Skočiť na obsah

Čo je to za hmyz/chrobák? Ako škodlivý vyhubiť?


swift

Odporúčané príspevky

vínne mušky máme aj my, ked je ovocie, sú aj mušky, ale to ked aj vzlietne, okamžite po tom vyštartuje mačka a väčšinou to aj chytí a zblajzne. Na chrobáčiky ale mačky srdečne kašlú, takže ak sa taká pliaga, akú likvidovala game, nebodaj objaví, musím sa realizovať ja.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ocenila by som odpoved co to pravdepodobne je, a nie "asi" alebo "pribuzny bazmek" ;)

 

No a? :) Však aký je rozdiel medzi "pravdepodobne" a "asi"? :)

 

Ale pýtal som sa záhradkára jedného, nie je to vínna muška. Takže je to iný bazmek.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

odkedy sme prerábali, máme doma v záchode a v kúpeľke tie také ľudovo "rybičky". kašlem na ne, nech si žijú. Len nech nám nelezú ďalej do bytu a hlavne nie do jedla.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nuz, obsahuje cypermetrin čo je (aspon podla urcitych zdrojov, napr. OZ VLK)

 

uznaný endokrinný disruptor, narušujúci hormonálnu sústavu človeka a potencionálny karcinogén

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...
  • Pred 2 rokmi...
  • Pred 1 mesiacom...

nádherný je... pokiaľ si pamätám - pamätám si ho zo školy z učebnice,
toto som v prírode nikdy v skutočnosti nevidela....

krásavec :thumbsup:

je to Nosorožtek obyčajný (Oryctes nasicornis), jeden z najväčších chrobákov u nás, samček - samičky majú tie rožteky zakrnelé.
a rapídne ich ubúda, ako všetkého v prírode.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dúfam že si ho zašliapol.

 

Nebuď cynik.

 

game

 

Okolo mňa sú prevažne dubové lesy, ktoré bohužiaľ "umierajú". Takmer všetky duby sú postihnuté hubovým ochorením, ktoré im zapcháva kapiláry. Mladé stromy uschli ako prvé a staršie ešte, ako tak odolávajú. No viac, ako 5 -10 rokov im nedávam. Ich koreňový systém je tak oslabený, že pri silnejšom vetre padajú. Keď som sa pozrel na vyvrátené stromy, nemali už takmer žiadny koreňový systém. Pritom v lese prebieha takzvaná "zmladzovacia" ťažba, čo prakticky znamená, že sa na nejakom "náhodne vybratom" mieste vyťaží napríklad hektár lesa a pritom sa nemusia vysadzovať mladé stromky. Aká je teória takejto ťažby? Podľa "odborníkov" vraj na takto vyťaženej ploche narastú nové stromy samé od seba. Výsledok je ale ten, že v prvom roku vyrastú výhonky z pňa, ktoré sú samozrejme už hubou nakazené, takže vyschnú. Výhonky z žaľudov neprežijú ani do budúceho roku. Vyťažené plochy, na ktorých podľa odborníkov mali už pred 10 rokmi rásť mladé duby sú dnes zarastené ostružlinami. Takéto "zmladzovacie" ťažby nie sú nič iné, ako eufemistickejšie rabovanie lesa. Je to efektívna metóda, preto že netreba investovať do výsadby mladých stromkov. A pojem "zmladzovania" navyše evokuje dojem, že sa jedná o "starostlivosť" o les. Nechápem, ako sa niekto, kto schváli takýto nezmysel, môže pokladať za odborníka? To sa nikdy nebol pozrieť na výsledky svojich teórií?

 

No trochu som si "vylial dušu". To, že som v tomto lese objavil toho krásavca nie je dôsledok zdravého lesa, ale dôsledok toho, že je v ňom množstvo mŕtvych stromov. Tie sú nutné pre ich vývojové štádiá. Pokiaľ tie mŕtve stromy zostanú v lese, vytvoria prostredie pre vývoj ich lariev. Rovnako, kvôli chorým stromom pribudlo napríklad v lese množstvo ďatlov. Medzi "umierajúcimi" dubmi začínajú rásť jasene, ktoré sú na túto hubu odolné. Takže bez zásahu človeka by sa les obnovil. No nie ako monokultúra duba, ktorú vytvoril človek kvôli maximalizácii zisku. Je samozrejmé, že v monokultúre sa parazit, v tomto prípade huba, vždy premnoží. Čo hlúpejšie, ako použitie chémie, by civilizovaného človeka mohlo dnes asi napadnúť? Ale aj pri aplikovaní chemických prostriedkov boli výsledky v boji s touto hubou úbohé, na rozdiel od ich následkov. Nie je to totiž len problém Slovenska. Ja nemám vzdelanie v tomto obore, ale mám pocit, že akademikom by nezaškodilo zdvihnúť svoj zadok a prejsť sa po pár rokoch na miesta "zmladzovacej" ťažby. Ja som pracoval v inom obore, kde blbosť vždy rýchlo vyšla najavo. Ale v tejto "vedeckej" disciplíne to zrejme asi celkom tak neplatí.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 8 mesiacmi...
pred 45 minútami, Hellé napísal:

Oh fuj, dufala som, ze z toho uz nic nevyrastie, ale vygooglila som, ze vyrastie - Cossus cossus bleh to je hnusne toto..umy si ruky poriadne:sick:

Gratulujem, našla si to správne. To, čo som si o ňom prečítal nie je lichotivé. Dúfam, že nenavštívi moju záhradu.

  • Haha 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja dúfam, že si ho zašliapol.

A druhá vec, nikdy neber do ruky hmyz, ktorý nepoznáš. Aj u nás žijú druhy, ktoré vylučujú nebezpečné toxíny, keď ich chytíš do ruky.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 rokmi...

Čo je toto, vyzerá to ako pavúčik, nemá to ani pol milimetra, cez makro som to odfotil, lepšie to nejde, rýchlo to chodí, dnes som ich zabil hádam už 20, lezie mi to po stole, notebooku a jeden dnes aj po mne. Ja neviem koľko sa toho mohlo vykotiť boha, ale už chytám z nich nervy.

IMG_20230828_120555.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov