Jump to content

slimak

Recommended Posts

bohuzial,  len dodam ze ta polovica co nechce, tak nechape ze ked sa nezbavime zavislosti, tak nebude ani plyn ani ropa. 

ano, ale tu navyse vieme ze tie rury budu buduci rok zavrete a uz nam tikaju hodiny. To uz nie je vec nazoru ale pudu sebazachovy.

Je paradoxné, že tranzit plynu z Ruska cez Ukrajinu stále funguje a v tomto potrubí plyn do EU stále prúdi, aj napriek vojne. Rusko už ale nemôže tranzit plynu cez Ukrajinu zneužívať na vydieranie EU, lebo EU už diverzifikovala svoje zdroje.

V súčasnosti je tranzit plynu cez Ukrajinu do EU zdrojom príjmov rovnako pre Rusko, ako aj pre Ukrajinu. To je možno aj dôvod, prečo sa tranzitné potrubie na Ukrajine doteraz nestalo cieľom útokov. V kontexte vojny medzi Ruskom a Ukrajinou, by to bol veľmi ľahký vojenský cieľ pre obe strany, ale poškodilo by to rovnako záujmy Ruska aj Ukrajiny.

Navyše dohoda o tranzite z roku 2019 platí do konca roka 2024 a umožňuje Gazpromu vyvážať cez Ukrajinu viac ako 40 miliónov metrov kubických plynu ročne. Ukrajina zrejme neobnoví túto dohodu, ale nechce byť teraz tým "čiernym Petrom". 

Pre "slovenský" v súčasnosti Křetínského Eustream, to nie sú dobré vyhliadky. Ale táto divízia (Slovtranzgaz s 50% účasťou štátu, sa sprivatizovala za vlády Fica na Eustream a SPP, kde na tranzite plynu už štát nemá podiel) vytvorila možnosť reverzného toku a prepojila severnú vetvu s Poľskom a južnú s Maďarskom, čím si zachránila vlastnú existenciu a prispela tým aj k väčšej nezávislosti na Ruskom plyne.

pred 9 hodinami, tyso napísal:

ukrajinci, ved to uz oznamili.

Mám tomu rozumieť tak, že Ukrajinci nám znemožnia odber ruského plynu, ale s radosťou privítajú plyn od nás? 

A Ty píšeš, že ak sa to zatvorí, tak my budeme mať problémy s plynom? 

To mi nejako celé nedáva logiku. Veď keď nám to zatvoria, tak my im už nebudeme mať z čoho dodávať. 

Alebo predsa len existujú aj iné trasy a vôbec to nie je tak, že by nám tikali nejaké problematické hodiny? 

Celé je to nejaké divné.

Ukrajina oznamila ze nepredlzi dohodu o preprave plynu a ropy.   S ruskom.   Europa ako celok uz berie od Ruska menej ako 15 percent a z nich velka cast ide lodami. 
Europa je teda mimo problemu,  problem ma Slovensko, ktore nema zazmluvnenu dostatocnu kapacitu rur z polska a ciech. 
A k dodavkam na Ukrajinu,  cast si produkuju sami, a plyn mozu dostavat aj z Polska a Slovenska, 

Takže jediný náš problém je nedostatok zmlúv, čiže stačia iba rokovania, dohody a podpisy papierov. 

OK, to teda vôbec nevidím nijako čierne.

nie, pokial sa tie procesy deju.   Ale ak sa niekto rozhodne ze to nebudeme robit a dalej budeme dufat ze Rusko nas zachrani, tak pojdeme do pruseru. A pokial to chce polovica ludi, tak mame problem.

Nie som si istý, či má nejakú váhu to, že to chce polovica ľudí. Politici, keď sú už raz zvolení, si zvyknú robiť čo oni chcú.

Navyše, celá tá anketa mi príde taká chybná. Povedal by som, že ľudia odpovedali nie na položenú otázku, ale skôr na svoje predstavy o tom, čo tá otázka asi má znamenať.

Niečo v tom zmysle, že pýtajú sa: "Má byť Slovensko energeticky nezávislé?" ale respondent počuje: "Máme definitívne prestať kupovať energie z Ruska kvôli tomu, že napadlo Ukrajinu?"

lenze potom voli politikov co to slubia,  vratane vystupenia z EU a NATO.   A tak to ze to tak nemyslel, len chcel potrestat bohateho suseda co ma kazdy druhy rok nove auto a chodi na maledivy, to bude mat skutocne nasledky. 

Voliť môže. Na to je tu sloboda voľby.

Ale ešte sa nestalo, že by väčšinu v parlamente tvorili poslanci, ktorí by zahlasovali za to, aby Slovensko vystúpilo z .

Nedávno som zažil  prudkú výmenu názorov s dezolátmi = všetko treba vrátiť do starých koľají, vrátane skorumpovanej justície. Šak za nami bude stáť veľká rus od ktorej máme dodávky plynu a ropy.  Netreba ničoho obávať, svetlejšia budúcnosť je na dosah.

Možno treba oficiálne rozdeliť občanov štátu na triedu Rozumných a triedu Dezolátov a špecifikovať separátne práva a povinnosti. Koniec rovnosti. 

to nejde a ani to nie je to dobry napad,  takze nam hrozi prevychova realitou.  A bohuzial sa jej zucastnime vsetci.

Pre mňa je najvëčší zločin, ak vrcholový ústavný činiteľ koná trestnú činnosť s vedomím, že sa mu nemôže nič stať.