Skočiť na obsah

Predsavzatia a ich plnenie


Tomáš

Odporúčané príspevky

V rámci reforiem životného štýlu mám už 3 roky zavedené že si píšem vciele ktoré chcem dosiahnuť. Každý rok boli iné a keď niečo nedosiahnem, presunie sa do ďalšieho. Všetky body boli doteraz splnené okrem dvoch: schudnutie a mať nasporené peniaze... Ale tieto dve položky sa mi stále presúvajú. Čo by ste na to vedeli povedať, mali ste podobné niečo že ste si predsavzali a nevychaádza to?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

preto si nikdy, nikdy,  ani len na Silvestra nie, nedávam predsavzatia.

buď niečo dozreje a príde samo, alebo nepríde.

 

ale všetci sme iný typ človeka ... u mňa predsavzatia nefungujú. veci, ktoré som mala alebo by som mala roky robiť, zrazu len jedného dňa dozrejú a začnem.

alebo nezačnem nikdy.

kedysi v praveku som si zaexperimentovala raz či dvakrát s predsavztiami, nemá to pre mňa ani najmenší význam.

 

možno aj tebe, Tomáš, by bolo začať neklásť si presavzatia ... a jedného dňa len začať robiť to, čo by si mal. keď to práve dozrelo.

 

 

Axelova otázka zostáva - a pridávam tú s tým chudnutím: zadarilo sa niekedy? 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Keby sa zadarilo tak tá téma tu nieje... So sporením som nikdy nedosiahol žiadnu konkrétnu sumu lebo to predsavzatie mala byť inšpirácia že som si sadol s.kalkulačkou a vypočítal.že teoreticky koľko potrebujem na život a koľko viem odložiť. Vynásobil som to mesiacmi a vyšlo mi koľko môžem mať nasporené za rok, dva, tri atď. Konkrétne sumy ani neuvediem keďže je to tak individuálne že to čo je premňa ťažko nasporená suma, pre niekoho je polovica mesačného zárobku (že by to vyplatil zo zadného vačku)... Ide o to že teoretický výpočet sa nezhodus realitou lebo mám síce nejaké čísla ako moja časť z poplatkov spojených s bývaním, cestovanie do práce, strava na mesiac, mobil na mesiac... Ale noe vždy sú len tieto veci. Rozbolí ma nečakane zub a úkon u zubara (všade sú iné ceny) stojí pre každého rovnako teda u mňa to bude tretina platu, pre podnikateľa smiešna suma ktorú vytiahne zo zadného vačku... Keď som mal auto a príde šek na ročné zaplatenie PZP alebo čas na STK či EK... Mňa taký výdavok odstaví na dva mesiace... Takže prídu nečakané výdavky a sporenie sa naruší a v lepšom prípade pár mesiacov si neviem odložiť a v horšom musím siahnúť na už nasporené peniaze... Takže k výsledku ktorý som mal v kalkulačke som sa nikdy nepriblížil... Ďalej šlo na úkor sporenia aj dosiahnutie tých ostatných cieľov (rekvalifikačné kurzy, kúpiť si niečo väčšie).

 

Chudnutie je zase taká vec že darmo sa bicyklujem, behám nestačí to. Nejdú tie kilá dole. Takže aj nad tým treba pouvažovať že takto strácam mladosť s honbou za niečim čo neviem dohoniť a potom ma to trápi namiesto toho aby som si užil drobné radosti ktoré by ma potešili. Aj nad týmto som uvažoval ale lepšie sa mi rozhoduje keď si to prediskutujem. Na to vlastne fóra slúžia ;)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nespomínam si, že by som bola mala niekdy ošiaľ dávať si predsavzatia ...

... ak niečo reálne chcem, tak sa o to snažím.

 

Nebudem SA tváriť, že chcem schudnúť, keď čokoláda je vždy na dosah ruky ... či už doma, alebo v obchode a peňaženka nikdy nie je až taká prázdna, aby sa aspoň na malú sladkosť nejaké centíky nenašli.

 

Ak si niečo chcem kúpiť "na seba", alebo do domácnosti, nebudem si to niečím podmieňovať, ale viem si sama rozhodnúť, či to potrebovať budem, alebo nie. Nebudem si predsa každý mesiac kupovať nové topánky, chcieť nový foťák či mobil iba preto, že je to "vychytávka" a už to majú skoro všetci, a to iba preto, že mi nejaké euráče štrkajú v peňaženke.

 

Čo sa týka sporenia, v tomto problém nemám. Každý mesiac som schopná určitú čiastku si odložiť ...

... buď na neskorší nákup niečoho nákladnejšieho, alebo odložiť "do zásoby", aby ma prípadné nedoplatky nezaskočili.

 

Možno je to tým, že sme boli doma od malička vedení k tomu, že peniaze nerastú na stromoch.

U nás ich bolo vždy málo, a tak sme rozhadzovať nemohli, ale peniaze sme si museli vážiť.

Myslím, že som tento vzťah k peniazom som u nás "posunula aj ďalej" ... :smile2:

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

O tom zubarovi to bolo iba obrazne. Chcel som tým niečo v zmysle že keď idú na STK kde by bol poplatok 100€ právnik čo má príjem 2000€ a robotník s príjmom 330€ tak kto z nich ľahšie zaplatí ten poplatok za úkon ktorý je pre oboch rovnaký? Pre toho čo má príjem 330 je tá stovka tretina platu ale ten čo má 2000 pre neho je stovka smiešna suma... To som tým chcel povedať.

 

Pre tých čo mudrujú že treba zmeniť zamestnanie už bolo X krát brebraté v príslušných témach o zamestnani a zamestnavateloch teda v skratke nemože byť každý jeden občan na vedúcej či managerdkej pozícii... Problem by riešilo zvýšenie minimálnej mzdy aby každý kto pracuje mal garabtovanú tú sumu.

 

A k téme. Secret dobre napísala, mať neresť a zbaviť sa neresti je peípad pre odborníka ktorý treba zldlhavo liecit a nie vzdy sa podari. Je to to isto ako tazky alkoholizmus, zavislost na omamnych latkach, fajceni atd. Len s tym rozdielom ze jedlo je legalne.

 

Co sa tyka sporenia zase sa priklonim k Secretke ze sporit treba ale nie nasilu ze ak jeden mesiac neodlozim stanovenu sumu tak sa zblaznim ale tak ze kazdy mesiac odlozim lubovolnu sumu ktora vyda a nieco sa nazbiera. Podstata je ze aj pri minimalnom prijme dokazem sporit teda mat v pluse ekonomiku... Co vela ludi nezvlada, zadlzuju sa, a potom uz padaju hlbsie a niet cesty von. Ale zase minimalny plat je akurat na prezitie a brani mi v tom aby som sa pohol dalej. Aj keby som sa chcel nejako rekvalifikovat tak viete dobre ze ake palky pytaju za externe studium na vysokej skole, takze pri mohom rozpocte by to neslo. Jednoduchsie rekvalifikacne kurzy mi zase nepomohli preto lebo napr. SBS kurz mi len tolko zabezpecil ze za tu minimalnu mzdu uz nemusim robit fyzicku pracu s praktikami korejskej fabriky teda ziadne volno, ziadne paragrafy, ziadna PN za vsetko sa vuhadzuje atd, plat ostal ale mam tak rozvrhnuty pracovny cas ze viem ist aj k lekarom, vybavovat na urady atd... Dalsi kurz na vysokozdvizny vozik zase nepomoze preto ze nestihal som normy, pomiesal som tovar, nezvladal som pracu logistu tak ma zosadili a zase som skoncil nejaky manualny pracovnik balic na najnizssej pozicii. Nemam schopnosti robit kvalifikovane roboty takze tymto smerom to nepojde. Len dufat ze raz tie minimalme platy zvysia... A niesom ani na mentalnej urovni aby son zvladal vysoku skolu ked som mal problemy aj na zakladnej a strednej... Nemam dostatocne IQ ani zrucnosti aby som mohol robot noeco ine... Teda mozem lebo som vystriedal kopu zamestnani ale vsade som robil to najposlednejsie... Ale to uz je ina tema len som to vyjasbil mudrlantim ze ja nepatrim k tym ktory sa len stazuju a nic preto nerobia ale zivot ukazal ze ja na viac nemam...

 

Takze ja si musim hladat cestu ako prezit z minimalnej mzdy. Ale toto si nozeme prebrat v prislusnej teme. Bavime sa o predsavzatiach a ich naplnani.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

.... Nemam dostatocne IQ ani zrucnosti aby som mohol robot noeco ine... Teda mozem lebo som vystriedal kopu zamestnani ale vsade som robil to najposlednejsie... Ale to uz je ina tema len som to vyjasbil mudrlantim ze ja nepatrim k tym ktory sa len stazuju a nic preto nerobia ale zivot ukazal ze ja na viac nemam...

 

Takze ja si musim hladat cestu ako prezit z minimalnej mzdy. Ale toto si nozeme prebrat v prislusnej teme. Bavime sa o predsavzatiach a ich naplnani.

 

natoľko ťa už poznáme, že si posťažuješ, ale nielen sa sťažuješ, aspoň čo sa práce týka ... a sťažuje sa tu občas kdekto, takže to je ok.

 

myslím, že pre teba tá cesta "predsavzatí" nie je práve priechodná ...

 

nerob si predsavzatia.

resp. si rob - ale úplne malé. maličké, také, čo môžeš a čo tvoj mozog prijme za svoje.

 

nechcem byť mudrlant, ale aj z malého platu treba počítať s občasnými väčšími výdavkami. 

to je jasné, tomu sa nikto nevyhne.

 

skús to pomaly a po troške.  kedysi som si začala od istého času odkladať bokom každú 20 korunu. jednoducho ako keby som ich nemala - aj keď boli v kabelke vo vedľajšom šuflíčku. po nedlhom čase sa nazbieral kopec. keď ich bol plný balík, išli do banky.

pokús sa takto vymedziť čosi v peňaženke.

nenúť sa dávať si predsavzatia - len to začni, teraz. hneď.

skús si nevšímať jednoeurovky, a okamžite ich dávať bokom. alebo akékoľvek iné mince, 50 centovky, či keď zvládneš, tak dvojeurovky. vôbec sa nimi nezaoberaj, ako by ani neexistovali.

 

s chudnutím je to podobné ... nikdy mi žiadne diéty a predsavzatia nepomáhali. až to raz dozrelo. nestačí bicyklovať, treba zmeniť stravovacie návyky. ale tiež - komu nehovoria nič predsavzatia, tak ako mne, tomu s predsavzatiami nepôjde chudnúť, na stodesať percent nepôjde.

 

rovnako je to s fajčením ... nikdy som si nedávala predsavzatia, a fajčila som čím ďalej viac predlhé roky. bez predsavzatia to raz len dozrelo, a prestala som zo dňa na deň, už je tomu 9  pol roka.

 

samozrejme je ešte xy vecí, ktoré by som mala zmeniť a spraviť, ale ešte to nejde, a predsavzatia mi nepomôžu, mne nie. musí to dozrieť.

 

chápem tvoju situáciu s peniazmi ... nemá každý kráľovský plat, z malého platu a malých peňazí žije neskutočne veľa ľudí.

 

ale opakujem - darmo si budeš robiť predsavzatia v kalendári či na bicykli či na kalkulačke ... dozrieť to musí v hlavinke.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ešte chcem skúsiť toho vodiča nákladiaku. Ale aj tam už nestačí rozšíerenie vodičáku na skupinu ,,C" ale EU zaviedlo ďalšie prídavné doklady ktoré stoja ešte raz toľko ako celý vodičák takže na to potrebujem takú sumu že keď budem šetriť 20 euroukami tak to ešte potrvá hoooodne dlho alebo zošediviem dovtedy. Takže ďalšie ťažko dosažiteľné predsavzatie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

:zubiska: oh ano davala som si predsavzatia, ze schudnem, zacnem,cvicit...bla bla..zdravy zivotny styl..

nikdy to nefungovalo

 

treba si davat splnitelne ciele..a teda, ked si poviem, ze priberiam 2 kila..splnim to lahko  :thumbsup:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 týždňami...

Takže s rokom 2015 už meškám. Stanovil som si za cieľ naučiť sa po anglicky, mať našetrených 2000€ a vážiť 80kg. Už je polovica toho roka preč a ani som sa nepriblížil k tým trom cieľom...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

...  Stanovil som si za cieľ naučiť sa po anglicky, mať našetrených 2000€ a vážiť 80kg. ...

 

Netuším, prečo si dávaš takého, úplne nereálne ciele. :hmmm:

Myslíš, že naučiť sa angličtinu je ako kúpiť si kilo zemiakov?

Vieš si vôbec predstaviť koľko sa ľudia musia učiť, aby mohli povedať, nie že ten jazyk ovládajú, ale že sa vôbec dokážu dorozumieť? Vedomosti nikomu do hlavy nenaskáču samé, učiť sa, to je teda riadna drina. Je síce pravda, že niekto je skôr na matematiku, niekomu ide kreslenie, niekomu jazyky, ale to neznamená, že to čo dostal do vienka už nemusí rozvíjať ...

 

Či schudneš alebo nie, to ovplyvniť môžeš aj sám, ale chcieť usporiť 2000€ /!/, to je v tvojom prípade doslova sci fi. Prečo si nedáš záväzok usporiť nejaké dve stovečky, alebo aspoň jednu jedinú ... to by si možno, ak by si sa riadne snažil s odretými ušami aj zvládol. Dávať si však za cieľ niečo úplne nereálne, to je doslova hlúposť. Usporiť si do roka takú sumu má problém asi aj lepšie zarábajúci človek, nie ty, kto berie pár gastráčov a minimálnu mzdu.

 

Daj si reálne ciele, ktoré keď budeš veľmi chcieť splniť môžeš, inak sú tvoje "ciele" iba obyčajným táraním do vetra. :ermm:

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ani to chudnutie mi nejde už som zjedol dve nanukové torty , 300 gramovú čokoládu a dva litre coca coly od napísania posledného príspevku... Chcel by som chudnúť ale mlsám rád som sladkosťový narkoman.

 

Takže odpoveď na tému znie: Nedokážem plniť predsavzatia a čo nesplním daný rok, presúva sa do budúceho a to chudnutie a vytvorenie implicitu mám z 2014.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Takže odpoveď na tému znie: Nedokážem plniť predsavzatia a čo nesplním daný rok, presúva sa do budúceho a to chudnutie a vytvorenie implicitu mám z 2014.

 

čo je ďalšia hlúposť, presne ako napísala secretka, a ako tu už v tejto téme písal kdekto.

 

už zasa ideš hlavou proti múru, na jednej strane sa dehonestuješ, aký si lúzer s minimálnym platom, neschopný ušetriť 20 eur mesačne, aký si antitalent na učenie, nechce sa ti ani len čítať ... a dávaš si ciele ako manager a vysokoškolský profesor dohromady.

 

toto je jeden rys tvojej povahy, ktorá ťa nikdy nepustí postúpiť ďalej ... pýtaš sa cudzích ľudí, cudzí ľudia ti pomáhajú, ale nikdy, nikdy ich nepočúvaš.

 

načo si dávaš predsavzatia?

 

nepísali sme tu, že predsavzatia sú na dve veci - na h.ovno a na nič?

 

treba začať, nie dávať si predsavzatia.

dúfam, že si tie predsavzatia dávaš slávnostne na silvestra - lebo sa to tak patrí, lebo v kalendári je silvester, tak si dám predsavzatie ... nič to na tom nezmení, že aj tak nikdy nič z toho nedodržíš, lebo nemáš šancu to dodržať, lebo takéto nezmyselné predsavzatia by dodržal málokto, s geniálnym talentom na jazyky a s platom politika.

 

ako vraví secretka, a ako sme tu písali mnohí, aj v iných témach: nebuď labuť - krucinál, máš tam v téme o sporení niekoľko jednoduchých návodov, ako začať z tvojho platu šetriť!

 

-  keby si šetril len po 10 eur, len za  tých 2 a pol roka, čo si zamestnaný v SBS, mal by si našetrených 300 EUR!

keby si šetril 20, máš našetrených 600 EUR!

ale ty to nerobíš, radšej si dávaš nezmyselné predsavzatia na nezmyslené sumy, o ktorých vieš najlepšie sám, že je kolosálna blbosť.

 

 

-  za 2 a pol roka, čo mávaš nočné v SBS, keby si si zobral učebnicu, a každú nočnú sa naučil len 5 slovíčok, alebo pol stránky z anglickej gramatiky, bol by si s angličtinou niekde!

ale to ty nerobíš, radšej si dávaš nezmyselné predsavzatia, len tak z luftu - proste zaspať, a zobudiť sa ako angličtinár.

 

 

  predsavzatie chudnutie - nariekaš, že na konci mesiaca máš v peňaženke 3 CENTY, ale ešte je len po výplate, a  už dnes si minul peniaze na nanukovú tortu, 300 gramovú čokoládu a vypil dve veľké fľaše koly ... tam idú tvoje peniaze.

 

keď potrebuješ sladké, urob si doma citronádu z cukru a citróna, kúp si balíček cukríkov a cucaj každý deň pár kusov ... aj to sme už kdesi pre teba písali.

nie, ty si dáš každý deň 2 či 3 veľké koly, čokolády, nanukové torty, potom plačeš, že nemáš peniaze, a dávaš si nezmyselné predsavzatia, že uk muk fuk!, luskneš nad nanukovou tortou prstami a budeš schudnutý!

 

to takto nejde.

 

nedávaj si predsavzatia - tým začni. nikdy si nedávaj predsavzatia, len začni.

 

premôž sa a neslop tú kolu, to nie je ani len zdravé!  teraz hneď odlož 10 eur a ani sa ich nedotkni! natiahni si do mobilu nejakú knihu a čítaj, nikto nehovorí, že to musí byť ťažká história!

 

ale ty sa potrebuješ prekonať, sám seba prekonať, a hneď, začať už aj, okamžite - a nie dávať si na silvestra nezmyselné predsavzatia.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

fuj, ja mam vycitky svedomia pomaly ked si dam kolac na nejakej oslave. doma pijem uz 6 rokov iba cistu vodu (a pivo a vino :) ), vynimocne si dam nejaku colu alebo vineu.

 

ja mam predsavzatie, ze potrebujem schudnut z brucha, ale jednoduche to zrovna nie je :D

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ale niečo som si všimla. Viacerí ľudia robia kopec gramatických chýb, a Tomáš má celkom obstojný slovný prejav (odmysliac si večné náreky) a celkom obstojnú gramatiku, tak nemôže byť až taký pajác.

Ale asi má slabú vôľu, keďže nevie odolať čokoláde, nanukovým tortám a podobne.

Tomáš, keby si lepšie odolával sladkostiam, aj by si schudol, aj by si čo to ušetril - a hneď by si bol bližšie tým prídavným dokladom pre vodiča nákladných vozidiel! A nemusel by si si dávať nijaké predsavzatia!

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 7 mesiacmi...

Hmm predsavzatia. Nemyslím si, že mám slabú vôľu, ale moja silne polemizujúco nadaná duša dokáže pádnymi argumentami spochybniť zmysluplnosť akéhokoľvek predsavzatia :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

fuj, ja mam vycitky svedomia pomaly ked si dam kolac na nejakej oslave. doma pijem uz 6 rokov iba cistu vodu (a pivo a vino :) ), vynimocne si dam nejaku colu alebo vineu.

 

ja mam predsavzatie, ze potrebujem schudnut z brucha, ale jednoduche to zrovna nie je :D

Wooow toto ma zaujíma napíš to ešte lepšie. Aký si BMI výška k váhe a ako si koľko si dal dole za koľko mesiacev čo si presne robil... Úplne do detailu napíš koľko si vážil pred tým a koľko po tom atď.

 

Ale asi má slabú vôľu, 

A tu je vlastne všetko povedané... Ale možno ma cizy namotivuje.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

fíha, ja si teda cizyho pamätám ako štíhleho šuhajka, bez pretekárskeho pupku...lenže z fóra som nikoho (okrem kolegov) nevidela už aspoň 7 rokov. Možno aj viac...

a chválim mu zmenu v preferencii nápojov :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Na narastenie brucha stačia aj dva roky. Ja som tak nárazovo pribral. Že celý život (od dorastu) som som vážil zhruba rovnako a po 30-ke zrazu bum a išli kilá rapídne hore. Však stačí pozrieť pár ročné fotky a úplne ináč vyzerám aj do tváre atď.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tomas. Je uplne prirodzene, ze pribudajucim vekom sa metabolizmus spomaluje. To znamena ze stravujem sa rovnako, ale napriek tomu zrazu priberam. Treba metabolizmus znova nastartovat.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Prežierasnie, hormóny, stresy, všetko dohromady...nakoľko je Tomáš skôr submisívny typ, možno že má viac estrogénov ako jeho agresívni spoluobčania - a teda aj s priberaním to má menej priaznivé (to nie je nič hanlivé akože by bol baba, lebo aj chlapi aj ženy majú obojaké hormóny, akurát potom u žien je - ako to povedať - veľa estrogénov a minimum testosterónu a u chlapov naopak).

 

 

uff, mne sa "zadaril" neželaný prírastok na hmotnosti v puberte, ako 14ročná som mala 160 cm a 43 kíl a o rok už som mala 58 a ani o centimetrík viac, skrátka mi narástol priam lodný kufor, a ešte rok predtým na mne kostičky hrkotali. Až oslovenie jedného chalana že hej ty tlstá ma spamätalo.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 týždňami...

dala som sipredsavzatie,ze do dcerkinej stuzkovej, teda do nejakeho novembra schudnem asi tak 5kil, ale s tym, ze sa nebudem obmedzovat a budem sa viac hybat..kedze to s kilami doluu po 40. ide velmi tazko, zatial sa drzim vahy, ktoru mam asi tak od polky januara :D, ale hybem sa skutocne poctivo denne, aj ked obcas to ide tazko, kedze prichadza sezona zahradok :D este prestat s cokoladkou a bude to dobre :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov