Skočiť na obsah

SARS-CoV-2 - COVID-19 - koronavírus


slimak
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper,

V tejto téme sa venujte diskusii o pandémii. Táraniny o tom, ako máte kvôli Covidu sopel, píšte do témy Ta tak sme my - Corona moja.

Odporúčané príspevky

Predvčerom:

1544 pozitívnych z 20264 - 7,62%

Včera:

1905 pozitívnych z 16498 - 11,55%

v oboch prípadoch ide o výrazný pokles oproti minulým dňom, keď miera pozitivity bola bežne nad 20%. Uvidíme za týždeň.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

 

Citát

 

Rekordman Revúca

Matovič na záver prezradil, že „za včerajšok rekordmanom bol okres Revúca“. Podľa jeho slov o zamorenosti tohto regiónu nikto nechyroval. Takto odôvodňoval zmysluplnosť plošného testovania, avšak presné údaje k okresu Revúca neprezentoval.

Zároveň uviedol, že ide len o údaje za včera, a nie za celý týždeň – plošný skríning sa začal už v pondelok a potrvá do utorka.

„Revúca pre nás nie je prekvapením. Vláde sme to hlásili,“ reagovala v nedeľu popoludní iniciatíva Dáta bez pátosu na slová premiéra Igora Matoviča. 

Za iniciatívou je analytik Ivan Bošnák, ktorý je asistentom parlamentného poslanca SaS Mariána Viskupiča.

https://www.aktuality.sk/clanok/858592/koronavirus-matovic-oznacil-za-rekordmana-v-pozitivite-okres-revuca/

 

Asi dva,tri tyzdne je v Revucej vacsi vyskyt(je to vo fabrikach,zakaznikovi v predajni vsetky tri predavacky ochoreli,dve sa vratili uz do prace), minuly tyden to trochu aj kleslo.

Citát

 

Dohromady 252 ľudí z mesta i okolia otestovali na ochorenie COVID-19 počas prvého dňa skríningového testovania v novovytvorenom mobilnom odberovom mieste v Jelšave v okrese Revúca. Na sociálnej sieti o tom informoval primátor Milan Kolesár.

„Bohužiaľ, dvanástich výsledok testu určite nepotešil, boli pozitívni. Za dnešný deň nám vyšla pozitivita 4,76 percenta. Dodám, že pozitívny výsledok testu malo 11 Jelšavčanov, jeden pozitívne testovaný býva mimo nášho mestečka,“ konkretizoval primátor.

https://revuca.dnes24.sk/v-jelsave-pocas-prveho-dna-otestovali-stovky-ludi-kolki-boli-pozitivni-380708

 

Toto je asi z piatkoveho dna v Jelsave. Udaje nemame od piatku,teda tazko povedat. Ja si myslim ze rozdiel medzi najhorsim a najlepsim okresom bude 1%. A nemyslim si,ze by to mala byt Revuca. Ak, je to vinou len nezvladnutia trasovania. U nas to nerastlo mesiac a pol ako na Orave,teda cislu nad 2% by som sa cudoval. Este to bol rast v najtvrdsom moznom lockdowne. 

Revuca sa dostala medzi 10 najhorsich mozno od pondelka, len Revucu Marek na tlacovke spomenul, ze nam to rastlo a deviatim klesalo.

Toto celoplosne testovanie nemalo zmysel. Efektivny boj  testovanim ma zmysel cielit na ohniska. Ani nie na okresy. Na mesta, na fabriky , na osady. Kludne mozne, ze v Tornali budu mat podpriemer SR. Tie fabriky su medzi Jelsavou a Revucou. Tam Tornalcania nechodia robit. Keby nam buchla skola, ci domov dochodcov,Tornalcania ani nevedia kde tie su. To mesto je 40 km vzdialene ani cesta medzi tymi mestami nieje nejak vyuzivana. 

Revucan ide cez Tornalu,ked potrebuje do Madarska(smer Miskolc,Eger) a opacne Tornalcan cez Revucu,ked sa ide asi lyzovat do Telgartu, aj to ma lepsiu cestu cez Roznavu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Citát

 

Revúca 24. januára (TASR) - Vysoká pozitivita testov na ochorenie COVID-19 v okrese Revúca počas skríningového testovania nie je až také prekvapenie a konečné číslo bude možno ešte vyššie, keďže samospráva začala vnímať zhoršujúcu sa situáciu cez zvyšujúce sa počty pozitívnych PCR aj antigénových testov. Pre TASR to uviedol primátor Július Buchta. "Je to taký paradox, lebo v novembri sme boli okres s najnižším počtom pozitívne testovaných - 0,27 percenta - a teraz tu máme skoro desaťnásobný nárast. Faktorov môže byť viac. Môže to byť britská mutácia alebo množstvo marginalizovaných komunít v regióne, ktoré patria medzi rizikové skupiny, prípadne množstvo pracujúcich v zahraničí. Možno tiež ľudia trochu povolili v dodržiavaní základných hygienických a dezinfekčných opatrení a nosení rúšok," konštatoval primátor. Ak by aj neprišiel celoplošný skríning, pre zvyšujúci sa podiel pozitívnych testov by podľa neho určite začali testovať ako v iných okresoch, ktoré mali vysokú pozitivitu. "Ako samospráva sme navyše v spolupráci s nemocnicou v Revúcej vypracovali taký návod, ako by sa dala pandémia na Slovensku monitorovať a zvládnuť, takže pokiaľ bude záujem, radi sa o to podelíme. Podstatné je, že testovanie musí byť pre občanov motivačné a musí fungovať spolupráca verejnej a štátnej správy," zdôraznil Buchta. Pozitívom je podľa neho fakt, že keď sa ľudia z médií dozvedeli o zaradení okresu medzi tie s najvyššou pozitivitou, prišli sa otestovať. "Na základe toho predpokladáme, že sa nám to číslo ešte zhorší. Druhé pozitívum je, že si ľudia uvedomia, že COVID-19 tu stále je a že toľkokrát zabúdané R-O-R (rúško - odstup - ruky, pozn. TASR) je potrebné dodržiavať možno ešte viac," podotkol primátor s tým, že v neposlednom rade je už najvyšší čas začať s prípravami na očkovanie. O vysokej pozitivite testov na COVID-19 v Revúckom okrese informoval počas nedeľňajšej tlačovej konferencie premiér Igor Matovič (OĽANO). V rámci sobotňajších (23. 1.) výsledkov testovania bol podľa neho tento okres číslo jeden v miere pozitivity.

https://www.tasr.sk/tasr-clanok/TASR:20210124TBA02082

 

Ten nas primator to bude tiez analytik ako premier. V prvom kole malo mesto Revuca 10 pozitivnych na 5500 testovanych - 0,18%. on spomina 0,27 - teda na okres by malo byt 2,7%. A ked sa obcania dozvedeli od Matovica,ze je okres na tom zle sa zacali testovat. Je to idiot. Treba pockat na cisla. On moze mat cisla za mesto priamo, mysliet si ze cim viac pride ludi tym sa zhorsia cisla,ak to tak bude tam nema co robit. Teda si mysli,ze v jeho meste je este ovela horsia situacia. 

Cislo ziadne nepovedal.

 

Ale paci sa mi myslienka,ze testovanie musi byt pre obcanov motivacne.  To o svojich obcanov a sebe povedal dost.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Citát

 

Mesto Jelšava v okrese Revúca malo počas uplynulých troch dní skríningového testovania pozitivitu 3,54 %. „Celkový počet testovaných bol 1017 ľudí. Z toho pozitívnych bolo 36 osôb, čo je 3,54 percenta,“ informoval primátor Milan Kolesár.

Primátor verí, že aj vzhľadom k nie celkom priaznivým číslam sa na testovaní zúčastní čo najväčší počet obyvateľov mesta. „Príležitosť otestovať sa ponúkame aj v pondelok od 13.00 do 18.00 hodiny,“ napísal Kolesár na Facebooku.

https://dennikn.sk/minuta/2240053/?ref=mpm

 

 

Citát

 

Odpovede na pár otázok o plošnom skríningu

1. Ako je možné, že je priemerná pozitivita taká nízka?

Priemerná pozitivita antigénových testov bola v sobotu 0,77% z viac ako 1,3 milióna testov. Nevieme to ešte oficiálne, dáta ešte neboli zverejnené, ale povedal to premiér a nemáme dôvod mu v tomto neveriť. V nedeľu to vyzerá podobne. Tieto čísla treba dať do súvislosti s existujúcimi dátami.

30.10.2020 predvečer celoplošného testovania bola na Slovensku
7-dňová incidencia PCR testov 17 180, a pozitivita PCR testov 19,7% (celkový počet PCR testov za ostatných 7 dní 91 749)

17.01.2021 predvečer celoplošného skríningu
7-dňová incidencia PCR testov 15 116, a pozitivita PCR testov 21,5% (celkový počet PCR testov za ostatných 7 dní 70 346)

Teda číselne veľmi podobná situácia, dnes trochu horšia, trochu menej testovania, už bez trasovania cez RÚVZ, t.j. menej vyberané indikácie na PCR testy.

A ako to dopadlo plošné testovanie v novembri? Spolu viac ako 3,6 milióna testov 38 359 pozitívnych, pozitivita 1,06%.

To je signifikantne vyššie ako dnešných 0,77%. T. j. napriek horším dátam v PCR testoch je pozitivita Ag testov plošne len 72% tej novembrovej. Čože?

Toto je však očakávaný efekt. Totiž, antigénové testy predovšetkým zachytávajú tých, ktorí sú pomerne čerstvo infikovaní. A tých je viac v čase rastu a menej v čase poklesu. A teraz máme väčšinou pokles. T. j. ak sme odhadovali senzitivitu antigénových testov (voči PCR testom) v prvom kole priemerne na úrovni cca. 50%, tak dnes je ich senzitivita len 36%. V priemere. Na mnohých miestach zrejme oveľa menej. Takže nedeje sa nič zvláštne, len sme si overili, že sme v klesajúcej fáze. A máme oveľa viac falošne negatívnych ako v novembri. Je ich veľa, veľmi veľa.

Áno, viacerí teraz budú namietať, že to sú PCR, to nás vôbec predsa nemusí zaujímať. No neviem. Členovia vlády na základe vlastnej skúsenosti a anekdotické dáta, ktoré pozná zo svojej vlastnej skúsenosti alebo z počutia takmer každý, hovoria, že antigénové testy vychádzajú negatívne systematicky aj tým, ktorí sú v zápätí hospitalizovaní, celým oddeleniam nemocníc, celým DSSkám, atď, teda aj v prostredí, kde sa rýchlo šíri infekcia. A to, že to nie sú všetci infekční sme videli predsa na výsledkoch plošného testovania na jeseň, urobili sme 5 a pol milióna testov a následne nám začali kolabovať nemocnice a čísla pozitívnych išli strmo hore.

Takže pozor. Falošne negatívnych je teraz medzi nami oveľa viac ako na jeseň. Apelujem na všetkých, negatívny test neznamená, že nie ste infekční. Ani v čase testu, nieto 7 dní po teste. Nie je čas robiť oslavy a väčšie stretnutia v interiéri.

2. Ako to, že Revúca? "To predsa nik nemohol vedieť!"

No, nie celkom, vedeli o nej všetci, ktorí sa pandemickým dátam venujú nielen anekdoticky.

Z toho, čo píšem vyššie vyplýva, že senzitivita antigénových testov je oveľa vyššia tam, kde sa situácia zhoršuje a oveľa nižšia tam, kde sa zlepšuje. Takže ak vieme (a to vieme dobre), kde nám PCR incidencia najrýchlejšie rastie, tak tam očakávame vyššiu senzitivitu antigénových testov.

Takže Revúca nie je prekvapenie, tak isto ako žiaden iný okres, kde to rýchlo v poslednom čase rastie. Sobrance, Zlaté Moravce, Gelnica, Partizánske. Bolo by skôr prekvapením, ak by ste mali veľmi nízke pozitivity antigénových testov v skríningu.

Samozrejme, senzitívnosť testov je len jeden faktor, záleží aj na epidemickej situácii. Znamená to ale to, že plošný skríning vlastne epidemickú situáciu presne nemonitoruje, ako sa to často interpretuje. Pozerá len na krátky časový výsek, epidemiologickú situáciu ale ovplyvňujú všetci infikovaní. Opäť niekto bude tvrdiť, že sú to tí infekční, ale historické dáta tomu nenapovedajú.

Je však pravda, že práve v rýchlo rastúcich regiónoch je plošné testovanie antigénmi najefektívnejšie. T. j. nie v Trenčíne, ale práve v Revúcej bolo treba teraz testovať.

Stačilo sa spýtať, nemuseli sme vyzerať ako prekvapení. Práve na to by mali slúžiť RÚVZ, že toto sledujú a vyhodnocujú. A informujú štátne orgány. Ak sme teda nevedeli, koho je to chyba? Kto pôjde kopať hroby? Lebo dáta na to máme a aj vieme, kam sa pozerať.

3. Bude falošná pozitivita dôležitým faktorom?

Falošná pozitivita, t. j. to, že niekomu vyjde antigénový test pozitívny ale v skutočnosti je negatívny je tiež reálny fenomén. Normálne nie je dôležitý, keďže priemerná špecificita testu sa odhaduje podľa posledných hodnoverných dátových množín na úrovni okolo 99,7-99,8%, teda vyššie ako v príbalovom letáku (ten sa inak zmenil, ale o tom asi inokedy, obsahuje zaujímavé veci, odporúčam pozrieť). To je skvelá hodnota, oveľa vyššia ako sa čakalo na základe prvých štúdií dostupných pred jesenným plošným testovaním. Lenže, ak teraz v niektorých obciach, mestách, či okresoch vychádza len 0,3% pozitívnych, tak to je sakra blízko limitácie špecificity testu. Vlastne takmer tá úroveň.

Takže ako Trenčín? No, to uvidíme, lebo pozitívne Ag testy si budú môcť občania znovu overiť cez PCR test (bravó, Trenčín). A ako to dopadne? Budú takmer všetky falošne pozitívne?
Môj tip je, že zďaleka nie. Už dlhšie tvrdím, že špecificita stúpa so znižujúcou senzitivitou. Správajú sa tak všetky testy, vygooglite ROC krivku. A teda, v Trenčíne bude zase len pár falošne pozitívnych. Uvidíme v stredu-štvrtok, keď sa zverejnia výsledky.

4. A čo efektivita?
Včera takmer 10 000 pozitívnych testov. Stálo to za to? Ešte dva týždne dozadu sme toľko pozitívnych testov sme cca. našli za jeden deň.

Ale situácia odvtedy sa výrazne zlepšila. T.j. nájsť také množstvo pozitívnych nie je jednoduché. Skôr stojí za to porovnať prvý deň skríningu, keď ešte boli otvorené a naplno využité len existujúce MOMky, ale záujem o testovanie kvôli obmedzeniu pohybu už bol vysoký. Urobili sme cca. 84 000 antigénových testov a cca. 4 000 bolo pozitívnych (nehovorím o PCR testoch, u tých je selektívne testovanie ešte efektívnejšie). Ak urobíme priemer za prvé tri dni skríningu, toto číslo klesne na 3 000. V každom prípade aj toto je očakávané.

Na prvých 3 300 potrebujeme povedzme 80 000 testov, na ďalších 3 300 pozitívnych už ale odhadom 240 000 testov, a na ďalších 3 300 odhadom ďalších 900 000 testov (za predpokladu geometrickej distribúcie). T.j. efektivita klesne v tomto škálovaní cca. 16-krát. Na ďalších 3 300 by sme už asi potrebovali urobiť 3,6 milióna ďalších testov (asi trochu menej, lebo istá skupina sa systematicky vyhýba testovaniu). To je celkom brutalita.

Jasne, na jednej strane tých 80 000 testov pre tých, čo sa chcú otestovať z vlastnej vôle, je potrebné robiť. Má zmysel ísť aj ďalej. Ale tých 3,6 milióna na nájdenie tých ďalšch 3 300 už asi efektívnych nie je. Niekde existuje hranica efektivity. O tej by mala byť diskusia. Odpoveď môže veľmi závisieť od odhadovanej lokálnej senzitivity testu, aj na to už máme dostatok dát.

5. Dobre bude?

To asi nevie teraz nik. Záleží na prevalencii nových variant vírusu na Slovensku. Ak už máme UK varianty veľa, tak máme šancu naozaj vidieť veľmi pekný február. Ak jej máme málo, tak ona príde. Príde big time. A v tom prípade si nemocnice príliš neoddýchnu a po krátkej pauze sa príval pacientov začne znovu. A možno potom nebude stačiť ani lockdown, ako ho poznáme a teda už určite nie je testovanie.

Potrebujeme preto okamžite vedieť, aká je tá prevalencia. Netreba na to veľa, pozitívne vzorky sú odložené a testy má Čekan v chladničke. Chýba len krok ministerstva.

6. Čo by sme chceli ešte vedieť?

Výsledky testov po MOMkách.

Chceme vedieť, kde sú ohniská? Pozrime sa na jednotlivé MOMky. Pozrime sa tiež na to, ako je geograficky pozitivita rozložená na lokálnej úrovni a porovnajme to s dátami s PCR, nech vieme viac. Možno zistíme, že niekde sa používali iné testy (aj také veci sa dejú). Nech už neopakujeme chyby a konečne robíme s dátami to, čo s nimi treba robiť (nie vyhrať sa s nimi, ale ich poctivo zanalyzovať, s dátami u nás nevyhrávame, ale dlhodobo prehrávame). Draho sme si ich zaplatili, venujme sa im.
#zvladnemeto - to ukáže až skríning UK varianty, čím skôr, tým lepšie

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10114516109162693&id=2247644

 

Takze len Jelsava to nieje,pozitivnych v okrese bude odhadujem 400-500 ludi . 2-2,5% .Matovic si vybral na testovanie nespravny cas. "Zachranil" menej zivotov a mozno to o chvilu zacne rast.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Zaujímavá analýza

(Nedá sa mi označiť ako citácia :neviem:)

Zdroj: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10114516109162693&id=2247644

 

Odpovede na pár otázok o plošnom skríningu

Citát

 

1. Ako je možné, že je priemerná pozitivita taká nízka?

 

Priemerná pozitivita antigénových testov bola v sobotu 0,77% z viac ako 1,3 milióna testov. Nevieme to ešte oficiálne, dáta ešte neboli zverejnené, ale povedal to premiér a nemáme dôvod mu v tomto neveriť. V nedeľu to vyzerá podobne. Tieto čísla treba dať do súvislosti s existujúcimi dátami. 

 

30.10.2020 predvečer celoplošného testovania bola na Slovensku

7-dňová incidencia PCR testov 17 180, a pozitivita PCR testov 19,7% (celkový počet PCR testov za ostatných 7 dní 91 749)

 

17.01.2021 predvečer celoplošného skríningu

7-dňová incidencia PCR testov 15 116, a pozitivita PCR testov 21,5% (celkový počet PCR testov za ostatných 7 dní 70 346)

 

Teda číselne veľmi podobná situácia, dnes trochu horšia, trochu menej testovania, už bez trasovania cez RÚVZ, t.j. menej vyberané indikácie na PCR testy. 

 

A ako to dopadlo plošné testovanie v novembri? Spolu viac ako 3,6 milióna testov 38 359 pozitívnych, pozitivita 1,06%. 

 

To je signifikantne vyššie ako dnešných 0,77%. T. j. napriek horším dátam v PCR testoch je pozitivita Ag testov plošne len 72% tej novembrovej. Čože? 

 

Toto je však očakávaný efekt. Totiž, antigénové testy predovšetkým zachytávajú tých, ktorí sú pomerne čerstvo infikovaní. A tých je viac v čase rastu a menej v čase poklesu. A teraz máme väčšinou pokles. T. j. ak sme odhadovali senzitivitu antigénových testov (voči PCR testom) v prvom kole priemerne na úrovni cca. 50%, tak dnes je ich senzitivita len 36%. V priemere. Na mnohých miestach zrejme oveľa menej. Takže nedeje sa nič zvláštne, len sme si overili, že sme v klesajúcej fáze. A máme oveľa viac falošne negatívnych ako v novembri. Je ich veľa, veľmi veľa. 

 

Áno, viacerí teraz budú namietať, že to sú PCR, to nás vôbec predsa nemusí zaujímať. No neviem. Členovia vlády na základe vlastnej skúsenosti a anekdotické dáta, ktoré pozná zo svojej vlastnej skúsenosti alebo z počutia takmer každý, hovoria, že antigénové testy vychádzajú negatívne systematicky aj tým, ktorí sú v zápätí hospitalizovaní, celým oddeleniam nemocníc, celým DSSkám, atď, teda aj v prostredí, kde sa rýchlo šíri infekcia. A to, že to nie sú všetci infekční sme videli predsa na výsledkoch plošného testovania na jeseň, urobili sme 5 a pol milióna testov a následne nám začali kolabovať nemocnice a čísla pozitívnych išli strmo hore. 

 

Takže pozor. Falošne negatívnych je teraz medzi nami oveľa viac ako na jeseň. Apelujem na všetkých, negatívny test neznamená, že nie ste infekční. Ani v čase testu, nieto 7 dní po teste. Nie je čas robiť oslavy a väčšie stretnutia v interiéri. 

 

2. Ako to, že Revúca? "To predsa nik nemohol vedieť!"

 

No, nie celkom, vedeli o nej všetci, ktorí sa pandemickým dátam venujú nielen anekdoticky. 

 

Z toho, čo píšem vyššie vyplýva, že senzitivita antigénových testov je oveľa vyššia tam, kde sa situácia zhoršuje a oveľa nižšia tam, kde sa zlepšuje. Takže ak vieme (a to vieme dobre), kde nám PCR incidencia najrýchlejšie rastie, tak tam očakávame vyššiu senzitivitu antigénových testov. 

 

Takže Revúca nie je prekvapenie, tak isto ako žiaden iný okres, kde to rýchlo v poslednom čase rastie. Sobrance, Zlaté Moravce, Gelnica, Partizánske. Bolo by skôr prekvapením, ak by ste mali veľmi nízke pozitivity antigénových testov v skríningu. 

 

Samozrejme, senzitívnosť testov je len jeden faktor, záleží aj na epidemickej situácii. Znamená to ale to, že plošný skríning vlastne epidemickú situáciu presne nemonitoruje, ako sa to často interpretuje. Pozerá len na krátky časový výsek, epidemiologickú situáciu ale ovplyvňujú všetci infikovaní. Opäť niekto bude tvrdiť, že sú to tí infekční, ale historické dáta tomu nenapovedajú. 

 

Je však pravda, že práve v rýchlo rastúcich regiónoch je plošné testovanie antigénmi najefektívnejšie. T. j. nie v Trenčíne, ale práve v Revúcej bolo treba teraz testovať. 

 

Stačilo sa spýtať, nemuseli sme vyzerať ako prekvapení. Práve na to by mali slúžiť RÚVZ, že toto sledujú a vyhodnocujú. A informujú štátne orgány. Ak sme teda nevedeli, koho je to chyba? Kto pôjde kopať hroby? Lebo dáta na to máme a aj vieme, kam sa pozerať. 

 

3. Bude falošná pozitivita dôležitým faktorom?

 

Falošná pozitivita, t. j. to, že niekomu vyjde antigénový test pozitívny ale v skutočnosti je negatívny je tiež reálny fenomén. Normálne nie je dôležitý, keďže priemerná špecificita testu sa odhaduje podľa posledných hodnoverných dátových množín na úrovni okolo 99,7-99,8%, teda vyššie ako v príbalovom letáku (ten sa inak zmenil, ale o tom asi inokedy, obsahuje zaujímavé veci, odporúčam pozrieť). To je skvelá hodnota, oveľa vyššia ako sa čakalo na základe prvých štúdií dostupných pred jesenným plošným testovaním. Lenže, ak teraz v niektorých obciach, mestách, či okresoch vychádza len 0,3% pozitívnych, tak to je sakra blízko limitácie špecificity testu. Vlastne takmer tá úroveň. 

 

Takže ako Trenčín? No, to uvidíme, lebo pozitívne Ag testy si budú môcť občania znovu overiť cez PCR test (bravó, Trenčín). A ako to dopadne? Budú takmer všetky falošne pozitívne? 

Môj tip je, že zďaleka nie. Už dlhšie tvrdím, že špecificita stúpa so znižujúcou senzitivitou. Správajú sa tak všetky testy, vygooglite ROC krivku. A teda, v Trenčíne bude zase len pár falošne pozitívnych. Uvidíme v stredu-štvrtok, keď sa zverejnia výsledky. 

 

4. A čo efektivita? 

Včera takmer 10 000 pozitívnych testov. Stálo to za to? Ešte dva týždne dozadu sme toľko pozitívnych testov sme cca. našli za jeden deň.  

 

Ale situácia odvtedy sa výrazne zlepšila. T.j. nájsť také množstvo pozitívnych nie je jednoduché. Skôr stojí za to porovnať prvý deň skríningu, keď ešte boli otvorené a naplno využité len existujúce MOMky, ale záujem o testovanie kvôli obmedzeniu pohybu už bol vysoký. Urobili sme cca. 84 000 antigénových testov a cca. 4 000 bolo pozitívnych (nehovorím o PCR testoch, u tých je selektívne testovanie ešte efektívnejšie). Ak urobíme priemer za prvé tri dni skríningu, toto číslo klesne na 3 000. V každom prípade aj toto je očakávané. 

 

Na prvých 3 300 potrebujeme povedzme 80 000 testov, na ďalších 3 300 pozitívnych už ale odhadom 240 000 testov, a na ďalších 3 300 odhadom ďalších 900 000 testov (za predpokladu geometrickej distribúcie). T.j. efektivita klesne v tomto škálovaní cca. 16-krát. Na ďalších 3 300 by sme už asi potrebovali urobiť 3,6 milióna ďalších testov (asi trochu menej, lebo istá skupina sa systematicky vyhýba testovaniu). To je celkom brutalita. 

 

Jasne, na jednej strane tých 80 000 testov pre tých, čo sa chcú otestovať z vlastnej vôle, je potrebné robiť. Má zmysel ísť aj ďalej. Ale tých 3,6 milióna na nájdenie tých ďalšch 3 300 už asi efektívnych nie je. Niekde existuje hranica efektivity. O tej by mala byť diskusia. Odpoveď môže veľmi závisieť od odhadovanej lokálnej senzitivity testu, aj na to už máme dostatok dát. 

 

5. Dobre bude?

 

To asi nevie teraz nik. Záleží na prevalencii nových variant vírusu na Slovensku. Ak už máme UK varianty veľa, tak máme šancu naozaj vidieť veľmi pekný február. Ak jej máme málo, tak ona príde. Príde big time. A v tom prípade si nemocnice príliš neoddýchnu a po krátkej pauze sa príval pacientov začne znovu. A možno potom nebude stačiť ani lockdown, ako ho poznáme a teda už určite nie je testovanie. 

 

Potrebujeme preto okamžite vedieť, aká je tá prevalencia. Netreba na to veľa, pozitívne vzorky sú odložené a testy má Čekan v chladničke. Chýba len krok ministerstva. 

 

6. Čo by sme chceli ešte vedieť?

 

Výsledky testov po MOMkách. 

 

Chceme vedieť, kde sú ohniská? Pozrime sa na jednotlivé MOMky. Pozrime sa tiež na to, ako je geograficky pozitivita rozložená na lokálnej úrovni a porovnajme to s dátami s PCR, nech vieme viac. Možno zistíme, že niekde sa používali iné testy (aj také veci sa dejú). Nech už neopakujeme chyby a konečne robíme s dátami to, čo s nimi treba robiť (nie vyhrať sa s nimi, ale ich poctivo zanalyzovať, s dátami u nás nevyhrávame, ale dlhodobo prehrávame). Draho sme si ich zaplatili, venujme sa im. 

#zvladnemeto - to ukáže až skríning UK varianty, čím skôr, tým lepšie

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Uprimne,  nezda sa mi co hovori,   bud mi nieco uniklo alebo keca.   Preco by senzitivita Ag testov mala suvisiet s rastom ?  Ag test s principu  zabera tam kde je vysoky pocet virusov,   ak clovek prekona chorobu tak klesne virova naloz ale to zaroven znamena ze uz nie je infekcny. PCR ho zachyti ale Ag uz nie.  Co je zelana vlastnost, nie chyba.  A ked tvrdi ze ide o falosnu negativitu, tak podla mna je pravda presne opacna, to PCR v tomto pripade je falosne pozitivny.   Oznaci za pozitivneho cloveka, ktory uz nie je infekcny ale ma v tele zvysky viru. 

To co sa zhodnu vsetci je ze taketo plosne testovanie je neefektivne,   stoji vela penazi a najde malo tych co by nenaslo uz zavedene testovanie v MOM.    Ag testovanie sa dostalo na uroven cca 80 tis denne a nachadzalo tak 4 -6 tis pozitivnych.   Cele plosne testovanie tak zodpoveda tyzdnovemu vysledku MOM ale stalo to 10x viac.  

 

Ale suhlasim ze testovanie uz narazilo na limity svojich moznosti, bohuzial mame velku skupinu ludi co sa vyhyba testovaniu, spravaju sa rizikovo pre seba aj pre ludi s ktorymi sa stretavaju.  To je  trvala zasobaren infekcie a ak sa nenajde sposob ako to zmenit ( a to asi nie), tak si musime pockat na ockovanie ( a bohuzial tempo ockovania je dnes naozaj slimacie)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ak ten test odhaluje "najinfektnejsich" ted tych dajme tomu co to maju 3,4,5 den. Tak v ktorom okrese budes mat najviac pozitivnych? No v tych co rastu(tu je predpoklad,ked sa to zopakuje viac krat(idealne po 4 dnoch),ze sa podari dostat do poklesu), alebo aj bez testovania by mali vrchol pred 4 dnami. Ze si trafil vrchol, skor to bude klesat. Tam najdes najviac pozitivnych. Tam kde to uz klesa 10 dni mas mensiu pozitivitu. Mensi pocet(pomer) 3,4,5 dnovych ku 7,8,9,10,11,12 dnovym. Ale infekcnych, male percento(mozno prave percento) su infekcni aj 15 den.

Teda to sedi.

Nitriansky okres sa preventivne chysta na 4 kolo. Inak moja teoria. Keby si mal dve okresy,rovnako zamorene,s rovnakym  poctom ludi, kde najdes viac pozitivnych? V okrese kde test urobis za vikend (dva dni), ci v okrese kde rovnaky pocet 1/9 budes testovat 9 dni za sebou. Podla mna v tom druhom. Ak kvoli tomu,ze za 9 dni sa ti prvi aj negativni mohli s niekym pozitivnim stretnut ,aj den pred testovanim, aj tri dni pozitivnym dozvies sa to sobotu a do utorku sa pretestujes druhy krat. 

Preto keby som chcel mat co najmensi vysledok spravil by som to za dva dni - iste vela momiek,nebudu vytazene,ludi stiahnes. Ale iba raz. Ten co dal menej momiek rozlozil to na viac dni(v meste Revuca na 6dni) tak bude mat viac pozitivnych.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

no podla mna plati ovela jednoduchsia uvaha, najviac pozitivnych najdes tam kde je ich najviac.  A je jedno ci to rastie alebo klesa. Ked klesa  krivka, tak je ich menej ako ich bolo.  Chyba je podla mna uvaha ze test odhaluje tych najinfektnejsich,    po 7 ci 10 dnoch od nakazy uz nie si infekcny ( take je doporucenie ).  A to male percento su ti co su chori dlhsie a maju aj priznaky, ale ti na testovanie ani nesli. 

 

A rozmyslam nad tvojim prikladom,   ak predpkladam ustaleny stav, tak by to malo byt jedno. Za 9 dni ti pribudnu novi ale zase ubudnu nejaki vylieceni.  Ak to rastie tak,  tak v 9 dnovom najdes viac, ak klesa tak  menej.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dobre dajme tomu ,ze len 10 dni si infekcny. Dve okresy jeden rastie,druhy klesa.  A testujes dva dni. V sobotu mali rovnaky pocet pozitivnych ,budu mat aj v nedelu rovnaky pocet pozitivnych? Keby hej - tak ani nerastu ani neklesaju,resp. obaja klesaju rovnako,alebo rovnako rastu. Vlastne ide o pocetnost skupiny 1,2,3dnovych ,ten okres co rastie ich musi mat viac ako 4,5,6dnovych,inak by nerastol. A okres co klesa ma pocetnost 1,2,3 dnovych mensi ako ako ten co rastie.

Klesa a rastie,ale znamena pocetnost 4,5,6,7,8,9,10 na PCR testoch. Neviem ci som tam mal vobec davat PCR testy. Lebo realne ten co klesa ma viac PCR testovanych. A skupinu 1,2,3 nevieme otestovat.

Ale pri AGT rasties vtedy ked ti rastie pocet 4,5,6 a to sa da len ked ti rastie 1,2,3. Ked klesas tak 1,2,3 musis mat mensi ako 4,5,6. U PCR je to vlastne to iste 3-10.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Stale ide o tvrdenie ze Ag test zabera len v prvych 3 ci piatich dnoch, co  sa mi nezda.  Podla toho co viem,  zabera o nieco neskor ako PCR v case ked si infekcny ale prestane davat pozitivitu v case ked uz nie si infekcny.   Teda zrejme v intervale 2-7  dni.  A na rozdiel od PCR testu dava lepsie skupinu infekcnych. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tak toto som este necital. Hlavne to o tej infekcnosti je vymysel matovicovej skupiny. Keby Ag test mal rovnake parametre ako PCR pouzival by sa a nie PCR a neriesili by sa tie ich parametre. Na PCR ti staci pretestovat dvakrat po 5 dnoch. AG testom,ak budes testovat kazdy vikend budes to robit,kym sa nepremoris.

Samozrejme podla toho ake mas R.

Vlastne 2-7 dni ale pri 2 dnoch chytis 10% tvojich najinfekcnejsi ,pri 3 dnoch 20%, 4 dnoch 70%, 5 dnoch 40%, 6 dnoch 20% a 7 dnoch 5%. Nikdy ich nebudes mat naraz vsetkych 4dnovych. Ale aj keby ti 9%(keby nie das 4dnovu total karantenu a pretestujes AG testom) cez sito vzdy prepadnu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

https://approvalbook.sk/COVID-19/Charts/dashboard

Je tam rebricek. Su tam udaje aj zdneska. Ale u vela okresoch mozu byt nepresne. Blbosti aj z vikendu.  Revuca je 15.ta najhorsia s pozitivitou 2,36.

Aspon okresy uz na oko maju za Sobotu blbe udaje. Banovce, B.Stiavnica,DKubin,KE, KNM,Malacky,Presov,R.Sobota, Spis.NV, Sala,Ziar nH. Matovic sa rad zahrava s ludmi.

Kosice podla primatora maju realne 1,03% a idu do II.kola. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

musím pochváliť organizáciu testov v BA. Hoci spočiatku v utorok a stredu to vyzeralo povážlivo a systém objednávania sa nefungoval, vyriešilo sa to, a ani rady som nikde nevidela, a aj sama som nečakala ani minútu. Teraz to bolo oveľa lepšie zorganizované ako v novembri. 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Myslim,ze aj Bratislava pojde do II. kola. Aj ked su to nepresne cisla. 1946 pozitivnych bude priznanych k nejakemu datumu,za nejake obvody. Teda menej ich nebude a je ich dost. Ale mozno to zmenia,KE a BA na to budu tlacit.

Citát

 

Únia miest Slovenska žiada Igora Matoviča, aby urýchlene zvolal konzílium odborníkov aj za účasti predstaviteľov samosprávy. „Požadujeme, aby sme spoločne vyhodnotili výsledky celoslovenského skríningu, posúdili platné uznesenie vlády, ktoré delí okresy, a dohodli sa na ďalšom postupe.“

Únia poukazuje na to, že aktuálne výsledky z testovania preukazujú rozdielny stav epidemickej situácie v jednotlivých mestách a okresoch.

„Je nevyhnutné na tento fakt reflektovať a prihliadať naň aj pri ďalších rozhodnutiach vlády,“ zdôraznila únia. Upozorňuje na fakt, že testovanie je mimoriadne náročné ekonomicky, ľudsky i organizačne a bez súčinnosti miest a obcí by štát nedokázal takýto projekt opäť zrealizovať.

Prezident únie Richard Rybníček apeluje na to, aby sa odborne zužitkovali dáta získané počas testovania.

„Vláda dostala exaktné čísla, teraz ich je potrebné posunúť expertom a odborníkom, pretože len oni dokážu reálne posúdiť, ako ďalej postupovať. Mestá sú pripravené, aby tam, kde sa ukáže ďalšie testovanie ako potrebné, zabezpečili pre obyvateľov bezpečnú a efektívnu možnosť dať sa otestovať. To, že štát bude stáť pri mestách a poskytne im všetko potrebné, je taktiež kľúčové,“ prezentoval Rybníček stanovisko, na ktorom sa v pondelok uznieslo 56 primátoriek a primátorov členských miest ÚMS, v ktorých žijú dva milióny obyvateľov Slovenska. (tasr)

https://dennikn.sk/minuta/2240886/?ref=mpm

 

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 9 hodinami, tyso napísal:

Uprimne,  nezda sa mi co hovori,   bud mi nieco uniklo alebo keca.   Preco by senzitivita Ag testov mala suvisiet s rastom ?  Ag test s principu  zabera tam kde je vysoky pocet virusov,   ak clovek prekona chorobu tak klesne virova naloz ale to zaroven znamena ze uz nie je infekcny. PCR ho zachyti ale Ag uz nie.  Co je zelana vlastnost, nie chyba.  A ked tvrdi ze ide o falosnu negativitu, tak podla mna je pravda presne opacna, to PCR v tomto pripade je falosne pozitivny.   Oznaci za pozitivneho cloveka, ktory uz nie je infekcny ale ma v tele zvysky viru. 

v  tomto clanku to mas popisane, takze si neobjavil elixir zivota....hlavne ze si mudry, ako ten klon na premierskom mieste....

https://www.freespace.sk/tema/6171-sars-cov-2-covid-19-koronavírus/page/161/#elControls_297019_menu

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

slimak,  jasne ze Ag test nema rovnake parametre,   ale z letaku :

Quote

Negatívny výsledok testu od pacientov, u ktorých ubehlo viac ako 7 dní od prejavu príznakov infekcie, by mal byť braný ako orientačný a v prípade potreby by mal byť vykonaný aj molekulárny test.

Podla vyrobcu je teda test vhodny do 7 dni od prejavov infekcie ( co je tak 10 dni od nakazy).  PCR by ta mal zachytit aj den po nakaze a aj par tyzdnov po.  A otazka je ako nastavit jeho citlivost.   PCR bezi v cykloch kde znasobuje zvolenu DNA,  dnes je nastaveny tak ze ak 50 cykloch sa neobjavi,  tak konci.  Ale choreho najdes uz pri 10-20 cykloch,  zvysok je istota.  Ale zaroven to dava pozitivitu aj tym co prekonali covid.  Ale nechcem spochybnovat PCR testy,  aspon sa mame coho chytit.  Len ta uvaha u Kolara sa mi nezda. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

A ked nemas priznaky? Tak kolko dni? Boli ludia z priznakmi a ti(Nagy, Valabik)sa netestovali po 10 dnoch a vysiel negativny vysledok. Ale opak bola pravda. 

 

Uz som douctoval,idem na statistiky. Stropkov bude mat trojnasobnu pozitivitu ako Revuca.  Maju 634 pozitivnych. Revuca 385. Revuca ma dvakrat tolko obyvatelov,len u nas bude asi slaba ucast. Svidnik 443 pozitivnych ,tiez menej obyvatelov. Iank som myslel,ze okresy s incidenciou 7 do 170 a 14dnovou do 360 ,ze by mohli byt blizko 0,5%. Tieto to sprehladom davali 7 dnove 170 a110 vs 14D 262 a 284. Zrejme tam netestuju. nevyhladavaju. resp.tie udaje v databazach su zle. Zrejme to iste ako pri Starej Lubovni. Aj ked pri nej to opravili povodne mali 238, regionalny urad tvrdil 68 a teraz tam je 106. Teraz v databaze maju za prve 4 dni 42.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ono je to aj tak lotéria. manželov kolega sa večer cítil zle, odišiel na druhý deň k známemu lekárovi, Ag test, nič, všetko je poriadku, zle mu bolo furt, už hodne, odišiel na PCR, pozitívny.

manžel aj syn boli, aj teraz, negatívny, vtedy. buď mi to dovlečú domov, alebo nedovlečú. môžem sa chrániť doma, s tým, že zlyhá niečo iné, čo tým zanedbávam. takže prežívam, ako kopa iných ľudí.
nesťažujem sa, nemá to východisko. keď sa neozvem týždeň, papa.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 5 hodinami, Hellé napísal:

Vilmuska. Klud. Certifikatmi budeme po sebe mavat az od 27. 1. ....

prípadne ich môžeme nosiť ako vlajky :) negatívne testy z 18.1. budú 27.1. prudko preukazné, dobre myslím?  :smile:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 21 hodinami, slimak napísal:

Myslim,ze aj Bratislava pojde do II. kola. Aj ked su to nepresne cisla. 1946 pozitivnych bude priznanych k nejakemu datumu,za nejake obvody. Teda menej ich nebude a je ich dost. Ale mozno to zmenia,KE a BA na to budu tlacit.

 

 

ak aj, keby to bolo tak isto dobre zorganizované, tak ma to nevzrušuje. No tak sa nám niekto pošpára paličkou v nose. Skôr ma to sralo v novembri, že sa mi tak postarali o program na jedno víkendové popoludnie , dlhé čakanie v rade nie je nič, čo by ma nadchlo. Viem si predstaviť aj iný spôsob trávenia voľného času. Ak to zasa bude treba, tak aspoň dúfam, že to zasa tak dobre zorganizujú. 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ale organizatorov to vzrusovat bude.

V Bratislave vikendove celoplosne testovanie odhali cca 1200 ludi. Momky 1200(pondelok-piatok) na Ag testoch a 1806 PCR testy.

https://bratislavskykraj.sk/vysledky-testovania-na-koronavirus-v-bratislavskom-kraji/

V Trnave na PCR testoch odhalili od 18.1 do dnes 707 ludi, na ag testoch za to iste obdobie 696 ludi.

V Revucej PCR testy odhalili 129 ludi, Pon-Pia 226 ludi(v Revucej boli od stvrtka zvyseny pocet OM o 2,aj Jelsava uz v piatok testovala a nasli 12tich ),cez vikend 165 ludi a pondelok 33. 

Inak v sobotu bolo pozitivnych 75. Teda za sobotu pozitivita 1,63%. Neviem co premiera tak vzrusilo,ze si myslel ,ze sme rekordmani. Ziar n H mal za sobotu 1,82%, DS 1,62%, KE II 1,96%, Svidnik 3,28%, Topolcany 2,04%.

Je aktualizovany rebricek. Celkova pozitivita je 1,41%. A okresy co su zatial cervene tak si myslim ze DK,Ilava ale aj niekto zo skupiny ako Bytca,Gelnica,Prievidza,ci Ban n B,Ziar n H,Krupina ci ine pojdu dole. Podla mna do hitparady by sa mali zapocitat aj PCR hlasy.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Matovic mal tlacovku,podal si Bosnaka. Uz nerozpraval kolko tisic ludi zachranil. Asi mu to bolo trapne. Revuca je 6,7dma? Svidnik Stropkov vypadol - teda cisla pozitivnych tam museli byt absolutne bludy ako pri Starej Lubovni. Vypadla aj Ilava aj Dolny Kubin. podla mna tie okresy co som napisal vyssie budu blizko tej hranice. Mozno este Prievidza prelezie.

Bratislava ma 1200 pozitivnych cez MoMly na AG testy, 1800 pozitivnych na PCR testy a vdaka SNP2 zistili dalsich 1200.

Teda Bratislava 4 200 ,Revuca mozno 600. Tam rozdiel velmi velky nieje  Na obyvatela 1,5% a 0,875% v Bratislave(Bratislave som dal ze ma 600 000 obyvatelov). Lenze my tych 1,5% dame skor dole ako vy sa mozte vystverat na 1%. Teda normalnejsie by bolo dat Momku do Jelsavi co by obiehala aj doliny Sirka a Ratkovej. Inak som to uz navrhoval.

 

Je blbost robit v Bratislave plosne testovanie 3000 z 4200 by aj tak zistili.  Resp. si porovnajte kolko na AG testoch za 8 dni zistili teraz 30 000. A tyzden dozadu. Ak ich robili 70 000 a mali pozitivitu 5% a robili by to 6 pracovnych dni 21 000. Teda za tento cirkus ziskali navyse 9 000. Len je rozdiel otestovat 420 000 a 2 500 000. Teda na tych 2,08 miliona ziskali 9 000. To sa iste oplati.

Matovic povedal,ze testovat treba vsade. Tu Nitru by som aj chapal. 

pred 2 hodinami, slimak napísal:

 

Nemusis byt datovy analytik aby si videl, ze sa to prelialo zo severu na juh. Viac menej to obislo BB kraj ,lebo ten kraj nieje infrastrukturne napojeny na zvysok Slovenska. Nie su cesty ani zeleznica.

Hore som dal 8 okresov co pojdu ,ci maju sancu ist dolu. Boli cervene, Gelnica 0,83%, Ilava 0,88% Dolny Kubin 0,75%.

Okrem BnB 1,88% vysli aj ostatne Prievidza  1,02%, Krupina 1,04%, Bytca 1,17% a Ziar n H 1,32.

Zrejme brali len Ag testy,podla mna mali brat aj PCR testy a 3-4 okresy by presli z nich tiez. 

Horsiu pozitivitu mali tie okresy co to mali aj 8 januara Brezno, Kezmarok a Bytca.  Marek ich oznamil. Teda marek onich vedel,nic sa nezmenilo si pozrite aku pozitivitu maju okresy,kde regionalny urad verejneho zdravotnictva sidli. Aj si porovnajte Revucu a Rimavsku sobotu. v tomto pripade to je 2,03% vs 0,66%.  Ci Trencin a BnB  0,71% vs 1,88%.

Posledny udaj bude zaujimavy aka bola ucast na testovani. Podla mna cim mensia ucast tym vacsia pozitivita. Niekto vam povie aha tam su zodpovednejsi to je logicke. Nie kde je a bola aka dostupnost k testom(ako sa o okres staral RUVZ). Aj v minulosti. Priklad nemam data z Telgartu sa 50 km budu trepat do Brezna? Pre Telgart(a 50 km ku  Breznu dedin) aj okres Revuca(tie dve dolinky a priestor medzi Jelsavou a Siveticami) je dobre druhe kolo.

Su aj udaje o ucasti neviem ako presne. Stropkov 25%(je to zrejme k poctu obyvatelov), teda ak si dobre pameaam ich je 20 000 na testoch bolo 5 000. Svidnik 34,6%, Revuca 49,9%( co je vcelku dost v novembri bolo 55%), Bratislava 60,06%, Senec 37% ,Poltar 32,2% ,Kosice 33,7%. Tak lietaju cisla, ja som si mylsle ,ze v Trnave bude mala ucast ale preskocili aj revucu 51,2%. Najvyssiu ucast co som nasiel mali v Trebisove 61,1% - a su tiez na hranici 1,02% pozitivity.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov