Skočiť na obsah

alamo

Odporúčané príspevky

len tak off topic - tie kaly sa stale mozu po uprave vyuzivat a problemove nie su tam bakterie, ale tazke kovy a ine neodburatelne latky

 

takze predsa len su tie "mrtve duse" (Gogol by sa cudoval, aku aktualnu poviedku napisal) prijatelnejsie, ako prirodzene hnojenie overene tisicrociami.... ci nie?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

"bizňis.."

https://ostrava.idnes.cz/ekologove-vazba-zadrzeni-vydirani-projekty-fm0-/ostrava-zpravy.aspx?c=A180130_379817_ostrava-zpravy_woj

Ekologové obvinění z pokusu o vydírání brzdili i obnovu přírodních míst

 

Zhruba od poloviny prosince jsou ve vazbě předsedové ekologických spolků Radim Lapšanský a Bohdan Svorník. Policisté je obvinili z přijetí úplatku a pokusu o vydírání pod záminkou ochrany přírody. Jména obou mužů jsou dobře známá zástupcům měst na Karvinsku.

 

Narazili, když oslovili známého podnikatele Radomíra Pruse. Ten se již dříve stal několikrát obětí vydírání, v minulosti se na něj zaměřil i Toflův gang. Tentokrát měl zaplatit 1,4 milionu za to, aby firma HE3DA mohla stavět továrnu na výrobu baterií v průmyslové zóně v Horní Suché.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Zena bola s detmi na nasteve v revuckej cisticke. Chlap co deti sprevadzal, kal z revuckej cisticky je chemicky kontaminovany - kvoli fabrike nad nou - vyroba umelych kobercov(uz dnes nefungujuca). Ale  ze cisticka(jelsavska) o dvanast kilometrov nizsie ,aj ked medzi nimi su asi dve magnezitky - ze ten odpad  z cisticky moze byt kvalitny - ci je.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 9 mesiacmi...

V kaloch čistiarni odpadových vôd sa nachádzajú aj iné "sajrajty"

https://zena.aktualne.cz/zdravi/zenske-hormony-hrozi-muzum-jsou-i-ve-vode/r~i:article:759835/?redirected=1543004763 citujem "antibiotika, pesticidy, herbicidy, fungicidy a zbytky chemikálií z kosmetiky". Doteraz opúšťajú čističku obyčajne vypúšťaním do riek. Takto sa dostávajú do spodnej vody a kolobehom späť na tanier. Hnojením kalmi by sme koncentráciu týchto látok v potravinách podstatne zvýšili a tento kolobeh skrátili. V podstate sa tomu nevyhneme tak, či tak. Ak napríklad váš sused spaľuje doma platový odpad, parkety napustené PCB a podobné "sajrarty", ktorými si vylepšuje rozpočet za kúrenie, máte už záhradu kontaminovanú na 100 rokov polychlorovanými bifenylmy. Takže si netreba nad tým príliš lámať hlavu, treba si užiť, kým sa dá. A ženy aspoň kým tu nejaký "chlapi" sú. Dožiť sa vysokého veku pri dnešnej úrovni sociálnych služieb, zdravotníctva, alebo dostať Altzheimera, je omnoho väčším rizikovým faktorom.   

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 mesiacmi...

Je toto príklad "rozumného myslenia"?

https://www.lidovky.cz/svet/dite-je-to-nejhorsi-co-muze-nekdo-provest-zivotnimu-prostredi-tvrdi-nemecka-autorka.A190306_143100_ln_zahranici_mha

Dítě je to nejhorší, co může někdo provést životnímu prostředí, tvrdí německá autorka

Nejhorší věcí pro životní prostředí nejsou hnědouhelné elektrárny, ani auta s dieselovými motory či jednorázové vatičky do uší, ale děti. To aspoň tvrdí německá autorka Verena Brunschweigerová, která k tomu napsala knihu s názvem „Kinderfrei statt kinderlos“ („Osvobození od dětí namísto bezdětnosti“).

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

Nemci sa začínajú zamýšľať..

https://www.forbes.com/sites/michaelshellenberger/2019/05/06/the-reason-renewables-cant-power-modern-civilization-is-because-they-were-never-meant-to/#76a8082fea2b

Energia s "obnoviteľných zdrojov" a možnosť odbúrať pomocou nej uhlíkové emisie nefunguje, lebo to bola fatamorgána?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

Sulik ma vlhke sny o vodikovych vlakoch - https://index.sme.sk/c/22649297/do-prievidze-sa-ma-cestovat-vodikovym-vlakom-je-to-idealna-trat.html

Citát

„Vodík vnímam ako energonosič budúcnosti. Obrovská výhoda vodíka je, že odpadový produkt je vodná para. Je to najmenej zaťažujúca technológia voči životnému prostrediu,“

Toto nie je pravda, lebo na vyrobu vodika sa pouzivaju fosilne paliva. Dieslova lokomotiva bude voci zivotnemu prostrediu setrnejsia, pretoze tam sa spalovana ropa pouziva priamo na pohon. Pri vodikovaj lokomotive to bude spalena ropa pouzije na vyrobu elektriny, ta sa pouzije na elektrolyzu vody, vyrobeny vysokovybusny vodik (narozdiel od ropy) treba bezpecne skladovat a transportovat az do lokomotivy, kde jeho spalenim nakoniec nakoniec ziskame elektrinu na pohon. Samozrejme so stratami pri kazdej transformacii, takze vysledna celkova ucinnost nie je ani polovicna.

Pri vlakoch je bezkonkurecne najmenej zatazujucou technologiou voci zivotnemu prostrediu - elektrifikacia. V tomto ohlade je priznacna ilustracna snimka s vodikovym vlakom pod elektrickym vedenim.

Prakticky nic nemoze konkurovat efektivnosti technologie elektifikovanej zeleznicnej trate. Staci dobudovat as sprevadzkovat dalsi blok v nasej jadrovej elektrarni, aby aj vstupnu elektrinu neboli potrebne fosilne paliva.

Miesto toho zprevadzkovanie bloku je v nedohladne, vlaky su statom nezmyselne finacne diskriminovane (nedostavaju dotacie ako cestna doprava). A miesto toho, aby sa napravilo potrebne, niekto tu bude snivat o vodikovych vlakoch...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 2 hodinami, smiley napísal:

Staci dobudovat as sprevadzkovat dalsi blok v nasej jadrovej elektrarni, aby aj vstupnu elektrinu neboli potrebne fosilne paliva.

Nie som fanatickým odporcom jadrových elektrární, hlavne ak splňujú prísne požiadavky na bezpečnosť. Teda vrátane ukladania odpadu a aj demontáže elektrárne po dobe jej životnosti.

Prísne bezpečnostné normy v civilizovaných krajinách predražujú a predlžujú ich výstavbu. Mochovce, s "nekonečnou" dobou výstavby a niekoľkonásobným predražením voči pôvodnému rozpočtu, sú priam odstrašujúcim príkladom pre potenciálnych investorov nových JE. V Mochovciach sa na tom nemalou mierou podpísalo nekompetentné vedenie, politika a zrejme aj korupcia. Ale ani v EU a USA nie je situácia omnoho lepšia.

Ak štát finančne prispieva na nejakú investíciu, obyčajne sa z toho pre niekoho stane "dojná krava". Ak majú byť JE životaschopné, nemôže byť ich výstavba subvencovaná štátom, musí sa táto investícia oplatiť aj súkromným investorom. Výstavba JE v Mochovciach sa premieta do ceny el. energie každého z nás, rovnako, ako sa do nej premietajú subvencie za elektrickú energiu z obnoviteľných zdrojov. Ani jedno nie je správne, deformuje to trh a najviac z toho profitujú lobistické skupiny. 

Rovnako ako JE, aj alternatívne zdroje by mali obstáť v trhovom hospodárstve bez subvencií. Sami investori by sa mali rozhodnúť, do čoho chcú vložiť spoje financie a nespoliehať sa na dotácie.

V tejto konkurencii sú už pre investorov dnes výhodnejšie investície do obnoviteľných zdrojov. Ich výstavba je relatívne lacná a krátka, bez náročných legislatívnych procesov. Prevádzka nevyžaduje vysoko špecializovaný personál ani prísne bezpečnostné opatrenia. Rovnako likvidácia elektrárne a uvedenie územia do pôvodného stavu nevyžaduje náročné technológie ani personál. To sú motivácie, ktoré sú pre potenciálnych investorov rozhodujúce. 

V krajinách s centrálnym riadením a plánovaním však takéto problémy nikdy neboli, a ani nie sú rozhodujúce. V Rusku a v Číne je výstavba JE v plnom prúde. Stavajú sa tam nové typy reaktorov so stále vyšším výkonom. 

Je logické, že štát by nemal všetku zodpovednosť za energetiku nechať v rukách súkromných investorov. Ale potom tu máme "mačko-psa", výsledkom čoho je chaos, predražené investície, korupcia, dlhá doba výstavby, na čom si niekto dokáže vybudovať celoživotnú lukratívnu existenciu. 

Aj keď nijako neobhajujem politiku Ruska a Číny, ale v tomto prípade má totalita svoje výhody. Nedostavané jadrové bloky v Mochovciach by sa vzhľadom na dotrajšie investície mali dokončiť. Merkelová v Nemecku ukončila prevádzku funkčných JE, ktoré ešte desiatky rokov mohli fungovať. Na ich výstavbu sa spotrebovalo obrovské množstvo CO2. (betón, ocel) ktoré už z atmosféry nedostaneme späť. Mohli to vrátiť aspoň v podobe vyrobenej el. energie, bez produkcie CO2. Radšej dovážajú a spaľujú drevo z Ruska a ostatných častí sveta. Legálnosť tejto ťažby je fakticky nekontrolovateľná, no "zelených" to zrejme nijako zvlášť netrápi... Podobne, ako pri Brazílskych pralesoch. EU má po Číne druhý najvyšší podiel na ich odlesňovaní. Vďaka nákupu sóji, ktorá sa pestuje na vyrúbaných plochách pralesa a "ekologicky" cestuje do EU, cez celý oceán. Táto sója sa v EU využíva hlavne na kŕmenie dobytka. Na poľnohospodárskych plochách v EU sa zas namiesto tohoto krmiva pestuje repka a energetické plodiny s "zelenou" dotáciou.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dňa 2. 5. 2021 at 20:19, Tono napísal:

Rovnako ako JE, aj alternatívne zdroje by mali obstáť v trhovom hospodárstve bez subvencií. Sami investori by sa mali rozhodnúť, do čoho chcú vložiť spoje financie a nespoliehať sa na dotácie.

V tejto konkurencii sú už pre investorov dnes výhodnejšie investície do obnoviteľných zdrojov.

Mne to pride prave naopak, ze prave obnovitelne zdroje su tie, ktore bez dotacie nemaju  sancu sa presadit. Fotovoltavika ani veterniky nedokazu dodavat staly vykon. Kedze  uskladnovanie takejto energie je drahsie (=enviromentalne vacsia zataz) ako jej vyroba s fosilnych paliv alebo aj jadra, neviem si predstavit, ako by mohli obstat v trhovom hospodarstve. Vyroba energie z jadra je najbezbecnejsia z konvecnych metod - takze je otazka, nakolko primerane su poziadavky na dalsie zvysovanie bezpecnosti, ktore tento zdroj predrazuju.

Ale o tom som az tak nechcel. Islo mi o to, ze uz mame vymysleny najefektivnejsi (najmensia enviromentalna zataz) sposob dopravy, a tym je elektrifikovana zeleznica. Mohla by byt nezavisla od fosilnych paliv, ci uz teda jadro alebo obnovitelne zdroje. A stat paradoxne takteto ekologicke eso dotaciami nezvyhodnuje, prave naopak: dotovanim cestnej dopravy ho trhovo znevyhodnuje. A miesto toho, aby sme sa bavili, kedy uz konecne bude dokoncena modernizacia trate, aby elektrifikovanu zeleznicu zacalo pouzivat co najviac ludi, tak tu niekto sniva mokre sny o vlakoch na vodik...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 5 mesiacmi...

https://wattsupwiththat.com/2021/10/08/draxs-renewable-energy-plant-is-uks-biggest-co2-emitter-analysis-claims/

Citát

Závod na výrobu obnoviteľnej energie spoločnosti Drax je najväčším britským emitentom CO2, tvrdí analýza

Nový výskum klimatického think -tanku Ember uviedol, že závod patrí medzi najväčšie zdroje oxidu uhličitého a PM10 (tuhé znečisťujúce látky s veľkosťou 10 mikrometrov a menšie) vo všetkých elektrárňach - keď   sú zahrnuté emisie biomasy - rovnomernejšie, ako niektoré z najšpinavších v Európe uhoľné závody.

Emisie sa však nepočítajú do celkovej hodnoty v Spojenom kráľovstve.

Spojené kráľovstvo vylučuje tieto emisie biomasy   zo svojho celkového počtu, pretože - podobne ako - považuje bioenergiu za bezprostredne uhlíkovo neutrálnu za predpokladu, že opätovný rast lesov opäť nasiakne uhlík.

Duncan Brack, analytik politiky, ktorý je autorom správy spochybňujúcej politiku v oblasti biomasy, uviedol, že platitelia účtov za elektrinu „v skutočnosti platia za zvýšenie emisií uhlíka do atmosféry“.

Tá drevoštiepka čo tam spaľujú, to boli aj lesy zo Slovenska..

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...
Dňa 3. 5. 2021 at 23:06, smiley napísal:

Mne to pride prave naopak, ze prave obnovitelne zdroje su tie, ktore bez dotacie nemaju  sancu sa presadit.

Rastom ceny el. energie sú už dnes obnovitelne zdroje schopné konkurencie

https://www.techbyte.sk/2019/08/solarna-energia-v-cine/

Problém je v uskladnení el. energie. 

Dňa 3. 5. 2021 at 23:06, smiley napísal:

Vyroba energie z jadra je najbezbecnejsia z konvecnych metod - takze je otazka, nakolko primerane su poziadavky na dalsie zvysovanie bezpecnosti, ktore tento zdroj predrazuju.

JE dnes predstavujú jediný bez emisný zdroj el. energie a tepla, ktorý je schopný nahradiť fosilné zdroje. Veľkou chybou Nemecka bolo zbrklé odstavenie JE. Už to, ak nejaké zariadenie nie je využité počas celej plánovanej životnosti je neekologické!!!

Všetky zdroje, vynaložené na výstavbu predčasne odstavených JE, betón, ocel, doprava, demontáž... boli a budú zdrojom CO2. Skrátením plánovanej prevádzky je táto ekologická stopa a pri tom emitované CO2 doslova "vyhodené do vzduchu". Naopak, Nemecko dnes nahrádza JE uholnými, ktoré chce tiež predčasne uzavrieť a nahradiť plynovými. To je opäť vyhodenie investičných prostriedkov a CO2 " do vzduchu".

JE sú síce bezpečné, no následky havárie sú dlhodobé a ohrozujú zdravie v horizonte aj budúcich generácií. Je otázkou, či máme dnes morálne právo rozhodovať v takomto časovom horizonte. 

https://www.aktuality.sk/clanok/kwkl061/vypustanie-odpadovej-vody-z-fukusimy-nemozno-odkladat-tvrdi-japonsky-premier/

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dňa 18. 10. 2021 at 18:06, Tono napísal:

JE sú síce bezpečné, no následky havárie sú dlhodobé a ohrozujú zdravie v horizonte aj budúcich generácií. Je otázkou, či máme dnes morálne právo rozhodovať v takomto časovom horizonte. 

https://www.aktuality.sk/clanok/kwkl061/vypustanie-odpadovej-vody-z-fukusimy-nemozno-odkladat-tvrdi-japonsky-premier/

No ale ked ludia proti niecomu protestuju (napriklad ockovanie), tak z toho este nevyplyva, ze to musi byt nebezpecne. Zaujimali by skor exaktne namerane dopady radiacie, nez aktivizmus.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...
pred hodinou, smiley napísal:

aby sa splnili kvoty, oznacia sa zelene aj ropa a plyn. Staci k tomu este neskor pridat aj ropu a uhlie

Aký je rozdiel medzi ropou a ropou?

Čisto technicky uhlie, ropa aj plyn sú zelené, uhlie sú pozostatky rastlín, ropa živočíchov a plyn sú ich prdy.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Zelení v Nemecku by sa mali poponáhľať, aby stihli zavrieť aj poslednú JE skôr, ako bude jadrová energia v EU označená za zelenú. U práve odstavovaných JE navrhujú rýchlo prerezať všetky elektrické a komunikačné vedenia.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 2 hodinami, smiley napísal:

 Staci k tomu este neskor pridat aj ropu a uhlie, a prechod na zelene zdroje bude dovrseny - papierovo.

Plyn by sa považoval za zelený len dočasne, kým sa nepreklenie obdobie, keď bude technicky vyriešená otázka uskladnenia el. energie z OZ. Pri jadre nie je isté, či nálepku "zelená" dostane trvalo. Lobovanie za označenia JE ako zelenej je dôležité preto, že investori sa do výstavby JE nehrnú. Výstavba "nových" JE sa v EU a USA ťahá desaťročia a projekty sú niekoľko násobne predražené, voči pôvodnému rozpočtu. Omnoho lákavejšie sú pre investorov projekty do OZ. Ak by bola JE označená za zelenú, ECB by poskytovala úvery a dotácie na ich výstavbu. To je základná motivácia, prečo sa dnes jadrová lobby usiluje o zaradenie JE, ako zelenej. Pre Slovensko by to bola dobrá správa. V Jaslovských Bohuniciach sme museli predčasne zavrieť 1.blok JE, keď o tom rozhodovali vonkajšie politické tlaky, ako jedna z podmienok pri vstupe Slovenska do EU. 

Nech to už dopadne akokoľvek, zatváranie funkčných JE je neekologické. Nie len preto, že investície sa nesplatia. CO2, ktoré sa vyprodukovalo pri ich výstavbe je tak "vypustené do vzduchu". Energiu z odstavených JE v Nemecku nahradzuje energia z fosilných zdrojov a Nemecko sa stalo najväčším producentom CO2 v EU. Odstavením poslednej JE narastá aj riziko blackautu. Neviem, nakoľko to majú zelení spočítané, no dúfajme, že vedia, čo robia.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pri jadre je stale problem s odpadom. Jednoducho tabulky nie su stavane na tisice rokov nakladov.   Dnes nam tabulky hovoria ze take vzdialene naklady su nulove, ale zdravy rozum tomu nechce verit. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ja mam rad Attenborough (dokumenty). Neviem, či si videl napr. Život na našej planéte. Tam popisuje hlavne problémy civilizácie a tou je aj strata divočiny, biodiverzity. chováme sa ako paraziti celej planéty a dôsledky prišli rýchlo.

riešením je návrat ku prírode v prijateľnej miere s využitím technológie. teda znova spolupracovať s prírodou a nie ju ničiť. To je kľúčové. Pokrok v technológiách nám umožňuje vyriešiť všetky problémy, no obávam sa, že je tu veľká skupina, ktorá chce všetko proste zničiť a spásť aj vďaka svojej nekonečnej hlúposti a chamtivosti.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 7 hodinami, Tono napísal:

Plyn by sa považoval za zelený len dočasne, kým sa nepreklenie obdobie, keď bude technicky vyriešená otázka uskladnenia el. energie z OZ.

Hmm, a ked sa tu otazku nepodari vyriesit, tak potom co.

pred 7 hodinami, tyso napísal:

smiley,  ak tym chces povedat  ze sposob EU je kompromis, tak to sedi :)

Napadaju ma aj silnejsie slova - preco EU klamala, ze buducnostou bude nieco, o com je od zaciatku jasne, ze to nie je zrealizovatelne?

No neviem, ci je to zdravy rozum alebo radiofobia. Fakty (tabulky) hovoria, ze jadrovy odpad nie je zasadny problem. Okrem ineho je aj fyzikalne mozne ho zpracovat, co sa neda povedat o efektivnom uskladneni elektrickej energie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 2 hodinami, smiley napísal:

Fakty (tabulky) hovoria, ze jadrovy odpad nie je zasadny problem. Okrem ineho je aj fyzikalne mozne ho zpracovat, co sa neda povedat o efektivnom uskladneni elektrickej energie.

Jadrový odpad je vážny problém. Technológia na  trvalé uskladnenie vysokorádioaktívneho odpadu dodnes neexistuje. Vo svete existujú len dočasné úložiská, alebo úložiská nízkokorádioaktívneho odpadu, aký je napríklad v Mochovciach.

Vysokorádioaktívny odpad je dočasne uložený v kontejneroch, ktoré majú obmedzenú životnosť. Pri rádioaktívnom odpade sa ale bavíme o uskladnení na desiatky tisíc rokov. 

Pri súčasnej technológii uskladnenia, dochádza ku korózii obalov, vplyvom vysokej dávky žiarenia, chemickej povahe produktov a toxicite. Kontajnery treba vymieňať zhruba po 50 rokoch.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov