Skočiť na obsah

Zdravotné odvody


Sniper

Odporúčané príspevky

Zdravotné odvody sú v podstate výpalníctvo. Kto zarába, ten ich musí platiť. Terorkracia Smeru prišla so "skvelým" riešením, kto zarába minimálnu mzdu (380€) nebude platiť žiadne odvody. Hoci už to neplatí, keďže minimálna mzda je už 405€, ale výška pre neplatenie zdravotných odvodov sa nezmenila, ale stále platí, že kto zarába do nejakých 500€ (presné číslo neviem), tak platí nižšie odvody, ako by mal.

 

V tomto sa zabudlo na živnostníkov, teda na triednych nepriateľov konglomerátu Smer. Živnostník aj keď nič nezarobí, tak musí platiť aspoň minimálne zdravotné odvody, ktoré sú v tomto roku na úrovni 60,06€. Je to dosť vysoká pálka, keď uvážime, že je to platba zhruba rovnakej výšky ako je základná sociálna dávka (z ktorej niektoré prípady žijú celý mesiac). Ja len za minulý rok som na zdr. odvodoch zaplatil takmer 800€, v čom je aj zarátaný nedoplatok, ktorý mi tie ploštice vyrúbili (niečo cez 66€).

 

Každý živnostník vie, že ak sa omešká čo i len s jednou platbou, tak ho ZP rýchlo zaradí medzi neplatičov a dostane sa mu iba akurát akútnej zdravotnej starostlivosti. ZP absolútne nezaujíma, že tento živnostník jednou platbou na odvodoch zaplatil viac ako ufňukanec Tomáš za celý rok, ale zdravotnú starostlivosť má zabezpečenú aj keby čo bolo (zároveň mu nič nebráni naďalej nadávať na žgrlošov podnikateľov).

 

Je však riešenie, stačí keď sa živnostník zamestná na polovičný úväzok, dajme tomu na 1-2 zmeny týždenne, často stačí jedna zmena. Sám bývalý minister Mihál dáva dobré odporúčanie:

 

... Ak máte živnosť, nájdite si popri živnosti zamestnanie na malý úväzok, povedzme na hodinku denne. Zo živnosti tak nebudete na zdravotné poistenie platiť 60 eur mesačne, ale len to, čo vám vyjde z daňového priznania. Ak máte zo živnosti stratu, tak nebudete platiť zdravotné poistenie vôbec.

 

Ja som to využil a odvody mi pre február klesli o viac ako 2/3. Uvidím ako to bude ďalej, či mi to bude platiť každý mesiac, ale poteší, keď človek zistí, že musí platiť o pár desaťeuroviek menej ako doteraz.

 

Takže ak niekto pracuje na živnosť o doteraz o tomto nevedel, tak už vie čo s tým robiť.

 

Nedávno Tomáš jasal, že mu plat stúpol o nejakých 20€, takmer Ficovi anus bozkával, ja jasám, že platím o 40€ nižšie odvody. Ale teraz mi Tomáš bude závidieť, čo je to za nehoráznu nespravodlivosť, že ja žgrloš podnikateľ viac ušetrím ako on zarobí. Nevadí, hlavne, že si budem môcť dovoliť viac tých fajnových kinderčokoládových mikulášov ako on! :tancujem:

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Axel, podla mna mas na preddavkoch platit to co ti poslali zo zdravotnej poistovni. Lebo tebe nevysiel menej ako minimalny vymeriavaci zaklad(ale viac). Za rok 2014. Preto si mal nedoplatok. Teda preddavok v roku 2016 mas nastavene z vysledkov 2014.

 

Zamestnanec a SZCO sucastne, plati zo zivnosti presne to co mu vyjde z vymeriavacieho zakladu - teda tato finta sa netyka tych co zarobili viac, len tych co menej ako minimum,ci stratu(ti platia nula). Teda aby si platil menej ako minimum 60,06 eura mesacne sa ta dotkne najskor na preddavkoch 2017 a mozno ti 2016 pri RZZP nieco vratia- ak si spravne zoptimalizoval uctovnictvo za rok 2015.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Platím toľko, koľko mi aktuálny stav salda ukazuje každý mesiac, teraz tam mám niečo 16€ v mínuse. Mne už poslali niekedy v lete vlani výmer vypočítaný z príjmov za rok 2014, ktorý mám platiť, a teraz do toho skočil ten polovičný úväzok. Či budem mať nedoplatky alebo preplatky zistím po ročnom zúčtovaní.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ak  si uz minuly rok nemal subeh zamestnania a SZCO - zaplatis minimum 57,XX krat dvanast mesiacov, ci podla toho aky ti vyjde vymeriavaci zaklad. Teda ak by si bol pol roka len cisto SZCO a zo SZCO ti vyjde strata aj tak zaplatis ci ti vyjde RZZP 6 krat 57,XX minus preddavky.

 

Niekedy v lete som dal prispevok, ze ak ma naseru mi budu vracat odvody aj ako SZCO aj zamestnancovi a viem ,ze si to cital,lebo si nechapal, ako ze platim menej ako je minimum.

 

Rozdelil by som si prijmy  na cca stoosemdesiat eur ako zamestnanec - ztoho by som platil len socialku(nie zdravotne(predavky ano ale tie by mi vratili) a dan) a na SZCO si dam 400 eur - tam zase platis len nejake drobne zdravodne odvody. Teda pri  "cene prace  dajme tomu 650 by som mal v cistom 560) . Na zdravotne ide dvadsadva euro, na socialku 68 - ostane ti 560 z coho sa da vyzit a mas narok na minimalny dochodok.

 

90 ku 650 je najnizsie zdanenie a zodvodnenie ake je mozne necelych strnast percent. Bezne je to cez 40 percent ale moze byt aj 54  %.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Tak ja nemozem za to ze zarabam menej ako 500 ked mi v kazdej robote davaju minimalku. Tak mam narok na nizssi zdravotny odvod lebo som pod hranicou chudoby. Zivnostnik nech plati ten ma z coho! Ved sa tu ohanali tymi prijmami ze maju sumu aj na nove auto. Tak nech platia. Bohatym treba zobrat. Ked chudobny moze vyzit z par stoviek tak nech z toho vyzije aj pan zivnostnik! Zaludky mame rovnake.

 

Ako je to s odvodmi ked mate situaciu ze trvaly pracovny pomer a k tomu dve brigady cez agenturu na dohodu? Vtedy sa rata len to co plati zamestnavatel? Lebo s brigadami a chodenim do zbernych surovin dokopy mavam aj 450 v cistom a to je o stovecku viac ako moja bezna vyplata. Napriklad na danove priznanie pytaju vsetko aj z brigad tie potvrdenia aj tento rok som musel zhanat stos papierov na to danove... Som niekde robil den, niekde dva dni, niekde tyzden... Ze mal som aj 10 zamestnani a brigad ale niekde som fakt len jediny den mal odrobeny aj ten chceli na papieri tych smienych 25 eur co som zarobil.

 

Potom som bol nadivoko par dni lebo ked ma vyhodia z prace tak sa obvykle do troch dni zamestnam o dum dal takze nema zmysel ist na UPSVAR lebo kym sa zaevidujem a vybavim vsetky papiere uz nastupujem v druhej robote tak mam v roku vzdy nejakych par dni kde za mna neplatil nikto odvody a musel som si sam obehat urady a platit z vlastneho, vyplnat seky atd. Preto radsej uz chcem vydrzat v jednej robote aspon rok a nespekulovat lebo ta birokracia ma vobec nebavi.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ale no tak, páni zlatí, trošičku zjemnime slovník prosím, nadávajme si přiměřeně, prosím  prosím  : )
aj keď to štve a naštve, to chápem, lebo to štve. aj mňa to štve.

ale toto žiaľ nie je len Tomášovo videnie  ... takýchto je viac : (

 

 

Tak ja nemozem za to ze zarabam menej ako 500 ked mi v kazdej robote davaju minimalku. Tak mam narok na nizssi zdravotny odvod lebo som pod hranicou chudoby. Zivnostnik nech plati ten ma z coho! Ved sa tu ohanali tymi prijmami ze maju sumu aj na nove auto. Tak nech platia. Bohatym treba zobrat. Ked chudobny moze vyzit z par stoviek tak nech z toho vyzije aj pan zivnostnik! Zaludky mame rovnake.

 

to, že za minimlálnu mzdu máš nižšie odvody, ok.
ale s tými živnostníkmi, slobodnými povolaniami a podobnými záležitosťami ti to, Tomáš, vysvetľovali už viacerí v iných témach ...

 

neviem, koľko poznáš okolo seba živnostníkov, grafikov, ilustrátorov, klampiarov, plynárov, revízákov, murárov, obkladačov,  ... netuším.

 

prípadne ľudí s guľatými pečiatkami /písal ti o tom inde Darkman/, ktorý robia na živnosť a svojou pečiatkou a podpisom idú s hlavou na trh a zodpovedajú od kdejakých zariadení a ich technický stav až po životy.

 

mám to okolo seba aj doma roky, z každého rožku trošku,  tak si dovoľujem vedieť, že je to úplne ináč, než si to ty predstavuješ.

 

netušíš, koľko hodín denne mnohí robia, aké majú termíny, ako dostávajú zákazky, ako mnohí pracujú do neskorej noci, v sobotu, v nedeľu, ako sa im sústavne zvyšujú odvody, bez toho, aby prakticky za ne skutočne niečo dostávali ... chorý živnostník či grafik či ktokoľvek, kto sa živí sám, nezarába, nemôže získavať klientov, či musí odmietnuť prácu, tak ani nie je chorý ,,, ale odvody sa zato zvyšujú. neskutočne.

 

nikdy si to neskúsil, vždy sa o teba niekto v zamestnaní postaral, odpracoval potrebné a šiel domov ... u poctivého živnostníka či slobodného povolania, ktoré chce v konkurencii žiť, uživiť rodinu, vyžiť,   to o štvrtej poobede nekončí.

 

máš hodne skreslené predstavy ... to ani zďaleka nie je také jednoduché. možno nám nakoniec napíšeš, že živnostníci len odfláknu robotu a grafici si len maľujú ... nevieš. nemáš predstavu, čo to obnáša.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Keby to bolo take tazke nikto by nepodnikal a sli by sa zamestnat. Preco to tak nerobia? Lebo chcu zbohatnut a vidia len peniaze ako stryko drzgros z kacerova. Ani jeden z tych zivnostnikov nechodi na starej embecke ked maju na X6-ky bavoraky tak nech si platia aj odvody! Ja ako chudobny clovek to vidim tak a kym budem chudobny tak budem vzdy proti podnikatelom je to logicke. Mne je jedno ci tie odvody znizi Fico alebo Sulik mne ide o to aby ich znizili lebo nezarobim. Kto zarobi nech plati. Ved ma na to.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tomáš, uvažuj trochu, prosím pekne.

ty nejdeš živnostníčiť, lebo podľa tvojich vlastných slov nič robiť nevieš.

ten, kto má remeslo v rukách, je vyučený a je šikovný a dobrý remeselník či odborník,  má talent, je vzdelaný, vie myslieť, pracovať, vie chytiť prácu, neľutuje čas a ruky a nápady a nervy - živnostníči.

 

a má sa mnohokrát trochu lepšie, než sa mal ako zamestnanec. nie vždy a nie všade. ale zvyčajne má, a zaslúžene.

a mnohokrát je to dennodenný boj, robota od vidím do nevidím, a robotu ti nedá zamestnávateľ, musíš si ju nájsť sám, a musíš si odrobiť tak, aby ťa chcel aj iný klient ... musíš si nájsť klientov, zákazky, spraviť si meno, reputáciu, dobrú prácu odviesť, ...

 

vyskúšaj si to.

 

ale prečo toto tebe prekáža? to im sa nezmyselne zvyšujú rok čo rok odvody, aby bolo na dávky a na zdravotnú a sociálnu starostlivosť pre tých, ktorí tých hodnôt priveľa neprinesú.

 

ty platíš najmenšie odvody, ani to necítiš.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Bavime sa o odvodoch. Ze hned na nasej ulici je drobny zivnostnik ktory ma rolexky za 5 tisic a lexusny mobil (znacka vertu co sa vyraba na objednavku) za 15 tisic, dve bavoraky jeden z toho terenny ooooo ale tazko sa im zije... A tych s gulatymi peciatkami ani mespominaj su rovnaki nechsopaci ako ja! Spomente si ked sa zrutila budova, zrutil sa most... To su architekti jak pomme na jahody! To si preberieme inde. A pisal som hlavne o odvodoch (podnikatelov som len bocne spomenul) aj ja som si ich platil sam lebo vzdy ked ma vyhodia z prace a ja viem ze sa bezproblemov zamestnam o dum dal, tak nema zmysel sa evidovat na urad prace a tym mi vznikaju nejake dni kde nikto za mna neplati odvody a mam rovnake vybavovacky ako zivnostnik! Ked ma vyhodia z roboty 5x za rok tak sa mi tam nazbieraju rozne nevykryte dni s roznymi datumami a potom musim behat po uradoch a zhanat si co nemam poplatene... Na danovom cestne prehlasenie ze v tie dni som nemal ziadny prijem a nemam ani doklad z uradu prace ze som bol vtedy nezamestnany lebo som nepatril nikam v tie dni. Takze mam rovnake vybavovacky a papierovacky ako oni ale som vkuse bez penazi.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

:offtopic:

Tomáš tvojou najhoršou stránkou je závisť.

Neskutočná, ubíjajúca a teba zničujúca závisť. Ako môže byť niekto taký závistlivý ako ty?  veď teba to zožiera v jednom kuse, len sleduješ kto čo má, a aké to má. 

Zmysel tvojho života je čo?  X5, X6 či čo to tu dávaš vždy. Či lepší mobil? ( inak buď kľudný máš určite lepší mobil ako ja dokonca dva či koľko ich máš)

Čo vždy máš proti živnostníkom a podnikateľom? Platia koľko zo zákona platiť majú a hotovo.

Prečo sa porovnávaš s ľuďmi, ktorí niečo vedia a sú v niečom dobrí? Ty vcelku nič robiť nevieš, veľmi sa ani nesnažíš, ale riešiš to prečo niekto má?

Ty rieš prečo ty nemáš, nie prečo sa inému darí.  Nezáviď je tu úbohé a raz ťa ta závisť zabije.

Prečo chceš mať toľko ako iný šikovný a pracovitý? 

Už ti tu bolo povedané x krát  skús si to aj ty. Rob niečo kde si budeš sám sebe pánom. 

 

Vyber si niečo čo by si vedel. Čokoľvek. A potom budeš patriť medzi nich ... živnostníkov. A bude ti patriť svet  :)  

  • Pridať bod 3
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Lenze zato si mozes ty sam, nikto iny ked si lenivy ist na UP. Hoci len na par dni.

Vsak ale nne to neni zbytocne? Podat ziadost na UPSVAR-e potom ist na socialnu poistovnu s papiermi lebo ja kedze som nepretrzite platitel odvodov tak mam narok na podporu v nezamestnanosti a to spada pod socialnu poistovnu (aspon naposledy to tak bolo) upsvar ma socialne davky na starosti. Tak dva dni kym to vsetko vypapierujem, potom sa caka na rozhodnutie a este mi ani nestihne prist a uz idem znova na upsvar ukazat pracovnu zmluvu od noveho zamestnavatela ze este som ani nedokoncil evidenciu a uz sa idem odhlasit a davku tym padom nedostanem ziadne a v zdravotnej poistovni mi vyhladaju vsetky tie dvojdnove ,,trhliny" a platim si to sam. Tak aky ma zmysel sa evidovat? Tie ukony trvaju lebo niekde na gemeri sa rata s tym ze ten clovek bude nezamestnany aj mesiace ale v nasom regione to funguje tak ze v pondelok v Tescu dokladam tovar, nieco tam pomiesam, daju mi okamzitu vypoved v skusobnej dobe, v utorok rano uz nejdem do prace ale do agentury a povedia mi ze v stredu mozem ist na rannu smenu ci do automobilky, DHL-ky, samsungu, fabriky na plasty kam len chcem co si vyberiem... V stredu uz mam v ruke pracovnu zmluvu noveho zamestnavatela a toto sa mi stava tak 8x do roka. Tak ma zmysel sa evidovat na urad prace?

 

flora, axel, slimak, darkman, a dalsi. Ospravedlnuhem sa vam. To vsetko bolo o zavisti. Budem ako dalailama v tibete nematerialny clovek. Kaslem na materialne veci kto co ma, budem vdacny za to ze mozem dychat vzduch. Jedine riesenie v mojom pripade. Uz vcera dostal druhy straznik zdrba od majitela ze vsade je prach neupratujeme, drevo sme nenarubali a cojavjemco este musi ,,straznik" robit ja som bol tiez v tom ze len branu otvara ved vo fabrike som to tak vydel. Tak co myslite dokedy ich to bude bavit kolkokrat mi este vynadaju kym ma vyhodia? A potom mozem ist pre papiere do zdravotnej poistovne znova :-) Mam pocit ze sa so zdravotnymi odvodmi este tento rok stretnem parkrat.

 

Ozaj este ohladne tohto ma napadlo ze som este nebol na preventivke u zubara za rok 2016 aj to hradi zdravotna inak bezne ked robia zuby doplacam stejne zo svojho tak na co vlastne tie odvody idu?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Neviem ci to ide. Si zaloz zivnost a tie prace vykonavaj ako zivnostnik. Mozno o sto,dvesto eur aj viac dostanes a staci do zdravotnej poslat 60 eur za mesiac, ziadne papierovacky.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Robievaju tak ze aj bezne roboty na zivnost nielen krcmari a pod. Uz som videl aj kamionistov na zivnost aj elektrikarov... Tie zdravotne odvody su 60 a to je vsetko? Nejaky ten danovy zaklad, fond nezamestnanosti a take polozky netreba platit?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 5 mesiacmi...

Bavime sa o odvodoch. Ze hned na nasej ulici je drobny zivnostnik ktory ma rolexky za 5 tisic a lexusny mobil (znacka vertu co sa vyraba na objednavku) za 15 tisic, dve bavoraky jeden z toho terenny ooooo ale tazko sa im zije...

 

Hej bavíme sa o odvodoch, tak preto nechápem, prečo ty máš furt potrebu všade vypisovať ako strašne závidíš aj tým drobným živnostníkom.

 

 

Vsak ale nne to neni zbytocne? Podat ziadost na UPSVAR-e potom ist na socialnu poistovnu s papiermi lebo ja kedze som nepretrzite platitel odvodov tak mam narok na podporu v nezamestnanosti a to spada pod socialnu poistovnu (aspon naposledy to tak bolo) upsvar ma socialne davky na starosti. Tak dva dni kym to vsetko vypapierujem, potom sa caka na rozhodnutie a este mi ani nestihne prist a uz idem znova na upsvar ukazat pracovnu zmluvu od noveho zamestnavatela ze este som ani nedokoncil evidenciu a uz sa idem odhlasit a davku tym padom nedostanem ziadne a v zdravotnej poistovni mi vyhladaju vsetky tie dvojdnove ,,trhliny" a platim si to sam. Tak aky ma zmysel sa evidovat?

 

Ty trdlo, však kvôli tým dvojdňovým "trhlinám" sa eviduješ. Keď skončíš v SBS a nezoberú ťa do Samsungu (resp. odtiaľ ťa po troch dňoch vyhodia), tak sa pôjdeš zaevidovať na ÚPSVaR z toho dôvodu, aby zdravotné poistenie za teba platil štát (teda všetci tí, čo pracujú a platia odvody). Ak si kvôli pár dňom nechceš vybavovať podporu, tak na Sociálnu poisťovňu nemusíš nosiť žiadne papiere, proste sa len zaeviduješ ako nezamestnaný, ZP dostane echo, že si poistenec štátu a máš pokoj s týmto. To, že si si musel platiť dvojdňové trhliny je len dôsledok toho, že si sa nebol zaevidovať na ÚPSVaR. Henten postup čo píšeš, to je kravina. Ak dajme tomu, že nastane variant, že sa zaeviduješ 1.10. (a teda rozhodnutie by ti malo prísť niekedy v polovici októbra), a 5.10. si nájdeš prácu, tak tie 4 dni si v evidencii. Pár dní po rozhodnutí o zaradení do evidencie ti príde rozhodnutie o vyradení. To nefunguje tak, že si povedia, že "aha, tento tu bol pred 4 dňami sa zaevidovať a už priniesol aj pracovnú zmluvu, tak ho vyradíme a za tie 4 dni mu aj zrušíme evidenciu", to že si mal nedoplatky na ZP, to bol dôsledok toho, že si proste niečo zvoral.

 

Tie zdravotne odvody su 60 a to je vsetko? Nejaky ten danovy zaklad, fond nezamestnanosti a take polozky netreba platit?

 

Zdravotné odvody sú povinné od prvého dňa podnikania. Pre tento rok sa platí minimálne 60,06€ bez ohľadu na to, či a koľko si zarobil. Po roku (a neviem či až po dvoch, pretože ZP pre nové obdobie sa vypočítava na základe predminulého zúčtovania) sa vyrúbia na základe príjmov, ale aj tak nikdy neklesnú pod minimálnu hodnotu (ktorá je momentálne tých 60,06€). SaS chcela toto pred voľbami zrušiť, aby živnostníci, čo zarobia veľmi málo, nemuseli platiť minimálne odvody, ale len toľko koľko by sa im z nízkych príjmov vypočítalo. Aj u SZČO sa dajú podliezť minimálne odvody, stačí sa zamestnať niekde na polovičný úväzok a odvody pre SZČO klesnú. Ale pre teba aj ten polovičný úväzok by bol nad tvoje sily.

 

Daňový základ je niečo úplne iné, fond nezamestnanosti - resp. poistenie v nezamestnanosti je súčasť sociálnych odvodov (a myslím, že v prípade živnostníkov nie je povinné). Sociálne odvody platíš iba vtedy, ak tvoje hrubé príjmy zo živnosti dosiahli 12 násobok minimálneho (mesačného) vymeriavacieho základu. Pre tento rok platí, že môžeš zarobiť najviac 5298€ ak nechceš v roku 2017 platiť odvody, čo je minimálne 142,20€ mesačne. A teraz si vypočítaj, keď taký živnostník zarobí za rok niečo tesne nad 5298€, teda priemerne niečo okolo 440 eur, a z toho má platiť 142€ odvody do sociálky, 60€ do zdravotky a mesačne mu z tých 440€ zostane ani nie 240€, tak z čoho má žiť? A ty tu niečo žvaň o žgrlošoch podnikateľoch, ty lúzer.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Z čoho žije keď má hodinky za tisíce a najdrahší mobil? V lete to bude Kawasaki či vodný skúter, v zime nejaké SUV-čko vidíme máme oči. Vodu káže víno pije! Doslova. Teraz som sa dohodol tak že 21.8. prestane platiť odvody zamestnávateľ A, od 22.8. už budem mať pomer B. Takže fuga nebude, nemusím ísť pondelok na pracák.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ty trkvas, za to, že niekto je živnostník, to neznamená, že zákonite si musí žiť nad pomery. To je jedna z najrozšírenejších demagógií, ale je zaujímavé, že tejto demagógie sa prakticky držia len takí neschopáci ako ty, ktorí majú plnú hubu múdrostí, koľko by podnikatelia mali platiť, ale sami nikdy nič nedokázali.

Niekto má problém si nájsť zamestnanie, ale niečo vie, tak si založí živnosť a skúsi rozbehnúť biznis. Môže sa stať, že najprv robí len na tie odvody, ale keď je snaživý, robota mu ide a zákazky mu časom rastú, tak si neskôr môže dovoliť platiť aj vyššie odvody, aj hodinky za tisíce, aj najdrahší mobil či Kawasaki v lete. Lenže k tomuto sa treba vedieť dopracovať. Ty vidíš len to, že si niekto kúpil po rokoch SUV, ale čo pre to musel spraviť, to nevidíš. Keby si bol k čomusi, tak už dávno máš živnosť a opravuješ bicykle. Namiesto toho len 15 rokov melieš hubou ako sa máš zle a závidíš tým, čo sa majú dobre. A preto si stále tam, kde si.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Mne tohto roku vratili po rocnom zuctovani cca dvestosedemdesiat euro(40 je zrazena dan). Ako FO. Firme by mali vratit dvestotridsat. Teda skoro vsetko co som zaplatil ako zamestnanec/zamestnavatel, cast mi vracali ako aj SZCO. Mna prekvapili, tolko som necakal nieco ano ale nie tolko.

 

Teda najnizsie danovo odvodove zatazenie je ak zarobite cca rocne 5 sto eur ako SZCO a 4800 ako zamestnanec. Ak by som mal vacsi prijem a vedel viac zarobit, tie ostatne by som sa snazil zarobit ako zivnostnik- do sumy dvanasticic u zivnosti. Teda suma 17 000 a platite relativne male dane a odvody. 

 

Ak vyrobite dajme tomu 20 000 a viac tam si uz nevyberiete.

 

Teda vyuzitelne je to u toho kto robi pre viacero firiem. Ci niekto co robi stabilne u nejakeho sukromnika a su so sebou spokojni. A ten sukromnik(vedia sa dohodnut). A ten sukromnik mu je ochotni dat rocne cca CP 10,11,12 - tisic rocne, tomu zamestnancovi neostane polovica,ale kludne viac ako dvetretiny. Usetri kludne dve,tri tisicky rocne.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Počúvaj slimak, na tom papieri čo ti prišiel zo zdravotky si mal 270 eur, a to už bolo po zdanení, bez tých 40 eur? Ja som mal na papieri niečo cez 160 a na účet poslali 160. Myslel som, že tých 160 sa zdaní a ten zvyšok pošlú na účet.

 

A čo s tým preplatkom, treba to brať príjem ako každý iný alebo to je mimo toho?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

To co ti poslu je uz zdanene, musi byt. Je to zrazkova dan ako dan z urokov aj vysku by si tam mal mat napisanu. Tu dan posle poistovna. To co ti pride je uz cisty prijem.

 

U Dovery mas sumu preplatku aj pred zdanenim. Iste aj u inych poistovien je to to iste.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

U Dovery mas sumu preplatku aj pred zdanenim. Iste aj u inych poistovien je to to iste.

 

Tu je to myslím, že dobre vysvetlené:

 

Preplatok

 

Preplatok za rok 2014, zinkasovaný na účet SZČO v tomto roku 2014, je daňovým príjmom roka 2014. Pozor, zdravotná poisťovňa zo sumy preplatku zrazí daň z príjmov (tzv. zrážková daň). Zrazením tohto typu dane je daňová povinnosť z preplatku splnená – SZČO si teda preplatok neuvádza v daňovom priznaní (ako príjem), rovnako neuvádza zrazenú daň (nemôže si ju totiž započítať na úhrade svojej celkovej dane, resp. žiadať späť).

Všetko vyššieuvedené (teda pravidlá pre nedoplatok aj preplatok) platí len pre SZČO s jednoduchým účtovníctvom, daňovou evidenciou a paušálnymi výdavkami.

 

 

No lenže, ja som preplatok z roku 2015 zinkasoval v roku 2016. Ale ak je to zdanené, tak by som v ohľade tohto nemal čo riešiť, lebo ja som im poslal peniaze navyše, čo som podľa správnosti ani posielať nemal, takže mi to vrátili, ale daň si už strhli, špiny. Som z toho magor.

 

 

Vidíš Tomáš, ty jelito, čo my živnostníci musíme riešiť, aby nám úrady nešli po krkoch? Ty si len vyvalíš svoju vyžratú riť na stoličku a nech ti žgrloši podnikatelia platia!! Ty dokážeš človeka nasrať, aj keď sa ťa to teraz priamo netýka!

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Už nie. Druhý deň nepracujem u SBS a po školení nastupujem robiť fyzickú prácu kde schudnem budem mať pohyb, budem zdravší a tak do zdravotnej budem len odvádzať nie vyberať na liečbu cukrovky, cholesterolu, tlaku, nadváhy... Ano živnostníci majú viac administratívy ale aj viac luxusu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov