Skočiť na obsah

Byty - pôvodné, rekonštruované, interiéry


game

Odporúčané príspevky

to je cena ako u nás, tu dvojizbový 63 m2 100 a viac. v BA 120.
práve som kdesi čítala, že aj keď stojí práve trh s bytmi, s cenami sú niekde v himalájach

ale toto je fakt pekný byt... a variabilný.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Mne sa ten byt naozaj páči.

Má dobré pôdorysné riešenie, výhodou je jeho umiestnenie – nie je na prízemí a ani na najvrchnejšom podlaží, kúpelňa a WC sú samostatné.

Všetko v byte sa dá upraviť na svoj obraz – podlahy, kuchynská linka, obklady a pod., ale ... pri takej cene bytu asi záujem a aj možnosti vrážať ďalšie peniaze do bytu budú s veľkou pravdepodobnosťou minimálne.

 

Nevýhodou môže byť orientácia – byt má okná iba na jednu stranu.

Treba zvážiť aký je prístup k domu a možnosť parkovania /čo by boli určite ďalšie náklady navyše/.

 

Cena je naozaj dosť vysoká, ale zas – asi je to novostavba, všetci vlastníci, keď do svojej strechy nad hlavou investujú nemalé peniaze, budú sa o to svoje asi náležite starať.

A ak je to naozaj novostavba, tiež veková kategória vlastníkov bude asi primeraná, nebude tam prevažná kategória seniorov, ktorí by vyžadovali predovšetkým kľud.

 

Môže sa stať, že si kúpiš byt cez realitku ... bude síce lacnejší, ale do úpravy podľa svojich požiadaviek vrazíš ďalšie peniaze, a tak sa cena bytu predsa len vyšplhá nahor, dokonca možno aj do tejto výšky.

 

Všetky pre a proti treba zvážiť, ale myslím, že nikdy nenájdeš taký byt, aby si nemal pocit, že niečo tam bude predsa len treba upraviť.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Je to novostavba, teda skôr v tomto prípade sa ešte len betónujú základy, parkovanie by nemalo byť problém, lebo parkovacie miesto tam bude pri každej bytovke. Okná by mali byť na západ, ale to si ešte musím preveriť. Je to jediný voľný 2 izbový byt, ostatné sú už predané alebo rezervované. Lokalita je tichá pri lese, aj keď konkrétne táto ide dosť dole kopcom.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ináč zaujímavý paradox, byty sa stále stavajú, dražejú, populácia príliš nestúpa, skôr klesá (u nás), tak ako je možné, že je stále taký nedostatok bytov? Ako je možné, že keď sa začne stavať bytovka, tak behom krátkej chvíle je väčšina bytov predaná? Kto vlastne tie byty kupuje? Všelijakí špekulanti, ktorí ich chcú predať ďalej alebo prenajímať?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

za tepla... byty sú len na rysovacej doske, a už sú predané.
ovšem teraz to trochu stojí... skutočne to zastalo.... veľká výstavba tu neďaleko od nás - ktorého súčasťou je už pár rokov postavený a obľúbený komplex Bory Mall, má okolo seba obrovské pozemky, kde už začala plánovaná výstavba... ešte ani bager nezaryl do zeme, už boli kopy bytov predaných.... domy, byty, malo tam byť všeličo.
ovšem teraz predaj zastal... ceny neklesli, ale predaj zastal, a v tomto regióne zastali aj prenajímania...
nevieme prenajať byt už pol roka, pretože po prvé isté podmienky máme, /s predchádzajúcim bytom skúsenosti, napríklad/,
a okolité fabriky prepúšťajú.... kdečo je tu naviazené na VW...

nedávno som kdesi čítala že len novopostavených bytov je 5000 nepredaných... tak celkovo.
tiež nie celkom chápem, kto kupuje tie byty, ale keď sa špekuľuje na prenajímanie, to tiež nie je také jednoduché... kdejakých doslova nímandov, čo poskladá nejako dohromady zálohu, a potom ide vybývať ďalší byt, je hocikoľko...

aj preto sme už nemohli udržať byt v Šali - teraz sa s ním už rok trápi brat - za trištvrte roka tam mal štyroch podnájomníkov, jeden prestal platiť, druhý tam predával drogy, tretí klamal až sa hory zelenali a robil zlobu, ..... nakoniec tam má rozvedenú pani, ktorú najprv odmietol, s dvomi deťmi, nakoniec ju prijal a tá je najlepšia - ani deti nepočuť, slušní sú...

teraz zasa menili aj poskytovanie hypoték, celé je to nejaké divné, skutočne som už veľakrát premýšľala, kto tie všetky byty kupuje. netuším.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 5 mesiacmi...

Zena sa pustila do prerobenia kupelne v dome. Dobre ja to kvitujem, ale mne sa do toho nechce. Som lenivy. V pondelok zacala z bijackou davat dole povodne obkladacky, som sa siel pozriet aj skusil, nahovno to slo, ale prisiel jej pomoct svagor,ale za dva hodiny boli dole. Cast, potom v utorok rano mi povedala,ze aj vanu treba dat prec a obklad okolo toho. Mal som vypite(cas asi 19:00),ale dobre, snazi sa pomozem. Za hodinu aj vana aj obklad bol prec. 

 

Chce to pomozem,peniaze ma(ako spolocne - mame uspory). Co som jej pomohol doniest dlazbu,obklad(material). Tri dni som mal svalovku. Dnes to suchala aj som sestrou, steny od stareho lepidla malby - nateru. Ja som mal pracu. Aj zajtra budem mat aj dalsie dni. 

 

Vymyslela si to nech si to realizuje a dokonci.  Ta kupelna bude o 300 % krajsia ako bola dosial. Rozhodla sa vymenit vsetky radiatori a vlete prerobi ak kuchynu, ja som za. drzim palce.

 

Chcela to aj ja hned ako sme tam prisli pred dvomi rokmi, stale to bolo take iste, sa nasrala a preraba- ja som za - bude to tam krajsie a bude sa tam lepsie byvat. 

 

Ja by som to nikdy nespravil, lebo som lenivy. Neschopny. Slepy. Ja som vtom priestore zil a prisiel mi normalny. Chapem, ze to chce zmenit, nech meni, aj pomozem.

 

Majstra ma za 6 euro na hodinu. na obklady, aj dalsich si sama pozhanala.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Zacala to rozbijat  minuly pondelok. 

 

Sikovny chlap to ta za dva dni(mozno 5 dni ja ti neneoznam a nechcen abahat). Ale treba kupit vanu, umyvadlo a radiator.

 

Nejde to tak lahko. Oskrabane to uz ma. 

 

 

Nejde o tak rychlo,ale ja som jej velmi nepomohol. Napozajtre je pomozem.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Majster to od zajtra ide robit odstropu. Do dvoch tyzdnov by to uz mohlo skoncit. Mame kupelnu aj druhu dole,ale...

 

 

Mozem dat aj fotku, zminilusti ziadnu nemam. V buducnosti to bude krajsie a utulnejsie. Iste lepsie ako dnes.  Vlete nech sa zena pusti do kuchyne.

 

 

Dlazba,obklad stala do 500, polistiren,lepidla do 300, vana umyvadlo do 200-300- majster ak to spravy dobre je mi to jedno, a su tu este kunerari - ale ti budu mat zakazku aj na leto - zena chce novy kotol aj  nove radiatre.  Aj Novu kuchynu. Ale treba to spravit. Teda mozno sa do 100 000 vmestime.

 

 

Realne 15 000. Tie mame a nech sa na to vyuziju. bude to krajsie a lepsie sa u bude zit a snad aj bordel,a prebytocne veci aj nie nase vyhodime aby sa u dalo hybat. Aby tu uz nebol taky neporiadok. Zena prerobila byt - a prisla opat do neandortalu(ako tomu domu - treba ho prerobit. ). Ja sa jej necudujem, ze je nasrata - ale zas maju jej deti zahradu. Maju psa a macky. Teda este trosku sa musi zakusit. Ja jej peniaze na to zarabam. Ja by som o nikdy nevedel urobit. a len pomaham,ked sa mi chce a mozem.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

Tak si zijem. Jero lepsie o150% Len som bol dva mesiace  prachu. Zena este prerobi kuchynu tam sa viac da vyhrat.

 

Kupelna je a este spravy kuchynu. Bude to mat tak akoby chcela.

 

Cena prace 800. Cena slusna a slusna robota a som mu dal dal  ponuku aby my spravil schodisko.

post-1625-0-21295400-1583613500_thumb.jpg

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...
Dňa 21. 7. 2019 at 11:57, Sniper napísal:

A čo tento pôdorys?

 

post-2-0-97042000-1563703027.jpg

 

Mňa by zaujímal tento byt z pohľadu počtu izieb. Všimol som si, že úžerník (developer) tento byt (presnejšie pôdorys) predáva v dvoch rôznych lokalitách, pričom v jednej je označený ako 1-izbový a v druhej ako 2-izbový.

Že je tam jedna izba, je jasné. Ale je izbou aj obývačka, keď je od kuchyne oddelená len priečkou?

Kedysi (možno sa to používa aj dnes, ale už sa s tým nestretávam) existoval pojem 1,5 izbový byt, to boli byty, sú vlastne aj v činžiakoch na našom sídlisku, keď obývačka má v rohu kumbál, ktorý slúži ako kuchyňa. Tento kumbál nie je oddelený nijako od obývačky, teda dverami či chodbou a preto sa obývačka nepovažuje za plnohodnotnú izbu, slúži skôr ako jedáleň, či spoločenská miestnosť, ale nie ako súkromná izba. V rodičovskom 3-izbovom byte je kuchyňa oddelená od ostatných izieb chodbou (kedysi dokonca aj dverami, ale byt sa prerábal).

Podľa mňa byt na obrázku je plnohodnotný 1-izbový byt, obývačka pôsobí dojmom samostatnej izby, dokonca má aj vlastnú jedáleň, ale pre mňa hlavným kritériom je, aby kuchyňa bola oddelená od izby chodbou, keď nie je, obývačka nemôže byť plnohodnotnou izbou a toto predávať ako 2-izbový byt je len marketingový ťah úžerníka. Čo myslíte vy?

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

V UK aj v Kanade sa počet izieb počíta podľa počtu spální, u nás sa medzi izby počíta aj obývačka. V našom ponímaní sa taký byt zaradí medzi dvojizbové byty. Ak sa u nás predáva byt ako trojizbový, má obývačku, spálňu a detskú izbu, pričom všetky miestnosti sú uzatvárané dverami. To len dnes je trend mať v byte "otvorený koncept", akoby dvere boli zbytočnosťou a nikoho netrápia úniky tepla.

Čo je tu však veľká nevýhoda, obývačka je miestnosť, ktorá nemá ani jednu stenu plnú, všetky sú "rozbité" dverami a oknom. Tú miestnosť bude veľmi ťažko zariadiť, pretože ani jeden otvor sa nedá prekryť, všetky musia ostať prístupné a obývačka tak môže pôsobiť ako predĺžená chodba.

Obývačka nemusí byť od kuchyne oddelená chodbou, ale podľa mňa by mala byť od kuchyne oddelená dverami.

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 10 mesiacmi...
pred hodinou, Sniper napísal:

Mám takú minidilemu, ako by ste sa rozhodli vy? Kúpiť garsónku v hotovosti alebo použiť ešte nejaké úspory navyše + nejaký menší úver a kúpiť rovno 2 izbový byt?

Ja som kúpila rovno 3izbovy byt, sama, a už mám v nej aj rodinu. 

Ale to bol rok 2015, kedy môj byt stál 75k, teraz ide po 150k :odpadnem: Ale dnes je odlišná situácia ak by si mal kúpiť niečo väčšie, sám

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tak ako pise tyso, zalezi, co s bytom planujes. Ak mas kde byvat, tvoj byt je vacsi ako to, co ides kupovat a nemas problem splacat miniuver, siel by som do dvojizbaku. Ak ho chces prenajimat, co je asi tvoj zamer, tak si treba spocitat ci ti budu vediet platit najom. S najomnikmi je to vzdy, resp. takmer vzdy tazke. Potom nezabudni na danove priznanie, kde nemozes do nakladov zahrnut hypoteku, takze vsetko co "zarobis" musis zdanit. Kazdy rok hladat dostatok nakladov, aby si neplatil tomuto statu nekrestanske dane. 

Mozno uz vsak vela veci vies, len ja neviem, ze ich vies. Pisem z vlastnej skusenosti. 

A davaj pozor na potencionalnych najomnikov. Niektori vypadaju milo, aj sa tak spravaju a su to najvacsi hazli. Zmluvu si uzatvor podla osobitneho zakona, nie obcianskeho. Je tam minimalne 2tyzdenna vypovedna lehota. Ked budes chciet, pozriem sa na cislo zakona z mojich zmluv. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Z môjho pohľadu, z dlhodobého hľadiska garsónka nie je to najvhodnejšie riešenie. Možno nechceš držať na účte "umŕtvené peniaze", ale kúpiť garsónku, a potom ju prenajímať, to nie je to pravé orechové. Nikdy nevieš čoho je prenajímateľ schopný.

Nie raz si tu už spomínal, že uvažuješ o cudzine, to by tiež menilo situáciu, čo sa kúpy bytu týka.

Ak by sa však predsa len prikláňal ku kúpe bytu, skôr by som bola za kúpu staršieho, podľa možností neprerobeného bytu v už zateplenej bytovke, v dobrej lokalite, nie na prízemí, ani na poslednom podlaží. Teraz máš možnosť kúpiť materiál od výmyslu sveta, mohol by si svoj bytík upraviť podľa svojho vkusu a podľa vlastných požiadaviek.

Ale čo sa týka prenájmu, asi by som ťa od toho odrádzala ...

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Budem tam bývať, segre sa rozrastá rodina, tak sme si to čendžli, s tým, že mi dá ešte nejaké "všimné" keďže ide do väčšieho a ja do menšieho. Ja ako single s tým nemám problém, navyše mi výrazne klesnú náklady (úsporu môžem investovať do ETF, prípadne prechlastať), je to na kopci a na vysokom podlaží so spektakulárnym výhľadom na polovicu mesta, to je asi jediná vec, čo ma motivovala :hahaha:

Asi to tak spravím, však v budúcnosti nebude problém zobrať niečo väčšie. Pre mňa je aj podstatné to, aby som sa moc nezaťažoval nejakými úvermi, načo. Pozeral som inzeráty, celkom dosť sa zvýšila ponuka bytov a aj ceny klesli. Síce nie na 75k za 3 izby (to aj na rok 2015 bola luxusná cena), ale 2 izbové u nás na sídlisku idú už aj za 60-70k. Inak presne túto istú garsónku (len na nižšom poschodí) v tom istom paneláku nejaký týpek pred rokom predával za 85k.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...
Dňa 16. 12. 2022 at 11:09, Sniper napísal:

Síce nie na 75k za 3 izby (to aj na rok 2015 bola luxusná cena), ale 2 izbové u nás na sídlisku idú už aj za 60-70k. 

V 2015 to bola vysoká suma za 3izb byt, viem pretože som vtedy mala prehľad, 3izb byty v Dubnici n/V stáli štandardne 50k, 30 ročné. Toto bola 2r novostavba, takže za mňa jasná voľba. 

Teraz sú tie ceny katastrofálne, vie mi niekto povedať, ako si dnes mladí hľadajú bývanie?

 

Manželova sesternica s mužom kúpili v BA v troch vežiach 2izb byt, pre pár rokmi. Teraz by pri predaji mali zarobené do konca života :ozembuch:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Do konca života možno, keby si kúpili 3izbák v Sobranciach, ale keď predajú byt, tak predsa musia niekde bývať a v BA veľa neušetria, keby chceli do iného. Na Palisádach sa predávali byty tuším aj za milión a to sú domy, ktoré boli staré už za Rakúsko-Uhorska.

To ako sestra, keď kupovala ten 1 izbový tuším v 2014, tak stál 31k, teraz by ho vedela predať možno za 70k. Ale čo z toho, keď na 2 izbový by potrebovala ďalších 20-30 a na 3 izbový možno aj 40? A to hovorím o cenách starých bytov.

Teraz som našiel v archíve v Messengri, že jedna moja známa v marci 2016 kúpila 2 izbový v ~40 ročnom paneláku neprerobený za 45k, za mesiac išli ceny priemerne o 5k hore. Takže v 2015 3 izbový v novostavbe za 75k mohla byť taká akurát suma, ale záleží od stavby, lokality, kvality jadra atď, to vie robiť dosť rozdiel, takže nemá moc veľký zmysel porovnávať. Ale naisto viem, že v tých rokoch novostavby 3 izbové boli u nás niečo cez 80k najmenej, začiatkom roka 2015 som si dal v banke spraviť analýzu možnosti financovania na hypotéku, tak si pamätám. 

Dnešné ceny sú pokrútené vplyvom extrémne lacných hypoték z posledných rokov, ale ako sa to bude vyvíjať ďalej, to sa dá len ťažko predpokladať (podobne ako pri investovaní), treba len sledovať krátkodobé pohyby a podľa toho sa zariadiť. Teraz keď je energetická kríza a vysoká inflácia, tak viacerým sa investičné byty neoplatí držať, príp. prenajímať a ak potrebujú peniaze, tak sa ich zbavujú. U nás som si všimol, že je lepšia ponuka starších bytov a zlacneli o niečo. Keď ľuďom skončia fixácie, tak im hypotéky zdražia, pri tých luxusnejších to môžu byť dve-tri stovečky mesačne. Niektorí ľudia možno tie byty radšej predajú a pôjdu do menšieho. Drahšie hypotéky by mali zlacniť novostavby, lebo lacné a teda ľahko dostupné hypotéky enormne zvýšili záujem o kúpu nehnuteľnosti, takže ceny mali kam rásť. Teraz ale taký dopyt nebude, ale zas aj stavbárom vďaka inflácii zdražel materiál a tie byty preto cenovo nejako extra dole nepôjdu, možno o 15% max 20%. Skôr to vyzerá na krízu v stavebníctve, ale toto všetko sú hypotézy, takže platí to čo som písal vyššie, že sa treba pozerať na to z krátkodobého hľadiska a každý nech sa zariadi podľa svojho. Keby sme vedeli, ako budú rasť a klesať ceny bytov najbližších 10 rokov, tak sme milionári všetci.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Pre príklad použijem ponuku firmy, ktorá stavia o nejaké tri ulice od mojej

  • 2 izbový - 53.22 m2 + loggia 154.700 €
  • 3 izbový - 81.74 m2 + loggia202.200 €
  • 3 izbový - 89.06 m2 + loggia236.700 €
  • 2 izbový - 44.14 m2 + loggia126.000 €

Pred 2 rokmi ten najmenší predávali za nejakých 90 000, už vtedy sa mi to zdala vysoká cena, keďže je to len 44m2.

Keby som potreboval zobrať 126 000 na 30 rokov za 2% úrok, mesačne by som platil 465€. To by ešte ako tak išlo.

Ak by úrok stúpol na 4%, tak by to bolo 601€. To už by bolo len tak tak. Väčší problém je, že mne by hypotéku na 30 rokov už asi nedali. Teda... banky to robia, čím zvyšujú podiel tzv. strieborných hypoték, veľa ľudí bude svoje byty splácať ešte na dôchodku. Ja skôr by som mal rátať na istotu a max 20 rokov, to by bolo 637 resp. 763€ mesačne a to je dosť - toto sú ceny, ktoré pre bežných ľudí sú už likvidačné.

O tých väčších bytoch ani nehovorím. Pri tom najväčšom to vychádza pri 30 rokoch na 872 resp. 1127 mesačne. Akurát pre veľmi bonitných klientov, čo nemajú veľa iných výdavkov by to malo byť ešte relatívne OK. Boli časy keď hypotéky boli aj za 6-7%. Ale nie pri takýchto cenách.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov