Skočiť na obsah

SARS-CoV-2 - COVID-19 - koronavírus


slimak
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper
Sniper
Správa bola pridaná používateľom Sniper,

V tejto téme sa venujte diskusii o pandémii. Táraniny o tom, ako máte kvôli Covidu sopel, píšte do témy Ta tak sme my - Corona moja.

Odporúčané príspevky

V Čechách po poslednom "ukľudňujúcom prejave ministra zdravotníctva Adama Vojtěcha (vyštudovaný právnik, spevák ktorý svoje verejné pôsobenie začal ako neúspešný súťaže Superstar..)

Vypuklo asi totálne zúfalstvo.. A aj najväčší skeptici vyhlasujú, že si idú nakúpiť nejaké zásoby..

Stačí si prečítať tie komentáre pod článkom..

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/o-koronaviru-bude-dnes-jednat-ustredni-epidemiologicka-komise-vojtech-zdravotnictvi.A200227_085552_domaci_lre

Jeden za všetky..

Komisi předsedá právník-zpěvák, z 20 členů (vč. tajemníka), je jen 5 lékařů, z toho 4 se vztahem k epidemiologii.

..

V Japonsku zavreli všetky školy a žiaci majú "chrípkové prázdniny", uvažujú o odložení Olympijských hier ktoré sa tam mali tento rok konať..

Saudi sa odhodlali k bezprecedentnému kroku, zakázali vstup pútnikov do Mekky.. Nikdy v dejinách Islamu nebolo pútnické obdobie zrušené..

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

neprepadať panike, klídek, dodržiavať hygienu, chrániť sa ako pred chrípkou, do OH môže byť vakcína na svete...

Koronavírus dorazil do Európy, máme sa báť? 17 nových otázok a odpovedí

V Taliansku vypukla epidémia vírusového ochorenia Covid-19 a nemôžeme sa spoliehať na to, že Slovensko obíde. Čo je nevyhnutné v tejto chvíli vedieť?

Nadväzujeme na našu prvú sériu dvadsiatich otázok a odpovedí ku koronavírusu, dopĺňame ich a spresňujeme. Odpovede vychádzajú z aktuálnych informácií Svetovej zdravotníckej organizácie a odborných časopisov.

1. Máme sa báť?

Ak sa nenachádzate v oblasti, kde už epidémia vypukla (čo momentálne nie je ani na Slovensku, ani v žiadnej z bezprostredne susediacich krajín), potom je riziko, že ochoriete, veľmi nízke.

Ak v takej oblasti ste, nedávno ste v nej boli, alebo ste v kontakte s niekým, kto tam bol, potom je potrebné s určitým rizikom počítať.

Covid-19 je ochorenie, ktoré môže prebehnúť bez príznakov. Môže mať veľmi mierny priebeh. Vo vzácnejších prípadoch však môže spôsobiť vážne problémy, a ako je známe, možno naň aj zomrieť.

Doterajšie čínske štatistiky síce ukazujú, že zomreli asi dve percentá nakazených, čo je veľa (dvadsaťkrát viac ako pri chrípke), pravdepodobne však ide o veľmi prehnané číslo, pretože veľká časť prípadov nákazy vôbec nie je podchytená.

V oblasti s nízkym rizikom, ktorou Slovensko zatiaľ je, predstavuje väčšie riziko panika než samotný vírus. Je dobré vedieť o preventívnych opatreniach a sledovať aktuálne informácie. Nie je dobré byť v strese.

2. Akým spôsobom sa koronavírus prenáša?

Primárne kvapôčkami z úst a nosa pri kýchaní a kašli. Pravdepodobne aj inými telesnými tekutinami vrátane moču.

3. Aká dlhá je inkubačná doba?

Inkubačná doba je obdobie, keď už ste nakazení a môžete nákazu šíriť ďalej, ale ešte o tom neviete, pretože nemusíte mať žiadne príznaky. Zatiaľ sa zdá, že typická inkubačná doba je päť dní, maximum sa odhaduje na 14 dní a od toho sa odvodzuje doba karantény. Existujú však obavy, že vo výnimočných prípadoch môže byť ešte dlhšia.

4. Možno sa nakaziť od človeka, ktorý nemá žiadne príznaky?

Áno. Pravdepodobne to je hlavný spôsob šírenia nákazy.

5. Je bezpečné cestovať do Talianska?

Zatiaľ áno. Situácia sa však môže meniť veľmi rýchlo. V časti severného Talianska vrátane Benátok, Milána, Turína a Bologne (čiže v oveľa širšej oblasti než tej, ktorá je pre karanténu uzavretá) sú už zavreté múzeá, pamiatky, rušia sa kultúrne a športové podujatia. Alpské lyžiarske strediská sa zatiaľ považujú za bezpečné.

6. Je bezpečné stýkať sa s ľuďmi, ktorí sa z Talianska vracajú?

Zatiaľ nie je dôvod sa od nich izolovať. Výnimku predstavujú osoby, pre ktoré je nákaza nebezpečnejšia ako pre iné. Tie by sa teraz mali s inými ľuďmi stýkať čo najmenej.

7. Je nákaza pre niektorých ľudí nebezpečnejšia ako pre iných?

Áno, vyššiu hrozbu preukázateľne predstavuje pre seniorov nad 65 rokov, pre deti do troch rokov a pre osoby s oslabenou imunitou alebo chronickými zdravotnými ťažkosťami. Rizikovým faktorom je najmä cukrovka, vysoký krvný tlak a srdcové ochorenia.

8. Čo by mal robiť človek, ktorý sa na cestách ocitol v rizikovej oblasti?

V zásade by sa nemalo stať, že by ste sa vrátili z karanténnej oblasti Talianska – je totiž uzavretá. Po návrate z Číny, nech už ste tam boli kdekoľvek, je v súčasnej dobe zrejme rozumné a ohľaduplné zostať doma spomínaných 14 dní v takzvanej „samokaranténe“. Tá má však zmysel len v prípade, že je skutočne dôsledná.

Ak ste boli na cestách a dostanete „niečo ako chrípku“, choďte k lekárovi a snažte sa pritom nikoho nenakaziť. Ak ste na cestách neboli, ani ste neprišli do styku s nikým, kto na nich bol, potom máte veľmi pravdepodobne naozaj len chrípku. Potom pre seba aj iných urobíte lepšie, ak zostanete doma, pretože lekár vám aj tak nemôže ponúknuť lepšiu liečbu než pokoj a lieky tlmiace horúčku.

9. Aké sú príznaky ochorenia?

Suchý kašeľ, zvýšená teplota až horúčka, ťažkosti s dýchaním, únava. Bez krvných testov sú nerozlíšiteľné od bežnej chrípky.

10. Dá sa nákaza koronavírusom liečiť?

Nijako špecificky, to znamená, že sa dajú tlmiť príznaky (horúčka, problémy s dýchaním, sekundárne bakteriálne infekcie), ale nie likvidovať vírus. Na vakcíne sa intenzívne pracuje na mnohých miestach sveta, nedá sa však očakávať skôr než zhruba o tri mesiace.

11. Pomáhajú rúška na tvár?

Proti nákaze nie. Proti jej roznášaniu, ak ste už chorí, do určitej miery áno (zadrží kvapôčky), ale spoľahlivé nie sú. Za ochranu proti vírusu sa dajú považovať respirátory triedy FFP3. Musíte ich však vedieť používať a musíte rešpektovať všetky pokyny výrobcu – predovšetkým to, že až na výnimky, ktoré sú jasne vyznačené, sú všetky tieto respirátory na jedno použitie a potom sa musia vyhodiť.

12. Vytvára prekonané ochorenie imunitu?

Pravdepodobne áno, ale nie je to isté. Z Číny prišli nepotvrdené správy o opakovaných ochoreniach.

13. Prežíva koronavírus na predmetoch, alebo sa prenáša len kontaktom medzi ľuďmi?

Áno, prežíva na povrchu predmetov, rovnako ako väčšina ostatných vírusov. Ako dlho, to sa nevie, ale môže to byť niekoľko dní.

14. Čo robiť v tomto období inak ako zvyčajne?

Častejšie si umývať ruky teplou vodou a mydlom. Používať dezinfekčné prostriedky na ruky. Nesiahať si na tvár, najmä do očí. Kašľať, kýchať a smrkať do vreckovky. Pri kašli si nezakrývať ústa dlaňou, ale lakťom alebo chrbtom ruky. Prestať si podávať ruky na pozdrav. Udržiavať od ostatných ľudí trochu väčšiu fyzickú vzdialenosť ako zvyčajne, aspoň jeden meter. Vyhýbať sa návalom v dopravných prostriedkoch. Dôkladne o týchto pravidlách poučiť deti. Postarať sa o seniorov a choré osoby, aby nemuseli príliš vychádzať z domu.

15. Je bezpečné objednávať si tovar z Číny?

Riziko nie je nulové, ale je nízke už len kvôli dobe, počas ktorej balíček putuje, a podmienkam, ktorým je po ceste vystavený.

16. Aké informačné zdroje sledovať?

Zároveň je dôležité povedať, že existuje niekoľko neoverených a často úplne mylných informácií, ktoré šíria neseriózne médiá a jednotlivci na sociálnych sieťach. Neverte všetkému, na čo narazíte.

17. Dá sa vopred pripraviť na prípadné vypuknutie epidémie?
  • Ak pravidelne užívate lieky, zásobte sa nimi na niekoľko mesiacov dopredu. Iné opatrenia proti nedostatku čohokoľvek by nemali byť potrebné.
  • Premyslite si, ako sa postaráte o chorých členov rodiny, aby ste pritom čo najmenej riskovali, že sa nakazíte (nič zvláštne, uvažujte úplne rovnako ako v prípade chrípky, s ktorou určite máte skúsenosti).
  • Zvyknite si pravidelne umývať ruky, najmä po návrate domov.
  • Overte si, že máte platné osobné doklady a funkčný mobilný telefón.
  • Kúpte si lacné batériové rádio pre prípad, že by z nejakého dôvodu nefungoval internet.
  • Premýšľajte o svojej duševnej rovnováhe a snažte sa ju posilňovať.
  • Prečítajte si oveľa obsiahlejšie rady skúsených virológov (po anglicky).

https://dennikn.sk/1770846/koronavirus-dorazil-do-europy-mame-sa-bat-17-novych-otazok-a-odpovedi/?utm_source=health&utm_medium=email&utm_campaign=rvzt-2020-27-2&utm_content=50709

 


 
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Podla mna nech si to ludia potraviny nakupia. A ak moze necestuju,kde je ten virus. Ze to nakupuju dochodcovia? Ved oni na to budu umierat a preto je dobre aby sa zasobili.

 

https://www.novinky.cz/diskuze/40314903

 

Toto je normalne spravanie. Panika nastane ked budu ludia chori. V japonsku zatvorili vsetky skoly. U nas to nema vyznam, kym este nemame choreho. Teda ucit sa este mozu.

 

Mne opak a hyenizmu pride zomieraju len stari - tak to mam nahaku. Chcem ist lyzovat do talianska tak idem. Potom niektori aj rozumni sa chcu sa dat vysetrit ak sa vratia - ale ze to nepreplaca stat a on neda 15000 ceskych korun. Ci lietadla pre turistov by chceli. 

 

Ten mlady si pojde zalyzovat vrati sa a umru mu rodicia. kvoli viru ci si doniesol a predal tym rodicom, ci inym v obchode.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

https://www.worldometers.info/coronavirus/

 

V cine to klesa. Nakazenych. je to tak ozaj? 1000 eur tam platia ludom co maju priznaky a daju sa vysetrit, 200 eur dostane ten co nieje nakazeny. Aj to je prostriedok ako sa toho zbavit. Aby ludia prisli a neroznasali to medzi sebou. 

 

Vo svete uz vedie v naraste chorych korea a taliansko, iran. Skor ci neskor to bude zrejme vsade. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

kľud. panika ničomu neposlúži, ani vyrabované obchody... vieš, čo to teraz u mňa spôsobilo?
musím držať špeciálnu diétu... sú to spravidla veci, ktoré zdraví ľudia bežne môžu, ja naopak stravu zdravých ľudí nemôžem.

čiže jednoducho musím prvýkrát v živote plávať s prúdom, na staré kolená, a trochu sa aspoň zásobiť, lebo inej cesty nemám.
aj Babiš aj minister zdravotníctva ukľudňovali situáciu.... chrániť  sa, pokiaľ sa len dá, ale panika je úplne zle!


a že v Číne to klesá - či je to pravda?! veď to má pod palcom WHO, čína, nečína. tam už nejde o fazuľky.


jeden článok:

 
Panika je horšia ako koronavírus

 

Internet z ľudí opäť dostáva to najhoršie.

 

Čo sa šíri rýchlejšie ako koronavírus? Zmätok, panika a nekoordinované opatrenia. Na ochorení Covid-19 je najdesivejšie, ako odhaľuje vážne nedostatky v spoločnosti.

 

Médiá doteraz zväčša zlyhávajú pri tlmočení najužitočnejšej informácie. Koronavírus je smrteľný, ale nevplýva na každého rovnako.

Podľa štúdie, ktorú na základe čínskych štatistík 24. februára zverejnila Americká zdravotnícka asociácia, je úmrtnosť koronavírusu 2,3 percenta – to je však zavádzajúce.

Podľa údajov choroba zabíja takmer výhradne starších ľudí. Pri ľuďoch nad 80 rokov zomiera približne 14,8 percenta infikovaných, pri ľuďoch medzi 70 a 79 rokmi je to osem percent.

Pri deťoch do deväť rokov evidujeme doslova nula úmrtí a pri ľuďoch do 40 rokov je úmrtnosť 0,2 percenta.

 

A zdá sa, že internet z ľudí úspešne dostáva to najhoršie. Facebook musel zakázať inzerciu na výrobky sľubujúce liečbu či prevenciu pred koronavírusom. Inzerované boli aj rúška, ktoré garantovali ochranu pred vírusom.

Ďalšie reklamy ťažili z paniky a varovali, že zásoby sa míňajú. Ako inak rýchlo zarobiť na pandémii? Parafrázujúc Lenina, kapitalisti vám predajú aj lano, na ktorom napokon odvisnú.

 

Vlády sa pri zvyšovaní dôvery verejnosti tiež nevyznamenali.

Americké Stredisko pre kontrolu chorôb uvádza, že Spojené štáty čelia „vážnej“ hrozbe, no Donald Trump trvá na tom, že vláde sa podarilo takmer „vzduchotesne“ uzavrieť krajinu.

Trumpov nominant vyhlásil, že úmrtnosť na koronavírus je podobná ako pri chrípke, ale podľa zmienenej štúdie je 230-násobne vyššie.

 

Okrem toho sa rúca nevyhnutná globálna spolupráca. Talianske úrady na rozdiel od iných európskych krajín začiatkom januára zrušili lety do a z Číny.

Toto opatrenie teda nezabránilo príchodom z Číny do Talianska, iba sa pasažieri najprv objavili inde v Európe.

Tým sa zvýšilo riziko šírenia nákazy, pretože sa pasažieri z Číny najprv objavili na inom letisku a navyše sa znížila pravdepodobnosť ich kontroly. Skrátka, neschopnosť spolupracovať zvýšila riziká v Taliansku aj inde.
 

Ako nazvať spoločnosť, ktorá takto reaguje na krízu? Chorá.

 

 

Čítajte viac: https://komentare.sme.sk/c/22337139/panika-je-horsia-ako-koronavirus.html?ref=w_hlav_spr

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

hlupe, ale nie najhlupejsie.  To sa im podarilo kdesi inde.   Ale uprimne sa bojim co sa podari nasim,   mam obavy ze su na tom horsie ako taliani.  Chce to doslednost, zodpovednost a to nie su prave crty naseho zdravotnictva

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

 

Leo Švančara:

Bohužel se při dnešní nesmyslné hysterii kolem humbuku zvaného "coronavirus" ukazuje dnes v plné kráse, co jsme netušili například v dobách Černobylu.

Zatímco západ šílel, pálili tam houby, oblékali se do atombordelů i veřejně na ulici - tak my, jak si vzpomínám, jsme se díky Bohu vesele opalovali, jezdili po čundrech a celé léto jedli smaženice z bedel a růžovek ostošest.

A my máme děti, počaté po "Černobylu", všichni normální, zatímco na západě? Stačí se podívat na to, co se tam děje dnes.

http://viditelny-macek.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=new

:thumbsup:

 

niet čo dodať ...

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Iránske médiá v sobotu informovali, že jeden zákonodarca, ktorý bol zvolený v iránskych prieskumoch 21. februára, zomrel na koronavírusy.

https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-iran-toll/irans-coronavirus-death-toll-rises-to-43-with-593-people-infected-idUSKBN20N0GM?il=0

 

 

Ja len ze novy zakonodarca zomrie tak co asi sa stane? 

 

Korea ma dvojnasobok novych nakazenych ako cina.

 

Cinska oblast Chupej, Korea, iran a taliansko su zhruba rovnake velke populacne oblasti,krajiny. cca 60 milionov ludi.

 

Co som sa dozvedel, hokaido - druhy najvacsi ostrov. Tam je japoncov asi taak ako Slovakov na Slovensku. Ale oni tam byvaju v par mestach Saporro ma 1,8 miliona. Plocha ostrova je asi 84 km2. Maju zatvorene skoly, vlastne v celom japonsku.

 

Som obchodnik a musim do talianka- musim? Ked musim tak musim. Ale ked sa vrati ide na mesiac do domacej karanteny a nech si pripravi 500 eur za test. Nech si to da nakladov. 

 

Ty co sa tam boli lyzovat, preco chceli testy? lebo nechceli nakazit,ak by boli infikovanych svojich blizkych - to je velmi pekne a mudre. Ale tych 500 euro za test nech si zaplatia zo svojho, ci to mam platit ja?

 

USA oznámily tři nové případy nákazy novým typem koronaviru, u nichž není jasné, jakým způsobem se pacienti infikovali.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/koronavirus-svet-sireni-britanie-prvni-obet-lod-cina-usa.A200229_072148_zahranicni_lre

 

 

Proste sa stretli s niekym kto to mal. A ktoreho nevedia identifikovat - nepoznaju a nevedia kedy. Teda nevedia ktoto je. Ci je to jedna ci 3  osoby, ich budu tisicky.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

včera sa objavili správy...nepýtajte zdroje, boli to včerajšie novinky na youtube o kdečom, medzi iným o tomto.

v Číne sa začali znižovať počty nových ochorení, laboratóriá hlásia dielčie úspechy s vakcínami,
jedno z čínskych už robí prvé testy, ktoré vyzerajú nádejne... toľko cca k tomu.

obchody ako vyrabované, som zvedavá, kedy začnú z nahromadených zásob všetci vyhadzovať všetko to mäso, ktoré po tonách z regálov zmizlo. to bude iný smrad.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Mne je to jedno ja aj tak viacej deti nechcem. :zubiska:


Čínská vláda přijala vůči lidem v karanténě přísnější opatření, která jim znemožňují vycházet ven a nakupovat nutné jídlo a léčiva. Úředníci vybudovali kolem bytových domů ploty, kvůli nimž si obyvatelé připadají opuštění a frustrovaní. Napětí roste také na straně policie, která proti „neposlušným“ lidem stále častěji používá násilí.

 

Devatenáctiletá Jü-süan Liová je se svými deseti příbuznými už několik týdnů uvězněná v bytě prarodičů a začíná pociťovat vzrůstající napětí. Liová a její rodina totiž patří mezi miliony lidí, kteří nesmějí opouštět své domovy v čínské provincii Chu-pej, odkud se koronavirus od prosince šíří.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/cina-koronavirus-nakaza-karantena-uvezneni.A200224_144142_zahranicni_dtt

 

 

Nasa vlada,alebo co to maju nastarosti mali mesiace na pripravu ako to zvladnut. Som zvedavy ako sa pripravili.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

namiesto paniky a šírenia hlúpostí po nete už aj trochu zdravého rozumu by bolo treba....

tí ľudia, čo sú v karanténe, v živote nepočuli o tom, čo je karanténa?  sú spústy ľudí, ktorí sú odsúdení na viacmenej dlhodobú karanténu a nevyvádzajú, a oni to robia v ohnisku nákazy?
nevieme, aká je tam situácia, hladovať zrejme nehladujú, majú knihy a televízor a jednoducho treba vydržať.... niekto si vyberať nemôže.

vírus je nebezpečný pre obličky... pre obličky je nebezpečné aj pojedanie jednoduchého ružového Ibuprofenu... a hádže ho do seba celými hrsťami celý svet.
a semenníky poškodzuje odjakživa aj mumps.

kľud.
 

Vírus pribrzdí cestovanie aj podujatia.  Vyliečených pribúda

 

Z vírusu sa už takmer polovica nakazených vyliečila.
 

1. Ako sa vyvíja počet nakazených?

Koronavírus sa rozšíril už do viac ako päťdesiatich krajín. Súčasne sa počet vyliečených pacientov blíži k polovici – z celkového počtu takmer 84-tisíc nakazených je už 36-tisíc ľudí zdravých.

 

Obetí je zatiaľ 2900, čo predstavuje úmrtnosť na úrovni 3,4 percenta. Väčšinou sa týka prípadov v Číne a najmä starších ľudí so zdravotnými problémami.

2. Aká je situácia v Európe?

Najväčším ohniskom epidémie v Európe zostáva sever Talianska. V krajine aktuálne evidujú viac ako 650 prípadov ochorenia Covid-19, pričom 17 pacientov chorobe podľahlo a 45 ľudí sa už vyliečilo. Z Talianska sa nákaza rozšírila aj do Nigérie či Alžírska.
 

Na Slovensku dosiaľ nebol potvrdený prípad koronavírusu, 143 testov bolo podľa ministerstva zdravotníctva negatívnych.

Čítajte viac: https://svet.sme.sk/c/22337305/ako-koronavirus-ovplyvnuje-zivot-otazky-a-odpovede.html

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

namiesto paniky a šírenia hlúpostí po nete už aj trochu zdravého rozumu by bolo treba....

 

 

a semenníky poškodzuje odjakživa aj mumps.

ako chalan som prekonal mumps aj rubeolu, ale ani to mi nezabránilo stať sa tatkom troch mládencov :D čiže fakt by neškodilo trochen kľudu a nadhľadu ... dnes som kdesi čítal, že po bratoch čechoch už začína blbnúť aj slovač, a začínajú nájazdy na obchody...

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

my sme teraz boli na pár dní odcestovaní, tak som čakala, čo za panika tu bude, ešte máme v špajci nejaké cestoviny, od hladu by sme teda zatiaľ neumreli. A dnes teda Flinstone opäť naplnil svoju vášeň - nakupovanie, a div sa svete, po tých správach, čo sme počuli, že ako sa v BA vyrabovali obchody, a ako sú tu prázdne regále, nastalo príjemné prekvapenie: diniesol aj chleba, aj iné potrebné veci. Možno to ešte len príde, čo ja viem? Ale zatiaľ nehladujeme :)

zato mi pijú krv ľudia, čo chrchlú o 106 a nenamáhajú sa si tú svoju hubu zakryť, ja neviem, či doma nemajú vreckovky, či kieho. A veselo rozosievajú vírusy a baktérie okolo seba na všetkých v okolí. neviem, či to len ja som taký blbec, čo si tú vreckovku vytiahne a chlchúľa do nej...

vraj ale zatiaľ coronavírus u nás nebol potvrdený.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

sobota nedeľa boli všetky markety vyrabované, v pondelok boli plné tovaru... toľko k rabovaniu.
ľudia sú blázni. ok, nejaké drobné zásoby má človek doma vždy, na cestovinách, ryži a krumploch sa dá prežiť úplne v pohode, a viem, čo rozprávam...

ale celé mraziace pulty mäsa a zeleniny vyrabované, kam to doma dávajú? nechcem vidieť o dva tri mesiace tie hnijúce potraviny a potkanov okolo kontajenrov.
opatrnosť, hygiena, ok.
panika nem ok. panika ešte nikdy nič dobré nepriniesla.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

chráň pámboh pred blbosťou ľudí.
namiesto toho, aby si rozprávali, ako sa chrániť....

mimochodom, o zhromaždeniach a kultúrnych podujatiach sa vypráva, že budú zakázané, o shrocovaní uchrchlancov v kostoloch a bozkávaní ježiška - ide veľká noc - ani slovo. pámboh zrejme ochráni od vírusu.

a teraz nieže tu začne niekto vyčíňať, že zľahčujem či som proti viere, ani náhodou.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Čínska "inflácia rodinných hodnôt"

https://www.theguardian.com/world/2020/mar/03/the-longest-holiday-parents-coping-with-coronavirus-school-closures-in-east-asia

(Google preklad)

"Chcem len vedieť, kedy sa začína materská škola," napísal jeden.

 

„Deti sú také deštruktívne a rodičia sa zbláznia. Dúfam, že epidémia prebehne čo najskôr, aby mohli tieto deštruktívne malé zvieratá študovať. “

 

Iní sa sťažovali na ťažkosti s dohľadom nad online triedami svojich detí a vysokým pracovným zaťažením. Jeden povedal: „Tieto online triedy ma mučia. Kedy to skončí? “

:)
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

game

"Nešíriť paniku", je pekné heslo..

Ale čo to vlastne znamená?

V Česku majú jedného pána profesora, ten sa vrátil s dovolenky nakazený. Ešte stihol pár dní prednášať.

A bum..

Hneď je tam uzavretých zopár univerzít.

A žiadny minister zdravotníctva im to nenariadil.

 

Ešte pred včerom, sa tie intelektuálne elity, pohoršovali nad "blbým národom" vykupujúcim obchody.

Dnes?

Bum.. Dostal to jeden z nich.. A ako keď strelíš medzi vrabce.

Všetci zalezený doma a ideme vyučovať online..

 

To má "priemerného Čecháčka" nejak ukľudniť?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

to isté sa pomaly deje aj tu, panika vždy narobila viac zla, než daný fakt samotný, nech sa jedná o čokoľvek, jednoducho vždy.

je mi jedno čo priemerný čecháček, či slováčik, panika je pliaga.
ok, majme sa na pozore, ... kto bude chodiť na omše a na pohreby? to nie je len o školách, to je každý aspekt života.
niekto musí hasiť požiare, niekto musí vychádzať medzi ľudí so záchrankou, niekto musí zásobovať obchody .... to, že teraz sú narvané obchody a šľapú si tam po hlavách, to nie je rizikový faktor?

kontakt medzi ľuďmi nekončil ani v čase moru, to jednoducho nie je možné.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov