Skočiť na obsah

Peniaze alebo život ?


Vilma Flinstonova

Odporúčané príspevky

K založeniu tejto témy ma inšpirovala knižka, ktorú som nedávno dočítala. O čo teda ide:

Na pošte pracovali traja zamestnanci. Každý mal hmotnú zodpovednosť. Jedného dňa sa v tej ich pobočke nečakane zjavili dvaja ozbrojení lupiči. Situácia sa vyvíjala tak, že každý bol v inej miestnosti.

Prvý, ktorý prišiel s nimi do kontaktu, zareagoval pudovo a odmietol im vydať pokladnicu, jeden z lupičov ho udrel tou zbraňou a chlapík padol tak nešťastne, že si udrel hlavu. Lúpež pokračovala tak, že ďalší zamestnanec hystericky klričal, že nech sa neopovažujú vystreliť, za čo si vyslúžil tiež úder, ale dopadol trocha lepšie, bol len ľahko zranený.

Tretí zamestnanec počul, že sa vedľa niečo deje a keď mu to docvaklo, tak sa pokúsil ujsť aj so svojou pokladnicou cez okno, ale nebol dosť rýchly, a tak sa pekne pozeral do ústia pištole, ktorú lupič na neho zamieril, a musel sa tzeda rozhodnúť, či sa dá zastreliť, alebo vydá pokladnicu. Chlapíkovi sa nechcelo hrdinsky umrieť kvôli 8 stovkám, ktoré tam v tej pokladnici boli, a tak pokladnicu vydal a zachránil si krk.

Ten prvý kolega v nemocnici umrel. mal krásny pohreb, kde ho označili za hrdinu a velebili jeho skutok, ale jeho vdova dostala len nízky dôchodok po ňom a musela sa vzdať sna o štúdiách ich syna, o ktorého sa starala, musela si nájsť menší byt a zamestnanie (tam asi v tých časoch nebolo zvykom, že ženy chodili do práce, tak mi to vyplynulo z deja  tej knižky).

ten druhý kolega sa veľmi rýchlo zotavil a na polícii klamal, že sa lupičom chladnokrvne postavil a že im povedal, nech strieľajú, ak si trúfajú, ale nebolo ďalšieho svedka okrem toho tretieho, a tak z neho bol akože hrdina.

A ten tretí, tomu všetci azzlievali, že pokladnicu vydal, ešte aj jeho žena, ktorá najprv bola rada, že prežil a že sa mu nič nestalo, mu vytkla, že prečo nekonal aspoň trocha odvážnejšie.

ten druhý si z toho uropbil modlu priamo, využíval to a dočkal sa aj postupu v práci, hoci rpedtým bol považovaný za lenivého a nie moc schopného, kým ten tretí, ktorý by - keby nie tej lúpeže, bol dostal tú vedúcu funkciu, bol nútený nájsť si inú prácu. A tak mu okolie vyčítalo, že ostal živý a že neriskoval kvôli peniazom, ktoré mal v kase, život, jediný, ktorý mal. Tiež bol  presvedčený, že ten prvý keby bol mal čas na rozmýšľanie, by tiež radšej bol kasu vydal, a na konci zahral dobré divadlo, a dokázal, že ten druhý nebol žiaden hrdina a keď si mal vybrať dať sa zastreliť, alebo vydať kasu, tak bol ochotný kasu vydať. nemohol však nič podniknúť proti tomu tretiemu, lebo by stratil gloriolu hrdinu, zosmiešnilo by ho to.

Otázka je: čo vy považujete za dôležitejšie: dodržať povinnosť za každú cenu, i za cenu života, alebo si zachrániť krk? Čo myslíte, ako by ste konali vy v takej situácii? Čo by ste robili, keby ste mali trocha času na premýšľanie o situácii, v ktorej ste sa ocitli? Čo si o tom myslíte?

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vilmuš,

 

už som si podľa tvojho popisu spomenula na tú knihu.
mala som ju doma, ale darovala som ju kamarátke  ... čo ja málokedy robím, resp. vôbec. ale táto kniha ma nezaujala. vtedy.

 

príbeh bol napísaný kedysi v sedemdesiatych rokoch - podstatné je to, že ľudské povahy sa nemenia.

v akejkoľvek dobe by sa tento alebo podobný prípad odohrával, vždy by ľudia našli na konaní postáv/iných ľudí niečo, čo im môžu vyčítať.

vždy. posudzovanie ľudí inými ľuďmi a posudzovanie toho, čo by bolo keby ... je zrejme tak staré ako ľudstvo, ktoré sa začalo uvedomovať,  samo.

som presvedčená, že aj pri love na mamutov sa prejavili povahy a psychika úplne rovnako ako v tomto príbehu.

 

 

tento konkrétny príbeh by sa ale v takejto forme dnes našťastie odohrať nemohol - dnes je vyeliminovaný základný sporný bod či základný kameň tohto príbehu:

 

akákoľvek peňažná inštitúcia má dnes zakotvené v základných pokynoch, stanovách, pokynoch pre zamestnancov, proste kdekade, že čert ber peniaze, ľudský život je prednejší.

jednoducho:  odovzdať peniaze a nehrať sa na hrdinu.

 

tým dnes takýto príbeh vychádza z jednotnej platformy - nikto sa nemusí cítiť ako zbabelec či ako hrdina či umrieť pre nič.

 

 

to ovšem nič nemení na tom, že podobné príbehy sa nemôžu udiať pre akúkoľvek podobnú, či akúkoľvek inú príčinu.

keď ten šialenec so zbraňou prišiel zabíjať, zabije. umiera priveľa nevinných ľudí kdekade.

nič to nezmení ale na tom, že ľudia sa podľa svojich pováh a momentálneho psychického stavu budú správať vo vyhrotených situáciách ako tí traja v knižke.

 

neviem, ako by som robila - možno by som bola prvá na rane, koho by odpraskli na výstrahu len tak bez príčiny.

nikdy by som ako pracovník banky pre obranu akýchsi  farebných papierikov svojho zamestnávateľa ale nepoložila len tak, lebo obraňujem peniaze, život.

za niekoho, na obranu niekoho možno. neviem.

za svoje dieťa áno.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

jednoznačne život - banky sú tuším poistené pre takýto prípad... v predchádzajúcom zamestnaní som vyplácala zamestnancov, mala som v šuplíku tichý alalrm a príkaz, že keby náhodou prišiel nejaký lupič, mám zmačknúť tlačítko alarmu a potom mu vydať peniaze, nehrať sa na hrdinu ani nič podobné... proste sú to len prachy a pre pár tisíc by som rozhodne neriskovala stratu života...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

v šuplíku tichý alalrm a príkaz, že keby náhodou prišiel nejaký lupič, mám zmačknúť tlačítko alarmu a potom mu vydať peniaze, nehrať sa na hrdinu ani nič podobné...

v bankách je aj tam podmienka - / k tichému alarmu všade aj farbiaci balíček, bez toho dnes žiadna banka nemá peniaze / - tá podmienka : stlačiť, keď neriskuješ

keď môžeš, pridať tam farbiaci balíček, ale len keď neriskuješ.

peniaze sú to posledné.

 

čítala som tú knihu ... autor na takomto prípade vlastne testoval správanie sa ľudí ... ani nie tých v strede príbehu, ale tých okolo. keď na to pozerám z toho hľadiska, bola to dobrá štúdia do duší ľudí na malomeste.

 

tí z  vonka to vedeli všetko lepšie. takto to funguje.

 

ale v každom prípade: v situácii "peniaze alebo život" sa vyberá život - a dnes za to neodsúdia nikoho ani tetky z ulice ani bankoví riaditelia.

staré praktiky, keď zamestnanec bol povinný chrániť majetok zamestnávateľa za cenu života, sú našťastie väčšinou preč.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

keď som bola mladá, bola som kadečím ovplyvnená, ako decko mayovkami, a to mi velilo vravieť pravdu aj za cenu toho, že som potom musela trpieť, brániť kamarátky aj za cenu, že prídem o iné dôležité veci a že tá kamarátka mi v podobnej situácii neoplatí rovnako, pobiť sa za kamošku aj keď som vedela, že súper je silnejší, skrátka vydržať čo sa len do mňa zmestilo za každú cenu...

Obdivovala som ľudí, ktorí za žiadnu cenu nezradili svojich v čase vojny - ale to už bolo o inom, tam zrada znamenala vydanie iných ľudí na smrť, veru neviem, našťastie pred takú voľbu som postavená nebola a dúfam, že ani nikdy nebudem. Jasné že svoje deti by som bránila za každú cenu, ale to nie je hrdinstvo, ale skôr pud.

Skratka ako mladá baba som chcela byť hrdinom - ale to som nemala muža ani deti a nikto by za mňa netrpel.

Teraz už som triezvejšia a po hrdinstve netúžim, takže kašľala by som na prachy, žijem len raz, a peniaze sa zasa nazbierajú...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

 

Tretí zamestnanec počul, že sa vedľa niečo deje a keď mu to docvaklo, tak sa pokúsil ujsť aj so svojou pokladnicou cez okno, ale nebol dosť rýchly, a tak sa pekne pozeral do ústia pištole, ktorú lupič na neho zamieril,

ten treti vlastne chcel ujst s peniazmi... zlodej :D

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  :ooops: noooo, napísala som to trocha zmätene. možno by sa ten neborák bol lepšie cítil, keby mal v úmysle tú kasu čmajznúť. :neviem:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 rokmi...

Hľadal som, kde to spomenúť..

Myslím že to bude "pasovať" sem.. Nejak čudne..

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/aljaska-usa-spojene-staty-vrazda-teenager-objednavka-internet.A190620_120349_zahranicni_dtt

Teenageři zavraždili na Aljašce kamarádku, muž jim za to slíbil miliony

Americkou Aljašku šokoval na začátku června případ promyšlené vraždy. Pětice teenagerů zastřelila svoji nic netušící kamarádku. K činu se rozhodli poté, co jim neznámý muž na internetu slíbil za video z vraždy devět milionů dolarů (206 milionů korun). Žádné peníze jim však neposlal a začal je vydírat. Všem pachatelům hrozí stoletý trest.

 

Peniaze alebo život..

Už jeden hlupák, sám o sebe dokáže byť nebezpečný..

Ale keď sa ich zgrupuje celá svorka a navyše ich motivuje snaha "ľahko prísť k peniazom", tak je to katastrofa..

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

mamma mia...ale čo sa čudujeme, aj u nás sa nájde dosť primitívov, ktorí by za prachy aj vlastnú mater odpravili. To je tou výchovou, ja, ja, ja, lakte, uhnite mi všetci z cesty, alebo skapte, ja budem mať všetko, a ostatných nech čert vezme.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

Ja som bol tiež zbabelý. Pri väčšine prúserov čo som mal sa mi tiež nepriamo vyhrážali smrťou a zmrzačením. Síce nemieril na mňa kolega pištolou ale povedal že jeho ľudia ma zlikvidujú ak im nezoberiem pôžičku, neodovzdᡠvýplatu atď. Že keď pôjdem v noci domov po poobednej šichte tak pri mne zabrzdí auto, vyskáču chlapi v kuklách a s bajzbalkami ma zmlátia. Potom že poznajú ľudí z podsvetia, a že on len ukáže moju fotku správnym ľuďom a nájdu si ma a pod. Tak som sa bál o zdravie a život, vydal som peniaze a tým pádom rovnako čelím výtkam z fóra aj z rodiny ako ten tretí nehrdina z vilminej knihy.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Som rád že je to minulý čas ale inák toto už funguje stovky rokov lebo aj zbojníci keď vyskočili s valaškou pred koč tak zvolali: Peniaze alebo život! Kolegovia to len zaoblili do modernejšieho šatu. Ale význam ostal rovnaký. A veľmi dobre viem ako sa cíti ten tretí nehrdina z vilminej knihy. Otec hustil do mňa že vylep mu neboj sa (ako ten hrdina č.1 z knihy) ale aj by som dopadol tak ako on. Myslíte že pri človeku ktorý sedel za ublíženie na zdraví a s bitkami má bohatšiu prax ako ja s čokoládami že by sa mňa zlakol? Kebyže ja mu jednu vylepím tak to by bolo asi to posledné čo by som urobil. Potom by ma čakala minimálne nemocnica. A tí cigáni na zastávke keď som čakal bus do roboty, veď jeden zvieral v ruke nožík. Bol pripravený ho použiť keby niečo.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov