Skočiť na obsah

Dane, DPH, faktúry a platby


Sniper

Odporúčané príspevky

Uvažujem nad "experimentom", vytvorenie eshopu, dodávateľ je z ČR, teda inej členskej krajiny EÚ. Eshop bude riešený formou dropshippingu, zákazník si u mňa vytvorí objednávku, tá sa automaticky odošle dodávateľovi, ten tovar odošle zákazníkovi, ja vyfakturujem províziu. Faktúra pôjde do ČR. Podľa tohto by som sa mal zaregistrovať pre DPH podľa paragrafu 7a.

 

Je tu nejaký daniar? Je tak? Komunikujem s dodávateľom, dostal som odpoveď: "fakturovat nám budete na společnost se sídlem v České republice. Podle našeho názoru se ale ani tak nemusíte registrovat kvůli DPH."

 

Tak teraz som už úplne mimo :D ale skôr to dávam na to, že sa budem musieť registrovať.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

na 100 percent:). ale to nesuvisi s dph. fakturovat mozes bez dph ak sa neprihlasis ako dobrovolny platca dph

a teda aj tvoj nazor aj nazor z ciech je spravny, len su to dve rozne veci. registrovat podla 7a sa musis pretoze budes fakturovat do eu, nie je to ale prihlasenie sa ako platca dph

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 8 mesiacmi...

Ja som si včera spravil, kks koľko formalít okolo toho treba, ja som zvedavý koľko ľudí to vôbec bude schopných dokončiť. Človek aby mal milión aplikácií a certifikátov :doh:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

preco? najzmatocnejsie je, ze su minimalne tri sposoby elektronickeho podania

najjednoduchsie je vyplnit na portali FS ziadost, tu na pobocke podpisat, dostanes ID a fungujes

nepotrebujes ani cipovany obciansky

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

     :klobuk: pred všetkými zodpovednými, precíznymi, svedomitými účtovníkmi.. máme našťastie tiež práve takého  účtovníka, ekonomického poradcu, ktorého si veľmi vážime. daňové priznania podáva  elektronicky, niektoré v písomnej forme..  veľmi zodpovedná, náročná práca ..   vďaka  :)

 

 

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

najjednoduchsie je vyplnit na portali FS ziadost, tu na pobocke podpisat, dostanes ID a fungujes

 

Ty píšeš o registrácii, to som mal za sebou už minulý rok. Ja píšem priamo o podaní DP.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

reagoval som na tvoje slova aby si "mal milión aplikácií a certifikátov"

nuz, ak ides cez cipovany obciansky, tak mozno, v opacnom pripade (mnou popisovanom) staci web prehliadac :D

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 týždňami...

Vysvetlil by mi prosím niekto kto sa vyzná do účtovníctva že čím to je že ja som v daňovom priznaní dostal naspäť nulu a iní kolegovia čo sú takisto slobodní, bezdetní dostali od 150 do 200€ rôzne sumy. Robia tú istú prácu za ten istý plat a status majú ten istý čo ja. Jediný rozdieľ je v tom že im robil daňové priznanie zamestnávateľ a mne súkromná osoba ale to by nemalo až tak vadiť lebo papiere sú rovnaké len mne firma nemohla, lebo som nestihol vyzbierať tie tucty potvrdení do lehoty akú mal zamestnávateľ.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

kedze u teba su to desiatky zamestnani, tak sa to neda porovnat. bez podkladov to nejde. sle predpokladam ze to robia dovolenky a odmeny, vtedy platis vyssiu dan a pri rocnom zuctovani sa to vrati

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ale taka poznamka,  vsimol som si ako sa ludia tesia ze im vratia peniaze,  podobne ako preplatky.   Ekonomicky to nedava zmysel, tesit by sa mali nedoplatkom.  Pretoze to znamena ze vlastne peniaze mali dlhsie.  Ale ekonomicke myslenie  nemame v genoch.  Aj tomas zavidi kolegom, pritom je tu ten vitaz on, pocas roka platil statu menej ako kolegovia

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ale taka poznamka,  vsimol som si ako sa ludia tesia ze im vratia peniaze,  podobne ako preplatky.   Ekonomicky to nedava zmysel, tesit by sa mali nedoplatkom.  Pretoze to znamena ze vlastne peniaze mali dlhsie.

 

V zásade máš pravdu. To je tiež ako s preplatkami za byt (energie), niektorí sa vytešujú, že im každý rok vracajú nap. 400€, ale ja sa spýtam, či by nebolo lepšie si nechať znížiť poplatky za energie o 33€ a mať tieto peniaze každý mesiac k dobru a buď ich použiť na nákup niečoho iného alebo ich dať na sporenie (a ešte aj niečo zarobiť). Nie, niektorým to vyhovuje tak, že sú radšej keď im vracajú :D

 

Ale s tými daňami je to inak, preddavky platíš podľa zákona, nikto nemôže vedieť, koľko nakoniec zarobíš za celý rok a podľa toho ti vyrúbia doplatky / nedoplatky. Ja som sa raz takto obsral, keď som jednu zákazku vyfakturoval tak, že mi prišli peniaze ešte pred koncom roka. Išlo o nejakých 1750€ a vďaka tejto sume mi tak vybehol príjem, že v DP namiesto fajnového preplatku som mal takmer nedoplatok :D No moja blbosť, ale to je už jedno.

 

 

 

Neviete ani zhruba že ako to celé funguje? Prečo niekto dostane a druhý nie?

 

Ešte raz trkvas: Pokým nikto nevidí tvoje DP a potvrdenia o príjme od všetkých 468945 zamestnávateľov u ktorých si v minulom roku pracoval, tak nikto ti k tomu nepovie nič.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tomas, skusim to vysvetlit tak zlahka. 

Dane  sa platia tak ze zoberies sumu penzi co si dostal za rok,    odpocitas co ti zakon povoluje a z toho sa vyrata dan a tu zaplatis.       Lenze stat chce peniaze skor ako az za rok, tak ti z kazdej vyplaty strhnu dan ktora sa vypocita tak ako keby sa takuto vyplatu dostaval cely rok.    

Dosledok je ten ze ked dostanes odmenu, tak odvedies vyssiu dan vopred.  A prave pri rocnom zuctovani ti vratia to o co si zaplatil na daniach viac ako si mal.       Z pohladu platenia dani za rok stat zdani vsetkych rovnako a teda viem ze na tom nie si skodny.

A navyse u teba predpokladam ze si ziadne odmeny nedostaval a tvoj prijem len rastol.  Ale zase si bol par dni nezamestnany.  A tak prvy odhad by bol ze by si mal mat velmi drobny preplatok.  Ale bez podkladov to neviem povedat kedze sa navyse hybes  prijmom v okoli danoveho bonusu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Takto je to uz jasnejsie. Kto ma fixny prijem zhruba rovnaky da sa povedat ze za rok zarobi XY sumu a vtedy je vlastne na nule lebo sa odhadne ake preddavky by mal mat z toho sa odpocita dan a vyjde suma. Mne sa platy hybu lebo bol som viackrat nezamestnany, viackrat na marodke, u kazdeho zamestnavatela som zarabal inu sumu a vlastne ku koncu roka sa prijem zvysoval ale odmeny som nedostal ziadne kedze som nesplnil kriteria. Moj jediny oficialny prijem boli vyplaty z roboty nic ine. Boli mesiace bez prijmu atd. Vysledok je proste nula. Ostatni dostavali naspat takze im strhavali viac. Tak som to pochopil, a tym padom im vratili akoby preplatky.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ak ti výplaty posielali na účet, spočítaj si príjmy zo zamestnaní za celý rok alebo pozri na všetkých výplatných páskach (ktoré určite mať nebudeš, však načo, hlavne že zaslúžené peňáze si dostal). Od toho sa odpočítajú povinné platby zo zákona do poisťovní (to tiež zistíš z výplatných pások). Zostane nejaká suma, ktorá sa stane základom dane. Od nej sa odpočíta nezdaniteľné minimum, ktoré t.č. činí 3830,02€. Zostane nejaký zvyšok, z ktorého sa vypočíta 19% a tú sumu musíš zaplatiť ako daň. Ale ešte si z tých pások, ktoré nemáš, spočítaš všetky preddavky, ktoré si zaplatil daňovákom (presnejšie, ktoré za teba zamestnávatelia zaplatili). Ak vyjde vyššia suma ako suma, ktorá je 19% z toho zvyšku, tak máš preplatok. Ak nižšia, tak máš nedoplatok. Ak to nevieš zvládnuť sám, popros nejakého stredoškoláka, ktorý má naučené základy účtovníctva.

Pochybujem, že by si ty z tvojich hviezdnych príjmov mal nedoplatky, skôr preplatky. Ak ti nič neprišlo (resp. do konca apríla nepríde), ten čo za teba robil DP len jednoducho nepožiadal o vrátenie daňového preplatku. Ale to je dobre, tak to má byť, ja by som ti tiež nič nevracal, lebo za tie pracovné výkony a neustále pindanie si akurát poriadne po papuli zaslúžiš a nie peniaze.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov