Skočiť na obsah

weirdo

Odporúčané príspevky

Zdravicko,

 

zacinam uvazovat o vlastnom byvani a ako kazdy bez par mega na konte zacinam uvazovat, kde na to nahrabat. Uvaha je - hypoteka alebo druzstvo. Tu zacina moja bezvysledna uvaha, lebo tomu nerozumiem.

 

Nasiel som byt za cca 1.7 mil CZK

 

tento sa da kupit v hotovosti, na hypo, alebo na druzstvo. pre referenciu http://www.druzstevni-novostavby.cz/reality/novostavba-2-kk-40-m2-slapanice-u-brna-bez-hypoteky-0024

 

U druzstva su nasledovne platby:

30% na zaciatok - cca 520k

70% (anuita) v mesacnych splatkach pocas 20 rokov - tieto su 7800, z toho mi na zvysny 1.2mil vychadza cca 5k mesacne, zvysok je inkaso.

 

Pisane je, ze po splateni anuity mozem poziadat druzstvo o prevedenie do OV.

 

A tu sa pytam - kde je catch??? nemam namysli, ze nie som papierovy vlastnik, ale keby to vsetko bolo take pozlatkove, ako sa zda, kazdy by sa vykaslal na hypo a siel do druzstva. jedina vec, na ktoru som realne prisiel, je, ze tych 520k bud mam, alebo si ich musim pozicat zo stavebka na vyssi urok, nez hypo. to by som ale asi ani nepotreboval riesit. naopak, odpadava problem s obehavanim bank a hryzenim si nechtov nad schvalia - neschvalia.

 

ak niekto vie, kde zaplatim tie extra money za zdanlivo bezurocnu pozicku, alebo je to vsetko naozaj take uzasne, ako vyzera, podelte sa.

 

dakujem

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

neviem, ako v Cechach, ale na Slovensku (bytove) druzstva uz prakticky zakapali

jedna vec je, ze hamizni ludia chcu mat vsetko v osobnom vlastnictve a druha, ze tento stat urobil vsetko pre to, aby zlikvidoval druzstva - nielen rolnicke, ale aj bytove a ine

my sme donedavna byvali v druzstevnom byte, uz ho mame v OV, pretoze ziadna banka, ani komercna, ani Statny fond rozvoja byvania, ani banka v ktorej mame roky-rokuce ucet a splatene ine uvery, tak nam nechceli dat uver na zateplenie bytovky

nakoniec sme byty previedli, ale druzstvo sme ponechali ako spravcu

 

kazdopadne ja nevidim problem v najme druzstevneho bytu, avsak financne zalezitosti, ktore spominas, neviem posudit

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Bývame v byte, ktorý kedysi patril k bytom družstevným  ... pred pár rokmi sme si byty postupne začali odkupovať a dnes sme už vlastníci bytov všetci, ale správu sme ponechali SBD.

 

Ak by ste aj boli všetci vlastníci, nejakú správu potrebovať budete a buď to ponecháte správu SBD, alebo budete mať Spoločenstvo vlastníkov bytov ... a aj v jednom, aj v druhom prípade tomu správcovi platiť niečo budete. Tiež nemôže časť bytov patriť pod správu SBD a časť pod SVB, takže ako vlastníci sa nejako dohodnúť musíte.

V samotnom bytovom dome ale budete musieť mať predsedu výboru vlastníkov, ktorý bude "styčným bodom" medzi vami ako vlastníkmi a medzi SBD.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

dakujem za odpoved. pravda je taka, ze to mozne je - kazdy byt je zapisany v katastri ako specificka jednotka, tzn je mozne menit vlastnika u kazdeho bytu zvlast. zaroven v cesku plati zakon, ze spolocenstvo vlastnikov (terminus technikus nepoznam) vznika automaticky, pokial sa vo vchode nachadzaju aspon 3, alebo 5 bytov. tam by ich bolo asi 20.

 

toto su vsak drobnosti, o ktore sa moze starat druzstvo. ide mi o to, v ktorom bode budem musiet preplatit hodnotu bytu - kde je skryta ta finta, ktora je u hypotek odkryta v podobe urokov.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

U druzstva su nasledovne platby:

30% na zaciatok - cca 520k

70% (anuita) v mesacnych splatkach pocas 20 rokov - tieto su 7800, z toho mi na zvysny 1.2mil vychadza cca 5k mesacne, zvysok je inkaso.

 

Podla mna to je cisto najom - v nom mas aj urok aj istinu.

Nic viac som necital o tomto.

http://www.druzstevni-novostavby.cz/reality/novostavba-2-kk-40-m2-slapanice-u-brna-bez-hypoteky-0024

Ale mas tam kalkulacku druzstevnu, pri 100% zaplateni mas 0 najom. Pri 50% ti splatky vyjdu na 1,248,720, nie na 858 tisic CZ.

 

Teda zvysok inkaso v tej cene nemas, cca mesacne 3000 - 5000 CZ.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ja síce neviem vyriešiť tieto finančné otázky, iba si spomínam, že kamoši Slováci žijúci v Čechách si chceli kúpiť družstevný byt kdesi na Morave a narazili tuším na problém, že si ako cudzí štátni príslušníci nemohli kúpiť družstevný byt - DB najprv mal kúpiť ktosi do OV, následne ho predať im a oni by ho zase vložili do družstva... rovnako keď chceli stavať dom, mali problém, že nemôžu kúpiť pozemok, kým nie je prekvalifikovaný z poľnohospodárskej pôdy na stavebnú parcelu - keďže sa pri projekte rátalo, že prekvalifikáciu si musia zabezpečiť sami stavebníci, zase mali problém...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 rokmi...

Podľa tohto článku, Slováci, čo chcú bývať vo vlastnom, sú sedláci.

 
Dokončiť školu, nájsť si dobrú prácu, vziať si hypotéku a kúpiť si dom či byt. Aj takto by sa dali zhrnúť priority väčšiny Slovákov.

 

Ale akosi nechápem zmysel článku. Na jednej strane je možno zrnko pravdy v tom, že tu na Slovensku ľudia chcú možno až moc bývať vo vlastnom, ale za cenu celoživotného zadĺženia sa? Na druhej strane, ak niekto platí za niečo, tak chce to mať potom aj vo svojom vlastníctve.
 
Nemyslím, že má zmysel porovnávať kto platí viac, pretože výška niektorých nájmov sa nie príliš líši od hypoték (čo je myslím hlavný dôvod toho prečo Slováci radšej volia hypotéky ako niekomu platiť za nájom), na druhej strane človek nájmom nie je viazaný a je flexibilnejší. Ale tuto to tak nefunguje, na Slovensku ľudia až tak moc necestujú za prácou, tak keď sa niekde usadia a platia za nehnuteľnosť, tak radšej platia s tým, že raz to bude ich a budú to môcť predať alebo dať do dedičstva, kdežto byt, v ktorom platili 30 rokov nájom predajú asi sotva.
  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

A tu sa pytam - kde je catch??? nemam namysli, ze nie som papierovy vlastnik, ale keby to vsetko bolo take pozlatkove, ako sa zda, kazdy by sa vykaslal na hypo a siel do druzstva.

 

To je to, čo napísal D'Ady pod tebou a to je to, čo som naznačil dva príspevky vyššie. Byty tohto typu na Slovensku prakticky neexistujú a pritom za totáča boli celkom bežné a dosť populárne, pretože za lacný peniaz mohol získať byt naozaj takmer každý, bolo treba len splniť nejaké podmienky, napríklad tak, že družstvom bol podnik, ktorý zamestnával robotníkov, tak si poistil robotníkov tak, že im dal podpísať pracovné zmluvy na minimálne 10 rokov a za to mohli získať byt. Keď sa stavali tie tzv. králikárne, tak ľudia tiež mali možnosť ich získať tak, že na začiatok vložili nejaké peniaze, vtedy to mohlo byť nejakých 10-30 000 Kčs, a potom už len normálne platili nájom. Vtedy bytovú politiku riadil takmer výlučne štát, a v záujme štátu bolo, aby ľudia mali kde bývať. Najmä Husák na tomto silne staval, po incidente v roku 1968 bola prístupná bytová politika jedným z lákadiel štátu, aby ľudia neemigrovali do zahraničia. Na tomto fóre máme živých svedkov toho, že tu zostali len preto, lebo sa im ľahko podarilo získať byt a celkovo bývanie.

 

Po revolúcii prišla možnosť ten byt odkúpiť, tiež za nejakých asi 20 000 Kčs. U nás v nejakej dedine postavili bytovku, sťahoval sa tam kamarát a tiež zaplatil len nejaký závdavok a potom s tým, že keď bude platiť nájom 30 rokov, potom ho môže získať do osobného vlastníctva. To je však ojedinelý prípad, keďže developeri sú žgrloši podnikatelia, tak sa im nechce čakať 30 rokov na peniaze, byt ti predajú len vtedy, ak im ho vycáluješ celý, takže ak nemáš hotovosť, banka ti veľmi rada dá hypotéku, lebo samozrejme tak ako žgrloš podnikateľ chce za svoje dielo peniaze hneď, tak banka chce na tomto obchode aspoň veľmi dobre zarobiť. A ten kto si zoberie hypotéku na drahý byt, tak v konečnom dôsledku preplatí pomaly aj dvojnásobok ceny bytu, platilo to hlavne pri vyšších úrokoch. Preto je jasné, ak by bola možnosť ísť bývať do družstevných bytov, tak každý by volil túto alternatívu, je lacnejšia a aj prístupnejšia širším vrstvám. Len nie je vôľa, štát na to sere, ten ti dá maximálne štátnu prémiu, ak si sporíš na stavebné sporenie, takže za 6 rokov ti prispeje ani nie 400 eurami (toto je výsmech celého systému) a developri byty podľa mňa dosť predražujú, pýtať 85 000 za 3-izbový na dzedzine je podľa mňa prestrelená cena. Ale aký je dopyt, taká je ponuka. Keď ľudia sú ochotní si brať hypotéky a zadĺžiť sa na zvyšok produktívneho života, tak prečo by to developer nevyužil?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

zaujímavé pri tom je, že toto je také naše špecifikum ... mať byt v osobnom vlastníctve je niečo, čo vystihuje trochu nielen mentalitu, ale aj porevolučnú situáciu.
sú to vlastne dve veci:

na jednej strane za socizmu ľudia, ktorí síce mnohí horko ťažko, ale postavili svoje vlastné domy, na druhej strane existencia družstevných bytov, ale tých bolo miestami ako šafranu, a existencia nájomných bytov.

na druhej strane, už za blahého socizmu koloval vtip, ktorý vlastne nebol vtipom - Slovák pozerá, ako si postaviť dom, Čech kam ísť na dovolenku.

napriek tomu, že niekoľko desiatok či stotisíc ľudí žije roky za hranicami, Slováci sú po prvé - pripútanejší k domovu, neradi sa ani sťahujú za prácou - vynechajme teraz východniarov v BA, sťahovanie za prácou je  v skutočnosti ten systém: 

naložiť do auta psa a deti, a ísť o 500 km dalej, prenajať si byt či chalupu a začať na novom mieste odznova, o rok znova ... toto u nás nefunguje.

zaujímavé je, že stačí prejsť hranice, v Rakúsku veselo funguje systém nájomných bytov, ľudia nemajú takú akútnu potrebu ten byt vlastniť, a státisíce ich žijú celý život v nájomných bytoch.

na druhej strane ale nemali ani socizmus a "nevlastnenie", ten tlak niečo vlastniť, za každú cenu.

 

a po druhé, nie je to len zápecníctvo Slovákov ... dnes to dokonca platí aj pre Čechov, Maďarov, ... Rumunov - kde je v osobnom vlastníctve dodnes takmer 100 % bytov.

plus tento trend a vlastnosť národa a postsoc národov využívajú všetci developeri, ktorí predávajú ešte nepostavené. využívajú to, že u nás je "vlastné bývanie" niečo ako grál, prirodzený jav, pomerne zhubný. hypotéky na celé desaťročia sú desná pliaga, ale vykorenená tak skoro nebude.

 

u nás a v bývalom východnom sektore sú nájomné byty takmer synonymom chudoby a sociálnych bytov ... hoci v západnej časti Európy je to viacmenej naopak - nájomné byty dávajú voľnosť pohybu a zmeny zamestnania, najviac nájomných bytov je tradične v Nemecku a Rakúsku.

 

a družstevné byty už nebudú, aj tie sa predávajú postupne do osobného vlastníctva.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Problem je ze v tom Rakusku sa ta majitel toho bytu nesnazi zodrat z koze ako u nas.

Chciet mat svoje preto nie je ani tak nejaky zakoreneny uzus, ako nutnost, resp. logicky krok.

 

Ked mam platit za najom tolko co za hypoteku, preco by som to mal platit niekomu cudziemu, ked mozem sebe? To nedava zmysel.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

V Rakúsku sú vyššie platy, tam človek oželie časť z výplaty, či to dá na nájom alebo hypotéku. U nás, keď človek musí z výplaty dať značnú časť, tak si dobre rozmyslí, či to dá na hypotéku alebo do gágora niekomu inému.

 

Schválne som si včera pozrel ceny u nás za 3 izbové byty

 

3 izbové prenájom

 

Ceny od 400€ do takmer 1000€, Tým ľuďom už fakt drbe? Čo za somára by do tohto išiel? 2 izbové od 400 do 700, 1 izbové okolo 300.

 

Sestra platí hypotéku za 1 izbový byt okolo 150€ mesačne. To ostatné ako voda, kúrenie atď, neviem okolo 70. Dokopy aj s elektrinou a plynom, to môže robiť max do 250€ mesačne. Stále o dosť menej ako keby mala ísť do prenájmu. Tak neviem, čo tá sedlaňa myslela tým idiotským článkom.

 

Ale tie prenájmy išli prudko hore. Pamätám, že presne pred 2 rokmi som pozeral 2 izbové byty na prenájom. Vtedy tie drahšie išli za niečo okolo 400€ na mesiac. A neviem, či to dokonca neboli 3 izbové.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov