Skočiť na obsah

Ficove roky III


game

Odporúčané príspevky

Vojak sa nemoze dobrovolne poistit v Socialnej poistovni? Ma to zakazane? U chlapov,je ta vyhoda. Ze sa poistit mozu aj niekolko mesiacov po splodeni dietata. Na PN - matersku pojde neskor. Ja ked som si robil deti,najprv som,zenu poistil a potom robil deti. Nastastie to islo rychlo. Rozdiel v case - je len ten,ze niekedy stacilo platit len nemocenske poistenie. Dnes musis starobne,invalidne(a este dalsie blbosti,asi okrem poistenia v nezamestnanosti) ak sa nemylim - mozem.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Maju to zakazane(viem,ze oni maju svoj vlastny system,len neviem ci im to zakazuje, sa dobrovolne poistit v Socialnej poistovni)? Ja neviem mozno ano a potom co som cital v diskusii je hlupost. Ja to hladat nebudem, pre mna je vojak, ci hocijaky chlap na vrtnej plosine, ci zivnostnik - stolar vo Francuzsku - moze robit aj na cierno - je mi to jedno. Ale sa nestara o dieta.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Odpoved od Snipera a tysa ziadna tak som za dva minuty vygooglil. 

 

https://www.parlamentnelisty.sk/arena/monitor/Takto-si-mozete-prilepsit-o-3-000-eur-poradil-vojakom-a-policajtom-Mihal-290450

 

Takto si asi moze pomoct kazdy otecko - a celodenne sa stara o svoje dieta dvanastisic oteckov. Nechodia do roboty, niesu na ropnych veziach, v zahranici, ja neviem ako ten zakon funguje - mozno s dietatom ani nezije. Ani z matkou,mozno ho ulozili aj do 

https://www.idnes.cz/jihlava/zpravy/babybox-chlapec-nemocnice-pelhrimov-nejstarsi-dite-vysocina-karel-spevacek.A190125_102959_jihlava-zpravy_mv

 

Je to to z parlamentnych listov - ale odpoveda Mihal, teda mozne to je.

 

Zvratene nahlavu- dvanatisic oteckov na materskej. Uz len to cislo Vam muselo udriet do hlavy. Keby tam bolo stodvadsat ci tisic dvesto - by som povedal,ze je to normalny zakon. Tolky oteckovia mozno aj tisic dvesto si to zasluzia. Ze su s dietatom(a robia dobre,aj sebe aj dietatu). Desatisic oteckov je len ofjefb.

 

Stodvadsat - hadzem cisla - to moze byt muzov - odktorych matky dietata zdrhli. Teda otcovia sa oni chcu a musia postarat. Pre nich je zakon dobry.

 

Pochopim aj akceptujem a zakon je dobry - ak o dieta malinke sa bude starat matka 9 mesiacov, a vymeniasi to 9 mesiacov otec(zanecha robotu,je pri dietati). Nahrada mu patri. Zasluzi si ju. Je to prospesne.

 

Desatisic je odrb. Na vsetkych.

 

-------------

Ked som ja mal deti malinke ci by som siel na matersku? Myslim,ci by som sa zmestil medzi tych tisic dvesto?  Asi nie.

Do desatisic - isto. 

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Niekto mi dal bod. Teda si to precital a pochopil co som chcel napisat.

 

Teraz som v situacii,ze som rozmyslal ako vyuzit peniaze co som nakladol do socialnej poistovni - este ze by som tam nieco dal a potom isiel na PN ci na urad prace.  Chcem si na niekolko mesiacov oddychnut od prace. PN ak pojdem k lekarke na komplexnu kontrolu.. ci Urad prace.

 

Ale sa to neoplati - pojdem k lekarke aby mi tu kontrolu spravila. Ale nepojdem na PN.  Poistenie v nezamestnanosti -ci tie davky pre mna tiez nic nehraju.

Ved ich ani neplatim. Momentalne. Ale narok by som mal. 

 

Platit socialnej poistovni je uplna blbost. Platim dobrovolne. Ked dostanem raka,zacas mozno dostanem invalidnu a zena(deti) pozostalostny dochodok.

 

Preco sa mi to neoplati? Lebo kym budem zit nebudem sediet doma kvoli dvesto -500 eurom. A nik ma nebude kontrolovat.

 

Neoplati - keby som dnes do socialky za tri mesiace poslal 500 euro - ona mi vrati to iste ak budem tri mesiace cusat doma. Ja neviem ci mam raka,ja neviem ci mam len vreda,ja neviem ci som len inak unaveny. Zivotspravou zniceny. Ja si chcem len trochu odychnut. Aj na tri mesiace,to neznamena,ze nechcem robit, kludne aj vo firme zapracujem 5 dni,ale chem robit aj nieco ine.

 

Tymto celym som chcel napisat - ze aj keby sa mi hodila pomoc SP(po sedemnastich rokoch platenia,necerpal som nikdy nic lebo nemalsom kedy,ktoby za mna pracu spravil) - nieje ,nejde ju odrbat - teda voci mne to robi SP spravne. Ja ju mam tak isto rad. Mas dane,zdravotne dane a ptom socialne dane. Miestne dane. Televizne dane . DPH dane ,spotrebne dane. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

 

Z nahrávky medzi Kočnerom a bývalým generálnym prokurátorom Trnkom má vyplývať podozrenie z kupovania poslancov pri Trnkovej voľbe. „Podľa toho, čo je nám známe, by v tom rozhovore mali byť aj informácie, ako prebehla korupcia v parlamente pri voľbe generálneho prokurátora,“ povedal v diskusii Denníka N advokát Roman Kvasnica.

 

Ako presne malo kupovanie prebiehať a ktorých poslancov sa týka, Kvasnica nespresnil. Označil to však za jedno z ďalších výbušných zistení, ktoré tento prípad priniesol.

Dobroslava Trnku zvolili v parlamente za generálneho prokurátora v roku 2004. V roku 2011 za vlády Ivety Radičovej kandidoval opäť, nezvolili ho len o jeden hlas. V tajnej voľbe vtedy získal aj hlasy koaličných poslancov, voľbu sprevádzali podozrenia z kupovania poslancov.

https://dennikn.sk/minuta/1378789/?ref=mpm

 

 

Mna by to zaujimalo. Kedy a koho kupovali a za kolko. A co sa asi deje dnes.

 

Kedy tu nahravku si vypocujeme? Ja viem, ze s Kocnerom sa stretaval Sulik. Boli to poslanci SaS,nejaki aj odisli mohli by byt,mozno ti co ostali. Ktori to su? Most hid? SDKU? Smer? 

 

Preco nemame pravo to pocut?  O com mam v dalsich volbach rozhodovat?

 

Kedy ju pustia a kto a za akym ucelom?  Niekto to vie - ti co poculi nahravku - dnes mozno aj novinari(Kvasnica isto). Preco nie ja?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Podla mna toto je dobra charakteristika Fica.

 

https://komentare.sme.sk/diskusie/dpl/27184179/Fico-dnes-nema-ako-vyhrat.html

reaction_on_16.gif Ešte horšie

je to, že vlastne ani nie je cieľ. Aspoň nie dlhodobý a konkrétny. Moc, štetky, peniaze, to ho mohlo poháňať nejaký čas, možno tam niekde na začiatku bola aj nejaká slabá vízia, ktorou chcel vstúpiť do histórie, ale posledné roky vidíme iba bezrozmernú trosku, potácajúcu sa od jedného rozmaru k druhému. Sám si uvedomil, že už nič neprinesie, nič pozitívne za ním neostane, obetoval svoj talent prízemnému mamonu a namiesto skutočnej moci bol a je iba lokajom. Nič neostalo, iba klbko plné strachu, zášte a sebaľútosti.

Čítajte viac: https://www.sme.sk#ixzz5fGii4X2I

 

 

 

A podla mna dokaslal vsetko co mohol. Talent superman. Ja som Fica ako to napisal prispievatel stale dlhodobo bral. Nemal ani ziadnu viziu - prazdny clovek. nadavka

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

 

Robert Fico pri odchode zo sály opäť povedal, že novinári napáchali viac škody ako sto tornád na Kube. Novinári mu odvetili, že už to vravel minule. „Tak si to vypočujete ešte raz,“ reagoval. Ešte dodal: „Vy ste najväčší zločinci, vy ste v tejto republike napáchali najviac škody.“

https://dennikn.sk/minuta/1382471/

 

..asi treba zasa jedneho preventivne zastrelit.

 

Rozmyslam, ako velmi urazene musi byt to decko, lebo dospely clovek sa takto nesprava, ani ked mu zoberu hracku. Ak si Fico za tie roky, co posobil v politike vybudoval nejake renome, uz je davno zburane a teraz likviduje aj zaklady.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Samo Marec vo februari

Robert Fico sa zbláznil: Slovensko je rukojemníkom človeka v amoku

https://dennikn.sk/blog/1382994/robert-fico-sa-zblaznil-slovensko-je-rukojemnikom-cloveka-v-amoku

 

Slovensko je rukojemníkom človeka, ktorý nadáva všetkým okolo, ale je čoraz izolovanejší.

Je to tak trochu povinná jazda, ale oplatí sa pripomenúť, že táto vláda vznikla ako hrádza proti extrémizmu. Strany, ktoré do nej vstúpili, inak nič moc nespájalo – hovoríme v oficiálnej rovine, obchádzame prístup k štátnym zdrojom –, išlo o jediné: aby nám tu nerástli fašisti a kadejakí antisystémoví šialenci.

Nestalo sa. Kotleba stagnuje, ale z parlamentu sa odísť nechystá, a antisystémoví kandidáti v prezidentských prieskumoch dosahujú stabilne okolo 20%. Ľuďom nekvapká na hlavu menej, ale viac.

Nevyšlo, stane sa; žiadna hrádza proti extrémizmu však neexistuje a ani neexistovala. Povedané normálne: je to klamstvo. S fašistami sa bežne hlasuje, fašisti už vládnu koalíciu aj oklamali. Keď treba, nehlasujú; keď treba, dvíhajú kvórum.

V poriadku, ale v tom prípade treba otvorene povedať, prečo tá vládna koalícia vlastne vznikala: že hrádza proti extrémizmu bola lož a v prvom rade išlo o prístup k peniazom. (Spôsob, akým sa zo dňa na deň rozplynula Sieť je dobrým námetom na doktorandské štúdium.)

Zmenila sa však kvalita – už ani nejde o to, kto kradne, a či kradne viac alebo menej. Je rok po vražde Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka, tu sa nebavíme o peniazoch: ohrozený je štát ako taký. Ohrozené nie je to, ako veci fungujú, ale či vôbec fungujú.

Tri roky po voľbách to vyzerá takto:

Andrej Danko je hanbou pre každého okrem svojich ôsmich percent a Tóna Hrnka. Blúzni o Rusku a vytrvalo rozoberá to posledné, čo ostáva, keď sa všetko ostatné rozpadne: že patríme na Západ.

Robert Fico sa zbláznil: bojuje vojnu s neexistujúcim nepriateľom, a je v nej sám. Strana, vláda a teraz už aj štát závisia od toho, s akou zúrivou opicou sa ráno zobudí. (To nie je výsmech, ale konštatovanie, že ak ste paranoidný alkoholik, nie je to ideálna kvalifikácia na vedenie krajiny.)

Peter Pellegrini neexistuje: ak práve nesadí zemiaky a neskladá skriňu, tak točí videá z Lomničáku. Pred očami mu tu rozoberajú štát a on má jamky na lícach. Možno by bol dobrým premiérom do dobrého počasia, ale nie je dobré počasie.

Nemá to zmysel. Nefunguje to ako hrádza proti extrémizmu, už to nefunguje vôbec. Toto musí byť skúška nervov ešte aj pre Bélu Bugára, ktorý je inak za každých okolností skalou, na ktorej postavíte koalíciu. Teraz si musí hovoriť, že s bláznami – ale naozaj bláznami – sa vládnuť nedá. Že koalícia si tak nejak nezaslúži existovať. Minul sa akýkoľvek vágny kredit, nič neostalo. Kto to tu vlastne riadi?

Najlepším príkladom toho je, samozrejme, Ústavný súd. Toto tiež len zbehnime: celý problém je v tom, že sa unavený a zbitý expremiér túži odpratať do Košíc. Nemá na to kredit, nemá na to ani kvalifikáciu, ale chce to tak veľmi, že neváha použiť všetko, čo má k dispozícii.

Neváha sa dohodnúť s fašistami, čo je taká hanba, že už aj Most radšej zahlasuje za verejnú voľbu, aby mu nemohli hovoriť, že s fašistami hlasoval. A tak fašisti znížia kvórum, a pri druhej voľbe ho zas navýšia, aby sa Most náhodou na kandidátoch nedohodol s opozíciou.

A nakoniec z toho zase nič nie je: Fico sa vráti z karu, chytí ho rapel a dohodu, ktorú sa horko-ťažko ako-tak podarilo upatlať, roztrhá na franforce. A smerácki poslanci ako jeden idú k urne a odovzdávajú prázdne lístky, lebo paranoidný alkoholik z poslednej lavice, porazený kandidát na prezidenta a s hanbou odvolaný premiér sa nedokáže zmieriť s tým, že ani na tom Ústavnom súde ho nechcú. Takto si to nepredstavoval. Kde je úcta?

Zo zadnej lavice blúzni o Sorosovi a novinárom hovorí, že všetko je to ich chyba: z karu sa vrátil v takej nálade, že si už ani nepamätá, čo im povedal naposledy, tak im to zopakuje. Stráca sa, omieľa naučené frázy. Vyhráža sa každému, ale čoraz menej ľudí to zaujíma. Melie z posledného a nemá kam ísť. Už sa nestretáva ani s vytrvalým sprostredkovateľom Bugárom, ktorý sa vedel medzi dvoch bláznov posadiť a povedať chlapi, nebláznite. Tak kto mu ostal? Bolo by to smutné. Ak by to nebol Robert Fico.

Slovensko je úžasné v tom, že vás vždy drží v strehu; každý druhý deň treba bojovať o udržanie niečoho, o čom v inej krajine ani neviete, že existuje. Naučí to človeka opatrne narábať so slovami: poviete, že niečo je strašná hanba, ale do mesiaca sa stane niečo iné, čo to rádovo presahuje. Niečo, pri čom sa hlava zastavuje. Čo vám ostane? Strašnejšia hanba? Vulgarizmy? Búchanie hlavou o stenu a usedavý plač v kúte?

Neexistujú zisky, len straty, toto je nielen za hranicami základnej ľudskej slušnosti, ale aj základnej neslušnosti. Racionálne sa to nedá vysvetliť nijako a nikomu: voličom, členom strany, ani poslancom. Štát je rukojemníkom človeka v amoku. Človeka, ktorý uteká z vlastnej strany a núti ostatných, aby mu to odhlasovali.

Robert Fico je ako kapitán Titanicu, ktorý si chce zobrať jediný záchranný čln. Oni mu ho dávajú a ešte mu aj mávajú na cestu, lebo veď nejak bude. Aj keď vedia, že nebude.

Samozrejme, patrilo by sa to skúsiť: patrilo by sa zobrať mu kľúče od miešačky, potľapkať ho po ramene, zavrieť dvere a zvýšiť dávky liekov. Nechceme však radiť – zaslúži si to nielen Robert Fico, ale aj Smer. My si to nezaslúžime.

 

 

Samozrejme, patrilo by sa to skúsiť: patrilo by sa zobrať mu kľúče od miešačky, potľapkať ho po ramene, zavrieť dvere a zvýšiť dávky liekov. Nechceme však radiť – zaslúži si to nielen Robert Fico, ale aj Smer. My si to nezaslúžime.

 

 

///

Premiér a podpredseda Smeru Peter Pellegrini sa prvýkrát otvorene postavil proti Robertovi Ficovi, ktorý vo štvrtok zmaril aj Pellegriniho dohodu v rámci koalície.

 

 

„Nesúhlasím s tým, ako sa zachoval klub našej vlastnej strany, ktorý sa spoľupodieľal na tom, že od zajtra bude súd nefunkčný a nebude si môcť plniť svoje ústavné právomoci tak, ako mu vyplývajú z ústavy,“ vyhlásil Pellegrini. Povedal, že sa s tým ako občan, ale ani ako predseda vlády nemôže stotožniť. „Veľmi otvorene sa k tomu vždy aj kriticky vyjadrovať budem,“ vyhlásil predseda vlády.

https://dennikn.sk/1383193/pellegrini-nesuhlasim-s-tym-ako-sa-zachoval-klub-nasej-strany/?ref=top

 

boj o moc v strane moze mat za nasledok besne kopanie do vsetkeho naokolo...

oosbne si nemyslim, ze to bolo len take vyhlasenie pre media, staci si vybavit tu choru hranatu tvar a ako sa jej vyzor meni za poslednych par rokov

to uz nemoze byt jedno ani modernejsim spolustranikom

 

 

///

Padne vláda? Ficom lomcuje ego, vyhráža sa Bugárovi aj Kiskovi

 

Pozerať sa na Roberta Fica je už aj pre viacerých jeho straníckych kolegov nedôstojné. Hoci podpredsedovia Smeru dohodli zvolenie aspoň šiestich kandidátov na Ústavný súd, predseda prišiel a začal hromžiť tak, že celá dohoda padla.

Mostu-Híd sa vyhrážal vyhodením z vlády, prezidentovi Andrejovi Kiskovi zasa trestným stíhaním.

Robert Fico sa správa tak zúrivo, ako ešte nikdy predtým, a aj politici, ktorí sú s ním v koalícii, sa chytajú za hlavu. Rozprávali sme sa s viacerými z nich o tom, aké sú teraz možné scenáre diania v koalícii, ale aj mimo nej.

Status quo

Všetci sa zhodujú na tom, že Fico je na tom psychicky „zle“. Svedčí o tom napríklad vyjadrenie, pri ktorom označil novinárov za „najväčších zločincov“, a vidno to aj na jeho fyzickej kondícii.

„Nevyzerá dobre,“ hodnotia jeho kolegovia.

Štvrtok strávil na pohrebe matky bývalého šéfa SIS Jána Valka, kde boli aj viacerí predstavitelia bezpečnostných zložiek. Keď sa vrátil poobede do parlamentu, dohodu o voľbe šiestich kandidátov, ktorú s Mostom a SNS uzavreli Martin Glváč a spol., roztrhal.

Šesť mien, na ktorých bola dohoda, bolo známych aj verejne. Opozícia ich v prípade záujmu mohla podporiť. Minimálne Most-Híd hlasoval za všetkých, ktorí boli vopred známi.
Prečítajte si tiež
Ak by Most-Híd s SNS podporili opozičné mená, poslanci by mohli zvoliť pätnásť kandidátov

To isté však platí aj o Moste, ktorý mohol podporiť opozičných kandidátov, keby sa o takúto dohodu snažil. S opozíciou však nikto z Mosta nerokoval, a Béla Bugár tak vyslal Ficovi signál, že má záujem naďalej zostať v koalícii.

Je preto možné, že napriek tejto kríze sa nič podstatné nestane. Fico sa párkrát vyspí, upokojí sa, koalícia sa pokúsi ako-tak ďalej vládnuť a bude hovoriť o najbližšej voľbe, ktorá môže byť približne o mesiac. Bugár bude zase voličom tvrdiť, že zabránil tomu, aby sa Fico stal predsedom Ústavného súdu, ale zároveň sa mu podarilo udržať stabilitu.
Menšinová vláda

„Vyhodím z vlády všetkých vašich ministrov,“ povedal údajne Fico poslancom Mosta-Híd, keď zúril, že voľba je verejná a že chcú zvoliť šiestich kandidátov.

Na to, aby to Fico mohol urobiť, by musel použiť premiéra Petra Pellegriniho. Práve on by musel prísť za prezidentom Andrejom Kiskom s návrhmi na odvolanie a vymenovanie nových ministrov. Smer a SNS by v tom prípade vládli menšinovo, až kým by sa v parlamente nenašlo 90 hlasov na predčasné voľby.

Vláda by mohla padnúť aj tak, že jej parlament vysloví nedôveru – na to stačí obyčajná väčšina.

Scenáru s menšinovou vládou teraz málokto verí. Aj preto, že v Smere je už veľké pnutie kvôli tomu, ako sa Fico správa. Nie je však jasné, či už Pellegrini má alebo nemá väčšinu na to, aby mohol Fica odstaviť, a či má odvahu to urobiť. Popularitu medzi ľuďmi má, odvaha mu ešte môže chýbať.

Vo štvrtok premiér oznámil, že sa k celej situácii vyjadrí v piatok.

Stíhanie Kiskovcov

Fico sa už pred samotnou voľbou a pri pokusoch rokovať s prezidentom Kiskovi podľa vyjadrení viacerých politikov vyhrážal trestným stíhaním jeho brata a neskôr, keď odíde z funkcie, aj jeho samotného.

Namiesto vyzúrenia sa na Moste môže Fico v pondelok spustiť frontálny útok na Kisku. Bude to však aj testom toho, ako veľmi má Fico „pod kontrolou“ prokuratúru a políciu, a či tá bude plniť jeho pokyny voči prezidentovi.

Kisku a jeho dane NAKA rozrába už dlho. A hoci trestné stíhanie najprv odmietla, neskôr ho na pokyn prokuratúry znovu otvorila. Podobne môže dať prokuratúra pokyn aj na obvinenie Kiskovho brata. Samotného prezidenta by ako konateľa KTAG mohli stíhať, až keď sa mu skončí funkčné obdobie.

Na štvrtkovom pohrebe boli s Ficom aj generálny prokurátor alebo policajný prezident. Ten v utorok oslavoval 50-ku a gratulovať mu prišiel aj Robert Kaliňák. Navyše sa blíži aj nová voľba policajného prezidenta. Ak sa Milan Lučanský prihlási do výberového konania, hlasy Smeru bude potrebovať.

Predseda Ústavného súdu

Prezident Kiska už avizoval, že budúci týždeň príde do Košíc a spustí provizórne riešenie pre Ústavný súd so štyrmi sudcami. Jeho súčasťou zrejme bude to, že Kiska bude musieť zo štvorice Mamojka, Laššáková, Ďuriš a Baricová vybrať predsedu alebo predsedníčku Ústavného súdu. Prezident to bude dlhšie zvažovať.

Ficova jediná šanca, ako sa stať predsedom súdu, po čom tak veľmi túži, potom bude iba tá, že sa Kiskom vymenovaný predseda vzdá svojej funkcie v prospech Fica, ktorého môže hypoteticky vymenovať nový prezident. To za predpokladu, že sa predseda Smeru druhýkrát prihlási ako kandidát na ústavného sudcu, na rozdiel od prvej voľby získa podporu v Národnej rade a novou hlavu štátu bude Maroš Šefčovič. Ten kandiduje s podporu Smeru a odpovedi na otázku či by vymenoval Fica, sa zatiaľ vyhýba.

Andrej Danko sa zatiaľ môže zboku prizerať a hovoriť, že veď on chcel zvoliť aspoň šesť kandidátov.

 

https://dennikn.sk/1382835/padne-vlada-s-ficom-lomcuje-ego-vyhraza-sa-bugarovi-aj-kiskovi/?ref=top

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Poslanec Fico sa definitivne pomiatol. Dokonca aj Meciar sa so stratou moci dokazal vyrovnat lepsie. Prvykrat v historii Slovenska parlament cakal, kym sa jeden poslanec vrati z pohrebu. Preto presunuli hlasovanie z 11:00 na 17:00 (pod zamienkou intenzivnych rokovani, aj ked ziadne neprebiehali). Ak poslanci Smeru nestratili posledne zvysky sudnosti a hrdosti, stranu caka rozkol. V opacnom pripade to ozaj vyzera na to, ze tu mame jedneho paranoidneho alkoholika so 48. nesvojpravnymi asistentmi.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

 

Aj by sme mu radi verili, ale akosi to nejde

Robert Fico nebude v najbližšej voľbe, ktorá sa má uskutočniť na marcovej schôdzi parlamentu, kandidovať za ústavného sudcu – to je najdôležitejšia správa z tlačovky po zasadnutí predsedníctva Smeru.

Ako ďalej uviedol, celé predsedníctvo, vrátane odcestovaného premiéra Pellegriniho, sa zhodlo na tom, že strana bude aj naďalej presadzovať tajnú voľbu ako „najväčší výdobytok demokracie“.

Dozvedeli sme sa tiež, že žiadna dohoda na kandidátoch minulý týždeň nebola, že Bélovi Bugárovi sa síce nedá veriť tak ako Andrejovi Dankovi, no napriek tomu táto koalícia nemá alternatívu. A takisto to, že najnovšie by mal byť zvolený čo najväčší počet kandidátov na ústavných sudcov, blížiaci sa k osemnástim, že Fico má ako predseda Smeru tie najvyššie ambície a že Maroš Šefčovič je nezávislý kandidát.

https://dennikn.sk/1387145/newsfilter-po-tyzdni-ma-fico-vraj-uz-uplne-inu-ambiciu-ako-byt-predsedom-ustavneho-sudu/?ref=top

 

a nieco na odlahcenie

 

post-2373-0-61532200-1550652646_thumb.jpg

Pätolízačovi ostalo smutno :(

dovetok

 

 

Ponúkam vysvetlenie, ako z môjho pohľadu hodnotím  túto kolektívnu myšlienkovú paralýzu viacerých členov SMERu pred voľbami, počas volieb aj po voľbách kandidátov na ústavných sudcov. Najmä však ponúkam svoje vysvetlenie davového správania sa poslancov s prázdnym hlasovacím lístkom. Vysvetlenie je v dvoch krátkych krokoch:

1.poslanecký klub SMERu vykazuje znaky politickej sekty,

2.poslanecký klub SMERu ovláda človek, ktorý vykazuje znaky psychopatie.

Súhrnne: človek vykazujúci znaky psychopatie vedie politickú stranu, ktorá vykazuje znaky politickej sekty.

in: https://miroslavpollak.blog.sme.sk/c/502647/v-sekte-sa-nerozmysla-v-sekte-sa-poslucha.html?ref=tit

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Najsilnejšie momenty z protestov: Stanke vyzýva Fica, Danka, Bugára aj Kováčika – choďte už do čerta

Herec Richard Stanke

 

Presne pred rokom zabili dvoch mladých ľudí. Pár dní nato sme sa tu prvýkrát stretli a v tichom proteste si sľúbili, že na Jána a Martinu nezabudneme.

 

Za ten rok od vraždy vyplávali na povrch neuveriteľné veci, ktoré svedčia o tom, v akej chorej krajine sme žili. Vynárali sa tu rôzne postavy a postavičky – Gajdoš, Krajmer, Trnka, Bödör –, ktoré parazitovali na systéme, ktorý sme aj my v dobrej viere tvorili. To všetko, na čo sa Ján Kuciak snažil vo svojom živote upozorniť, sa naplno vyvalilo až po jeho smrti. Ján, Marek, Monika, Pavlína a ďalší novinári – ďakujeme vám za to, čo robíte, a je nám smutno spolu s vami, keď si predstavujeme, čomu vo vašej práci musíte čeliť.

 

Nie, stále nepoznáme vrahov Jána a Martiny, ale sľubujeme im tam hore, sľubujeme ich rodičom, príbuzným a priateľom, že v našom tlaku nepoľavíme, pokiaľ ich vrahov nestihne spravodlivý trest. A nepoľavíme, kým sa nám zo smotánky, z parlamentu a z vlády neprestanú vyškierať všetci tí, ktorí zo vzťahov s vrahmi roky profitovali. Kočner v Leopoldove musí byť len začiatok a nie koniec tejto kauzy.

 

Keď sa dnes vyšetrovanie darí, nie je to vďaka politikom, ale napriek nim. Je to vďaka čestným vyšetrovateľom, policajtom, znalcom, ktorí rovnako ako my chcú žiť v slušnej krajine, kde sú zločinci v base a slušní čestní ľudia v parlamente. Nie naopak!

 

Jozef Kuciak: Janka sledovali bývalí príslušníci SIS a lustrovala polícia (autorka: Martina Koník)

 

Pán špeciálny prokurátor Kováčik, pán generálny prokurátor Čižnár, uvedomte si, že toto vyšetrovanie je o dôvere. O dôvere ľudí, ktorá sa nerozdáva na ulici, ale ktorú si musíte vyslúžiť. Čo ešte potrebujete vedieť, aby Kočnerov kamoš, prokurátor Trnka, už nebol viac prokurátorom?! Prečo vám máme uveriť, že práve vy – generálny prokurátor – ste asi jediný človek, ktorý spis Gorila nečítal, a nahrávka, ktorú vám tento Trnka púšťal, vám toľké roky neprišla čudná? Dôveru si nezískate slovami, pán Čižnár, chceme vidieť za vašou prácou činy.

 

Som rád, že sú tu dnes s nami farmári, a mrzí ma, že si včera od ministerky SNS museli vypočuť pár odporných slov. My si vážime vašu ústretovosť a sme zhrození z príbehov, ktoré nám rozprávate. Vieme, čo pre vás znamená pôda a zem, na ktorej robíte. Smutné však je, že to nevie ministerka pôdohospodárstva ani jej zmätený nekompetentný stranícky šéf Danko, nedopatrením predseda Národnej rady. Práve tí, čo majú najviac v ústach národ, nemajú žiadnu úctu k ľuďom. Pre toto mesto a túto krajinu je väčšia katastrofa každý deň vo vašej funkcii, pán Danko, než jeden farmársky protest.

 

Páni koaliční politici, dostali ste na frak v komunálnych voľbách a dostanete aj v týchto prezidentských. Danko s Ficom povedali jasne, že sudcov Ústavného súdu by už nemal vyberať prezident Kiska, ale nový prezident, ktorý vzíde z týchto volieb. Fajn, ďakujeme za úprimnosť, vieme, ako sa máme zariadiť. Budeme voliť prezidenta alebo prezidentku, pre ktorú je spravodlivosť a ústavnosť nado všetko. Pán Šefčovič, máte smolu, na váš charakter sa radšej spoliehať nebudeme.

 

Pán Bugár hovorí, že potrebujú nájsť zhodu na kandidátoch na ústavných sudcov v rámci koalície, a keď ju nájdu, voľba bude tajná. Lámete hodnoty ako svoje charaktery. Nie, páni a dámy z vládnej koalície, Ústavný súd nie je váš ani vašich kandidátov. Ústavný súd musí byť miestom pre tých najčestnejších a najlepších ústavných právnikov, ktorých táto krajina má. Takých právnikov, ktorým ste pred pár dňami hanebným spôsobom ukázali, že si ich vážite menej ako chorobné ambície jedného vášho skrachovaného predsedu Fica.

 

A nie, páni zo Smeru, tajná voľba, ktorou chcete zakryť vaše podlé dohody na Ústavnom súde, nie je symbolom demokracie, ako stále opakujete. My sme pred 30 rokmi na námestí neštrngali za tajnú voľbu. Štrngali sme za vládu práva, spravodlivosť a slobodu. Za to, čo vy už dávno nie ste schopní tejto krajine dať. A preto vás, páni Fico, Danko, Bugár a Kováčik, znovu vyzývam – choďte už do čerta a nechajte nás slobodne žiť.

Richard Stanke počas protestu na Námestí SNP, 20. marca 2018. Foto – TASR

Matka Martiny Kušnírovej Zlatica Kušnírová

 

Chcela by som vám všetkým poďakovať, že ste na výročie smrti mojich detí prišli uctiť si ich pamiatku. Som rada, že nezabúdate.

 

Poslednýkrát som svoju Maťu objala 9. februára 2018 s tým, že ešte príde. Naposledy som s ňou rozprávala 21. 2. okolo tretej poobede, keď sme sa dohodli, že si večer ešte zavoláme.

 

Ja som si následne okolo 20.15 spomenula, že som sa s Martinkou dohodla na telefonáte. Keď som jej volala, už nezdvihla. Rozčúlila som sa, kde zas nechala mobil – keď sme boli dohodnuté, tak prečo nedvíha. Tak to bolo vo štvrtok aj v piatok, až kým sa im mobily nevybili.

 

Vedeli sme, že majú náuku, v práci toho majú veľa a cez víkend sa chystajú na predsvadobnú náuku. Syn mi už vtedy hovoril, aby sme volali políciu. Ja som však nechcela.

 

Bohužiaľ, mala som ho poslúchnuť a zavolať skôr. Keby nebola náuka, šla by som vo štvrtok do Mače. Keď mi v nedeľu zavolala Jankova mamina, či vieme niečo o Martinke, lebo sa im nevedia dovolať, vedela som, že je zle.

 

Bola nedeľa večer a mali mať po náuke a byť doma. V tom momente som volala políciu a povedala im, čo sa deje. Poprosila som aj rodinnú známu, ktorá bývala neďaleko, aby sa tam šla pozrieť. Keď volala synovi, že na mieste je polícia a stal sa tam trestný čin, ani v najhoršom sne som si nemyslela, že by ich mohol niekto zastreliť.

 

Celý život tak ja, ako aj Jankovi rodičia sme ich učili hodnotám. Snažili sme z nich vychovať dobrých a slušných ľudí. Tak veľmi by som chcela vrátiť čas a ochrániť ich. Postavila by som sa pred nich a vlastným telom by som ich ochránila.

 

Bohužiaľ, čas sa vrátiť nedá. Nedokážem pochopiť, prečo sa to stalo práve im. Oni nikdy nič zlé neurobili, boli to naši anjeličkovia, naše nevinné deti. Vždy zastávali hodnoty, boli slušní a spravodliví. Netúžili po peniazoch, chceli len spravodlivosť. Rovnako pre všetkých.

 

Stále čakám, že napíšu, že zavolajú. Je to celé ako zlý sen. Zobrali nám naše drahé deti, my už viac nežijeme, len zo dňa na deň prežívame a bojujeme z posledných síl, aby všetci tí, ktorí za to môžu, boli potrestaní.

 

Preto vás všetkých prosím, stojte pri nás, podporte nás v tomto nedobrovoľnom boji, aby ich vražda bola nezávisle vyšetrená, aby sa vyšetrili všetky kauzy, o ktorých Janko písal.

 

Toto už nie je len o nich dvoch, o nás – toto je o nás všetkých. Aby budúcnosť vašich detí bola lepšia, treba sa zaujímať o veci, ktoré sa dejú okolo nás. Treba ísť zodpovedne voliť. Treba očistiť tento mafiánsky štát, aby zasa zajtra niekto neprišiel o život. Novinár, ktorý odhaľuje špinu.

 

Mocní tohto štátu chcú dosiahnuť len to, aby sme boli pasívni a ticho. To sa nesmie stať. V jednote je sila.

Zlatica Kušnírová v Košiciach. Foto – TASR

Otec Jána Kuciaka Jozef Kuciak

 

Dobrý deň,

 

chcel by som vás tu srdečne privítať a zároveň vám poďakovať nielen za dnes, ale za všetky tie stretnutia, ktoré ste tu mali. Poďakovať chcem aj organizátorom týchto stretnutí, iniciatíve Za slušné Slovensko, viem, že si aj kvôli nám vytrpeli dosť, preto som im ešte viac vďačný.

 

Ja som ten rok prežil zatiaľ v zdraví, ale prvé tri mesiace som ani nekomunikoval. Ale myslím, že nastal čas, aby som mohol aj ja predstúpiť a poďakovať vám osobne.

 

Lebo za ten rok sa toho udialo veľa.

 

Keď si zoberieme, že v ekonomike sme dosiahli vrchol a nevedeli ako.

 

V našej gramatike okrem holej a rozvitej vety vznikla aj takzvaná tretia veta.

 

Ani to, že doktorandi sa už nemusia namáhať s rigoróznou prácou – stačí len dobre poodpisovať.

 

Neviem, že či im to zaručí účasť v Národnej rade, ale pokúsiť sa o to môžu.

 

Najsmutnejšie na tom všetkom je, keď sa približne po roku vyšetrovania tejto vraždy dozvieme, že Janko bol sledovaný nielen príslušníkmi SIS, ale približne v tom čase, keď ho pán Kočner dal sledovať, bol lustrovaný aj v databázach policajných. A keď vyšla najavo komunikácia pána Maznáka s istou nemenovanou osobou, tak do toho dokonca zaplietli aj vojenské spravodajstvo.

 

Myslím, že každý si o tom môže urobiť vlastný úsudok, v akej demokracii to žijeme a komu sa máme ospravedlniť.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Pozdrav profesora Tomáše Halíka z Prahy

 

Drazí slovenští přátelé,

 

na počátku tohoto roku jsme si připomínali půlstoletí od smrti Jana Palacha. Jan Palach obětoval svůj život ve chvíli, kdy se společnosti po ruské okupaci začínala zmocňovat únava a rezignace, pocit, že odpor vůči moci stejně nemá cenu, že je lepší tiše zalézt do soukromí a o veřejný život se nestarat. Tato rezignace umožnila dvacet let „normalizace“ – doby, kdy lhát, krást a kolaborovat bylo „normální“, zatímco občanská odvaha byla považována za bláznovství. Ta doba morálně rozložila velkou část společnosti. Až dvacet let po Janově smrti, v „Palachově týdnu“ 1989, nastaly masové demonstrace, které pak uvedly do pohybu události, které skončily v listopadu téhož roku porážkou komunismu a vítězstvím demokracie. Podobnou roli sehrála pro celé tehdejší Československo i svíčková manifestace v Bratislavě.

 

Vidím velké analogie se smrtí Jána Kuciaka, který rovněž obětoval život, aby osvítil pravdu. Tentokrát pravdu o těch, kteří vydobytý prostor demokracie třicet let zneužívali ke svým mafiánským praktikám. Spoléhali na to, že společnost bude unavená, zbabělá, rezignující, lidé budou sledovat jen svůj osobní prospěch a veřejný život přenechají nakonec populistům a gangsterům. Politická moc nedokázala dosud jasně rozkrýt celé zázemí Janovy vraždy, protože se ukázalo, že chobotnice oné mafie, na kterou Ján ukázal, má svá chapadla v nejvyšších patrech politiky, policie a justice.

 

Proto je nesmírně důležité, aby slovenská občanská společnost ukázala svou sílu. Aby ukázala své odhodlání bránit svobodu a demokracii. Proto jsou nesmírně důležité vaše protesty. Kéž Vaše dnešní statečné NE společenskému zlu je stejně jako „Palachův týden“ v roce 1989 nebo svíčková manifestace v Bratislavě počátkem radikálního obratu ve slovenském veřejném životě. Kéž je počátkem vítězství demokracie nad mafiány, kteří mají na rukou krev, i nad jejich spojenci v nejvyšších patrech politiky.

 

Ujišťuji vás solidaritou mnoha slušných lidí v Čechách, na Moravě a Slezsku. Myslíme dnes na vás a jsme s vámi. Jako to znělo před třiceti lety na našich náměstích: V jednotě je síla!

Foto N – Tomáš Benedikovič

Herec Martin Huba

 

Ďakujeme, ak sa to tak dá povedať, vzácnemu Jánovi a Martinke, že sme sa tu stretli, že nám dodali odvahu, že nám dodali mravnosť v nás, aby sme sa tu ocitli.

 

Neviem, či len ja, ale som presvedčený, že je nás viac – aj tu na námestí v Bratislave, aj na námestiach v ostatných mestách na Slovensku, kde sa ľudia rozhodli stretnúť sa, aby si pripomenuli, čo je to slušnosť. Myslím si, že je nás viac, ktorí nadobudli pocit, že si z nás už dlho niekto robí dobrý deň, že si z nás niekto strieľa a že nás má za hlupákov.

 

A to stále za hlupákov väčších a väčších, lebo tých drzostí a klamstiev, ktoré sú nám servírované, je stále viac a viac a stále bezostyšnejších a bezostyšnejších.

 

Veď kto iný, ak nie hlupák, môže uveriť tomu pánovi s pohľadom neprebudeného. Jeho tvrdeniu na tému jeho rigoróznej práce, že ak niekto odpíše 90 percent, je to v súlade so zákonom a svedomím, a so slzami, sám sebou dojatý, oznámi, že je hrdý na nestrannosť komisie, lebo nepoužila termín plagiát.

 

Kto iný, ak nie hlupák, môže uveriť, že niekto, kto vezme dotáciu na poľnohospodárstvo za vybetónované parkovisko, je slušná dáma, ako sa nám to snažil vysvetliť onen zhavranený brat odpočívajúci z času na čas za oceánom.

 

Kto iný, ak nie hlupák, môže uveriť, že človek, ktorý chcel rozhádzať a rozdať akýmsi absolútne podvodným kľúčom 600 miliónov eur určených na vedu absolútne podvodným účelovo vytvoreným zoskupeniam – že to je v poriadku, ak po odhalení tohto podvodu je dotyčný menovaný rektorom.

 

Kto iný, ak nie hlupák, môže akceptovať tú skupinku adolescentných frajerov, ktorú zachytil fotoreportér, ako so svojimi nasprostastými úsmevmi podávajú dôkaz svojej úbohosti – uveličení sebou, svojou politickou genialitou hádzať prázdne hlasovacie lístky. A hádzať túto túžbu a podozrenie, že tí, čo im to zhltnú, sú tiež nasprostastí, nekompetentní alebo ľahostajnosťou otupení.

 

Dámy a páni, a predovšetkým hovorím k tým frajerom – len aby neprišlo k omylu. Smejúci, uškŕňajúci sa chlapci, ktorí ste s takou nezodpovednosťou pubertiackou ohrozili fungovanie štátu, fungovanie súdu – môžeme vám tu všetci gratulovať a môžeme vám povedať: ste skutočne veľkolepí. Len, mimochodom, prosím vás pekne, môžete vy v noci spať?

 

Dámy a páni, prišlo k fatálnemu omylu. To, že sme tu, je dôkazom, že ničomu vyššie spomenutému nikto z nás neverí. Nik z nás nie je takým hlupákom, ako si to tí rozosmiati chlapci s tými prázdnymi lístkami želali. Takí hlupáci nie sme.

 

Všetci, ako sme tu, máme, dúfam, na to a na mnohé ďalšie veci svoj názor. Opierajúc sa o svoj zdravý rozum. Cítime mieru viny, ak by sme mlčali. Cítime povinnosť dať znať, že ak nás niekto považuje za takých hlupákov, sám je asi hlupákom najväčším.

 

Každý rozmýšľajúci človek má svoju hodnotu. Ale túto osobnú hodnotu treba stále potvrdzovať a obhajovať. Sme tu dnes aj preto, aby sme upozornili, že sme rozmýšľajúci, zodpovední, pobúrení a pripravení nedovoliť mať nás za hlúpych.

 

Tí úboho rozosmiati chlapci a dievčatá s tými parkingmi, kde má z betónu vyklíčiť pšenica, majú jeden vážny argument – vy ste nás volili, tak nás tu máte. Je to legitímne a v súlade so zákonom.

 

Ale pozor, nie je to pravda. Pravda by to bola, ak by zvolení vládli tak, ako sľúbili. A to sa, prosím, nedeje.

 

My máme teraz legitímne právo a povinnosť dobre si rozmyslieť, aký lístok, kam a komu hodíme do urny. Aby tí šarvanci s tými prázdnymi lístkami, aby im tie ich nasprostasté úsmevy zmrzli na tvári.

 

Toto je veľká prosba: prosím vás, rozmýšľajme, rozmýšľajme, rozmýšľajme a až potom hádžme lístky do urny.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Vedec zo Slovenskej akadémia vied Imrich Barak

 

Veľmi si cením, že mám možnosť dnes vystúpiť, aj keď ma vôbec neteší, že sme došli tak ďaleko, že už je vedcov možné dostať z laboratórií na protest.

 

Každý z vás asi postrehol problémy vedcov a učiteľov spôsobené kauzami na ministerstve školstva pod vedením ministerky Lubyovej, nominantky SNS. Sú to kauzy ako obhajoba zjavného plagiátorstva, zmarená transformácia SAV, netransparentné rozdelenie peňazí na vedu a výskum alebo predtým eurofondov. Iróniou je, že za niektoré z týchto chýb podľa pani Lubyovej nesieme vinu my všetci.

 

Hovoríme o stovkách miliónov eur, ktoré mohli posunúť našu vedu a vzdelanie na vyššiu úroveň.

 

Aj toto spôsobuje, že vyháňame z krajiny najnadanejších študentov a vedcov.

 

Trocha optimisticky: mimoriadne ma teší, že občianske iniciatívy sa spájajú a sú tu zástupcovia aj ďalších profesií.

 

Dúfame a veríme, že smrť mladých ľudí Jána a Martiny prebudila hlavne to dobré, čo v nás je. A že môžeme spoluvytvoriť nie druhé Švajčiarsko, ako je nám niekedy sľubované politikmi, ale takú normálnu a slušnú krajinu. Krajinu, kde sa nevraždia novinári, kde sa nebráni farmárom, aby sa dostali na svoje polia, kde sa nekradne a nezískavajú sa tituly odpisovaním, kde funguje zdravotníctvo, školstvo aj veda.

 

My všetci tu stojaci chceme svojou každodennou prácou vytvoriť krajinu, kde sa mladí ľudia radi vrátia a kde budeme spoločne radi žiť. Takúto krajinu potrebujeme a o takúto krajinu sa musí každý z nás pričiniť.

Bývalá verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová

 

Ďakujem všetkým, ktorí ste dnes prišli svojou prítomnosťou podporiť dve rodiny, ktoré dostali ten najťažší úder. Nikto z nás by nikdy nechcel byť na ich mieste. Dostali ten úder iba preto, lebo fatálne zlyhali orgány nášho štátu. Nielen polícia, prokuratúra.

 

Jánovi Kuciakovi polícia neposkytla ochranu, hoci jej oznámil, že sa mu Marián Kočner vyhráža a zastrašuje ho pre jeho novinársku prácu. Polícia s prokuratúrou sa vtedy z úradnej moci relevantným spôsobom nezaoberali nielen jeho ochranou, ale nezaoberali sa relevantným spôsobom ani obsahom jeho článkov, hoci to vo verejnom záujme určite bolo. Dnes vieme, že, naopak, polícia lustrovala jeho.

 

Je to neuveriteľné, ale vtedajší premiér býval v byte, o ktorom sa verejne vyjadroval, že ho potrebuje na dôstojnú reprezentáciu, aby k sebe mohol pozývať dôležité zahraničné návštevy. A jeho susedom v dome vtedy bol Marian Kočner. Áno, ten istý človek, ktorý tlačil na novinárov a vyhrážal sa Jánovi Kuciakovi. To všetko naše orgány prehliadli.

 

Čo sa odvtedy zmenilo? Podľa mňa zatiaľ došlo iba k zmene fasády na našom štátnom dome. Aj to až pod tlakom verejnosti. Teda nie z úprimnej sebareflexie. Preto spôsob vykonávania moci zostal rovnaký. A to je problém, ktorý by sme mali vyriešiť.

 

V demokracii je to tak, že ľudia zdola vo voľbách odovzdávajú svoju moc svojim zástupcom, ktorí na tomto základe potom moc vykonávajú. Aby títo držitelia moci im zverenú moc nezneužívali, musia byť kontrolovaní zdola aj zhora.

 

Kontrola zdola je vykonávaná aj prostredníctvom médií, novinárov, aj sťažovateľov, petícií a podobne. Pritom úloha médií je nezastupiteľná. Podľa článku 26 našej ústavy patrí medzi základné práva právo na informácie. Právu na informácie zodpovedá povinnosť verejných činiteľov informácie poskytovať. Ak verejný činiteľ na tlačovej besede rozdelí médiá na protivládne a zrejme teda aj na vládne a takzvaným protivládnym neodpovedá na otázky, vždy treba zbystriť pozornosť. Je to totiž z jeho strany odmietnutie kontroly výkonu moci, odmietnutie povinnosti zodpovedať sa za spôsob a obsah vykonávania moci a je to flagrantné porušenie povinnosti poskytovať informácie verejnosti. A to sa pred vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej stávalo bežne a bežne to ostalo bez odozvy.

 

Zhora vykonáva kontrolu základných rámcov dodržiavania ústavnosti Ústavný súd.

 

Dnes, rok po vražde investigatívneho novinára, leží v Národnej rade Slovenskej republiky pre médiá likvidačná novela tlačového zákona, ktorá má zabrániť novinárovi, aby bol ako Ján Kuciak, a vydavateľovi, aby jeho článok vydal. Pred našimi očami sa zároveň odohráva boj o to, aby Ústavný súd obsadili iba „naši“ sudcovia, a je jedno, že na určitý čas to znamená aj významnú nefunkčnosť tohto súdu. Vrátili sa aj útočné vyjadrenia voči novinárom, aj bolestínske tlačovky, aj slovné útoky kriminalizujúce oponentov. Nedajme si vlakmi a obedmi zadarmo a rekreačnými poukazmi lacno odviesť pozornosť od skutočných hodnôt právneho štátu, ktorými sú sloboda a demokracia. Vždy si pripomeňme, že v živote nič nie je zadarmo. Vyšetrenie vraždy Jana a Martiny je psia povinnosť štátu. Ale to nestačí.

Karolína Koščová Stach

 

Dobrý večer všetkým! Dovoľte mi podeliť sa s vami o to, čo ma tento rok naučil.

 

Takto pred rokom by som tu nestála. Nadávala by som pri kauzách, chodila by som voliť a dúfala, že nejak pomaly sa naša spoločnosť bude zlepšovať. Veď to nie je také zlé.

 

Február 2018 ma však vyliečil a ukázal, že v takejto ignorancii a bezohľadnosti sa žiť nedá. Toto vytriezvenie muselo stáť život dvoch ľudí. Obyčajných, pracovitých, našich.

 

Dnes tu preto stojím o jeden rok a poznanie bohatšia. Prvým poznaním je, že klamstvo, zlodejina a zloba sa prehliadať nemajú a nesmú. A je úplne, ale úplne jedno, kto ich pácha. Je jedno, či je z tej alebo onakej strany. Nie. Neexistuje.

Karolína Koščová Stach. Foto – FB Petra Stacha

 

Tým druhým poznaním je, že slušnosť je každodenná výzva. Nik nie je dokonalý a každý robíme chyby. Slušnosť však spočíva v tom, že pravda je len jedna a nedá sa zahovoriť a prekričať. Nedá sa privlastniť zlostnými tlačovkami. Pravdu neoklamete.

 

Tým tretím poznaním je, že kým pred rokom by ste mi toto odsúhlasili a možno pokývali hlavou, že fajn, veď dobre, dobre, tento rok mnohí z vás opakovane prekonali vlastné pohodlie a vyšli von do ulíc.

 

Mnohí prísť nemohli. Mnohí sú v práci, žijú mimo okresných miest, sú na týždňovkách alebo jednoducho nemajú energiu na aktívny občiansky život. Napriek tomu však ctia rovnaké zásady ako my tu. Prosím, nezabúdajme na nich.

 

Môžeme mať odlišné názory, môžeme byť veriaci, neveriaci, pravičiari, ľavičiari, centristi, bez práce, bez domova, bohatí či v núdzi. Toto všetko môžeme byť, a predsa nás môže spojiť jedno veľké presvedčenie.

 

Dá sa to inak, dá sa to lepšie. Je mi nesmierne ľúto, že tomu všetkému predchádzala smrť.

 

O to pevnejšie nech je, prosím, naše presvedčenie.

 

Ubezpečujem vás, že je normálne nekradnúť, je normálne ctiť si pravdu a je normálne mať rád a odmietať nenávisť.

 

Takto žijú normálni a slušní ľudia a ja som rada, že je vás tak veľa.

Novinár Konštantín Čikovský

 

Som novinár, editor – to znamená, že celý deň si niečo čítam, celý deň niekoho počúvam, snažím sa veci aspoň trochu pochopiť.

 

Či chcem, alebo nechcem, dozvedám sa veľa šialených, väčšinou škaredých príbehov. Do novín a na web sa z nich dostane máločo, niekedy vôbec nič.

 

Ale aj nepublikované príbehy nám novinárom ostanú v hlave a robia tam zle.

 

Pozor, nejde mi o to, aby ste nás ľutovali. Je to naša práca, milujeme ju a v poslednom čase nám za ňu dosť ľudí ďakuje.

 

Vďaka za to. (Niet za čo.)

 

Ide mi o niečo iné.

 

Ja som sa za 20 rokov, čo robím novinára, naučil, že:

 

aj keď svet vyzerá úplne strašidelne,

aj keď na takmer každú známu osobu niečo viete,

aj keď každý deň vidíte, ako silným a vplyvným ľuďom nie je zle z toho, že rozprávajú niečo úplne iné, ako robia, a myslia si, že inak sa to nedá robiť,

 

aj vtedy je veľmi dôležité rozoznávať, že nie všetci sú rovnakí.

 

Nie všetci politici sú rovnakí.

 

Nie, nie sú to rovnakí lumpi – ani zďaleka nie sú všetci politici bábky.

 

Nie všetky médiá klamú. Naopak, väčšina médií neklame.

 

Nie všetci novinári počúvajú, čo si želá ich majiteľ. Naopak, väčšina aj slovenských novinárov sa stará o to, čo si želajú ich čitatelia.

 

A, naopak, treba byť extrémne podozrievavý, keď vám niekto hovorí, že všetko je rovnako čierne, všetci ľudia tam hore, tam v Bratislave, tam vo vláde, tam v parlamente, sú rovnakí egoisti. Nie sú.

 

Jeden aktuálny príklad: je tu dnes s nami slovenský prezident. Náhodou ho poznám, sympaťák, čestný, ale tiež nie je dokonalý.

 

Ako novinár som aj podrobne skúmal, čo robil so svojimi daňami.

 

A vyšlo mi z toho to isté, čo daňovému úradu – že úplný anjel určite nie je.

 

Preto firma nášho prezidenta musela doplatiť dane a pán prezident si pri spomenutí na tú tému musí znova užiť štipku vlastnej hanby.

 

Lenže my všetci sme ohrození tým, že niekto nám chce nahovoriť, že pán prezident je ako Bašternák.

 

Pretože ten niekto chce, aby sa ho prezident zľakol.

 

Chce, aby sme si my ostatní mysleli, že všetci tam hore sú rovnakí.

 

Tomu človeku by vyhovovalo, ak by sme uverili, že všetci sú ako Bašternák.

 

Lebo keby to tak bolo, tak by bolo normálne aj u Bašternáka bývať a akože mu platiť nájomné.

 

Priatelia, vnímajme rozdiely.

 

Napríklad máme na Slovensku doteraz politika, ktorý sa nehanbil chodiť za prezidentom a nenápadne sa mu vyhrážať, že ak mu nesľúbi miesto predsedu Ústavného súdu, tak naňho pošle prešovskú prokuratúru a políciu, a začnú stíhať najprv jeho kolegov, potom jeho brata a potom v lete, keď už prezident nebude prezidentom, tak aj jeho.

 

Tá ponuka je: buď rovnaký ako my, kšeftuj aj s ústavnými funkciami, a my ťa zoberieme medzi seba a nič sa ti nestane, nikdy viac ti už nepríde žiadna daňová kontrola, veď sa nejako dohodneme.

 

A keď týmto ľuďom neustúpite, tak skúsia aj tak verejnosť presvedčiť, že všetci sú rovnakí. Že napríklad prezident je ako Bašternák.

 

Nie je to banalita. Hlúposť a klamstvá neprichádzajú skokmi, len sa tak pomaly rozliezajú, keď nie sme pozorní.

 

Keď sme veľmi nahnevaní, tak nevládzeme rozoznávať medzi lepšími a horšími – a vtedy nás tí najhorší dokážu ovládať.

 

Nedajme sa ovládať, rozoznávajme odtiene, rozmýšľajme, v čom sú rozdiely, neuverme, že všetci sú zlí.

 

Lebo inak nás naozaj dostanú.

Herečka Zuzana Porubjaková

 

Môj otec tu stál pred 30 rokmi, v roku 1989. Bojoval za pravdu, za lepšiu spoločnosť a aj vďaka nemu a tisíckam ďalších som ja mohla žiť slobodne. Aj vďaka tomu, že tu ľudia na námestí stáli, sa veci zmenili a ja im za to ďakujem.

 

Ale už rok sa mi zastavuje rozum nad tým, ako je toto všetko možné. Ako je možné, že zavraždili dvoch krásnych mladých ľudí, ktorí hľadali pravdu, ktorí vo svojej čistote nemysleli len na seba, ale na celú spoločnosť a túžili zmeniť svet k lepšiemu. Ako je možné, že je niekto schopný zabiť dvoch nevinných ľudí a nie je za to potrestaný. Ale to sa pýtame všetci a budeme sa pýtať, kým nám niekto nedá odpoveď.

 

Chcem vám poďakovať za vytrvalosť, súdržnosť, za to, že stojíte tu na námestí a nezostali ste sedieť doma, komentujúc celé toto zhromaždenie tak, že aj tak sa nič nezmení, a otázkou: „Tak načo?“

 

Načo? Nato, aby nám nevraždili deti. Nato, aby sme sa nebáli vravieť pravdu. Nato, aby naše deti žili v slušnej spoločnosti a aby sme mohli tú chvíľu, čo tu sme, žiť šťastne, bez strachu a zla.

 

Tato, stojím tu za teba, lebo viem, že ty by si tu stál. Janko a Martina, za vás tu stoja dnes všetci títo ľudia. A nielen tu – stoja na celom Slovensku a aj na svete.

 

Myslím si, že zmeníte svet. Pretože ste boli veľkí ľudia. A pomaličky sa to už deje. Pozeráte sa na to zhora a my budeme kričať a volať o spravodlivosť tak dlho, ako sa bude vyžadovať, a tak silno, aby ste nás hore v nebi počuli.

 

https://dennikn.sk/1389207/najsilnejsie-momenty-z-protestov-stanke-vyzyva-fica-danka-bugara-aj-kovacika-chodte-uz-do-certa

 

za povsimnutie stoji prejav K.Cikovskeho, ale aj M.Hubu

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ešte jeden:  Pellegrini proti Ficovi: kultúrna revolúcia v Smere
 

 

Keď sa gigantické ego urazí.

Neblúzni, vedome mení príbeh.

...

Keď sledujeme Ficovu komunikáciu v poslednom roku, ide o podobné systémy redefinovania politickej súťaže. Jeho naštrbovanie dôvery v liberálnu demokraciu, slobodné médiá, vyťahovanie Sorosa a neustále rozprávanie o prevratoch menia vnímanie toho, čo je možné a v rámci akých pravidiel sa pohybuje štandardná politika.

Nie je to blúznenie. Fico sa celý rok snažil utvárať a meniť historický naratív toho, čo sa minulú jar stalo. Z vynúteného odchodu sa stal taktický ústup v záujme zachovania koalície. I keď do istej miery to robia podobne mnohí politici, v tomto prípade Fico posúva hranicu toho, čo je štandardné.

 

Svojich voličov tiež takmer hypnotizoval opakovaním troch klamstiev o prezidentovi (úžerník, americký/Sorosov agent a pozemkový podvodník). Pri každej príležitosti vtĺkal do svojho elektorátu tieto tri frázy, aby boli tieto tri výmysly prvou asociáciou pri mene Kiska.

 

Na rozdiel od Harabinových klamstiev na tvorenie tohto svojho naratívu využíva aj svojich ľudí v televíznych diskusiách a armádu „kolesíkov“ v parlamente.

Pamätáte sa ešte na Ficov beh a kliky z dokumentu RTVS o ňom? Fico si ho zvolil, aby demonštroval svoju silu a vitalitu, schopnosť stále držať opraty moci v rukách. Mao v podobnom motíve preplával Jang-c-ťiang, jednu z najväčších čínskych riek.

...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Najsilnejšie momenty z protestov: Stanke vyzýva Fica, Danka, Bugára aj Kováčika – choďte už do čerta

 

 

Herec Richard Stanke

 

Presne pred rokom zabili dvoch mladých ľudí. Pár dní nato sme sa tu prvýkrát stretli a v tichom proteste si sľúbili, že na Jána a Martinu nezabudneme.

 

Za ten rok od vraždy vyplávali na povrch neuveriteľné veci, ktoré svedčia o tom, v akej chorej krajine sme žili. Vynárali sa tu rôzne postavy a postavičky – Gajdoš, Krajmer, Trnka, Bödör –, ktoré parazitovali na systéme, ktorý sme aj my v dobrej viere tvorili. To všetko, na čo sa Ján Kuciak snažil vo svojom živote upozorniť, sa naplno vyvalilo až po jeho smrti. Ján, Marek, Monika, Pavlína a ďalší novinári – ďakujeme vám za to, čo robíte, a je nám smutno spolu s vami, keď si predstavujeme, čomu vo vašej práci musíte čeliť.

 

Nie, stále nepoznáme vrahov Jána a Martiny, ale sľubujeme im tam hore, sľubujeme ich rodičom, príbuzným a priateľom, že v našom tlaku nepoľavíme, pokiaľ ich vrahov nestihne spravodlivý trest. A nepoľavíme, kým sa nám zo smotánky, z parlamentu a z vlády neprestanú vyškierať všetci tí, ktorí zo vzťahov s vrahmi roky profitovali. Kočner v Leopoldove musí byť len začiatok a nie koniec tejto kauzy.

 

Keď sa dnes vyšetrovanie darí, nie je to vďaka politikom, ale napriek nim. Je to vďaka čestným vyšetrovateľom, policajtom, znalcom, ktorí rovnako ako my chcú žiť v slušnej krajine, kde sú zločinci v base a slušní čestní ľudia v parlamente. Nie naopak!

 

Jozef Kuciak: Janka sledovali bývalí príslušníci SIS a lustrovala polícia (autorka: Martina Koník)

 

Pán špeciálny prokurátor Kováčik, pán generálny prokurátor Čižnár, uvedomte si, že toto vyšetrovanie je o dôvere. O dôvere ľudí, ktorá sa nerozdáva na ulici, ale ktorú si musíte vyslúžiť. Čo ešte potrebujete vedieť, aby Kočnerov kamoš, prokurátor Trnka, už nebol viac prokurátorom?! Prečo vám máme uveriť, že práve vy – generálny prokurátor – ste asi jediný človek, ktorý spis Gorila nečítal, a nahrávka, ktorú vám tento Trnka púšťal, vám toľké roky neprišla čudná? Dôveru si nezískate slovami, pán Čižnár, chceme vidieť za vašou prácou činy.

 

Som rád, že sú tu dnes s nami farmári, a mrzí ma, že si včera od ministerky SNS museli vypočuť pár odporných slov. My si vážime vašu ústretovosť a sme zhrození z príbehov, ktoré nám rozprávate. Vieme, čo pre vás znamená pôda a zem, na ktorej robíte. Smutné však je, že to nevie ministerka pôdohospodárstva ani jej zmätený nekompetentný stranícky šéf Danko, nedopatrením predseda Národnej rady. Práve tí, čo majú najviac v ústach národ, nemajú žiadnu úctu k ľuďom. Pre toto mesto a túto krajinu je väčšia katastrofa každý deň vo vašej funkcii, pán Danko, než jeden farmársky protest.

 

Páni koaliční politici, dostali ste na frak v komunálnych voľbách a dostanete aj v týchto prezidentských. Danko s Ficom povedali jasne, že sudcov Ústavného súdu by už nemal vyberať prezident Kiska, ale nový prezident, ktorý vzíde z týchto volieb. Fajn, ďakujeme za úprimnosť, vieme, ako sa máme zariadiť. Budeme voliť prezidenta alebo prezidentku, pre ktorú je spravodlivosť a ústavnosť nado všetko. Pán Šefčovič, máte smolu, na váš charakter sa radšej spoliehať nebudeme.

 

Pán Bugár hovorí, že potrebujú nájsť zhodu na kandidátoch na ústavných sudcov v rámci koalície, a keď ju nájdu, voľba bude tajná. Lámete hodnoty ako svoje charaktery. Nie, páni a dámy z vládnej koalície, Ústavný súd nie je váš ani vašich kandidátov. Ústavný súd musí byť miestom pre tých najčestnejších a najlepších ústavných právnikov, ktorých táto krajina má. Takých právnikov, ktorým ste pred pár dňami hanebným spôsobom ukázali, že si ich vážite menej ako chorobné ambície jedného vášho skrachovaného predsedu Fica.

 

A nie, páni zo Smeru, tajná voľba, ktorou chcete zakryť vaše podlé dohody na Ústavnom súde, nie je symbolom demokracie, ako stále opakujete. My sme pred 30 rokmi na námestí neštrngali za tajnú voľbu. Štrngali sme za vládu práva, spravodlivosť a slobodu. Za to, čo vy už dávno nie ste schopní tejto krajine dať. A preto vás, páni Fico, Danko, Bugár a Kováčik, znovu vyzývam – choďte už do čerta a nechajte nás slobodne žiť.

Richard Stanke počas protestu na Námestí SNP, 20. marca 2018. Foto – TASR

Matka Martiny Kušnírovej Zlatica Kušnírová

 

Chcela by som vám všetkým poďakovať, že ste na výročie smrti mojich detí prišli uctiť si ich pamiatku. Som rada, že nezabúdate.

 

Poslednýkrát som svoju Maťu objala 9. februára 2018 s tým, že ešte príde. Naposledy som s ňou rozprávala 21. 2. okolo tretej poobede, keď sme sa dohodli, že si večer ešte zavoláme.

 

Ja som si následne okolo 20.15 spomenula, že som sa s Martinkou dohodla na telefonáte. Keď som jej volala, už nezdvihla. Rozčúlila som sa, kde zas nechala mobil – keď sme boli dohodnuté, tak prečo nedvíha. Tak to bolo vo štvrtok aj v piatok, až kým sa im mobily nevybili.

 

Vedeli sme, že majú náuku, v práci toho majú veľa a cez víkend sa chystajú na predsvadobnú náuku. Syn mi už vtedy hovoril, aby sme volali políciu. Ja som však nechcela.

 

Bohužiaľ, mala som ho poslúchnuť a zavolať skôr. Keby nebola náuka, šla by som vo štvrtok do Mače. Keď mi v nedeľu zavolala Jankova mamina, či vieme niečo o Martinke, lebo sa im nevedia dovolať, vedela som, že je zle.

 

Bola nedeľa večer a mali mať po náuke a byť doma. V tom momente som volala políciu a povedala im, čo sa deje. Poprosila som aj rodinnú známu, ktorá bývala neďaleko, aby sa tam šla pozrieť. Keď volala synovi, že na mieste je polícia a stal sa tam trestný čin, ani v najhoršom sne som si nemyslela, že by ich mohol niekto zastreliť.

 

Celý život tak ja, ako aj Jankovi rodičia sme ich učili hodnotám. Snažili sme z nich vychovať dobrých a slušných ľudí. Tak veľmi by som chcela vrátiť čas a ochrániť ich. Postavila by som sa pred nich a vlastným telom by som ich ochránila.

 

Bohužiaľ, čas sa vrátiť nedá. Nedokážem pochopiť, prečo sa to stalo práve im. Oni nikdy nič zlé neurobili, boli to naši anjeličkovia, naše nevinné deti. Vždy zastávali hodnoty, boli slušní a spravodliví. Netúžili po peniazoch, chceli len spravodlivosť. Rovnako pre všetkých.

 

Stále čakám, že napíšu, že zavolajú. Je to celé ako zlý sen. Zobrali nám naše drahé deti, my už viac nežijeme, len zo dňa na deň prežívame a bojujeme z posledných síl, aby všetci tí, ktorí za to môžu, boli potrestaní.

 

Preto vás všetkých prosím, stojte pri nás, podporte nás v tomto nedobrovoľnom boji, aby ich vražda bola nezávisle vyšetrená, aby sa vyšetrili všetky kauzy, o ktorých Janko písal.

 

Toto už nie je len o nich dvoch, o nás – toto je o nás všetkých. Aby budúcnosť vašich detí bola lepšia, treba sa zaujímať o veci, ktoré sa dejú okolo nás. Treba ísť zodpovedne voliť. Treba očistiť tento mafiánsky štát, aby zasa zajtra niekto neprišiel o život. Novinár, ktorý odhaľuje špinu.

 

Mocní tohto štátu chcú dosiahnuť len to, aby sme boli pasívni a ticho. To sa nesmie stať. V jednote je sila.

Zlatica Kušnírová v Košiciach. Foto – TASR

Otec Jána Kuciaka Jozef Kuciak

 

Dobrý deň,

 

chcel by som vás tu srdečne privítať a zároveň vám poďakovať nielen za dnes, ale za všetky tie stretnutia, ktoré ste tu mali. Poďakovať chcem aj organizátorom týchto stretnutí, iniciatíve Za slušné Slovensko, viem, že si aj kvôli nám vytrpeli dosť, preto som im ešte viac vďačný.

 

Ja som ten rok prežil zatiaľ v zdraví, ale prvé tri mesiace som ani nekomunikoval. Ale myslím, že nastal čas, aby som mohol aj ja predstúpiť a poďakovať vám osobne.

 

Lebo za ten rok sa toho udialo veľa.

 

Keď si zoberieme, že v ekonomike sme dosiahli vrchol a nevedeli ako.

 

V našej gramatike okrem holej a rozvitej vety vznikla aj takzvaná tretia veta.

 

Ani to, že doktorandi sa už nemusia namáhať s rigoróznou prácou – stačí len dobre poodpisovať.

 

Neviem, že či im to zaručí účasť v Národnej rade, ale pokúsiť sa o to môžu.

 

Najsmutnejšie na tom všetkom je, keď sa približne po roku vyšetrovania tejto vraždy dozvieme, že Janko bol sledovaný nielen príslušníkmi SIS, ale približne v tom čase, keď ho pán Kočner dal sledovať, bol lustrovaný aj v databázach policajných. A keď vyšla najavo komunikácia pána Maznáka s istou nemenovanou osobou, tak do toho dokonca zaplietli aj vojenské spravodajstvo.

 

Myslím, že každý si o tom môže urobiť vlastný úsudok, v akej demokracii to žijeme a komu sa máme ospravedlniť.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Pozdrav profesora Tomáše Halíka z Prahy

 

Drazí slovenští přátelé,

 

na počátku tohoto roku jsme si připomínali půlstoletí od smrti Jana Palacha. Jan Palach obětoval svůj život ve chvíli, kdy se společnosti po ruské okupaci začínala zmocňovat únava a rezignace, pocit, že odpor vůči moci stejně nemá cenu, že je lepší tiše zalézt do soukromí a o veřejný život se nestarat. Tato rezignace umožnila dvacet let „normalizace“ – doby, kdy lhát, krást a kolaborovat bylo „normální“, zatímco občanská odvaha byla považována za bláznovství. Ta doba morálně rozložila velkou část společnosti. Až dvacet let po Janově smrti, v „Palachově týdnu“ 1989, nastaly masové demonstrace, které pak uvedly do pohybu události, které skončily v listopadu téhož roku porážkou komunismu a vítězstvím demokracie. Podobnou roli sehrála pro celé tehdejší Československo i svíčková manifestace v Bratislavě.

 

Vidím velké analogie se smrtí Jána Kuciaka, který rovněž obětoval život, aby osvítil pravdu. Tentokrát pravdu o těch, kteří vydobytý prostor demokracie třicet let zneužívali ke svým mafiánským praktikám. Spoléhali na to, že společnost bude unavená, zbabělá, rezignující, lidé budou sledovat jen svůj osobní prospěch a veřejný život přenechají nakonec populistům a gangsterům. Politická moc nedokázala dosud jasně rozkrýt celé zázemí Janovy vraždy, protože se ukázalo, že chobotnice oné mafie, na kterou Ján ukázal, má svá chapadla v nejvyšších patrech politiky, policie a justice.

 

Proto je nesmírně důležité, aby slovenská občanská společnost ukázala svou sílu. Aby ukázala své odhodlání bránit svobodu a demokracii. Proto jsou nesmírně důležité vaše protesty. Kéž Vaše dnešní statečné NE společenskému zlu je stejně jako „Palachův týden“ v roce 1989 nebo svíčková manifestace v Bratislavě počátkem radikálního obratu ve slovenském veřejném životě. Kéž je počátkem vítězství demokracie nad mafiány, kteří mají na rukou krev, i nad jejich spojenci v nejvyšších patrech politiky.

 

Ujišťuji vás solidaritou mnoha slušných lidí v Čechách, na Moravě a Slezsku. Myslíme dnes na vás a jsme s vámi. Jako to znělo před třiceti lety na našich náměstích: V jednotě je síla!

Foto N – Tomáš Benedikovič

Herec Martin Huba

 

Ďakujeme, ak sa to tak dá povedať, vzácnemu Jánovi a Martinke, že sme sa tu stretli, že nám dodali odvahu, že nám dodali mravnosť v nás, aby sme sa tu ocitli.

 

Neviem, či len ja, ale som presvedčený, že je nás viac – aj tu na námestí v Bratislave, aj na námestiach v ostatných mestách na Slovensku, kde sa ľudia rozhodli stretnúť sa, aby si pripomenuli, čo je to slušnosť. Myslím si, že je nás viac, ktorí nadobudli pocit, že si z nás už dlho niekto robí dobrý deň, že si z nás niekto strieľa a že nás má za hlupákov.

 

A to stále za hlupákov väčších a väčších, lebo tých drzostí a klamstiev, ktoré sú nám servírované, je stále viac a viac a stále bezostyšnejších a bezostyšnejších.

 

Veď kto iný, ak nie hlupák, môže uveriť tomu pánovi s pohľadom neprebudeného. Jeho tvrdeniu na tému jeho rigoróznej práce, že ak niekto odpíše 90 percent, je to v súlade so zákonom a svedomím, a so slzami, sám sebou dojatý, oznámi, že je hrdý na nestrannosť komisie, lebo nepoužila termín plagiát.

 

Kto iný, ak nie hlupák, môže uveriť, že niekto, kto vezme dotáciu na poľnohospodárstvo za vybetónované parkovisko, je slušná dáma, ako sa nám to snažil vysvetliť onen zhavranený brat odpočívajúci z času na čas za oceánom.

 

Kto iný, ak nie hlupák, môže uveriť, že človek, ktorý chcel rozhádzať a rozdať akýmsi absolútne podvodným kľúčom 600 miliónov eur určených na vedu absolútne podvodným účelovo vytvoreným zoskupeniam – že to je v poriadku, ak po odhalení tohto podvodu je dotyčný menovaný rektorom.

 

Kto iný, ak nie hlupák, môže akceptovať tú skupinku adolescentných frajerov, ktorú zachytil fotoreportér, ako so svojimi nasprostastými úsmevmi podávajú dôkaz svojej úbohosti – uveličení sebou, svojou politickou genialitou hádzať prázdne hlasovacie lístky. A hádzať túto túžbu a podozrenie, že tí, čo im to zhltnú, sú tiež nasprostastí, nekompetentní alebo ľahostajnosťou otupení.

 

Dámy a páni, a predovšetkým hovorím k tým frajerom – len aby neprišlo k omylu. Smejúci, uškŕňajúci sa chlapci, ktorí ste s takou nezodpovednosťou pubertiackou ohrozili fungovanie štátu, fungovanie súdu – môžeme vám tu všetci gratulovať a môžeme vám povedať: ste skutočne veľkolepí. Len, mimochodom, prosím vás pekne, môžete vy v noci spať?

 

Dámy a páni, prišlo k fatálnemu omylu. To, že sme tu, je dôkazom, že ničomu vyššie spomenutému nikto z nás neverí. Nik z nás nie je takým hlupákom, ako si to tí rozosmiati chlapci s tými prázdnymi lístkami želali. Takí hlupáci nie sme.

 

Všetci, ako sme tu, máme, dúfam, na to a na mnohé ďalšie veci svoj názor. Opierajúc sa o svoj zdravý rozum. Cítime mieru viny, ak by sme mlčali. Cítime povinnosť dať znať, že ak nás niekto považuje za takých hlupákov, sám je asi hlupákom najväčším.

 

Každý rozmýšľajúci človek má svoju hodnotu. Ale túto osobnú hodnotu treba stále potvrdzovať a obhajovať. Sme tu dnes aj preto, aby sme upozornili, že sme rozmýšľajúci, zodpovední, pobúrení a pripravení nedovoliť mať nás za hlúpych.

 

Tí úboho rozosmiati chlapci a dievčatá s tými parkingmi, kde má z betónu vyklíčiť pšenica, majú jeden vážny argument – vy ste nás volili, tak nás tu máte. Je to legitímne a v súlade so zákonom.

 

Ale pozor, nie je to pravda. Pravda by to bola, ak by zvolení vládli tak, ako sľúbili. A to sa, prosím, nedeje.

 

My máme teraz legitímne právo a povinnosť dobre si rozmyslieť, aký lístok, kam a komu hodíme do urny. Aby tí šarvanci s tými prázdnymi lístkami, aby im tie ich nasprostasté úsmevy zmrzli na tvári.

 

Toto je veľká prosba: prosím vás, rozmýšľajme, rozmýšľajme, rozmýšľajme a až potom hádžme lístky do urny.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Vedec zo Slovenskej akadémia vied Imrich Barak

 

Veľmi si cením, že mám možnosť dnes vystúpiť, aj keď ma vôbec neteší, že sme došli tak ďaleko, že už je vedcov možné dostať z laboratórií na protest.

 

Každý z vás asi postrehol problémy vedcov a učiteľov spôsobené kauzami na ministerstve školstva pod vedením ministerky Lubyovej, nominantky SNS. Sú to kauzy ako obhajoba zjavného plagiátorstva, zmarená transformácia SAV, netransparentné rozdelenie peňazí na vedu a výskum alebo predtým eurofondov. Iróniou je, že za niektoré z týchto chýb podľa pani Lubyovej nesieme vinu my všetci.

 

Hovoríme o stovkách miliónov eur, ktoré mohli posunúť našu vedu a vzdelanie na vyššiu úroveň.

 

Aj toto spôsobuje, že vyháňame z krajiny najnadanejších študentov a vedcov.

 

Trocha optimisticky: mimoriadne ma teší, že občianske iniciatívy sa spájajú a sú tu zástupcovia aj ďalších profesií.

 

Dúfame a veríme, že smrť mladých ľudí Jána a Martiny prebudila hlavne to dobré, čo v nás je. A že môžeme spoluvytvoriť nie druhé Švajčiarsko, ako je nám niekedy sľubované politikmi, ale takú normálnu a slušnú krajinu. Krajinu, kde sa nevraždia novinári, kde sa nebráni farmárom, aby sa dostali na svoje polia, kde sa nekradne a nezískavajú sa tituly odpisovaním, kde funguje zdravotníctvo, školstvo aj veda.

 

My všetci tu stojaci chceme svojou každodennou prácou vytvoriť krajinu, kde sa mladí ľudia radi vrátia a kde budeme spoločne radi žiť. Takúto krajinu potrebujeme a o takúto krajinu sa musí každý z nás pričiniť.

Bývalá verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová

 

Ďakujem všetkým, ktorí ste dnes prišli svojou prítomnosťou podporiť dve rodiny, ktoré dostali ten najťažší úder. Nikto z nás by nikdy nechcel byť na ich mieste. Dostali ten úder iba preto, lebo fatálne zlyhali orgány nášho štátu. Nielen polícia, prokuratúra.

 

Jánovi Kuciakovi polícia neposkytla ochranu, hoci jej oznámil, že sa mu Marián Kočner vyhráža a zastrašuje ho pre jeho novinársku prácu. Polícia s prokuratúrou sa vtedy z úradnej moci relevantným spôsobom nezaoberali nielen jeho ochranou, ale nezaoberali sa relevantným spôsobom ani obsahom jeho článkov, hoci to vo verejnom záujme určite bolo. Dnes vieme, že, naopak, polícia lustrovala jeho.

 

Je to neuveriteľné, ale vtedajší premiér býval v byte, o ktorom sa verejne vyjadroval, že ho potrebuje na dôstojnú reprezentáciu, aby k sebe mohol pozývať dôležité zahraničné návštevy. A jeho susedom v dome vtedy bol Marian Kočner. Áno, ten istý človek, ktorý tlačil na novinárov a vyhrážal sa Jánovi Kuciakovi. To všetko naše orgány prehliadli.

 

Čo sa odvtedy zmenilo? Podľa mňa zatiaľ došlo iba k zmene fasády na našom štátnom dome. Aj to až pod tlakom verejnosti. Teda nie z úprimnej sebareflexie. Preto spôsob vykonávania moci zostal rovnaký. A to je problém, ktorý by sme mali vyriešiť.

 

V demokracii je to tak, že ľudia zdola vo voľbách odovzdávajú svoju moc svojim zástupcom, ktorí na tomto základe potom moc vykonávajú. Aby títo držitelia moci im zverenú moc nezneužívali, musia byť kontrolovaní zdola aj zhora.

 

Kontrola zdola je vykonávaná aj prostredníctvom médií, novinárov, aj sťažovateľov, petícií a podobne. Pritom úloha médií je nezastupiteľná. Podľa článku 26 našej ústavy patrí medzi základné práva právo na informácie. Právu na informácie zodpovedá povinnosť verejných činiteľov informácie poskytovať. Ak verejný činiteľ na tlačovej besede rozdelí médiá na protivládne a zrejme teda aj na vládne a takzvaným protivládnym neodpovedá na otázky, vždy treba zbystriť pozornosť. Je to totiž z jeho strany odmietnutie kontroly výkonu moci, odmietnutie povinnosti zodpovedať sa za spôsob a obsah vykonávania moci a je to flagrantné porušenie povinnosti poskytovať informácie verejnosti. A to sa pred vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej stávalo bežne a bežne to ostalo bez odozvy.

 

Zhora vykonáva kontrolu základných rámcov dodržiavania ústavnosti Ústavný súd.

 

Dnes, rok po vražde investigatívneho novinára, leží v Národnej rade Slovenskej republiky pre médiá likvidačná novela tlačového zákona, ktorá má zabrániť novinárovi, aby bol ako Ján Kuciak, a vydavateľovi, aby jeho článok vydal. Pred našimi očami sa zároveň odohráva boj o to, aby Ústavný súd obsadili iba „naši“ sudcovia, a je jedno, že na určitý čas to znamená aj významnú nefunkčnosť tohto súdu. Vrátili sa aj útočné vyjadrenia voči novinárom, aj bolestínske tlačovky, aj slovné útoky kriminalizujúce oponentov. Nedajme si vlakmi a obedmi zadarmo a rekreačnými poukazmi lacno odviesť pozornosť od skutočných hodnôt právneho štátu, ktorými sú sloboda a demokracia. Vždy si pripomeňme, že v živote nič nie je zadarmo. Vyšetrenie vraždy Jana a Martiny je psia povinnosť štátu. Ale to nestačí.

Karolína Koščová Stach

 

Dobrý večer všetkým! Dovoľte mi podeliť sa s vami o to, čo ma tento rok naučil.

 

Takto pred rokom by som tu nestála. Nadávala by som pri kauzách, chodila by som voliť a dúfala, že nejak pomaly sa naša spoločnosť bude zlepšovať. Veď to nie je také zlé.

 

Február 2018 ma však vyliečil a ukázal, že v takejto ignorancii a bezohľadnosti sa žiť nedá. Toto vytriezvenie muselo stáť život dvoch ľudí. Obyčajných, pracovitých, našich.

 

Dnes tu preto stojím o jeden rok a poznanie bohatšia. Prvým poznaním je, že klamstvo, zlodejina a zloba sa prehliadať nemajú a nesmú. A je úplne, ale úplne jedno, kto ich pácha. Je jedno, či je z tej alebo onakej strany. Nie. Neexistuje.

Karolína Koščová Stach. Foto – FB Petra Stacha

 

Tým druhým poznaním je, že slušnosť je každodenná výzva. Nik nie je dokonalý a každý robíme chyby. Slušnosť však spočíva v tom, že pravda je len jedna a nedá sa zahovoriť a prekričať. Nedá sa privlastniť zlostnými tlačovkami. Pravdu neoklamete.

 

Tým tretím poznaním je, že kým pred rokom by ste mi toto odsúhlasili a možno pokývali hlavou, že fajn, veď dobre, dobre, tento rok mnohí z vás opakovane prekonali vlastné pohodlie a vyšli von do ulíc.

 

Mnohí prísť nemohli. Mnohí sú v práci, žijú mimo okresných miest, sú na týždňovkách alebo jednoducho nemajú energiu na aktívny občiansky život. Napriek tomu však ctia rovnaké zásady ako my tu. Prosím, nezabúdajme na nich.

 

Môžeme mať odlišné názory, môžeme byť veriaci, neveriaci, pravičiari, ľavičiari, centristi, bez práce, bez domova, bohatí či v núdzi. Toto všetko môžeme byť, a predsa nás môže spojiť jedno veľké presvedčenie.

 

Dá sa to inak, dá sa to lepšie. Je mi nesmierne ľúto, že tomu všetkému predchádzala smrť.

 

O to pevnejšie nech je, prosím, naše presvedčenie.

 

Ubezpečujem vás, že je normálne nekradnúť, je normálne ctiť si pravdu a je normálne mať rád a odmietať nenávisť.

 

Takto žijú normálni a slušní ľudia a ja som rada, že je vás tak veľa.

Novinár Konštantín Čikovský

 

Som novinár, editor – to znamená, že celý deň si niečo čítam, celý deň niekoho počúvam, snažím sa veci aspoň trochu pochopiť.

 

Či chcem, alebo nechcem, dozvedám sa veľa šialených, väčšinou škaredých príbehov. Do novín a na web sa z nich dostane máločo, niekedy vôbec nič.

 

Ale aj nepublikované príbehy nám novinárom ostanú v hlave a robia tam zle.

 

Pozor, nejde mi o to, aby ste nás ľutovali. Je to naša práca, milujeme ju a v poslednom čase nám za ňu dosť ľudí ďakuje.

 

Vďaka za to. (Niet za čo.)

 

Ide mi o niečo iné.

 

Ja som sa za 20 rokov, čo robím novinára, naučil, že:

 

aj keď svet vyzerá úplne strašidelne,

aj keď na takmer každú známu osobu niečo viete,

aj keď každý deň vidíte, ako silným a vplyvným ľuďom nie je zle z toho, že rozprávajú niečo úplne iné, ako robia, a myslia si, že inak sa to nedá robiť,

 

aj vtedy je veľmi dôležité rozoznávať, že nie všetci sú rovnakí.

 

Nie všetci politici sú rovnakí.

 

Nie, nie sú to rovnakí lumpi – ani zďaleka nie sú všetci politici bábky.

 

Nie všetky médiá klamú. Naopak, väčšina médií neklame.

 

Nie všetci novinári počúvajú, čo si želá ich majiteľ. Naopak, väčšina aj slovenských novinárov sa stará o to, čo si želajú ich čitatelia.

 

A, naopak, treba byť extrémne podozrievavý, keď vám niekto hovorí, že všetko je rovnako čierne, všetci ľudia tam hore, tam v Bratislave, tam vo vláde, tam v parlamente, sú rovnakí egoisti. Nie sú.

 

Jeden aktuálny príklad: je tu dnes s nami slovenský prezident. Náhodou ho poznám, sympaťák, čestný, ale tiež nie je dokonalý.

 

Ako novinár som aj podrobne skúmal, čo robil so svojimi daňami.

 

A vyšlo mi z toho to isté, čo daňovému úradu – že úplný anjel určite nie je.

 

Preto firma nášho prezidenta musela doplatiť dane a pán prezident si pri spomenutí na tú tému musí znova užiť štipku vlastnej hanby.

 

Lenže my všetci sme ohrození tým, že niekto nám chce nahovoriť, že pán prezident je ako Bašternák.

 

Pretože ten niekto chce, aby sa ho prezident zľakol.

 

Chce, aby sme si my ostatní mysleli, že všetci tam hore sú rovnakí.

 

Tomu človeku by vyhovovalo, ak by sme uverili, že všetci sú ako Bašternák.

 

Lebo keby to tak bolo, tak by bolo normálne aj u Bašternáka bývať a akože mu platiť nájomné.

 

Priatelia, vnímajme rozdiely.

 

Napríklad máme na Slovensku doteraz politika, ktorý sa nehanbil chodiť za prezidentom a nenápadne sa mu vyhrážať, že ak mu nesľúbi miesto predsedu Ústavného súdu, tak naňho pošle prešovskú prokuratúru a políciu, a začnú stíhať najprv jeho kolegov, potom jeho brata a potom v lete, keď už prezident nebude prezidentom, tak aj jeho.

 

Tá ponuka je: buď rovnaký ako my, kšeftuj aj s ústavnými funkciami, a my ťa zoberieme medzi seba a nič sa ti nestane, nikdy viac ti už nepríde žiadna daňová kontrola, veď sa nejako dohodneme.

 

A keď týmto ľuďom neustúpite, tak skúsia aj tak verejnosť presvedčiť, že všetci sú rovnakí. Že napríklad prezident je ako Bašternák.

 

Nie je to banalita. Hlúposť a klamstvá neprichádzajú skokmi, len sa tak pomaly rozliezajú, keď nie sme pozorní.

 

Keď sme veľmi nahnevaní, tak nevládzeme rozoznávať medzi lepšími a horšími – a vtedy nás tí najhorší dokážu ovládať.

 

Nedajme sa ovládať, rozoznávajme odtiene, rozmýšľajme, v čom sú rozdiely, neuverme, že všetci sú zlí.

 

Lebo inak nás naozaj dostanú.

Herečka Zuzana Porubjaková

 

Môj otec tu stál pred 30 rokmi, v roku 1989. Bojoval za pravdu, za lepšiu spoločnosť a aj vďaka nemu a tisíckam ďalších som ja mohla žiť slobodne. Aj vďaka tomu, že tu ľudia na námestí stáli, sa veci zmenili a ja im za to ďakujem.

 

Ale už rok sa mi zastavuje rozum nad tým, ako je toto všetko možné. Ako je možné, že zavraždili dvoch krásnych mladých ľudí, ktorí hľadali pravdu, ktorí vo svojej čistote nemysleli len na seba, ale na celú spoločnosť a túžili zmeniť svet k lepšiemu. Ako je možné, že je niekto schopný zabiť dvoch nevinných ľudí a nie je za to potrestaný. Ale to sa pýtame všetci a budeme sa pýtať, kým nám niekto nedá odpoveď.

 

Chcem vám poďakovať za vytrvalosť, súdržnosť, za to, že stojíte tu na námestí a nezostali ste sedieť doma, komentujúc celé toto zhromaždenie tak, že aj tak sa nič nezmení, a otázkou: „Tak načo?“

 

Načo? Nato, aby nám nevraždili deti. Nato, aby sme sa nebáli vravieť pravdu. Nato, aby naše deti žili v slušnej spoločnosti a aby sme mohli tú chvíľu, čo tu sme, žiť šťastne, bez strachu a zla.

 

Tato, stojím tu za teba, lebo viem, že ty by si tu stál. Janko a Martina, za vás tu stoja dnes všetci títo ľudia. A nielen tu – stoja na celom Slovensku a aj na svete.

 

Myslím si, že zmeníte svet. Pretože ste boli veľkí ľudia. A pomaličky sa to už deje. Pozeráte sa na to zhora a my budeme kričať a volať o spravodlivosť tak dlho, ako sa bude vyžadovať, a tak silno, aby ste nás hore v nebi počuli.

 

 

https://dennikn.sk/1389207/najsilnejsie-momenty-z-protestov-stanke-vyzyva-fica-danka-bugara-aj-kovacika-chodte-uz-do-certa

 

za povsimnutie stoji prejav K.Cikovskeho, ale aj M.Hubu

 

 

 

celkom dobry herecky vykon...len neponukol alternativu.....a tiez by sa uz mohli takto "narodny buditelia" spamatat neschovavat sa za Kuciaka a Martinu....uz su tak trapny, ako komunisti ked na namestiach kazdorocne slavili VOSR....

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

https://domov.sme.sk/c/22066009/andrej-danko-kritizuje-smer-a-petra-kazimira.html

 

Tupe telce. Vid fotky aj Danka aj Kazigrafa.

 

„Politická dohoda znela, že Peter Kažimír sa nebude priamo zúčastňovať zostavovania štátneho rozpočtu na rok 2020,“ uviedol Danko v stanovisku pre agentúru Sita.

Čítajte viac: https://domov.sme.sk/c/22066009/andrej-danko-kritizuje-smer-a-petra-kazimira.html#ixzz5h9RBwrQd

 

Takze prezident ho vymenovat musi? Aj ked tam nepatri? Minister financii sa nebude zucastnovat ... retard sa zucastnovat bude.

 

Minister ,ktory skocil na lep statistickemu uradu ma byt guverner niecoho. toto nevymyslis, toto je Slovensko. Za ministra ho dosadil Fico. Za kandidata a zvolil ho aj Danko - vidime aj preco. Ale ak ho vymenuje prezident. Toto bude jeho najvacsia chyba. A vymenuje ho len kvoli tomu, ze je vydieratelny.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Tak Kočnera konečne oficiálne obvinili s objednávky vraždy Kuciaka a Kušnírovej..

Bolo by to pekné, keby sa príslovie "na každú sviňu, sa varí voda" potvrdilo..

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tu je najvacsia sranda,ze 09 Trnka nariadil Ciznarovi(ficovmu spoluziakovi) aby si spolu s Ficom(na urade vlady) vypoculi nahravku Gorili - vraj cast o Hatarovi. To vypovedal dnesny generalny prokurator. Ficove figurky a zrejme aj Dzurindove pretlacali za GP Trnku. Pekny to stat.

 

Bastrnak a Kocner, Kalinak, Pociatek - ak som dnes cital da sa to aj overit na internete BHaus zakladali spolu.Pociaek s Bastrnakom.

 

https://www.aktuality.sk/clanok/346567/exkluzivne-kalinaka-vyplacala-firma-ktorej-akcionarom-bol-aj-basternak/

 

Pociatek s Kalinakom vydrziavali a drzali Fica pod Krkom.

.

http://www.orsr.sk/vypis.asp?ID=128592&SID=2&P=1

Ja uz neviem s kym je spajany ten Turcan - rovnako biely kon. Asi s Kalinakom. Mne sa po tom patrat nechce,maju to robit fizly.

 

Fico cely cas sa chvali v akom peknom byte byva u danoveho podvodnika. Ten ked vie ze je zle,vsetko prepise na niekoho ineho,len ficov byt si necha. Vraj prepadne statu. 

 

Toto nevymyslis - toto je Fico I,II,III a IV:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

to nevymyslíš.
máme tušenia, niečo vysvitlo, niečo sa prevalilo, vždy, za panovania akejkoľvek sebranky, ale čo nevieme, čo ani len netušíme, toho je toľko... že to je skutočne najlepšia odpoveď toto nevymyslíš, keď z toho vychádzajú po troške veci najavo.  :doh:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

a keď si tak prečítaš knihu "Umlčaní" o Kuciakovi, tak si iuvedomíš, ako je náročné byť takým OSAMELÝM vlkom, čo sa snaťí ísť po krku tej prašivine

 

nieco z poslednych Aktualit:

 

dalsi, co nazbieral ako "obycajny" lampasak zopar milionov na nehnutelnosti

https://www.aktuality.sk/clanok/673527/apartmanovy-kral-sef-vojenskych-tajnych-ma-15-apartmanov-na-taloch/

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov