Skočiť na obsah

Vilma Flinstonova

Odporúčané príspevky

Nepoznas huby? Nejakeho hubara so sebou a hajde do lesa. Nie na riti doma sediet. A len vyplakavat boli ma toto, boli ma hento a pocasie je take a onake. Priroda je najlepsi lekar aj terapeut. Takze sup-sup, nieco sa na stare kolena naucit.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

neplakala som ani pol sekundy, len som konštatovala, že nepoznám huby, aj že prečo ... :detektiv:

 

a pokiaľ sa týka húb, neberiem na seba zbieranie, celkom vážne nie ... nie preto, že by som sa nechcela čosi naučiť, jednoducho tak, ako nebudem skákať do studne, nebudem zbierať huby.

 

nie som hubár, a neverím si, a nepomohli  mi ani pred dlhými rokmi ani rýchlokurzy kamarátov v lese, vyššie som o tom písala, ani atlas húb, ani  prechádzka so znalcami na hubách, jednoducho huby sú pre mňa čosi, čo na seba nezoberiem, aby som otrávila  rodinu.

 

to je ako so šitím ... buď niekto je kreatívny a vie to, alebo v živote nechytil do ruky či nevytvoril strih a neotvoril šijací stroj. a aj keby to náhodou urobil, neohrozuje tým nikoho, len vyhodí nepodarok.

 

chcem tým povedať to, že nie som hubár.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

... zabaliť a poslať sem ... konkrétne mne :(

asi by tych cca 500 km nezvladli...

 

chcem tým povedať to, že nie som hubár.

ani nebudes... chvalabohu, nemozu byt vsetci v lese, ako by to vyzeralo ???

 

a este jeden odkaz

http://www.rozhlas.cz/default/default/rnp-player-2.php?id=2459460

chodi to po nete ako "sokujuce fakty o hubach"

je pravda, ze chlap je mykolog, ale medzi svojimi kolegami nie je prilis oblubeny a uznavany; mnohe tvrdenia, ktore uvadza odmietaju (mierne povedane...)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

D'Ady,
ten rozhovor s pánom znalcom je rozhodne zaujímavý.
netuším, či má pravdu či nie, a čo mu vlastne kolegovia vyčítajú ... ale počúva sa to dobre, a zaujímavé to je tiež ... a trochu protiváhy alternatívy v zabetónovaných veciach podľa mňa nikdy nie je na škodu ... tak primerane ... :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ten chlap tam tymi tvrdeniami minimalne zavadza. Ani som to nevydržal dopočuvať. A to nie som mykolog, na to stači trochu si o tom niečo prečitať resp. trochu poznať huby a mať nejake skusenosti. Ale hlavne použiť sedliacky rozum.

 

Ano nedohub je toxicky, napada ale celu plejadu hub. Spôsobuje viditeľnu deformaciu hub, to že hubu napadol spozna každy hneď. A to nikto zbierať nebude keďže tie huby su viditeľne plesnive. Nejake množstvo sice môže byť aj na normalne vyzerajucich "babkach" (tu nejdem oponovať, že bral nejake stery a že tam niečo našiel to mu kľudne uverim) ale to môže aj na inych druhoch. Ale ešte nikto sa ich konzumaciou neotravil a tvrdenie že to spôsobuje rakovinu je usmevne. To nema vôbec ničim podložene. Taku suvislosť nikdy nedokaže že to je z hub a nie niečoho ineho. To je rovnake tvrdenie ako že žiarenie z mobilov spôsobuje rakovinu mozgu, tak netelefonujte.

 

 

To že modrejuce hriby je treba dobre tepelne upraviť je v každom atlase. Aj na tych internetovych. Takže to tiež zavadzal keď tvrdil že to nikde nepišu.

 

Čo sa tyka radioaktivity a toxickych latok, tie su v pôde bežne pritomne. A tym padom aj v rastlinach a hubach keďže z nej rastu. Takže nejedzme nič čo rastie zo zeme, nejedzme zvierata lebo sa krmia rastlinami. Takže je zaražajuce že pan mykolog zbiera vôbec nejake huby, lebo tie jeho nazory su v tymto v rozpore.

 

Tie jeho tvrdenia su sice čiastočne aj pravdive, ale su na urovni toho najprizemnejšieho bulvaru. Vytvara umelu senzaciu tam kde žiadna nie je.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tak na modráky nedám dopustiť. Nielenže si ich v podstate nemám s čím pomýliť, ale len máloktorý je napadnutý červíkmi. Na prstoch jednej ruky môžem spočítať, koľkokrát som našla červivý modrák, a to už nejaké to desaťročie zbieram huby.

Keby mi netieklo z nosa, dnešok by som namiesto boja s chrobákmi strávila hľadaním hromadziniek, mohli by už byť. Dúfam, že budúci týždeň sa dostanem na ich zber a nejaké aj nájdem. Ak by sa našli aj nejaké vhodné na sušenie, krabičku mám nachystanú, a sušičku tiež. :zubiska:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Hromadziniek je v lese "milion", už rastu dobry mesiac. Aby si ich naopak neprepasla.

Toto je pozbierane z 3 stromov len na okamžitu spotrebu (praženica, polievka). Foto je Spred 2 tyždňov. A takych tam na ploche 1 aru boli desiatky. Enormne množstva, toľko som ich ešte nevidel.

post-1275-0-64803700-1411921347_thumb.jpg

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

fúú, pekný úlovok, tiež mám radšej tie na tých hrubších hlúbikoch. Budúci týždeň by ešte mohli byť, majú byť aj prehánky, dúfam, že ešte budú. Ked sme boli s Flinstonom prednedávnom (tuším 16.) v lese, veru sme hromadzinky nevideli, bedlí bolo na mrte, tu v okolí BA zvyknú byť hromadzinky v Rači, aj tade sme prešli, ale neboli.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ulovok pekny, ale to bolo pozbierane fakt len trosicku asi pol hodinova zalezitost. Inak ich bolo asi na 100 m2 na kazdom jednom strome. Boli ich desattisice, mozno viac. A rastlo to priamo medzi chatkami.

Ja ich inak velmi nezbieram, ako som pisal vyssie mam vzdy vela dubakov tak ine huby nepotrebujem. Len bola chut na prazenicu. A reku ze uz bude aj polievka z cerstvych hub. Keby som mal zbierat vsetky, stravim tam cely den az do tmy. A vydalo by to na niekolko vriec.

Ja som casty hubar od malicka, pochodil som uz vselijake lesy, ale tolko podnoviek na jednej kope som zazil prvykrat v zivote.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

šak Japonsko, sopky, čo ešte...

zajtra som mala na pláne hromadzinky, ale asi bude Ninka, dcéra je v nemocnici a zať musí do práce. Takže *Flinstone pôjde sám. Dúfam, že bude mama čoskoro ok. Tak o týždeň, to sa aj "žilinčanka" chystá prifrndoliť. Môže sa pridať.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pamatníci pamatajú Černobyl ... len netuším, či rástli ... rástli vtedy huby ako po černobyle ? :)

ano, rastli - vela a velke;

so zvysenym obsahom tazkych kovov... mozno niekde by sa nasli zavery vyskumnych sprav biologov a meteorologicke merania kvality ovzdusia

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

v ten rok sa hovorilo, že nemáme zbierať huby, lebo vraj majú vysoký obsah - fuj ako to povedať, skrátka že ožiareniu viac podliehajú ako iné lesné plodiny či absorbujú viac žiarenia či tak čosi, a sú nebezpečnejšie ako iné veci na konzumáciu vhodné. Nepamätám sa, či som ten rok huby zbierala alebo nie...

Túto sobotu sme nakoniec predsa len šli na tie huby, mladú pustili už v piatok večer. Ale po hromadzinkách ani chýru, ani slychu. Zato sme našli krásne pôvabnice a bedlí bolo jak.......takže sme šli s plným košíkom. Je mi záhadou, prečo neboli hromadzinky, na tých miestach vždy bývali.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

koľko máte nazbieraných? koľko zbierate, keď sú huby, a čo s nimi robíte ? sušíte, zavárate ?

mne chutia aj tie zavárané ... ale prekáža mi tam trochu dosť ten sliz. ale chuť majú moc dobrú.

a do čoho všetkého dávate toľko húb ?
 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

My mame tento rok asi 5 alebo 6 poharov (7 dl) nasusenych. Nezvykle vela. V  podstate ich davame len do kapustnice, kyslej zemiakovej polievky a obcas nejake maso na hubach.

Par krat som zavaral rydziky. Inak huby nekonzervujeme, ja som na to prilis lenivy a manzelka nema cas. Alebo inak povedane, zda sa nam byt zbytocne mrhat vela casu na nieco, co potom akurat za par minut zjes a vyse*ies. Vo vseobecnosti varime malo a menu mame dost obmedzene. Cez vikendy sme malokedy doma a cez tyzden sa stravujeme tak, ze ak nejake jedlo otocime 2x za mesiac, tak nam na cely rok vystacia recepty z dvoch stranok kucharskej knihy....

Ale to uz som odbocil.

Hriby zbieram preto, lebo je to prijemne spestrenie prechadzky lesom. Zblajzneme ich za cerstva a mame po starostiach :D

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

kedysi som robila rôzne: pôvabnice som zavárala, hríbovité sušila a hromadzinky som po krátkom blanšírovaní či ako sa to volá šupla do mrazničky. A čo ostalo, to šlo do praženice, alebo len tak podusiť na cibuľke a podobne, prípadne nejaké mäsko na hubách, bedle sme aj vysmážali v trojobale.

Dnes čo nazbierame, tak bedle skonzumujeme hneď, hríbovité usušíme (už 2 roky máme na ten účel zakúpenú sušičku) a pôvabnice niečo usušíme a niečo priamo skonzumujeme či už nejaké mäso na hubách alebo len tak podusené a podobne.

Kedysi sme v záhrade mali klát, na ktorom nám rástla hliva ustricová, tak z tej sme robievali guláš, alebo aj zavárali, čo nás napadlo.

Zavárali sme niečo do slaného a niečo do sladkokyslého nálevu ako uhorky.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

My sme nezberali nikdy taketo huby. Co sa zberalo dubaky, tvrdose,mekyse, bedle, kuriatka a ked uz nic nebolo otec bral aj plavky. Nic ine.

 

A raz sme boli na lukach na tom korimove - bolo tolko sampionov - ze to si musel pozberat - ked bolo v kufry zigulaku plno sme skoncili. A matka to vtedy asi zavarala - musela zohnat recept. 

 

 

Ta fotka co je vyssie - na machu tie dve dubaciky sa mi zda az nerealna(rastu huby v machu - ja som to este nevidel). Ja som v hore tohto roku stravil relativne vela casu - bol aj na huby(specialne) - nevidel som nic - mozno som slepy.

 

Ja som sa snazil nieco najst - len kvoli tomu aby som to ukazal detom. Ja to nejem - teda az taku motivaciu nemam. AKo niekto kto je hladny - aspon po hubach.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov