Skočiť na obsah

Preberanie správ z novín


Sniper

Odporúčané príspevky

Našiel som článok o pripravovanom zákaze preberania správ z novín, zrejme ďalší výmysel z dielne SMERu alebo, že by Repčíkove hnáty siahali oveľa ďalej ako sa predpokladalo?

 

Krátke správy už nebude možné prebrať bez súhlasu novín
 
Verejné monitoringy článkov i krátkych agentúrnych správ, ktoré sa stanú obsahom novín, budú podliehať súhlasu novín, resp. ich vydavateľa. Stane sa tak od novembra, kedy má začať platiť novela autorského zákona, ktorá medzi súborné diela, chránené autorským právom, zaradila aj noviny. (...) Po schválení novely parlamentom by to teda malo podľa Rohutného znamenať, že aj denné správy a krátke informácie, ako časti novín, teda súborného diela, už budú požívať autorskoprávnu ochranu. (...) Dodal, že novela priznáva podľa jeho výkladu ochranu novinám ako súbornému dielu tak v printovej, ako aj v elektronickej podobe.
 
Čítajte viac: http://ekonomika.sme.sk/c/6758537/kratke-spravy-uz-nebude-mozne-prebrat-bez-suhlasu-novin.html#ixzz2PllJ58I7

 

Podľa správnosti, takéto témy ak napr. aj táto by tu nemala vzniknúť, keďže obsahuje časť článku. Hoci je uvedená ako citácia s uvedením zdroja, nebude to stačiť, bude si treba vyžiadať súhlas od vydavateľa resp. autora, aspoň tak to ja chápem. Ja osobne s tým problém nemám, keďže radšej si napíšem sám článok, ale citovanie je často dôležité z dôvodu potvrdenia svojich názorov. A máme tu aj takých, ktorí bez problémov kopírujú celé články a ani sa nenamáhajú ich označiť ako citácie a aj zdroje im unikajú. Tomuto nastane koniec. Budete musieť všetko písať vlastnými slovami a maximálne tak odkázať na zdroj.

 

Silne mi to pripomína, keď myslím, že SOZA vymýšľala, že vložené video na stránku z Youtube je porušením autorských práv. Aký názor máte vy? Nie je to ďalší klinec do rakvy demokracie?

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Odpovedí 8
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

  • Sniper

    2

  • valcik

    2

  • Ryan Giggs

    2

  • trinita

    1

Najaktívnejšie dni

S formuláciou vlastných viet nemám problém a informácie čerpám aj tak väčšinou zo zahraničných zdrojov v cudzom jazyku. Žiadne cudzie články som nikdy nekopíroval ani nevydával za vlastné, preto je mi iniciatíva pána Rohutného u prdele. Mali by o tom ale informovať Figeľa. o:-)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

jediný problém je, že občas človek nepotrebuje celý článok, ale práve len časť, odsek, vetu ... ale to nie je nič, čo sa nedá zvládnuť.
zdroje tu Fórumáci už uvádzajú vždy, po počiatočných masívnych copy paste bez zdrojov a vydávaných za svoje myšlienky bez označenia citovania, už  sme ok ...

 

/ až na zopár jedincov, ktorý nevedia pochopiť, prečo je to treba, prečo uvádzať zdroje v overiteľnej forme a prečo treba citované zvýrazniť citovaním v bubline ... /

ináč to nie je problém,

len nie celkom rozumiem, čo si od toho sľubujú

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ďalši dementny vyplod nejakeho choreho mozgu. Bude zakon. Fajn. A čo teraz? Pointa?

To som zvedavy kto a ako bude kontrolovať či sa niekde na miliardach strankach nahodou nejaky uryvok z nejakeho članku neobjavi. To načo je zas ďalši zakon, ktory ma v praxi nulovu realizaciu?

Môžem len odcitovať klasika, "kdyby hloupost nadnašela...".

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

o som zvedavy kto a ako bude kontrolovať či sa niekde na miliardach strankach nahodou nejaky uryvok z nejakeho članku neobjavi.

 

Jop. Zvlášť, keď je dnes väčšina článkov v populárnych denníkoch iba doslovným prekladom výstupu z nejakej zahraničnej tlačovej agentúry.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

A obyčajne zle preložené. Napr. na tom sme.sk už je veľmi dávno dobrým zvykom, že v diskusii sa článok dodatočne upresní, doplní a rozšíri.

 

AK by však zákonom malo byť chránené kopírovanie akéhokoľvek textu na internete, tak by som to uvítal (neviem ako teraz znie legislatíva), samozrejme týkalo by sa to neoznačených textov bez zdroja. Ale buzerovať niekoho za skopírovanie pár viet, keď sú označené ako citát a je doplnený zdroj, tak to mi príde na hlavu. Však noviny získavajú prirodzený spätný odkaz, to sa vždy počíta.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

AK by však zákonom malo byť chránené kopírovanie akéhokoľvek textu na internete, tak by som to uvítal (neviem ako teraz znie legislatíva), samozrejme týkalo by sa to neoznačených textov bez zdroja.

To je v pohode. Nech taky zakon je. Ale nech ma hlavu a pätu a nech je to v tom zakone nejako ošetrenenie. A nie takyto nezmysel zbuchany len preto aby bol.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

To nie je žiaden výplod chorého mozgu ani útok na demokraciu... To je len o tom, že existujú "monitorovacie" spoločnosti, ktoré zarábajú na tom, že pre nejakého človeka, napríklad politika robia monitoring tlače a internetu a sondujú, kde sa o ňom čo popísalo. Je to problém a v tomto smere existujú aj nejaké súdne rozhodnutia a ťahanice.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov