Skočiť na obsah

alamo

Odporúčané príspevky

niekto možno pochyboval, že vo Vatikáne neexistuje korupcia, teraz to ovšem pripustil pápež František, takže zjavne existuje.

to nám odľahlo.

 

toto je ovšem pekné:

 

„Korupcia vo Vatikáne existuje. Ale ja ostávam v pokoji. Keď sa vyskytne problém, napíšem list svätému Jozefovi a dám ho pod jeho sochu vo svojej izbe, sochu spiaceho Jozefa, ktorá už spí na množstve lístkov,“ uviedol pápež František.

Pápežove vyjadrenie ku korupcii vo Vatikáne nie je prvým svojho druhu. Napríklad už v júni 2014 sa František ospravedlnil za korupciu, ktorej sa podľa nej dopustili i niektorí katolícki duchovní, vrátane niektorých prelátov.

„Ako kresťania musíme za týchto ľudí žiadať o odpustenie,“ uviedol vtedy pápež.

 
za korupčných hodnostárov žiadajme o odpustenie, za pedofilnými kňazmi zneužité deti roňme slzy.
a socha svätého Františka s lístočkami funguje ako múr nárekov. aké jednoduché riešenie boľačiek sveta.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

kto sa k tomu dostane, zaujímavý článok: Reformátor, alebo len krajšia tvár cirkvi - ako zmenil František katolícku cirkev?

 

je to rozsiahle, a je tam toho hodne aj o jeho dvoch predchodcoch, aj o tom čo po nich zdedil.

 

resumé:

Revolúcia sa v prípade pápeža Františka nekoná a jeho sympatické vystupovanie má skôr charakter dobrých vzťahov  s verejnosťou. Obdiv a nadšenie na jeho adresu sa rodí skôr v prostredí ľudí, ktorí nevedia posúdiť šírku a hĺbku jeho možností efektívne niečo naozaj ovplyvniť či zmeniť.

 

Absolútna moc Františkovi na jednej strane dáva veľké možnosti, zároveň je v úlohe, v ktorej si uvedomuje veľkú zotrvačnosť inštitúcie, v ktorej sa zmeny konajú ako v každej inštitúcii s dlhou rodinnou tradíciou len postupne, pomaly. Alebo aj vôbec.

 

Vidieť revolučné zmeny vo Františkovej žoviálnosti, bezprostrednosti či prirodzených vyjadreniach, v ktorých sa zachoval zodpovedne a ľudsky, je prejavom posunutých očakávaní, ktoré má verejnosť nastavené veľmi nízko.

 

Prejavy rešpektu voči iným cirkvám, moslimom, židom, ženám, homosexuálom – to je len elementárna civilizačná zrelosť. Jedným dychom František hovorí, že sa nič nemení. Dovnútra je rímskokatolícka cirkev vždy tá istá, len so susedmi si pestuje lepšie vzťahy.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 mesiacmi...

vždy je niekto pápežskejší než pápež, bez ohľadu na pápeža, s Františkom práve nesúhlasia štyria superkonzervatívni kardináli, ktorí mu písali list...

 

Štyria konzervatívni kardináli napísali list pápežovi Františkovi, v ktorom ho vyzývajú na dialóg o úlohe manželstva.

Naznačujú, že jeho vyjadrenia k tejto téme vyvolávajú mnohé otázky a umožňujú rôzne interpretácie, čo pre katolícku cirkev podľa nich nie je dobré.

V liste, ktorý v mene všetkých štyroch jeho autorov podpísal kardinál Carlo Caffarra a ktorý v stredu na svojom blogu zverejnil známy vatikánsky novinár Sandro Magister, žiadajú kardináli pápeža o prijatie a sťažujú sa, že ich predchádzajúce žiadosti nevypočul.

Kardináli si zobrali na mušku najmä Františkove posolstvo Radosť lásky, ktoré zverejnil minulý rok a v ktorom okrem iného píše, že cirkev by mala byť zhovievavá aj voči tým, ktorých životy neodrážajú učenie cirkvi a mala by sa o nich skôr starať ako ich kritizovať.


Loni v prosinci vzpurní preláti, včetně Müllera, veřejně vyzvali Františka, aby vyjasnil části svého dokumentu o rodině Amoris Laetitia (Radost lásky), zejména ty, které se týkají rozvedených osob. S pochybami se například ptali, zda se svatého přijímání skutečně mohou ve výjimečných případech zúčastnit i rozvedení, kteří znovu uzavřeli manželství.
 

 

odpoveď pápeža Františka
 

Papež František se rozhodl zbavit čelného představitele stoupenců tvrdé linie v katolické církvi německého kardinála Gerharda Müllera. Mocnému duchovnímu neprodloužil pětiletý mandát prefekta Kongregace pro nauku víry, který vyprší v neděli. Bylo to dnes (1.7.) oznámeno ve Vatikánu. Podle agentury DPA kardinála papežovo rozhodnutí překvapilo, nikoli však znalce poměrů ve Vatikánu.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Beriem......ale je to aj jasny dokaz, ze napr. taky arc.Bezak sa vzpieral a odmietal papezsku autoritu a tento odvolany konzervatívec (zastanca akejsi tvrdej linie) sa podriadil.....hoci dovody na odvolanie mozu byt rozne a vôbec nemusia byt take, ake rozpisuju, alebo sa snazia naznacit, vsevediace media..... :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 rokmi...
  • Pred 2 mesiacmi...

Svetové médiá zaujala Františkova návšteva sídliska Luník IX: TOTO o nej napísali

 

Citát

SVET - Pápežova utorková návšteva košického sídliska Luník IX vyvolala mimoriadny ohlas v zahraničných médiách. Pontifik počas nej odsúdil predsudky a diskrimináciu Rómov. Agentúra Reuters napísala, že František počas návštevy jednej z najchudobnejších komunít na Slovensku povedal, že je nesprávne hádzať do jedného vreca celé etnické skupiny.

 

"Nemôžeme redukovať realitu ostatných, aby zodpovedala našim vopred pripraveným predstavám," citovala pontifika agentúra Reuters.

Americká tlačová agentúra AP napísala, že František v utorok vyzval slovenských Rómov, aby sa lepšie integrovali do spoločnosti. AP zároveň pripomenula, že pápež sa stretol so "sociálne najvylúčenejšou menšinou v krajine, ktorá dlhodobo trpí diskrimináciou, marginalizáciou a chudobou".

Citát

AP zároveň skonštatovala, že "Františkova návšteva Luníka IX v niektorých ohľadoch ukázala to, ako veľmi sú Rómovia vylúčení: slovenská polícia a vojaci lemovali plot pozdĺž hlavnej trasy pápeža, čím zabránili obyvateľom, ktorí sa neprihlásili vopred dostať sa do malého priestoru na sedenie". Napriek tejto "problematickej optike" však bola návšteva sídliska vrcholom Františkovej návštevy Slovenska, píše AP. Francúzska agentúra AFP vyzdvihla ako pápež kritizoval fakt, že Rómovia sú často terčom predsudkov a "tvrdých súdov" zo strany širokej verejnosti.Marginalizácia ostatných nič nevyrieši. Oddelenie seba od ostatných nakoniec vedie k hnevu. Cesta k mierovému spolužitiu spočíva v integrácii," citovala pápeža AFP. Jej reportér na mieste oslovil aj viacero miestnych obyvateľov. "(Pápež) nám dal pocit, že sme rovnocenní so všetkými ľuďmi po celom svete," povedal AFP 32-ročný Igor Šivák. Francúzska agentúra si zároveň všimla, že pár týždňov pred pápežovou návštevou miestne úrady narýchlo opravovali cesty a čistili okolie.

 

 

Citát

Nemecká agentúra DPA napísala, že František kritizoval sociálne vylúčenie Rómov na Slovensku. "Ghettoizácia ľudí neprináša riešenie. Ak vytvoríte väzenie, skôr alebo neskôr vypukne hnev," povedal pápež podľa DPA. O Luníku IX napísala, že ide o sídlisko známe katastrofálnymi bytovými podmienkami. Portál britskej televízie BBC napísal, že pápež sa v Košiciach ospravedlnil za diskrimináciu Rómov zo strany katolíckej cirkvi. Požiadal ich o odpustenie "za všetky tie momenty v histórii, keď sme vás diskriminovali, týrali alebo sme sa na vás pozerali s nedôverou," napísal portál, ktorý pripomenul, že Rómovia po stáročia čelili v Európe perzekúciám.

Spravodajská televízia Euronews citovala Františka, ktorý uviedol, že slovenskí Rómovia boli často obeťami "predsudkov a tvrdých súdov, diskriminačných stereotypov, hanlivých slov a prejavov" a dokonca aj nepochopenia zo strany katolíckej cirkvi.

 

Citát

Televízia poukázala na pretrvávajúcu diskrimináciu i rasizmus, ktorým čelia Rómovia na Slovensku, ako aj inde v strednej a vo východnej Európe. Podľa televízie je nedôvera obojstranná, pričom niektorí Slováci vinia Rómov z páchania zločinu a Rómovia zase nedôverujú štátnym inštitúciám, ktoré ich často sklamali. Nemecká stanica Deutsche Welle (DW) informovala, že Rómovia na Slovensku už dlhodobo zažívajú sociálne vylúčenie, spravidla žijú v segregovaných osadách často bez elektriny, tečúcej vody či kúrenia.

Český spravodajský portál Novinky.cz takisto pripomenul Františkove slová, že Rómovia boli často obeťami predsudkov, nemilosrdných súdov, diskriminačných stereotypov, hanlivých slov a gest. "Kvôli tomu sme sa stali všetci chudobnejšími. Chudobnejšími v ľudskosti. Pre obnovu dôstojnosti potrebujeme prejsť od predsudkov k dialógu, od uzavretia k integrácii," citujú pápeža Novinky.cz.https://www.topky.sk/cl/10/2182915/Svetove-media-zaujala-Frantiskova-navsteva-sidliska-Lunik-IX--TOTO-o-nej-napisali#disqus_holder

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

kdesi som čítala o tomto jednu vetu, František povedal niečo o tom, že za ich stav môžeme my všetci...
nechce sa mi k tomu napísať nič.
som dosť stará, aby som vedela, ako to fungovalo pred mnohými desaťročiami, keď musel byť zamestnaný každý. a ako to funguje dnes, keď záujem o špecializované výkopy ľudskou prácou je  stále menší... na všetko sú dnes stroje.
poznala som učiteľa, lekára, sestričku, zdravotníckeho technika, stavbyvedúceho, skvelého hudobníka... cigánov. keď ich rodičia viedli k tomu, aby z nich niečo bolo, niečo z  nich bolo... a bolo jedno, či sa učitelia v škole rozkrájali na nudle aby ich niečo naučili. a my sme boli ešte také deti, ktoré si nerobili naschvály, nerobili si zle, a v každej triede bolo aj u nás zopár druhov rómov. buď sa učili, alebo sa neučili. ako my ostatní.
jj, pápeža Františka zdravím tiež.
bodka.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dňa 4. 7. 2017 at 11:18, informator napísal:

..ale je to aj jasny dokaz, ze napr. taky arc.Bezak sa vzpieral a odmietal papezsku autoritu a tento odvolany konzervatívec (zastanca akejsi tvrdej linie) sa podriadil...

Papez bol osobne navstivit Bezaka doma a sluzil s nim omsu, cim vyslal jasny signal, koho povazuje za problem v respektovani jeho autority...

 

pred 11 hodinami, electric blue napísal:

naco chodil na slovensko .  6 milionova diera v rozpocte kvoli jeho navsteve a bohova reklama pre Slovakov

Nuz treba si uvedomit, ako znamy ja na svete papez a ako zname je Slovensko. Tych 6 milionov bolo mimoriadne efektivne investovanych do zviditelnenia Slovenska vo svete. Poznas krajinu, ktora by navstevu papeza odmietla?

pred 16 hodinami, Sniper napísal:

Pápež si môže zmigrovať Luník IX do Vatikánu a ukázať celému svetu ako sa to robí.

Nuz papez v prostredi ako Lunix IX vyrastal, takze asi o tom nieco vie aj z druhej strany.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

 

pred 48 minútami, smiley napísal:

Papez bol osobne navstivit Bezaka doma a sluzil s nim omsu, cim vyslal jasny signal, koho povazuje za problem v respektovani jeho autority...

viditelne vobec nevies o com pises.....mam na mysli to tvoje, akoze akceptovanie arc.Bezaka papezom Frantiskom....

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov