Skočiť na obsah

Fundamentalizmus v náboženstvách i mimo nich


game

Odporúčané príspevky

fundament je základ... keď položíme len jeden základný kameň, nie je veľmi kam a kade stavať, a to trochu desí.

 

pre kresťanstvo je takýmto príkladom pomerne desivý Kreacionizmus  - popísali sme tu o ňom celé strany,

 

to, že v islame hrá úlohu striktná viera, je ďalšia vec,

ale je dosť desivé, že napriek viere v judaizme vedci, otvorené hlavy, boli judaisti, židia, a to málokto odškriepi. spústa nobelových cien smerovala do ich radov.

 

preto je dosť desivé, že kreacionizmus na judaistický spôsob prekvitá:

 

Izraelské ministerstvo nabádá pedagogy, aby při výuce biologie pokud možno vůbec nezmiňovali evoluční teorii Charlese Darwina. Vyplývá to ze zprávy, na které se podílela izraelská televize Yisra'el Eser (Channel 10). V jejím vysílání toto zjištění potvrdili specializovaní učitelé, kteří konstatovali, že žáci základních škol se o této teorii nemusí dozvědět vůbec.

 

V osnovách izraelských základních škol totiž není jediná zmínka o evoluční teorii. Středoškoláci se o ní povinně dozví jen v rámci diskuse, při které Darwinovo učení soutěží s jinými výklady. Pedagogové nedostávají k teorii evoluce žádné výukové materiály ani školení. Naopak, ministerstvo vedené silně pravicovým a nábožensky orientovaným ministrem Naftali Benetem učitelům radí, aby se soustředili na jiná, byť podobná témata – žákům mají vyprávět třeba o přizpůsobování živých organismů okolnímu prostředí.

 

Ještě před čtyřmi roky se přitom izraelské střední školy na Darwinovu teorii ptaly i při závěrečné zkoušce. Komentátoři se shodují, že evoluce je pro izraelskou náboženskou pravici citlivé téma a ze škol mizí úměrně posilování jejího politického vlivu. Židovští fundamentalisté se podobně jako jejich křesťanští, či muslimští souputníci opírají o doslovný výklad posvátných textů, podle kterého všechny zvířecí i rostlinné druhy do našeho světa umístil Stvořitel.

Izraelští vědci před nynějším trendem v izraelském školství varují. „Darwinova teorie je jedním z fundamentů vědeckého poznání. Pokud jí ze vzdělávacích ústavů odstraníme, ztížíme našim dětem přístup k bádání obecně,“ uvedla pro server Times of Israel Liat Ben Davidová z Weizmannova institutu věd.

...

Darwin se už nenosí, izraelské školy o něm neučí a muzea zakrývají dinosaury

 

kráčame plnou parou vzad, kreacionizmus na izraelský spôsob, svetlá budúcnosť ľudstva.  a ani náhodou tu nejde o to, že tu niekto neverí v Darwina, v Darwina netreba veriť, treba premýšľať a používať mozog.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

Fundamentalizmus je snaha o hľadanie absolútnej pravdy. A kto iný, ako boh môže mať absolútnu pravdu. Takže každá snaha svojvoľne interpretovať texty starého zakona, koránu, alebo iné náboženské dogmy, je fundamentalistami automaticky považovaná za spochybňovanie samotného boha. Ako farizejsky vyznieva snaha človeka obhajovať boha, ktorý na to nie je vôbec odkázaný. Obhajovať by sme sa mali my sami, pred bohom, alebo aspom svojím svedomím.  Ak by boh potreboval obhajobu od človeka, bol by ako ako my. Ukameňovanie, ako trest za rúhanie sa používa v niektorých islamských krajinách dodnes. „V týchto krajinách dokonca existuje nariadenie, ktoré určuje veľkosť kameňov, aby vinník neumrel priskoro a dlhšie trpel. “  V starom zákone platí tento trest stále, našťastie ho židovský fundamentalisti neaplikujú v praxi. Ježíš sa pre svoje názory kameňovaniu len tesne vyhol, ale nakoniec bol obvinený z toho, že sa pokladal za syna božieho. Aká nehoráznosť, škandál... Pre fundamentalistov bolo neakceptovateľné, že syn boží sa narodí, ako každý smrteľník, z matky a navyše v maštali za asistencie vola, somára a oviec. Ak je Ježiš syn boží, tak je to práve on, ktorý by mal byť tŕňom v oku fundamentalistov.

 

Vo vede neexistuje dogma a každé tvrdenie musí byť podložené konzistentnou teóriou, ktorá zodpovedá experimentálnym meraniam. V tom ale nevidím žiadny rozpor z vierou, ale z fundamentalizmom.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

trošičku by som nesúhlasila,  trochu v tom vidím zmysel inde... fundamentalizmus nie je hľadanie absolútnej pravdy,

slovo fundamentalizmus mi evokuje niečo iné.

 

samotný "fundament" znamená základ - základ, na ktorom sa stavia, bez ohľadu na to, či ten základ je dobrý či zlý, či na ňom budú stáť najnovšie supernoviny, z ktorých sa stane najničivejší bulvár, či na ňom stavia nejaká viera, hoci aj mormónska...

fundamentalizmus vo mne evokuje niečo nerozumné, niečo zakonzervované, niečo bez rozumu, niečo, čo naháňa trochu strach, lebo vymýva mozgy.

 

alebo ináč - fundamentalizmus je stavanie na základoch, ktoré môžu byť úplne chybné.

je to hľadanie základu, stavanie na pôvodných základoch, aj keď sú úplne zmenené - kto sa poddá fundamentalizmu, nebude pátrať po pôvodnom základe, stačí mu potvrdenie niečoho, čoho sa môže chytiť po tom, čo mu vymyli mozog a po tom, čo mu svet nedáva... resp. dáva, len to nechápe.

 

a v náboženstvách je fundamentalizmus spravidla presne o tom - to nemá veľa spoločného s tým, že je viera, kde je Ježiš a syn boží, to je to, čo sa naložilo okolo, čo si niekto vymyslel, zle vyložil, vytvoril pre seba alebo pre zblbnutie más.

 

preto je fundamentalizmom kreacionizmus, lebo základný fundament tohto blbnutia stále väčšieho počtu, miliónov ľudí, je chybný fundament...

aj v originál  kreacionizme   sme mali spočiatku problém.

 

a toto sa deje zjavne pomaly aj v náboženstvách, ktoré boli dosiaľ pomerne príčetné, preto ten judaizmus.

fundamentalizmus je v každom náboženstve - je to prirodzený proces, tak, ako sa náboženstvá delia na sekty, a ľudia potrebujú stále silnejšie podnety pre čokoľvek, potrebujú si nejako dať dokopy aj svoju vieru, pohľad na svet a vyrovnanie sa so svetom a svojím životom...

 

tam sa mi zdá, že preto sú milióny ľudí ochotní prijať akýkoľvek fundament, lebo im nepasuje dokopy náboženstvo s tým, čo vieme o svete, k čomu sme sa dopracovali, prečo sú ochotní za cenu vraždenia a popierania zdravého rozumu ísť za fundamentom a poprieť čokoľvek.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

Mňa by skôr zaujímalo, čo je na tom také hrozné, ak sa žiaci v základnej škole nedozvedia o evolučnej teórii?

Ak pôjdu študovať ďalej tým smerom, tak sa s tým nevyhnutne stretnú a budú môcť použiť svoj rozum a úsudok.

 

A tí, čo zostanú na úrovni základného vzdelania - načo im je nejaká Darwinova teória? :)

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

to je tá otázka... kvôli čomu je to vskutku otázka.

 

otázka výberu, utvoreniu si vlastného okna do sveta mizne, namiesto toho, aby bolo stále širšie. osvietení ľudia sa vyhrabali z temného stredoveku, keď začali používať rozum, to, že vedátori a mysliaci ľudia boli spravidla rabíni a v kláštoroch, bolo znakom tej doby... odvtedy sme o hodný kus ďalej, veda začala vážne používať rozum, prečo kráčame späť?

 

najkrásnejšie bolo obdobie, keď sme v tej istej škole, v ktorej nás učili myslieť a Darwina a evolúciu, po hodinách zasadli do lavíc a učili sa náboženstvo... výber a premýšľanie dostali stimul, ktorý by mal podľa mňa dostať každý.

 

každý by mal dostať informácie o minulých a súčasných náboženstvách, o vedeckých výsledkoch, o tom, ako funguje svet... prečo tlačiť ľudí do škatúľ, budú povoľnejší ?

 

že sa to deje v kreacionizme, kde detičky pračloveka jazdia na osedlaných dinoch, o tom si myslíme svoje, že sa kreacionizmus rozťahuje a otvára školy aj po európe, je písané v kreacionizme, ale judaimus? a nielen...

 

to je aj budhizmus, fundamentalistické skupiny sú v budhizme stále častejšie, o islame ani nehovoriac... starí arabskí učenci naučili starú európu vedám, dnes je pre skupiny národov veda a výber myslenia takmer tabu... prečo je pojem evolúcia tak dráždivý? prečo bol Darvin vysmievaný od samého začiatku? prečo je verzia "prirodzene" tak hrozná?

prečo je fundamentalizmus spravidla konzerva, nech vznikne kdekoľvek?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Judaizmus, kresťanstvo a islam sa identifikuje s Abrahámom. Abrahám veril v jediného boha, takže židia, kresťania a moslimovia sa modlia k tomu istému bohu. Mali by byť ako jedna rodina. Ale aj v rodine to nie vždy funguje, už Kain zabil Ábela. Pre fundamentalistov nie je dôležité či sa uctieva ten istý boh, ale či spôsob uctievania je ten pravý. A mandát, ako správne uctievať boha, odvodzujú od prorokov a náboženských dogiem. Náboženské vojny v Európe sa viedli napriek tomu, že protivníci mali toho istého boha, prorokov a Ježiša. Príčina je omnoho jednoduchšia „Kto sa chce biť, palicu si nájde“.  A vraždenie v mene "správneho uctievania boha" robí z atavistického pudu "dôstojné" poslanie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

samozrejme, všetky tri súvisia a vychádzajú jeden z druhého... talmud, biblia, korán, dávno dokázane novšie čerpajú zo staršieho.

človek by ovšem možno mohol povedať, že veda je rozhľad, postup vpred, fundamentalizmus zakonzervovanie v mnohých prípadoch nezmyslov a stagnácia. spravidla to tak je, fundament nesmeruje dopredu...

čo dokazuje funadamentalizmus sám - kreativizmus ako stále silnejší výsek kresťanstva, ktoré doslova kladie nezmysly k sebe, svet bol stvorený pred 6000 rokmi a deti pračloveka sa hrali s mláďatami dinosaurov, bum. zrazu.

to isté sa týka fundamentalizmu v judaizme, zákazy vyučovať čokoľvek o Darwinovi či evolúcii je to isté v čiernom, o islamskom fundamentalizme  ani nehovoriac, kde spravidla Darvin či evolúcia vôbec nie je téma.

 

evolúcia je niečo na spôsob apagé satanas, červené súkno pre fundamentalistov kdejakého rangu.

 

 

ani netreba utekať až tak ďaleko... jedna dáma, vyštudovaná vš na slovensku, žije v usa, píše na svoju fb ostro sledovanú verejne otvorenú stránku podobné veci:

25.12.2018:

Ako vzdelani ludia neveriaci sa stavaju veriacimi ?
Ked studuju vedu a vidia tie uzasne dokonalosti a čo vsetko objavia , uvedomia si ze to mohol stvoril iba Boh.

 

24.12.2018:

Nasa Zem planeta je stara okolo 6 tisic rokov,
Nie je stara biliony, biliony rokov ako nam tvrdia evolucionisti.

 

nakazená fundamentalizmom? len z jej hlavy? toto je čistokrvný fundamentalizmus, v tomto prípade zrejme náhodou kresťanský, čo teraz nie je dôležité. niečo jej tam sadlo na mozog,

overiteľné na jej verejnom profile: https://www.facebook.com/anna.lopatkova

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

game

 

Katolícka cirkev dnes už akceptuje vedecký pohľad na evolúciu, alebo Veľký tresk. Problém fundamentalizmu nie je náboženský, ale svetský. Európa dlho zmietaná náboženskými konfliktami našťastie dospela k rozhodnutiu, oddeliť cirkevnú a štátnu moc. Ale takáto situácia fundamentalistom nevyhovuje. Ak podľa nich existuje absolútna pravda, musí ju akceptovať aj exekutíva.    

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ale áno, ja viem, čo robí katolícka cirkev, viem, čo hovoril pápež o viere a evolúcii, už sme tu kdesi o tom písali, nechce sa mi to teraz hľadať - nevylučuje, že viera a evolúcia šli ruka v ruke... 

fundamentalisti si tiež našli cestu - úplne zatajiť učenie o evolúcii, Darwin neexistuje, najlepšie je o tom nehovoriť, prípadne vymýšľať šialenosti.

fajn. :) otázka je stále prečo?

 

alebo sa vráťme takto

Mňa by skôr zaujímalo, čo je na tom také hrozné, ak sa žiaci v základnej škole nedozvedia o evolučnej teórii?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vyučovať prírodopis a vynechať teóriu evolúcie je demagógia. Je to ale v kontexte s tým, čo som písal. V duchu slobody náboženského vyznania sa prijímajú exekutívne zákony, ktoré slobodu skôr obmedzujú. Ak budú napríklad na školách platiť zákony, ktoré rešpektujú náboženské vyznanie, je to cesta, ako prepašovať fundamentalistické zákony do exekutívy. Ale témou je fundamentalizmus. A podľa mňa je problém fundamentalizmu omnoho jednoduchší. Bojovať za boha inšpiruje mnohých frustrovaných jedincov. Môžu si vyliať zlosť a agresivitu prostriedkami, na ktoré im bohato stačí aj IQ húpacieho koňa.  

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ak sa niečo nazýva evolučnou teóriou, tak to dozaista nie je vedeckou pravdou, ale vedeckou teóriou. Keby sa prezentovala ako teória, tak by to bolo aj v poriadku. Ale nám sa to v škole prezentovalo ako vedecká pravda.

 

Kreacionistickí demagógovia, to je zase iná partia  :zubiska:. Prezentovať niečo, čomu nerozumejú, na základe vlastnej slepej  viery, amen tma. :stuart:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

az na to ze evolucia je vedecky fakt. A evolucna teoria je subor veci ktore postacuju na to, aby evolucia bezala a vysvetlila teda vsetok zivot a jej vyvoj. A to uz dnes vieme ze darwinova teoria bola doplnena ci pozmenena v urcitych ohladoch. Takze znova ked sa niekto smeje, ako ... pricom nevie ako to je, co je priznacne pre velku vzorku

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ako môže byť evolúcia vedecký fakt, keď idea, ktorá ju má vedecky podložiť sa stále nazýva teóriou?

 

Určite súhlasím s tým, že pre niektorých ľudí naozaj táto teória dáva odpovede na nejaké ich otázky.

Ale k tomu, aby bola ako fakt prezentovaná deťom v základných školách  - na to zjavne pre iných ľudí nie je dosť dobrých dôvodov.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

A co nie je jasne, teoriou sa to nazyva preto, ci dokaze vysvetlit vsetko zive a ci su postacujuce postulaty v teorii. To sa neda dokazat, to je tak nejak udel teorii. Evolucia je vsak faktom, tak ako je gravitacia (obecna relativita tiez nie nazvana faktom ale teoriou), kedy je to faktom? no vtedy ked to meriame vsade kde prideme, neexistuje vynimka. Evolucia je merana na fosilnych naleziskach a priamo v pokusoch ci uz na urovni virusov bakterii atd. no a su dalsie dokazy ako je genetika, dna...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

presne to isté ovšem platí na fundamentalizmus v akýchkoľvek náboženstvách :)

neexistuje vedecký dôkaz ani na náboženstvá samotné, fundamentalizmus, ktorý z nich povstal, je spravidla svojský a subjektívny výklad jednotlivcov starých spisov ich náboženstiev...

žiadnu opakovateľnosť žiadneho ani domnelého prejavu akéhokoľvek božstva či svätého nie je možné zabezpečiť, rovnako, ako napreduje evolúcia svojím tempom a nebude kráčať späť len pre radosť bieleho plášťa v laboratóriu...

 

nemiešam teraz do toho vieru - teória evolúcie prechádza logicky vývojom, tak, ako napreduje veda, teória náboženstiev sa prakticky  vyvíja naopak - smerom k fundamentu, prípadne smerom k zlatému mostu medzi evolúciou a stvorením - viď výrok kresťanského pápeža... a ani na to spojenie neexistuje vedecký dôkaz :)

 

prečo potom nevyučovať celému ľudstvu všetko... deti, existujú rôzne náboženstvá, takéto a takéto a takéto, existuje Darwin, existuje teória evolúcie, a toto tu je človek... čo poviete, deti:  je vrcholom tvorstva?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

presne to isté ovšem platí na fundamentalizmus v akýchkoľvek náboženstvách :)

neexistuje vedecký dôkaz ani na náboženstvá samotné, fundamentalizmus, ktorý z nich povstal, je spravidla svojský a subjektívny výklad jednotlivcov starých spisov ich náboženstiev...

 

 

prečo potom nevyučovať celému ľudstvu všetko... deti, existujú rôzne náboženstvá, takéto a takéto a takéto, existuje Darwin, existuje teória evolúcie, a toto tu je človek... čo poviete, deti:  je vrcholom tvorstva?

 

Svätá pravda.

 

A prečo nevyučovať celému ľudstvu všetko? Samozrejme, niet dôvodu nevyučovať celému ľudstvu všetko.

 

Ide iba o to, vyučovať to či ono primerane veku. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nech si to je hoc aj faktom. Ale nemôže to byť vedeckým faktom. Pretože nemôže existovať vedecký dôkaz. Už ved ani opakovateľnosť nie je možné zabezpečiť :)

No ale to je vedecky fakt , to ti predsa pisem opakovatelnost sa da urobit, kedze sa to stale deje je to fakt, bez ohladu na to aby si pochopil rozdiel medzi teoriou a faktom, co ti znacne pokulhava

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Evolúcia sa deje predsa neustále vo všetkom možnom to predsa aj ty vidis napr. na úrovni bakterii kde je ovela kratsi zivot, tam sa dá dokazat pekne, na úrovni generacii vyssich druhov to vidiet nie je kedze sa jedná o dlhe obdobie, ale ja ta nejdem vyucovat co si mozes postudovat okrem tych konspiracnych kreacionistických materiálov odkial v poslednej dobe dost ludi cerpa. Ja ti len oznamujem ze evolucia je vedecky fakt, pretoze tak to je. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

...Ja ti len oznamujem ze evolucia je vedecky fakt, pretoze tak to je. 

 

Ó, srdečná vďaka  :)

Ako sa vlastne rozlišuje fundamentalizmus od nefundamentalizmu?

A kto je vlastne oprávnený dať niečomu "pečiatku" fundamentalizmu?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No tak ja som pisal o tom ze evolucia je vedecky fakt, ibaze ty tomu neveris, nikto ti to nepovedal, pokial by to bola autorita asi by si sa az tak na tom nerehotal, tak ako je fakt gravitacia je aj evolucia, biologicka evolucia nie je teoria ale to co pozorujeme, kedze o zmenach druhov mame fosilne dokazy, tak mame aj tu dokaz ze evolucia bezala aj na takychto skalach, kedze evolucia je vseobecny pojem tak ju najdes aj vo vyvoji vesmiru, ci cohokolvek, vsetko sa neustale meni, ak si o tom nepocul tak aspon na silvestra si sa to dozvedel, nikdy nie je neskoro ...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

kedze o zmenach druhov mame fosilne dokazy, 

 

Prepáč, ale o ZMENÁCH nemáme žiadne fosílne dôkazy. Máme iba dôkazy toho druhu, že v nejakých obdobiach sa našli nejaké druhy. Nič viac. Pospájať nálezy myšlienkovo, že novší vyplýva (že sa vyvinul) zo staršieho, je teoretizovanie, ktoré nemožno pozorovať. Preto je to teória.

:)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov