Skočiť na obsah

Súčasná výtvarná scéna doma a vo svete


game

Odporúčané príspevky

Tá "socha" Pavla Demitru je fakt nevkusná, skôr mi to príde ako náhrobná stéla, a nie dôstojná socha, ktorá by mala byť čestným pamätníkom na Demitrovu poctu. Pritom by stačila inšpirácia z hokejových sôch legiend NHL, ako napr. Marice Richard:

 

post-802-0-25023400-1389112170.jpg

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Axel, nejde o techniku, ale účel. len to som tým chcel povedať. nepochybne je urobená precízne, cisár by určite niečo menej dokonalé neprijal, preto vravím o dobrom remesle. 

umenia v nej vidím asi toľko, ako v tomto:

 

No mne sa hlavne páči, že sochám venovali toľko času, lebo vďaka tomu vieme ako vyzerala väčšina rímskych cisárov. Zaujímavé je vidieť, ako v 4. storočí sôch ubúdalo, postupne ich nahradili podobizne na minciach a freskách či maľbách. Takže išlo vlastne o dekadentný vývoj lebo prešli z 3D na 2D.

 

 

kdesi som čítala, že tá plastika Demitru je návrh 

 

Je to len návrh, podľa nej majú vysekať sochu, mala by byť hotová už tento mesiac.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No mne sa hlavne páči, že sochám venovali toľko času, lebo vďaka tomu vieme ako vyzerala väčšina rímskych cisárov. Zaujímavé je vidieť, ako v 4. storočí sôch ubúdalo, postupne ich nahradili podobizne na minciach a freskách či maľbách. Takže išlo vlastne o dekadentný vývoj lebo prešli z 3D na 2D.

sem tam sa nejaké 3D pritrafí aj dnes (viď. busty "otcov" národa), ale áno, je to tak (dnes sa už ani nenamáhame tie 2D tlačiť, takže technicky smerujeme k 0 D ). dôvod je zrejmý - PR. najmä mince. ukázať ľuďom, ako ich vladár približne vyzerá a ako sa volá a najlepšie hneď, nie až keď bude ležať pod drnom.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 týždňami...

O Kieronovi Williamsonovi z anglického Norfolku som čítala už pred niekoľkými rokmi

... a všetky informácie o ňom sú stále písané v superlatívoch.

Maľuje už niekoľko rokov, v 11-tich rokoch už zarába milióny, ale mal a má to chlapča vôbec detstvo?

Však chlapci vo veku 6-7 rokov sa radi hrávajú s autíčkami, vláčikmi či s legom a on už vtedy maľoval ... a zarábal.

Jeho matka sa raz údajne vyjadrila, že až na synovom obrázku, ktorý namaľoval zhruba vo veku 6-7 rokov si všimla určité detaily, ktoré v bežnom živote úplne prehliadala ...

 

Kieronu Williamsonovi z anglického Norfolku je pouhých 11 let, ale pořady už o něm natočila televize BBC či CNN, psaly o něm agentura Reuters a AP. Naposledy se mu věnoval britský deník Daily Mail. Co je na jedenáctiletém klukovi tak zajímavého? Je to geniální dětský malíř a svá díla prodává za velmi slušné peníze. První výstavu měl Kieron v pouhých šesti letech. Namaloval již desítky obrazů a prodal je do 35 zemí světa. Známý je i pod přezdívkou „Mini-Monet“, protože některá jeho díla připomínají francouzského impresionistu Claude Moneta. Nebo dalšího impresionistu Édouarda Maneta i další slavné malíře. Jeho talent objevili rodiče při cestách po anglickém Cornwallu, kde namaloval scény z pobřeží, které je zde často divoké, pusté a velmi rozmanité.

V současnosti požaduje Kieron Williamson 35 tisíc liber (v přepočtu 1,2 milionu korun) za jeden obraz a o kupce nemá žádnou nouzi. Naopak, na výstavách trvá vždy jen několik desítek minut a všechno se prodá. Za minulý rok prodal obrazy za celkových 1,5 milionu liber, tedy za více než 50 milionů korun.

Zdroj: http://www.reflex.cz/clanek/zajimavosti/54332/je-mu-11-let-je-genialnim-malirem-a-loni-vydelal-50-milionu.html

 

post-88-0-87188400-1391508303.jpg

http://www.kieronwilliamson.com/MyWork/tabid/346/language/en-US/Default.aspx

http://www.picturecraftpublishing.com/Shop.aspx

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Kieron ale maľuje ... :)

maľuje úžasne, a neviem, ako to u nich chodí, ale ten jeho talent sa tak derie na povrch, že netuším, či túži kopať do lopty či vysedávať pri pc a mačkať čudlíky a naháňať nejaké vesmírne potvory ...

toto je trošku iné, než keď rodičia nútia dieťa precvičovať do zblbnutia akordy či preludovať, keď ich to desne nebaví :)

buď je potom z človeka šesťročný komponujúci Mozart, alebo nikdy nebude, len sa naučí slušne hrať, alebo toho nechá a basta ...

 

takto ako on sa maľovať nedá, keď to to dieťa či človeka nebaví, ani pri najväčšom talente ...

 

zostáva mi len dúfať, že sa nemýlim, a nevyjde najavo nejaké žitie z talentu decka, ako v prípade malého Culkina, dúfam, že nie, že také nikdy čítať nebudeme ... ale myslím si, že to dítě to robí s láskou, aspoň tie obrazy mi to vyprávajú ... :innocent:

 

a mať zbytočných 35 tisíc libier, tiež sa postavím do radu pre jeden jeho obraz  :agree:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nuz, vynimocne je na nom len to, kolko ma rokov
ako sa pytali niektori diskutujuci pod clankom - co z neho bude, ked vyrastie? bude sa nejako vyvijat, najde si svoj vlastny styl? alebo sa bude len zdokonalovat v remesle? alebo ustrne a stale bude malovat ako genialne 11 rocne dieta? to uz bude o 20-30 rokov malo a o 100 rokov to bude len meno v matrike...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

... má 11 rokov.

netušíme, kade sa bude vyvíjať, je to len mimoriadne nadané dieťa, ale on svoj štýl hľadať nijako extra nemusí - on svoj štýl má, nezameniteľný rukopis tam na každom jeho obraze jednoznačne je ...

 

prirovnávajú ho hlavne k impresionistom, čiastočne ku Constableovi, v poriadku, ja ho prirovnávam k nim tiež, prípadne čiastočne k ruskej škole, Šuškin a spol. ... malý Kieron nekopíruje nikoho, nie je porovnateľný ani s jedným, všetci mali svoj, svojský rukopis,  a chlapec ho má tiež ..

 

na jeho vek je možno jedna vec zaujímavá - na tých obrazoch je príznačné, že v nich je občas vidieť, aký mal deň, keď ten ktorý obraz maľoval ... a to je veľmi sympatické

ale jeho štýl tam je, dospieva, vyvíja sa, ale jeho rukopis a len jeho ťahy štetcom, špecifická nálada, ktorú rád maľuje, typická atmosféra, v každom jednom obraze tam je ...

 

 

a mne sa páči extra - maľuje nádherné depresívne obrázky, takmer bez ľudí.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

priznám sa že ja a výtvarné umenie sa príliš nestretáme, v podstate sa skôr veľkým oblúkom obchádzame :zubiska: 

ale natrafil som na vcelku zaujímavý článok o modernom umení a "umení" aj o tom kde by mohli byť jeho hranice

 

Uklízečka vyhodila sušenky, a definovala tak hranice umění

Zpravodajské servery dnes obletěla úsměvná zpráva o italské uklízečce, která omylem vyhodila do smetí část „umělecké“ instalace jako například rozdrobené sušenky, a způsobila tak škodu kolem 10 tisíc eur.

 

Nemám nic apriori vůči modernímu umění a nejsem zastydlý staromilec, ale pro mě rozdrobené sušenky prostě nepředstavují umění. Ne proto, že bych v takovém díle odmítal hledat těžko nalezitelný význam (věřím tomu, že autor i ty rozsypané sušenky vytvořil s nějakým záměrem), nýbrž proto, že skutečné umělecké dílo promlouvá samo o sobě a nepotřebuje prostor galerie, aby se stalo uměleckým. Nepotřebuje mít na sobě cedulku UMĚNÍ, aby jej uklízečka omylem nevyhodila do smetí.

 

Netvrdím, že umění musí být pro každého pochopitelné. Musí být ovšem rozpoznatelné, a to i běžným člověkem bez studia dějin či teorie umění a přehledem v současných trendech. Navíc pochybuji, že i vzdělaný profesor by dokázal poznat uměleckou hodnotu instalace rozdrobených sušenek, kdyby se místo galerie ocitla na ulici vedle zaplivané trafiky. Kdyby ovšem vedle stejné trafiky ležely obrazy dejme tomu Caravaggiovy úrovně, i ten nejprostší člověk by chápal, že vidí něco (mírně řečeno) nenahodilého.

 

http://jimmyhayek.cz/uklizecka-vyhodila-susenky-a-definovala-tak-hranice-umeni/

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

k tomu sa mi pripomenuli nejaké správičky z nedávnych rokov ... boli to konceptuálne aférky svojej doby :)

 

 2004 :

Príliš horlivá upratovačka v londýnskej galérii Tate si splnila svoju povinnosť naozaj do posledného písmena: v zápale práce hodila do smetí aj veľké plastové vrece s novinami a lepenkou, ktoré ležalo pod jedným abstraktným obrazom.

Netušila však, že tým zničila jedno z diel Nemca Gustava Metzgera (78), ktorý sa špecializuje na dekonštrukčné umenie, informovali dnes noviny Times.

Kurátori výstavy si omyl našťastie všimli včas a údajné vrece s odpadkami zachránili ešte skôr, než si poň prišli smetiari.

Metzger však vyhlásil, že jeho dielo je priveľmi poškodené na to, aby sa dalo jednoducho vrátiť na miesto, a obratom ruky zhotovil náhradu.

Aby sa udalosť neopakovala, vedenie galérie informovalo všetok personál a abstraktné dielo na noc - pre istotu - zakrýva.

 
naposledy v r. 2011 - dielo, ktorého cena je odhadovaná na 800 000 eur !
Výtvor je trvalou  pôžičkou od už zosnulého umelca Martina Kippenbergera. Základ tvorí konštrukcia drevených dosiek. Dole uprostred sa až doteraz nachádzal kovový hrniec  s bielym fľakom od vápna.
Práve ten ale poctivá upratovačka s typickou nemeckou dôslednosťou vydrhla, hoci bol neoddeliteľnou súčasťou diela.
"Takto to umelec nezamýšľal," konštatovala hovorkyňa porúrského mesta Dagmar Papajewská. Upratovačky pritom absolvovali podrobné školenie, ako sa o umelecké diela starať. "Je to presne ako doma, kde tiež platí: všetko pekne upratať, ale na pracovný stôl nesiahať," povedala hovorkyňa mesta.
 

 

a tu je dielo / už sme o ňom na Fóre kedysi kdesi písali, ale sem sa hodí :) :
 
post-3-0-74623600-1393259114.jpg
 
1986 - škoda, že nemáme fotku :
V roku 1986 sa stal v Düsseldorfskej akadémii umenia obeťou upratovania Mastný kút, ktorého autorom bol nemecký moderný umelec Joseph Beuys. Spolková krajina Severné Porýnie-Vestfálsko vtedy škodu odhadla na 40-tisíc mariek.
 

 

lešenie s hrncom za 800 tisíc eur, mastný kút za 40 tisíc mariek ... na koľko boli ohodnetené tie omrvinky ?

konceptuálne umenie je v poriadku, je, akceptujme ho ... ale môj názor je : odtál potál, dámy a páni :smile2:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

Banksy.

U nás zatiaľ málo známy, no na "západe" rastúci fenomén, ktorého skutočnú identitu zatiaľ verejne nikto neobjavil. Streetart a graffiti umelec pôvodom z Bristolu, ďalej maliar, filmár, politický aktivista. Na scéne sa objavil začiatkom 90-tych rokov, ako graffiti umelec, neskôr doplnil svoju techniku o šablóny, ktoré sú pre neho tak typické a po roku 2000 už prevládajú v jeho tvorbe. Niekedy sa objavujú sólo, inokedy dopĺňajú už existujúce podklady, často veľmi trefným a humorným spôsobom. V roku 2002 Banksy vošiel z ulice do galérií, keď mal svoju prvú výstavu v Los Angeles. Jeho sláva rástla a keď si jeho "hnuteľné" diela začali kupovať hviezdy a hviezdičky showbiznisu, ich cena vyletela prudko hore, k 100 000 £. On sám však občas prostredníctvom "obyčajného" predavača ponúka svoje obrazy na ulici, hneď vedľa ostatných "pouličných majstrov", kde ich okoloidúci kupujú za pár peňazí, netušiac, kto je ich autor a koľko skutočne stoja:

Známou sa stala jeho New Yorská akcia upozorňujúca na zaobchádzanie so zvieratami v mäsopriemysle, keď po meste jazdil nákladiak na prepravu dobytka, z ktorého vykukovali plyšové zvieratá s patričným zvukovým doprovodom:

Banksy vo svojej tvorbe zahŕňa široké spektrum tém, často veľmi nepríjemných, reflektuje náš globalizovaný a mediálny svet. Niektoré diela sú humorné, niektoré mrazivé, ale dovolím si tvrdiť, že takmer vždy triafa do čierneho a jeho schopnosť vypichnúť pointu problému je neuveriteľná. Bez ostychu pohŕda "tradičnými" hodnotami západnej spoločnosti a jej atribútov.

post-2335-0-41357800-1397851842.jpgpost-2335-0-07260200-1397851852.jpgpost-2335-0-74655600-1397851854.jpgpost-2335-0-74801200-1397851859.jpgpost-2335-0-07408500-1397851863.jpgpost-2335-0-01008100-1397851866.jpgpost-2335-0-09877400-1397851869.jpgpost-2335-0-51811200-1397851848.jpg

Ak zabrúsil aj do vôd klasickej maľby, tiež prejavil kus nadsázky, keď parodoval diela slávnych majstrov miulosti, ako Monet alebo Van Gogh:

post-2335-0-61469500-1397852148.jpgpost-2335-0-33379600-1397852155.jpg

Jeho prvý film "Exit Through the Gift Shop" - http://www.csfd.cz/film/272894-banksy-exit-through-the-gift-shop/, venujúci sa umelcom streetartu bol v roku 2011 nominovaný na Cenu Akadémie za dokumentárny počin.

Jeho dielo je už teraz tak rozsiahle, že je ťažké rozobrať ho v jednom príspevku a vybrať reprezentatívne ukážky, ale veď na internete je dnes všetko a kto sa zaujíma, dohľadá si zvyšok :)

...a keď už máme tú Veľkú Noc, ....:

post-2335-0-39900100-1397852749.jpg

:ahooj:

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

chce nechce, z ulíc ho ženú do galérií ... keby sa dalo, vyrežú aj múry.  čo si celkom dobre viem predstaviť, že skôr či neskôr príde ...

 

mimochodom, nejde niekto na tú ulicu, kde predáva ten starý pán ? že by som ho poverila kúpiť mi jedného Banksyho za dvadsať dolárov ... :innocent:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 9 mesiacmi...

zrejme každý pozná fotky Anne Geddes ... aj keď zvyčajne netušíme, že sú to jej fotky.

austrálska rodáčka, žije a tvorí na Novom Zélande, je fotografka a podnikateľka.

 

fotí deti. a vie sa predať. deti fotí a fotilo xy iných fotografov, aj ich poznáme, ale Geddes je proste všade ...

napadlo mi komplexne ju prehľadať, keď som nedávno čítala od jednej dámy kdesi jej príhodu so sladkokyslými obrázkami detí: ležala na pôrodnej sále, a oproti nej na stene okrem obligátnych hodín obraz Geddes: dva oválne červené melóny, do ktorých boli narvaní novoredenci ...

 

ochutnávka z Anne Geddes a jej tvorby ... zvyčajne nekonečný dumping pre masy a pre obdivujúce maminky,

a náhodou sem tam medzi tým pár skutočne vydarených fotiek, alebo napríklad jeden nápad / napr. vychádzajúci z anglosaských rozprávok o tom, ako prichádzajú na svet deti /,  obrázok, ktorý urobili deti a ich reakcie dokonalým.

 

ukážka toho jedného dobrého nápadu /podľa mňa/:

post-3-0-65433300-1422113323.jpg

 

a ukážka z tisícov masových presladených a neveľmi milých ostatných:

 

post-3-0-41847700-1422113319.jpg   post-3-0-89939700-1422113320.jpg

post-3-0-22337500-1422113322.jpg   post-3-0-57567800-1422113325.jpg

post-3-0-06330600-1422113327.jpg   post-3-0-05426200-1422113328.jpg

post-3-0-10898700-1422113329.jpg   post-3-0-06863800-1422113330.jpg

https://www.google.sk/search?q=anne+geddes&biw=1366&bih=634&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=47LDVPjyB8TqUvOXhJAL&ved=0CAYQ_AUoAQ#imgdii=_&imgrc=RV-Mmf5uf9JJeM%253A%3BNvuSCOsieao3eM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.tatjanajung.eu%252Fassets%252Fimages%252FFond_d_ecran_Anne_Geddes_71.jpg%3Bhttps%253A%252F%252Fashleyarnoldphotography.wordpress.com%252F2010%252F11%252F04%252Fanne-geddes%252F%3B1024%3B768

 

stopro ste videli jej fotky xkrát ... možno to ja vidím zle ... ako sa vám páči jej tvorba?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...
  • Pred 3 týždňami...

Game to sklo sa mi páči krásne.

Obrazy čo tu dal  dead, to nie, tie sa mi nepáčia. 

Obrázky detí no čo ja viem?  Tie sú tak ako píšeš, niektoré celkom fajn, väčšinou však prvoplánovo majú vyzerať rozkošne.  Našťastie tie detičky sú zlatučké tým, že sa nijak neštylizujú. Štylizujú ich len ľudia. Ony si proste iba spinkajú. sú milé už len tým, že sú to deti, svojimi záhybkami.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

britská keramikárka Tamsin van Essen a jej skvelá séria Erosion.
porcelánové vrstvy blokov, striedavo čierne a biele, opieskované do podoby, akoby ich napadol vírus.

vírus či jednoducho erózia ... tie bloky porcelánu vyzerajú dobre ...

 

post-3-0-10415300-1432490703.jpgpost-3-0-95451000-1432490706.jpg

post-3-0-29901600-1432490705.jpg

post-3-0-77758100-1432490708.jpg

 

http://www.thisiscolossal.com/2015/05/erosion-porcelain-tamsin-van-essen/

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...
Anglický umelec Richard Stainthorp zachytáva energiu a plynulosť ľudského tela pomocou drôtu. svoje diela tvorí 20 rokov, nemajú črty tváre, stále používa čistý nefarbený drôt, ale dokonale vyjadruje emócie svojich drôtoľudí ... a akosi sa mi páčia aj nepáčia.  tie klkovité tvary ... to je môj strašiak

post-3-0-52807900-1434025438.jpg  post-3-0-16536400-1434025445.jpg

post-3-0-59211600-1434025434.jpg  post-3-0-60718400-1434025442.jpg

 

http://www.mymodernmet.com/profiles/blogs/richard-stainthorp-wire-sculptures?context=tag-richard+stainthorp

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 týždňami...

srbský maliar Endre Penovac /nar. 1956/, vyštudoval Akadémiu výtvarných umení v Novom Sade, je nezávislý umelec a vystavuje od roku 1981 po celej Európe.

je expertom na mačky ...
jeho séria úžasných akvarelových mačiek ... jedna nádhernejšia ak druhá:

 

post-3-0-37546100-1436277091.jpg  post-3-0-75581500-1436277092.jpg

post-3-0-34765800-1436277094.jpg  post-3-0-54899900-1436277095.jpg

 

celá záľaha ostatných krásavcov je tu:  http://www.boredpanda.com/watercolor-cats-ink-paintings-endre-penovac/



			
		
  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

výtvarníčka Maude White má nezvyčajnú techniku, papierovo ľahké dielka, neskutočnú trpezlivosť a nervy ako špagáty ... a tvorí éterické pavučinky, na ktoré keď pozriem, už mi poskakujú nervy pri predstave toho nekonečného opatrného vyrezávania ...

 

nádherné - pozrieť ich vo väčšom rozlíšení sa dá tu  http://www.thisiscolossal.com/2015/07/new-cut-paper-flowers-by-maude-white/   a tu  

http://www.thisiscolossal.com/2014/12/new-meticulous-cut-paper-illustrations-by-maude-white/   ... a stojí to za to.

 

post-3-0-22019700-1436950341.jpg  post-3-0-09457000-1436950343.jpg

post-3-0-42026400-1436950345.jpg  post-3-0-89527200-1436950357.jpg

 

a takto ich tvorí ... :

 

post-3-0-37307200-1436950338_thumb.jpg

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov