Skočiť na obsah

Ako zaplatiť za výpravu na Mesiac?


alamo

Odporúčané príspevky

Veľa ľudí, sníva o letoch do vesmíru.

Napríklad Denis Tito, prvý vesmírny turista, založil spoločnosť Inspiration Mars Foundation, ktorá plánovala pilotovaný oblet Marsu.

Alebo ste si možno v médiách všimli, senzačnú správu, o plánoch projektu Breakthrough Starshot, poslať sondu k najbližšej hviezde Alfa Centauri.

A ten kto to sleduje, vie že takýchto projektov, a omnoho komerčnejšie zameraných, je omnoho viac.

Všetky majú jeden veľký spoločný problém.. peniaze..

 

Sú to chronicky podniky, do ktorých musí niekto naliať peniaze, nikdy sa nejedná o malú sumu, bez nejakej nádeje na reálny zisk.

Potom zväčša nastúpi špekulovanie, že sa predsa jedná o "verejné blaho", a tak by to mal podporiť štát (s peňazí daňových poplatníkov), chvíľu to ešte šumí, potom to vyšumí, zostane ticho.

 

Podľa mňa, ale existuje historický (a dodnes existujúci) precedens dokazujúci, že sa to dá aj inak.

"Kde bolo, tam bolo"

Pred asi tak pol tisíc rokom, istý navigátor z ostrova Yap, legenda tvrdí že sa volal Anagumang, podnikol náročnú a nebezpečnú výpravu, na vzdialené súostrovie Palau.

Tam uvidel niečo, čo ostrovania z Yapu nepoznali. Nádherný biely kameň.

Anagumang sa rozhodol, že si domov vezme suvenír, nejakú vec vytesanú s toho kameňa. Najprv to malo vypadať ako ryba, potom ako polmesiac, kôli problémom s opracovaním a prepravou, sa to nakoniec zmenilo na čosi ako menší "mlynský kameň", okrúhly tvar s dierou v strede, aby sa cezeň dala presunúť tyč, a dalo sa to nej lepšie niesť, čosi čo vypadalo ako "Mesiac v splne".

Keď sa Anagumang vrátil domov na Yap, zistil prekvapujúcu vec, doniesol niečo, čo ľudí veľmi zaujalo, a chceli to od neho kúpiť, ten kto od neho tú vec kúpil, nič nestratil, mohol ju zase predať niekomu inému, za niečo úplne iné.

Anagumang zistil, že vynašiel "obeživo ", "peniaz", doslova kamennú mincu, ktorej dali meno "Rai".

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Rai_(peníze)

Celá hodnota ľudskej práce, ktorú bolo potrebná vykonať, aby bolo možné výpravu uskutočniť, stavba lode, zhromaždenie zásob, samotná výprava, riziko pri nej podstúpené, príbeh o tom všetkom, sa zmenilo na abstraktný symbol, ktorý bolo možné a dodnes je možné používať, ako investičný nástroj.

 

Fungovalo by to, aj v "modernom" svete?

 

Dajme tomu, že by chcel niekto vykonať nebezpečnú, náročnú a drahú výpravu "plavbu", na "vzdialený ostrov"

Letieť na Mesiac, alebo na Mars, a vesmírne lode, sú predsa "LODE", a tá výprava je "PLAVBA".

Keď by na Mesiac alebo na Mars (alebo hoci aj na Pluto) vstúpil, vyrobil by tam Rai, a dopravil ho domov na Zem.

Mal by ten špeciálny vesmírny kameň, zo vzdialeného sveta "ostrova", fungovať ako "peniaz", a pomocou neho by sa malo dať zaplatiť, hoci aj za výpravu na Alfa Centauri, hoci aj za výpravu na Mraky Magallenove..

Ten kto by letel, plavil sa do vesmíru, by peniaze už nemíňal, on by ich doslova vyrobil, vyrobil by úplne nové peniaze.

To je moja teória.

 

Teória je iba teória, a prax je prax..

 

Dalo by sa to nejak vyskúšat, overiť či by to aj skutočne fungovalo? Urobiť experiment?

 

Možno netreba letieť ani na Mesiac, ani na Mars, aby sme to zistili.

Je tu omnoho bližší, "man made" vesmírny ostrov menom stanica ISS.

Keby niekto na pamiatku svojej cesty, na tento "vesmírny ostrov" zhotovil Rai, malo by to fungovať rovnako.

 

Na ISS už ľudia lietajú bežne, dokonca tam boli turisti, čo si za cestu platili sami, čo keby niekto vyskúšal, dostať tie peniaze čo za to zaplatí, späť do "peňaženky"?

 

Cena letenky na ISS, je asi 40 miliónov dolárov, keby zhotovil Rai, za jednu mincu v hodnote 40 miliónov by si nikto ani "slaný rožok" nekúpil.

Ale malo by byť možné, kúpiť si "podiel" na vlastníctve "vesmírnej mince", "cenný papier", "akciu", "úcastninu".. BANKOVKU, a rozdeliť tú jedinú "mincu" na použiteľné "drobné".

Napríklad v elektronickej podobe, ako to poznáme v podobe internetovej meny Bitcoin.

 

Čo si o tom všetkom myslíte?

 

Táto téma, je v skutočnosti o tom "ako vlastne fungujú peniaze".

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

To je otázka, fakt za "všetky drobné"

Mala by "kamenná minca z vesmíru", skutočne hodnotu výpravy?

Napadla ma jedna súvislosť, pozrime sa na tzv. diaľkový obchod v minulosti, v jeho "praveku".

Figuroval v ňom často obchodník a moreplavec v jednom. Ten doma v európe nakúpil "sklené korálky", plavil sa na vzdialenú pevninu, tam tie "korálky" s domorodcami vymenil za "kožušiny", vrátil sa domov do "eú", kde kožušiny vymenil za "zlato", a mal s toho vysoký zisk.

V podstate takto to funguje dodnes. (aj keď s omnoho nižšou "maržou")

 

Zaprisahaný "Marxista-Leninista" bude tvrdiť, že ten obchodník, tých domorodcov aj európanov okradol, a to tak, že domorodcom vymenil "bezcenné korálky" za "vzácne kožušiny", a európanov tak že im vymenil "bezcenné kožušiny" za "zlato", a nakoniec si "prisvojil zisk".

Ja sa domnievam, že podať to takto, je v lepšom prípade omyl, a v tom horšom lož.

Pretože ten kto to tvrdí, musí "zabudnúť" na to, že ten obchodník, musel vykonať cestu, podniknúť výpravu "plavbu", v tej dobe veľmi nebezpečnú, mohli ho prepadnúť piráti, loď sa mohla potopiť pre tisíc príčin atď..

Ten zisk čo obchodník získal, podľa mňa, bola hodnota tej nebezpečnej plavby. Boli to úplne nové peniaze, ktoré obchodník "vyrobil", práve tak že tú plavbu podnikol, a pretože ich "vyrobil" tak mu patrili.

Obchodníkovi sa stalo to isté, čo sa stalo legendárnemu Anagumangovi z ostrova Yap. Obchodníkovi sa plavba zhodnotila v podobe zisku, Anagumangovi v podobe kamennej mince.

 

Presne to isté, by sa malo stať aj astronautovi, ktorý by z Mesiaca (alebo na skúšku z ISS) doniesol "špeciálny kameň" Rai.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nie, nefungovalo by to.

z takého jednoduchého dôvodu, čo bola prvotná otázka - ako vlastne fungujú peniaze.

 

je jedno, či si budeme vymieňat tovar za tovar, či deravý kamenný peniaz za čokoľvek ... deravé kamenné peniaze sa našli na viacerých miestach, rovmako ako vzácne mušle ako obeživo na viacerých ostrovoch Tichomoria, nakoniec či ide o tovar, z ktorého je niečo viac žiadané, či deravé kamenné peniaze, valčeky na šnúrke ako v starej Číne, či papierový peniaz, vynález to starej číny,  či ide o bitcoiny, či o doláre či čokoľvek ... vždy ide o hodnotu vecí.

či ich nazveme peniaze či akokoľvek.

 

zákonitosti jednej základnej vlastnosti človeka je vlastniť, a cena práce a tovaru ... že sa tá cena vo viacerých rezortoch a ohľadoch  dosť zdeformovala, je iná vec.

kamenné peniaze, medené valčeky, dukáty, papierové peniaze ... sa čím ďalej tým viac nachádzali vo väčšom množstve, platí to aj pre bitcoiny, mať ich veľa a kúpiť za ne veľa prichádzala časom nevyhnutne.

 

dnes už vieme, že astronaut nič mimoriadne nedonesie z Mesiaca, dokonca ani dovezené kamene a prach už takmer nič neznamená, zapadajú prachom v múzeách.

ale dostať sa tam ešte stále a dlho bude stáť ohromné množstvo chechtákov. človek chce vlastniť. a platí za to tým, čo a kedy má. aj peniaze sú peniaze, aj obilie sú peniaze, aj deravý kameň, aj mušle sú len peniaze.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nie, nefungovalo by to.

z takého jednoduchého dôvodu, čo bola prvotná otázka - ako vlastne fungujú peniaze.

he.. ako fungujú peniaze?

jednoducho tak, že dostatočné množstvo ľudí VERÍ tomu, že majú nejakú hodnotu

keď tomu prestanú VERIŤ, peniaze sa zmenia buďto na bezcenné papieriky, kameň s vyvŕtanou dierou, alebo bezvýznamné čísla v nejakej knihe, alebo počítačovej pamäti

 

ak ľudia UVERIA, že ten kameň je cenný, tak cenný bude, a bude fungovať ako "peniaz"

 

napriek všetkým technickým vymoženosti, aj tomu že si hovoríme "moderný ľudia", sme na tom rovnako ako ostrovania z Yapu

princíp sa stále nezmenil, aby mali naše peniaze hodnotu, musíme tomu veriť, musíme veriť "príbehu" o nich

 

a ktoré peniaze sú "lepšie"?

tie s ktorími je spojený, lepší príbeh

 

takže aj peniaze "z vesmíru", budú lepšie, jednoducho preto lebo s nimi bude spojený lepší príbeh

 

my neveríme peniazom ako takým, ale "bájkam" o nich

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Alternativne ci lokalne meny existuju, mesta ci rozne komunity (aj u nas a nie je ich malo) maju tiez svoje peniaze, nevidim preto dovod preco by takym platidlom nemohol byt hoci aj kamen z Marsu.

Nie je to ziadna otazka za vsetky drobne. Na tom nie je nic cudne, ani zlozite, ani sokujuce, ani vynimocne. Je to uplne bezna zalezitost, neobjavil si nic prevratne.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Na tom nie je nic cudne, ani zlozite, ani sokujuce, ani vynimocne. Je to uplne bezna zalezitost, neobjavil si nic prevratne.

ďakujem za "uznanie"

fak som neobjavil nič nové, iba "novú aplikáciu" toho, čo pred pol tisíc rokom objavil Anagumang

 

otázka podľa mňa nie je "či to bude fungovať?", ale skôr "nebude to fungovať až moc dobre?" (pre isté účely)

zakladatelia bitcoinu, si túto otázku odignorovali, výsledkom bolo čosi menom "silkroad"

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

"minca z vesmíru" bude fungovať veľmi dobre

to že niekto musel letieť do vesmíru, a doniesť ju od tiaľ, že to bolo drahé a nebezpečné, a že nakoniec "ťažili vo vesmíre hotové peniaze", to je úžasný fantastický príbeh, ktorý zaujme veľa ľudí, budú ho sledovať v priamom prenose v televízii a na internete

skvelá reklama sama o sebe..

problém je s "podielmi" na jej vlastníctve, ktoré by sami mali fungovať ako peniaze

ako zariadiť aby sa o ne zaujímali predovšetkým "normálny" ľudia (samo o sebe trochu oxymoron), a nie napríklad politici "baliaci peniaze do alobalu",

mafie, teroristi a pod.?

dá sa to vôbec?

 

ja som záujemca o kozmonautiku..

nechce sa mi skončiť ani v "normálnom" väzení, ani v "tigrej klietke" na guantaname

ani skončiť až tak "slávne" ako Bugsy Siegel

https://m.youtube.com/watch?v=rHM_l-2oUbI

ani až tak neslávne, ako "biely kôň pod drnom"

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

aby sme sa vrátili k tomu, ako vlastne fungujú peniaze ... :

 

"minca z vesmíru" bude fungovať veľmi dobre
to že niekto musel letieť do vesmíru, a doniesť ju od tiaľ, že to bolo drahé a nebezpečné, a že nakoniec "ťažili vo vesmíre hotové peniaze", to je úžasný fantastický príbeh, ktorý zaujme veľa ľudí, budú ho sledovať v priamom prenose v televízii a na internete
skvelá reklama sama o sebe..
problém je s "podielmi" na jej vlastníctve, ktoré by sami mali fungovať ako peniaze
ako zariadiť aby sa o ne zaujímali predovšetkým "normálny" ľudia (samo o sebe trochu oxymoron), a nie napríklad politici "baliaci peniaze do alobalu",
mafie, teroristi a pod.?
dá sa to vôbec?

 

je to presne ten istý príbeh, ako na ostrove Yap a Anagumangom a raiom.

 

Mesiac /či vesmír/ je Yap, astronaut je Anagumang, a podivné čokoľvek z vesmíru platidlo menom rai.

 

Anagunag investoval do plavby, našiel kameň, investoval svoj um a zručnosť do možnosti, ako ho preniesť, vrátil sa s ním domov, nazval ho rai a stal sa komoditou.

tak isto ho mohli susedia len obkukať, a neprejaviť väčší záujem.

astronautom niekto financoval a investoval cestu do vesmíru, našli kameň, investovali do prenesenia na Zem, vrátili sa s ním a stal /alebo nestal/ sa komoditou.

keď prejavia kupci záujem, stane sa komoditou.

 

aj na ostrove Yap sa nakoniec deravé kamene rozmnožili - niekto ich chcel mať viac než iný.

- prinesením deravého kameňa prestala byť spoločnosť primitívna. ... / primitívna nie v zmysle zaostalá, ale v zmysle etnologickom /

 

preto nezamedzíš tomu, aby sa nezaujímali o čosi komoditné politici, mafie a teroristi.

 

he.. ako fungujú peniaze?
jednoducho tak, že dostatočné množstvo ľudí VERÍ tomu, že majú nejakú hodnotu
keď tomu prestanú VERIŤ, peniaze sa zmenia buďto na bezcenné papieriky, kameň s vyvŕtanou dierou, alebo bezvýznamné čísla v nejakej knihe, alebo počítačovej pamäti

ak ľudia UVERIA, že ten kameň je cenný, tak cenný bude, a bude fungovať ako "peniaz"

napriek všetkým technickým vymoženosti, aj tomu že si hovoríme "moderný ľudia", sme na tom rovnako ako ostrovania z Yapu
princíp sa stále nezmenil, aby mali naše peniaze hodnotu, musíme tomu veriť, musíme veriť "príbehu" o nich

a ktoré peniaze sú "lepšie"?
tie s ktorími je spojený, lepší príbeh

takže aj peniaze "z vesmíru", budú lepšie, jednoducho preto lebo s nimi bude spojený lepší príbeh

my neveríme peniazom ako takým, ale "bájkam" o nich

 

tak ako uverili tomu, že deravý kameň je cenný, že mušľa je cenná, že papier je cenný, že obilie je cenné, že dve stáda sú cennejšie než jedno stádo.

ani jedno platidlo nie je lepšie, s niektorými sa len obchoduje jednoduchšie.

 

k tým bájkam ... v príbehu Milión Marca Pola, ktorý sa vrátil do Benátok a slovutným stredovekým učencom na univerzite prednášal o svojich cestách, ukázal čínsky papierový peniaz ... jeden z tmárskych mysliteľov s pohŕdaním chytil a spálil v plameni sviečky z jeho pohľadu "bezcenný papier" ... na to mu Marco Polo ozrejmil, že práve spálil jeden mestský dom.

 

to sa zrejme k slovutným benátskym univerzitám ešte nedonieslo, že templári vynašli zmenky ... aby obchodníci v rizikových časoch plných zbojníkov nemuseli riskovať s prevozom celých bední hotovosti, odovzdali hotovosť v najbližšom kláštore templárov, do ruky dostali kus papiera, ten papier mal hodnotu peňazí ... zánikom templárom na dlho táto skvelá inštitúcia zanikla.

 

čokoľvek môže mať hodnotu peňazí ... priniesla to prax, chuť a potreba neprimitívneho človeka vlastniť, teritoriálny a vlastnícky pud a potreba, nie lepší príbeh.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

keď už si game spomenula templárov..

tak "zlý jazykovia" tvrdia, že oni skončili ako skončili práve pre tie zmenky..

 

a Umberto Eco aj o nich, napísal zaujímavú knihu Foucaultovo kyvadlo,

jej hrdinovia si tiež vymysleli "lepší príbeh" o templároch, a pretože naň uverili nesprávny ľudia, skončilo sa to zle

 

poznám veľa príbehov..

a práve preto si myslím, že to stojí za dlhé uvažovanie

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

čokoľvek môže mať hodnotu peňazí ... priniesla to prax, chuť a potreba neprimitívneho človeka vlastniť, teritoriálny a vlastnícky pud a potreba, nie lepší príbeh.

tento pohľad na vec, má jednu chybu

ľudia dokážu míňať peniaze aj za "statky" ktoré sú totálne nehmotné, dokonale virtuálne, v reálnom svete k ničomu

http://www.develop-online.net/press-releases/player-acquires-virtual-item-worth-over-50-000-in-entropia-universe/0215131

za 50 000 skutočných dolárov, si chlapík kúpil "meč samoseč", aby mohol v internetovom vesmíre, stínať "hlavy drakom"

a to je iba špička ľadovca

už celé roky okolo toho existuje hotový priemysel

http://www.etrend.sk/technologie/virtualne-peniaze-realny-biznis.html

a bitcoin je v porovnaní s tým iba "bublinka"

..

Najväčšia vojna, o ktorej ste nikdy nepočuli

http://tech.sme.sk/c/20130499/najvacsia-vojna-o-ktorej-ste-nikdy-nepoculi.html

nie je to trochu, ako Free Space?

http://pc.zoznam.sk/novinka/hraci-eve-online-mozu-za-virtualne-peniaze-nakupovat-geforce-graficke-karty

zaujímavá je tá diskusia pod článkom..

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

keď už si game spomenula templárov..

tak "zlý jazykovia" tvrdia, že oni skončili ako skončili práve pre tie zmenky..

 

a Umberto Eco aj o nich, napísal zaujímavú knihu Foucaultovo kyvadlo,

jej hrdinovia si tiež vymysleli "lepší príbeh" o templároch, a pretože naň uverili nesprávny ľudia, skončilo sa to zle

 

právom spisovateľa a spisovateľa rangu Umberta Eca je písať parádne príbehy. preto je spisovateľ spisovateľom, a úplne extra to platí o Umbertovi Ecovi.

o templároch toho nájdeš v kdejakých knihách a dnes na nete mraky, jedna konšpirácia šialenejšia než druhá, to je ten vedľajší smutný údel tak prospešného internetu, čím viac internet, tým vyšší počet stále postihnutejších konšpirátorov - ale to patrí do inej témy.

 

nie, templári "neskončili" kvôli zmenkám.

 

 

tento pohľad na vec, má jednu chybu

ľudia dokážu míňať peniaze aj za "statky" ktoré sú totálne nehmotné, dokonale virtuálne, v reálnom svete k ničomu

 

iste. ozajstný svetelný meč či konceptuálne umelecké dielo za oveľa nehoráznejšie sumy, než nejaký svetelný meč - o tom som predsa písala tam vyššie - tu:

 

... zákonitosti jednej základnej vlastnosti človeka je vlastniť, a cena práce a tovaru ... že sa tá cena vo viacerých rezortoch a ohľadoch  dosť zdeformovala, je iná vec.

 

pohybujeme sa možno v iných rádoch, ale je to presne to isté, prečo sa šamani mali lepšie ako tí, čo k nim chodili po pomoc.

predávali imaginárnu pomoc.

prečo sa cirkev obohacovala predávaním odpustkov - kupujúci dostávali imaginárne nič.

prečo ľudia platia za imaginárnu pomoc veštcom a kartárkam, prečo si kupujú amulety - imaginárna pomoc.

prečo tí movitejší stavali a financovali stavby celých chrámov pre spásu svojej duše, imaginárne, dúfajúc v lepší posmrtný život,

prečo si pre potešenie kupujeme  krásne predmety ... atď., atď., atď., až ad absurdum, až po svetený meč a konceptuálne lešenie s hajzlovým deklom za mnoho miliónov.

 

nie je tam žiadna chyba.

 

znovu: priniesla to  prax, vývoj, diferenciácia pod vplyvom akejkoľvek formy peňazí, aj keď to začalo obilím a deravým kameňom, 

a potreba neprimitívneho človeka vlastniť, čím viac, tým lepšie, až do nenormálnych výšok a  nenormálnych komodít.

tá chyba je inde, a nezmenil to ani pokusný komunizmus či príprava naň.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tak najprv ta zla sprava,   ludia su ochotni platit za vzacnost, ale nie dost aby to zaplatilo vypravu.    To vieme, kedze kamene z mesiaca sa predavali.    A apollo donieslo tolko kamena ze to dnes take vzacne uz nie je.

Dobra sprava je ze taketo vypravy sa vedia zaplatit inak,  dolovanie na asteroidoch moze ziskat vzacne kovy ( iridium , platinu atd).  Chce to dve veci, vycerpanie dostupnych zdrojov na zemi a zlacnenie raketovej technologie.  Ale zrejme k tomu v buducnosti pride ze to bude ekonomicky davat zmysel.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tyso

si vedľa po všetkých smeroch

predovšetkým, táto téma nie je o predaji "komodít", ale o predaji "peňazí"

keď na kúsok papiera napíšeš "1000 eur", bude ten kúsok papiera fungovať trochu inak, ako tona papiera, ktorú rozpredáš po kylách

ďalej si vedľa v tom, že kamene z mesiaca síce už v predaji boli, bohužiaľ všetky boli "kontraband" na "čiernom trhu", niekto ich buď vyslovene ukradol, alebo zdefraudoval

a s ich cenou, sa zákonite deje to, čo s cenou napríklad mobilu, ktorý nejaký chmaták ukradne, a strelí v záložni, dostane zaň "pár mizerných šlupiek"

za kradnutý tovar, ktorý ti môže kedykoľvek bez náhrady zhabať "úradná moc", a dokonca ho proti tebe použiť ako "predmet doličný", ti nikdy nikto "plnú cenu" nezaplatí

všetky mesačné kamene s programu Apollo, boli dovezené za peniaze daňových poplatníkov, patria teda "ľudu USA" resp. vláde USA, a ak ich aj táto niekomu darovala, tak zase len vláde nejakej inej krajiny

keby si šiel za američanmi, a chcel ich od nich kúpiť, tvárili by sa presne rovnako ako francúzi, ktorým by si navrhol že od nich kúpiš Eiffelovku, alebo dokonca Monu Lisu..

s toho dôvodu ide vláda USA a jej úrady, ešte aj po predajcoch falošných "kameňov z mesiaca", možno ešte tvrdšie ako po obchodoch s narkotikami (a myslím že aj preto, že predavači takýchto "mesačných kameňov", nezviknú byť ozbrojený..)

zdroje

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Stolen_and_missing_moon_rocks

http://www.airspacemag.com/daily-planet/can-you-legally-own-a-piece-of-the-moon-153387336/

 

existuje aj legálny trh, s mesačnými kameňmi, ale to sú také ktoré k nám prileteli ako meteority

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lunar_meteorite

http://www.ebay.com/sch/sis.html?_nkw=LEGENDARY+NORTHWEST+AFRICA+5000+Lunar+Meteorite+141g&_itemId=140329476077&_trksid=p2047675.m4099

jeden taký kameň bol v aukcii predaný za 144 000 dolárov

 

v roku 1993, dobe najväčšieho postsovietskeho ekonomického marazmu, skúsila ruská vláda dať do dražby v aukčnej sieni Sotheby's, vzorky ktoré doviezla sonda luna 16, tri ako zrniečka veľké kúsky, ani nie kamene ale "prach", 0,2 gramu vážili spolu, predali za 442 500 dolárov

http://www.nytimes.com/1993/12/12/nyregion/space-artifacts-of-soviets-soar-at-a-7-million-auction.html

 

to je "lepšie", ako zlato

 

takže tvrdenie, že sú mesačné kamene lacné, a nič sa nimi zaplatiť nedá, je dosť "odvážne"

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

game

myslím že sa mýliš

prečítaj si druhý zápis, o tomto, v mojom blogu

https://www.freespace.sk/blog/120/zapis-822-ii-ako-zaplatiť-za-výpravu-na-mesiac/

zdá sa, že sme predsa len čosi viac ako "nahaté opice bez srsti", a nezaujíma nás iba to, aby sme mali čo najväčšiu hromadu "banánov"

he..

 

zaujímajú nás aj "duchovnejšie statky"

a čuduj sa svete, aj tie peniaze vďaka tomu, môžu fungovať lepšie, ako zistili domorodci na Yape

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

alamo, voci nakladom na ich dovoz je to nic:).

tak akože "počítajme"

pri tom nápade s kamennou mincou, by malo platiť, že uchová hodnotu výpravy ako takej

ak bude stáť výprava hoci aj pol miliardy, alebo miliardu

kamenná minca bude mať počiatočnú hodnotu pol miliardy, alebo miliardu

a túto hodnotu by mala uchovať, aj v dobe, keď sa bude na mesiac cestovať tak ako na "chorvátske pobrežie"

čiže na cene výpravy, už až tak veľmi nezáleží

 

navyše ak sa dovezú aj nejaké "obyčajnejšie" kamene, tie sa dajú predať, ako čistý zisk

 

okrem toho dnes sme trochu ďalej ako v dobách apolla, a už nie je potrebné použiť na to "supernosič", NASA toto riešenie použila hlavne ako najbezpečnejšie, nešlo im o najnižšiu cenu, oplatilo sa to ako ukázalo apollo 13

dajú sa použiť iné "architektúry referenčnej misie", síce s vyšším rizikom ale lacnejšie

ani to riziko, nemusí byť dnes vďaka pokročilejšej technológií vyššie ako v dobe apolla

a pri pokuse o získanie kamennej mince, predsa riziko nie je na škodu, budú sa vďaka tomu o nej dať "rozprávať lepšie bájky, večer pri ohni", čiže bude "lepšia"

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

game

myslím že sa mýliš

prečítaj si druhý zápis, o tomto, v mojom blogu

https://www.freespace.sk/blog/120/zapis-822-ii-ako-zaplatiť-za-výpravu-na-mesiac/

zdá sa, že sme predsa len čosi viac ako "nahaté opice bez srsti", a nezaujíma nás iba to, aby sme mali čo najväčšiu hromadu "banánov"

he..

 

zaujímajú nás aj "duchovnejšie statky"

a čuduj sa svete, aj tie peniaze vďaka tomu, môžu fungovať lepšie, ako zistili domorodci na Yape

 

milý alamo,

tak si ujasni :)

ty si začal s témou, v ktorej si začal ostrovom Yap a peniazom rai, čiže vznikom peňazí,  bitcoinmi a obdobou peňazí z Yapu z vesmíru, a v ktorej tebou vyzdvihnutá otázka je "ako vlastne fungujú peniaze"

 

tak buď hovoríme o tom, ako fungujú peniaze, a ako sa k nim človek ako taký stavia a ako vlastne teda fungujú ktoré a v akej forme, o tom tu zanietene debatujeme,

alebo debatujme o duchovných hodnotách a ma teda pouč o tom, že predstav si, milá game,  zato stále ešte máme aj dušu a nemateriálne hodnoty ... to ako vážne a fakt?!  :)

 

mimochodom, neznášam Elán a Ráža výnimočne, peňazí má dosť, vedel by ti možno k téme napísať pár konšpirácií, to on vie, he  :)

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tak buď hovoríme o tom, ako fungujú peniaze, a ako sa k nim človek ako taký stavia a ako vlastne teda fungujú ktoré a v akej forme, o tom tu zanietene debatujeme,

alebo debatujme o duchovných hodnotách a ma teda pouč o tom, že predstav si, milá game, zato stále ešte máme aj dušu a nemateriálne hodnoty ... to ako vážne a fakt?! :)

 

drahá game

podľa mňa je to tak "na betón"

peniaze existujú síce v materiálnom svete, ale to čo sa s nimi deje, ovplyvňujú ľudské myšlienky a city, ktoré na fyzikálne zákony a "čistú logiku" kašlú

a práve preto sa ekonómom, nijak nedarí, zostaviť poriadny "matematický model", ktorým by predpovedali čo sa s ekonomikou stane

a "investičné bubliny" odhalíme až keď prasknú

jednoducho povedané, zákony podľa ktorý sa riadia peniaze, majú niekedy bližšie k "mágii", ako k matematike fyzike a iným exaktným vedám

 

mimochodom, neznášam Elán a Ráža výnimočne, peňazí má dosť, vedel by ti možno k téme napísať pár konšpirácií, to on vie, he :)

"na slovenskom internete sa vyskytuje židokapitalistickoboľševický templárskoassassinský rozenkruciánsky iluminátsky tajný element, pod krycím menom alamo, plánuje ukradnúť peniaze s celého sveta, a odviezť ich do vesmíru!"

čosi takéto?

 

ale mne sa hudba od elánu, aj tak celkom páči..

asi mám čudný vkus..

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

alamo, peniaze su sice nas konstrukt ale rozhodne nestaci nieco za ne vyhlasit. nie ze by sa to vlady mesnazili ale nefunguje to dobre. a jednotlivec to neda.

ak tvoj napad skratime tak veris ze niekto bohaty to zaplati. to dnes este nejde, ziaden nema dost penazi. az ked to da ekonomicky zmysel, tak sa na to dokazu poskladat. a tvoj napad zatial zmysel nedava

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

je to sice trochu OT, ale nedavno som zachytil spravu, ze akysi technovedci vyvijaju moduly na pobyt na Mesiaci.
Ked sa ich opytali, ze naco to bude dobre, ked vesmirny program hlavnych hracov sa ubera inym smerom, tak som sa dozvedel, ze uz maju zaujemcov - firmy, ktore chcu na Mesiaci tazit nerastne suroviny...

 

kur*y, ucite tam po nich zostane bordel, same plastove flase, hrdzave ocelove lana a skvrny od oleja :(

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

@ tyso

"je to ekonomický nezmysel"

tvoja námietka je dosť záludná, má totiž minimálne dva spôsoby, ako ju vykladať, a ako na ňu reagovať

v oboch, ti musím dať za pravdu

 

na jeden spôsob, to "nemá ekonomický zmysel", lebo to stále nie je "projekt niečoho", ale iba taká "pekná myšlienka na niečo", aby sa z nej stal skutočný "projekt", podľa ktorého by sa dalo aj niečo skutočne funkčné "postaviť" musel by sa nad ňou hlbšie zamyslieť, nejaký multioborový "think tank", v ktorom by boli ekonómovia, inžinieri a možno aj nejaký sociológ

a bolo by to treba najprv otestovať na niečom menšom, len tak pre istotu, lebo "pekné myšlienky" bývajú dosť často aj "totálne voloviny" (aj moje..)

už v prvom príspevku témy, som navrhoval, vyskúšať to najprv pri ceste na ISS

 

je tu však aj druhý spôsob, ako tvoju námietku chápať

že je to "neužitočná zbytočnosť aj keby to v praxi fungovalo"

lenže ekonomika je ako stroj, zložený z veľkého množstva koliesok, prevodov a transmisií

zmysel dáva iba ako celok

a funguje vďaka jeho zložitosti, čím je deľba práce väčšia, a zložitosť prepojení rozsiahlejšia, tým vytvára väčší "blahobyt"

keď z neho nejaké to "koliesko", jednu drobnú súčiastku vymontuješ, vytrhneš s kontextu, a posudzuješ ho samostatne, tak dokonale stratí zmysel

hrozí ti, že o "90%" toho čo ľudia robia, zistíš že sú to "ekonomické nezmysly

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

"ekonomický nezmysel"

hmm..

existuje taká teória, a asi "seriózna", lebo ju furt všetci omieľajú (aj keď je dávno vyvrátená)

https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Klam_rozbitého_okna

tvrdí že "keď rozbijete okno, pomôžete rastu hospodárstva", treba ho opraviť, sklenár má novú prácu..

to isté by sa vraj malo stať, keď príde zemetrasenie a rozbije toho fakt veľa, a ešte lepšie keď ľudia vedú vojnu.. brr..

 

čo keby sme tú echt blbinu, čo sa vždy znovu objavuje, trochu vylepšili

čo keby sme miesto "rozbitia okna", "ničili úspory" trochu elegantnejšie?

 

napríklad tak, že nejaký umelec sochár

vytvorí "žraloka naloženého do formaldehydu", alebo to "lešenie s hajzl deklom na vrchu" čo spomínala game, a predal by ho na aukcii za "milión"..

nefungovalo by to trochu lepšie?

ak áno

tak letieť na mesiac, vytesať tam s kameňa mincu, a vláčiť ju na zem

je ešte lepšie fungujúca blbina, na "vylepšenie ekonomiky", už len preto, že zaujme oveľa viac ľudí, než "lešenie s deklom"

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

čo keby sme tú echt blbinu, čo sa vždy znovu objavuje, trochu vylepšili

.... napríklad tak, že nejaký umelec sochár

vytvorí "žraloka naloženého do formaldehydu", alebo to "lešenie s hajzl deklom na vrchu" čo spomínala game, a predal by ho na aukcii za "milión"..

ale to sa už dávno deje, to netreba vylepšovať, toto konkrétne už vylepšené je :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

game

lenže ekonomika, tak akosi neustále rastie, a takisto jej zložitosť, a výkonnosť

čo ak si to žiada, nejaký primeraný "ventil"?

 

v praveku postavili stonehenge, v egypte pyramídy, v stredoveku katedrály..

domordci z Yapu, prevlačovali sem a tam, jak "mačka mačence" "cenné kamene"

čo ak sme v tej permanentnej ekonomickej kríze, čo sa nie a nie skončiť, lebo nedokážeme vymyslieť dostatočne výkonnú "blbinu", čosi ako "kultúrno hodnotový ekonomický prevodník", čo by naakumulované úspory, zase "rozprskla do obehu"?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov