Skočiť na obsah

SARS-CoV-2 - COVID-19 - koronavírus


slimak
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper,

V tejto téme sa venujte diskusii o pandémii. Táraniny o tom, ako máte kvôli Covidu sopel, píšte do témy Ta tak sme my - Corona moja.

Odporúčané príspevky

pred 17 hodinami, informator napísal:

lenze ten odchod nie je iba z dovodu platu, ale hlavne z dovodu zefektivovania finanncnych nakladov nemocnice

mala som to napísať zrozumiteľnejšie, moja chyba... tu som písala konkrétne o sestrách, ktoré odchádzajú samé, a akýchkoľvek, vrátane rodinných dôvodov...
keď to vedenie oddelenia vyriši tak, že nemusí prijímať sestry, dobre... tie, čo zostávajú, sú stále viac v strese.

zaujímavé je, že toto sa netýka sanitáriek a nižšieho personálu.... jedna odíde, druhú hľadajú. oni si nedajú so sebou zametať.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ja so zasa pisal poznatky zo svojho poznania toho, co si popisovala...

a co sa tyka tej prace sanitariek, tak tam je to u nich jednoduchsie....v tomto odbore je praca viac na fyzickej baze a tam sa sestricky nehrnu...neviem ci s hrdosti alebo z dovodu slabsej kondicie...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 25 minútami, informator napísal:

a co sa tyka tej prace sanitariek, tak tam je to u nich jednoduchsie....v tomto odbore je praca viac na fyzickej baze

akože vážne nechápeš, informator, alebo len nechceš, alebo píšeš píšeš :)

práca zdravotnej sestry, takej čo neukladá karty a nevolá pacientov podľa čísla je spravidla vysoko odborná práca - na to sa treba dobre a veľa učiť, a školou to nekončí... tí ľudia - poznám aj zopár bratov pri sestričkách - sú vzdelaní a odborníci.
keď nechápeš, aký je rozdiel medzi nimi a tým, čo si ty sám napísal:

pred 25 minútami, informator napísal:

a co sa tyka tej prace sanitariek, tak tam je to u nich jednoduchsie....v tomto odbore je praca viac na fyzickej baze

presne tak - prezliekajú postele, vozia pacientov, robia kopu zadnej práce, ale aj oni musia mať nejaké školenia za sebou a nejaké znalosti. ani to nejde robiť s pacientmi halabala, aj keď je to viac fyzická práca. uchádzačov majú spravidla dosť.
to sestier je nedostatok.
nevidím jediný dôvod, prečo by sa tam mali hrnúť odborne vzdelané sestry.

s tebou diskutovať je niekedy ako škrabkať sa ľavou pätou za pravým uchom... a niekedy mám pocit, že nevieš, čo si napísal pres tromi sekundami.
vale.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tak pravda sa ukázala, žiadne koncom augusta plne nemocnice, ani nejaký ďalší vrchol pandémie, ako tu "experti" veštili. Ďalšia vlna prichádza skoro na deň presne ako minulý rok. Neplatí ani to, že vakcíny znížili smrtnosť na úroveň chrípky. Vývoj smrtnosti závisí aj od stavu vývoja, pri vrchole sa znova smrtnosť zdvihne, teda vývoj je funkcia (závisí od rôznych parametrov). Znova nastalo obdobie kedy môžeme efektívne potlačiť pandémiu v začiatkoch, to by ale znamenalo, že UŽ KONEČNE máme efektívne mechanizmy na potlačenie pandémie v začiatkoch a nie na vrchole, keď už nám nič iné neostáva. Obávam sa však, že okrem malej skupiny zaočkovaných máme veľké prd na potlačenie pandémie.

Treba teda dúfať, že smrtnosť bude nižšia pri zaočkovaných a štatistika sa nám zlepší (oproti 2020).

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nuž ale aj keď nie sú koncom augusta plné nemocnice, už zasa sme v tom po uši...
Ružinov v BA je chytený, a budova infekčného oddelenia na Kramároch sa pomaly plní ružinovskými nezaočkovanými pacientmi.
už je znovu vyhradený výťah, a dnes už začali vo veľkom striekať a dezinfikovať...
a nechcem sa opakovať, ale do tej istej budovy chodí niekoľkokrát týždenne, a minulú zimu pacientov covid preriedil, pretože to samozrejme niekto dovliekol... a napriek tomu sa tam nájdu tvrdí neočkovači, slobodní antivaxeri a iná svoloč...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred hodinou, Sniper napísal:

podiel pozitívnych vzoriek sa blíži k 10%, pred pár dňami to bolo okolo 5%.

S testovania skolakov na zaciatku skolskeho roku pribudlo vela  pozitivnych, ja som nieco zapocul, ze to porozhadzovali do nasledujucich dni, aby to naraz prudko nevyletelo a ludia nespanikarili. Neviem, ci sucasny narast je uz odicsteny od zaciatku skolskeho roku...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Uvidí sa, čo bude nasledujúci týždeň a hlavne koncom mesiaca. Október bude asi ťažký, aj november. Myslím, že v decembri by to mohlo stagnovať.

Včera som bol v horách, na pár minút som sa dostal ma poľskú stranu a už mi začali chodiť SMS, tak teraz neviem, či mám byť 10 dní v karanténe alebo nie [emoji23]

IMG_20210912_181743.jpgIMG_20210912_181810.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Pod Lampou

.pod lampou s Čekanom, Klempom, Bražinovou a Kollárom: Čo nás čaká túto jeseň?

Ano ja viem, dlha debata :zubiska:, preto vyberam, co v nej zaznelo:

Vlna tuto jesen by mohla byt miernejsia ako ta predchadzajuca, aj ked v nej sice nakazlivejsi variant delta pretoze:

  • Sme viacej premoreni (zaujalo ma, ze vraj sa premorenost neda dobre zmerat - preco?)
  • Sme (bohuzial iba) z polovicky zaockovani
  • Pokrocili sme (svet) v metodach liecenia covidu
  • Nase zdravotnictvo sa v druhej vlne "zaskolilo", mnohe veci by sme uz mali zvladat lepsie
  • Boj proti covidu uz nevedie Matovic, vedci uz nie su "mudrosraci", ministerstvo zdravotnictva sa celkom poctivo pripravuje na ocakavane problemy v jeseni (aj ked v ramci slovenskych realii), komunikacia s vedcami a riadenie sa vyrazne zlepsilo
  • Otazka je, kolko sestriciek poodchadzalo, pretoze oni su na zvladanie covidu najdolezitejsie. ( Ak by to bolo tak, ako pisala Game, ze z 20 sestriciek ostalo iba 7, tak to moze byt este velky problem.)
  • predpoklada sa, ze v tejto vlne ochorie prakticky kazdy, kto nebol zaockovany alebo premoreny. Klucove bude vlnu "natiahnut" opatreniami tak, aby nebolo v jeden okamzik prilis vela chorych a "nepretekali" nam nemcnice.

Perlicky:

  • prave kiahne by sa nam nepodarilo zlikvidovat plosnym ockovanim, keby uz vtedy bol internet s facebookom
  • jeden vedec sa priznal k svojej naivite, ked si myslel, ze sucasna situacia s covidom ako pripad z realneho sveta presvedci antivaxerov
  • ze vraj velmi smutne byt vedcom v krajine, kdekonspiracie prevladaju nad mudrostou

Na zaver: Priebeh a nasledky ochorenia covid nezavisia len od stavu iminitneho systemu (ockovanie, premorenie), ale aj od infekcnej davky. Preto ma  vyznam aj pre ockovanych, aby sa chranili (ROR) a znizovali tym riziko vysokej infecnej davky !

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 5 hodinami, Sniper napísal:

Od januára do júla v Anglicku na covid zomrelo len 256 úplne zaočkovaných ľudí

V rovnakom období zomrelo na covid viac ako 51-tisíc obyvateľov.

Čítajte viac: https://svet.sme.sk/c/22741633/od-januara-do-jula-v-anglicku-na-covid-zomrelo-len-256-uplne-zaockovanych-ludi.html

Ach jaj a zase zle, zase pozuili sice efektnejsie vyzerajuce ale nespravne udaje od zaciatku roku:

Citát

U ľudí, ktorí sú úplne vakcinovaní proti koronavírusu, je podstatne menej pravdepodobné úmrtie na COVID-19 ako u nezaočkovaných alebo zaočkovaných len jednou dávkou.

Vyplýva to z údajov britského štatistického úradu. Od januára do júla tohto roka v Anglicku na COVID-19 zomrelo len 256 úplne zaočkovaných ľudí, pričom celkovo po nákaze koronavírusom v tomto období v krajine zomrelo viac ako 51-tisíc ľudí.

Kumulativny pocet umrti od zaciatku roku nevypoveda o pravdepodobnosti umrtia, na to je treba poznat casovy priebeh ockovania a poctu nakazenych - a zratat ich konvoluciou. Pomer pravdepodobnosti nie je 256/51000.

Predstave si napriklad, ze by sa az do minuleho tyzdna nebol nikdo zaockovany, pricom pocet  umrti by bol zhruba rovnaky od zaciatku roka. Tak potom budu mat ockovanych umrti podstane menej, aj keby nemalo ziadnu ucinnost a pravdepodobnost umrtia by bola rovnaka ci ockovany alebo nezaockovany.

Keby pocet umrti zobrali za posledne 2-3- msiace, kedy sa pocet vakcinovanych prakticky nezmenil, tak tie cisla ovela viac vypovedali o pravdepodobnosti umrtia pre ockovanych a neockovanych.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

A vieme koľko ľudí by dokopy zomrelo, keby sa neočkovalo vôbec? Bolo by to dokopy aj viac ako 100 000? U nás v zime sa očkovanie len rozbiehalo a Briti mali vo februári zaočkovanú už štvrtinu populácie prvou dávkou.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tazko to odhadnut. Hranicu zhora tvori India s 10% umrtnostou na deltu, takze menej ako 500 000, pretoze sme vyspelejsia krajina a urcita cast je uz premorena. Aj ked sirenie nakazlivost delty bez ockovania by prakticky nedalo regulovat opatreniami, takze chorych v jeden moment by bolo mnohonasobne viac. Nemocnice by sa zahltili, chorych by sme nemohli liecit a umrtnost by sa mohla vysplhat aj k 10%. Ja si myslim, ze by to bolo aj viac ako tych 100 000 mrtvych.

Keby sme nakazlivost delty nemali ockovanim zrazenu na polovicu, bolo by to naozaj zle...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Horny odhad poctu obeti na Slovensku predeleny populaciou Indie je v skutku  male cislo (a je to 0.04% , nie 0.4%). :zubiska:

Tych menej ako 500 000 tisic je horny odhad obeti na Slovensku: nakazil by sa skoro kazdy nepremoreny a ak by bola umrtnost ako v Indii, tak by z nich 10% zomrelo. Odpovedal som na otazku Snipera, ze kolko ludi by na Slovensku zomrelo bez ockovania - ci by ich bolo viacej ako 100 000.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

U nas to je zhruba 2% z nakazených. To sa dá vyratat presne ako kumulativny počet umrti zhruba 12500/počet všetkych nakazených.

A taký odhad je zhruba 5-7 krát menej umrti pri zaočkovaných ako pri nezaočkovaných, teda jednoducha matematika, počet obeti bude zhruba o 1/2 menší ako pri vlne 2020/2021. No zaleží aj na tom kolko ludi a sa v tejto vlne nakazí.Ak viac tak, to číslo bude väčšie ako 1/2 z predošlej vlny.

tyso

samozrejme máme viac nastrojov ako ror a ockovanie. Jednou z nich je efektivne trasovanie, dostatocne kapacity, kontrola karanten a trestanie za nedodržanie, mikrolokdowny atd. atd.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Az taka jednoducha matematika to zas nie je. 2% umrti z nakazenych mas za prepokladu, ze o vsetkych chorych sa dokazeme postarat. To bol hlavny dovod, preco sa v poslednej vlne robil lockdown: aby sa nezahltila kapacita zdravotnickych sluzieb.

Bez ockovania, pri 3-nasobne nakazlivejsej delte by nestacil asi ani ten lockdown, nakazeni by nam nekontrolovatelne narastli a chorych by sme nemohli liecit. Vtedy by umrtnost mohla vzrast az na uroven  10%.

Kedze ockovanie ti nielen spomaluje sirenie, ale aj znizuje percento nakazenych konciacich v nemocniciach, tak s polovicnou zaockovanostou mame celkom dobre vyhliadky na to, ze nam umrie menej ludi ako v predoslej vlne.

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Preto je rovnako dôležité potĺačať nákazu v začiatkoch a to sa dá len cez efektívne kroky, trasovanie, kontroly karantén, testovanie, mikrolockdowny. Pokiaľ budeme čakať a tlmiť velkú vlnu dôsledky budú rádovo drahšie aj viac ludi pomrie. Na toto sa mali pripraviť, no obávam sa že čas prešiel, ale nič sa zásadne nezlepšilo, naopak sa spoliehaju na očkovanie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Opatrenia pocet mrtvych z tvojho odhadu uz viac neznizia, pretoze kazdy bude bud zaockovany alebo premoreny. Pocet mrtvych sa moze len zvysit, ak pri nedostatocnych opatreniach bude treba v jeden okamzik hospitalizovat prilis vela ludi. Neviem ale, ci ma zmysel potlacat nakazu hned v zaciatku, pretoze tym len predlzis jej trvanie - aj tak na kazdeho pride. Dolezite to bude treba dobre odhadnut, aby sme nimi boli co najmenej obmedzovani, ale pri tom prilis neriskovali preplnenie nemocnic.

V nedavnej relacii Pod lampou, ti isti ludia, co pred rokom plakali na katastrofalnou (ne)pripravenostou na vlnu covidu, teraz vyjadrovali spokojnost s pripravami (uz teraz sa vybavuje pridavanie lozok v okresoch, kde sa predpoklada najhorsi priebeh) - mna to teda  celkom uspokojilo.

Dňa 13. 9. 2021 at 10:17, smiley napísal:

Skoda, ze nie sme zaockovani ako  v UK, mozno by sme to dali aj bez opatreni: Zaočkované Anglicko aj Dánsko chcú žiť bez obmedzení, odmietli aj covidové pasy na hromadné podujatia

Individualne ma stale zmysel dodrziavat rozostupy  a asi aj ruska. Ani tak nie preto, aby sa clovek nenakazil, ale preto aby dostal iba malu infekcnu davku. Pretoze aj pri ockovanych velka infecna naloz zvysuje riziko zavazneho priebehu ochorenia.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov