Skočiť na obsah

SARS-CoV-2 - COVID-19 - koronavírus


slimak
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper,

V tejto téme sa venujte diskusii o pandémii. Táraniny o tom, ako máte kvôli Covidu sopel, píšte do témy Ta tak sme my - Corona moja.

Odporúčané príspevky

pouzila data ake boli, kedze vysledky Ag testov sa zacali zverejnovat  az po 20 novembri.   A teda spravna odpoved je C, nerozumies tomu ty.

A je mozne ze tym maju skreslene svoje vysledky,  ale asi nie velmi.  od 17.11 do 28.11  pocty hospitalizovanych klesali alebo stagnovali.  Skutocne teda zaciatkom novembra doslo k dramatickemu poklesu  rastu pozitivnych.  Ale prave niekde po 17.11 nastal v datach problem,  vysledky pozitivnych PCR  nezodpovedaju rastu hosputalizacii.   A su teda "pokazene",   ty stale nechapes co znamena kvalita dat a ako data spolu suvisia.  A to je chapanie, ktore nie je o statistike.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

informator, k maskam

napr. https://www.nature.com/articles/d41586-020-02801-8

 

Ale ty si sotva zvladnes  posudit dva clanky, zistit ktory je urceny len na tvoje klamanie a ktory obsahuje informacie.   A je teda dobre ze nosis  ruska aspon koli pokutam,  bohuzial to je realita. Na slovensku je prilis vela "informatorov"   co  nie su schopni sa rozhodovat na zaklade faktov ( a ani nie su schopni chapat co fakty su ),  tak ostavaju len pokuty.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Citát

LONDÝN. Hromadné testovanie na ochorenie COVID-19, ktoré sa konalo na Slovensku, pomohlo znížiť šírenie nákazy o 60 percent.

Čítajte viac: https://svet.sme.sk/c/22550489/koronavirus-plosne-testovanie-uspesnost-testovania-pandemia.html

Tak toto je číre klamstvo, účasť na plošnom testovaní bolo 60%, ak zaratame učinnosť testu v takýchto podmienkach 60%, potom sme niekde na urovni 36%. To by som povedal, že je tak strop testovania, navyše tesyty nezachytia asymptomatických ludí, ktorých je zhruba rovnako ako sympt.

Po ďalšie máme tu faktor aj mierneho lockdownu, to sa nedá odfiltrovat tesovanie od lockdownu. Nevadí však bombastické nápisy a klamstva sa dobre predavaju.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 2 hodinami, tyso napísal:

informator, k maskam

napr. https://www.nature.com/articles/d41586-020-02801-8

 

Ale ty si sotva posudit dva clanky, zistit ktory je urceny len na tvoje klamanie a ktory obsahuje informacie.   A je teda dobre ze nosis  ruska aspon koli pokutam,  bohuzial to je realita. Na slovensku je prilis vela "informatorov"   co  nie su schopni sa rozhodovat na zaklade faktov ( a ani nie su schopni chapat co fakty su ),  tak ostavaju len pokuty.

a v com ma tento tvoj clanok z Nature vacsiu vypovednu hodnotu, ako ten, co som sem dal ja?.....za to ze je publikovany v tomto "vedeckom" mediu?.....

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

dnes 3125 z PCR testov, tak je to tu, aj PCR test dosiahol skoro vrchol z oktobra. Tyzden party s coronou nas posunie k dalšim neprijemným číslam, presne pred vianocami kedy ludia chcu nakupovat atd.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Zhruba od 2.11. prestali počty infikovaných zodpovedať matematickému modelu a boli nižšie. Rovnako na Slovensku, ako v Čechách. Na Slovensku by sa to dalo vysvetliť aj zmenou metodiky, lebo pribudli ag testy. V Čechách takáto interpretácia neobstojí. V súčasnosti sa počty infikovaných dostávajú nad predpoveď denných prírastkov modelu. Integrálne hodnoty počtu infikovaných ešte zaostávajú, ale dnes na Slovensku sa už integrálne hodnoty dostali k modelu. V Čechách sú ešte hlboko pod predpovedanú hodnotu. Podľa modelu by sa mala situácia na Slovensku už konsolidovať. Realita tomu zatiaľ nenasvedčuje. V Česku by mali počty infikovaných ešte výrazne stúpať. No uvidíme za 10 -15 dní, ako to skutočne dopadne. Potom uznám, že som sa mýlil.

Inou možnosťou je, že na Slovensku a v Čechách začína tretia vlna pandémie. https://www.tvnoviny.sk/exkluzivne/2015070_zasiahla-slovensko-uz-tretia-vlna-koronavirusu-pozrite-si-co-nas-caka-do-konca-roka Osobne si myslím, že stále sa jedná iba o druhú vlnu. V Izraeli, ktorý zaviedol lockdown sa momentálne situácia znova zhoršuje. Tu by som už reálne predpokladal, že sa jedná o tretiu vlnu.   

Cesko_diff.jpg

Cesko_sum.jpg

Slovensko_diff.jpg

Slovensko_int.jpg

Israel.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tono,

Nechajme bokom ČR, aj izrael. V SR situacia dosiahla novy vrchol a ty si ešte aj teraz myslíš, že ti sedi model?  Matematika sa nedá aplikovat bez súvislosti, bez fundameentu na predikciu. To je to, čo ti chýba, chýba ti fundament - teda od čoho zavisí vývoj.

Integrálna krivka na SR (ak to mas vlastne správne) sa ti nezaobluje ale naopak vidíš, že jej tvar je stále konvexny a nie konkavny. Osobne si už nemyslím, že vieš používať správne matematiku.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 4 hodinami, robopol napísal:

Tono,

Integrálna krivka na SR (ak to mas vlastne správne) sa ti nezaobluje ale naopak vidíš, že jej tvar je stále konvexny a nie konkavny. Osobne si už nemyslím, že vieš používať správne matematiku.

To vidím aj ja. Zostáva ešte pár dní a ak bude vývoj pokračovať ďalej, v strmom náraste, tak môj model je zlý. Ale poctivo som uviedol grafy, aj keď už zrejme nezodpovedajú budúcej realite. Takže nemanipulujem a kľudne som ochotný sypať si "popol na hlavu". Veď o nič nejde. Matematiku môžeš použiť správne, ale to ešte neznamená, že dostaneš výsledok, ktorí zodpovedá realite. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

to, že nezodpoveda realite je viac menej jasne už teraz. To je dané tým, že tvoj model nikdy nemohol refektovať skutočný priebeh vývoja pandémie, z princípu to je zjednodušenie. JEDINE vtedy by sa aspoň trocha priblížil realite, keby si skutočne poznal globalny vrchol. Lenže to ti model nepovie, lebo to je zložita vec a tisice faktorov do toho vstupujúcich. Tu sa dá len niečo odhadovať.

ČR, Izrael zažívajú žačiatok dalšej vlny, u nás sa už rozvinula do týždňa sme na ďalších maximách, a prečo to viem? Lebo sa do tyzdna neuskutoční lockdown, ani sa nič radikálne nesprísni, plus je zima a vírusu to prospieva.

 

a ked si zoberiš skutočný vývoj v prírastkoch a tvoje preloženie zvonovitej krivky, tak okamžite vidíš ten zásadný rozdiel, ty máš vyhladenú krivku, vrchol je posunuty, tvoj model neakceptoval ďalší vrchol, ani ďalšiu vlnu. To, že ti prirmrné hodnoty celkom dobre kopírujú integrálnu krivku je náhoda a tvoje počiatočné napasovanie. Proste nerozumieš matematike sorry tono, ty si nepochopil, že takto to byť nemôže, ani to, že my nevieme určiť globalny vrchol, ked pandemiu brzdime, potom pustame a takto dookola.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 7 hodinami, robopol napísal:

Proste nerozumieš matematike sorry tono, ty si nepochopil, že takto to byť nemôže, ani to, že my nevieme určiť globalny vrchol, ked pandemiu brzdime, potom pustame a takto dookola.

To, že ja matematike nerozumiem nie je teraz podstatné. Podstatné je, či matematické modelovanie pandémie môže dávať relevantné výsledky, slúžiace odborníkom k rozhodnutiam, ako nastaviť opatrenia, proti šíreniu pandémie. Podľa teba nie, ak tvrdíš ˇže my nevieme určiť globalny vrchol, ked pandemiu brzdime, potom pustame a takto dookolaˇ. Zaviesť prísny lockdown je z hľadiska šírenia pandémie účinným rozhodnutím a je iba otázkou konsenzu, ho politicky presadiť. Ekonomické dôsledky lockdownu ťažko porovnávať s inými opatreniami, preto že nevieme, v akej fáze pandémie sa nachádzame, ak nemáme žiadny model. Opatrenia v Izraeli by ešte donedávna znamenali, že prísny lockdown je najúčinnejšou metódou v boji s pandémiou. No dnes tam už zrejme nastupuje tretia vlna. Ak by tam nedošlo k vakcinácii, tak sa situácia pravdepodobne zopakuje. A znova by bolo treba zaviesť prísny lockdown. Švédske "voľné" opatrenia boli kritizované, ale podľa výsledkov, nie oprávnene.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

bohužial to je dosledok vela veci. Medzi hlavne patri neposlušnosť verejnosti, podcenovanie korony (neviem ale vnímam ta ako špekulujuceho). V  druhom rade zlyhava štat. Lockdown mal primarne služiť na výraznu redukciu nárastu a následne, čo nie je zvladnute vobec je: mať podchytene trasovanie a karanteny, aby sa korona nemohla rozbehnut a v takomto stave zotrvat do vakciny. Nič z toho štat nebol schopny dosiahnut. Svedsko ma jedno z najvačších umrti, nema menšie škody a lockdown tam bezal/bezi tiež. Tak ja neviem, čo chceš na tom chvalit.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Lockdown je ako "kladivo s ktorým chcem zabiť švába". Je to nepochybne účinný spôsob, ale vynaložené prostriedky nezodpovedajú nákladom, spojených s takýmto riešením. Všetci sa dnes už spoliehajú iba na účinnú vakcínu, lebo aj to "kladivo" by v konečnom dôsledku nefungovalo. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tono, ale ine nastroje v podstate nemame. ak to neriadis vobec tak rychlo zkolabuje zdravotnictvo ( vid taliansko) a to potom koncia vsetky uvahy. lokalne sa zavedie lockdown sam a nekontrolovany.  a tak mame uz len moznosti ake vidis vsade. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

V minulosti vírusy vykantrili celé populácie zvierat, kedže väčšina ľudí je už odstrihnutá od tvrdej reality prírody, nie su schopní ani chápať ani poslúchať varovania. To môžeme byť radi, že korona nema R0=20, potom by to tu vyzeralo inak. Boli by sme v lockdowne stále a aj tak by to asi nestačilo.

Pričom nejde o raketovú vedu, ale skutočne sedliacku logiku. No tá je nedostupná už väčšine ľudí, lebo sú tak dopletení, že už nevedia filtrovať, čo je pravda a čo nie. Táto doba je otrasná v tej hlúposti, internetových deziformácii, populizmu, zavádzania, životného štýlu..

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 30 minútami, robopol napísal:

Pričom nejde o raketovú vedu, ale skutočne sedliacku logiku.

 

Ako píšeš, sedliacka logika, ktorú striktne nedodržiavame: Rúško - dezinfekcia - odstup.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

jednoducho je prilis vela informatorov na slovensku, 40 percent ludi neveri ze COVID je skutocny.  Ale dalsi test naroda bude ockovanie,  tazko povedat aka je nutna hranica aby sa covid drzal v malych cislach ale ked mame nastroj ako ukoncit epidemiu a ludia sa tomu budu branit.

sic  cholerove povstanie :"Úrady začali konať konkrétne opatrenia: dezinfikovali studne, vykopávali jamy na sanitárne pochovávanie mŕtvych, pripravovali chlór, zabezpečovali truhly, násilím nútili užívať prášky. Nič nepomáhalo. Ľudia začali po stovkách umierať. Medzi poddanými vzniklo strašné podozrenie "Páni nás chcú otráviť".
200 rokov a mala zmena.  Zeby ten Slota mal pravdu ?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Bohužial aj ludia so vzdelaním majú niekedy zásadný problém pochopiť súvislosti. miesto rozumných a jednoduchých väzieb vytvárajú krkolomné teórie, ktoré nefungujú a prikladajú im napozemský zmysel..

vakcína sa nesmie podávať masovo, rýchlo lebo si tu vyselektujeme zvýšenu virulenciu, ako sa bude snažiť vírus "zachrániť". Problémy nemusia skončiť, no mohlo by to výrazne pômocť, preočkovanosť by mala byť aspon na úrovni 60-70% z dlhodbého hľadiska. To priamo súvisí s tým ako dokáže vírus infikovať ludí, teda R0. Pre chrípku je to 1,5, pre coronu od 2 do 6.

Ja dúfam, že neuronovu siet konečne zverejnia a dostanu na trh, pretože toto tápanie s testami je strašné. Ak vôbec zareaguje, ja sa obávam, že nám tu už dlho vladne hlúposť a vyhliadky na zmenu sa čoraz viac zhoršujú.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 17 hodinami, tyso napísal:

Tyso, ale ten clanok je predsa o tom, ze nemame nepriestrelne vedecke dokazy o ucinnosti rusok, napr. :

Citát

Even the question of what kinds of study would provide definitive proof that they work is hard to answer.

Je tazke odpovedať aj na otázku, aké typy štúdii by poskytli definitívny dôkaz o ich ucinnosti.

 

Kedze sa tu ocividne pasujes do role arbitra, co dokaze posudit obsah clankov, tak nam mozes vysvetlit, v com konkretne clanok z Nature vyvracia clanok od Informatora.

 

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Situacia na Slovensku je taka, ze:

Slovenske nemocnice maju pre covid pozitivnych  2500 lozok. Vcera bolo hospitalizovanych 2123 pacientov. Predpoklad je, ze pri sucasnom tempe rastu sa do vianoc kapacita naplni. To znamena, ze nemocnice nebudu schopne prijmat nakazenych a ti zacnu zomierat doma. Mikas povedal, ze pri trvdom lockdowne, ktory bude logicky nasledovat, budu moct vonku chodit iba ludia s negativnym testom. Problem je, ze pri ocakavanom napore na testovanie sa ludia nebudu mat kde otestovat, pretoze dalsiu varku testov je stat schopny zabezpecit az 7. januara. Treba sa podakovat vlade ..a informatorom za pekne sviatky.

https://domov.sme.sk/c/22552726/odbornici-v-priebehu-par-dni-nas-caka-tvrdy-lockdown.html

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov