Skočiť na obsah

SARS-CoV-2 - COVID-19 - koronavírus


slimak
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper,

V tejto téme sa venujte diskusii o pandémii. Táraniny o tom, ako máte kvôli Covidu sopel, píšte do témy Ta tak sme my - Corona moja.

Odporúčané príspevky

pred 1 hodinou, alamo napísal:

Podľa všetkého od ďalšieho pondelka, bude plno montovní aj tak stáť..

Preventívne..

niekto niečo nedomyslel, tvrdím to furt. ak sa nedajú otestovať moji dvaja kolegovia /len tak, z princípu/, a ak u nás bude pred odberným miestom dlhá fronta, tak na to hodím bobek aj ja, potom firme vybuchne projekt za niekoľko mega, lebo bez nás to moc nepôjde ... a to je ešte furt banalita, skoro až sranda. ale tá pravá estráda začne, keď sa napríklad nedá otestovať tak 1/3 ľudí z Bohunickej atómky ... skutočne kompetentní tušia čo činia?

Citát

Postupovanie systematicky a vedecky ale nie je Matovičov štýl. Omnoho zaujímavejšie je robiť si na testovaní PR a tvrdiť, koľko infekčných ľudí sme dokázali nájsť a poslať do karantény. Nikto však v skutočnosti nevie, koľko infekčných uniklo a koľko z pozitívne testovaných v skutočnosti nie je infekčných.

Slovenský celoplošný spôsob testovania by pravdepodobne nikde v civilizovanom svete neprešiel. Veľká časť Slovenska ale toleruje premiérovi jeho eskapády, keďže verí, že to myslí dobre a dôveruje jeho slovám, že antigénové testy zachytia všetkých infekčných. No nie je to pravda.

Obavy potvrdzuje aj fakt, že za premiérom už nestoja epidemiológovia a vedci. Stoja za ním iba ľudia, ktorí sú platení štátom, a ktorí sú od neho závislí. Takýto spôsob politiky a manažovania krajiny nás vracia späť v čase.

Koronakríza naplno odhalila, ako krehké Slovensko je, ako sa nedokáže systematicky pripraviť na veľké výzvy. A ako napokon koná unáhlene a v panike. S takto chaotickým prístupom dieru do sveta rozhodne nespravíme.  

https://www.trend.sk/nazory-a-komentare/igor-matovic-testovani-zavadza-com-ma-pravdu-com-myli

príliš som ten korona-cirkus nesledoval, ale ak som pochopil správne citovaný test, tak Matovič sa asi pozbavoval odborníkov, ktorí nemali rovnaké názory ako on ...

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

podla vyjadrenia hlavneho hygienika, epidemiologa, virologa, ekonoma...skratka prveho z "mudrosracov", teda klauna z TT, mame infikovanych 7-8% obcanov....to je asi tak cca 350 000...hm s toho potom ake sa odvodzuju cisla, co sa tyka smrtnosti resp. tazkej chorobnosti?....nozno to tunajsi "moreplavec" v statistickom rieseni vsetkeho, tyso, da do nejakej rovnice a predhodi sem vysledok..........

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Momentálne asi zo Slovenska exportujeme hlavne Matovičovský chaos, zmätok a paniku. Pretože keď niekto niečo pre Slovensko pravidelne vyrába alebo od nás JIT bez skladových zásob odoberá..

Asi má teraz dojem že hrá Ruskú ruletu..

Odoberú od budúceho pondelka Slováci tie komponenty.. alebo dodajú ku nám, alebo nedodajú???

Nie je jasné, koho to ako trafí, v pol ..

Robo Grigorov rulez..

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Pokúsil som sa veštiť z môjho matematického modelu a z dát, ktoré sú k dispozícii https://ourworldindata.org/coronavirus-data Zohľadnil som pritom odhad reálnych a meraných dát z plošného merania. Na x oxej osi sú dni od 3. marca 2020. Celkový počet infikovaných mi vychádza 760 000. Pri úmrtnosti 0,5 % to predstavuje 3800 mŕtvych. Reálne je úmrtnosť skôr 0,08%,. takže 608 mŕtvych.

dene vypocet.jpg

pomer denne.jpg

pomer integral.jpg

Vypocet integral.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

 

Citát

 

https://domov.sme.sk/diskusie/dpl/28702354/vlada-si-tlieska-testy-vsak-mnohych-neodhalili-varuju-experti.html

Na druhej strane, naozaj boli prípady, že boli ľudia, ktorí keď boli pozítívni, tak išli do inej vsi a tam boli negatívni, nakoľko evidencia bola ručne na papier. O jednom konrétnom prípade viem, o iných som len počul.

 

 

Klamstvo sa prevali,teda ludia sa davali aj viac krat otestovat,ja by som spravil to iste. Ak budu davat pokuty za to, ja by som na tento test nesiel, na PCR.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tono, to je tak nerealne.. ach jo..

Smrtnosť si výrazne podcenil, pri tak velkom premoreni z tvojho modelu, by smrtnost vyletela nie len na covid, ale aj na iné choroby. Veď už teraz je zdravotníctvo napnuté ako na špagatiku. premorenost ti vychádza tesne cez 10% a dôvod si neuviedol, nejaká kolektívna imunita je na 60%. Opakujem reinfekuju sa aj povodne nakazení a imunita ludi je u niektorých dočasna (kratka), vírus sa modifikuje.

To je pre matematický model klúčové, ako dlho vydrží imunita ludí, teoreticky každy, čo sa nakazí vie prenášať vírus, nie je teda dôvod na nejakú 10% hranicu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

clovek a spol :  Na celkove hodnotenie je prilis skoro, ale  zatial:

Samotny priebeh testovania bol uspesny.  A jeho zvladnutie je plus.  Otazky nad jeho zmyslom ostavaju ale fakt je ze vlada nasla legislativne konformny sposob ako vyriesit "dobrovolnost" a zabralo to.   

Otazky ktore tu padaju su spravne ale podla mna idu mimo podstaty.    Ani falosne pozitivni ani falosne negativni  nie su zasadny problem.  A rovnako  by bolo fajn vediet ako su na tom testy naozaj ale tiez to nie je zasadne.  

Ja vidim situaciu takto :  To co hrozi je skutocny lockdown, a to znamena skutocne zastavenie vacsiny fabrik a vynimky obmedzene na kriticku infrastrukturu.  Potom by ziadne otazky ci  to neohrozi nejake dodavky neboli.   Robime pokus a ak do 10 dni to zaberie na orave a klesnu cisla tak aby to nemocnice zvladli  tak  to matovicovi vyslo.   Je mozne ze ostali behat nejaki pozitivni a ze su v karantene nejaki zdravi.   Ale testovanie a trasovanie bezi dalej,  spolu s obmedzeniami na  pohyb   je sanca ze to bude stacit.  Alebo nebude a dockame sa toho skutocneho lockdownu.

A priklad.  V namestove PCR testy doteraz nasli 2000 chorych, testovanie pridalo dalsich 2000,   tak nech nam tam beha volne 300 nakazenych.  ( cisla odhadujem, zdroj nemam ale kludne si to niekto moze vyhladat a odhadnut lepsie).  To by malo viest nasledne k malym poctom novonakazenych, miesto 200 denne ich bude 50.   A dufam ze potom to trasovanie zvladne. 

Moje pochybnosti ci celoslovenske testovanie je zvladnutelne ostavaju,   ak to nedopadne dobre koli logistike tak to kludne matovicovi otrieskajme o hlavu.  Zasluzi si to.    Ale ak to dopadne ako na orave, tak ho pochvalim a poviem ze dieta stasteny a zasluzi si svoj triumf.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tyso,ty tomu Matovicovi dost veris.  Ak nieje dolezita(poznat presne udaj, cosa da a iste to spravia ale nepovedia) falosna pozitivita,ci negativita, tak naco to robime? Staci telefonicky dotaznik, halo ako sa mate dobre,OK negativny. Preco a kde hrozi skutocni lockdown? Preco si myslis,ze ich tam beha 300? Vcera v Tvrdosine(to som pisal asi prvy krat) nasli jedneho a v Namestove 6. No tak dufam,ze to trasovanie uz zvladnu - to je to podstatne. Maju 7 pripadou snad to zvladnu.

Ja Matovicovi nebudem otrieskavat o hlavu,ze nedokazal zabezpecit celostatne testovanie - lebo to sa neda. Snad to nejak daju a prinesie to nejake vysledky.

 

Troska srandy.

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/petr-suchon-televizni-noviny-tv-nova.A201027_075931_domaci_misl

 

Citát

Situácia v nemocnici v Čadci je veľmi vážna, 10 % zdravotníkov je v karanténe. Chystali sme sa na 50 pacientov, máme ich 63, vraví riaditeľ Martin Šenfeld a prosí o pomoc. „Ozvala sa mi dokonca aj lekárka, ktorá nie je z nášho regiónu, ale z Bratislavy. Povedala, že by si na týždeň-dva zobrala dovolenku a prišla pomôcť.“

Gemer pocka, poriadne nech spravia zilinsky kraj.

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tak ako pise Tyso: vsetko zalezi od toho, ako sa zmenia pocty novych pozitivnych pripadov v najblizsich dnoch. Ak vyrazne poklesnu, tak testovanie bolo jednoznacne uspesne, ci uz kvoli alebo napriek Matovicovi.

To iste plati pre celoslovenske testovanie: ak sa pocet pozitivnych vyrazne znizi, tak bude jednoznacne uspesne (aj ked neviem, ci na toto uz nie je v sucasne situacii neskoro).

Uspesny plosny test ale nie je koniec,  uz teraz by mali bezat paralelne aktivity na vyrazne posilnenie kapacit  a vylepsenie trasovania a testovania.

Napriklad taka malickost: z PCR testu sa okrem pozitivity da "zadarmo" zistit aj infekcna naloz. Test totiz priebeha viacerymi cyklami, a pokial sa pozitivita neukaze  po prevedeni N cyklov, tak je vysledok testu "negativny".  Cim menej cyklov bolo potrebnych na nameranie pozitivity, tym vacsia je infekcna naloz. V sucasnosti teda laboratoria sice infekcnu naloz meraju, ale tento udaj uz na hygienu neposielaju, tam su si bohuzial vsetci pozitivni rovni. Keby epidemiologicke pracoviska  dostavali tento udaj, mohli by vyrazne infekcnym ludom venovat vyraznu pozornost.

Obavam sa ale, ze zlepsenie trasovania v sucasnosti neprebieha. Potom ostava este jedna moznost: plosne testovanie napriklad kazde dva tyzdne. Bolo by to sice drahe, ale nebolo by to tak drahe ako uplny  lockdown.

----

Ako je to s PCR testami? Spravili sa na Orave PCR testy na reprezentativnej nahodnej vzorke, alebo as aspon nasledne pretestovali PCR testami pozitivny, aby sme zistili presnost plosneho testovania?

 

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dňa 26. 10. 2020 at 10:45, robopol napísal:

Nevadi, lockdown je posledne riešenie všetci si to myslia, všetci to u nas  vypisuju no a opak je dokazetelna pravda.

Mohli robit od leta mikro lockdowny, tam kde to prestali zvladat okamžite zastavit mobilitu ludi, izolovat, testovat, trasovat a pandemiu by sme tlmili už v samotnom zárodku rastu, nič z toho sa nedialo, evidentne najlepšie riešenie (nie raketova technika) nebola použittá ani v jednej z vysp. krajin europy.

Lockdown je ucinne, ale nakladne riesienie, v tomto ohlade je riesenim poslednym. Samozrejme za urcitej situacie sa uz stava efektivnym riesenim, vyzaduje vsak politkov, ktori by posluchali vedcov.

Myslim, ze pocas leta nebol dovod na prisnejsie opatrenia. Strasenie prichodom druhej vlny v auguste  skor znizovalo ostrazitost. Konat sa malo zacat zhruba v polovicke septembra, ked klzavy median presiahol limit stanoveny krizovym stabom: 150 nakazenych. 

Pocas leta sa mala podla mna mal hlavne vybudovat  a sprevadzakovat cca. 2000 tisicovy pracovny tym trasovacov, podobne ako je to v New Yorku, ktory je zatial bez druhej vlny. Pokial sa na Slovensku stazovali  na pretazenost trasovaci v auguste,  pri < 50 pozitivnych pripadov denne ,tak nieco je velmi zle.

Diskusia k clanku o covid v OSELovi mi pride dost desiva: vyzera to, ako keby polovica cechov dokonca aj teraz odmietala prijat fakt, ze maju vazny problem.  - https://www.osel.cz/11427-co-nas-ceka-a-nemine-v-prubehu-epidemii-covid-19.html

pred 36 minútami, tyso napísal:

ziadne nasledne testy sa nerobili a zrejme ani nemohli kedze su pretazeni uz teraz. A jasne bolo by lepsie keby sa robili ale nie je to nieco co neguje testovanie

Samozrejme testovanie to neneguje, alebo bolo by velmi dobre ich mat: bola by to taka dodatocna klinicka studia testov pred celoslovenskym plosnym testovanim. Ak sa da stihat  velke plosne testovanie, tak by sa malo dat stihat aj zopar tisicok PCR testov navyse - ono to bude asi skor zavisle od politickej vole.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

slimak, to je trochu inak.  vysledky testovania maju nejake ramce ( medzi najlepsim a najhorsim scenarom). dalsie testovanie by ich pomohlo zuzit ale nie je ani omylom pravda ze bez toho nemaju zmysel. 

priklad: povedzme ze teraz si nasiel 2000 nakazenych,  dnes mozeme odhadnut ze z nich je povedzme 600 zdravych a dalsich 1000 je nakazenych ale presli testom. dalsie testy by to umoznili spresnit a dozvies sa ze tych zdravych je len 400 a nakazenych 800.  Co by si s toutou informaciou urobil? ( nevies ktori su to, len ma lepsi odhad)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vedel by som pravdu. Videl by som ze premier a odbornici vedia co robia. Veril by som tomu. Zistil by som, ci to ma zmysel, ak ano siel by som za dobrovolnika, lekar, ci sestricka tiez.

Ale ked to tak nieje tak opak aspon zcasti bude.

 

Myslim si ze aspon 8% vojakov a policajtov(ti co vysli pozitivni) pretestovali,ak by to neurobili boli by slepsi ako...nenachadzam vyrazovy prostriedok. Samozrejme ti to nepovedia,ani tim vojakom(resp.ze sa o tom nemaju bavit).  Ale im to nepovedia,naco? Poslu ich domov sa vyliecit.

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nesúhlasím s tysom, my tu vážne robíme najdrahšie riešenia, moj tip, je, že ak im ušlo 30-50% pozitivnych tak to tuto vlnu nezrazi a dostaneme sa za mesiac tam kde sme teraz. preto mali prebehnut tieto prípravy ovela skôr v tom zmysle, či to má význam takto testovat pološne, teraz to už význam nemá. Odialujeme čas skutočného lockdownu. My tu ale nemáme poriešene trasovanie a SLEDOVANIE tých, čo sú v karantene a prísne tresty za porušenie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

alamo,   mna sa nepytaj :)   Ja stale ocakavam ze celoslovenske testovanie skonci pruserom :).   Ale dovod nie je nedostatok personalu ale nastavenim parametrov podla overenej priepustnosti testovania.  Pred tyzdnom nebolo jasne ako dlho to bude  trvat a dnes vieme ze vacsina testovacich miest to stihla za jeden den ( hlavne male obce).  

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ale ja chapem preco Matovic zaklame ze 91% sa dalo testovat. Mobilizacia(dolezite na dalsi tyzden). Ja chapem, preco realne udaje neda do verejnosti - jeho fiasko.  Ved to uvidime o tri tyzdne- dnes super vysledok Tvrdosin 1 a Namestovo 6. To je neodskriepitelne.

 

V desiatich obciach som ani nebol a o 5tich ani nevedel ze su.Z 30tich. Ako tam budu testovat? Je ine robit volby a ine tam dat ludi co tam neziju(vsetkych 8).

Nikdy som nepocul o Chvalovej, Levkusi, Palinej, Rasice, Visnove a Ziar.

okres revuca.png

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

robopol,    mozno mas pravdu a uvidime to za dva tyzdne.   Alebo sa mylis.  Dnes nemame udaje, ktore by vedeli jasne povedat ako to bude.   A keby tu bezala diskusia o tom ci testovat alebo nie  tak by davalo zmysel to rozoberat.  Ale rozhodnutie padlo a ma zmysel uvazovat co dalej. 

 

Slimak  a to ze Matovic klame podla  potreby  vieme :)  Ved je to politik.   Ale pravdou je ucast bola vysoka, (   mame tam cca 200 tis ludi, na testy slo 140 tis).  Neviem kolko je deti pod 10 rokov, ako je to s dochodcami  ale jednoducho z pohladu ucasti to bol uspech.    Nie je to fiasko.   Ja som cakal ze prave orava bude skepticka a ze ak bude ucast dohromady 100 tis, tak to bude uspech.  A daleko to prekrocili.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

dolezity je udaj kolko im testami uniklo nič take zas nemaju, lebo ani neporovnavali testy s PCR testami. Studie predsa sú. Nie možno tyso, my tu nehráme na možno, my by sme mali hrat na to, čo je naozaj účinné a čo zaručene pomôže, lebo inak si náklady ani nie, že zdvojnasobujeme, my tu ekonomiku budeme paralyzovat ovela viac ako tri tyzdne.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

robopol,  kolko im ludi uniklo  sa neda otestovat.   Alebo si to aspon neviem predstavit.   Musel by si spravit cca 140 tis PCR testov len na orave  ked denne cele Slovensko zvladne do 15 tis testov.   To co by bolo fajn mat studiu na nahodnej vzorke 800 ludi, kde by sa testovalo aj antigenovymi aj PCR testami a to za podobnych podmienok ake boli pri plosnom testovani.  Ale matovic neda penize na nieco co by prinieslo udaje, ktore by vacsina ludi chapala ako spochybnenie jeho uspechov.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tyso, ano na Orave a v Bardejove mal velku ucast. Teda v niecom sikovni je - dosiahne to co chce - aspon s ludmi, nie s coronou. Fiasko by bolo keby sme vedeli skutocne data. Inak co na tej tlacovke odprezentoval? Klamlive udaje co sme vedeli uz v nedelu. 60-70% mal a to je uspech a dobre. Ale to je zatial vsetko. Realny vysledky budu o 3 tyzdne. Ci to nemocnice budu zvladat, ci ich uz budu pochovavat. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

však študiu samozrejme na reprezentativnej vzork, aby vyhodnotili porovnali testy súbežne in situ. No a samozrejme je to, že bezpriznakoví test nezachyti v prvej fáze, teda na odhalenie treba druhy test, ibaže medzi tým vírus prenášajú, potom až za týžden sa dostanu na test, to ani nevieme kolko z nich.

A tak je celkom reálne, že tento polovičný lockdown + unik vírusu na práci, potom sa šíri v rodinách, celkovo teda nedôjde k zanedbatelnemu číslu úniku. Čo znova po skončení lockdownu, slabeho trasovania a sledovania sa vráti v podobe rastu.

kritický moment je sledovanie ludi v karantenach, nie len cez nahodne kontroly. Celkovo teda za tejto situacie, kde všade sú slabé miesta umožní vírusu žiť v slušnom počte a do zimy môže zase rast, budú dokonca lepšie podmienky ako začiatkom jesene. Co tu je teda vyriešene?

Nám rôzne reštrikcie len spomaluju rýchlosť šírenia, gastropriemysel (a iné)nekrachuje na lockdowny ale na tieto reštrikcie, ktoré vlastne nič nezvrátili, iba paralyzovali ekonomiku celý rok.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov