Skočiť na obsah

Kúpa nového počítača


Sniper

Odporúčané príspevky

Uvažujem, že si kúpim nový počítač, lebo starý už melie z posledného. Aby to bolo objektívne, nechám si poradiť.

 

Rozpočet, teoreticky neobmedzený, ale keďže neplánujem simulovať pohyb litosferických dosiek s predikciou 250 miliónov rokov, tak ho stanovujem do cca 800€. Bez monitora. OS zrejme bohužiaľ Win10.

 

CPU, uvažujem nad AMD Ryzen, prípadne Ryzen 2, ale nie som si istý s dostupnosťou. Ak Intel, tak asi 4-jadrový, i7? Či sú aj i5 4-jadrové?

 

RAM 8 GB minimum, uvažujem nad DDR4, prípadne 16 GB DDR3.

 

Grafická karta, uvažujem 2 GB alebo skôr asi 4 GB, výrobcu nemám ešte ujasneného, ale čipset skôr nVidia.

 

HDD jedine Western Digital, najskôr 1 TB, nad SSD neuvažujem.

 

K tomu nejaká vhodná doska, prehľad nemám nejaký extra, len základný, ale tam je to viac menej jedno, ak to nebude zrovna šuvix..

 

Ostatné kusy HW nie sú nejaké významné položky, tak ich rozoberať nebudem,

 

Názory? Rady?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ja na odporucanie odbornikov mam na OS 120 GB disk SSD, na data klasiku

ak nechces W10, urcite sa da kupit W7 Pro 64bit

 

uz je to rok a pol, ked som ja kupoval, mam 8 GB RAM DDR4, chodi mi vsetko v pohode, aj ked som kvoli rozpoctu (do 600) musel ist do i3, rozdiel oproti i5 bol vtedy cca 100 eur

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ad Win10 - pre mňa boli posledný motív prejsť na Linux. Je mi jasné, že to nie je pre každého, živím sa ako sysadmin a už predtým som mal Linux na serveri, takže som nemusel ísť od základov. Ak plánuješ PC na hry alebo nejaký špecializovaný software, choď radšej do Win. Ako píše D'Ady, skúsil by som zohnať licenciu na Win7.

 

ad RAM - radšej menej DDR4 ako viac DDR3. Ak sa veľkosť pamäte ukáže ako problém, vždy sa dá dokúpiť. Zabiť výkon s DDR3 pamäťou je zbytočné, a čo s ňou po prípadnej výmene za DDR4? Zároveň odporúčam zvážiť kúpu viacerých menších modulov a ich zapojenie do Multichannelu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Win 10 by som sa rád vyhol, síce v jednom obchode ho chválili, ale poznám dosť ľudí, ktorí si myslia opak. Nepotrebujem riešiť haluze s OS, navyše, keď si zmyslí, že sa ide upgradovať. Ja potrebujem na PC pracovať a nie čumieť na monitor ako si rieši svoje somariny.

 

Ani k tomu W7 by som už moc nešiel, predsa len je to starý OS. S W8.1 som spokojný, ale ten už nevidím nikde v ponuke.

 

Ale určite už 64bit, nebudem trochárčiť.

 

To isté sa týka aj RAM, radšej by som už bral rovno DDR4.

 

U grafík som sa stretol s DDR5. To je čo zas?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Na zaciatok, momentalne nie je moc dobra doba na kupovanie pocitaca. Ceny grafickych su strasne vysoke kvoli kryptomenam (grafika co kupoval kolega na konci roka za 400e dnes stoji cez 500), rovnako aj pamate isli hore kvoli ich nedostatku. Tak, ak chces ale aj napriek tomu kupovat tak prvotna otazka je,  na co ho vlastne chces, od toho sa potom odvija vsetko ostatne.

 

CPU: I5 su tiez 4jadrove, I7 este k tomu vacsiu cache a zapnuty hyper-threading. Myslim si, ze beznemu cloveku stale postacuje I5. Ryzen je dnes tiez dobra volba, ale v nich sa vobec neorientujem.

RAM: Urcite DDR4, DDR3 je na ustupe. DDR5 je pamat pre grafiky, ako hlavna pamat sa nedava, minimalne 16GB.

Grafika: Tu skutocne zalezi ako velmi sa chces na nom aj hravat novsie hry a kolko si ochotny investovat.

Disk: Urcite SSD na system, to staci zazit raz a clovek si uz nevie odviknut, pri dnesnych cenach sa to skutocne oplati. A dokupovat to neskor byva problematicke, kedze treba preinstalovat system (ak ho chces mat na SSD)

Zdroj: Najdolezitejsii komponent v kompe, urcite nesetrit. Okolo 600W-700W by som dnes kupoval.

 

OS: Myslim si, ze iny ako Win10 dnes legalne nezozenies.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No môj starý komp ťahá nadčasy už asi 4 roky, ak nie viac, a potom čo boli problémy s RAM, tak teraz mám len 1GB, a to je fakt skúška nervov. Takže kúpa je skôr z donútenia. Plus mínus stovka dve, nehrá rolu, ale to si ešte prepočítam. V každom prípade mi to vychádza zhruba okolo tých 800€.

 

Herný nemusí byť, ide skôr o to, aby zvládal strih videa, enormné množstvo JavaScriptu a pod. Na hry nemávam čas, to hrám na mobile, keď už tak.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Microsoft ukonzil predaj vsetkych OS mimo Windows 10, takze to co predajcovia dnes maju su len naskladnene zasoby. Rovnako treba ratat s tym, ze podpora pre 8.1 konci o 5 rokov, pre 7 este skor. Ak chces clovek ostat na win, tak inu normalnu moznost ako 10 nema.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ja nevidim ziadny problem v tom, ze Mrkwosoft konci nejaku podporu
zbadal si to nejako na XP ?
skor je problem s nekompatibilitou niektorych programov - vid firefox

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ja nevidim ziadny problem v tom, ze Mrkwosoft konci nejaku podporu

zbadal si to nejako na XP ?

skor je problem s nekompatibilitou niektorych programov - vid firefox

Problem je v tom, ze OS uz nedostava bezpecnostne zaplaty, takze pokial sa objavi novy exploit, tak ostava nechraneny. Pocitit to staci raz. Rovnako ruka s rukou s tym ide aj podpora noveho HW pre OS v podobe ovladacov.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

XP by som už vôbec neriešil. Bol to dobrý OS, ale podobne ako W7, už je dávno za zenitom. Ja som spokojný s W8.1, ale vraj je to podobný výtvor ako kedysi Vista a preto to už nikto nechce riešiť a všade dávajú do kompov desinu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

TIez planujem novy PC :)

Moj stary I5 2500K uz ma co to za sebou a treba mu dat dochodok nech si uzije :)

 

Kazdopadne ja idem do Ryzenu najskor Ryzen 1700 abo 2700 kvoli 8 jadram na to moje modelovanie.

Ram ako zastanca Patriot firmy tak iba Patriot VIper DDR4  2x8 GB a ryclost asi 3600Mhz nech ten Ryzen fici. Aspon tie Ryzeny dost potrebuju rychle RAM aby sa aj ta ich rychlost ukazala co som pocul.

Grafiku pojdem najskor GTX 1060 6gb staci to celkom na tych par hier co este hram.

A tak ako Axel iba WIn 7 64bit ten virus/malware/spyware menom WIn 10 nikdy. Kym je este podpora dva roky pre win 7 tak budem na nom a potom asi linux najskor. 

 

Kazdopadne Axel tvoj rozpocet ?  Mam pocit , ze to cele pada a stoji aky mas rozpocet hlavne.  

Plus si mozes napr na CZC ale aj Alza tusim maju moznost zostavit si zozam veci co by si chcel a zistit aka cena.

 

JJ a este nesetri na zdroji Seasonic ber abo EVGA Supernova su take naj co viem. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Rozpočet mám teoreticky neobmedzený, ale v prvom rade pozerám na to, že počítač je spotrebný tovar, ktorý mi má zarábať peniaze a k tomu prispôsobujem zostavu a financie. Nepotrebujem delo na hrajkanie hier. Tvoja zostava vzhľadom na moje potreby je zbytočne predimenzovaná.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No ja to chcem primarne zobrat na ten modeling a renderovanei preto 8  jadier a 16GB ram.  Nech nemusim renderovat dva dni jeden screen z tej Autodesk Maya. Takze preto idem do 8 jadra. 

Anyway ak to planujes zobrat na pracu a robenie zisku musi to byt PC ? Nestaci mozno nejaky Dell Latitude abo Lenovo Thinkpad notas co su skor pracovne notasy ? 

Pripadne CZC aj ALZA robia take ze poskladaju nejake PC a maju to podelene bud na hry/ pracu/ photoshop.    CI mozno nekupit nakoniec uz taku poskladanu zostavu ?   Ako ja by som do toho nesiel urcite musim si PC poskkladat sam ale jeden znamy nedavno tak kupil PC z ALZY co uz bol poskladany a zatial si nestazuje. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Už poskladane zostavy nikdy nie su lacnejšie ako keď si kupiš komponenty zvlašť.

 

Pri tom predpokladanom rozpocte 800€ to co pise Jovzin vyssie nie je vobec overkill.

 

Bez SSD (lepsie M2) je kupovat PC v dnesnej dobe uplny nezmysel. Lebo HDD bude prave tym limitujucim faktorom (najpomalsim clankom zostavy) v podstate pri kazdej operacii. Hlavne ked ti to dovoluje rozpocet, je ultranonsens to nechciet.

 

Aktualne je dosť zly čas na skladanie PC. Každy ťaži kryptomeny, tak skupuju graficke karty ako šialeni. Tak ich je malo a su sakra drahe. Ešte viac to plati pre RAM-ky, tie su šialene predražene. Samozrejme keď to človek potrebuje tak nema na vyber. Resp. ak nepotrebuje herny stroj či PC na podobne naročne operacie, tak si vystači aj s integrovanou GK. Takisto dosky na platformu Coffee Lake (najnovšia generacia Intel procesorov) boli drahe, našťastie ich ceny už padaju.

 

Zaleži čo za videa chceš strihať, ako často atd. Tam prave potrebuješ veľa RAM a čo najlepši procesor. Takisto zaleži na programe čo použivaš, či umožňuje GPU akceleraciu atd. Tiež ake komponenty už napr. maš (HDD či SSD zo stareho PC...).

 

- Na strih určite radšej nejaky Coffee Lake ako Ryzen, minimalne i5-8400 (150€), to mas 6 jadro

- najlacnejšia doska na Z370 je aktualne Gigabyte GA-Z370M (cca 90€),

- minimalne 16 GB ram, radšej však viac. Najlacnejšie su za 115€, dvojnasobna kapacita je je za dvojnasobok.

- grafika aspoň nejaka GTX1050 (120€).

- zdroj 80 Plus 500-550W (50€),

- skriňa podľa ľubovôle, taka priemerna cca 50€,

- na system M2 disk (Samsung 960 Evo), 250 GB 110€, 500 GB je za 200€, resp. lacnejsie nejake SSD, kde je 500 GB za 120€.

- HDD ak sa ti nepovaľuje nejaky doma, 2TB idu od 50€.

- i5-8400 sa predava s chladičom, takže iny nepotrebuješ. Keby si ale nejaky chcel, tak dobry chcladič je 20-eurova položka.

 

Keď dobre od oka ratam, vychadza to okolo 750€. S väčšim diskom (500 GB M2) resp. miesto toho dvojnasobok RAM to robi 850€, s obidvomi 950€. Samozrejme miesto M2 disku sa da vziať SSD, ktory bude tak o 80-100 € lacnejši (v 500 GB verzii), ale prideš o rychlosť, kedze M2 je podstatne rychlejsi. Priestoru na variacie je dosť, tie ceny su z heureky, takže v jednom obchode nenajdeš všetko za tie nizke ceny.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 mesiacmi...
  • Pred 2 mesiacmi...

Moj stolny PC uz ma cosi za sebou, v podstate ide bez chyby, ale teraz, ked nastali dlhe zimne vecery, rad by som si kupil nejaku novu hru, avsak na procesore Pentium i3 a 4GB RAM uz ziadnu novinku (ked ma stat za to) nerozbeham..  Ako laik viem, ze sa mam pozerat na procesor, RAMku a graficku kartu. 

Po googlovani ma zaujali zostavy s procesorom AMD Ryzen 5 1600/alebo 2600. Je to lepsie ako zostavy s procesorom Pentium i5? (ten ma tiez viac variant). Tiez neviem, ci mam radsej ist do grafiky od AMD, alebo NVIDIA. Cenu som si nastavil tak okolo tisicky a bolo by fajn, keby to malo aj DVD mechaniku. Naslo by sa za tu cenu nieco lepsie, ako tieto dve zostavy za linkami?

https://www.mall.sk/herne-pc/hp-pavilion-595-p0013nc-4mg59ea

 

https://datacomp.sk/datacomp-amd-gamer-dawn_d374094.html

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

i5 je rychlejsia, ako Ryzen 2600 ale nie zas o tolko, okolo je drahsia. Ryzen 2600 by malo byt v pohode na hry. Ja mam starsiu i5 6600K, ktora by mala byt podla benchmarkov o trochu pomalsia ako 2600 Ryzen, a zatial som nemal problem pri hrach, a to hravam simulatory, ktory vazne vyzieraju CPU vykon. Grafiku, to je tazke, tie stoja teraz neskutocne vela. Otazne je v akej kvalite chces hrat nove hry. Ako ti staci 1080p + 60Fps, tak ta RX580 by mala stacit. Ak ale ak chcies viac, tak bude treba is do NVidia, a to uz asi nebude za 1000. Zas, graficka karta je ta najjednochsie vymenitelna vec.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov