Skočiť na obsah

(de)Generácia sprostých?


Sniper

Odporúčané príspevky

Dnes zena podavala trestne oznamenie na rodicov(vraj musi), ze dieta nechodi do skoly - dobra robota. Kazdu chvilu volaju rodicom, aby si prisli pre zavsivane deti. Do tej istej skoly som chodil aj ja. To je neskutocne.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 týždňami...

A platené sú aj ZŠ. A nielen štátom.

Ak tatko/mamka venuje sponzorsky pár sto Eur, tak si myslí (a je to tak!),

že môže zasahovať do hodnotenia svojej ratolesti.

Do učiteľstva dosť vidím - učiteľka je manželka, 2 švagriné, švagor, bola ňou aj moja mama

a sám som učil na SOU externe 2 roky... Aj dnes vediem astronomické krúžky a robím letné tábory.

Pár zážitkov:

Manželka chcela dať prepadnúť žiaka, ktorý mal známky 5,5,4,5.

Prvý pokus o opravu = 5, druhý pokus 5.

Riaditeľka s 5-kou nesúhlasila. Manželka ju napriek tomu dala a riaditeľka napokon ZRUŠILA.

Ešte krajšia vec:

Cez hodinu učiteľky vybehli na chodbu, lebo tam bol krik.

Na chodbe sa "rozprával" kolega telocvikár s oboma rodičmi.

Tak sa ho potom cez prestávku pýtali, o čo išlo.

"Ako je to vraj možné, že sa chlapec na telocviku spotil".

A my sa čudujeme, prečo tie deti sú také, aké sú?

Degenerované?  Vôbec NIE! Genetika nepustí - SÚ ROVNAKO BYSTRÉ AKO MY.

Problém je, že sa nemusia učiť!!! Čo nemá displej, to sa im neráta.

Ja občas doučujem a moje skúsenosti sú také,

že z trojkára/štvorkára za pár mesiacov urobím jednotkára/dvojkára.

Nie preto, že som dobrý ja, ale preto, že na to majú tie decká. Len ich treba motivovať!

Ale chcelo by sa vám motivovať naraz 20-30 detí,

z ktorých 90% si robí, čo sa im zapáči? Dá sa. Ale aj ten kôň je len človek.

Nezávidím učiteľom a nečudujem sa, že mnohí rezignovali.

Držím im palce!

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja to vidim tiez na nasej cinnosti - chodime robit besedy, prednasky a podujatia pre skoly z oblasti ochrany prirody. Dolezite je deti zaujat a udrzat ich pozornost. To je samozrejme rozdielne podla veku deti, ale treba to aj vediet, tiez nie kazdy z kolegov je na to vhodny.

Ale som rad za kazdeho ziaka, u ktoreho vzbudime zaujem o prirodu. Nech je to len jeden-dvaja z celej triedy.

 

O dva tyzdne ideme s manzelkou pomahat v obci s podujatim ku Dnu deti. A chceme im ukazat, co este asi na vlastne oci nevideli - velke indianske tee-pee a pobyt v prirode v sulade s jej zakonmi.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ja popri svojej robote raz do týždňa mám krúžok na škole, kde učí moja dcéra, ide o spev ľudových pesničiek, pokúšam sa ich naučiť za klavírneho doprovodu nejaké tie ľudovky. Sú to malé deti, prváci, druháci a jedna piatačka. A tiež, len niektoré z nich aj majú hudobný sluch. A tak mi ostávajú úplne jednoduché pesničky, a moje plány, čo som s nimi mala kým som s tým krúžkom začala, šli úplne bokom. Aj tak, niekedy to celkom ide a snažia sa, inokedy mi tam tri decká spievajú a ostatné behajú po triede. Keďže je to krúžok, a nie riadna hodina, nechcem im z toho urobiť galeje, a tiež, je mi jasné, že hodinu a pol sa sústrediť a sedieť na zadku po tom, čo sedeli celé vyučovanie, je pre nich temer nemožné, Len nechápem, prečo sa mi tam prihlásili niektoré deti, tie, ktoré spev nebaví. Kedysi sme s kamoškami mali v kulturáku tiež dačo podobné, ale tam tie decká to bavilo, a tiež to boli malé deti. Tam som ale mala výhodu, že tých, ktorí boli hudobne hluchí ale mali dobré pohyby, som šikovala kamoške do tanečnej zložky, čo tu nemám.

Teraz som ich začala po jednom pripravovať na besiedku, a to sa väčšine páči, ale sú tam dvaja takí, ktorí sa toho, že by mali niečo z toho, čo sa naučili, aj predviesť, boja, musela som ich ubezpečiť, že to nie je súťaž. Ale zasa niektorí z nich by na besiedku nacvičovali doaleluja.

Na jednej strane ma teší, keď sa decká snažia a chcú skúšať aj nové pesničky, na druhej naozaj netuším, prečo tam chodia tí, ktorých to nebaví, a tak sa mi zdá, že namiesto speváckeho krúžku by im lepšie sedel nejaký atletický (beh cez prekážky) či iný s pohybovými aktivitami. Ale sú to všetko milé deti, aj tí výmyselníci, niekde v tábore by som jasala, keby som vyfasovala do oddielu hociktoré z nich.

Ibaže ľahšie by sa mi s nimi pracovalo, keby tam boli len tí, ktorí sa chcú učiť pesničky - parom aj vezmi občasný falošný tón - a ktorí si aj radi potom zaspievajú, čo sa naučili. S rodičmi som zatiaľ nijaké problémy nemala. Toľko moje skúsenosti. lenže nejaký krúžok a riadne vyučovanie, je rozdiel.

A tiež nie je jedno, čo je to za školu.

Niektoré školy, aby sa udržali, radšej nechajú prejsť bárskoho. nech mi nikto nehovorí, že aj pri testoch - či už deviatakom, alebo maturitných, im nikto nepomáhal. Buď im pomáhali samotní dozorujúci učitelia, alebo ich nechali jednoducho odpisovať od tých lepších. prečo inak by potom 4 a 5- kári napísali test na 80 alebo aj viac %? Možno že im dodatočne aj sami učitelia, len aby mali už od nich pokoj, priamo v tých odpoveďových listoch opravili zlú odpoveď za správnu. Aj by som to chápala, komu sa chce za taký plat jedovať ďalší rok s nejakým dementom, či lenivcom, alebo dokonca naťahovať s rodičmi dajakého rozmaznaného fracka? Ako to vykoreniť? Toť otázka.

A tiež nechápem, načo sú dva opravné termíny maturít. jeden bol v apríli  a písal sa spolu s riadnym termínom, a druhý bude ešte na jeseň. Ako keby nebol dosť jeden. rada by som vedela, kvôli komu toto bolo nariadené, ktorý maznáčik nezmaturoval a potreboval opravák navyše. Silne pochybujem, že keď sa dakto neučil 4 roky, tak za 2 mesiace sa naučí, na čo celé 4 roky prdel. A silne pochybujem, že co komu zhůry nebylo dáno, v apatyce koupí za 2 mesiace...

Mňa ale zaujalo, čo som včera počula v správach, ide o novelu zákona o tom, kto môže kandidovať za poslanca. Nuťž, každý, kto má maturitu, a je jedno, na akej škole, a z toho vychádza, že ak dakto s mentálnou retardáciou absolvoval osobitnú ZŠ a potom zmákol nejakú súkromnú školu, ktorú mu platili rodičia, a dostal sa až k maturite, ktorú v´daka rodičom či vďaka vyššie uvedeným praktikám dajako s odretými ušami zdolal, tak aj takáto osoba, ktorá nebola zbavená svojprávnosti, môže kandidovať, byť zvolená a rozhodovať o nás...

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/320221-deviataci-z-hladovych-dolin-skoncili-v-testovani-najhorsie/

 

Vzdelanosť detí v regiónoch s vysokou nezamestnanosťou sa prepadáva. Ukázali to výsledky monitora deviatakov, ktorí mali v testovaní v priemere podstatne horšiu úspešnosť, ako je celoslovenský priemer.

 

Ano - rad by som si pozrel konkretne vysledky - jednotlivych skol - Zakladnych skol. Na nete su stredne skoly. Kazda jedna.

 

Hladova dolina. neviem ci viete si predstavit co je ozaj hladova dolina. to si neviem ani ja. Priklad okres Revuca ma tri doliny. Niekto povie ,ze Revuca tam je to uz zufalstvo - je aj nieje - k nam patri aj dolina Sirk az gemerska ves a dalsia dolina Ratkova az Gemerska ves. S tych hladovych je najhladovejsia iste ta Ratkovska dolina. Inak ratkova bola aj okresne mesto a v minulosti tam bolo aj gymnazium.

 

 

http://www.zsratkova.edu.sk/

 

Dva tyzdne dozadu som sa tam zastavil. Kravcik,ked sme sa debatovali na prednej hore - ze maju pekne namestie. V celku hej. na pomery.Minuly tyzden som siel cez Jelsavu - velky dom - mestiansky - dvojposchodovy - do roka tam nebude - zmije ho dazd(chyba mu pol strechy).

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Priklad mate tu pokladnicku co nevie mozno pri prvej platbe spravne vydat .  Ale ja ju poznam ona to nebude asi schopna ani o 10 rokov. Aj ked snad ju tak dobre nepoznam . teda ze sa mylim.

 

Podnikatel(este nieje moj klient) - tiez mladsi ako ja - mi telefonuje ako ma napisat fakturu. Co v zivote nevidel fakturu, nema internet? Prevadzkuje krcmu.

To uz viem ,ze to je pruser. Skonci velmi rychlo - skrachuje.

-----------

Iny priklad, tiez zacali podnikat - dnes som sa snim bavil treti krat. Prvy krat mu volal(aby sa zastavil podpisat protokol,presiahol obrat na DPH a prisli si to skontrolovat) - danovaci mi dali jeho telefonne cislo - ja som ho nemal - nepotreboval.

Naraz neabsorbuje vsetko - ani mna vsetko nenapadne na co sa ma pripravit. Ale vidis na nom - aj ake ti dava papiere - ci hospodarenie, ci ako reaguje pri rozhovore - ze bude aj slusny - aj uspesny. Takychto mam rad.

 

Ti dvaja su tiez slusni ale blbi.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

je velmi smutne, ze dnesna generacia neovlada veci, ktore k zivotu nutne potrebuje, z mojho pohladu je to ovladanie vypoctovej techniky a tiez, co spomina Slimak, zakladne veci suvisiace s podnikanim.
Dalo by sa povedat, ze nie kazdy ma bunky na vsetko, ale ak raz idem podnikat, tak aspon narabanie s prvotnymi uctovnymi dokladmi musim zvladat...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dceru mam prvacku na gymnaziu a minuly rok musela robit ako vsetci deviataci prijimacky na strednu skolu, dokonca na obe vybrate skoly. Nastastie spravila na obe a bola "nad ciarou" a teda ju prijali. Ale mala spoluziakov,  ktori skoncili pod ciarou a teda neboli prijati na skolu, takze o tom, ze skoly vezmu vsetko nie je celkom pravda. 

Ale chcela som o uceni a degeneracii :D. Tak napriklad jazyky. Je totalne mimo zo slovenciny, pretoze podla vsetkeho nema dobry zaklad zo zakladky nakolko sa im neustale menili osnovy a oni boli generaciou ziakov, ktoru zastihla skolska reforma a tak pocas druheho stpna na zakladnej nemala tristvrte roka knihy a nic ine sme nerobili len prefocovali a poziciavali. Miesto knih nosila harky papierov..a to este nevravim o tom, ze mala neustale zmenu v uciteloch ani jeden rocnik sa jej nestalo, ze by jej nezmenili dvoch-troch vyucujucich..dovod: tehotenstvo uciteliek, staznosti na ucitela, lepsi flek ( hlavne opustenie krajiny) a podobne. 
Uz teraz mam obavu, ako zmaturuje zo slovenciny...neviem, ci ma dostatok hodin materinskeho jazyka, ale urcite ma viac hodin cudzich jazykov...nie je flakacka, povedala by som, ze dobre vedela ake narocne bude studium na gymnaziu, ale niekedy vidim, ze pada vycerpanim, preto sa jej snazim aspon volny cas nejak zvacsit...nemyslim, ze treba vsetky decka hned hadzat do jedneho pytla, nechcem si ich vsak ani zastavat, viem, ze su medzi nimi aj taki bez chrbtovej kosti a ze je v tom chyba ako rodicov, tak aj ucitelov, ale tiez aj okolia v akom vyrastaju a pohybuju sa. Ci si to postupujucim vekom uvedomia.....asi je dobre sa pozriet na seba do zrkadla, aki sme my...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

môj priateľ učí na priemyslovke, každý rok sa im hlási menej a menej žiakov, takže sa fakt snažia zobrať každého, tohto roku tuším neprijali len jedného či dvoch záujemcov - o tom jednom viem, že získal v prijímacom konaní asi 40 bodov - maximum čo sa dalo získať bolo 450, minimum 100, priamo z prijímacích testov sa dalo získať 200 bodov, zvyšok boli body za prospech na ZŠ, olympiády a rôzne iné aktivity... gymnáziá si určite môžu vyberať viac... čo sa týka učenia, ak narazia učitelia na žiaka, ktorý má o nejaký predmet naozaj záujem, hýčkajú si ho a sú ochotní sa mu venovať aj mimo vyučovacieho času... mnohí žiaci sa však snažia školu len nejako bezbolestne prežiť (stále píšem o priemyslovke, lebo to mám z prvej ruky)... ale niektorí z toho snáď vyrastú - môj synovec celých 12 rokov základo- a stredoškolských štúdií krútil hlavou, ako kohokoľvek môže škola baviť, bral to ako nutné zlo, a včera sa mi v rozhovore priznal, čoby vysokoškolák so skončeným prvým ročníkom, že ho mnoho predmetov z jeho štúdia baví a že sa dokonca často teší aj do školy :-)

 

littlewitch, tvojej dcére by možno uľahčilo život pár hodín doučovania zo slovenčiny, dohnať základy, aby sa pri ďalšom štúdiu netrápila... bývalá kolegyňa tak riešila problém so synom deviatakom, tiež mal kdesi zmeškané základy (oni sa asi tri krát sťahovali a mladý menil školy) a v slovenčine jednoducho plával a už voči nej mal priam averziu, keďže stále nosil zlé známky... potom začal chodiť na doučovanie, doučil sa tam všetko, čo mu chýbalo a zrazu začal nosiť domov lepšie známky a aj Monitor napísal s dobrými výsledkami, a dokonca ho to začalo baviť...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

trini, mas pravdu s tym doucovanim, uvazovala som nad tym, ma doucko z angliny, velmi jej to pomohlo, ono predsa je nieco ine, ked sa dietatu venuje samostatne ucitelka,ako ked ma celu triedu, v ktorej pozornost kolise od ziaka k ziakovi, len potrebovala by aj doucko z chemie aspon pol roka - rok len casovo to ma dost vytazene chodi  dvakrat do tyzdna na sport, to ma do vecera...ale nejak to musime poriesit :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

 

Od rána si můj telefon ještě ani na chvilku neodpočinul. Vyrážím dnes s dětmi ze své třídy na víkendovou výpravu, balím krosnu a najednou pípá esemeska: Omluvte prosím Honzíka, nečekaně nám přijela babička.

http://respekt.ihned.cz/c1-62343200-skolni-vylet-v-mobilnich-casech

 

ci uz je to nadnesene, alebo trochu fikcia, tiez to o niecom vypoveda... pre silnejsie povahy odporucam aj diskusiu pod clankom

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

 

 

Jste ředitelem Střední školy stavební a dřevozpracující v Ostravě. Jak dopadli maturanti u vás?

Máme nástavbové studium a maturitu udělalo přibližně 85 procent studentů. Nebyl to takový propadák, protože my máme opravdu velký odpad už během studia a pak to u maturit není až tak divoké. Ze studentů, kteří nastoupili k dennímu studiu, to dokončí průměrně 50 až 60 procent, u dálkového studia, které se dělá při zaměstnání, maximálně 40 procent. Tam je úmrtnost obrovská.

Zdroj:http://zpravy.idnes.cz/rozhovor-k-vysledkum-maturit-dkk-/domaci.aspx?c=A140620_123409_domaci_jj

 

Polovicu ziakov vyhodia este pocas skoly a aj tak im 15% neurobi maturitu.

 

-------

Vcera na obed mi niekto zvoni, klopka na dvere. Mlady agent od Slovakia energy. Povodne som si myslel, ze je od RWE,tak som hladal aj fakturu ,ci si ho pozval dnu,kvoli zlave. vraj bude cca 130 euro rocne(celkovo platim cc360), pri jedinom poplatku,aj si ho nasiel - ale ja ho mam za cely rok 109 eur. Otvoril kufrik a tam tie zosity s logom SE a zacal don mi kreslit - ze RWE vzmenim za SE , ze to je slovenska spolocnost co ma mensie poplatky. Ja ze nech mi napise pocet jednotiek 1600 nieco krat aky poplatok(ani to nevedel,ani ja), nech mi vypocita usporu. A on ze to nevie , ze tam robi tyzden - ale skuseni kolegovia mu povedali co ma rozpravat. 

Este predtym sa pochvalil, ze tiez ide studovat ekonomiu.

 

Tak som vstal, povedal,ze nic podpisovat nebudem a idem na tenis. nemam nanho uz cas.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

http://respekt.ihned.cz/c1-62343200-skolni-vylet-v-mobilnich-casech

 

ci uz je to nadnesene, alebo trochu fikcia, tiez to o niecom vypoveda... pre silnejsie povahy odporucam aj diskusiu pod clankom

Dal som članok a par prispevkov v diskusii. Ďalej som už fakt nemohol. Je to len pre silne povahy. Ľudska hluposť rules.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja sa priznam som nic nenormalne v tom blogu aj v reakciach nevidel. Pravda je asi niekde v strede - a viem sa v zit do situacie aj rodica aj ucitela aj deti.

Prijemne ma prekvapilo, ze aku maju v cechach tradiciu chodit s detmi na tie trampy - neviem ci to je aj u nas. Ja som to nezazil. myslim, zo skoly - nie letne tabory. U nas ak sa chodilo na plavecky, ci lyziarsky vycvik.

 

-----

 

Ale rodicia - su mozno dnes ini. Viac sa boja. Ja keby ,ze zverim dieta ucitelovi - ci hocikomu - ze mu doverujem - uz by som ho nekontroloval. Na zaciatku by som sa opytal,ci nepotrebuje s niecim pomoct a na konci podakoval - za jeho pracu.

 

Ked som mal ja 15-16 rokov - cez leto sme isli raz na stanovacku, 3-4 chalani - jeden rodic na odviezol cca 30 km od domu(na Teply vrch) - vylozil - asi ostal kym sme si postavili stan , ci stany - povedal aby sme velmi "nezlobili" - a uz potom len ciara za nim. :)  po dvoch nociach, ked doslo jedlo a pitie,peniaze sme sa nejak dostali domov - mozno aj ten rodic sa pre stany vratil - ale niektori co sa nechcelo uz cakat sli domov po vlastnej osi.

 

 

Viac sa boja - vid mojho svagra, zakaze ci neodporuca 18 rocnemu chalanovi(co je rozumny - silny a ma prechodeny svet) sa bicyklovat. Pritom ,vcera niekde 60 km bol, zajtra ide som mnou - moj favorit je opraveny - ale trasu som skratil 170 km by som asi isto nezvladol - bojim sa aj 80 km(pojdem blizsie k cielu na aute, ja do Kokavi a odtial na Polanu,chalana vylozim uz v Klenovci,nech sa zahreje a trochu unavi). Chalan pojde 90 km. Dve kopce s prevysenim 600 metrov. Celkovo 4(ja pojdem "len" tri).

 

Priklad - ja som tury na bicykli robil asi ako 10-11 rocni. Vtedy mi kupili rodicia favorit, a pamatam si ako som obiehal ruskych vojakov v Kamenanoch. oni odisli asi v 1991 a vtedy som mal 12-13.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ak sme isli Zejmarskou roklinou na Geravi som sa spytal, zeny ci by tadial isla s triedou na vylet. Ona ze aj hej - jediny problem,ze tie deti by nemali adekvatnu obuv(ani my pred vyse 20  rokmi sme nemali vibrami ja iste nie - naco by mi boli). proste taku nemaju a ich rodicia, im ju nekupia. Teda by tadial sli v teniskach. My sme tam boli na vylet(aj nocovali asi ako 8smaci na Dedinkach) a poznal som to vlastne od vtedy. Ja by som tam sa bal ist s detmi aj ked moj 6-7 rocny chlapec to zvladol.

 

Inak najlepsi ziak 9viatak z oboch tried na zakladnej skole kde uci zena bude mat 3jku z anglictiny. mal asi 10znamok co som videl 3 jednotky aj 3 patky apotom medzi tym. Ja som bol z jazykov tiez trojkar. Na nemcine sme mali vacsiu sekeru - teda som sa musel viac ucit. 5tku som nemal nikdy. Jednotku asi raz. Ja som chcel mat dvojku ale niekedy nevydalo. Ale ja som sa ci uz na tu dvojku musel nadriet, aj na trojku.

 

Ten chalan, ci ziacka keby makala ako ja kludne mohla mat jednotku na vysvedceni.Ak ich dokazal dat 3 - pri vacsej snahe aspon porovnatelnej s mojou by ich mozno dala aj 7. A samozrejme viac by vedela.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ona ze aj hej - jediny problem,ze tie deti by nemali adekvatnu obuv(ani my pred vyse 20  rokmi sme nemali vibrami ja iste nie - naco by mi boli). proste taku nemaju a ich rodicia, im ju nekupia.

To ale predsa nie je vec školstva ako takeho, ani školy či učiteľov ale nezodpovednosť rodičov. Nepošlem dieťa predsa do lesa v šľapkach. A na celodennu turu bez nejakeho nepremokaveho oblečenia. To môže len debil.

 

My sme na tury chodili aj do ťažšieho terenu. Aj na zakladnej aj na strednej. A žiaden rodič nevyplakaval že hento alebo tamto a že moje dieťa toto alebo ono.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

To ale predsa nie je vec školstva ako takeho, ani školy či učiteľov ale nezodpovednosť rodičov. Nepošlem dieťa predsa do lesa v šľapkach. A na celodennu turu bez nejakeho nepremokaveho oblečenia. To môže len debil.

 

My sme na tury chodili aj do ťažšieho terenu. Aj na zakladnej aj na strednej. A žiaden rodič nevyplakaval že hento alebo tamto a že moje dieťa toto alebo ono.

Sme asi rovnaky rocnik. Neviem ako u vas - ale aj ked bol niekde vylet - sprenocovanim. Rodicia nevedeli kde deti pojdu. islo sa tam na rozhodnuti ucitela - ci inak akcneho rodica( unas to bol ten isty rodic ako co nas viezol na teply vrch - vtedy abstinent - 5 rokov predtym - alkac na pohladanie - ucitel co sa stratil detom  co isli na sutaz do presova - vlakom, nepije 25 rokov). A ten clovek musel zhodnotit ci ideme ci nie. Ako ja ked idem na vylet s rodinou. Pomylit sa moze aj on aj ja. Alebo mat smolu.

Rodic nevyplakaval - lebo ho to netrapilo, ci o tom nevedel.

 

nepremokave oblecenie, ci poriadne topanky - to v minulosti nebolo tiez bezne. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ale trápilo to rodičov aj vtedy, len nehysterčili ... decká vymýšľali aj kedysi, ale teraz rodičia preháňajú úplne všetko.
bez mobilu, bez telefónu, poslali nás na tri týždne kamsi k medveďom, isteže sa o nás báli ... ale tak zdravo.

oblečenie - za našich čias:  kto mal pionierky, bol frajer. väčšina nosila kecky či botasky, a nepremokavé oblečenie spravil umelý farebný pršiplášť, zrolovaný do valčeka schovaný v ruksaku - kto mal ruksak.

väčšinou to bol vypožičaný "chlebník" krížom cez telo.

 

/ dokonca si na seba pamätám - v ktoromsi pionierskom tábore som na nohách kohosi videla prvýkrát pionierky - to som bola tuším z prvej triedy ... šup hneď na tri týždne ... žijem. /

a veľká väčšina nás prežila, rovnako ako teraz. tie decká dnes nedokážu pre samú opateru rodičov ani samostatne myslieť. teda dokážu, len ich treba nechať. ten učiteľ píše dobre.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nepremokave oblečenie sice bežne nebolo ale pršiplašť ano. A aj nejake kožene topanky ktore hneď nezmokli sa našli. To je ale jedno. Dnes su toho plne obchody, vyber je obrovsky a nestoji to žiadne veľke peniaze. Takže to určite nie je vyhovorka že dieťa nema vhodny vystroj. To len dnešni rodičia a deti su precitliveni. A stači že sa dieťa trochu posťažuje hoci aj uplne neopravnene a hneď je problem. Su extremne rozmaznane. Vidim to každy deň.

 

A v tej diskusii je to obzvlašť extrem. Učiteľ je vinny z toho, že vonku prši. To je na psychiatra.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ale trápilo to rodičov aj vtedy, len nehysterčili ... decká vymýšľali aj kedysi, ale teraz rodičia preháňajú úplne všetko.

bez mobilu, bez telefónu, poslali nás na tri týždne kamsi k medveďom, isteže sa o nás báli ... ale tak zdravo.

Game ty rozpravas o prazdninovych taboroch. A tam vie kde posiela dieta na 3 tyzdne aj ho pripravi. Na jednom ci dvoch taboroch som sa zucastnil. Inak v tych taboroch neboli ziadne tury. Tam bolo aj 150 deti ci viac deti, co ja spominam, su skolske dvojdenne vylety - ..

Na tri tyzdne inak vybavis dieta ako na den - a v tabore mas ine deti ako vtriede - vsak, ci nevidite rozdiel?

 

 

rayen - bezne si to ani dnes nedovolia naco?  Oni nevedia co je to tura. A vies v com chodia moje deti na tury? V zimocnych topankach.

 

Do jaskyne sa to hodi a do kopcov tiez. Je pravda dcera ma dobru obuv(kozenne topanky) - chalan co to aj ozaj vysliape nie. jemu nieco musim kupit.

 

Plne obchody - ale na to musis mat.

 

precitliveny rodicia - ja suhlasim - 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

slimak

 

a nie je to jedno ? podstata je inde :

 

či výlet, či tábor, deti išli vlakom či busom, preč od rodičov, v botaskách, sami, BEZ MOBILU, s jedným pršiplášťom, a rodičia nejančili.

 

 

/ a pokiaľ si spomínam, aj v táboroch sme chodili na celodenné túry ... tam som prvýkrát v živote vyliezla kamsi na salaš, do kdejakých jaskýň a ešte kdekade inde ... robili to po skupinách, ale veru robili túry, nabalili suchú stravu, a išlo sa.

nielenže do tábora na celé týždne, ale v rámci tábora na cesty vlakom kdekade a na túry ...

a samozrejme okrem toho školské výlety /

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Rozdiel v tom nevidime, pretože žiaden nie je. Nenecham isť predsa decko či na deň, či na mesiac nevybavene. A nebudem okolo toho robiť cirkusy keď zmokne, rozbije si koleno alebo niečo podobne.

A keď už ho patrične nevybavim tak z toho nebudem predsa viniť učiteľa keď za to môžem ja. A o to v tom članku ide.

 

Zimne topanky su v podstate to iste čo trekovky. Akurat zateplene. Takže to je v pohode.

 

Že na to musi mať je uplne hlupy argument. Nestoji to o nič viac ako iny druh oblečenia, iny druh topanok.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja som bol vlastne v troch taboroch. Prvykrat este som asi ani do skoly nechodil - na Hradku - ROH zastava kazde rano nastup(umrel v tedy otcovi otec). Druhy krat na Latkach  - a treti raz niekde pri Sali - kde mate to kupalisko.

 

Jedno to nieje. 

 

Zenina trieda nesla na ziaden vylet - nepridali sa ani k osmakom. Ich rodicia nemaju ci nedaju na to peniaze - proste nemaju na to tie deti. Isli na vychadzku do prirody blizko mesta - aspon nieco - podobne som robil aj ja kym som nemal auto.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov