Skočiť na obsah

Zatvorené obchody - otvorené obchody


game

Odporúčané príspevky

téma predaja vo sviatky a v nedeľu tu rezonuje pomaly tri desaťročia.

vždy je to dokola o tom istom, jedným išlo o nedele, iným o sviatky, ďalším o nedele aj sviatky,

raz sa to zdôvodňuje odpočinkom ľudí, potom sa to zdôvodňuje tým, že treba chodiť do kostola, nie do hypermarketov, potom je to o sviatkoch, potom len o nedeliach, z´potom o zamestnancoch - teda časti zamestnancov, druhú časť, čo robia na smeny, vzal ďas...

 

ôsmi poslanci smeru teraz chceli dosiahnuť, aby zamestnanci nechodili počas sviatkov do obchodov, ale radšej na kultúrne podujatia.

 

takže:

 

Zákaz predaja sa týka všetkých štátnych sviatkov, čiže 1. januára, 5. júla, 29. augusta, 1. septembra a 17. novembra.

 

Zamestnanci ostanú doma aj počas dní pracovného pokoja, teda 6. januára, na Veľký piatok, Veľkonočnú nedeľu a Veľkonočný pondelok, 1. mája, 8. mája, 15. septembra, 1. novembra, 24. decembra popoludní, 25. decembra a 26. decembra.

 

 

 
a potom začnú výnimky:

 
 
... zatvorené musia byť všetky obchody s maloobchodným predajom, ako sú potraviny, drogérie, predajne s textilom, obuvou či akýmkoľvek iným tovarom, ktorý sa predáva konečnému zákazníkovi.
 

- Tieto obchody môžu byť otvorené len vtedy, ak v nich majiteľ bude predávať sám, zamestnanci vtedy predávať nesmú.

 
- Zákaz predaja počas sviatkov sa netýka čerpacích staníc, lekární, predaja na letiskách, v prístavoch, verejnej doprave, v nemocniciach, predaja cestovných lístkov a suvenírov. V týchto prevádzkach môžu zamestnanci predávať ako v akýkoľvek iný deň.

 

- Okrem toho, určité výnimky majú aj kvetinárstva. Môžu byť otvorené 8. mája, nakoľko druhá májová nedeľa sa slávi ako Deň matiek a ľudia vtedy zvyknú kupovať kvety.

- Ďalej 1. septembra, nakoľko žiaci dávajú v úvode školského roka kvety učiteľkám a 1. novembra na Sviatok všetkých svätých.

 

- Služby sa poskytovať môžu aj počas sviatkov. Ich sa zákaz netýka.

 
- „Novela nijako neovplyvňuje prevádzku tržníc. Dôležité je iba to, či je predávajúci podnikateľ alebo zamestnanec. Podnikateľ predávať môže, zamestnanec nie,“ hovorí Pala. Rovnaké je to aj s predajom z dvora.

 

 

a výnimka z výnimiek:
 

V obchodných centrách sa nachádzajú prevádzky, ktoré ponúkajú maloobchodný predaj, ale aj také, čo ponúkajú služby. Preto sa centrá budú musieť rozhodnúť, či ostanú počas sviatkov úplne zatvorené alebo niektoré prevádzky otvoria.

Napríklad kiná, reštaurácie, kaviarne, čistiarne odevov, opravovne kľúčov, čiže všetky služby by otvorené mohli byť. Je však kľúčové, ako sa k tomu postaví samotné centrum.

„Budeme zvažovať otvorenie reštauračných a kaviarenských služieb a, samozrejme, aj multikina,“ hovorí Ivan Solenský, manažér obchodného centra Mirage v Žiline. V podobnom duchu odpovedali aj ďalšie oslovené nákupné strediská.

 

 

zamestnanci, ktorý zarobili 3,20 za hodinu, a vo sviatok napríklad 5,70 za hodinu, a zarobili si, si nezarobia, nedávno s týmto experimentovali v Maďarsku, vydržalo to 13 mesiacov - po 13 mesiacoch sa z chaosu prevažne na tlak zamestnancov vrátili k starému spôsobu.

 

chaos nad chaos... alebo nie?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Odpovedí 0
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

  • game

    1

Najaktívnejšie dni

Top prispievatelia v tejto téme

Najaktívnejšie dni

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz

×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov