiace velmi zlych sprav. Sto ludi denne bude pribudat v nemocniciach. V presovskom kraji uz ani nie, ale v ostatnych.

pozitivita.png

RA posledny okres.png

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

zatial nemam pocit ze existuje spolahlivy model sirenia, a ak nie je model tak matematika nepomoze.  Nejake zakladne principy platia ale ostatne je hadanie z kavy.    Ja vestim podla toho co sa uz udialo v inych krajinach ale beriem to len ako "najlepsi odhad bez skutocneho zakladu". 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov