Skočiť na obsah

Autizmus, aspergerov syndróm


dead

Odporúčané príspevky

Nebudem rozoberat autizmus ako nejaky deficit, bude iba hlavnej ulohe jedneho konkretneho a skutocneho pribehu.

 

Pred chvilou som sa bol povozit autom po meste, Hladali sme ho s jeho manzelkou a nenasli sme ho, nebol tri dni doma. Maju 4,5 rocneho syna. Nedavno malemu diagnostikovali nejaku formu autizmu. To by nebol problem, aspon nie teraz. Problem je jeho otec. 

 

Pozname sa dost dlho, sice som vnimal, ze sa sprava inak, ale kedze som s nim nikdy neriesil nic dolezite, pripisoval som to na vrub jeho povahe. Podobne to asi vnimala aj jeho dnesna manzelka, ked sa zoznamovali. Pred casom sa mi vsak zdoverila s problemami, ktore ma.

 

-Neda sa s nim otvorene porozpravat. Bude s vami kecat o pocitacoch, IT /v tom je macher/, o kulture o vsetkom moznom, ale akonahle sa debata preklopi na osobnu rovinu, dostane blok, nastupuje tupy obranny usmev a dalej uz odpoveda iba ako nahodny generator prazdnych fraz. 

 

-Nie je schopny prejavit ziadny cit a emocie, ani k najblizsim. 

 

-Absolutne postrada zodpovednost za seba a za rodinu. Minuly rok bol niekolko tyzdnov v Prahe, bez toho, aby niekomu nieco povedal, "kratke" 5-10 dnove tripy ako tento sa opakuju tradicne. Telefon nechal u rodicov, kluce pod kobercom na chodbe a ked manzelka prisla z poobednej, jednoducho nebol doma, od utorka. Ked sa vrati, tvari sa ako by sa nic nestalo, proste otvori dvere s vyrazom, akoby bol prave vysypat smeti. Minule leto sme ho nasli na jednej chate. Ten isty vyraz, tupy usmev, tusim sa nas aj prvy opytal, ako sa mame..

 

-Sice si vie najst, ale nie udrzat pracu. Bol zamestnany ako ITckar, dobry plat, sef bolo ochotny tolerovat jeho vylety asi pol roka..

 

-Logicky nastupuju existencne problemy. Ona robi na dve smeny kdesi na pase za par supov, o maleho sa niekedy staraju svokrovci, niekedy si musi brat volno. Sama plati najomne/uver za byt a jemu zdravotne odvody, lebo je zivnostnikom -bez prace.

 

Malemu diagnostikovali autizmus nedavno. Do tejto chvile nikoho z nas ani len nenapadlo, ze by niecim podobnym mohol trpiet aj jeho otec. Sice zatial nebol u lekara a ani nepojde, ale symptomy myslim hovoria dost..

 

No, a ake su riesenia.

 

Rozvod. Matka sa rozhodla dat maleho do specialnej skolky, ta vsak funguje iba 4 hodiny denne, tym padom by sa musela vzdat prace - a jedineho prijmu, ktory ma. Ocakavat nejake vyzivne zo strany otca by bolo asi dost naivne. Pripravila by sa aj o aku taku oporu svokrovcov.

 

Otec na materskej, No ehm. Aj ked nie je schopny prejavit ziadny cit, myslim ze by zvladol postarat sa osem hodin denne sam o seba a o svojho syna. Trochu by si pomohli aj z financnej stranky. Po chvili drilovania by to snad vyliecilo jeho nutkanie flakat sa a polozilo zaklady aspon stipke zodpovednosti.

 

Uz viackrat som jej hovoril, aby s nim isla k psychologovi, on to samozrejme vytrvalo odmieta. Dnes som jej povedal, aby tam sla sama, tak hadam pojde.

 

Je tu este moznost, invalidny dochodok otca, ale zatial iba v rovine dost uletenych uvah.

 

Co by ste robili na jej mieste vy?

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Odpovedí 11
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

  • game

    4

  • dead

    4

  • sahara

    2

  • D'Ady

    1

Top prispievatelia v tejto téme

Zverejnené obrázky

ten invalidný dôchodok (aspoň čiastočný) nie je až taká uletená úvaha, ale bude to vyžadovať spoluprácu s psychiatrom. a takisto pozastavenie alebo zrušenie živnosti, lebo keď nemá robotu ani vyhliadky na ňu, je to strašná guľa na nohe, platiť každý mesiac odvody.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

V rovine dost uletenych uvah som napisal preto, lebo vytrvale odmieta navstevu odbornika. To je sice vzhladom na predsudky pochopitelne, ale on sa proste nebude spravat a konat racionalne. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

... pretože podľa horeuvedených príznakov má sám nejakú formu autizmu.

neviem, ako by som to riešila, ale čo viem, tak veľmi jednoducho povedané: na papier od psychiatra sa v lekárskych komisiách pri znižovaní pracovnej schopnosti hľadí najviac ... nevadí, že nemáš oko a nohu a neohneš chrbticu, máš posudok psychiatra ... to viem od lekárov. nie jedného, viacerých, dokonca takého, ktorý nedávno ešte robil posudkového lekára pre ZŤP.

 

ale to, že to vieme, tej žene nepomôže.
predpokladám, že jeho rodičia sa do toho, dostať ho k psychiatrovi, nezapoja, pretože je to ich syn a je to pochopiteľné.

keďže sa o osobných veciach s ním hovoriť nedá, / beriem to naisto podľa príznakov tak,  že on sám autistom do istej miery je /, ako chce žena vyriešiť to, aby sa vzdal živnostenského listu a zostal doma ?
pravdou je, že neviem, čo by mala robiť.

 

mimochodom, prečo nebol niekoľko dní doma ? robieva to ? dá sa mu takto zveriť dieťa, či vôbec o tom premýšľať ?

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

mimochodom, prečo nebol niekoľko dní doma ? robieva to ? dá sa mu takto zveriť dieťa, či vôbec o tom premýšľať ?

 

 

 

 

Zvacsa sa najde u jedneho kamarata, ktory ho aj kryje, alebo na flame u nejakej partie. Sice sa tam pije a fajci trava, ale nemyslim, ze by bol od niecoho zavisly. Teraz mali obdobie kludu. Pokial mal zenu v robote, mal sa starat o maleho, co aj robil, ale teraz zneuzil naivitu svojich rodicov. Maleho zaniesol k nim, povedal, ze ide nieco vybavit a naposledy ho videli v utorok.. Takemu niecomu by sa vsak dalo predist. Je to trochu cynicke, ale maly je v jeho pripade gulou na nohe. Iny problem je, ze on je typ cloveka, ktory dokaze taky trip prezit prakticky bez penazi, to znamena, ze dokaze zmiznut aj ked ich nema.  

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

s tým dôchodkom mu treba vysvetliť finančnú stránku veci, možno sa chytí na to. a neviem, či sa dá počas manželstva zrušiť bezpodielové vlastníctvo, ale asi by jeho žena mala riešiť niečo v tom smere, kým ju nedostane do ešte väčšieho prúseru (dlhy, exekúcie,...).

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

problém je, že či chceme či nie, to, že podľa príznakov jeho správania sa, schopností komunikácie, IT zanietenia - jednosmerne zameraného pravdepodobne vysokého IQ .... nemôžeme vynechať, že je s vysokou pravdepodobnosťou sám postihnutý aspergerovým syndrómom.

http://sk.wikipedia.org/wiki/Aspergerov_syndr%C3%B3m

 

už tu do Dotazníkov nedávno dával D'Ady jeden dotazník ohľadne uplatnenia sa ľudí s istými formami autizmu a aspergerovho syndrómu - aj tie najmiernejšie potrebujú vzory, potrebujú držanie za ruku, dodržovať vzorce správania, nariadenia, stereotypy, sociálne kontakty buď nadviažu alebo nenadviažu ... a je toho hromada.

požadovať od človeka, ktorý sociálny kontakt vlastne nie je schopný nadviazať ani s vlastnou ženou, ktorý zmizne na celé dni, aby sa staral o dieťa, ktoré má samo problémy so sociálnymi väzbami a pravdepodobne so svojím aspergerovým syndrómom bude musieť samo žiť podľa istých nalinkovaných vzorov správania, je viac než lotéria.

ako čítam, ani teraz pánovi X nerobilo najmenší problém správať sa podľa svojich vzorcov, guľu na nohe v pohode striasol, a aj tak si robil svoje a zmizol na celé dni.
či s peniazmi, či nie, na tom vlastne nezáleží

začínam tu nevidieť cestu, ktorá by ho prinútila starať sa o syna a spoľahnúť sa na neho.

guľou na nohe sa stal on sám

 


 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Prave som jej volal, rano ho bola ako neohlasena navsteva vyzdvihnut u kamarata, Totiz vcera vecer sme mali echo, ze sa tam nachadza. Nastartovali sme auto, zavolala im, povedali jej, ze -ano, je tam a kym sme tam prisli, stihli nas nabonzovat a on usiel.

 

Z dnesneho telefonatu, som /ako uz viackrat/ vypozoroval, ze ked je on doma, je stastna a nechce nic riesit. Dalo by sa povedat, ze je chytena v jeho pasci, hra jeho hru, aj ked neviem, ako to on ako autista moze vnimat. Prave mi prislo blbo, ked som si uvedomil, ako som vcera s babou nahanal chlapa, ktory ju nechcel vidiet. Tiez si myslim, ze tu pomoze iba radikalny rez, lebo tento scenar sa opakuje ako obohrata platna. Toho sa uz ale ucastnit nebudem

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

na toto som myslela, okrem iného ... kamarát - nekamarát, naháňať ho po celom meste a priľahlom okolí, aj s autom, aj benzín a nervy si pre neho míňať, je tak dokonale kontrapruduktívne, že viac ani nemôže byť.

nech zapojí rodičov, tí možno vedia, možno nevedia, čo sa deje s ich synom a zaťom ... jednoduché to nebude, to je jasné ...

jednoduchšie je zalarmovať kamaráta s autom a naháňať nespratníka späť do akolu.

 

načo ste ho vôbec naháňali, keď tá guľa na nohe, vlastný syn, vlastne guľa nie je, jeho vlastná choroba na to stačí, aby si aj tak robil, čo chce, keď zdrháva z domu bežne, a nechce sa mu tam, lebo tam sa po ňom čakajú záväzky, na ktoré nemá a ktoré nezvládne ...

je mi tej ženy ľúto, ale do podobnej pasce padá viac ľudí, než je zdravé, nie je jediná ... ale keď ho len naháňa späť tam, kde on nechce byť, on sa cíti dobre úplne inde, a riešenie čaká od kamarátov, ktorí jej ho budú naháňať, je to dávno prehratá hra.

 

všetky tie rádobyriešenia sú len fantázie, tadiaľ cesta nevedie, pracovať ho treba prinútiť a udržať ho tam, na vyšetrenie ho treba prinútiť, o dieťa sa starať nedokáže, načo ho naháňa ? čo z neho mala doteraz ? doteraz zarábal ? staral sa ? s kým ho naháňala doteraz na jeho potulkách ?

 

potrebuje režim, potrebuje chytiť a nepustiť, ale na to je už asi aj neskoro. skončí to tak, že jej urobí ešte jedno dieťa, nedajbože ešte jedno s aspergerovým syndrómom, a bude chytená na celý život. už teraz je, lebo tým, že ho naháňa s kamarátmi, ktorí sú ochotní s ňou preháňať sa v aute, nevyrieši vonkoncom nič.
 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

Dobrý den,

jsem rodič autistického syna a rád bych Vás touto cestou pozval na webinář o možných příčinách autismu.

Ve webináři se dozvíte následující informace:

 

- Příčiny vzniku autismu z pohledu naturopata

- Jak detekovat příčiny autismu naturopatickými screeningovými metodami

- Naturopatické detoxikace příčin autismu

- Výsledky těchto technik u autistických dětí

 

S pozdravem JH.

post-3372-0-11709500-1370464078_thumb.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 rokmi...

trochu som kutala v tejto téme, ale skutočne len trochu, špeciálne som hľadala niečo o tom, ako sa vlastne meria autistom a ľuďom s aspergerovým syndrómom IQ.

 

pretože to asi nie je úplne jednoduchá vec, stupne autizmu a aspergera sú kdejaké.

samozrejme som to hľadala kvôli nášmu ťululum... -_- 

 

ale toto je len taký krátky, ale celkom obsažný článoček o meraní IQ autistom:

 

kognitívna rôznorodosť detí a dospelých autistického spektra

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz

×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov