Skočiť na obsah

game

Odporúčané príspevky

pojem "panama" dodnes rezonuje v hovorovej reči ako synonymum obrovských podvodov.

 

Panamský prieplav bol budovaný Francúzmi v rokoch 1880 - 1889 a Američanmi v rokoch 1901 - 1914.

bola to obrovitá a veľmi dôležitá stavba, ale aj obrovité preinvestované sumy, a možnosť pre "šikovných" ľudí na obrovité manipulácie a rozkrádania ... jedno z najväčších v histórii - preto pojem "panama" dodnes znamená obrovský finančný podvod.

 

 

dnes rezonuje nová panama - zrazu je tu a plní správy a médiá, akosi sa zrazu prevalilo, a vlastne ani nevieme tuším celkom iste, čo všetko vlastne ... či niekto vie ? : )

 

Panama Papers: Peniaze mali skrývať a čistiť aj na Slovensku

Únik jedenásť miliónov dokumentov je najväčší svojho druhu na svete. Viaceré dotknuté krajiny vrátane Slovenska už spustili vyšetrovanie.

Panama Papers spomínajú aj známeho slovenského programátora

Podnikatelia či športovci si firmy v daňových rajoch zakladajú aj pre zjednodušenie ďalších investícií, jednoduchšie manažovanie bohatstva či znižovanie daní, čo síce môže byť neetické, no nie je to nezákonné.

 

Green Carbon Renewables zakladali právnici z Mossack Fonseca a väčšinu akcií podľa centra vlastnia Holanďania, ktorých so Slovenskom spája najmä adresa v Sládkovičove, v zozname figurujú aj dve Srbky – Snežana Ilić a Olga Kiendler.

Kiendler vyštudovala právo, svoju kariéru začínala v roku 2000 v Európskom parlamente.

 

Neskôr pôsobila aj v rakúskej banke Hypo Alpe-Adria-Bank AD, s ktorou sa spája veľký finančný škandál.

Získala totiž lacné peniaze, za ktoré ručil niekdajší župan Korutánska a rakúsky pravicový populistický politik Jörg Haider.

Banka z peňazí financovala biznis na Balkáne, spájaný s tamojšími drogovými dílermi či politikmi.

 

 
no. je to panama, či nie je to panama.
 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Odpovedí 2
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

  • game

    2

  • informator

    1

Najaktívnejšie dni

Top prispievatelia v tejto téme

nová panama hýbe svetom a dokonca aj vládami, problémy má kdekto, vrátane UEFA, islandského predsedu vlády, čínskeho prezidenta a kdekoho.

 

ale asi priveľmi v povedomí o čo konkrétne ide, nie je ... len že sa tam dejú veci. k tomu sa podujal jeden kovaný človek vysvetliť aj menej znalým a všetkým, ktorý účty v paname nemajú a nikdy nebudú mať, o čom to vlastne správy a médiá toľko rozprávajú a píšu ...:

 

Co je offshorové bankovnictví a kdy je to špatná věc - vysvětlení nejen pro předškoláky

 

S Panamskými dokumenty bude v následujících dnech opět velmi populárních pár slov, která znějí dobře a hodně zasvěceně, ale zároveň je těžké si pod nimi cokoli konkrétního představit. Uživatel sociální sítě Reddit.com Dan Gliesack přišel s prostým vysvětlením termínu offshorové bankovnictví pro všechny, co chtějí jen rozumět večerním zprávám, píše britský Guardian.

Dan Gliesack radí: Vzpomeňte si na své prasátko, kam dáváte ušetřené kapesné. Mamka vám ho pravidelně kontroluje, aby měla přehled, kolik utrácíte. Jednoho dne si řeknete, že nechcete, aby vaše mamka věděla, kolik máte. Tak jdete ke kamarádovi Kubovi, jehož maminka nemá na kontrolování kapesného čas, a do jeho skříně si schováte další prasátko, aniž by o tomto druhém vaše matka věděla.

Rozkřikne se to po okolí a na Kubově poličce je brzy spousta prasátek ostatních dětí ze sousedství. Až přijde nevyhnutelné, Kubova maminka objeví všechna ta prasátka a zavolá rodičům všech dětí, které si peníze schovávají u jejího synka. Tak to je nyní s Panamskými dokumenty. Maminky přišly na tajné účty všech možných mocných a celebrit světa a zlobí se, protože je špatné mít před maminkou tajnosti, ať už jsou vaše důvody jakékoli.


Gliesack připomíná, že samotný fakt existence panamských účtů o ničem špatném nevypovídá. Jak pokračuje v analogii: Pepík například jen schovával své prasátko před bráchou, který mu z něj krade; Martin chtěl našetřit mamince k narozeninám na dárek a mělo to být pro ni překvapení; a Tonda jen dělal to, co ostatní. To jsou neškodné důvody, proč schovávat peníze. Ale pak jsou i špatné důvody: Pavel okrádal spolužáky a Standa kradl své mamce z peněženky, a tlustý Dan nechtěl, aby jeho rodiče přišli na to, že si tajně kupuje cukrátka.

Nyní si tedy počkáme, co za detaily z Panamských dokumentů vyleze a pak se uvidí, kdo šetřil mamince na kytičku a kdo se tajně ládoval lízatky, i když měl jíst mrkev a brokolici.

 
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz

×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov