Skočiť na obsah

Uplatnenie na trhu práce a voľba vhodnej rekvalifikácie


ramon

Odporúčané príspevky

pred 19 hodinami, electric blue napísal:

ludkovia, keby všetci šli podnikat, a študovat, všetci by boli len intelektuálne zalození , kto by pracoval ? :biggrin: ale to neznamená, ze pracujúcich vo fabrikách treba brat ako stroje . všeobecne . mnohí aj stíhajú , ibaze o pár rokov sú kompletne vyhorení. majú rozne zdr. problémy , to nie je o iba o tomášovi 

to už dávno vravím, pre mnohých podnikateľov je na prvom mieste čo najvyšší zisk, a to, že ľudia sa zoderú, ich netankuje, nikto fyzicky pracujúci nemôže vydržať ťahať až do dôchodku na >100%. A už vôbec nie, ak ho denne stresujú "Pridaj, pridaj, inak pôjdeš!"

  • Páči sa mi to 2
  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

aby ste mi rozumeli, ak mâm čest s indivídom ktory okydáva VŠ, SŠ vzdelanych, len preto, ze kvoli svojej debilite a lenivosti sa sám nikde neposunul. takym to dám rada vyzrat. na druhej strane , ovela viac si vázim manuálne pracujúceho človeka  , ako jedincov ktorym práca smrdí, a v zivote pracovat nebudú . alebo ako napísala Vilma , takych čo chcú zbohatnút aj cez mrtvoly. alebo roznych špekulantov , čo si zalozia 150 sro , a zostanú po nich len dlhy a nič neprodukujú .Navyše [ a to v kazdej oblasti] ak ludia nedostávajú adekvátne mzdu, ich práca nie je adekvátne ohodnotená, pretavuje sa to automaticky aj do prístupu k práci . a odzrkadluje sa to na fungovaní celej spoločnosti  samozrejme X ludí robia svoju prácu čo najlepšie aj napriek mizernému platu. 

 ale aj tak sa tymto aspektom v spoločnosti nevvyhneme, vid dám ako príklad zdravotníctvo, mnoho zdravotníkov odchádza do zahraničia kvoli lepším platovym podmienkam. tí čo zostanú na SK , sú prepracovaní, nie sú motivovaní, naopak sú vyčerpaní, frustrovaní a podrázdení. , takze vyjadrit sa napr . k tamému sanitárovi ked sa postazuje ze dostáva neadekvátnu mzdu. ze nemal byt pohodlny a lenivy , a mal sa vzdelávat a teraz by nemusel behat s misou okolo imobilnych pacientov, a komukolvek ,  to nie je fér. a nič nerieši. 

  • Páči sa mi to 2
  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Práve teraz, Proteus napísal:

Podla mna taky elektrikar, murar ci vodar zaraba v Bratislave viac nez ja ci chlapeczjuhu. Manualne pracovat nie je vobec hanba. 

jednoznačne. obe konštatovania dokonale platia.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 19 hodinami, Sniper napísal:

Po tebe Amazon nejako dupe?

Nehovorím o amazone, ten si manuálnu prácu váži. Ale napríklad o baníkoch a neustále problémy v baniach a v podmienkach kde nasadzujú životy a ako si ich vláda váži? Kto si ich vôbec váži? Tam je to spomínané zdravotníctvo. Kto si ich váži? Republika má 5.000.000 obyvateľov a z toho minimálne polovica platí odvody za seba a ten je 73,70€ do zdravotnej poisťovne. Čo je mesačne 2.500.000 krát 73,70 je 184.250.000 eur! Pre zdravotníctvo. Pýtam sa kde sú tie peniaze??? Ako môže niekto tvrdiť že neni sú peniaze na zdravotníctvo? Peniaze sú! Ale na slovensku to politici skovávajú do vrecka! Tam tie ich vily, a ich daňové podvody, a fiktívne s.r.o. tam sú tie peniaze! Prečo sa to nerieši? Zdravotníci by mali byť oveľa lepšie zaplatení a áno je ich z čoho zaplatiť! Príjem zdravotníctva 184.250.000 eur mesačne na odvodoch. Tak o čom je reč? Electric blue má pravdu.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 7 minútami, Tomáš napísal:

Nehovorím o amazone, ten si manuálnu prácu váži. Ale napríklad o baníkoch a neustále problémy v baniach a v podmienkach kde nasadzujú životy a ako si ich vláda váži?

Ty píšeš, ako keby si v bani mal odrobených 15 rokov. Ty ani nevieš čo to manuálna práca je, kde bolo skutočne treba pracovať manuálne, tam si skončil ešte v skúšobnej dobe. Nehovorím, že nemáš v niečom pravdu, ale príde mi dosť komické, že práve ty sa k tomuto vyjadruješ, čo si ani poriadne lopatu nedržal.

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 2 hodinami, Tomáš napísal:

Republika má 5.000.000 obyvateľov a z toho minimálne polovica platí odvody za seba a ten je 73,70€ do zdravotnej poisťovne. Čo je mesačne 2.500.000 krát 73,70 je 184.250.000 eur! Pre zdravotníctvo. Pýtam sa kde sú tie peniaze??? Ako môže niekto tvrdiť že neni sú peniaze na zdravotníctvo?

Tomáš, asi prvý raz v živote som ti dal bod :eehmm: lebo mňa by tiež zaujímalo, kam k.rwa tie peniaze idú... keď porovnám na výplatnej páske celkovú cenu práce so mzdou na účet, tak mi štát berie takmer polovicu. z každého nákupu platím DPH, z tabaku a benzínu aj spotrebné dane, a ani náhodou nemám pocit, že by som od štátu za to dostával primeranú protihodnotu. všetko v tomto štáte je údajne podfinancované - zdravotníctvo, školstvo, armáda, štátni úradníci tvrdia že majú málo ... tak kam doboha tie prachy idú?

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Aj tak postupne zatvaraju bane na Hornej Nitre. Coskoro nebude co farat. 

To len nas odborar ma velku starost o banikov. 

Normalne som mal pri citani jeho postu, ze nam tu rastie nova socialna demokracia. 

  • Haha 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nie žiadna sociálna demokracia, máte tam SaS a OĽaNO vo vláde tak sa tešte. Proste to bol len príklad ale tak všeobecne aj v zdravotníctve a všelikde inde si nevážia pracujúcich. Len o tom bola reč ale to nevyrieši nikto, ani SD ani OZ...

Otec to hovori ináč. Keď povie tú otrepanú frázu “mal si sa lepšie učiť” tak na kednej strane je pravda že v žiadnom štáte to tak nefunguje že každý občan do posledného je kancelárskou krysou... Ale on na to povie že: “ale prečo práve ty musíš byť manuálne pracujúcim?” Diplomatická odboveď že uzná síce tú pracovnú hierarchiu že to tak musí byť ako som povedal ale dodá že ale jedinec sa rozhoduje sám či chce patriť tam alebo tam.

Ale keďže bežné témy nemám obraciať na seba tak sa držím merita veci a to bola rekvalifikácia. Tak rozmýšľam na čo sa rekvalifikovať aby som sa mal lepšie tým (na sniperove prekvapenie) nemyslým mzdu ale proste pracovať medzi normálnymi ľuďmi nie so spodinou a robiť nejakú normálnejšiu prácu ako tie jednoduché manuálne... S mojim vzdelaním je reálna len tá Securtiy alebo šofér, možno nejaký vlakový personál atď. To že neprejdem psychotesty je iná vec, ale prakticky s mojim vzdelaním sa dajú vykonávať tieto profesie po rekvalifikácii zamestnávateľom.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tomas,  je  totiz rozdiel v tom ci vies manualnej praci pridat nejaku hodnotu alebo ani nie.  Mas tu ludi co robia nieco manualne ale podstata je ze vedia co robia a su za to plateni.  A mas ludi ci zvladnu kopat kanal pokial tam nie je bagrista co urobi to iste za 50.  

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 17 minútami, Tomáš napísal:

Ale keďže bežné témy nemám obraciať na seba tak sa držím merita veci a to bola rekvalifikácia.

manipulant s kontajnerom, ktory bezne pouziva taketo slovne spojenia..to je jednoducho uchvatne:yes_yes:

 

pred 18 minútami, Tomáš napísal:

Tak rozmýšľam na čo sa rekvalifikovať aby som sa mal lepšie tým (na sniperove prekvapenie) nemyslým mzdu ale proste pracovať medzi normálnymi ľuďmi nie so spodinou a robiť nejakú normálnejšiu prácu ako tie jednoduché manuálne...

bol si na poste a zmizol si jak gafor..svoju prilezitost si zahodil..som ti to vtedy pisala..dobre ti tak.

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ano je to tak. Musím sa priznať je to pravda. Už som také zamestnanie mal (napr. na pošte) a nevážil som si to. 
A ešte k tomu že “remeslo má zlaté dno” poviem toľko že aj medzi manuálnou a manuálnou prácou je rozdieľ. Takí montéri antén, spojov, klím, plastových okien sa nemajú zle ale ja sa s takými ani nemôžem rovnať.

Dám príklad tí kamaráti zo Šale to dotiahli oveľa ďalej. Jeden robí v dráčiku vo veľkosklade na ratráku a už vtedy keď ja som bol v tej dedinskej akože sbs zarábal 800 v čistom a nerobil cez sviatky a víkendy a nočné a podobne. Ale to bolo veľa rokov do zadu. Teraz už má určite aj 1200...

Druhý kamoš z partie je SZČO a je všemajster. Urobí vodu, elektrinu, drobné stavebné práce, zloží skrine, opraví elektroniku aj telefóny, autorádia, čokoľvek, má široký záber a niekedy si len za týždeň zarobí 1500€! Nemá ani maturitu, nevie po anglicky, ani nemecky a kde je? Lebo vie niečo robiť! Konkrétne v Šali nedávno renovovali mestský úrad a on tam robil komplet celý nábytok skladal stoly a tak.

SZČO je síce nestabilný príjem lebo raz chytí zakázku kde si spraví aj tisíce za krátky čas ale potom dva-tri mesiace má len menšie roboty ale zase napríklad: Pôjde niekde namontovať luster alebo vymení umývadlo a má zarobenú dvacku na otočku. Proste vždy je na tom tak že takých 100€ si spraví hocikedy na počkanie. Kým ja musím čakať na tú jednu výplatu čo je raz za mesiac a na to som odkázaný.

Ďalší kamoš je vyučený čašník. Zo začiatku pracoval v reštaurácii za 8000 korún ale bavili ho telefóny. Tak s ďalšim chalanom otvorili mobilshop a desiatky rokov fungoval. Teraz sa už venuje luxusným hodinkám. Hellé či Doll? Volaktorá fórumáčka je na hodinky to viem. Tá by si sním rozumela. No a on mi raz rozprával o príjme že: “ty si odkázaný na tú jednu jedinú výplatu od zamestnávateľa... ale pre mňa je každý človek čo vojde do obchodu potenciálny zákazník!” a keďže on bol predavačom aj majiteľom zároveň, tak nebol problém si na konci dňa zobrať z tržby svoju časť... Takže chcel som len poukázať na príjem z viacerých strán ktorý je viackrát za mesiac. Aj sniper to má tak že neni odkázaný na jeden plat ale chodia mu peniaze častejšie v kúskoch. To je napr. výhoda týchto freelancerov.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 27 minútami, Tomáš napísal:

Otec to hovori ináč. Keď povie tú otrepanú frázu “mal si sa lepšie učiť” tak na kednej strane je pravda že v žiadnom štáte to tak nefunguje že každý občan do posledného je kancelárskou krysou...

Nesúhlasím z tým, iba škola z niekoho urobí človeka v určitom postavení. Každý z nás má určité danosti ... nemôže sa stať operným spevákom ten, kto môže spievať akurát tak vo svojej kúpeľni, a dokonca iba pri zapnutej sprche, nemôže byť niekto významným matematikom, keď dokáže počítať iba s obtiažami, nemôže byť niekto vo svete uznávaným gymnastom, keď nedokáže poriadne ani kozu preskočiť ... ale každý z tých ľudí môže byť fantastický v niečom inom.

Ale podstatné je, že každý si musí uvedomiť kde sú jeho hranice. Všetko je len a len v jeho hlave! Neznevažovať, neurážať všetkých naokolo, neotravovať svojimi neuskutočniteľnými predstavami ...

Navyše, nikto z nás nie je stredobodom vesmíru, aby sa iba okolo neho krútil celý svet!

  • Páči sa mi to 1
  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 59 minútami, Tomáš napísal:

Ale keďže bežné témy nemám obraciať na seba tak sa držím merita veci a to bola rekvalifikácia. Tak rozmýšľam na čo sa rekvalifikovať aby som sa mal lepšie tým (na sniperove prekvapenie) nemyslým mzdu ale proste pracovať medzi normálnymi ľuďmi nie so spodinou a robiť nejakú normálnejšiu prácu ako tie jednoduché manuálne...

dobre, ja chápem, že máš pomalšie ruky. niekto má aj také.
ale prečo si sa zasekol na sbs a na šoféroch... sbs na kdejakej úrovni si už robil, papiere ti dávno prepadli, šofér ťa láka, lebo brat je úspešný a dostáva pekné peniaze a riešiš tu, ako sa budeš pýtať v kdesi v Bologni, kde máš vyložiť tovar....
neprejdeš testami, to vieš, to je jedna vec, druhá, vôbec netušíš, ani po toľkých rokoch s bratom, čo všetko sa môže na cestách pritrafiť a čo všetko šoférov zaskočí a aké musia mať pevné nervy a výdrž... netušíš.

keď nechceš robiť so spodinou a špekuľuješ nad kdejakými rekvalifikáciami.... skús rozumne.
na vysokozdvižnom vozíku si to raz skúsil kdesi, zosadili ťa z neho.... tak sa predstav na obrovitom kamióne.
nedokázal si nosiť do predajne jablká, lebo chlap, ktorý tu používa v každej vete hromadu cudzích slov a vetné spojenia typu Hemingway ... jablko ako jablko.

aby si nemal naničhodných kolegov zo spodiny, sám tu spomínaš kdejaké remeselnícke práce.... tak ti čosi ešte poviem: remeselníkov kdejakého odboru bolo vždy málo, aj za socizmu, aj teraz.... naučili sa aj páni inžinieri aj doktori aj kdekto robiť s obkladačkami a vodovodnými trubkami, lebo boli prinútení.

dnes sú remeselníci vyvažovaní zlatom.... nejde zohnať obkladač, firma, ktorá vyrovnáva podlahy a pracovala pre celý zs kraj, majiteľ umrel, nestíhajú. vydláždiť chodníky, opraviť tečúce wc, vodoinštalačné práce, drobné opravy v domácnosti.... a toto všetko sme ti už ped rokmi ponúkali... za tie roky si sa mohol naučiť zo všetkého niečo.

je spústa osamelých ľudí, ktorí potrebujú drobnú pomoc v domácnosti či na dvore či okolo domu....
nemal by si ani obťažujúcich kolegov... prácu pekne sám, veľkopansky, len si za tých dvadsať rokov preskakovania z roboty do roboty a desať rokov žrania a vysedávania pri telke mal baštrngovať nielen s autom... .
ja viem, ty si nevedel zapnúť ani kosačku na trávu... ale všetko sa dá naučiť. lenže keď si nedokázal ani natrieť plot...

tak o čom tu zasa debatujeme.

velice si chcel podnikať a ukázať, ako sa majú dobre... ani živnostníčiť nedokážeš, len tu budeme o tom kecať ešte o desať rokov.



 

  • Páči sa mi to 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 33 minútami, game napísal:

 naučili sa aj páni inžinieri aj doktori aj kdekto robiť s obkladačkami a vodovodnými trubkami, lebo boli prinútení.

Môžem potvrdiť. Mal som kolegov a priateľov inžinierov, ktorí si okrem zamestnania spravili firmu. Najprv robili podlahové kúrenia, potom elektroinštalácie a dnes aj automatizáciu. V robote si prišli fyzicky oddýchnuť. Potreboval som doma pripojiť boiler, tak som sa obrátil na nich. Aj keď sú známi, čakal som mesiac, lebo mali spústu zákaziek a museli ich odmietať. Keď nastupovali do firmy, mali iba dlhy na jednoizbové byty. Dnes majú všetci rodinné domy, chaty a každý rok zahraničnú dovolenku v zime aj v lete. Finančne sú teraz na tom tak, že výplatu z práce majú už iba ako "vreckové". Ale nie je čo závidieť. Každý to predsa môže robiť. Lenže ak to niekto robí zle, stratí zákazky. Nikto z nich požadovanú kvalifikáciu nemal. Myslím, že v zahraničí by na tom boli ešte podstatne lepšie, ako tu.

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Niekedy mi ťa je fakt ľúto @Tomáš Aj by si sa chcel dostať z dna, aj tušíš asi ako, len proste nevieš urobiť ten pomyselný krok, že idem do toho a vydržím. Podľa mňa nemáš dostatočnú motiváciu, ktorá by ťa hnala dopredu, ktorá by ti nedala spávať a nedovolila zlyhať. Viem o čom hovorím, so svojím chudnutím som to tak mal. Proste som sa rozhodol a ked som videl ako idú kilá dolu, ešte viac ma to motivovalo. Teraz síce kolíšem, ale už som niekoľko rokov nemal viac ako 78 kg. Ani v zime. Stačí skutočne obmedziť cukry a váha ide aj sama dolu. Ty máš pohybu dosť.... škoda reči, veď si v jednom poste napísal, že nech ťa neodhovárame od jedenia, to je tvoja závislosť, blaženosť. 

Rekvalifikácie sú fajn, pre ľudí čo ozaj stíhajú. Ty máš zásadný problém nestíhania. Pomenej chápeš. Zásadný problém, ak sa chceš niekde vyšvihnúť. Čo i len o jeden stupienok. Môžeš byť v dnešnej dobe rád, že máš prácu. Nešpekuloval by som, skôr by som sa zameral na zlepšenie zručností tam kde si. Akonáhle príde kríza a tá príde aj do amazonu, čo myslíš, kto pôjde medzi prvými? Ten, čo vie viac robôt zaskočiť, alebo ako ty, čo stíha len paleťákovanie? Ja viem, že ti je zbytočné niečo písať, lebo sa len na minútu nadchneš a potom ťa to stiahne dolu.

Ako aj s tou delenou stravou. Vieš prečo brat môže a ty to nedokážeš? O pevnej vôli písať nebudem. Budem písať o tom, že ty sa stravuješ v amazone v kantíne. Ak raz chceš prejsť na delenú stravu, nie je to iba o jednom jedle za deň. Potrebuješ stále tak jesť. Brat môže, pretože si je sám pánom pri stravovaní. Ty by si tiež mohol byť, ked by si nebol hnilý a vedel by si aspoň základy stravovania. Paradoxne si myslím, že delená strava je pre teba jednoduchšia ako kuchtenie. Nie je to však iba o mäse a šaláte. Pozri si recepty. Ak chceš niečo so sebou spraviť, musíš zabudnúť na kantínu. Alebo, ak je možnosť výberu, tak vyberať podľa delenej stravy. 

Ja sa chcem vrátiť k prerušovanému pôstu. Ja osobne sa cítim oveľa lepšie bez sladkostí. Jasné, mám ich veľmi rád, aj si doprajem, ale keď porovnám svoj pocit pred a po sladkostiach, jednoznačne cukry zadržiavajú vodu, cítim sa spuchnutý a ťažký. 

  • Páči sa mi to 1
  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Je to síce vytrhnuté z kontextu ale prvá polovica správy je len o živote dotyčnej ale tá druhá je zaujímavá. To je tá kolegyňa čo si myslela že trojchodové menu sú tri obedy. Pointa je v tom že jej priateľ je IT-čkár a povedal jej toto:

Citát

on mi zaj--ebe že keď máš takú sprostú robotu,.. že on zato nemôže, že som sa mohla niečo naučiť a mohla som sedieť za pc

Takže učiť sa, učiť sa, učiť sa...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 7 hodinami, Proteus napísal:

Podľa mňa nemáš dostatočnú motiváciu, ktorá by ťa hnala dopredu

A teraz uľahčím sniperovi robotu a napíšem to za neho: Tomášovi to vlastne vyhovuje takto ako to je... 2 týždne po výplate tu bude fotiť nákupy, a 2 týždne pred vyplátou sa bude hrať na minimalistu, sem tam sa poľutuje že za to že nemá peniaze môže Matovič, Sulík, Bezos, a celá vláda a celá EU a celý svet, zanadáva si na všetko že aké je to zlé a to je tak celé. Keby chcel postúpiť a pracovať na sebe tak to dávno urobí! Veď keď už mal nainštalovaný 10 rokov starú verziu excelu tak kto mu bránil aby si niečo vygooglil a učil sa na tom robiť?!? Priznávam sa. Je to tak. Ja by som aj chcel robiť niečo viac ale lenivosť pre to niečo spraviť mi to nedovolí. Ja by som bol najradšej keby sa mi vedomosti nasali samé do hlavy. Takže k tejto téme nemám ďalej čo povedať.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 2 hodinami, Tomáš napísal:

A teraz uľahčím sniperovi robotu a napíšem to za neho:

To, že si hnilá hnida, OK, to vieme všetci.

Ale je fakt vrchol, keď ty vieš o tom aký lúzer si, priznáš si to, a aj napriek tomu nič nie si ochotný s tým spraviť.

A potom sa nediv, prečo sa celý život pretĺkaš zamestnaniami na najnižších pozíciách, tvoj kariérny postup je nulový a akurát len závidíš "kávičkárom" v kanceláriách.

 

Citát

Takže k tejto téme nemám ďalej čo povedať.

Áno presne tak, za daných okolností tu už fakt nie je čo povedať.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov