Skočiť na obsah

Sniper

Odporúčané príspevky

V roku 1054 došlo v kresťanstve k tzv. Veľkej (resp. Východnej) schizme, keď sa západní a východní kresťania (všeobecne sa delili podľa bývalých polovíc Rímskej ríše, keď sa obyvatelia navzájom odcudzili a východní Rimania sa dostávali pod vplyv orientálnych kultúr) navzájom exkomunikovali, čím sa kresťanstvo rozdelilo na dva hlavné prúdy:

 

  • katolicizmus, pod vedením pápeža so sídlom v Ríme
  • pravoslávie, pod vedením patriarchu so sídlom v Konštantínopole

Hoci medzi oboma cirkvami občas dochádzalo k spolupráci (snaha o oslobodenie Svätej zeme spod moslimskej nadvlády), bolo medzi nimi viac rozkolov, ktoré významne ovplyvnilo vzájomné vzťahy (napr. ako dobytie Konštantínopola križiakmi v r. 1204 a následné rozdelenie Byzantskej ríše) a nenávisť a nedôvera sa "udržali" až do 20. storočia, keď sa vzťahy začali výrazne zlepšovať (zrušenie exkomunikácie a pod.). Hoci už v minulosti bolo viac snáh o znovuzjednotenie cirkví, zdá sa, že až teraz by mohlo dôjsť ku skutočnému zjednoteniu. Kresťania chápu, že v modernej dobe nastal pravý čas na odpustenie si hriechov a neprávostí a diskusii sú oveľa viac otvorení ako v minulosti.

 

 

 

Patriarcha: Katolíci a pravoslávni sa znovu spoja
 
Istanbulský pravoslávny patriarcha si vie predstaviť zjednotenie západnej a východnej cirkvi.
(...)
Naznačil to po zvolení pápeža Františka konštantinopolský patriarcha Bartolomej I. Prakticky hlava a prvý medzi rovnými v pravoslávnej cirkvi. „Pravdepodobne nie počas môjho života,“ povedal podľa tureckého denníka Hürriyet po minulotýždňovej návšteve Vatikánu Bartolomej. „No verím, že tu jestvuje šanca pre budúce generácie, že východné a západné cirkvi sa znovu spoja.“
 

K spojeniu zrejme tak skoro ešte nepríde, problémom je, že pravoslávni nemajú len jednu autoritu, ako katolíci v podobe pápeža. Pravoslávie okrem centra v Istanbule má ďalšie centrum v Moskve a ktovie kde ešte.

 

K ďalším problémom môže patriť zložitá a rozdielna štruktúra liturgie v oboch cirkách, ale bolo by viac ako symbolické, keby sa cirkvi opäť spojili v roku 2054, tisíc rokov po rozkole. Kresťanstvo by sa mohlo posilniť.

 

Ináč nie som si istý, ale dávnejšie som čítal, že podobné kroky nastali aj v zrušení odlúčenia katolíkov a protestantov.

 

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Odpovedí 0
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

  • Sniper

    1

Najaktívnejšie dni

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov