Skočiť na obsah

Fundamentalizmus v náboženstvách i mimo nich


game

Odporúčané príspevky

LOL

No a kolko ze o tom vies z tych konspiracnych stranok, lebo tam je skoro vsetko zle alebo prekrutene. Nuz mne je osobne jedno ci budes zadebneny do konca zivota alebo to zmenis. Je dostatok nalezov aby sa dali pospajat, samozrejme nemame uplne vsetko, no mame dostatok dokazov aj tu kamosko, a veta kde su tie prechodove clanky medzi druhmi je len obrovske nepochopenie. Niekedy to zajde do takych argumentov kde sa chce najst prechodna forma medzi vtakom a rybou pomalicky, co je uplne ina vetva, ale to su detaily, ktore do tejto temy nepatria. Takze preco sa to vola teoria si vysvetlenie dostal, nie je to tak comu si veril, ze to je len teoria ktora nie je dokazana, preto je zartovne ze sa smejes na vlastnej nevedomosti

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dobre.

A teraz k téme - čo sa mi takého vážneho stane, ak sa s evolučnou teóriou neoboznámim v základnej škole, ale napríklad až na strednej, alebo vôbec - nebudem môcť byť plnohodnotným členom tejto spoločnosti? Nebudem môcť plnohodnotne pracovať vo Volkswagene za pásom? Nebudem schopný byť plnohodnotným rodičom, traktoristom, šičkou, umelcom, modelkou?

 

Stane sa zo mňa nebezpečenstvo tejto spoločnosti? Vyvrheľ, vrah, zlodej? 

 

Či ako?

:)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No ved ja pisem ako to je, je dobre vediet ako to je a nenechavat sa v zivote ovplyvnovat hlupostami, ktore maju vzdy nejaky dopad. Napr. ten spominany fundamentalizmus tak nejak vznikol z toho, ze niecomu veris a dostanes to nezdravej úrovne, co ti zivot ovplyvni. Dnes je taka cudna doba, ludia veria roznym neoverenym veciam, a to co je pomerne dobre overene tak tomu zasadne neveria a nazyvaju to teoriou lebo o tom tak nejak zapoculi a hned si na to urobili aj nespravny nazor. A osobne, cim blizsie si k pravde tym mozes postavit svoj zivot ci cinnost na pevnych zakladoch a nebudes zmietany cudnymi otazkami ako co pane zle som urobil za co ma trestas, ja tomu hovorim prebudenie a skutocne oslobodenie sa, teda opak co ponuka nabozenstvo, to je pre mna vaznica klamstiev a fantazmagorii, ktore ako inak vypalia zle, napr. uz ten spominany fundametalizmus ci sektarstvo 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

take co sa daju dokazat, ktorým sam rozumies. Pokial clovek nema vedomosti stavia na autoritach iba bez kritickeho myslenia, lebo nema potrebne informacie. Dnes ale si clovek dokaze dohladat informacie. Na tom co je pravda a co nie nám sluzi veda, lenze ani tu to nie je uplne koser v poslednej dobe, treba rozlisovat aj na tomto poli ale je to urcite spolahlivejsi zdroj informacii ako guru s vierou a ich videniami, ci prekrucanim veci aby si ju udrzali, pstrosie techniky a podobne. To je vsetko znicujuce a docasne.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

skúsim to trošičku zhrnúť...

 

je dobre, keď má človek vedomosti... alebo lepšie povedané skutočné vedomosti, nemusí to byť na úrovni doktorátu pri páse kdekoľvek, ale vedomosti sú to, čo dovoľujú človeku rásť.

zatajovanie informácií nemusí byť tragédia, ale prináša niekedy zvláštne veci.

 

kedysi to bolo len výlučne o tom, čo povolili náboženský vodcovia, šamani, ktokoľvek, kto vedel viac. z toho vynikali postupne otvorené duše, ktoré samé hľadali poznanie a mysleli.

dnes je to s fundamentalizmom o niečo horšie - internet prináša zrazu informácií priveľa, a masa, ktorá nemá poriadny základ /sledujem to roky/ preberie čokoľvek od kohokoľvek, bez premýšľania.

a škodí sám sebe, susedom, ľudstvu... viď očkovanie a neskutočné dezinformácie v alternatívnych medicínach a názoroch v politike a vlastne všade.

 

na druhej strane fundamentalistickým spolkom sa darí dostávať do košiara aj prevzdelaných ľudí, ale prečo? znamená to vlastne to, že síce ľudstvo en bloc blbne, stále potrebujú fundamentalistické skupiny do košiara nové ovečky.

 

a darí sa im. v dobe, keď má takmer každý prístup k miliónom informácií, stačí kliknúť a zistiť... ja neviem - radšej neklikajú? lepšie je nevedieť a nechať sa viesť, kamkoľvek?

 

a prečo .. čo z toho majú fundamentalisti? rozširujú košiar? niekto sa baví? vlastne je to celkom úrodné... zakážu v judaizme učiť o evolúcii, v čase, ked sa ktokoľvek jedným kliknutím môže dozvedieť more informácií... a celkom sa im darí.

a týka sa to akéhokoľvek fundamentalizmu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Takže fundamentalisti vlastne poskytujú fundament tým ľudom, ktorí nemajú vlastný fundament.

Konajú vlastne záslužnú činnosť...

 

A súboje fundamentov tak sprevádzajú celé ľudské dejiny :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tak... súboje fundamentov ako takých a súboje fundamentov o... členskú základňu :) nenapadlo mi lepšie slovo, práve, ale výstižné je :)

 

či je to záslužná činnosť, závisí od fundamentu daného fundamentalizmu,

ovšem každé slovné spojenie s akýmkoľvek fundamentalizmom mi evokuje blúdenie v zákrutách mozgov samotného fundamentu fundamentalizmu...

 

a tak, sprevádza to celé dejiny :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

to je zložitejšie... :)

ako som napísala tam vyššie, pre mňa samotné slovo fundamentalizmus patrí medzi slová s negatívnym nábojom,

ovšem slovo fundament nie, v starých či starších knihách sa čitateľ stretne so slovom fundament presne v tom zmysle, čo znamená:

základ niečoho, ako tam kdesi na začiatku odznelo... základ novej televízie, nového periodika, novej knižnej edície...

ale aj ľudského blbnutia - a to je problém s týmto slovom, dnes sa spája s fundamentalizmom, a fundamentalizmus vyvoláva v niekom tu čo len tak všeobecne výlučne kladné pocity a myšlienky?

samozrejme okrem fundamentalistov bez fundamentu... :)

 

to pekné slovo fundament nám devalvovalo... kdesi na ceste ľudským blbnutím .... -_-

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ale my ľudia predsa len potrebujeme schopnosť rozlíšiť dobré od zlého. Musíme mať k tomu nejaké prostriedky.

 

Môže to byť zložitejšie, ale musíme to mať, inak nastane totálne pomätenie hodnôt.

 

Niektorí trvajú na tradícii - že ak niečo vydržalo napríklad 2000 rokov, tak je to to správne.

Iní trvajú na spoločenskej dohode - vraj, ak je to schválené parlamentom a zapísané v zákone, tak je to to správne.

Iní hovoria, že ak sa na niečom zhodne väčšina, tak je to to správne.

 

Mne sa ani jedno z toho nepáči, nechcem, aby mi tradície, spoločenská dohoda či názor väčšiny predpisovali, čo je pre mňa správne.

:)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Fundamentalizmus oslovuje ľudí, ktorí hľadajú jednoduché odpovede na zložité otázky. Ešte pred rokom 1923 predstavoval vesmír iba našu galaxiu. Dnešné snímky úzkeho Hubbleovo veľmi hlbokého pola, v ktorom svietia desiatky tisíc galaxií, ktoré vznikli pred 13 miliardami rokov, stavajú človeka na planéte Zem do tak bezvýznamného postavenia, že to mnohí nedokážu stráviť. V kontexte nepredstaviteľných rozmerov a času vesmíru, dáva  viera, že človek bol stvoreného na obraz boha, zmysel ich životu. Je paradoxné, akým dlhým evolučným procesom sa musel vyvinúť náš mozog, vedecké poznanie a technická úroveň, aby sme mohli nakoniec spoznať našu bezvýznamnosť.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ovšem, to chápem... ani mne sa nepáči čokoľvek, čo dnes figuruje pod slovom fundamentalizmus,

ale čo s tými masami, ktoré na to zložité dlhé slovíčko počujú... a idú za ním ako za svätým grálom? :)

 

a zdá sa, že sme sa vrátili k počiatočnej otázke - prečo?

 

prečo fundamentalistické skupiny naberajú stále nový fundament? prečo ten fundament počúva fundamentalistov a ide za ním?

prečo niekto vymyslí dokonca múzeum kreacionizmu, kam húfne chodia turisti a školy na prehliadky, prečo ináč tak múdry neortodoxný judaizmus zakáže vyučovať evolúciu, prečo tak dnes za mierumilovný považovaný budhizmus má fundamentalistické agresívne odnože, prečo sa za vidinou rajskej záhrady v mene niečoho odpaľujú vzdelaní ľudia?

všetko nevysvetlí vymývanie mozgov, ovšem čiastočne to vysvetľuje mládí... mladí ľudia sú tí, ktorí robia revolúcie a sú hodne zraniteľní a tak veľmi mladí... ovšem ani to nevysvetľuje, prečo sa k fundamentalistom pridávajú prevzdelaní ľudia, nielen tí bez fundamentu...

 

no... im sa zrejme práve páči, aby niekam patrili, aby im niekto nadiktoval, ako myslieť, keď majú v myšlienkach nevedomosť a chaos, aby im niekto nadiktoval, čomu majú veriť a čo si myslieť, aby neboli osamotení, aby mali nejakého báťušku vodcu, aby patrili do skupiny... :hmmm:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

 

no... im sa zrejme práve páči, aby niekam patrili, aby im niekto nadiktoval, ako myslieť, keď majú v myšlienkach nevedomosť a chaos, aby im niekto nadiktoval, čomu majú veriť a čo si myslieť, aby neboli osamotení, aby mali nejakého báťušku vodcu, aby patrili do skupiny... :hmmm:

 

Je to v duchu toho, čo som napísal v predchádzajúcom príspevku, naša existencia nemá zrejme zmysel. Pascal napísal, že ak by vesmír zanikol, človek je viac, ako celý zanikajúci vesmír, lebo vesmír nevie, že zaniká, ale človek vie, že v ňom zomiera. Pascal formuloval túto myšlienku v 17 storočí, keď sa o vesmíre, v kontexte dnešných poznatkov, veľa nevedelo. Človeka podľa neho povznáša nad hmotu a čas jeho vedomie. Zbavovanie sa schopnosti myslieť, na úkor prijímania jednoduchých dogiem, vyžaduje omnoho menej námahy a času. A tento čas sa dá využiť omnoho príjemnejšie.   

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Hovorí sa, že človek hľadá v živote šťastie. Idioti sú vraj šťastní, lebo im je všetko jasné. Cieľom človeka je byť idiotom? No to snáď nie. Čo teda hľadáme v svojom živote? Fundamentalizmus dáva jednoduché odpovede na každú otázku a niekomu to k šťastiu stačí. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tono

Pokial sa ale neujasni ze to je pravdepodobne takto, lebo neexistuje ziadna evidencia ktora by hovorila nieco ine, potom sa NEDA nic robit iba zit v snoch a mysliet si ze si skutocne zil, ale skutocne zit znamena vediet ako to je a co sa dá urobit, teda vychodiskovy bod. Ludia prehanaju a hlavne vobec netusia ako to je.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Mne sa ani jedno z toho nepáči, nechcem, aby mi tradície, spoločenská dohoda či názor väčšiny predpisovali, čo je pre mňa správne.

:)

 

nic ti nebrani, aby si mal svoj vlastny nazor, ktory bude len tvoj

ale v takom pripade si ho budes musiet naozaj nechat len pre seba a neobtazovat s tym okolie

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

 

ale v takom pripade si ho budes musiet naozaj nechat len pre seba a neobtazovat s tym okolie

 

Aleže prečože? :) Prečo by som nemohol obťažovať okolie?

 

A vieš - ak sa zídeme viacerí podobného razenia, môžeme postupne začať meniť svet na náš spôsob :)

(Aj keby sme tým obťažovali okolie)  :devil:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

... vlastne, keď sa nad tým človek zamyslí, ako sme prišli k toľkým kdejakým fundamentalistickým podivnostiam?

niekto mal niekde svoj názor. niekedy hodne divný, ovšem zrejme môžeme byť radi, že sa zato nepresadili doširoka všetky podivné názory... hoci v časoch internetu to už zrejme neplatí :( :hmmm:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Zaujímavý pohľad https://www.reflex.cz/clanek/info-x/50666/neurolozka-nabozensky-fundamentalismus-je-dusevni-porucha.html . Z tohto hľadiska nie je fundamentalizmus iba náboženskou kategóriou. V minulom storočí ľavicový intelektuáli verili, že za všetko zlo vo svete môže chudoba, vykorisťovanie, sociálna diskriminácia obmedzujúca prístup k vzdelaniu a náboženské ohlupovanie más. Ideológia Marxizmu tvrdila, že pracujúci majú preto právo použiť akékoľvek, aj násilné prostriedky, aby nastolili spravodlivú spoločnosť. O zverstvách, ktoré sa v mene tejto ideológie páchali v Leninovom Rusku a neskôr v Stalinovom Sovietskom zväze, Maovej Číne, alebo Pol Potovej Kambodži sa súdruhovia mohli dozvedieť, ak by chceli. Boli slepí, fanatický, alebo je to diagnóza? Podľa mňa ani jedno. Spoločným menovateľom bola snaha o absolútnu moc, ovládnuť aj myslenie. Ateisti si myslia, že  fundamentalizmus sa ich „osvietenej duši“ netýka. To, koľko úsilia a obetí dnes prinášame na oltár materializmu z nás robí rovnakú sektu fanatikov, vzývajúcich Zlate teľa.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

... vlastne, keď sa nad tým človek zamyslí, ako sme prišli k toľkým kdejakým fundamentalistickým podivnostiam?

niekto mal niekde svoj názor. niekedy hodne divný, ovšem zrejme môžeme byť radi, že sa zato nepresadili doširoka všetky podivné názory... hoci v časoch internetu to už zrejme neplatí :( :hmmm:

 

Podivnosťami to nazýva iba časť ľudstva. Druhá časť to nazýva normálnym :)

 

A prechod od "podivností" do "normálnosti" sa v histórii ľudstva deje neustále. To, ako sa dnes "normálne" správame k zvieracím miláčikom, by v dávnejšej minulosti jednoznačne mnohí označovali ako podivnosti.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov