Skočiť na obsah

Prečo Pán Boh mlčí?


alamo

Odporúčané príspevky

Castica nie je na dvoch miestach sucasne to je velky omyl, a taktiez to nie je tak ze vedu nezaujima preco sa to deje, pokial nevie dovod, to je niecom celkom ine. 

 

"Zdravý rozum" nám hovorí, že nie je možné, aby niečo bolo na dvoch miestach súčasne. Ale „zdravý rozum“ sa spolieha na empirickú zmyslovú skúsenosť. Matematika kvantovej fyziky sa opiera iba o pravdepodobnosť takéhoto stavu. Možno je QF neúplný popis tohto stavu, ale pre praktické aplikácie je dostačujúci, preto, že kritériom pravdivosti vo vede je zhoda teórie a experimentu.

 

Samozrejme každý vedec si položí aj otázku prečo. Neumyl som si ruky, preto som dostal žltačku. Mám žltačku, lebo sa mi do tela dostal vírus. Vírus transformuje kód DNA mojich buniek na kód svojej DNA... A za každou odpoveďou si môže znovu položiť otázkou a prečo, a prečo...až sa teoreticky dostane k otázke prečo bol Veľký Tresk.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ano a na to sa snazim aktualne dat zmysluplnu odpoved, ale naozaj ako posledny dodatok, moc veris tym matematickym konstrukciam, skutocne to je len formalizmus a drzat sa ho ako kliest je kontraproduktivne, casticu detekujeme na jednom mieste a co sa medzi tym deje formalizmu nemoze nijak zvladat. Ja skutocne nechapam novodobe nabozenstvo rovnic, rovnica bez modelu a myslienky je par znakov, to je fajn ze nieco vieme ratat ale vychadzat len z toho je proste zle.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

... moc veris tym matematickym konstrukciam, skutocne to je len formalizmus a drzat sa ho ako kliest je kontraproduktivne, casticu detekujeme na jednom mieste a co sa medzi tym deje formalizmu nemoze nijak zvladat. Ja skutocne nechapam novodobe nabozenstvo rovnic, rovnica bez modelu a myslienky je par znakov, to je fajn ze nieco vieme ratat ale vychadzat len z toho je proste zle.

 

Áno, matematika je len nástroj a nie je viazaná na reálne objekty. Je postavená na logike. Existuje mnoho fyzikálnych teórií, ktoré sú síce matematicky korektné, ale pracujú zatiaľ len virtuálnymi objektami. Ak matematiku aplikujeme na reálne objekty a výsledky zodpovedajú experimentu, je to dôkaz, že realita je postavená na logických základoch a musíme ju akceptovať, či sa nám páči, alebo nie. Teória bez matematiky môže samozrejme fungovať v disciplínach, ako biológia, medecína a podobných vedeckých odboroch. Ale fyzika bez matematiky je filozofia. Pravdepodobnosť QM vyjadruje práve to, že nevieme uchopiť realitu, kým nedôjde k detekcii, ale vieme výsledok matematicky predpovedať. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

lenze matematik potrebuje filotzofa co postavi model, ktory bude fungovat, no a to je presne zly zaver matematika, ze to nie je mozne, ja sam som navrhol nejake myslienky ako z toho von, nepouzivam ziadne rovnice staviam modely ktore si neodporuju a dokazu vysvetlit tie zahady, to je skutocne omyl ze matematika je dokaz, dokaz je iba v tej rovine ze vieme snim predpovedat co nastane, no nehovori to skoro nic o tom ako sa to deje, tam speju novodobe teorie do zajatia matematickeho formalizmu, a to nie je ziaden dokaz ze prave takto dokazu nieco z toho cenne vyjadrit, opak sa zda byt pravda, su zajati v svojich axiomoch.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja viem, čítam tvoj blog. Lenže prísť s novou teóriou je len prvý krok. Všetky teórie vychádzajú z nejakých zjednodušujúcich modelov. Fotón určite nie je guľôčka, no pri matematickom popise Comptonovho javu fotón môžeme celkom dobre interpretovať ako "tenisovú loptičku". V tomto prípade nepotrebujeme teóriu, ktorá prináša komplexnejší model fotónu. Aj keby takáto teória existovala, nikto ju v tomto prípade nebude aplikovať. Zmysel novej teórie je model, ktorý spresní experimentálne výsledky, alebo potvrdí jej nové predpovede. Veda má samozrejme prínos aj vo filozofickej oblasti.


ltam speju novodobe teorie do zajatia matematickeho formalizmu, a to nie je ziaden dokaz ze prave takto dokazu nieco z toho cenne vyjadrit, 

 

To je často pravda. Platí to hlavne v oblastiach, na hranici experimentálnych možností.  Ale nech sa hrajú, niečo z toho nakoniec možno vzíde. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Game pochopila, že hluchotou som mal na mysli egoizmus, aroganciu a pýchu, ktorá nás robí hluchými k vlastnému svedomiu. Podľa biblie chodil boh v osobe Ježiša po zemi. Ale farizeovia boha radšej hľadali na nebesiach, alebo v písme. Neboli hluchí, inak by Ježiša nechceli ukrižovať. Počúvali ale radšej sami seba. A tak je to dodnes, bez ohľadu nato, či je niekto veriaci, alebo ateista.

 

egoizmus, arogancia a pycha sprevadzaju ludstvo, ako take, na celej jeho doterajsej zivotnej puti....nenapisal si nic noveho....no tema je "preco Boh mlci"...mlci  pre ludi, cu su slepi, pretoze Boh sa neprihovara ludom hovorenym slovom, ale "posunkovou recou"....je teda jedno, ci si alebo nie si hluchy....

 

Samozrejme... ale takto elegantne to mozno zdovodnit - ja ho pocujem,mne hovori a je to len medzi mnou a bohom.

Porovnavat sa a obkecavat Abrahamom a Mojzisom, tocit sa dokola, vsetkych odpisat ako nehodnych a tak ci tak nic nepovedat :-)

 

ja som Boha este nepocul hovorit a preto som ta odkazal na Mojzisa a Abrahama.....a Boh sa svojou "posunkovou recou" prihovara kazdemu, ale nie kazdy je OCHOTNY to brat na vedomie...hlavne nie ateista...bez urazky....

 

Preto by bolo zaujimave vediet to od niekoho, ku komu podla vlastneho priznania hovori.

 

Pritom by stacila namiesto obkecavania odpoved - je to sukromne, tyka-netyka sa sukromia, tyka-netyka sa ludstva.

Ci hovori vyhradne sukromne ci hovori k ludstvu.

 

Ci ma vyvolenych, ku ktorym hovori.

Ci si mysli, ze na tuto preludnenu egoisticku masu staci sepkat jednemu vyvolenemu.

Ci zvlada este vobec toto co stvoril a kam to nasmeroval,

Ci sa nasmerovalo samo a stratil kontrolu.

Ci skutocne davno mavol rukou

Ci si uz davno stvoril nove ludstvo na opacnom konci vesmiru.

Ci toto tu nechal napospas, robte co chcete.

 

tak si teda pockaj na nejakeho dalsieho proroka a ten ti mozno na tieto tvoje premenne da kvalifikovane odpovede.....ja mozem hovorit iba za seba a nie za problemy ludstva resp. tvoje..... :)

 

 

Ale aj tak by ma zaujímalo, čože nám to ten pán Boh vlastne teraz rozpráva. Chce nás niekam nasmerovať ako ľudstvo? Alebo čo si mám pod tým predstaviť?

 

 

to akoze Boh kazdemu jednemu nieco posepka a razom sa ide inou cestou?.....

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

keďže nakoniec nehovorí ani s tebou - či tou posunkovou rečou áno?

toto je ovšem zaujímavé... o tom, že boh sa prihovára k svojim vyvoleným, aj niektorým nevyvoleným, len čo si myslia, že sú vyvolení, a denne si toho musí vypočuť hodne... ale tá posunková reč je novum. :hmmm:

posunkovou rečou?!
 

aj tak už pošiel inou cestou, sme jeho nepodarok.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ale no game...podla Tona si vysoko chapava, pretoze si pochopila jeho diagnozu ludstva....teda ze hluchotou mal na mysli egoizmus a pychu a nie hluchotu ako taku....nechapem teda (ja mozem, lebo ja som nepochopil diagnozu od Tona), aky mas problem pochopit "posunkovu rec", ktorou sa Boh prihovara .....a ze sme Bozi nepodarok mas pravdu....dokazom je vyhnanie z Raja.....

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

a co by si chcel vediet?......

 

Chcel by som vedieť, že ak Boh dnes nemlčí, tak aké sú ciele jeho "reči" voči ľudstvu. V akom zmysle k nám dnes "hovorí". To by ma zaujímalo, ak to nie je tajné.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

teda takto...pre mna Boh nemlci a jeho rec voci ludstvu ja osobne nepoznam a preto, ako som uz aj odpisal game, si pockaj na nejakeho noveho proroka a ten to mozno objasni....ja mozem pisat iba za seba.....co sa tyka mna, tak ti to skusim vysvetlit pomocou prikladu......taky ornitolog tiez nerozumie reci vtakov a predsa pozna ak mu operenci chcu nieco "povedat"....s toho je zjavne to, ze ak sa zaujmas o nieco, tak tomu zacnes rozumiet a budes to vnimat inym sposobom, ako napr. mikrobiolog, kedze ten sa zujma o nieco ine a tomu aj rozumie....skratka ateista to nepochopi nikdy.....tak isto ja nechapem "rec vtakov" resp. "rec mikroorganizmov"....

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pre mna Boh nemlci a jeho rec voci ludstvu ja osobne nepoznam

 

Amen. Nepoznáš jeho reč, ale pre Teba nemlčí. Takže len veríš, lebo chceš veriť, že nemlčí. 

Dobre. Tomu sa dá rozumieť.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Amen. Nepoznáš jeho reč, ale pre Teba nemlčí. Takže len veríš, lebo chceš veriť, že nemlčí. 

Dobre. Tomu sa dá rozumieť.

 

nepoznam jeho rec voci ludstvu, ale vnimam jeho "rec" ja, ako osoba, jednotlivec.......preto som ti aj ponukol priklad s tou ornitologiou....ak si ornitolog, tak rozumies "reci" vtakov a ked si veriaci rozumies "reci", ktorou sa ti snazi prihovorit Boh, ale zasa je iba na tebe, ci si to osvojis alebo hodis za hlavu....no a ak si ateista, tak to nepochopis nikdy....

 

irb, trochu to bude inac... informator spominal posunkovu rec.

Takze zrejme netreba poznat jazyky.... :hmmm:

 

ale no...zasa sa tvoja chapavost prejavila sarkazmom..........posunkova rec bola pomockou, ako dostat tvoju chapavost do centra diania....nepodarilo sa...skoda...a ozaj netreba poznat jazyky... :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nepoznam jeho rec voci ludstvu, ale vnimam jeho "rec" ja, ako osoba, jednotlivec......

 

Tak to je iná vec.

Ale z toho, čo si doteraz napísal, mi vychádza, že Tebe osobne teda hovorí iba o Tvojich osobných záležitostiach a nie o všeobecne ľudských. Iba o tom, ako sa Ty máš zachovať v tej či onej konkrétnej situácii, resp. ako si sa mal zachovať a nezachoval si sa a tak podobne. Rozumiem tomu dobre?

 

A máš to teda aj tak, že vnímaš hlas Boží aj v tom, ako prebiehajú vonkajšie okolnosti v nejakej konkrétnej situácii? 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

omyl...ja nikde nepisem, ze ku mne Boh hovori......ja vnimam urcite "znamenia" a preto som tu ponukol, ako priklad, posunkovu rec......to je tak isto, ako tu posunkovu rec vnima "hluchonemi", ktoremu je tato "rec" urcena, tak isto "rec v znameniach" vnima veriaci clovek....no ak nie si hluchonemi, tak nerozumies "reci" a ak nie si veriaci tiez nerozumies "reci"....jednoduche...nie?....

 

tomu spodnemu odseku nerozumiem.... :(

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

...ja nikde nepisem, ze ku mne Boh hovori......ja vnimam urcite "znamenia" ...

 

Ale tak snáď sa môžeme dohodnúť na tom, že "určité znamenia" sú súčasťou Božej reči (podobne ako zvukové vlny sú súčasťou ľudskej reči) a že "vnímať určité znamenia" znamená "počuť Božiu reč".

 

A teda si myslím, že "počuješ Božiu reč" (aj keď voči týmto slovám by sa dalo namietať- ak by sme chceli byť detailisti)

 

Otázka stále zostáva, či tie znamenia sú určené iba tebe, alebo vlastne každému, kto je v danom priestore. A to súvisí s týmto: 

 

tomu spodnemu odseku nerozumiem....  :(

 

Otázka sa v princípe vzťahovala na to, či tie znamenia sú pozorovateľné zmyslami vo vonkajšom svete, alebo sú to iba vnútorné, duševné zážitky.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov