Skočiť na obsah

Prenájom nehnuteľností


Sniper

Odporúčané príspevky

Túto tému zakladám o prenájme nehnuteľností, aby sa to všetko nemontovalo do jednej témy o bytoch. Momentálne sa rozhodujem, a ide o dosť vážne rozhodnutie, či by som nezainvestoval do nejakej nehnuteľnosti, ale je tam zopár "keby", "čo ak". Preto by som potreboval názory tých, čo s týmto majú nejaké skúsenosti hocijaké.

 

  • Oplatí sa investovať teraz do nejakej nehnuteľnosti, keď sú predražené?
  • Aký čistý zisk v priemere vám vychádzal napr. z prenájmu 2 izbového bytu?
  • Je dobrý nápad skúsiť prenajímať garáže?
  • Aké máte skúsenosti s podnájomníkmi, platili načas, neurobili z bytu dreváreň a pod.?

Rozmýšľam, či by toto bola dobrá cesta ako ako tak zhodnotiť financie, keď tie bankové úroky sú tam mizerné, že človek veľa nenasporí.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

záleží od mnohých vecí,
u nás momentálne seriózny prrenájom viazne...

keby sme chceli na mesiac, na týždeň, na dva mesiace, pre nejakých robotníkov na čas nejakej práce, to by šlo, na to má majiteľ domu vyhradené byty a strieda sa to tam neskutočne.

fabriky prepúšťajú, resp. neprijímajú nových zamestnanocov, trochu to tu stojí, už niekoľko mesiacov tu nevieme zohanť poriadnych slušných nájomníkov.

a záleží zasa len od lokality, za koľko... podľa toho je aj zisk. ale priveľa to nie je, len také prilepšenie, kým nájomca platí... mám skúsenosti s kdejakými.
najlepšie je pozrieť sa na inzeráty, za koľko prenajímajú iní v danom meste...

v Šali sme mali zisk okolo 130 eur z jednoizbového bytu... teraz má ten byt brat, a je to podobné. v sume sú všetky energie a nájom, a prípadné nedoplatky sa platili zvlášť.

presne pre to, aby zo zariadeného bytu nebola dreváreň, nemáme nájomníka už celé mesiace... takých na dreváreň by sme našli, aj neplatičov, ...
ale nakoniec je každý nájomník trochu riziko.

naši boli v celku ok, celé roky, jeden 5, druhý 3 a potom im začalo šibať... a bol dosť problém ich odtiaľ dostať. teraz sú trochu upravené zákony, je to trochu ľahšie, a konzultovala som naposledy dokonca aj s pink....

a samozrejme veškerý zisk a ešte navyše sme vrazili do kompletnej rekonštrukcie v šali... a potom došla doba, keď na diaľku už to prenajímať bolo o hubu... tak sme to vyriešili ináč.

 

a tu... :

takže sme bez nájomníka... a to je lokalita, ktorá je obľúbená, blízko BA, ale momentálne je tu dosť voľných bytov.

 

neviem, ako je to smerom k vám.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja prenajimam garsonku v Petrzalke. Ked odpocitam hypo a energie zostane mi z najmu 50€. Ked raz stvrtrocne zaplatim koncesionarske tak aj menej. Viac pytat nemozem. Ked v budicnosti dvihnu uroky a mne sa zvysi hypo, tak neviem neviem, ci nepredam garsonku. Zatial ju mam ako investiciu do buducnosti, ale donekonecna sa ju nebude dat drzat.

 

A ci sa oplati teraz invesrovat? Ak das co najviac vlastnych a dostanes dobru urokovu sadzbu tak aj ano. Este vzdy mozes ten byt v budicnosti predat. A co sa tyka najomnikov... Mam tam jednu pani, ktora je slusna, je to prvy najomnik. Bol vsak problem najst, ozyvali sa rozni ludia. Co chceli znizit najom o tolko, ze by som ja este musel doplacat a tvrdili mi, ze zvhladom na lokalitu viac nedaju. Pred tym vsak cena nebola problem. Proste skusali. Hlavne, ze z tejto casto petrzalky maju spoje do celej Bratislavy. Ludia su rozni.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

 

 

Rozmýšľam, či by toto bola dobrá cesta ako ako tak zhodnotiť financie, keď tie bankové úroky sú tam mizerné, že človek veľa nenasporí.

 

Moja prvá reakcia bola – zabudni /a aspoň sto výkričníkov/.

 

Nebývam v podnájme a ani nehnuteľnosť neprenajímam, ale mám reprodukované skúsenosti svojich známych.

Bývala kolegyňa sa presťahovala do väčšieho bytu a svoj malý jednoizbový prenajala. Nájomník mal po čase problémy s pravidelným platením, problémy boli s jeho vyprataním, a aj keď jej neurobil z bytu kôlňu, nechal po sebe nedoplatok a ešte väčší neporiadok. S úsmevom jej do očí "prskol" – tak sa súďte!

 

Byt v susedstve kúpila mama pre svoju dcéru, ktorá je toho času v cudzine. Byt prenajala, aj keď netuším ako sa k osobe, ktorú do bytu nechala nasťahovať dostala, bol to jej veľmi zlý ťah. Keď sa jej podarilo osôbku z bytu dostať, musela urobiť riadnu údržbu, pretože v tak zdevastovanom byte by sa bývať nedalo.

Momentálne sú tam noví obyvatelia, a myslím, že tentokrát by to mohla byť dobrá voľba. Snáď som sa neunáhlila.

 

Takže do tretice tretí odstrašujúci príklad, ale nenechaj sa odradiť a už vôbec nie zastrašovať.

 

Vždy je to o ľuďoch ...

... ale ja by som byt, za ktorý som zaplatila nemalé peniaze, určite nikdy do prenájmu nedala.

Na papieri sa dá "ošetriť" všetko, ale skutočnosť je žiaľ často úplne iná.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Kopa mojich mladsich kamaratov byvala v prenajatych domoch, ci bytoch ako studenti, neskor aj ako mlade rodiny. Je to sice z opacneho uhla pohladu, ale pokial viem, nerobili problemy ani im nerobili problemy.

Podla mna prenajat studentom je dobra volba. Sice sa na tom neda ryzovat, ale ak ide skor o to, neplatit naklady a mat to ako investiciu do buducnosti, tak je to dobra volba. Sestra teraz tiez uvazuje o prenajme rodicovskeho bytu, ale bolo by to cez rodinnu znamu, pre syna-studenta.

Este kedysi v praveku otec prenajal rodicovsky dom s tym, ze najomnici splacali najomne tak, ze investovali do oprav a rekonstrukcie a po niekolkych rokoch si dom aj odkupili.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

to s tými nájomníkmi mi pripomenulo... mala som tam pár, v Šali v jednoizbovom byte, vtedy ešte nebol rekonštruovaný, tak zisk tam bol veľmi malý... bola to jedna žena, ktorá ušla od muža, na mesiac... potom jeden mladý muž, práve rozvedený a trochu zmätený z toho, asi pol roka...
potom jeden ďalší, ktorý bol práve rozvedený  ... neskôr si našiel frajerku, mali aj dieťa, fajčili ako štyria Turci... ale 5 rokov s nimi nebol nijaký väčší problém... potom prišla kríza a stenčili sa im príjmy a nastal problém...

takmer rok naťahoval odsťahovanie, platil vždy neskoro, bral si pôžičky z pôžičkární .... až nakoniec sa ho podarilo dostať von.... byt bol doslova vybývaný...

chvíľu odpočíval, kým sme sa dostali ku kompletnej rekonštrukcii...

v podstate tam odišiel nielen celý zisk, ale ešte hodne peňazí navyše.... takže toľko k zisku.

potom tam prišiel mladý pár, veľmi mladý, chlapec s IQ húpacieho koníka, nedokázal pochopiť ani to, čo sú ročné vyúčtovania, on si myslel, že na ňom chcem ryžovať... o nedoplatky sa hádal a peniaze mi hádzal na stôl s odporom... do bytu ma nepustil, hoci som na to mala ako nájomca právo, ale vysvetliť si to nedal... potom vymenil frajerky, a začalo to ísť dolu vodou... pridal sa k náckom, začal posilovať, na fb sa fotil ako sbskár s pištoľou, odmietal platiť.... no bolo to veselé.
vtedy som konzultovala s pink.... nakoniiec sa odpratal, nevrátil kľúče, zostal dĺžny, ale ja som bola rada, že som sa ho zbavila...

a okrem toho: tá armáda zaujímavých ľudí, ktorý sa hlásili na bývanie, keď bol byt inzerovaný a voľný... so štyrmi deťmi, s piatym v bruchu, kdejaké existencie, prehúlené a kdejaké, po prvých nájomníkoch, kde bol smrad od cigariet a večne preplnených popolníkov sme si dali podmienku po rekonštrukcii nefajčiť v byte...
človek, ktorý na diaľku smrdí od cigariet, sa dušoval, že nebude... no a takéto srandy...

hlásil sa tam jedni mladí ľudia, to bolo zo začiatku, o ktorých vysvitlo, že tam chcú zariadiť dievča na telefón... malý súkromný bordel....


keď prevzal byt brat, za pol roka vymenil 4 nájomníkov.... o jedných sa za mesiac ukázalo, že sú to drogoví díleri... chodili tam celé procesie mladíkov pre dávky...
a neplatiči a tak a podobne... teraz má jednu rozvedenú ženu s dvomi dcérkami, ktoré sú tak ticho, že o nich nikto ani nevie, a úzkostlivo dbá o to, aby vždy zaplatila na čas.... na také treba skutočne natrafiť, to je výnimočné....

 

aj v tunajšom byte / je kompletne zriadený aj s kuchynskými spotrebičmi / sme si dali aj podmienku nefačiara... a aj to je problém, zvyčajne títo ľudia húlia ako fabriky... a hovorím, kdejakých na chvíľu sezónnych by sa dalo, ale toto je dvojizbový veľký byt, tak je problém... a momentálne trh stojí.

nie je vždy ľahko byť majiteľom bytu

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...
  • Pred 3 týždňami...

nám sa už vystriedali za 3 a 1/2 roka tam asi 5 nájomníci s priateľkami, tí poslední, čo tam boli, si teraz kúpili vlastné bývanie. Takže zasa to idem po uprataní a drobných opravách prenajímať, ale chystám sa to zveriť realitnej maklérke. neviem, či sa to tak oplatí, ale chcem mať pokoj s úradmi každého druhu. A tiež slušných nájomníkov, nech mi stade nevyvoláva chlapík, že nech si spravím poriadok s nimi, lebo tam robia bordel. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

kamarát posledné dva roky prerábal starú chajdu, najprv to chcel mať pre seba ako "víkendový dom", hoci svoj vlastný má hneď oproti. nakoniec ešte urobil podkrovie, celé to rozdelil na tri samostatné jednotky a prenajíma. len on zvykne prerábať na vyšší štandard, tak si aj zapýta vyšší nájom a vyberá si nájomníkov starostlivo. poprerábal tak aj nejaké byty v meste a len sa po nich zaprášilo. a tuším, že tie byty prenajímal cez realiťáka.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

@Vilma Flinstonova a preto som ja predal svoj byt. Mal som tam sice iba jednu starsiu najomnicku dva roky, ale sestra mala v malom meste dost starosti s prenajmom.

Ked si zoberiem, kolko na daniach musim zaplatit, ak nechcem odrbavat stat, tak sa to ani neoplati. Teda oplati ako dlhodoba investicia. Ci som predal dobre, ci si ho mal nechat... To je uz jedno. Clovek ani nevie, co bude o rok. Nechcelo sa mi zase hladat a vyberat podnajomnika, dotahovat sa na cene. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dňa 11. 3. 2021 at 14:27, Proteus napísal:

@Vilma Flinstonova a preto som ja predal svoj byt. Mal som tam sice iba jednu starsiu najomnicku dva roky, ale sestra mala v malom meste dost starosti s prenajmom.

Ked si zoberiem, kolko na daniach musim zaplatit, ak nechcem odrbavat stat, tak sa to ani neoplati. Teda oplati ako dlhodoba investicia. Ci som predal dobre, ci si ho mal nechat... To je uz jedno. Clovek ani nevie, co bude o rok. Nechcelo sa mi zase hladat a vyberat podnajomnika, dotahovat sa na cene. 

u nás je to trochu zložitejšie. taťuldo žije, a on by s predajom nesúhlasil. ja to vlastne len spravujem, lebo on nemá na to už sily, a segra je tahet v Hungárii. Ale mám z toho akurát tak starosti, aj o účet otcov sa ja len starám a spravujem ho.  Takže to musíme držať a starať sa o to. A Flinstone by aj pukol, on sa nevie ani s vinicou rozlúčiť, hoci ju neobrábame, nechce ani aby som predala barabizbnu s malým pozemkom v Maríkovej po babke...ale oštaru s tým mám ja. teda s bytom a s Maríkovou. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Myslím, že prenájom nehnuteľností sa moc neoplatí. Keď si zoberieš cenu nehnuteľnosti, tak tá suma sa dá investovať s oveľa lepším výnosom. Samozrejme platí to hlavne, keď akcie slušne rastú, ako napr. teraz.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 týždňami...

skutočne sa neoplatí, je to na oštaru.
keď má niekto viac bytov, sú takí, to je pomaly práca na plný úväzok a tvrdo do toho ísť, na to nemá každý ani nervy ani žalúdok.

nakoniec taký prenájom malého bytu vyjde tak, že kým neplatiča dostaneš z bytu, už platíš ty, prípadne keď platí, tak do renovácie a upratovania dáš to, čo si mesačne horko ťažko zarobil.
 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Najlepsie je prenajat niekomu normalnemu z rodiny. Nemusis riesit papiere, danove. Kazdy mesiac cash na ruku. Mozno trochu menej zapytas, ako od rodiny, ale tak, aby pokrylo naklady. A mas vybavene. Tomas by o tom vedel rozpravat 😂

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ono by sa to dalo aj by to davalo zmysel, aj nedalo. Ze z rodiny a bez papierov. To ako bratrancovi kupim byt lebo si nasiel robotu v Prievidzi,nebude sa mu pacit vyhlad ani robota a odide do Povazskej Bystrici,kde ma novu frajerku a robotu? Neviem ci by som to riskol aj pre svoje dieta. Skor je to ako znudze cnost. Mas volny byt(nemas naklady na hypoteku) -tak dovolis niekomu tam byvat.

 

Normalnemu z rodiny - je to iste ako normalnemu z nerodiny. 

 

Uz aj synovi keby som videl,ze je normalny,by som mu len pomohol,ale zodpovednost musi niest on. "pozical" na 20%,dal mu cash na 20%, ci ho este rok chranil. 

Ked "pozicias" majetok niekomu z rodiny o kom si si myslel,ze je normalny a on ti to odje.. by som nechcel poznat. A kludne to on spravi,resp sa to stane neumyselne. Len to tak vyjde.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov