Skočiť na obsah

Najväčší Slovák


slimak

Odporúčané príspevky

je...

ešte som premýšľala, či vôbec tento nezmysel spomenúť, slimak ma predbehol.

 

neviem, kto to pozeral, my sme to omylom na minútu prepli, to stačilo... po prvé, RTVS za 700 000 eur spravila galavečer na úrovni regionálnej tv,

a pretože sme na Slovensku, výsledky ankety pri hlasovaní 24000 ľudí ani nemohli dopadnúť inak.

 

ako to bolo s hlasovaním? to bol dopredu určený zoznam a ľudia len hlasovali, alebo ľudia zasielali hlasy za toho, koho chceli?

toto neviem a nepochopila som - vie to prosím niekto?

 

11 - 100 ... to je neskutočný mišmaš,  pôvodne tam bol aj Tiso, a je tam Adela, a Jožo Ráž... a Mária Terézia ako najväčšia Slovenka... :doh:

 

TOP 10:

Marika Gombitová, speváčka
Anton Srholec, kňaz
Peter Sagan, cyklista
Andrej Hlinka, kňaz a politik
Cyril a Metod, vierozvestcovia, misionári
Juraj Jánošík, zbojník
Gustáv Husák, komunistický prezident
Alexander Dubček, politik
Milan Rastislav Štefánik, politik
Ľudovít Štúr, jazykovedec a politik

 

poradie sa bude určovať v máji na ďalšom galavečeri, ale pri všetkej úcte... Marika Gombitová, Juro Jánošík, Andrej Hlinka a Gusto Husák ako najväčší Slovák?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

v prvom kole hlasoval každý za koho chcel, koho si sám vymyslel. aspoň tak som to pochopil ja. aj preto to vyzerá tak, ako to vyzerá. nuž demokracia.... alebo (ne)vedomosti. podľa mňa mali byť okrem fašistov vylúčení aj žijúci politici. lebo keď sa tam objavili ľudia ako miki, hranol a magister kapitán, vypol som to, lebo to vyzeralo ako politický prieskum. takže som bol aspoň ušetrený neskoršieho rážovho príhovoru a mečiarovho ksichtu.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Problém je, že v ankete nebol definovaný pojem Najväčší. Politik? športovec? vedec? herec? spevák? Najväčší môže byť pre niekoho aj blbec. Niekoľkých som v zozname aj našiel. Pre skutočné osobnosti musí byť trápne, ocitnúť sa na spoločnom zozname s niektorými "šampiónmi". Našťastie mnohí sa toho už nedožili.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

1. prgram vychadza z formatu BBC; ci si to briti nastavili na svoje ostrovne zmyslanie, alebo nie, pre SK to nemusi byt stastne; alebo aj ano, co je v konecnom dosledku jedno

2. desiva je ucast 24k hlasujucich (alebo hlasov ?) pretoze jeden clovek mohol poslat aj viac navrhov; takze neviem, kolko ludi tam bolo zapojenych kazdopadne je to prudko nereprezentativna vzorka (rovnako ako pri volbach, kde sa taktiez vzdy spusti lavina zbytocnych diskusii, ako by to mohlo/malo byt, keby, pretoze...)

3. nic na tom nemeni fakt, ze percentualne v pomere k poctu obyvatelov bolo hlasov viac ako vo Velkej Britanii

4. mozno niekto zdatny v statistike vie vypocitat, kolko teoreticky stacilo hlasov na to, aby sa clovek dostal do top 100 a kolko teoreticky mohol ziskat prvy; opat to nic nemeni na tom, co si myslime o zlozeni 100-ky, resp. o niektorych tzv. kontroverznych osobnostiach; navrhnut bolo mozne kazdeho, kludne aj svojho rotopeda, napr.

5. keby ste to pozerali (a nevyslovovali nazor na zaklade novinovych titulkov alebo diskusii na FB), tak by ste mohli zachytit Adelinu vestecku myslienku o tom, ze "to zas bude reci o tom, preco je tam ten, alebo onen a zasa sa bude narod viac rozdelovat a polarizovat..."; OK, folks, kazdy z vas mohol poslat 100 hlasov starej Blazkovej a vec by bola vybavena

6. preco by nemohol byt najvacsi Slovak sportovec, alebo hudobnik? preco vylucit nejaku skupinu obcanov z rebricka? len kvoli tomu, ze sportovci aj hudobnici maju vlastne rebricky? este ze Stefanik bol taky multifunkcny... mozno vedel aj slusne hrat na klaviri :D

7. fajn, vyluceni su vojnovi zlocinci a (mozno) aj masovi vrahovia... ale myslim, ze takemu Srholcovi by neprekazal ziadny clovek, ktoreho ma v top ten za suseda

 

takze klidek, od konca februara budu bezat v telke dokumenty a diskusie k prvej desiatke a 1. maja sa dozvieme, co sme za narod...

 

mate moznost sa prejavit, priatelia...

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

 

5. keby ste to pozerali (a nevyslovovali nazor na zaklade novinovych titulkov alebo diskusii na FB), tak by ste mohli zachytit Adelinu vestecku myslienku o tom, ze "to zas bude reci o tom, preco je tam ten, alebo onen a zasa sa bude narod viac rozdelovat a polarizovat..."; OK, folks, kazdy z vas mohol poslat 100 hlasov starej Blazkovej a vec by bola vybavena

 

 

Nepozeral som to a určite ani pozerať nebudem. RTVS už dávno nesledujem. Viem si predstaviť, ako sa v RTVS potia, aby vymysleli niečo sledovanejšie, ako konkurencia. A nápad BBC im vyplnil vatu. Čím je zoznam kontroverznejší, tým môžu očakávať väčšiu sledovanosť.   

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Bizarne je, ze sa tam popri menach ako Svatopluk, ci Matus Cak Trenciansky objavuju Banasova, Danko, alebo Raz ..no a tym padom je to aj trapne. Ten program mal potencial, STV z toho urobila bulvarnu frasku.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

asi to mali bližšie špecifikovať, dať nejaké kritériá. Toto je podivný mix všetkého možného. Viem, že to spolu nesúvisí, ale nepozerávam ani ČSMT, lebo je tam príliš široký záber, a berú napr. aj spevákov, ktorí majú svoje súťaže, či tanečníkov, ktorí tiež majú aj vlastné súťaže, atd. Ťažko vyberať zu toľkých oblastí. Toto mi toež tak dajako pripadá. Moc široký záber. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Gombitová odstupuje, RTVS rieši, ako na to, musia dohodnúť s majiteľom licencie, ako pokračovať v súťaži.

 

RTVS zatiaľ jej odstúpenie z ankety nepotvrdila, no ak by "prenechanie miesta" znamenalo, že ju nahradí ďalší v poradí, bol by to vojak Jozef Gabčík, ktorý v roku 1942 spáchal atentát na jedného z hlavných organizátorov holokaustu Reinharda Heydricha. Jednému zo slovenských hrdinov, ktorí v II. svetovej vojne položili svoj život v boji proti hrôzam nacizmu, patrí momentálne jedenáste miesto. Ak by z ankety vypadol aj Sagan, z dvanástky by sa do top desiatky dostal zosnulý herec Jozef Kroner, pravdepodobne najväčšia herecká ikona v slovenskej histórii. A hneď by bol ten "súboj" o niečo férovejší.

 

 

https://hudba.zoznam.sk/spravy/03-01-2019-marika-gombitova-sa-rozhodla-odstupit-z-ankety-najvacsi-slovak/

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nehovoriac o tom, že takmer alebo iste - každý národ má svojho legendárneho hrdinu, či to bol Tell, Robin Hood, Rózsa Sándor a kdekto, 

väčšina z nich prešla do legiend ako hrdinovia, tak, ako si to ľud prial a predstavoval...

na rovnakej úrovni ako Juro Jánošík je legendárny maďarský zbojník Rózsa Sándor... legendy a povzdychy ľudí sú jedna vec, ale isté je, že obaja boli skutoční zbojníci, zločinci, zbíjali nie preto, aby chudobným dávali, ako svojho času prirovnal svoju vládu k Jánošíkovi aj pán Fico... :)

 

zrejme to nie každý prijme, ale historické bádania dokladajú už dávno, že boli obaja zločinci, nie romantickí hrdinovia,

a nech blúzni historik Anton Hrnko bežne koľkokoľvek a kdekoľvek, v tomto má pravdu - ani právoplatne odsúdený Jánošík nepatrí do prvej desiatky Najväčšieho Slováka, celkom nabetón :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ako prvu podmienku mali dat, aby to uz mala ta osobnost za sebou. Ja viem, ze mali licenciu od BBC a tam sa zucastnili aj zivi, ale ako vidime, Slovensko nie je Britania ..a mrtvy nemoze odstupit :)
Druha vec, ta osveta mala prebiehat od zaciatku, zilo tu vela silnych, odvaznych a velkych ludi, ktorych pribehy narod ani nepozna a poznat by mal... Nebude, lebo toto je evidentne iba prieskum popularity. Na prvych desiatich miestach mame piatich politikov, troch/styroch fararov, jedneho zbojnika, cyklistu a spevacku. Co uz.
Keby som hlasoval (co nebudem), tak z tych desiatich by som vybetral medzi Srholcom a Stefanikom.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ja by som vyberala z dvojice Štúr - Štefánik, a možno ešte Dubček...

 

a neviem, čo sa kto rozčuľuje nad výrokom, že Dzurinda je neobjektívny spojenec USA, veď je to pravda. Tomu z prdele USA trčia len topánky...veru je nezabudnuteľné, keď u nás boli na návšteve americký a ruský prezident, a tá jeho ignorácia ruského štátnika a očividné panáčkovanie pred tým americkým, divže mu ruky a nohy nevybozkával, bolo neprehliadnuteľné, hanbila som sa jak pes aj za neho.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Celkom nechápem, prečo sa niektorí proti celej tej akcii tak búria a prezentujú svoj názory, kto by tam mal byť a kto by tam nemal byť. Veď " poradie sa zostavilo podľa hlasovania ľudí".

 

Komu sa nepáči výsledok vlastne žiada vymeniť (názory) ľudí v tomto štáte.

:)

 

 

 

Preco musim plati RTVS? 

 

Zo solidarity s celým systémom slovenskej republiky :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pre porovnanie zoznam 100 najväčších Nemcov http://www.klartextsatire.de/kultur/100besten-001-010.htm

medzi prvými desiatimi je Goethe, Bismarck, Adenauer, Einstein, Bach... aj Karl Marx, ovšem ako historik, filozof a novinár - že sa z jeho filozofie vyvinul stalinizmus a dynastia Kim a besnenie v Číne a v Kambodži, onoho času - bol dávno mŕtvy.

 

medzi stovkou sú osobnosti Klaus Kinski, Max Planck, Anne Frank, Werner von Siemens, Ferdinand Porsche...

a ešte kdekto samozrejme.

 

celú túto súťaž či čo to je nemožno brať vážne, je to zasa raz chlieb a hry, ale trochu desí - a to píšem roky rokúce v kdejakých iných príslušných témach - že my, Slováci, jop, niekde sme teraz vo svete tak, že kdekto ten bod na mape možno aj nájde, ale sami Slováci o sebe vedia žalostne málo.

a ani to málo nevieme predať.

 

nežiada sa vymeniť názory ľudí v tomto štáte... to môže byť len hodne pomalý proces, ovšem tridsať rokov samostatnosti už mohlo niekam s tým národom pohnúť, ale nepohlo - keby sa nemenili každý rok učebnice histórie podľa nastupujúcej vládnucej gardy, napríklad...  : )

žiada sa trochu hrdosti a školy, ktoré tej hrdosti naučia, že aj keď nie veľa, ale aj tu boli vedci, vynálezcovia, štátnici, jazykovedci, politici, spisovatelia, páni herci a dámy herečky, ktoré neboli ešte vo svojich časoch cebrity, ženy, ktoré prerazili cestu iným ženám v kdejakých oblastiach... lekári, učitelia, aj športovci, ktorých mená sa ale neskandujú len dnes, ale dávno zapadli do ktoviekam...

 

 

r. 2014 čas či Nový čas či ako sa volá ten časopis, vybral 45 mien na najväčšieho Slováka

https://www.cas.sk/clanok/269501/najvacsi-slovaci-vybrali-sme-45-velikanov-zvysnych-5-je-na-vas/

 

možno bola chyba v tejto malej krajine vyberať 100, nejde to predsa porovnať s národmi, ktoré majú nie 5, ale 50 miliónov obyvateľov a históriu nekonečne hlbokú. či ide? :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

irb,    toto je sotva hlas ludu, to je hlas tych co sa rozhodli hlasovat v takejto chobotine.     Ale je to take slovenske,  zacalo to divne a skoncilo to trapne.     

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Súhlasím, nie je to žiaden hlas ľudu.

 

Ale je to celkový obraz o slovenských ľudoch - hlasovali tí, ktorí hlasovať chceli. 

Tí, čo nechceli, by to možno ovplyvnili kladne, ale práveže nechceli  a nehlasovali :)

 

Takže pozastavovať sa nad výsledkom nemá žiaden zmysel.

Zmysel má nanajvýš ak uvedomenie: "toto je realita".

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Prosím vás..

V Česku to naposledy "vyhral" Jára Cimrman..

Porota ho musela "kontumačne" vyradiť, lebo nikdy neexistoval..

Nadávať na "blbý národ" je absurdné pokrytectvo..

Blbci sú tý, kto takéto absurdné blbé ankety vymýšľajú..

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Bolo to v roku 2005, a dokazuje to cesky zmysel pre humor... ktory v nasich koncinach dost trochu absentuje :-)

 

Po porade s BBC Cimrmana skrtli, ale nikdy nezverejnili pocet jeho hlasov... v druhom hlasovani sa najvatsim Cechom stal Karel IV...

 

A v Britanii? :-) tam sa takto do prvej stovky dostal kral Artus - ich fiktivna postava :-)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

game..

Neviem či sa to dá pokladať za "národnú nedostatočnosť".. A teda "chybu"..

Ale zjavne to dokazuje, že našim totálnym "národným nedostatkom" je, že nemáme nijakú fiktívnu osobnosť, ktorú by sme mohli do tejto súťaže, my recesisti nanominovať..

Tragédia..

Kto za to môže?!

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Takže pozastavovať sa nad výsledkom nemá žiaden zmysel.

Zmysel má nanajvýš ak uvedomenie: "toto je realita".

 

 

co hlas to nazor....co hlas to vysledok pri volbach a je jedno v akych ....skratka hlas ludu hlas Bozi...cele to treba brat ako hru a zabavu...preto nie je celkom v poriadku ak sa vybera osoba, ktora moze byt zaradena do sutaze....ak by to ale bolo na urovni nejakej vaznosti vo vybere, tak vtedy by som suhlasil z nejakou "cenzurou"  sutaziacich osobnosti....takto je to iba hra a lutujem ozaj osobnosti v nasich dejinach, co sa dostali do spolocnosti "vydedencov" v pomyselnom rebricku dolezitosti v tejto ankete... :(....

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov