Skočiť na obsah

Sniper

Odporúčané príspevky

  • Pred 2 týždňami...

tyso.. ty sa rozhodni..

chceš aby sa zasahovalo proti rusku

ale je tu aj irak, líbia, somálsko. afganistan

to už neutiahne ani "amerika"

ps.. zabudol som na "globálne otepľovanie", to je dnes hlavný "nepriateľ ameriky"

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

je to v angličtine a francúzštine, síce, ale stačí aj tak ... nadobro.

 

Islamský štát

https://www.youtube.com/watch?v=bsCZzpmbEcs

 

americký prezident poslal pomoc kresťanom a jezídom, ale utečencov v horách je podľa odhadov okolo 50000

okrem toho

Obama nariadil letecké útoky na militantov z Islamského štátu v Iraku a Sýrii, ktorí v posledných mesiacoch získali pod kontrolu veľké územie a vyhlásili na ňom svoj kalifát.

Blížia sa aj ku kurdskému mestu Irbil, v ktorom sídli americký konzulát. Práve pri ňom v piatok americká armáda zo vzduchu zaútočila na militantov.

ale do väčších akcií sa zatiaľ nepúšťajú.
 
Spojené štáty začali cielené letecké údery na pozície islamských radikálov v Iraku. Oznámil to v piatok Pentagon s tým, že terčom sa stali delostrelecké batérie islamistov ostreľujúce metropolu irackého Kurdistanu Irbíl.
http://spravy.pravda.sk/svet/clanok/326230-obama-povolil-letecke-udery-v-iraku-a-zhadzovanie-zasob/

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ISIS je ešte viac taký, než si svet myslel

 

v Iraku objavili masové hroby, iba nálety džihádistov nezastavia

 

Iracká vláda tvrdí, že má dôkazy o masových hroboch so stovkami zabitých jezídov, ktorých islamisti označujú za uctievačov diabla.

Mnohých jezídov, vrátane žien a detí, pochovali zaživa. Tristo žien podľa agentúry Reuters uniesli do otroctva.

Svedkovia podľa Daily Telegraph videli, ako vyhladované psy žerú pozostatky tiel v pohorí Sindžar. Reportér britského denníka z americkej helikoptéry bol pritom, ako stovky zúfalých ľudí utekali po zhodenú vodu a jedlo. Jedna fľaša pripadala na päť ľudí.

Odkedy získali islamisti prevahu nad irackou armádou, v mnohých mestách sa snažia zaviesť islamský kalifát s brutálnymi pravidlami, kde sú únosy, výbuchy a popravy na dennom poriadku.

 

výzva od islamistov: islam alebo smrť

 

Ak jezídov nezabili islamskí bojovníci, ich obliehanie sa o to postaralo. Jedným z mŕtvych utečencov bol aj Tárikov osemdesiatročný otec. Zomrel dva dni po tom, čo sa spolu s ostatnými snažil prežiť v extrémnych horúčavách na vrcholku hory bez akéhokoľvek jedla či vody. A nebol sám. Ako Tárik uviedol, napočítal 500 až 1 000 mŕtvych tiel, z milovaných ľudí sa tak v jednej chvíli stala potrava pre hladné psy. „Videl som, ako ľudia padajú na zem vysilením z hladu,“ povedal iracký utečenec.

 

 

toto vážne nemám silu ani náladu komentovať :(

čistá hrôza už od pohľadu.

post-3-0-58916900-1407782949.jpg

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

no, a len dodam k tymto hrozam, skutocne nechyba svetovy policajt ?  Ked tam nechcete USA, tak presvedcte kohokolvek ze to treba zastavit. 

Keby sa USA nestiahli z iraku, tak by sa toto nestalo.   Kolko ludi maju na svedomi liberali co chcu len mier a kvety ?

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Keby sa USA nestiahli z iraku, tak by sa toto nestalo.

 

V podstate máš pravdu, ale problém zasahuje oveľa hlbšie do minulosti, do času keď západná civilizácia podcenila rast a vplyv radikálneho islamu, čiastočne aj pod vplyvom petrodolárov, humanizmu a tolerancie. Ale voči radikálom sa dá len ťažko bojovať úsmevmi, kvetmi a vierou, že nejako to už dopadne a bude dobre. Islamský extrémizmus je novodobý fašizmus a nacizmus v jednom, ktorý je hrozbou pre bezpečnosť na tejto planéte. Kto to tak zle nevidí, tak sa snaží žiť vo falošnej predstave či ilúzii, v akej žili Briti a Francúzi, keď si mysleli, že odstúpením Sudiet Nemecku sa zažehnala svetová vojna. Výsledkom bola zdevastovaná Európa a 60 miliónov mŕtvych. Každé ďalšie ústupky islamistom im budú len hnať ďalšiu vodu na mlyn, pretože toto je presne to, čo oni potrebujú. Nech je moslim aký chce, či "umiernený" alebo radikálny, každý ti povie, že konečným cieľom džihádu je islamizácia celého sveta - a to hocijakými prostriedkami. Niekto stavia mešity vo veľkosti garáže s jedným minaretom, iný odrezáva "nevercom" hlavy. Konečný cieľ však majú rovnaký, každý ide akurát na to inou cestou. Horšie je, že západná civilizácia sa stále nepoučila z chýb z minulosti.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ale prave irak bola snaha o odpoved, ale neuspesna. ale odchod z neuspechu spravil katastrofu. ak si liberali predstovali ze to dopadne ako vo vietname, tak nechapu podstatu problemu nasilneho islami

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

 

Keby sa USA nestiahli z iraku, tak by sa toto nestalo.  

len pre poriadok by som dodal že toto by sa tiež nestalo ak by USA do toho Iraku nikdy neboli išli. Saddám Husajn by si poriadok na vlastnom území zjednal svojpomocne, a urobil by, možno brutálnejším spôsobom, presne to čo sa teraz očakáva od USA alebo proste od niekoho...

ak sa dobre pamätám tak za Saddáma sa v Iraku nijakí islamskí radikáli nevyskytovali, a ak aj náhodou áno tak boli pomerne rýchlo ukončení.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

clovek, odpoved ma dve roviny,   to co sa raz udeje sa neda zmenit.    Ja som pisal ze sa nemali stiahnut, a  tu roky posielaju ludia americanov domov, ze to bude znamenat raj v iraku, kedze vraj tam bojovali  len proti nim. 

 

A za druhe,  kazdy despota vyzera naveky. Az kym sa nieco nestane.   A v arabskej jari by saddam zrejme nevydrzal,  povstanie siitov s podporou iranu by vojensky prehral a dostali by sme sa priblizne do stavu obcianskej viojny z pred par rokov. 

Siiti su stale vacsinou v iraku,   na bodakoch sa neda sediet navzdy.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

clovek, odpoved ma dve roviny,   to co sa raz udeje sa neda zmenit.    Ja som pisal ze sa nemali stiahnut, a  tu roky posielaju ludia americanov domov, ze to bude znamenat raj v iraku, kedze vraj tam bojovali  len proti nim.

Problem je v tom, ze USA spravili v podstate vsetko co po invizii mohli. Minuli miliardy na obnovu infrastruktry, slobodne volby, vyzbroj a vycvik Irackej armady. Keby tam ostali, tak si mzono ISIS netrufne (a ak by si trufol, tak by velmi tvrdo doplatil), ale kolko tam mali este ostat? 5 rokov? 10 rokov? 20 rokov? A zatial viest asymetricku vojnu s astronomickymi nakladmi, pretoze pritomnost US v hociakej krajine blizkeho vychodu je pre islamistov z celeho regionu ako woodstock pre hippies?

Ono by bolo pre region najlepsie, keby sa s ISIS vysporiadala koalicia Irak + Iran + Syria.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Uz som to myslim raz spomenul.........treba hladat toho, komu vyhovuje takato situacia v tomto regione. To nebude iba nejaky moslimsky dervis, ale dobre finanncne  zalozeny  akozebuditel a mozno aj cela skupina, co si postavili zarabanie majetkov na podobnych "osloboditelskych" akciach. Platit zoldnierov (ako vydiet nudza o nich nie je) a nasledne aj ostatok (logistika, municia, pohonne hmoty, jedlo, zdrav.material a cojaviemcoeste) nie je zabezpecene nejakym bezodnym mescom z rozpravky od Dobsinskeho, ci s Alibabovej jaskyne.  

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

A v arabskej jari by saddam zrejme nevydrzal

 

To je pravda, možno vďaka US invázii sa Irak vyhol tzv. Arabskej jari a fakt sa nedá povedať ako by Irak dopadol, keby tam nejaká tá jar vypukla. Takže viniť za súčasnú situáciu len USA sa až tak isto nedá, lebo mohol skončiť ako Líbya, Egypt či Sýria. Irak a celkovo Blízky východ bude ešte dlho problémovým regiónom už len z toho dôvodu, že tam na seba narážajú dve hlavné vetvy islamu, ktoré sa majú ešte v menšej láske ako katolíci, luteráni a ortodoxní dohromady. A stačilo v minulosti tak málo, aby Blízky východ takéto veci vôbec nemusel nikdy riešiť.

myslim ze podcenujes silu myslienky.

 

Presne tak, náboženský extrémizmus bol jednou z najväčších hybných síl vo vojnách, Predpokladá sa, že práve vďaka náboženskému extrémizmu boli Arabi schopní na úkor demoralizovanej Byzancie získať rozsiahle územia a následne sa rozliezť po celej severnej Afrike a Blízkom východe.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

určitý problém, bol "zasiaty" hneď po prvej svetovej vojne

a to v podobe "syntetických" hraníc, medzi jednotlivými štátmi, ktoré nebrali ohľad, na etnické a náboženské rozdelenie

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Sila myslienky....hm.....no preco nie. Ale sila myslienky sa nepresadzuje takymto sposobom (teda minimalne v tomto storoci). Silu myslienky presadzoval jedine Gandhi. V pripade Iraku a okolia, sa sila myslienky zneuziva na presadzovanie osobnych zaujmov niekoho a teda aj sposobom, aky ten "objednavatel" potrebuje. Ze sa najdu ludia ochotnej povahy, je asi samozrejme, akurat ze ich je mensina oproti platenym zoldnierom, kriminalnikom a pod. "pribuznym" dusiam. A ako som aj hore vyssie napisal........na takyto oslobodzovaci boj, je treba kopec milionov dolarov, takze myslienka je to pekne predrazena (a to neratam obete)........no sa zda ze to "zakaznikovi" nevadi, pretoze si urcite pride na svoje. Alebo ze by bol tak hlupy a nezratal straty (finanncne)?......mozno.....ale az taky hlupy urcize nie je, pretoze si musi uvedomit, ze to jeho experimentalne dielo nebude mat dlheho trvania. Ja to vidim takto.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja som pisal ze sa nemali stiahnut, a  tu roky posielaju ludia americanov domov, ze to bude znamenat raj v iraku, kedze vraj tam bojovali  len proti nim. 

 

 

to čo si myslí niekto o americkej prítomnosti v Iraku tu na fóre bolo pre ich rozhodnutie asi nepodstatné :zubiska:

 

čo ale podstatné bolo, je to že angažovanie sa v Iraku bolo vo veľkej časti americkej verejnosti dosť nepopulárne, Obama sľúbil že sa odtiaľ stiahnu, no a nakoniec sľub dodržal...

myslím že ak by teraz v bielom dome sedel namiesto Obamu nejaký akčnejší republikán, tak by tým handrlákom z ISIL už zhusta pršali bomby na tie ich fanatické hlavy.

 

druhým problémom, ktorý spomenul aj Dark, boli asi extrémne náklady na trvalú prítomnosť armády. predsa len, viesť dve veľké vojenské operácie naraz, to je dosť slušný záhul aj na americkú štátnu kasu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nase forum aj cele slovensko bolo urcite nepodstatne,  to boli americki liberali co prehrali vojnu vo Vietname a teraz v iraku. 

A tiez je pravda ze trvala pritomnost armady je draha vec.  Ale pre upresnenie, nehovorime o vojenskej operacii.  Americke vojska v zapadnom nemecku a japonsku nevedu vojnu,  na rozdiel od rusov to nie su okupacne vojska ale ista garancia podpory.

V iraku by to mozno trvalo dlhsie, ale keby tam americania sedeli v zakladniach, tak by sa ISIL nekonal.     Ale tu nastala aj dalsia chyba,  umoznili slobodne volby a výsledok bol maliki, ktory rozhodne nebol demokrat :),   keby este par rokov tam mali "riadenu demokraciu", kde  by vetovali podobne rozhodnutia, tak by na tom irak bol lepsie.  Ale to by bolo v rozpore s ideológiou, vierou ze demokracia znamena len volby a ze lud je dostatocne mudry aby si vybral dobre.

S odstupom casu mam pocit ze sa mozno nedalo spravit nic, ze kazde pragmaticke riesenie by aj tak zlyhalo.    Ale to je taky fatalisticky postoj, ktory nemam rad :)

 

A kedze teraz nie je ziadna vola znovu zasiahnut, tak nas uz necaka ziadne dobre riesenie.   Mozno sa spoji siitsky irak s iranom, co sice asi zastavi ISIL ale pre nas to nic dobre neznamena.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

určitý problém, bol "zasiaty" hneď po prvej svetovej vojne

a to v podobe "syntetických" hraníc, medzi jednotlivými štátmi, ktoré nebrali ohľad, na etnické a náboženské rozdelenie

 

To je dosť častý argument, ktorý sa používa hlavne pre Afriku, ale vytvorenie hraníc, ktoré by mali zohľadňovať etniká a náboženstvá by bolo extrémne zložité alebo takmer nemožné. Hlavne tam, kde žijú väčšie skupiny obyvateľstva rôzneho vierovyznania či etnika.

 

 

druhým problémom, ktorý spomenul aj Dark, boli asi extrémne náklady na trvalú prítomnosť armády

 

Vyslanie armády a dobitie územia sa oplatí iba vtedy, ak má priniesť nejaký zisk. Zisk, ktorý invázna krajina vie finačne zužitkovať. Druhý prípad sú vojenské výpravy, ktorých účel je dostať situáciu pod kontrolou a zabrániť nepriateľovi v podnikaní útokov alebo vojenských akcií. Takéto výpravy z pohľadu financií sú vždy stratové. Pekný príklad nám opäť ukazuje história, tak ako obyčajne. Rímska ríša bola silná, pokým mala čo dobiť. Keď dobila všetko čo mohla a v jej susedstve už neboli ríše, ktorých dobitie by naisto prinieslo nejaký zisk, tak stagnovala a neskôr začala upadať.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov