Skočiť na obsah

32 bit vs. 64 bit


Sniper

Odporúčané príspevky

Aké máte skúsenosti so 64 bitovým systémom, softvérom, hardvérom? Stále počúvam dookola ako 64 bitové sú rýchlejšie a výkonnejšie, ale konkrétne ja mám presne opačnú skúsenosť.

 

Nemám možnosť porovnať dve navlas rovnaké zostavy, kde jedna bude 32 bitová a druhá 64 bitová, ale mám starý 32 bitový počítač s WinXP a o niečo novší notebook so 64 bitovým Win7 a ten notebook čo sa týka výkonu, žiadna sláva.

 

Predpokladám, že 64 bitový systém je náročnejší čo sa týka výkonu hardvéru. Len nerád by som zažil takú vec, ako na mojom 32 bitovom počítači presuniem zložku za 1-2 sekundy a na 64 bitovom notebooku mu všetko o poznanie dlhšie trvá.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Odpovedí 17
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

  • Darkman

    7

  • Tono

    4

  • Sniper

    3

  • Ryan Giggs

    3

Top prispievatelia v tejto téme

32bit systém je schopný využiť viac ako 2gb ram. To koľko je zavisle od toho koľko z adresovatelneho priestoru zozeru ostatne perifie. 32bit proces je obmedzený na 2gb virtualnej pamate a toto obmedzenie platí aj na 64bit os pokiaľ procese nie je large address aware.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ano, napisal som to trochu nespravne, nie 2 GB ale nejakych 3,2. Viac už nevyužije, nevie s tym pracovať. 64-bit dokaže navyše s tou pamäťou lepšie hospodariť.  Samozrejme 64 bit musi podporovať HW. 32 bit nema žiaden zmysel v dnešnej dobe. Jedine na stare železo.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

64-bit dokaže navyše s tou pamäťou lepšie hospodariť.

To je blbost, 64bit ma dvojnasobnu velkost pointru, takze 64bit aplikacia zozerie viac RAM.

Samozrejme ze dnes nema 32bit windows vyznam, ale tak nestala otazka. Pokial ma axel stale 32bit XP, tak prechodom na 64bit vykon neziska.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Hej mám 32bit XP, všetko je 32 bit a stroj šlape bez problémov. Preto sa obávam, že ak kúpim nový stroj a všetko bude 64 bitové, či ten výkon bude stáť za to, lebo zatiaľ som sa o tom moc nepresvedčil (ale to boli notebooky) a proste mám pocit, že ten 64 bitový systém je akýsi ťažkopádnejší. Ale je pravda, že je tam len 2 GB RAM, čo je pre 64 bit asi také normálne minimum.

 

Čo sa týka pamäte, mal som notebook s 3 GB RAM a tam bola 32 bitová Vista ak sa dobre pamätám a bralo to bez problémov.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

64bit maju vyssie pamatove naroky, presne kvoli tomu co som pisal - addresa pamatoveho miesta je 2x taka velka, takze ak si ju program potrebuje ulozit, tak zaberie 2x tolko pamate. Ale vykon je +/- rovnaky. U ntb moze byt skor problem v disku, 5600 vs 7200rpm + kopec bloatwaru co vyrobcovia prihadzuju.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

... Preto sa obávam, že ak kúpim nový stroj a všetko bude 64 bitové, či ten výkon bude stáť za to, lebo zatiaľ som sa o tom moc nepresvedčil (ale to boli notebooky) a proste mám pocit, že ten 64 bitový systém je akýsi ťažkopádnejší.

 

Ono je to úplne jedno, či máš 32 / 64.

Keby si robil nejaký riadny vývoj s databázami (6 a viac giga), tak 64 bit pocítiš pri práci - samozrejme predpoklad aspoň 16 GB ram.

Pri staršom stroji brutálne pomáha skôr zmena disku na ssd.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ved nepisem ze je vykonnejsi v zmysle rychlosti. To je jasne ze v tom nie je rozdiel.

Čo sa týka pamäte, mal som notebook s 3 GB RAM a tam bola 32 bitová Vista ak sa dobre pamätám a bralo to bez problémov.

Pokial mas ram do 4 GB a neplanujes rozsirit, tak je to samozrejme uplne jedno co za system to je. Pri viac ram uz ale 32 bit nedava zmysel.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

32 bitová adresná zbernica zmapuje na jednu inštrukciu 2^32 = 4,294967296 Gbit RAM,  64 bitová 2^64 = 18446744073,709551616 Gbit RAM. Ak program využíva  väčšiu oblasť ako 4,294967296 Gbit, malo by sa to prejaviť v rýchlosti. Pri menšej RAM by to malo byť  úplne jedno. V podstate sa dá jednou 64 inštrukciou zmapovať rovnaká oblasť RAM ako z dvomi 32 bitovými, takže by sa mal 32 bitový systém správať, ako by mal procesor polovičnú taktovaciu frekvenciu, voči 64 bitovému. Operačný systém väčšinou zamestnáva procesor toľkými hlúposťami, že je ťažko robiť porovnania

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

V podstate sa dá jednou 64 inštrukciou zmapovať rovnaká oblasť RAM ako z dvomi 32 bitovými, takže by sa mal 32 bitový systém správať, ako by mal procesor polovičnú taktovaciu frekvenciu, voči 64 bitovému.

Nechapem celkom preco. Bez zapnutie PAE viac ako 4GB adresneho priestoru na 32bit systeme nedostanes. Nehovoriac o tom, ze program je obmedzeny na 2GB virtualneho priestoru, aj ked mas PAE zapnuty. A pokial viem, tak aj s PAE ti XP/VISTA/7 nedovoli namapovat viac ako 4GB (to povolia len server verzie).
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Darkman

 

Ak chceš 64 bitovú adresnú zbernicu a mapovať 32 bitovou, robí sa to na dve inštrukcie. Horných 32 bitov zapíšeš do latch registra a potom adresuješ dolných 32 bitov. Je to obdoba, ako pri 16 bitových počítačoch v DOS, pri mapovaní 32 bitov. Tam si mal priamo inštrukciu na mapovanie pamäte 16 bitov, alebo viac. Neviem, ako je to dnes, no podstata bude asi rovnaká. Samozrejme určitú časť pamäťového priestoru si vyhradí operačný systém, takže 4Gbit je iba teoretické číslo.  

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Potrebujes tam toho viac, pretoze potrebujes aj zmenit sposob, ako procesor mapuje virtualne adresy na fyzicke, a to je presne to PAE.

A neviem ci nemiesas hrusky s jablkami, co sa dialo v DOSe bolo to, ze DOS bezal v 16bit real mode aj na 32bit procesoroch, ale pomocou DPMI (DOS Protected Mode Interface) si bol schopny prepnut procesor do 32bit protected modu. Toto sa vyuzivalo napr. pri startovani WIN 3.X, ci roznych inych programov, ktory nestacili limity 16bit real modu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Darkman

 

Ako mapovať pamäťový 64 bitový priestor 32 bitovou zbernicou je vecou operačného systému. PAE je spôsob aký si zvolili. Môže to robiť priamo aj procesor, v závislosti od jeho architektúry. Podstata je tá, že pri paralelnom prístupe k RAM na to potrebuje minimálne 2x toľko času. To sa nedá zmeniť, nejakou viac, alebo menej sofistikovanejšou metódou.

Časy od DOSu sa zmenili a netuším, ako dnes operačný systém interpretuje program, ktorý napíšem. Kedysi sa dalo program napísať tak, že človek vedel, čo v ktorom čase procesor robí. Dnes je asi zbytočné uvažovať o „rýchlosti“ počítača s jednoduchou úvahou o počte adresných bitov. Podstatnejšie pre rýchlosť je to, čo všetko „beží“ na pozadí. A koľko je z toho nezmyslom. Niečo si síce dokáže užívateľ zmeniť. No väčšinou ani nevie, na čo to tam vlastne "beží". Niekto postupuje metódou pokus - omyl a „optimalizuje“ systém  pokiaľ nespadne. Preto sa PC sami diskvalifikovali z priemyselného prostredia v reálnom čase.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vobec to nie je len vecou OS, ako chces pamatovemu radicu poslat vacsie ako 4GB cislo, ked mas len 32bit zbernicu? Potrebujes mat na to podporu priamo na zeleze, PAE je intelovsky standard zavadeny v pentiumPro a mimo ineho rozsiruje sirku adresnej zbernice na 36bitov, takze ti dovoli adresovat az 64GB Ram.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Máš pravdu. Hardware radiča ovláda nejaký driver a tento program nemusí byť priamo súčasťou OS. Ale na veci to nič nemení ak tvrdím že 32 bitová adresná zbernica zmapuje na jednu inštrukciu 2^32 = 4,294967296 Gbit RAM. Nie som pre teba partner pre odbornú diskusiu o PC. PC s Windows, alebo UNIX je v mojej praxi nepoužiteľné. Maximálne píšem program pre PC, ako konzolu, na vizualizáciu a konfiguráciu niečoho, čo funguje spoľahlivejšie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz

×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov