Skočiť na obsah

Herpes


Vilma Flinstonova

Odporúčané príspevky

Vyhľadávač na fóre mi nenašiel takúto tému. K jej založeniu ma nedobrovoľne inšpirovala skutočnosť, že minulý týždeň sa mi to potvorstvo urobilo v nose (no, bola som nakapatá, tak sa to aj dalo čakať), a len čo sa mi to zahojilo, už mám ďalšiu "okrasu" na hornej pere pod nosom.

Vlastne až tak do 25. roku som netušila, že také čosi vôbec existuje, ale boli sme s kamarátmi na vander v Slovenskom raji – prehnala som to s „pobytom“ v ľadovej vode a na druhý deň sa mi porobili pľuzgiere v ústach, mala som obsypané ďasná i podnebie, vôbec som netušila, ako to ošetrovať, divím sa, že som nedostala infekciu, len som bola opuchnutá – kamoška ma poctila, vraj vyzerám ako Smelý zajko v Afrike. Vtedy som si to ja husa natierala Alpou, nič iné som so sebou nemala, no, vytrápila som sa. A odvtedy sa mi začali robiť herpesy – pokaždé, keď na mňa „niečo liezlo“. Vtedy som ale nemala potuchy, aké to môže byť nebezpečné a okrem toho, že mi to na pár dní znepríjemnilo život, som tomu nevenovala pozornosť, zas tak často som chorá nebývala, a raz za čas sa to dalo vydržať.

Čo to je za hnusobstvo, som vlastne zistila až keď som pracovala v špitáli.

 

Takže tu je zopár informácií:

 

Opary sú drobné pľuzgieriky naplnené tekutinou. Objavujú sa obyčajne na pere, ale môžu byť v podobe vriedkov aj na sliznici ďasien, mäkkého aj tvrdého podnebia či líc. Vírus sa môže dotykom dostať aj do očí, nosa a na genitálie. Pľuzgieriky neskôr praskajú a zaschnú do chrastičky, do desiatich dní väčšinou zmiznú.

Dostali ste herpes labialis, najznámejší z herpetických vírusov. Aké sú tie ďalšie, ako ich liečiť a nakoľko sú pre nás nebezpečné?

Herpetický vírus poznali ľudia už v 1. storočí nášho letopočtu. „Odhaduje sa, že skoro každý z nás má v tele nejaké vírusy zo skupiny vírusov herpesu,“ hovorí dermatovenerológ MUDr. Ján Haid z Kožnej kliniky SZU a UNB v Bratislave.

8 známych typov

V súčasnosti je známych 8 typov herpetických vírusov. „Herpes simplex, prvý typ, spôsobuje opar, známe prejavy na perách a iných partiách nášho tela. Herpes ďasien a celých úst býva prvou herpetickou infekciou v živote. Stretávame sa s ním už v mladšom detskom veku. Druhým typom je progenitálny herpes, ktorý je príčinou nepríjemných herpetických prejavov v oblasti genitálií a pri orálnom sexe aj v oblasti úst a tváre. Tretím typom herpesovej infekcie sú ovčie kiahne.

Ak už človek v živote prekonal herpesovú infekciu, pri oslabení organizmu prepukne už len pozdĺž nervových zakončení. Od toho je potom odvodený aj názov – pásový opar. Väčšinou sa s ním stretávame v dospelosti. Epstein-Barr vírus nachádzame pri infekčnej mononukleóze, jednom z lymfómov, pri karcinómoch nosohltana a u jedincov s potlačenou imunitou a bujnením lymfatického aparátu.

Pre infekcie cytomegalo vírusom sú typické ochorenia novorodencov, atypické mononukleózy, transfúzne infekcie, zápaly oka u ľudí s oslabenou imunitou, ako sú pacienti s rozvinutým AIDS. Šiesty typ humánneho herpetického vírusu spôsobuje exanthema subitum – herpetické ochorenie s výsevom na koži, a aj siedmy typ vírusu vyvoláva na tele výsev výražok a ochorenie podobné infekčnej mononukleóze. Dnes posledný známy typ je zodpovedný za Kaposiho sarkóm, nádorové ochorenie, ktoré sa prejavuje na tele fialovočervenými fľakmi,“ vysvetľuje MUDr. Haid.

Ako sa šíri

Herpetické vírusy sú vysoko nákazlivé a šíria sa priamym kontaktom s postihnutými miestami. Nakaziť sa môžete aj orálnym a genitálnym kontaktom s chronickými nositeľmi HSV infekcie, ktorí sú práve v latentnej fáze a choroba sa u nich navonok nijako neprejavuje.

Najhoršie je to pri prvom ataku, tie ďalšie už mávajú zväčša ľahší priebeh. Herpes labialis a facialis, teda v oblasti úst a tváre, trvá obvykle 10 až 14 dní. Pri genitálnom herpese sa problémy začínajú svrbením na intímnych miestach. Neskôr sa zjavia vyrážky a vriedky, niektorí pacienti sa sťažujú na ťažkosti a štípanie pri močení. U žien je tento herpes veľmi bolestivý a môže sa rozšíriť na vnútorné ženské orgány. 

Pri komplikáciách konajte rýchlo

Situácia sa skomplikuje, ak sa ku genitálnej herpetickej infekcii pridá ešte aj bakteriálna. Ťažšie to majú aj ľudia s oslabenou imunitou – liečba trvá oveľa dlhšie a vírus sa môže rozšíriť do celého organizmu, napríklad do pažeráka, pľúc či análneho otvoru. HSV-1 môže zasiahnuť očnú rohovku (herpes simplex keratitis) a zapríčiniť vznik bolestivých vriedkov, slzenie oka, citlivosť na svetlo a rozmazané videnie.

Pokiaľ sa symptómy nepodchytia a neliečia, môžu skončiť stratou zraku a transplantáciou očnej rohovky. Ľudia s atopickým ekzémom sú ohrození zhubnou HSV infekciou na miestach výskytu ekzému, preto si musia dávať veľký pozor a nositeľom herpetickej infekcie sa starostlivo vyhýbať. Herpes je obzvlášť nebezpečný, ak zasiahne mozog (herpes encephalitis). Vyznačuje sa zmätením, horúčkami a záchvatmi, čím skôr treba vyhľadať lekára.

Kto je najviac ohrozený

Podľa MUDr. Haida patria medzi rizikové skupiny jedinci s vysokou promiskuitou a oslabenou imunitou. Rizikom je pitie z jedného pohára, bozkávanie sa s niekým, u koho prepukáva infekcia. Aj kontakt s veľkým množstvom ľudí je nebezpečný, pretože infekcia sa môže prenášať aj kašľom, hoci je to podstatne zriedkavejšie.

Vírusov sa, žiaľ, zbaviť nedá. „Vieme proti nim vyrobiť protilátky a tým potlačiť infekciu, no pri každom oslabení imunity vírus nadobúda prevahu,“ tvrdí odborník a dodáva, že jediným riešením je vyrobiť očkovaciu látku.

(http://casprezeny.azet.sk/clanok/103377/zbavit-sa-ho-neda-toto-hrozi-pri-utoku-herpetickeho-virusu.html)

Pomoc z lekárne

Postihnuté miesto natierajte niekoľkokrát denne antivírusovou masťou (Zovirax, Duvira, Herpesin, Vectavir a ďalšie).Táto liečba síce nevedie k definitívnemu odstráneniu vírusu z organizmu, ale k jeho „uspaniu“ v bunkách. Dôležitá látka pri liečení je aciklovír. Vhodné je natierať si bolestivé miesto hneď pri prvých príznakoch ochorenia, ako sú svrbenie i pálenie na perách.Výbornou pomôckou sú aj rôzne náplaste, napríklad Herpatch, ktorá sa samovoľne rozpúšťa.

Ďalšie rady

„Mastičky pomôžu len na chvíľku. Z byliniek je možné použiť napríklad silný nálev z medovky: vyluhujte dve až tri lyžičky liečivej bylinky v pohári horúcej vody po dobu päťnástich minút, potom nechajte vychladnúť. Tampónom namočeným v čaji trikrát denne opar jemne potierajte. Veľmi pomôže očista organizmu. Už pri prvom svrbení si postihnuté miesto ošetrite kvapkami z jadierok grapefruitu Citrovital, ktorý obsahuje okrem iného bioflavonoidy.

Tie sú účinným antioxidantom a podporujú imunitné bunky v boji proti infekcii. Odporúčam pri potieraní používať vatové tyčinky."

Dobrá rada

Pľuzgieriky nikdy neprepichujte. Po ošetrení si vždy treba dobre umyť ruky, infikovanými rukami si nikdy nesiahajte na oči. Pľuzgieriky možno vysúšať aj liehovým roztokom. Prvú pomoc zabezpečí aj trocha zubnej pasty alebo roztlčený acylpirín, ktorým opar potierame.

Náš tip

Zneškodnite herpes vitamínovou bombou. Skombinujte vitamíny, ktoré posilnia nervovú sústavu. Sú to predovšetkým vitamíny skupiny B a na posilnenie imunity aj vitamín C. Trojitá dávka B-komplexu (3 tabletky naraz) 2-krát denne, aspoň 1 000 miligramov vitamínu C. Nezabudnite na čerstvé ovocie, najmä na citrusové plody.

Ako sa mu vyhnúť?

  • Používajte vlastný uterák a príbor.
  • Dodržiavajte hygienické zásady.
  • Nebozkávajte deti ani partnera.
  • Dôsledne sa vyhýbajte orogenitálnym sexuálnym praktikám.

Toto sú spúšťače herpesov

  • podráždenia pokožky, napríklad popáleniny
  • silné slnečné žiarenie
  • stres
  • menštruácia
  • horúčka
  • nádorové ochorenia
  • bakteriálny zápal pľúc

Čo nerobiť, ak už opar máte

  • Nedotýkajte sa pľuzgierikov, môžete tak prenášať vírus na okolie.
  • Používajte vlastný príbor, taniere, poháre a uteráky.
  • Opar neškriabte.
  • Pozor na zanesenie infekcie do očí.

 

(http://casprezeny.azet.sk/clanok/93710/opat-sa-vam-vytvoril-opar-necakajte-a-znicte-ho.html)

 

takže celkom pestrá paleta, môžem byť ešte rada, že má  "len" ten obyčajný...

Mám aj jednu - vtedy trapas, dnes už hovorím že humornú, príhodu s herpesom... mali sme stretávku z VŠ, veľmi som sa na ňu tešila, lenže ako na potvoru, urobil sa mi herpes – a nie hocaký. Nijaké mastičky mi nepomáhali, mohla som si to mazať čím sa mi zachcelo, ani tie inokedy osvedčené...narástol tak do veľkosti menšej maliny – no čo vám budem hovoriť – zo všetkých báb som s touto okrasou bola najškaredšia...a ešte som aj „zahviezdila“ – jednému spolužiakovi, takému fajn chalanovi, som zahlaholila – že aha, sme dvaja rovnako postihnutí – to som rada, že nielen ja mám herpes – či tak dajak podobne, a on nato, že on to má od narodenia – to mal také znamienko, ja som na to úplne zabudla, že on také čosi mal pod nosom – no najradšej by som sa bola pod zem prepadla.

 

Mávate to aj vy? Ak áno, čo vám na to najlepšie zaberá? Ako sa s tým vyrovnávate?

 

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tak toto je vec, asi jediná z nekonečnej plejády rodinných chorôb, ktorá sa mne aj  bratovi aj našim deťom vyhla.

 

pri tom naša mama tým trpí celý život, a ako na nej vidím, je to sakra nepríjemná choroba, a sakra nevyliečiteľná, trochu potlačiteľná, ale to je tak všetko.

máva to na pere, veľmi zriedkavo pri nose, a veľmi bolestivé.

 

 

odklopem si : herpes som nikdy nemala, a dúfam, že už ani nikdy nebudem mať.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

teš sa a raduj, vie to život skomplikovať aj ked chce ísť človek k zubárovi...dokonca aj plánovanú operáciu mi kedysi kvôli hepresu odložili.

Počula som aj o takom prípade, že nejaký otecko bol pri pôrode a keď mu dali novorodenca na ruky, pobozkal ho na hlavičku. Lenže nikto si nevšimol, že otecko má herpes, a stalo sa, že maličkému to "sadlo" na oči a osleplo. Rodičia zažalovali nemocnicu, že ich na to neupozornili. Ale zrak to malému nevrátilo. Nepamätám sa, či to bolo v dajakých novinách alebo v televízii, ale dobre som si to zapamätala a teraz som to aj mladej povedala, aby si na také veci dala pozor...

Novorodenec nemá ešte žiadnu imunitu a to človek aj len so sopľom by mal mať masku, ak už sa musí priblížiť, nieto ešte s herpesom!

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

Na takéto problémy je dobrá marihuana, presnejšie povedané výťažok z nej a ešte presnejšie povedané, bez obsahu THC. Stačí boľavé miesto potrieť pár kvapkami a za niekoľko málo dní je po probléme. A mám dojem, že to funguje aj ako prevencia.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 rokmi...

už ho mám zas. Podozrivo dlho som mala pokoj, tak zaútočil plnou parou. Skúšam náplaste Compeed. neviem, či to má nejaké liečebné účinky, skôr nie, lebo je väčší ako včera, ale aspoň si o to nezavadím večne prstami a môžem sa bezbolestne najesť.

Ani k malej radšej nejdem.

:angry2: 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 11 mesiacmi...

Tak mne jeden nestač! Mám hneď dva kusy, pekne vedľa seba. To určite z tých stresov,  ale vždy lepšie ako infarkt, porážka, žalúdočný vred alebo zauzlenie čriev.

od rána ako som pocítila to svrbenie, som si to natierala, ale narástli, držali sa statočne a odolali aj mastičke. :(

Dala som si tú náplasť Compeed, nech ma to neotravuje pri jedení.

A to som sa chcela objednať k zubárke a na očné vyšetrenie, naberám guráž ísť na tú injekciu do oka. Lenže ak má človek herpes, zákroky na tvári sa nerobia, aby sa nebodaj nepreniesla nákaza.Ale ešte sa môžem objednať na endošku na štítnu, dúfam, že tie stresy nespustia rast tej hrčky, čo mám na štítnej žľaze.

A herpes sa ma bude držať teraz jak blcha psa aspoň 10 dní...ešteže nemám žiadne stretko s ľuďmi, ktorých vidím raz za 10 rokov...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

to mame sa celý život takto vyhadzujú z nervov a stresov herpesy na ústach.

 

a synovi afty, čo je bolestivé ako svfina, a má ich niekedy v kuse, jedno za druhým, a niektoré sa liečia desne ťažko.

ako decko som ich mávala, drhla alpou... iné moc nebolo. tým dnešným aftám alpa nehovorí nič, niekedy ani špeciálne vodičky ani domáce babské lieky... a je to bolestivý hnus ako herpes.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tiež niekedy mám aj afty, už som aj celú hubu mala znútra vysypanú od ďasien až po podnebie tak, že som bola znútra opuchnutá a kamoška sa mi smiala, že vyzerám ako smelý zajko v Afrike...musela som sa smiať aj ja a aj ten smiech bolel jak hovado...no a 2 kusy nestačia, už sa mi robí aj tretí kus...napchávam sa B-komplexom, celaskónom, a aj tak. Uff, ked sa darí, tak sa darí.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov