Skočiť na obsah

Elektrina, cena elektriny


marian111

Odporúčané príspevky

  • Odpovedí 50
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

  • slimak

    33

  • Tono

    11

  • Sniper

    3

  • marian111

    2

dúfam, že je to otázka, ako sa skutočne rozhodnúť, a nie reklama.

ako sa rozhodnúť, závisí aj od toho, čo je to za firmu, ktorá ponúka lacnejšiu elektriku ... podvodov a podvodníkov je plno, je tu net, treba si pohľadať informácie ...
lacnejšia elektrika vyzerá lákavo, ale nevykompenzujú si to nejako ináč ? akú majú reputáciu ?

 

alebo je to jedna firma a akcia ? alebo čo to máš za ponuku ?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

no dobre, ale stále nevieme to podstatné ... na prvý pohľad sa zdá, že si samozrejme vyberie človek to lacnejšie.

ale to je len prvý pohľad.

 

ale čo to máš za ponuku ?

keby to bola na prvý pohľad seriózna ponuka, zrejme by si sa vedel rozhodnúť sám ... asi ti tam niečo prekáža ... čo je to ?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 7 rokmi...

Prisla dnes sprava z banky, ze zatrhli inkaso od VSE 820 euro. Je tam limit. Zavolal som do VSE,poslali mi fakturu. V roku 2018 aj 2019 som mal spotrebu 1 800 kWh a minuly rok 7 660 kWh. V com moze byt taky narast? Najprv,ze idem zasypat pivnicu,minuly rok dost prsalo aj jun jul sa sa kazdodenne cerpala voda. Ale cerpadlo ma vykon 0,4kWh,keby slo 60 dni po 3 hodiny je to len 72 kWh,potom som sa pozrel na elektricky ohrievac ten ma vykon 2 kW,dajme tomu kvoli HO zeny a deti som v robote o 5 hodin dlhsie, dam 7 hodin(lebo uz aj sobotu ,nedelu tam chodim) je to 7x2x90dni=1260 kWh. Kde moze byt tych zvysnych 4 500 kWh?

V com je ten narast v rokoch 2018 a 2019 som mal priemere spotrebu 5 kWh na den, minuly rok 21kWh a teraz od 4.1 do dnes 34 kWh. Dajme tomu ten ohrievac ide 12 hodin - tak je to 24 kWh. Ale ja som podobny mal aj v roku 2019 urobilo rovnake teplo,ten stary sa pokazil asi pred dvoma mesiacmi. Zrejme mal taky isty vykon. 

Dal som to do temy praca. Ci je to sposobene tym,ze aj zena a deti pribudli na HO, ja som na HO od juna 2019. Inak hore sa kuri plynom aj ohrieva voda.

Ohrievac isiel v roku 2019 aspon 45 dni teda 1080 kWh(spotreba bola ku 20.01.2020,teda aj 20 januarovych dni) v roku 2020 som dal ze siel 120 dni je to 2 880 kWh. Ked od spotreby za rok 2020 7660kWh odpocitam ohrievac 2 880 kWh odpocitam spotrebu za rok 2018 1 784 kWh. Stale ostane navyse 3 000 kWh. Minuly rok sa mesiac prerabala kupelna. Ale to sa viac buralo a lepilo ako rezalo,ci miesalo. Radiator siel dole,ale to je hore,nepamatam sa ze by sa tam nejako elektricky ohrievalo aby to lepsie schlo.

2019 a 2020 som mal uz bazen. Tam cerpadlo vkuse ide. pozrel som to ma vykon 45 W,mozno v roku 2020 islo uz uplne v kuse dajme tomu ze 2019 som ho sem tam odpojil . Tak za 3 mesiace spotreba je 97 kWh. 

Uz nemam predstavu co sa zmenilo, co by zdvojnasobilo spotrebu elektriny ,iba HO zeny a deti. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ako vyhoda HO. Je este mozne ze sa stala nejaka chyba pri odpocte,zapise za rok 2019. Ze realne bola vyssia spotreba. Elektromer je ten isty a mam ho v dome.

 

Dnes je mi jasne ,ze ten ohrievac zozerie vela. Nato ze vykuri miestnost cca 36m2. Ale ja som to neriesil,ked som videl minulorocnu fakturu,ze tam ziaden narast nieje ani som nesetril. 400 eur je asi prilis. A za uvahu mi to uz bude stat. Ale zaujimavy je aj udaj o nizkej tarife. Tam je hodnota 1 775kWh ako bola v minulych rokoch celkovo.

Neviem,ja sa do elektriny nevyznam,ani som do dnes nevedel aky vykon maju nejake spotrebice. Neurobil som hore nejaku zakladnu chybu? Pri prepoctoch vykonoch a tie KWh.

 

elektrina.png

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • game pripol túto tému
  • Pred 5 mesiacmi...
Citát

 

Ospravedlňujeme sa
za mylnú komunikáciu


Vážený zákazník,

včera sme sa Vám zaslali informáciu o odporúčanej zmene výšky zálohových platieb.

Prosím, považujte včerajší e-mail za bezpredmetný.

Pri odosielaní došlo k technickej chybe.
Vaša výška záloh je nastavená správne a nie je potrebné ju meniť.

Ďakujeme za pochopenie a prajeme pekný víkend.

Východoslovenská energetika a.s.

 

Vcera mi napisali ,ze si mam zvysit preddavky na 57 euro. Platim 103. Ale prisli na chybu a ospravedlnili sa. Stat by to ani nenapadlo.

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

Mňa by zaujímalo, vie už niekto, koľko bude platiť elektrinu (a iné energie) na budúci rok? Všade len počúvam ako strašne zdražejú energie, socky z radu našej boľševicko-fašistickej opozície stále dookola kvičia ako ich vláda likviduje, ale doteraz som nikde nevidel jediný cenník s porovnaním cien energií v tomto roku a budúci rok, akurát od nejakého lokálneho dodávateľa som videl v nejakom článku, že elektrina zdražie o 20€. To fakt kvôli 20 eurám sa idú ľudia zblázniť?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Cenniky budu v priebehu decembra.

https://ekonomika.pravda.sk/energetika/clanok/648965-heger-matovic-a-hirman-idu-informovat-o-cenach-energii-pre-domacnosti/
Ked je Matovic s Hegerom pri tej obrazovke v kuse klamu. Preco tam nestal minister hospodarstva?

Citát

 

 

Miliardy eur na boj s drahými energiami sú už podľa premiéra zakomponované v štátnom rozpočte. „Toto všetko už je v rozpočte,“ zdôraznil Heger, ktorý znova apeloval na parlament, aby schválil návrh budúcoročného štátneho rozpočtu. „Kto nezahlasuje za rozpočet, ohrozuje túto pomoc,“ doplnil Krajniak.

„Pomoc štátu je tak tých spomenutých 6 miliárd eur. V priemere 3 tisíc eur na slovenskú domácnosť,“ dodal Matovič.

https://ekonomika.pravda.sk/energetika/clanok/648965-heger-matovic-a-hirman-idu-informovat-o-cenach-energii-pre-domacnosti/

 

Len z diskusie zo SME.

Citát

 

Samozrejme, že to avizované zvýšenie o 380 resp. 225 % je blbosť.
Vývoj cien plynu a elektriky je dnes už úplne inde, ale chápem, že IM chcel byť znovu za pekného...

 

SE by však tú elektrinu pravdepodobne nepredali za takú vysokú cenu, aká vstupuje do výpočtu regulovanej ceny na 2023. Nehovoriac o tom, že ak by aj predal, tak by jej štát z nej 90% zobral v rámci pripravovanej dane.

 

Ako tych 6mld je fiktivna cena, lebo z regulovanej ceny pre rok 2023.
Akurat, ze tento rok to URSO tak prekombinoval, ze to referencne obdobie niekolkokrat posuvali a nakoniec to dali na zopar tyzdnov august-september, kedy bol peak trhovej ceny. A tak im regulovana cena vysla na cca 600 EUR, takze je to aj velky marketing id vlady, ze akoze kolko pomaha obcanom. Ak by to referencne obdobie nechali 1.1.-30.6. tak im to vyjde na cca 200 EUR.

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja som len ekonom. Teraz platim za plyn a elektirku  123 a 72( tych 72 mi zostalo ked som si vykuroval elektrickym ohievacom,mal som2nasobne vacsiu sumu, normalne 400 za rok potom v jednom roku 800) .

Teda normalne platim 123 a 36. Ked to prenasobim podla regulovanych cien. bolo by to 275 a 137. Teda mi aj sedi 3000 euro usetrenia za rok.

Narast na Vodu elektriku a plyn by bolo celorocne z 2000 na 5000 . 

Ked mi stat vie znizit cenu o 137 mesacne, preco mi to neda na nulu? Nikto nebude platit elektrarnam vodarnam, ci plynarom? Ako to vie spravit? ze za elektrinu nezaplatim 137,len 36. To uz nevie dat prec aj tych 36?

Preco to nevie a nechce spravit?  Ze by klamala? 

U plynu to moze byt to iste. 

---------------------------

Cena je hodnota na zaklade ktorej sa rozhodujes. Ja by som 412 naproti 159 za rok zaplatil,ale potom by som rozmysel ako to spravit aby to bolo menej. Ked to zaplati stat vo volebnom roku. 

Naco mam do niecoho investovat ked stat mi to znohodnoti. Ako dlho to tak stat bude nechavat neviem. 

----------------------

Nebolo by normalnejsie nech stat posle 3000 do kazdej domacnosti? A nech domacnost sa rozhodne ako to chce? Na rok co bude robit?

Vam to nepride ne? 

Samozejme podla mna by najnormalnejsie bolo aby ceny boli normalne a dotovanych ani nie z 3000 , mozno by stacilo 2000 bolo 20% najchudobnejsich, co nato nemaju. 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

Male podniky ako som pochopil do 30 MWH su regulovane subjekty - zivnostnici,dalsi neviem, ci skoly a vsetko co patri pod obce.

Im zregulovali cenu, minuly rok bola cena 99,4 - teda oni aj v minulosti platili viac ako domacnosti  - tie to maju mat na 61 euro / MwH. Im cena skocila na 755 ci 839 podla toho ake maju tarify, to je len na priklad klienta. 

Teda dostane fakturu 6 nasobne vacsiu. Priklad  dedinsky obchod, ale moze tam byt 6 mrazniciek a 3 chladnicky z 170 euro na 1000 euro.  To uz je plat predavacky, ci zisk za obchod. 

Chcu pre nich spravit tu istu schemu ako pre velkoodberatelov, co regulovany niesu. Teda nad cenu 200 euro - ceny im preplatia 80%. To len chcu, nic take pripravene nieje. Teda cena 839-200 = 639 * 0,2 = 128 plus 200 aj tak zaplatia 328 eur za MwH.  Ten zvysok 510 zaplatime,ci sa zadlzime my vsetci ostatni.

Co to je za regulovanu cenu ak vyjde takyto nezmysel? 510 Eur za MwH ma doplacat danovy poplatnik, ci deti nasich deti?

Inak spotova cena je asi pod 150 Eur za Mwh(teda stat tym co kupuju na spotovej cene nic preplacat nebude,lebo to je pod 200 euro). Komu to ti mali podnikatelia budu platit 328 eur a ostatni 510 eur?  Cely rok, ci zmenia regulovanu cenu?

U domacnosti mala cena vzrast o 380%? Ostane ta ista - teda to zaplatia na dlh. Kolko to je penazi a komu to ide? A zaco? 5 miliard aj s plynom?  Toto je normalne hospodarenie? Asi ako testovanie nosov za miliardu. Nech to zaplatia domacnosti,spotrebitelia, pochybujem ze by boli ochotni zaplatit viac na jednu aj druhu blbost viac ako miliardu, nemali by z coho, ci by si povedali je to strasne drahe a nezmyselne a vykaslali by sa na to). Zaplatili by ste 300 euro za sprtanie sa v nose(ja neviem kolko krat ste na tom boli kym to bolo zadarmo, ja raz)? Ja by som isto nezaplatil 1200 euro(4 osoby) za sprtanie sa v nose.

 300 eur je priemer, napresprtanejsie osoby stali aj 600 euro. Zaplatili by to zo svojho? 

Vykaslali by sa nato a by sa inak pripravili do buducna(spravali by sa rozumne). Len nepoznaju cenu.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

https://hnonline.sk/finweb/ekonomika/96060770-novorocny-sok-pre-biznis-vlada-chce-zvysit-pomoc-pri-energiach-dosahy-vsak-budu-aj-tak-silne

Preziju medzi najsikovnejsimi, len ti najsikovnejsi. Nemozu prezit vsetci, myslim aj malych podnikatelov, ci aj vacsich. Ale aby boli fer ceny. vdedine su dve obchody , mozno nemaju na 2x 6 mrazniciek a podobne, ostane jedna predajna. Alebo ziadna. Ale keby bola normalna cena by sa vedelo kolko prezije. Keby bola normalna cena pri 8 nasobku ceny neprezije ziadna. Ale nemozes tie naklady prenasat na tych co v tom obchode nikdy neboli a nebudu. Aj tych co v tej dedine ziju. 

Pizzeria skonci, v Revucej je 5 pizerii ci bolo, zostanu mozno dve. Ci jedna, ci otvoria ked budu normalne ceny. Ale nema zmysel udrziavat 5. ked na to nemame. Ak by sme na to mali,nech to daju do ceny a sa uvidi. Ci aj jedlo. Kadernictva sa to mozno az tak nedotkne. uctovnictva asi vobec,nasledne pokles zakaznikov.  Ale co mas rozumne robit? Udrziavat to rok? nezmyselnu cenu 850 eur za MwH? Zo solidarity som ochotny nerobit 3 mesiace,ako nebudu robit pizerie a vsetci ostatni zakaznici.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

https://www.youtube.com/watch?v=RphcFQb3LzI

V podstate tam nic nieje povedane. Len ze posunuli referencne obdobie na nejake ine august september. Kde bola vysoka cena dajme tomu 800 euro za MWh, snad za taku cenu nebola nakupena elektrina na cely rok. Normalna je 100-200 eur. Ten rozdiel nech posle stat dodavatelom , a ked je fakt tak dobry regulator.  Ale snad ten rozdiel 600 -700 euro ich aspon na 99% zdani ,ze stat dostane 600-700 euro za MWh spat. Teda statny rozpocet to nebude stat nic. Teda nedal ziadnu pomoc.

Resp. ak by stat fungoval normalne, obycajny clovek, ci podnikatel nemal ani vediet ,ze sa nieco deje. Ak to stat bude stat viac -to prefinancovanie viac ako 50 milionov Euro - povazujem ako podvod. Aky by to malo stat viac 100 milionov ci viac megapodvod.

Nie ze nejake miliardy. Spotreba domacnosti a malych podnikatelov je asi 7 TWh to je 7 000 000 MWh.

7milionov * 700 Eur za MWh je  5 miliard euro. 

A Hirman to tiez dokaslal(aj ked pri Matovicovi to inak ani dopadnut nemohlo). Ziadne navysenie elektriny pre podnikatelov regulovany trh, ze zaplatia 200 + 20% (639) to je podvod,teda 328(aj pri tejto cene s konpenzaciou,energeticky narocnejsi skoncia). nech skoncia ak na to nemaju ale pri normalnej cene a nie nejakom blude.

Cena je pod 200 euro. A isto dole pojde. 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Na Slovensku je 1 234 592 domov a 2 235 586 bytov https://www.scitanie.sk/# . Spolu zhruba 3.5 miliónov domácností. Ak je pre obyvateľov na Slovensku zastropovaných 7 TWh, potom na jednu domácnosť je zastropovaných 2 MWh. Priemerná spotreba elektrickej energie pre domácnosť  je  2 ,5 MWh za rok. Každá domácnosť by teda mala ušetriť 25% el. energie. Táto kalkulácia ale nezohľadňuje, kto v minulosti šetril a kto nie. Zastropovaných 2 MWh nie je teda na domácnosť, šetrenie je totiž odvodené z minulej spotreby. Domácnosť, ktorá vykuruje s el. energiou má priemernú spotrebu 7 MWh za rok. Ak je cena el. energie zastropovaná a cena plynu sa zvyšuje, je to umelá disporoporcia. K tomu dochádza vždy, ak namiesto trhu funguje "plánované hospodárstvo".

Ak mal niekto v minulosti spotrebu 7 MWh za rok aj s "ohrevom vody v bazéne", tak ak ho vypne, možno ušetrí tých 25%. Ale ten, kto doteraz šetril, už také možnosti nemá a tých 25% mu bude účtovaných v trhovej cene. Zohľadňovať tieto rozdiely by bola byrokracia, ktorá by sa zrejme nedala zvládnuť.

Podnikatelia, živnostníci, domácnosti, požadujú od vlády kompenzácie za zvýšené ceny energií. Zbohom trhové hospodárstvo, nech žije socializmus. Lenže vláda na kompenzácie energií nemá financie a jediný spôsob kompenzácií je na úkor budúceho zvyšovanie zadĺženia. Ešte že na tlačenie nekrytých peňazí si našla ECB vždy "dosť elektrickej energie".

Na peniaze z fondov obnovy, cca 700 miliard eur, už čakajú podnikatelia, ako na nevyhnutnú súčasť ich biznisu.  Bez týchto prostriedkov si politici v EU nevedia predstaviť budúcnosť ich krajiny. Zabúdajú ale na to, že tieto financie pochádzajú z nekrytých peňazí, ktoré by mal niekto raz splatiť.

Celá filozofia zadlžovania je založená na viere ekonómov, že v budúcnosti bude vraj lepšie a dlhy bude mať kto splácať. Reálne tomu žiadny ekonóm, ani politik neverí, ale dúfa, že počas jeho volebného obdobia s problémom splácania dlhu nebude konfrontovaný.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tono , teba som povazoval za normalnejsich na tomto fore a bral nazor, Prvy odsek asi bude pravdivy a co dalsie?

Podnikatelia, živnostníci, domácnosti, požadujú od vlády kompenzácie za zvýšené ceny energií. Zbohom trhové hospodárstvo, nech žije socializmus

Nikto to neocakava, nikto o tom nic nevie. Je podla teba normalna regulovana cena 800, ked spotova je 150? Je normalne, aby drobny podnikatelia platili cenu 800 ,ked my ostatni platime 61? Inak ja neverim  ,ze platime 61,musis sa na to pripravit.  

Vminulosti platili ti podnikatelia asi o 50% viac ako domacnosti. Ale 1200%? Urobis si pizzu doma ci tam. Vminulosti mi pripadali ze 250g paradajek ja neviem 50 centov.  Kolko je 250g  paradajek? stvrtina paradajky, kde som mal 30kil v zahrade.

---------------

Ja som mal skrachovaneho "cinskeho kuchara" som rad ,ze skrachoval 2018. On do toho dal 100 000 euro, vsetko co mal, len to vtedy nevedel robit. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Práve teraz, slimak napísal:

Nikto to neocakava, nikto o tom nic nevie. Je podla teba normalna regulovana cena 800, ked spotova je 150? Je normalne, aby drobny podnikatelia platili cenu 800 ,ked my ostatni platime 61? Inak ja neverim  ,ze platime 61,musis sa na to pripravit.  

Prečo si pýtajú 800 eur, keď spotová je 150? Lebo sa spoliehajú, že štát bude tieto ceny kompenzovať. Ak by to štát urobil, ich biznis plán by fungoval.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ich byznis plan nebude fungovat ani pri cene 110(mensi dopyt), nie 800. 800 je regulovana cena to urcil stat.

Aj to co by sa mohlo stat ako co zreguluju - vzdy pizzerka bude mat cenu 340 euro a ja 61. Ja uz v minulosti som nemusel chodit do pizzerky. Teda ci ich bude v Revucej 5,ci2, ci 0 jemi jedno. Ako spotrebitela. Ako obcana - ze takto ich zlikvidivovali je to svinstvo. Oni to spravili. A netrvalo to pol roka asi 3 roky?

Ak pizzerky preziju co som si isty ze nie, musia predavat drogy.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 20 minútami, slimak napísal:

Ich byznis plan nebude fungovat ani pri cene 110(mensi dopyt), nie 800. 800 je regulovana cena to urcil stat.

Ak je regulovaná na 110 eur, potom nevidím problém, prečo vzniká tá podnikateľská hystéria? Dodávatelia sa môžu síce vyhovárať, že nakupovali el. energiu práve v čase, keď bola jej cena na trhu 800 eur, ale to je práve ten ich biznis plán, ako zarobiť čo najviac. Hlavne ak veria, že im štát kompenzáciami, takéto ceny uhradí.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tono asi vieme(aspon my dvaja) ,ze o tom nemas asi ani paru. Ich regulovana cena je 800. Ci uz potrebujes pec, ci aj kuchar v restauracii, potrebuje to varit, ci predavac musi mrazit v chladnicke maso, vsetci co ich podnikanie je zavysle na elektrine su v pi.ci. Ja nepotrebujem,ci mam mensiu spotrebu ci ja to robim z domu mam 61 euro,asi. Ja zdochnem o pol roka za nimi. Mna to uz aj tak nebavi.  

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 8 minútami, slimak napísal:

Tono asi vieme(aspon my dvaja) ,ze o tom nemas asi ani paru. 

Nie som ekonóm, ale buď trochu konkrétnejší, o čom nemám ani paru? Oponuj mi, v čom sa mýlim.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nieje regulovana cena 110 ale nieco cez 800. V tom nemas paru. Pizzeria co minuly rok platila 5000 ma zaplatit 25 000. Do toho sa schovaju 3 zamestnanci. Ci dvaja a majitel. Ci jeden a majitel. 25 000 nevyrobis len tak.

Pizeria co platila 417 euro, nemam tuchy,ale nejaka velka nebola, somsi isty ,ze to pokrit nebude vediet ani pri cene 330 a teda skoncila. Vsetky pizzerie skoncili.

-----------------------

Oni skoncia asi polovica tak ci tak. Ale polovica by nemusela,keby boli normalne ceny.

Je rozdiel platit mesacne za energiu 417 a 2083? A kto nema na to zaplatit 2083  A to nema nik(lebo to na trzbach mat nebude) ci mozno ta polovica. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Oni krachovat budu aj pri cene 110, lebo je ich vela a nieje dopyt. Pri cene 800, ci 330 skoncia 95%,teda vsetky. Myslim restauracie a pizzerie.

Citát

Prečo si pýtajú 800 eur, keď spotová je 150? Lebo sa spoliehajú, že štát bude tieto ceny kompenzovať. Ak by to štát urobil, ich biznis plán by fungoval.

Tych 800 povedal,ze taka cena je pre nich a povedal to stat. Oni si to nepytaju.

Len priklad tomu co predal obchod, ze mu zamestnankina dala vypoved. Zbavil sa jedneho obchodu a mozno sa zbavuje dalsieho. On uz ma dochodok. Len kde si ti ludia v tych obciach nakupia. Sa mu to nevyplati ma to v hlave ,pri prepise tej jednej prevadzky mu povedali aka bude cena, sa toho zbavi, ja by som spravil to iste. Robit a nic nezarobit? A som na dochodku? 

Teda toto bude uspech regulacneho uradu a vlady. Trapiaci sa ludia. 

Do jeho obchodu chodili dochodcovia, co nemaju auto zajst 25 km ci uz do Revucej ci Tornali.

Ked som robil tu inventuru, normalnych veci mal 500 - potravin. Ale mal dalsich 500 po jednotkach kusoch. 10 roznych sponiek do hlavy, 20 roznych ziaroviek a bateriek, 20 roznych sprchovacich gelov(ci samponov, mal tych znaciek ozaj 10 po jednom , dvoch), noznice na ostrihanie obocia, na nohy, 500 blbosti co ti ludia tam asi realne potrebovali aj asi 9 tych ziackych kniziek. 

Pri inventure sme na to nadavali naco to kupovali tie predavacky. Lebo to predavali tym ludom v obci.  

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 1 hodinou, slimak napísal:

Oni krachovat budu aj pri cene 110

Ja a moja žena sme už dôchodcovia. Cena el. energie a plynu doteraz predstavovala v našom rozpočte, v rodinnom dome, cca 10%. Ak by cena za energie stúpla o 100%, táto položka by predstavovala 20% nášho rozpočtu. Ak podnikatelia premietnu nárast energií do ceny produktov, potom by to malo byť podobné, zhruba zvýšenie ceny o 10 - 20%. To sa reálne aj väčšinou deje. Ale napríklad v potravinách nie je nič výnimočné, ak cena nejakého produktu stúpne o 100%. Samozrejme, nie každá výroba je rovnako energeticky náročná. Mnohí podnikatelia sa ale tvária, ako by u nich 100% nárast nákladov na energie kompenzoval iba 100% nárast cien. A ak nie, potom by vraj bez štátnych dotácii skrachovali.

Typickým príkladom takéhoto uvažovania je obvodná lekárka, ktorá chce kompenzovať zvýšené náklady platbou od pacientov. Pacient, ktorému sa venuje 10 minút zaplatí 10 eur a za viac, ako 10 minút 20 eur. Samozrejme platba u lekára je štátom akceptovaná bez registračnej pokladne.  :smile: Mám sestru lekárku, ktorá mala niekedy aj 40 pacientov za deň. Reálne, nech by bol priemer 15 eur a 20 pacientov za deň, tak by ambulancia zarobila navyše 300 eur za deň. To je maximálny rozpočet za energie vo veľkom rodinnom dome za mesiac. Samozrejme lekár môže oponovať, že mu rastú náklady úmerne s infláciou. No ak by každý kalkuloval ako ona, inflácia by bola 100 %.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz

×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov