Skočiť na obsah

Veci - skladujete, vyhadzujete?


game

Odporúčané príspevky

Ako ste na tom s vecami?

 

poznám domácnosti, kde sa od vecí nedá pohnúť, lebo všetko, čo do domu príde a keď nejakí hostia prinesú z dovolenky, kúpia na jarmoku, kúpia nové, spolu so starým za jeden celý život nakopené - všetko je vyložené v dome.,

sú ľudia, ktorí sa nevedia zbaviť vecí - v extrémnych prípadoch sú to záležitosti na pomoc odborníka,

ale poznám ľudí, ktorí nevyhadzujú oblečenie - od prababky počnúc, ktorá bola onoho času dáma z vyšších kruhov, všetky skrine uložené v rozsiahlom starom dome na najnemožnejších miestach obsahovali šaty - čipky, hodváby, lurexy, brokáty, ale čo je zaujímavé, oni tieto veci využívali: mnohokrát sa z nich prešili nové veci, alebo sa využili ako ozdoba...

 

potom sú minimalisti, niečo ako si myslí o sebe Tomáš, že je, ktorí neskladujú nič, len to najpotrebnejšie.

 

ja sa desaťročia chystám zmeniť niečo na ukladacích priestoroch v byte, ale schválne nemením - mám ich minimum, a s tým minimom musím vyjsť, nieže by som bola škrečok, ale okrem pár nostalgických drobností a hračiek ma to veľmi príjemne a bez veľkých cavykov núti veci vyhadzovať.

neznášam zapratané priestory.

 

nemusí ísť o tradičný "bordel", veci môžu byť uložené, čisté, kompletné, len zahlcujú... alebo sa dokážete zbavovať zbytočností?

 

 

ako ste na tom?

máte veľké pivnice či stodoly, komory, ktoré unesú všetko,

ste škrečkovia, ktorým sa všetko raz ešte zíde,

 

alebo bez milosti hlúposti vyhadzujete?  vrátane kopiaceho sa oblečenia, a vecí, ktoré ste v pominutí zmyslov kdesi pre čosi kúpili a zrazu zistíte, že to bola sprostosť a von s tým? alebo do komory?

 

napadne vám niekedy vyhodiť na hromadu a zapáliť?

riedite pravidelne, neriedite, skladujete? čo skladujete, čo nie, ako ste na tom s vecami? :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

čo sa týka mojich vlastných vecí, snažím sa vždy zbaviť zbytočností, žiaľ nedá sa to povedať o celom dome, keďže nebývam sám. inak, keby bolo na mne, tak 10-kubíkový kontajner by bol pekne doplna. ale aj na to raz dôjde. až mi definitívne dôjde trpezlivosť.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pokúšam sa pomaly celé roky trochu primäť mamu, aby preriedila svoje veci... je to ťažké, a pre ňu je to ťažké, čo úplne chápem. poamličky, veľmi pomaly to začala... s vecami ako takými nie, má spústu spomienok, vecí predmetov za dlhý život a po bratovi a vecí, ktoré kedysi ťažko zháňala a tešila sa im...

začala trochu v oblečení, ale je to stále málo.

 

ja som iná... nikdy som nebola priveľký zberateľ, hoci na druhej strane som mala rada, keď bolo čokoľvek v domácnosti či z kníh či z čohokoľvek treba, to doma bolo a je. ale nezbieram.

 

pred cca 15 rokmi, keď to vyzeralo, že budem nejako musieť vyriešiť odkladacie priestory - som to vyriešila naopak. ich počet sa znížil, manželovi sa rozbehlo podnikanie a spústu odkladacích priestorov som mu uvoľnila na jeho veci.

 

odvtedy bez milosti vyhadzujem. darujem, rozdávam, dávam deťom do školy, keď pred vianocami mávajú také malé školské párcentové minijarmoky...

 

drobnosti nekupujem vôbec, jarmoky kedysi nešli bez niečoho prineseného z jarmoku... všetko skončilo, mením šatník, tak mením komplet, neodkladám, ide preč, mala som spústy podedených nepoužitých návliečok, plachiet, uterákov ... všetko išlo po rokoch preč, a už desať a viac rokov nechýbajú... vyhadzovala som dokonca knihy... tie prvé som ledva predýchala, mám istú skupinu, ktorú nedám ani za nič, ale už mi to nespôsobuje problém, vyhádzať brak.

 

je to možno pre niekoho divné, ale snažím sa riešiť svoje veci tak, že nech odídem kedykoľvek, po mne nech stačí vypratať jeden šuflík a jednu skriňu a možno ešte nejaké drobnosti, balík vecí na vyšívanie, na šitie, látky, z ktorých už nikdy nič nebude, lebo už nešijem... s knihami nech urobia vatru, kníh je všade na mraky...  je to veľmi divné?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tak to nenazvime minimáizmom a táto téma by mi dala možnosť vysvetlit to. Proste mat minimum veci. Mat len veci čo majú nejakú funkciu. Nič dekoračné, nič staré čo už nepoužívam takže to točím. Čo nepotrebujem speňažím, darujem, neni dobré nič skladovať.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

kamarátka má jedných známych, sú to postarší ľudia, dobre nad 70, doma s nimi býva slobodná dcéra.

je to família, ktorá nikdy nič nevyhodila, a zbierajú suveníry... dokonca považujú za úplne neprijateľné, keď o niekom z rodiny, zo známych, kamarátov vedia, že kdesi bol, cestoval, a nepriniesol im nejaký suvenír...

rovnako je pre nich nepredstaviteľné, aby im na meniny, narodeniny známy a kamaráti nepriniesli NIEČO. čokoľvek, len nech sa to dá vystaviť kamsi, trebárs aj na zem, ani tam už priveľa miesta nezostáva - upratané majú dokonale, ale po zemi v košíkoch umelé kytice veľkosti žirafy, koše s umelými spiacimi psami, mačkami, sošky z kdejakého dreva, všetky plochy každého nábytku založené alebo povesené suvenírmi...

v kuchyni majú ako stôl jednu širšiu dosku, aj na tej sa zmestia len po dva taniere, pretože polovica je založená suvenírmi - soľničkami, kvetinkami, kalíštekmi, ...

na vianoce ešte pridajú - zvonka a zvnptra ozdobené vstupné dvere, a dva obrovské stromy - jeden do obývačky a jeden do dcérinej izby - kam sa cez sviatky dostáva len na skulinku otvorenými dverami, a do skríň sa nedostane vôbec....

takto nejako vyzerajú zberatelia :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

V tomto poznam dva druhy bytov. Prazdne (take tie moderne, kde mas stolik, gaucovku, nejake kreslo, jednu policu na stene a nic viac) a plne. Ja mam byt plny. Do izby kde teraz sedim sa uz nevojde nic, na jednej stene je regal s knihami a vstavana skrina, v tej su rozne veci. Minule som tam nasiel desatkilovu rusku kotucovu premietacku na filmy (normalne ze video), komplet vercajk na vyvolavanie fotografii, plny kufor hackovanych deciek po babke, lego po mne a este cokolvek ine. Zalozil som to vsetko naspat. Ostatne steny su oblozene Cdckami, DVDckami, LPckami a gitarami V obyvacke jen to podobne, obyvackova stena je komplet zalozena knihami, vazami, z bruseneho skla (to sa dakedy davalo ako dar) atd. V bare je niekolko sad poharov a hrncekov, z ktorych sa nikto nikdy nenapil. na stene visia stare kyvadlove hodiny po babke, alebo po jej babke, neviem..  Deda som nepoznal, ale bol automechanik. V garazi po nom este zostalo par suciastok. davnejsie som predal motor zo sajdky BMW z cias prveho slovakstatu, este mam tusim prednu vidlu a nadrz, plus kopu neviem coho.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tragedia je, ze aj veci, ktorych by som sa chcel zbavit, tak neviem, kde su... ano, urcite tu niekde su a keby som ich predal, slusne zarobim (a mozem si kupit zas nieco ine, mozno trochu mensie a skladnejsie :D )

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ja občas preriedujem veci, hodlám sa aj v pivnici spraviť poriadok a vyhodiť rárohy, ktoré už dlho neboli použité. Flinstone naopak, kupuje síce nové veci, ale starých nie a nie sa zbaviť, vraj ich ešte určite bude potrebovať (môj názor? Prdľačky!)...ak budem zdravá a už budem doma, ak sa zasa nebudem nútená venovať dačomu inému, tak to zrevidujem. Čo oko nevidí, srdce nebolí. Určite si na tie haraburdy ani nespomenie.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nahodou, pred Vianocami som kamaratpvi daroval sanky, ktore uz asi 20 rokov lezali v pivnici; potrebovali trochu repas, ale on je manualne zrucny ;)
a ked sme uz boli v tej pivnici, tak si este cosi vybral, uz ani neviem, co to bolo...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

V nasej bytovke (este tam kde mam rodicovsky byt) susedia uz vedeli za kym maju ist ked sa chceli zbavit haraburd ci uz v byte alebo pivnici. V byte kde teraz zijem brat nenechal nic kedze mal len podnajomnikov ktori si doniesli svoje a pri odchode aj vzali. Takze ked som prisiel mal som to v stave ze kuchynska linka a kupelka. Nic ine tam nebolo. Skrine som si ponosil vyhodene alebo darovane takze vlastne kazdy kus nabytku je iny ale mam ho gratis a jedna pani vyhadzovala komplet postel ktorej nic nebolo len jedna strana otvaracej mechaniky bola pokazena co som opravil. Stolicky mam tri kazdu inu lebo postupne som si nanosil. Stol ma taky vstavany k stene takze to som riesit nemusel a chladnicku som si vypytal zo zberneho dvora co ma mesto technicke sluzby a ludia tam nosia pracky, chladnicky, velaktrat su funkcne len niekomu sa to nechce davat do bazaru alebo dat do inzercie v rubrike darujem a cakat kym pre to pridu, jednoduchsie to je vyhodit alebo zobrat do mestskeho zberneho dvora. Su tam funkcne PC monitory, zakladne dosky, CD mechaniky, mikrovlnky, televizory, nabytok aj cele obyvacie steny alebo tie velke dvoskryne len ja som mohol zobrat to co sa mi zmesti do auta. Jedine tu valendu som musel vybavit privesny vozik. Ale to neznamena ze skreckujem. Ja tie veci obvykle predam v bazare alebo zuzitkujem na suciastky.

 

Uvediem priklad. Vela ludi vylozi pri kontajner celu prepravku hraciek a bolo tam aj funkcne auto na dialkove. Ja som ho predal za 10€ v bazare. Sused prerabal byt a menil zarubne v trojizbaku, chcel ich vyhodit, ja som to nalozil do auta a v zbernych surovinach som dostal 20€ za to. Proste niektori ludia si ani neuvedomuju ze vyhodenu vec sa da este spenazit. Asi su na tom tak dobre ze neriesia. Pravidelne sledujem rubriku darujem. Tam casto ludia podaruju bicykle ze stoji im to v sope a ma to len defekt na jednom kolese inak funkcne. Co urobim ja? Opravim defekt, naolejujem, podotahujem, ponastavujem a predam za 15€. Takisto televizory su skoro kazdy den v ponuke tak ich pozbieram a hned supnem do bazaru za 10€ a aj sa vzdy predaju.

 

Princip spociva v tom ze clovek co sa tej veci zbavuje nieje odkazana na drobne co by zato dostala a ani neriesia ci existuje sposob ako to este spenazit. Ale clovek co zhana narychlo nejaku telku ze chce len tak na ubytovnu alebo detom k hernej konzole atd. Alebo niekto zhana narychlo bicykel nechce novy len taky ze chodi na tom na stanicu tak je ochotny dat 10-15€. Ja som len prostrednik.

 

vyzit sa z toho neda ale ako taky vedlajsi prijem staci. Brat mi hovoril ze naco to robim ze smiesnych 5-10€ za to nestoji ze to terigam do bazaru ci zbernych surovin ale ked nemam vobec peniaze aka zachrana je aj tych 5€ nie? Takze zbiranie/vyhadzovanie haraburd pomaha niektorym ludom prezit.

 

Ja teraz mam po plafon narvanu pivnicu rozobratymi bicyklami ale postupne ich skladam a davam do bazaru. Jeden som predal za 20 dokonca, dalsi za 15 cez inzerat, a treti je este vystaveny caka na kupcu. A dalsich 7 mam rozrobenych. Ale ja to vsetko zuzitkujem alebo spenazim.

 

Akurat vcera niekto postavil vedla kontajnerov tu velku cestovnu tasku na kolesach co sa da tahat (na letiskach s tym zvykli chodit) a pozrel som z blizka, nic nieje zlome len na jednom koliesku sa uvolnil srob co som opravil. V obchode u vietnamca to stoji okolo 20 az 30 zalezi na velkosti. Tento je dost velky takze ho idem dat za 5€ do bazaru.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

už nejaký čas premýšľam, že je načase znovu raz spraviť očistu.
síce vyhadzujem aj priebežne, ale nejakým zázrakom sa veci aj tak majú snahu hromadiť sa.
takže sa chystá veľké vyhadzovanie, naposledy bolo asi pred 8 rokmi, to bolo neuveriteľné, čo išlo všetko von - napriek tomu, že skutočne neškrečkujem, priebežne vyhadzujem, bez milosti, a schválne - aj keby som skutočne potrebovala - udržujem v počte skríň staus quo, aby mi ani len nenapadlo odkladať nič, čo odkladať netreba.
 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

tak toto je vec, ktorú nepoznám, nikdy sa u nás na balkńoch neskladovalo nič, čo nemá byť nutne na balkóne.
a na balkńe sú zavesené kvety, dve vysoké stoličky, lebo balkón má vysoko zábradlie, pár veľkých vyberaných kameňov, aby sa opticky skrátil, lebo je dlhý.
viem, v bytoch je pramálo skladovacích priestorov, ale vždy sa to nejako vyriešilo, nejako sme namačkali inam, alebo vyhadzovali...
aj keď máme posledné desaťročia nepriehľadný balkón, neexistuje skladovať na balkóne.
tu v meste sú prevažne nepriehľadné a murované balkóny, takže keď ľudia skladujú rozumne, moc to nevidieť,
ale u nás doma v Š. sú takmer všetky sídliská s balkónmi s drôteným sklom...a vyzerá to otrasne, keď ideš okolo a na každom balkóne iné rárohy... hrúza je to. :ermm:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

my nemáme priehľadný balkón, máme tam skrinku na kompóty, na duhom konci skrinku s Flinstonovými vecami (hadičky, káble, bužírky, drôty, brúsne kotúče a čo ja viem čo ešte), a zvyšok rohovej lavice, s úložným priestorom, a v tom sú staré nepoužívané brúsené poháre, a v igelitovom sáčku pohároky od jogurtov aj s deklami, na zaváranie lekváru.  Koše na zueleninu, ktoré nosíme na huby. A krabicu pre mačku. A rárohy,. ktoré ešte chcem vyhodiť, ked zas budem doma a Flinstone bude v robote.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 týždňami...

Mám prechodný Buffer v pivnici :-) Dočasné skladovanie ako RAM v PC. Nazbieram dostatok železa, starých autobatérí a pod. Naraz odovzdám a mám 15€ na otočku. Minule som napratal felíciu po plafón a 16€ som dostal. Akože nedávajú za plechy veľa ale ak ho odovzdáte veľa vzedy to už má význam. Už som vyhradil jednu miestnosť len na skladovanie harabúrd ktoré zarábajú. Už mám dva radiátory, jednu autobatériu a 3 zárubne. Prečkám druhú vlnu ešte dačo nazbieran a pôjdem odovzdať hneď ako otvoria zberné suroviny.

 

  • Páči sa mi to 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov