Skočiť na obsah

Zrušenie - zákaz platieb v hotovosti


alamo

Odporúčané príspevky

EU chce zrušiť 500 eurovky, abymohla "salámovou metódou" neskôr zrušiť hotovosť úplne

potom "mať hotovosť - pre pohotovosť" to ani nebude musieť byť nezákonné, potom to bude nemožné

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ťažko povedať, na jednej strane nemám nič proti bezhotovostným platbám, ale na druhej strane, ak má byť sekundárny význam ten, že chcú dostať platby pod kontrolu, tak touto cestou by sa to nemalo uberať.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Veľká nevýhoda spočíva hlavne v tom, že klient nebude môcť kvôli exekútorovi si dopredu vybrať hotovosť, aby si peniaze pred ním uchránil, pretože mnohí sa do platobnej neschopnosti dostávajú nie vlastnou vinou, za čo paradoxne môžu hlavne banky svojím zlodejským podnikaním žiadať kvôli úrokom od klienta vrátiř peňazí viac, pričom peniaze vyrába iba banka a peniaze na úroky nevyrobila a tak takýto systém musí zákonite niekomu spôsobiť krach, niekde tie chýbajúce peniaze sa musia prejaviť...
 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

povedzme teda že v eurozóne budú výhľadovo zavedené záporné úrokové sadzby - lebo riešime krízu, ľudia majú míňať a nie držať peniaze na účtoch, a vôbec, /euro/socializmus si rozvracať nedáme...

aby záporné úrokové sadzby mohli fungovať, musí prísť k zrušeniu hotovosti - inak by ľudia nedržali peniaze na účtoch /tí ktorí by ich z rôznych dôvodov nechceli minúť okamžite/ kde by im z nich ubúdalo, ale by ich ukladali doma do ponožiek. zaujímalo by ma ako by systém zabránil tomu, že by som vždy po výplate na účte nechal iba sumu potrebnú na inkasá, trvalé príkazy, na bežné míňanie, a zvyšok by som si zamenil za USD alebo aj za CZK /vychádzam z predpokladu že češi by sa nezbláznili, a mám to tam aj pomerne blízko/, a potom tie USD a CZK odkladal doma do tej ponožky... bola by zrušená/obmedzená konvertibilita eura, a vrátili by sme sa k devízovým prísľubom, tak ako v minulom socializme? alebo akými prostriedkami by sa systém bránil pred podobnými "špekuláciami"?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

clovek2

nechajme sa prekvapiť

podľa mňa nejde ani o zamedzenie "prania špinavých" peňazí

ani o to aby "ľudia nesušili peniaze v ponožke pod matracom", a teda viac nakupovali

ale aby zostali "v banke", pretože "múdra vláda" vie "lepšie ako ty" načo majú byť "tvoje" peniaze minulé

 

ja mám podozrenie, že len čo bude "dokonané" a všetky peniaze budú iba číslo na účte, dozvieme sa na opak že ľudia peniazmi "nezodpovedne plytvajú", napríklad nakupujú cigarety, alkohol, automobily, potraviny príliš sladké - slané - mastné, proste "samé somariny" čo im nielen osobne huntujú zdravie, ale navyše likvidujú životné prostredie.. a preto im treba stanoviť nejaké "limity spotreby a konzumu"

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

to ako sociálne inžinierstvo prostredníctvom financií - múdry tato štát každému určí koľko peňazí môže na aký tovar/služby minúť? v EU už by som sa nedivil ničomu, dokonca ani takejto šialenosti nie. a obrovský čierny trh, fungujúci v cudzej mene alebo prostredníctvom barteru, ako bonus k tomu  :zubiska: no nekupte to když je to tak levný  :thumbsup: 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

"našťastie" aby to "pekne fungovalo",

muselo by sa to "zrušenie hotovosti", zrealizovať v "globánejšom" meradle

v EU, USA, Rusku aj Číne zároveň

a okolo každého, kto by sa na to nedal "postaviť plot"

 

a potom, kam by si tý "sociálny kazatelia" ulievali svoje vlastné peniaze?

ako ukázala kauza "panama papers", tak "oni" sami, sa za nejakých sprostých "ovčanov" určených na "ostrihanie" (oholenie, ošklbanie a zodranie s kože), nepovažujú ani trochu

takže klídek..

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

karta vs. hotovost - priklad zo zivota:

 

Bol som si v Bille kupit jednu horalku. Stal som v rade na pokladnu a v jednej ruke som drzal tu horalku a v druhej presnu sumu na zaplatenie... Predomnou jeden starsi pan bol a ked doskenovala pokladnicka tak povedal ze plati kartou co uz ubehlo asi 5 sekund, potom tam pichol kartu a pocitac to nacitaval dalsich 5 sekund, potom sa tam suchtal s pinkodom dalsich 5 sekund, potom pocitac spracovaval platbu dalsich 5 sekund... Prisiel som na rad ja, hned ako oskenovala tu horalku, som jej dal do ruky tu presnu hotovost a odisiel som cele to netrvalo dlhsie ako 5 sekund!

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Bezhotovostne sa kartou ale da platit aj inak. Mas uz bezkontaktne karty kde nic netukas, iba prejdes okolo citacky a zaplatene. A uz aj platby mobilom sa pomaly ale isto rozbiehaju. Tiez len priblizis mobil. To je este rychlejsie ako platit hotovostou.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ake su za to poplatky? Berme aj to do uvahy ze ja napriklad robim take nakupy ze do 50 centov ci do dvoch eur ale aj 5x denne. A ked za kazdu transakciu strhnu 10 centov tak kde sme? Niejeto este furt doriesene...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 rokmi...

V jednom lokále, kam chodievam, stále nemajú možnosť platiť kartou. Prečo, to je asi vec majiteľov, ale sami sa prichádzajú o zisky. Z domu som si zobral 1,50€ v minciach a dvacku, pre každý prípad. Dal som si pivo, rozmýšľam, či si dám aj druhé, ale akosi som nemal chuť. Tak som zaplatil mincami a barmanke hovorím, že že jej môžem zaplatiť aj tou dvackou a ona že ani bohovi. To som tušil a aj preto som si to druhé pivo nedal. Tam vždy majú problém s drobnými, keby nemali alebo by bola možnosť platiť kartou, tak by som si dal aj to druhé pivo a viac by zarobili.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Pri tých termináloch neni doriešené to že padá sieť, môžu sa bavkať hackeri atď. Najprv zrušiť hotovosť sa zdalo byť zložité lebo to by musel mať každý zapadákov internetové pripojenie ešte aj v novinovom stánku. Ale už existujú drobné prenosné terminály, mobilné pripojenie tak si už viem predstaviť platenie kartou aj v dedinskej trafike, či u kolotočára na pokladni v dodávke... Je to dobré v potravinách kde napríklad je platba 13,27 a vtedy dosť zdržuje keď zákazník hľadá drobné, potom výdavok je 6,73 tak pokladník hľadá drobáky... Ja do 20€ mám bezkontaktné platby bez pinkódu len priložím na dve sekundy k čítačke a platba prebehne. Úplne rýchle a pohodlné. Väčšina ľudí už má kartu len zo zvyku robia s hotovosťou. Ale zase v autobusoch keď vypadne terminál nemôžu tam 10 čakať kým to reštartuje či naskočí sieť. Takže úplne zrušenie len tak skoro nebude lebo treba to ešte dotiahnúť po technickej stránke.

 

Skôr nejakú osvetu robiť aby ľudia častejšie platievali s kartami v bežných obchodoch a podobných miestach a hotovosť používať už len do trafiky, na autobus, na tržnici a takých miestach kde ešte bohvie kedy budú terminály.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

premýšľam nad týmto, čo je tu vyššie napísané,... už pekných pár rokov sa nevenujem tomu, ako platia iný ľudia a kde a čo,
ale ja osobne minimálne 15 rokov neplatím hotovosťou takmer nič, do bufetov nechodím, do malých predajní nie, potraviny nakupujeme v supermarketoch a ostatné nákupy - všetky, čokoľvek od topánok po zubnú kefku idú online... chladnička, televízor patričné obchodné domy, platené kartou.
potraviny platené kartou, naposledy som platila taxíky hotovosťou, momentálne nevyužívam z istých dôvodov ani to....

keby som chodila do reštiky, tak zrejme nejakú hotovosť je treba, a vždy mám pri sebe nejakú hotovosť, nech idem kamkoľvek, pre každý prípad.
bez peňazí človek nemôže ísť do sveta, aj ke´d si Tomáš myslí, že môže.

trochu je mimo môjho chápania, prečo ľudia platia v hotovosti. pre mňa je oveľa jednoduchšie platiť kartou, platiť online akokoľvek, tam je spôsobov spravidla viac.
a nepoužívam bezkontakt, pekne poctivo PIN, a zaberie to maximálne o tri sekundy viac.

len ľudia vedia byť telence, kartu mať pripravenú a nekukať do nebíčka ale pripraviť sa na platbu.

jeden jediný krát sa mi stalo pred asi 10 rokmi, že som mala pri pokladni výpadok... jednoducho mi tak vypadlo PIN, že sa mi totálne domotalo... ale hanbila som sa tam ako pes, že zdržujem. nikdy viac sa mi to nestalo.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

game,  ja som paranoik, ja platim len hotovostou. ( vynimocne ak to nejde inak, tak kartou).  nechcem aby kartova spolocnost vedela co nakupujem, kade chodim atd.

Zrejme svet speje ku koncu hotovosti  ale kym to bude, tak sa budem branit

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

toto mi neprekáža... veľký brat vie a nájde si cestičky tak či tak...
a som pomerne odolná reklamám  na akékoľvek výrobky, ktoré nepotrebujem... nehovorím, že odolám vždy a za každých okolností, kartové spoločnosti s tým veľa nespravia.

okrem toho toľko všeličoho sa o nás vie kdekade, že toto mi žily netrhá...

nedávno sa bratovi stala taká vec... cez prázdniny v Mikulove prekročil kdesi o 12 km/h rýchlosť... o mesiac mu došlo z mestského úradu pismo...
GDPR narobil milión školení a cirkusov, ... na obálke bolo meno, adresa, EVČ a dátum jeho narodenia... na obálke. takže jedno kliknutie do pc v inom štáte, a každý vie o nás všetko : )

takže tu brojiť proti tomu, aby nejaké kartové spoločnosti vedeli, čo kupujem... kupujem toho tak málo, ako sa len dá, ja už celé roky len pravidelne vyhadzujem hlúposti, ktoré sa za život nakopili, toto mi fakt neprekáža : )

zaujímavé, tie hlúposti majú nejaký vlastný život či čo... akosi sa rozmnožujú v každej domácnosti samé od seba...
a niekto to ešte dokonca dobrovoľne kopí a hromadí ... nepochopím :)

ale aj tak musím mať pri sebe nejakú hotovosť vždy. :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tak nejako si to myslím aj ja, a neprekáža mi, že niekto cieli reklamou na mňa špeciálne... odolám, nie som Tomáškám :)

ale ešte jednu výhodu to má... nemusím dávať pozor na výdavok a prepočítavať, či mi dobre vydali...
nikdy sa mi nechcelo, mala som peňazí dlhé roky vyše hlavy, nie ešte v obchode kontrolovať...

mne karty vyhovujú.

ale Pay Pal už nejakú dobu nepoužívam, pred pár rokmi som tam mala problém. dá sa bez neho žiť.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

u mna je platba hotovostou urcity sposob (seba)kontroly

ked si raz za tyzden vytiahnem z bankomatu 100-ku, tak sa snazim, aby mi vydrzala co najdlhsie ;)
akoze je mi to houby platne, ked sa raz za polroka pozriem, kolko som dal za benzin, alebo za knihy...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Z toho pohladu je to nebezpečné že ja napríklad robím drobné nákupy za malé sumy ale často. Tam sa najviac rozkotúľa. Z toho hľadiska je lepšia hotovosť že dáš si na týždeň 50 napríklad a to zadeliť. SMS notifikácia mi chodí len po sume nad 10€ okrem splátky a faktúry za nič neplatím viac ako 10.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

až na to, že toto ty nedokážeš.
teraz máš možnosť dokázať, že dokážeš zadeliť peniaze...

lebo ke´d máš celú výplatu v peňaženke a chodíš nakupovať ako hlúpy kubo každý deň hladný do obchodu, tak minieš aj tie trojštvrťové gate.
preto ty nemôžeš platiť ani kartou... lebo to nie je v tvojej makovici kontrolovať.

tak to tak rob!  ako pekne si to napísal. 50 eur do peňaženky a neopováž sa minúť za týždeň ani o cent viac.


práve dnes to vravela  v podobnej  súvislosti moja mama - a ona celý život vychádzala a vychádza a ušetrila aj dnes z oveľa menej peňazí, a kedysi musela aj s deťmi! :
keď máš v komore kilo hrachu, tak tam nemôžeš ísť pre dve kilá !!!!

 

toto si zapamätej v tej tvojej kotrbe už konečne  do konca života. napíš si to na dvere, na chladničku, na peňaženku, do mobilu!

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Z toho pohladu je to nebezpečné že ja napríklad robím drobné nákupy za malé sumy ale často. Tam sa najviac rozkotúľa. Z toho hľadiska je lepšia hotovosť že dáš si na týždeň 50 napríklad a to zadeliť. SMS notifikácia mi chodí len po sume nad 10€ okrem splátky a faktúry za nič neplatím viac ako 10.

Nefilozofuj, dobre vieme, ze ty nemas na to, aby si nieco nasporil a vyclenil si istu sumu na minanie. Koho chces oklamat ci presvedcit?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov