Skočiť na obsah

Dane, DPH, faktúry a platby


Sniper

Odporúčané príspevky

Už som volal osobe čo mi robila DP a vravela mi že mám nulu. To som sa dozvedel vtedy keď som napísal ten príspevok. Vraj mi vyšla nula proste. Chcel som podorbné info ale neviem sa jej dovolať teraz a neni z GA takže potom až mi dá ten papier s výsledkom tak napíšem presnejšie. Tam by malo ako to bolo spočítané, že aké sumy boli atď...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ale to sa nepočíta... peniaze teraz v hrsti sú peniaze teraz v hrsti, vieš :D

O tom som napísal vysvetľovací blog v ktorom nájdete vysvetlenie že ako pomôže človeku peniaz tu a hneď aj keď je na úkor straty. Tam si to prečítate. Toto je téma o daniach takže ostávame pri daniach a tam detto. To že mi strhávajú napr. 10€ z výplaty to nepocítim pri 500-600 eurách ale keď mi naraz vrátia 120€ preplatok to je ako trinásty plat proste suma čo len tak príde. Veď aj kolegovia čo dostali naspäť aj 250-300€ takisto pracujú v amazone a majú tú istú hodinovú mzdu 5,50€ takže takisto dostávali plat každý mesiac ako ja a teraz ešte 250€ k dobru ako keby mali trinásty plat.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

https://www.ta3.com/clanok/1156318/e-kasa-pre-kazdeho-pellegrini-v-srbsku.html

 

Po vzliadnuti tohto.  Pre mna je uniforma hnus - aj vzdy bola. 

 

Dnes mi osoba nechala 5 euro na stole. Nechcel som som ich ,nevyzadoval(odmietal). Prave to bolo ziadost o kod na ORP.  Zametol som to kosa, nechala tam ta osoba.

 

Teda cele je to blbost. A namasti si vrecka niekto spozadial a ten uniformovany rob len ko....huta.lebo je plateny za taranie a vykonavanie kohutinin.

 

 

------------------------------

Dnes ku mne prisiel zdegenerovany cigan - prisiel pre peciatku,ze ho nechcem. To chapem a to spravim. Pomozem.

Ale tento ani nevedel rozpravat. Nie madar, asi z Dlhej luky. Som sa mu snazil vysvetlit, ze stat tu nieje na to aby ti nieco dal ,ale bral(raz som to povedal,viac to nemalo zmysel).

Jeho trapilo ,ze jeho otec robi a stat mu nic nevracia(asi danove bonusy, ci preplatky dani) . Vysvetluj to jeho synovi,co nevie nic povedat. Otec aasi robi ma cca 60 rokov a debil cca tridsat - nevie anii rozpravat a nieco chce.

 

Ona bola aj sranda ja ti nerozumiem ani ja tebe. Vykali sme si(zcasti tam ani rozhovor ani nebol). Nezbijete mna kvoli opytaniu? 

 

Mlady chodi pre peciatky a stary robi.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nemal si mu dať pečiatku, ale rovno lopatu, ten by inak čumel. Kks toto je prístup, 30 ročný a chodí si pre pečiatky, aby nemusel pracovať. A potom do jojkárskej kamery bude huhňať chudák diskriminovamý, že ho rasista nechcel zamestnať a radšej mu hneď dal pečiatku, len aby sa ho zbavil. Takže asi tak.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

Daňové priznanie

Prišiel mi výsledok daňového priznania a že dostanem 18€. Z môjho hľadiska je to pozitívum keďže v minulosti to bola vždy buď nula alebo 5 centový doplatok. Ale toto by skôr vedel nejaký ekonóm tuším slimak robí účtovníctvo. Prečo je to tak že ja som dostal 18€ a kamošky čo sú slobodné a bezdetné jedna dostala 250€ a druhá 270€. Ako to celé funguje že sú také rozdiely? Myslel som že to je len pre tých čo majú rodiny že bonus na deti a tak. Bol som v tom že slobodný a bezdetný nemá čo dostať ale tie kamošky sú tiež na tom rovnako a dostali také sumy. Len ma zaujíma prečo.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

U osoby co robila u jedneho zamestnavatela cely rok a mala spravne urobene mzdy,tam vpodstate nema byt aky preplatok. Mozno ,ze si v tretom pilieri nasetril 180 euro(teda preplatok 34 euro),skor to ze bolo 3 tyzdne v karantennej PN a teda skoro mesiac nemala zdanitelny prijem. Ale aj tam by to bolo na nejakych 70 euro. Take sumy ako 250 to uz muselo byt danovy bonus,ktory nedostavala cez rok.

Teda ak mali cez dvesto a nemaju deti, tak tam asi nerobili celych 12 mesiacov. Nastupili v maji? A dovtedy nemali prijem.

Niekto ti robil DP(snad by ti to vedel vysvetlit)? Ci si videl a mas vysledok rocneho zuctovania mzdy? Ak mas potvrdenie o tvojej mzde ci vysledok z rocneho zuctovania, to si asi myslel. Tak asi 5,6 cisiel si prehod do DP a mozno sa ani nepomylis a za polhodinu to aj pochopis, mozes si skusat rozne varianty.

https://pfseform.financnasprava.sk/Formulare/eFormVzor/DP/form.497.html

Staci ti opisat cisla a zapisat ich do 36,36a(ak si mal take prijmy),37 37a a 37b, uz si len po klikas a malo by to spravne vypocitat. Teda to iste cislo co mas v rocnom zuctovani. Zabudol som na zaplatenu dan to je riadok 69.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Božemôj on ešte aj preplatky bude závidieť...

Ja som tento rok mal nedoplatok, nejakých 30€ či koľko. Uhradil som to krátko po podaní a nemusel som si na to dokonca ani brať pôžičku z Tesca.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dňa 3. 4. 2021 at 16:58, slimak napísal:

Staci ti opisat cisla a zapisat ich do 36,36a(ak si mal take prijmy),37 37a a 37b, uz si len po klikas a malo by to spravne vypocitat. Teda to iste cislo co mas v rocnom zuctovani. Zabudol som na zaplatenu dan to je riadok 69.

Opísal som presne podľa tohto ale vždy to chcelo niečo ďalšie a dole to vyhadzovalo hlášku že ak znížené r44 zvýšený o r neviem čo... Proste furt ma to nechcelo pustiť ďalej. Napíšem ti súkromnú správu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

https://index.sme.sk/kalkulacky/kalkulator-cistej-mzdy?ref=tit

Je to mzdova kalkulacka, pri plate 1000 je dan 94,64. Ak dostali premiu 3000,teda spolu mali 4000 v hrubom uz zaplatili dan 680,18. Co nieje 4nasobok tej sumy. Ale viac ako 7 nasobok. Teda im pri rocnom zuctovani vratili ,teda im vratili 3 nasobok. 301,62.

Pri plate 5 000 nieze len zmizne cela nezdanitelna suma,ale z casti zakladu dane sa plati uz 25% sadzba dane. dan za tu 5000 mzdu je 896,68. Preplatok by bol 423,48.

------

Trochu som sa pomylili. Nezdanitelnu sumu mas len jednu za mesiac 367,85. Ja som u toho 5000 ju pocital 5 krat. Teda realne som spocital, osoba co ma 11 mesiacov po 1000 a raz 5000. Preplatok bude mat 136,74. Keby mal 11krat 1000 a raz 7000 tak preplatok bude 240,66. Obaja uz nemaju nezdanitelnu sumu a ten rozdiel je 6%(rozdiel medzi 25% a 19% sadzbou) z rozdielu zakladu dane 1732( 11173,8 a druhy mal 9441,8). 103,92

Teda realne tvoje kolegyne nemali preplatok 270 ani 250 eur. Ak robili minuly rok u toho zamestnavatela 12 mesiacov. Aj keby boli na PN cely mesiac nemali "necerpanu "nezdaninelnu sumu 367,85 - tak by mali preplatok co je 70 eur. Museli by mat takto "usetrene" 4 nezdanitelne sumy,teda nastupit v maji.

Inak ten vysledok-preplatok na dani by bol rovnaky keby aj na miesto 1000 bolo 580 az 1500.Este ani pri 2000 sa neznizije nezdanitelna suma. Jedine mozne riesenie je,ze zamestnavatel vyplacal 11 mesiacov minimalnu mzdu 580 a zvysok dal v tej dvanastej. To by malo zmysel,ze chcel trochu usetrit na socialnych odvodoch. Na dani ani zdravotnom poisteni to nejde - aj tam je rocne zuctovanie. Este aj pri 7000 su tie iste percenta ako pri 700. Ale pri 10 000(usetris 1000), 20 000 tam je uspora 2923,26. Teda tam to vyznam uz moze mat,ale to niesu tvoje kolegyne.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

je zbytocne hadat:) ani nevies ci tomas pravdu hovori a ci napriklad len nedostali preplatenu dovolenku.  mozno mali pozicku na byvanie atd.  Alebo mali viac nadcasov koncom roka ako tomas. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Poslal mi rocne zuctovanie. Klamali ho kolegyne. Resp. si celkom nerozumeli. Ale Tomas hovoril o preplatku na dani. Ak mas vyplatu od 580 do 2000(myslim,ze v tomto rozmedzi mozu celorocne plavat) euro  a su dobre spravene mzdy preplatok nedoplatok nemas a robis cely rok.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ano za 2020 som bol u jedineho zamestnavatela a bez bocnych brigad. Ale kamosky nerobia tam kde ja. Jedna robi na policii a druha v obchode. Obe su slobodne a bezdetne. V Samsungu zeny co maju rodiny dostavali tiez take sumy okolo 200€ a ja nulu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tomas rocne zuctovanie dani a zdravotneho poistenia stat nevymyslel aby si mal viac,ale menej. Aby mal viac stat. On to osetrene ma a vie ako nato. Snazil som sa ti vysvetlit ako to funguje. Ziadna tvoja kamoska,nemoze mat preplatok ani 18 eur,ci 70 eur, ak ma robila tam 8 mesiacov, ci mala dieta.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Jasné ja chápem čo mi vysvetľuješ ale zas toto sú normálne baby nie nejaké romáčky čo by sa tešili z toho že si vymýšlajú. Keby si videl ich čísla určite by ti bolo jasné. Mohli maródovať, mohli mať iné príjmy, kadečo tam mohlo byť. Proste DP neni o vracaní peňazí ale má to byť nula. Lebo doplatok neni asi nikomu príjemný a preplatok prekvapí. Ale nieje to účel.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Som rad ,ze si to pochopil a uz ta to trapit nebude. Preplatok znamena, ze v aprili ti strhli viac, ci v decembri. a potom ti to vratia.  Asi som v tejto teme vycerpal pismenka.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 9 mesiacmi...

Opat sa blizi obdobie ktoré je pre mňa problémové. Som len zamestnanec (žiadny živnostník atď) a zase ma čaká byrokracia a behačky. Mohli by aspon zamestnancov od tohto odbremeniť a mohlo by to byť ako zdravotné poistenie či sociálna poisťovňa kde zamestnávatelia nahlásia, odhlásia a išlo by to nejako samé. Ja keďže často mením zamestnania, tak vždy aktuálny zamestnávatel ktorý mi robí DP žiada aby som do 15.2. zohnal potvrdenia od bývalých zamestnávateľov. To je niekedy obtiažné. 

Som rád že za rok 2021 to boli iba 3 zamestnania a 1x úrad práce a sem smeruje otázka. Pobyt na úrade práce tiež vyžaduje potvrdenie? Lebo z troch zamestnávateľom ten tretí robí DP tak potvrdenie trebalo len od dvoch. Tretie má zamestnávateľ ktorý to robí. Aj keď som bral podporu ako príjem ale laicky rozum hovorí že: Daň sa odvádza z príjmu štátu. Ale sociálnu dávku vypláca štát teda ten komu dane platíme. To by logicky nemalo byť zdanené. A podpora je zase to že za tie roky som platil do fondu nezamestnanosti a to išlo z výplat ktoré sa už zdanili v klasickom DP.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja ako uctovnik by som ti spravil danove priznanie z dokladov ake mi das. Co das to mas sam si to podpises.  Ako mzdar, a robit ti rocne zuctovanie moze byt problematickejsie. 1. v tom prvom pripade, si to podpises, mas nedoplatok, je na tebe ci to doplatis(tvoj problem) a mas preplatok das tam ucet - a sam si zodpovedas za to co ti vyjde.

Toto iste je u II.pripade.  Len tam sa uz nepodpisujes, a neplatis danovemu uradu a neziadas danovy urad o peniaze .. teda to robi tretia osoba(ten zamestnavatel ziada o tvoj preplatok, ci ma doplatit tvoj nedoplatok(oni su ale to mozno do 10 eur,ale to musel byt zamestnanec co stal zato). A ked to ma robit tretia osoba chce to mat v poriadku, tak ta presetri aj viac ako danovy urad, urobi ti aj psycholigicky test a to hned. Teda pre teba najednoduchsie je sa naucit scitat(prijmy) a vyplnit si danove priznanie. 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Alebo uz konecne vydrzat dlhsie u 1 zamestnavatela a zazit tu lahodu (co sa mi podarilo iba 2x v zivote) ze len podpisem papier, vyplnim osobne udaje, odovzdam, a tym to cele pre mna haslo.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dňa 5. 2. 2022 at 8:28, Tomáš napísal:

a zase ma čaká byrokracia a behačky. Mohli by aspon zamestnancov od tohto odbremeniť a mohlo by to byť ako zdravotné poistenie či sociálna poisťovňa kde zamestnávatelia nahlásia, odhlásia a išlo by to nejako samé.

mohlo, lenže nem funguje...

Tomáškám, keď rok čo rok čítam tieto tvoje behačky po 2, 3, či devätnástich zamestnávateľoch ročne, ako sa poznám, vydržala by som kdečo (aj som svojho času vydržala) už len preto, aby som sa vyhla takýmto príšernostiam... behanie po úradoch nie je moja obľúbená kratochvíľa... :innocent:

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Presne to som mal na mysli. Že aj keď hocijako nebude páčiť, alebo príde nová ponuka, tak treba myslieť na to, čo ma čaká keď príde na daňové priznanie. Že vlastne behačky po úradoch by boli motiváciou vydržať.

Ale nová vláda chce nejaké antibyrokratické zákony. Mohli by aj toto upraviť. Že aspoň zamestnancom to ulahčiť lebo SZČO si ajtak sami nahlasujú všetko tak nech si to robia tí. Ale pri zamestnancoch nahlasovanie do siciálnej aj zdravotnej poisťovne ide samo, tak aj dane by mohli urobiť tak ako pri DPH že kúpim rožok a DPH je tam automaticky tak by bolo že napr. 20% platu treba odovzdať štátu tak by to automaticky odviedli a bol by pokoj.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov