Skočiť na obsah

Parlamentné voľby 2020


Sniper

Parlamentné voľby 2020  

13 členovia hlasovali

  1. 1. Ktorú svorku budete voliť?

    • smeráckych tunelárov, zlodejov a hlavne trhača faktúr!
      0
    • Sulíka alebo to, čo zo SaS zostane
      0
    • Matoviča, nech ich tam rozbije všetkých!
    • zabávača Danka
    • Kokotlebu
      0
    • Boriskove rodiny
    • Bélov charakter
      0
    • hlinených križiakov
    • iných maďarov (teda tých čo nemajú Bélov charakter)
      0
    • Kiskuuuu!
      0
    • Brblavého s tým potetovaným čo o LSD rozprával
      0
    • .. a nech už idú do prdele všetci!!!


Odporúčané príspevky

tyso

a rozoznáš rozdiel medzi najmenšiu a  jednu z najmenších? 

Takže potenciál pre rozumne investície v minulosti bol aj je vo vačších objemoch. To je na zvážení ake máme kapacity na robenie investícii, napr. tie dialnice, byty, infraštruktúra, či rozumné projekty na zvyšenie efektivity a teda ušetrenie nákladov v SR.

Druhá vec, čo neurobili, to sú tie reformy a to všetkého: zákonov, zdravotníctva, súdnictva, polície, celkovo fungovania štátnej správy tak, aby zamedzili parazitom prelievať peniaze do ich vrecka. To sa nestalo, tak aké reformy.

Výber daní: zlý výber DPH, pričom zase chýbajúca reforma ako zabrániť krast dph. Teda to klúčové, čo mali urobiť nie je, resp. je nedostatočné, či priamo zle.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nas dlh je tak v strede, ale okrem samotneho dlhu je dolezity parameter naklady na jeho obsluhu. a tie ma slovensko bohuzial stale vysoke. a ani v dobrych rokoch sme nedokazali mat vyrovnany rozpocet, zvysovat dlh ked sa blizi kriza je velmi zly napad. a dochodky prave zatali sekeru vo vyske 800 mil kazdy rok, zabudni na investicie. voci tomuto su vsetky mozne prinosy nekradnutia zanedbatelne.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nie je v strede, prečo zavádzaš? ak zoberieme graf:

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Government_finance_statistics/sk

 

tak je to pod priemerom.

 

Prehľad o úrokoch nemám, ale znova to chce dôkaz, mame lepší rating ako sme mali a teda úrok by mal byť menší. takže priestor tu na investície bolo vačši v minulosti. lenže my nemáme zvládnute dobre nič a je celkom určité, že z tých úverov do investícii by sa nakradlo ešte viac. Otázka je ale prečo tu je tento systém, prečo sme neboli rozumní a nedokázali vyriešiť kľúčové systémové veci? ak by sa zvýšila efektivita verejnej správy, výber daní, ako aj znemožnenie kradnutia, celé by to pomohlo aj investíciam zo zahraničia. Teda ja to vidím tak, že sme vlastne nič zásadné neurobili a zjednotenie dane 20% nie je reforma.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

robopol, fakt sa mi nechce opakovat tie desiatky zmien vo vsetkych oblastiach, ale spomen si na "socialneho netvora" Kanika aby si neopakoval len to ze slo o zjednotenie dani, to bola len mala cast vsetkeho.

A takto,  existuje europsky pakt stability kde je hranica zadlzenia 60 percent a staty nad nou sa zaviazali k prebytkovym rozpoctom a znizeniu.  Slovensko ma prijaty  ustavny zakon kde tuto hranicu ma na 50 percent.

 

Aktualne to nie je problem,  obmedzuje to len apetit na podobne zle napady.  V sucasnosti su velmi nizke aj urokove sadzby,  slovensko si dokaze poziciavat za cca 1,7 percentny urok.   Dlh by sa dal aj zvysit ale je to uz riziko s ohladom na buducnost.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Netaraj tyso, mna tie kozmetické opravy netrápia, za 30 rokov sa tu dalo urobit vela, vela bolo rozkradnuteho a volime dalšich zlodejov s prazdnymi rečami. to, že sme sa zaviazali ku kravine a nevyužili aspoň do tých 60% je chyba, ked to ty vnímaš inak je to tvoj problém a nie zle riešenie. Ak nemáš na dobré riešenia, investície peniaze nie je nerozumne si na ne požičať. Zákony únie taktiež nie su dobré a na krajiny ktoré prešli transformáciou mali mat iné podmienky, aby ich dobehli. Nie všetko z EU od Bruseelu je výhra.

 

Ak nedokážu odstraniť vykrádanie na daniach, nedokážu sa zbavit kradnutia na investíciach, nedokážu urobit dobré zákony a ich vymožiteľnosť potom nech tahaju do prdele.

 

No a ako bónus máš tu video od Kollara, ktorý paradoxne pre teba ide robiť niečo, čo tebe zmysel nedáva a môže vyčleniť tieto investície od nášho štátneho dlhu, ako presne neviem, ale tu to naznačuje:

https://domov.sme.sk/c/22348516/igor-matovic-vlada-rokovanie-koalicia-volby-2020.html?ref=njctse

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

robopol

Momentálne keď ide svetová ekonomika do AHA, je veľmi nerozumné sa zadlžovať.

Keď napríklad Danko v predvolebnej kampani vychvaľoval túto možnosť "môžeme si dovoliť zvýšiť dlh".

Tak sa počítalo s tým že globalizovaná ekonomika bude pekne ďalej rásť a nijaká pandémia ani ekonomické pandemónium nenastanú.

 

Momentálne obávam sa, bude štát potrebovať naozaj veľa peňazí ale za investície sa to považovať moc nedá..

Alebo dá, ak to prirovnáme k "haseniu požiaru"?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Práveže naopak v časoch krízy má štat investovať viac, to je Keynes. To znamená, že štát môže mierniť následky krizy, resp. ich môže dokonca zvrátiť. Pomílená Eu však nemala poriadne páky na to a tak sa zmietala v agónii dlhšie.

Ešte k tomu zadlžovaniu:

Ak sa zadĺži človek tak musí splatiť svoj záväzok a nemôže ho prerolovať ako štát. teda štát tu je ako nesmrtelný človek, čo môže rolovat svoje dlhy. Prípad grécka je anomália, kde to zašlo do takých čísiel, že stratili na čas kontrolu nad financiami. No a túto Sulík a spol tu strašia Greckom, pričom je zjavné, že nepochopili, že "peniaze" strácajú svoju hodnotu pretože systém je nastavený na zvyšovanie inflácie, to je cieľ a tak jee nastavený trh. Preto je výhodnejšie si požičať na investície, pričom dobré investície sa splatia v rozumnom horizonte. S tým, že najskor si ušetríme, tak to je ako keby si si v 60 rozhodol, že si kúpiš byt, dovtedy si v lese. To sú fakty a USA je toho príkladom najvačší dlžník. To je politika lebo za "peniaze" si kúpiš niečo hmotné, čo potrebuješ. No hlúpi slováci sa nechali vydierat, že musia dodržiavať kritéria Eu, lebo v nej nebudú. Potom tu začne Sulík a všetci spievať pesničku o šetrení, pričom korupcia, neefektivita štátu sa nezmenila. TAm sú ďalšie prostriedky.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

robopol

Hmm..

Aby si si mohol požičať.. Na to proste potrebuješ, niekoho kto by ti mohol požičať..

Niekoho kto má hotovosť navyše..

Ale v momente globálnej krízy.. Od koho, si to vlastne konkrétne chceš požičať dnes peniaze?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

...........Momentálne obávam sa, bude štát potrebovať naozaj veľa peňazí ale za investície sa to považovať moc nedá..

Alebo dá, ak to prirovnáme k "haseniu požiaru"?

Nas novy "docasny" premier Matovic (a myslim, ze to svojho casu predniesol aj Kiska) predsa pred volbama stale dookola omielal, ze ked sa prestane kradnut, tak bude dost euracov na vsetko....tak ho teda nechajme plnit hlasanu agitacnu "slovnu hracku" a je vymalovane. Ked ine nie, tal tym "dokaze" ze danko je klamar a netreba si poziciavat, lebo.....medved?.... :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Bože Alamo,

Vláda USA si požičiavala dokonca priamo z Fedu. Za všetkým stoja centrálne banky, aj ECB mohla pomocť efektívnejšie, ked tu nastalo vzduchoprazdno na 10 rokov. Centrálne banky sú inštitúcie, ktoré môžu radikálne zmeniť aj dopady krízy. Krízy dnes vznikajú hlavne špekuláciami na trhoch. A najviac na krízu doplatia ludia, čo majú hypotéky a normalnu prácu, nemajú peniaze nazvyš. Kapitalizmus je fatamorgána, že je to nejaký všeliek na efektivitu a spravodlivosť. Tak to treba korigovať, lebo nám tu vyrastajú "nové štáty a vlády", ktoré tu všetko manipulujú, lepšie povedané môžu.

 

My sme sa vzdali priamo svojej meny aj kompetencie našej NBS na krízové situácie, teda sme doslova odkazaný na to, čo EU nám povie. No požičať si stále môžeme z x bank, lenže v časoch krízy sú úvery s oveľa vyšším %. Teda optimálne je to urobit za podmienok kedy sú úroky dobré a fixovať si obdobie. Výhodnosť Eura je v tom, že sa tým platí vo veľa štátoch, nie su potom prevody a podobne. Pokial by však SR bolo ekonomický tiger ako aj bolo istú dobu, náš kurz by voči euru rástol. Lenže neprišlo to, čo malo prísť: zvyšenie efektivity štátu, výber dabní, zníženie korupcie, vymožiteľnosť práva. Už tiger nie sme zďaleka, mohli sme ... Len sa tu topíme v kauzách a máme plné ústa zmeny..

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

robopol

Keď si požičiaš v centrálnej banke..

Tak centrálna banka, žiadne peniaze nemá, ona ich tlačí na tlačiarni..

Isté zaujímavé efekty, to akiste má..

Bohužiaľ nie také, v aké dúfaš ty..

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

netaraj, tejto poslednej krize pomohli centralne banky, v USA sa situacia zvratila skor, pretože FED sa rozhodol konat, darmo vykrikali všetci o inflaciach, nič take sterilne sa to urobilo. Ziadne velké peniaze sa do systému nedostali. Ja neviem, či ty si z marsu alebo odkial ale to je realita aj v Eu, centralna baka ECB znova pomohla. Druhý efekt, čo mal nastať no nesatla, zodpovednost verejných financii, to znamená vačšia efektivita, dalšie veci čo som napísal. A ďalšia vec je tá, že celá kríza bola spustena špekuláciami s hypotékami, úvermi (kde na trhu nastal silny pokles a výpredaje, potom sa odhalila špina) šak si pozri o tom niečo, kedže si zjavnena tejto planéte nebol, čo sa tu dialo. No a čo to teda znamená, že štát nefunguje dobre na celom svete a netipol špekulantom po prstoch.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tak sa vratme k vlade,   to ze robopol obhajuje politiku zadlzovania je zjavne  zrejme sa jej dockame, dosledky pridu neskor. 

Ale k skladaniu, Kiska sa brani ale zrejme ho vlastni dokopu do vlady.  V takom pripade je to jeho koniec, politicky.     Ale uprimne neviem ci je to velka skoda,  ako moralna autorita nefunguje, ako politik je prilis lenivy. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

dve stručné poznámky k "prospešnému" zadlžovaniu sa

 

1. SK nie je USA, nám by to trhy na úročení dlhu dali pocítiť oveľa skôr a oveľa viac

 

2. predstava, že štát si požičia na investície, a pritom sa tie prostriedky nerozkradnú či nevyplytvajú na nezmysly, tak ako je to štandardom pri eurofondoch, mi v našich politických reáliach výrazne zaváňa naivitou :D

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tyso

S tých "troch mušketierov", Sulo - Kyslík - Kôl..

Najmúdrejší by bol ten kto by zostal v opozícii..

A neuvŕtal sa do toho..

Podľa mňa..

Keby boli múdri všetci, tak navrhnú Zmotovičovi, nech teda zostaví menšinovú vládu úplne sám..

A že ho budú z opozície potichu podporovať a nahlas kritizovať..

 

Momentálne je možné všetko..

 

Ja osobne by som sa v tejto situácii, do vládnutia moc nehrnul..

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

robopol,  obavam sa ze veris zase na zazraky,  centralna banka moze pomoct ale ked zacne tlacit peniaze a davat ich vlade tak to konci hyperinflaciou, to je overene velakrat.    To co volas spekulacie  nie je velky problem,   ten vznika inde.  Ak cena penazi  je odtrhnuta od realnych moznosti trhu tak vznikne bublina,  a pokial to pritiahne realne investicie ako material a praca tak pri prasknuti je to pruser.  To je problem hypotek,   keby slo len o spekulacie tak to boli len niektore banky ci investorov  ale je to hra s nulovym suctom,  zle investicie uz su bohuzial hra zo zapornym suctom,

 

Ale inak,    bavime sa dialniciach  kde treba odhadom 40 mld EUR na dostavbu.    Ci si to poziciame,  postavime ako PPP  alebo vymyslime ine zazrak, tak potrebujeme v rozpocte dlhodobo najst zhruba 1,5 mld na splacanie. 

Co pri troche snahy ide, pokial bude ekonomika stale rast.  ale je to zase na ukor niecoho ineho.   A to treba povedat jasne,   ludia mozete mat vyssie dochodky, vyssiu matersku,  vyssie platy ucitelov  ale nie vsetko dohromady.  To sa vola priority.  Klamat ludom ze to ide vsetko naraz je populizmus,  da sa zadlzit ale potom niekto musi v buducnosti prezit ze sa budu dochodky kresat na polovicu, podniky budu krachovat a pod.  

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Rozumného zadlžovania, nie na to aby sme vyplacali dôchodky. To zjavne potom ty si opak, tak si setri kym ta neokradnu iné štáty a nepredbehnú a kúpiš si 1m3 betónu za 2 krát viac :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

alamo, pre kisku by to bol riesenie,  ale sotva mu to jeho ludia dovolia. A sulik sa hodil na bodaky, ten chce ist do vlady za kazdu cenu


robopol,  co je to  rozumne zadlzovanie ?  To je dalsi sen, ktory nehrozi.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

robopol

Keby to hospodárske oživenie, vďaka zadlžovaniu fakt fungovalo..

Nerúcalo sa v ten momet keď si v Číne "netopier uprdne a vypustí koronavírus.."

Parafráza na "v Číne mávne motýľ krídlom a spôsobí uragán v Európe".

 

Prepáč.. Ja si predstavujem stabilitu inak..

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja neviem, ty tu proste plieskas tyso, že ja som za zadlžovanie, to je take ťažké pochopiť, aj keď som to ilustroval tu, že my môžeme a potrebujeme robiť investície a keď na to nemáme nie je zle si požičať, pokial vieme návratnosť investícii a dopadov na všetko možné. Tu sa bavíme rámcovo a ty protestuješ, vlastne nevieš ani proti čomu. Ďalší expert tu tvrdí, že sa rozkradnú peniaze ešte viac, však a ja tu píšem čo? že potrebujeme systémové a účinné opatrenia, aby sa tak nedialo, teda my v každej oblasti máme, čo robiť. teda za 30 rokov sa to neporiešilo, možno ešte zhoršilo. Takže áno sú tu priority a ja netvrdím, že len dialnice treba stavať.

Máš plné ústa zlých investícií, ja som tu žiadn konkrétne ani nenapísal. To má robiť vláda, aby navrhla dobré investície podporené štúdiami, čomu to pomôže a ako. Takže ďalšie prázdne slová, hlavne že si proti gréckej ceste..

 

Alamo,

ty si najskôr niečo naštuduj a pochop hlavne to, že to robia všetky štáty vo svete. A skús ešte raz prísť na návštevu z Marsu, pristan, nepozeraj len ďalekohľadom a zisti ako tu veci fungujú jo?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

alamo, pre kisku by to bol riesenie, ale sotva mu to jeho ludia dovolia. A sulik sa hodil na bodaky, ten chce ist do vlady za kazdu cenu

robopol, co je to rozumne zadlzovanie ? To je dalsi sen, ktory nehrozi.

Teoreticky..

Sulo.. Môže si to dovoliť..

"Strana" sa dokonale vyčistila od všetkého "oportunistického a kolísavého"..

V zásade SaS je momentálne najkompaktnejšie zoskupenie..

Ak sa Sulo nenechá uvŕtať do nejakých nechutných káuz..

(to extempóre s Kočnerom, dúfam že bolo poučné..)

Mohol by zafungovať ako "antiDanko" a začať konečne rásť..

Ale.. Je to iba malá šanca..

 

Fakt.. Keď teraz totálne krachne.. Už neviem, koho "rozumne" voliť..

 

robopol

Aj keď všeobecne vojde do módy "nahúliť sa jak čibuk a zažonglovať si s naštartovanými motorovými pílami"..

Uisťujem ťa, že mňa tá móda nechá úplne "chladným"..

Akurát sa budem snažiť, čo najďalej sa vzdialiť s toho miesta, kde sa bude "žonglovať"..

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No ja len, že či vieš napr. že Japonsko ma napr. 240%, a možno aj viac, prečo sa nehovorí o Japonskej ceste? vysvetlil by si mi to? Dlh Slovenska je 48%, no ale napr. obyvateľstvo sa výrazne zadľžuje v posledných rokoch. To nevadí? Nuž experti, zjavne ste vy naivní.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov